Explore
 Lists  Reviews  Images  Update feed
Categories
MoviesTV ShowsMusicBooksGamesDVDs/Blu-RayPeopleArt & DesignPlacesWeb TV & PodcastsToys & CollectiblesComic Book SeriesBeautyAnimals   View more categories »
Listal logo
Avatar
Added by The Wolf on 6 Jan 2020 07:49
969 Views
13
vote

Watched films in 2020

Sort by: Showing 1-50 of 81
Decade: Rating: List Type:
People who added this item 651 Average listal rating (390 ratings) 8 IMDB Rating 7.8
Hard Boiled (1992)
29.10.
DVD

Uusintakatselu.

Melodraamaa on vähemmän ja toimintakohtaukset mahdollisesti upeimpia ikinä, jopa siinä määrin, että kääntyy lopussa vähän itseään vastaan, kun enää ei peruslaadukas poliisitarina jaksakaan niin innostaa.
The Wolf's rating:
People who added this item 578 Average listal rating (369 ratings) 8 IMDB Rating 7.8
The Killer (1989)
25.10.
DVD

Uusintakatselu.

Le Samourain selkeä perillinen onnistuu olemaan häpeilemättömässä melodraamassaan ja järjettömässä väkivallassaankin todella ehyt ja jopa kaunis. Veljeyttä ja moraalikoodistoa käsittelee jo vallan puhuttelevasti.
The Wolf's rating:
People who added this item 357 Average listal rating (221 ratings) 7.6 IMDB Rating 7.5
20.10.
DVD

Tyylikkäät toimintakohtaukset ovat toki itsestäänselvyys, enkä olisi pahakseni pistänyt jos pääpaino olisi niissä. Poliisiveli ja kaidalle tielle aikova rikollisveli -tarina tuntuu jo vähän kuluneelta, vaikkakin mallikkaasti kerrottu.
The Wolf's rating:
People who added this item 9 Average listal rating (5 ratings) 6.8 IMDB Rating 6.7
4.10.
Teatteri

Ihastuttavaa post post modernia hassuttelua. Kosto ja petos -tarinassa ei mitään uutta ole, mutta löytää huumoria paikoista, joissa sitä ei pitäisi olla ja pysyy koko ajan kekseliäänä, jolloin energinen kokonaisuus on perin raikas. Ts. tekee parodisessa mielessä äärimmäisestä väkivallasta häpeilemättä hauskaa ja siistiäkin.

Teatterissa oli lisäkseni neljä henkilöä, keski-ikä itseni mukaan lukien siinä viidessäkympissä. Muita ei naurattanut. Jouduin taas pidättelemään. Hulluna varmasti pitivät silti.
The Wolf's rating:
3.10.
Netflix

Nopea, äänekäs, ei-lapsellisen leikkisä ja hyvin koreografioitu.
The Wolf's rating:
People who added this item 608 Average listal rating (375 ratings) 8.1 IMDB Rating 8.1
Le Samourai (1967)
27.9.
DVD

Uusintakatselu.

Jokunen cool tai "cool" rikoselokuva on tullut nähtyä, mutta harvassa ovat ne, jotka näin vaivattomasti pääsevät kokonaisvaltaisen cooliuden ytimeen. Hiljainen, minimalistinenkin, mestariteos ei tahdo päästää irti katselun jälkeenkään. Kameratyö ja vähäinen musiikki ovat kumpikin aivan saatanan mahtavaa. Yksinäisen palkkamurhaajan työ on yksinäistä, eikä tuolla ammatinvalinnalla loppukaan kauhean valoisa ole. Alain Delon kertoo eleettömyydellään kaiken.

En juuri muuta muistanut tästä, kuin yleisen tunnelman ja sen, kuinka paljon pidin viimeksi, joten oli vähän yllättävääkin huomata yhtäläisyydet moneen kovasti pitämääni myöhempään elokuvaan.
The Wolf's rating:
People who added this item 1396 Average listal rating (932 ratings) 7 IMDB Rating 7
Hellraiser (1987)
26.9.
Blu-ray

Henkilöhahmot ovat pökkelöitä ja tarina vähän hassu jääden jotenkin keskeneräiseksi, mutta häiriintynyt tunnelma pitää ja on kuvastoltaan erittäin herkullinen. Tehosteet ovat upeita. Pakkomielteitä, seksuaalista turhautumista ja riittämättömyyttä on joskus hienovaraisemminkin käsitelty.
The Wolf's rating:
People who added this item 214 Average listal rating (121 ratings) 7.8 IMDB Rating 7.1
White Dog (1982)
25.9.
Blu-ray

Fuller personoi häpeilemättä kokonaisen kansakunnan rasismin historian komeaan valkoinepaimenkoiraurokseen ja toteaa lopussa, että vähintään viha on pysyvä tila. Tehokas ja riisuttu kameratyö tallentaa ikimuistoisia kuvia. Pulpahtava ulosanti ja suuret teemat osoittautui jälleen mulle todella tyydyttäväksi kokonaisuudeksi.
The Wolf's rating:
People who added this item 86 Average listal rating (51 ratings) 6.1 IMDB Rating 6.1
22.9.
Blu-ray

Viehättävä b-elokuva, jossa yölliset hyökkäyskohtaukset ovat erittäin tehokkaita ja selvästi vaikuttaneet suuresti myöhempiin elokuvantekijöihin. Pelkästään näiden vuoksi jo katsomisen arvoinen. Kertjoan käyttö vakavasti otettavan true crime -elokuvan vuoksi hihityttävät ja koomiset kevennykset raivostuttavat, mutteivät kuitenkaan kokonaisuutta ainakaan minulle pilaa. Tieto, ettei murhaajaa koskaan saatu kiinni, luo kohtauksiin kivasti toivottomuutta, eikä helppoa pakoa saa katsojakaan.
The Wolf's rating:
People who added this item 5233 Average listal rating (3689 ratings) 7.8 IMDB Rating 8.5
20.9.
DVD

Uusintakatselu.

Teatteriversio totta kai, koska nyyhkyilyä nyt ei kyllä enempää siedä.

Isompi ja näyttävämpi toki, mutta lähtee armotta väärille poluille. Pidän jatko-osaa jopa tarpeellisena ja siinä on hirveä määrä potentiaalia. Hyvää välähdyksenomaista tuomionoäivän tunnelmointia, mutta lopputulos on sellainen ärsyttävän pörröinen koko perheen toimintaelokuva. Vaikka keskeinen hahmo on 10-vuotias, ärsyttävästi äänenmurroksissaan kiekuva nulikka, en näe kyllä syytä ottaa kohdeyleisöksi juuri vastaava sakki.

Hyvis-Ahnuld on alun jännityksen luontiin hyvä kikka, mutta jatkokäyttö kaikkine lapsellisuuksineen on vaan väärin. Myöhempään ison rahan Hollywood-toimintaan verrattuna on toimintakohtauksissa vielä vaaran tuntua. Hyvän näköisellä CGI:llä ja käytännön tehosteilla on hyvä tasapaino.
The Wolf's rating:
People who added this item 5322 Average listal rating (3710 ratings) 7.4 IMDB Rating 8
18.9.
DVD

Uusintakatselu.

Mulla on joku pakkomielteinen tarve saada katsottua näitä 5/5 pisteyttämiäni elokuvia, joiden kohdalla on vankka epäilys ylipisteytyksestä (jopa mun kriteereillä) ja joiden viime näkemisestä on sen 10 plus vuotta. Joskus harvoin pääsen oikeaan mielentilaan ja saan tämän toteutetuksi. Vaikka mielelläni katselen elokuvia useampaan kertaan, on se silti vaikeaa tehdä ihan vain kys. pakkomielteestä. Aika monta "velvollisuutta" vielä jonossa. Nyt sitten suo vielä syvenee, kun on pakko katsoa Terminator 2 ihan vain, koska olen sen aina mieltänyt selkeästi heikommaksi elokuvaksi, vaikkakin eri nautittavaksi. Ja nyt nämä ovat sitten samoilla pisteillä. Välillä epäilen olevani nepsy-aikuinen.

Synkeä tulevaisuuskuva ei ihan samalla tavalla enää puhuttele, varmaan lopun voimaannuttavan toivon vuoksi. Sarah Connorin sankarimyytti saa hienon pohjan ja se on hieno asia amerikkalaiselle toimintaelokuvalle ihan tänäkin päivänä. Suora toiminta ja kauhutematiikka iskee edelleen kovaa. Ahnuld on kyborgina elementissään, ihan ilman mitään camp-lisää. Hämmentävästi Jasper Pääkköstä muistuttava nuori Michael Biehn palaa menneisyyteen panemaan ihailemansa miehen äitiä, jonka kuvaa on ilmeisen kiihkeästi tuijottanut.
The Wolf's rating:
13.9.
Blu-ray

Tässä on suurinpiirtein kaikki giallon troopit (tai kliseet, kuinka vaan), mutta tuntuu kuitenkin mahottoman tuoreelta, ehkä jopa ainutlaatuiselta. Ja kuten kys. alagenrelle kuuluukin, niin mitä vähemmän elokuvasta tietää ennakkoon, sen parempi. Viskicolapäissään myös paikoin hyvin hauska. Erillismaininnan arvoisena,
kylpyammemurhassa on aivan saatanan hienoa laajakulmalinssi-pov-kuvausta.
The Wolf's rating:
People who added this item 185 Average listal rating (129 ratings) 7 IMDB Rating 7.4
Doctor Sleep (2019)
12.9.
Netflix

Olipas työläs. Pyjamasankareista karanneet superpahikset hengittelevät höyryä ja yrittävät parhaansa mukaan viedä muutamilta hyviltä oivalluksilta arvonsa.
The Wolf's rating:
People who added this item 1338 Average listal rating (840 ratings) 7.4 IMDB Rating 7.3
Easy Rider (1969)
12.9.
Blu-ray

Uusintakatselu.

Easy Rider on yhä kiehtovaa ja upeasti kuvattua haahuilua. Pintapuolisesti kaunis Amerikka on sisältä sysiruma ja paha, jossa ei ole sijaa erilaisuudelle. En epäile hetkeäkään, etteikö elokuvan esittämät kärjistetyt näkemykset olisi ajankuvauksena autenttisia.
The Wolf's rating:
People who added this item 3 Average listal rating (2 ratings) 9 IMDB Rating 8.3
M/S Romantic (2019)
6, 7, 9.9.
Yle Areena

Tolkuttoman hauska ja ruotsinlaivailun liki täydellisesti kiteyttävä minisarja tuo hyvin vahvsti Riget:n mieleeni. Oletuksilla leikittely ja suoranainen härnääminen on erinomaisesti toteutettua.
The Wolf's rating:
People who added this item 1574 Average listal rating (1136 ratings) 7.9 IMDB Rating 8.1
9.9.
Blu-ray

Uusintakatselu.

Toimintakohtaukset ovat mahtavia edelleen. Yritys muuttaa maailma feministiseksi ei jaksa kiinnostaa tai paremminkin ei jaksa häiritä. Maailmojen rakennus muuten on mallikasta. Siloiteltu digikuva tuntuu väärältä.
The Wolf's rating:
People who added this item 42 Average listal rating (23 ratings) 7.3 IMDB Rating 6.1
4.9.
Blu-ray

Noloa kuvailua, mutten parempaankaan pysty - alkupuoliskon villissä editoinnissa on todella orgaaninen flow. Tapahtumia tapahtuu äkisti ja selittelemättä ja tämä tuntuu erittäin luonnolliselta. Vie mukanaan. Lumoava. Villiä ja kekseliästä on myös kuvauksen ja ääniraidan ratkaisut. Kokeellisen elokuvan helmiä, jonka tuntemattomuus tekisi mieli laittaa rasismin syyksi. Lopussa Mustan Magian konkreettinen ikuinen elämä saa siirtyä kristinuskon ikuisen elämän eli nopean kuolemaan tieltä ja Metrin Slerba nousee kuolleista. Veressä on taikaa.

Mielettömän karismaattinen Duane Jones toisessa ja viimeisessä pääosassaan osoittaa, kuinka suuri menetys oli, ettei hänestä koskaan tullut suurempaa tekijää. Mikä lie syynä. Pari mitättömämpää roolia vähemmän kiinnostavissa elokuvissa taisi tämän jälkeen vielä siunaantua.
The Wolf's rating:
People who added this item 32 Average listal rating (21 ratings) 6.6 IMDB Rating 6.5
30.8.
Blu-ray

Kieroilua, petoksia ja huutavia meksikolaisia on kyllästymiseen saakka. Huutavilla meksikolaisilla on ihastuttavan brutaalit aktiviteetit. Verta olisi ollut kiva nähdä tuon korostamiseen. Scopea hyödynnetään hyvin. Poikamainen vekkuli-Ringo olisi voinut olla parempikin hahmo. Olisin voinut käyttää ranskalaisia viivoja tähän.
The Wolf's rating:
People who added this item 55 Average listal rating (42 ratings) 6.5 IMDB Rating 6.5
Da 5 Bloods (2020)
27.8.
Netflix

Setä Spike ei ole enää yhtä vihainen (paitsi Trumpille), mutta on entistäkin vakuuttuneempi tarinaan liittymättömän runsaan arkistomateriaalin käytön tekevän elokuvasta ennen kokemattoman syvällisen elämyksen. Mustien asema Vietnamin sodassa ja sen aikaan Amerikan maalla on hyvä pohja seikkailulle, mutta pohja katoaa aika nopeasti liiallisella mässäilyllä. Itse tarina kulkee kuitenkin mukavasti, vaikka onkin valitettavan tyypillistä kultahulluutta ja kovasti ylipitkä. Parhaina hetkinään huikean intensiivinen. Takaumat, joissa samat iäkkäät näyttelijät esittävät itseään sodassa ilman maskeerauksia tai digitaalista nuorennusta ovat hienosti toteutettuja ja oivallinen tapa rikkoa kerrontaa. Myös kuvasuhteella leikittely oli yllättävän toimivaa.
The Wolf's rating:
People who added this item 372 Average listal rating (280 ratings) 7.3 IMDB Rating 7.5
25.8.
Netflix

Sanoma on tärkeä ja valitettavan ajankohtainen vieläkin. Keinot sen esille tuomiseksi ovat vaihtelevan tehokkaita. Vihainen paatos lienee väistämätöntä, kun Spike Lee tekee näin vahvasti poliittista elokuvaa. Hyvin väärä paikka olla kapeakatseinen. Itse tarina on varsin mielenkiintoinen ja antaa sellaisenaan erinomaiset mahdollisuudet henkilön ja yhteiskunnan kahtiajakautuneisuuden sekä rasismin muotojen tutkimiseen. Paitsi, jos haluaa vetää sen läskiksi ja tuijottaa Trumpia vihaisesti. Aito kuvamateriaali nykyajan hirveyksistä on toki pysäyttävää, mutta elokuvallisesti mautonta ja tylsää shokeerausyritystä, joka ei taatusti palvele aiottua tarkoitsta.
The Wolf's rating:
People who added this item 598 Average listal rating (400 ratings) 5 IMDB Rating 5.1
25.8.
DVD

Eka puolisko on aivan käsittämättömän puuduttavaa, typerää, epäloogista ja kliseistä sotilasuhoamista. Toka puolisko on aivan käsittämättömän typerää, epäloogista ja kliseistä Aliens-apinointia, mutta kääntää jo typeryyden niin maksimiim, että huutopaska muuttuu jo sen eduksi ja lähes nautittavaksi. Remaken turhuus korostuu tämän myötä. Olisin voinut ottaa tämän vastaan ihan tällaisenaankin sarjan uudelleenlämmittelynä ilman remaken jatko-osan painolastia. Tämä myös "uskaltaa" sisällyttää sen penetraatioraiskauskohtauksen, jättäen sen uhan pois ja näin ollen on äärimauton ja törkeä. Aivan kuin eksploitaation tekeminen olisi ollut rehellinen päämäärä. Jotenkin hellyyttävä ripuliläjä. Ilman tyhmiä ja ennalta-arvattavia jump scareja olisin voinut jopa oikeasti tykätä. 20 vuoden päästä Arrow'n tai Eurekan julkaistessa 24K UHD -julkaisun olen varmaan ensimmäisenä jonossa ylistämässä tämän post modernia neroutta.
The Wolf's rating:
People who added this item 1429 Average listal rating (934 ratings) 6.1 IMDB Rating 6.4
23.8.
DVD

Uusintakatselu.

Nyt kun olisi ensimmäisen kerran riittänyt kiinnostusta jatko-osalle, ei sitä tähän hätään löytynyt. Remake jatko-osineen taasen löytyy ilman etsimistäkin. Kun muistikuvat remakesta (ja 2011 pistetys 3/5) olivat positiiviset, niin tuntui tämäkin jotenkin tarpeelliselta.

Näin pian alkuperäisen jälkeen katsottuna oli aika vaikea enää löytää mitään positiivista. Loppupuolella yrittää jo vähän jotain omaakin alkuperäisen toimiessa inspiraationa, mutta 75% elokvasta on tyhmää toisintoa vailla mitään rytmityksen tai tunnelman luonnin tajua. Erityisesti Brendan ja Dougin hahmot ovat tarpeettoman paljon korostettuja karikatyyrejä nykyihmisen heikkouksista ja näyttelijät ovat merkittävän osan kuin keskenään eri paikoissa. 2000-lukulainen pomppiminen sekä kuvauksessa että ääniraidalla on nolostuttavaa. Tapojeni mukaisesti katsoin myös lopputekstit ja sain ilokseni kuulla vielä randomia emopaskaa. Kaikesta huolimatta melko viihdyttävä, jos sillä nyt enää on näillä kilometreillä merkitstä.
The Wolf's rating:
People who added this item 551 Average listal rating (334 ratings) 6.4 IMDB Rating 6.3
20.8.
Blu-ray

Uusintakatselu.

Yhteinen taipaleemme alkoi niin aikaisessa vaiheessa harrastusta, että tuskin osasin vielä tuolloin edes harrastukseksi mieltää. Videosensuurin kumoamisesta oli kolmisen vuotta ja DVD oli formaattina löytänyt kotikaupunkini, jolloin VHS:iä löysi kirppareilta aina tyyliin 50 sentillä. The Hills Have Eyes oli etunenässä, kun Future Film lykkäsi leikkaamatonta kauhua liikenteeseen. En tosin tiedä tämän saksimishistoriasta, ensitarkistuskin on teetetty vasta 96. En ensinäkemältä oikein pitänyt, mutta jostain syystä melko pian katsoin uudestaan joskus kesäyön pikkutunneilla. Lopputuloksena löysin itseni tärisevänä, mutta haltioituneena myttynä sängyn reunalta. Sittemmin päivitin DVD:hen, mutten kyllä muista enää palanneeni uudelleen tämän pariin. Muistikivat olivat kuitenin aika tarkat. Että onhan tässä varmasti myös nostalgiaa mukana.

Voima löytyy edelleen raa'asta voimasta. Tarkastelee tavallisen ihmisen toimintaa äärimmäisessä tilanteessa ja on siinä enimmääkseen uskottava. Sanottavaa on myös yhteiskunnasta tippumisesta ja rakenteellisesta eriarvoistamisesta. Ajalleen tyypillisesti on ilmassa ydinkatastrofin ja asevoimien pelkoa.

Suoraviivainen, tiivis ja jatkuvasti kierroksia nostattava aina täydelliseen äkkilopetukseen asti (vaihtoehtoinen lopetus sen sijaan on aivan paska, mutta osoittaa opettavaisesti, kuinka tehdä kaikki aiempi turhaksi). Täähän on, kuin elokuvallinen vastine Reign in Bloodille. 16 millisen rosoisuus on myös iso tekijä raa'assa ja painostavassa ilmapiirissä. Ja näyttää muuten blu-rayllä todella hyvältä. Merkitys myöhemmälle kauhulle on ilmeinen.
The Wolf's rating:
People who added this item 156 Average listal rating (101 ratings) 6.2 IMDB Rating 6.2
Monkey Shines (1988)
18.8.
Blu-ray

Romeron ensimmäisellä studioelokuvalla on ongelmansa. Suuri osa näistä kieltämättä korostuu tarpeettomasti, kun katsoo tätä nimenomaan tässä valossa ja uskon etten varmasti ole ainoa, joka on tämän virheen tehnyt. Kulkee tasaisen nautittavasti, joskin vähän persoonattomasti. Tylsää ei tule oikeastaan edes kliseisen romanssin kanssa. Vihan telepaattinen siirtyminen ja ruumiillistuminen pieneen apinaan on todella kiehtova teema. Geenimanipulointia ja eläinkokeiden väitettyä julmuutta sivutaan sopivan etäältä, ettei päädy paatokseksi.

Vähän huvitti ajatus (faktoista en tiedä), että on hyvinkin mahdollista, että sävellyksiin on käytetty enemmän rahaa, kuin useimpiin Romeron aiempiin elokuviin kokonaisuudessaan. Ei niitä kirjastomusiikkeja suinkaan ikävä tullut. Studion vaatimasta onellisesta lopusta en jaksa loukkaantua, sillä loppusetti on muutenkin tässä sitä vähemmän kiinnostavaa aluetta. Roger Ebert kiteytti tämän hauskasti sanoessaan "Jossain parituntisen keston sisässä on aivan lumoava 90 minuuttinen jännäri".
The Wolf's rating:
People who added this item 49 Average listal rating (21 ratings) 6.4 IMDB Rating 5.5
16.8.
Blu-ray

Turhautunut kotirouva saa noituudesta sisältöä elämäänsä. Avauskohtauksen hyökkäävyydestä siirrytään hiljaisempaan pohdiskeluun rouvashenkilön asemasta maailmassa. Veikeät unijaksot jatkuvat, todellisuus hämärtyy ja loppuruljanssin hämmentävän kova meno on aiheuttaa vauhtisokeuden. 70-lukua jo liiaksi huokuva värimaailmaa taasen tahtoo satuttaa silmiä. Aivan suotta ylenkatsottu osa Romeron filmografiaa.
The Wolf's rating:
People who added this item 49 Average listal rating (32 ratings) 7.2 IMDB Rating 7.2
10.8.
Tallenne

Viihdyttävä ja tasapainoinen, mutta kovin tyypillinen henkilökuva.
The Wolf's rating:
People who added this item 344 Average listal rating (190 ratings) 6.7 IMDB Rating 6.5
Pulse (2001)
8.8.
Blu-ray

Teknologian kehittyminen pelottaa ja internet tekee ihmisistä yksinäisiä ja surullisia. Tai enemmänkin tuo totuuden esille yksilölle. Tämän oivalluksen jälkeen, oletkin jo aave. Halpaa digikuvaa muistuttava kylmä ja väritön filmi olisi perin rumaa jossain muussa kontekstissa, mutta tässä tukee teemoja sekä tarinaa. Montaa vuotta myöhemmin ei olisi tarvinnut valmistua ollakseen lähinnä korni, mutta koska internetsyrjäytyminen ei ollut valmistumisen aikaan vielä olemassa oleva ongelma, kykenee K. Kurosawa käsittelemään aihetta tarkkanäköisesti ja hämmentävän ennustavasti riittävältä etäisyydeltä ilman taakkaa siitä, että nyt on ehdottoman pakko olla ainutlaatuisen syvällinen.
The Wolf's rating:
People who added this item 1370 Average listal rating (891 ratings) 7.3 IMDB Rating 7.5
2.8.
Blu-ray

Yllätyin, kuinka aidosti hauska tämä olikaan. Käytännön tehosteet ovat kerrassaan upeita. Hienoja kamera-ajoja ja mainiota yksinäisen turistin epävarmuuden kuvausta.
The Wolf's rating:
31.7.
Blu-ray

Shunya Ito totesi tarinan olevan valmis, eikä nyt ihan väärässäkään ollut. Tyylikkään tummanpuhuvan alkutekstijakson jälkeen Meiko Kaji löytää randomin (miespuolisen) opiskelijakapinallisen ja päätyy osaksi keskinkertaista rikoselokuvaa. Viimeiset puoli tuntia onkin sitten yllättäen oikein viihdyttävää hömppää. Tuntuu juuri siltä, kuin katselisi jatko-osaa näkemättä koskaan edeltäjiä. Tarpeeton ja vähän tolkutonkin, muttei pilannut päivääni eli aikalailla odotusten mukainen.
The Wolf's rating:
People who added this item 27 Average listal rating (19 ratings) 7.5 IMDB Rating 7.7
26.7.
Tallenne

Maradonan suuruus pelaajana sekä ääretön kusipäisyys persoonana ovat kiistattomia. Materiaalia olisi varmasti riittänyt kattavampaankin otantaan kumpaankin puoleen ja kaikkeen tältä väliltä. Nyt on vähän keskeneräisen oloinen. Mielenkiinto olisi ainakin itselläni riittänyt vaikka viiden tunnen settiin. Joku minisarjan sorttinen ratkaisu olisi voinut olla toimiva.
The Wolf's rating:
25.7.
Blu-ray

Koukkunhan näihin tuntuu jäävän. Eipä löytnyt vankilan ulkopuoleltakaan ainuttakaan ihmistä muistuttavaa miestä. Naisella ei ole oikeutta kehoonsa ja yakuza sekä poliisi ovat yhtä tarpeettomia sortajia ja oman edun tavoittelijoita.

Hassua on, että ennen kuin olin kirjottanut merkkiäkään ekasta osasta, ajattelin itsekseni "et saatana ota feminismiä esille", mutta mitä enemmän näitä pui, sen selvempää epäkohtien käsittely näissä on.
The Wolf's rating:
24.7.
Blu-ray

Huikeassa jatko-osassa meno on ikään kuin vapaampaa, koska enää ei näy olevan tarve miellyttää oletetusti kuolaavaa miesyleisöä. Käy yhä surrealistisemmaksi sekä naiseutta enemmän ylistäväksi. Tekee kyllä selväksi, mitä pahuuksia naiset ovat tehneet, vaikkakin miesten vuoksi, mutta epäoikeudenmukaista ja poikkeuksetta miehistä sortamista ei tule heidänkään hyväksyä. Eivätkä aiokaan. Helvetin paksu karahka munien läpi on muun muassa oiva keino osoittaa mieltään. Vankilapako on myös tuhoon tuomittu yritys paeta miehistä vallankäyttöä ja mieskeskeistä maailmankuvaa.
The Wolf's rating:
People who added this item 100 Average listal rating (60 ratings) 7.8 IMDB Rating 7.3
21.7.
Blu-ray

Hyvä kostotarina on universaalisti voimaannuttava riippumatta sukupuoliasetelmista. Feministinen kanta on tässä toki ilmeistä, muttei välttämättä itseisarvo. On tosin myönnettävä, että naisvankien raiskatessa hymyissä suin vinkuvia miesvartijoita, ollaan ihastuttavan radikaalilla, mutta ah niin oikealla tasolla. Hyvin kierouteella tavalla loogista kehitystä Mizoguchin hienovaraisemmasta lähestymisestä naisen asemaan yhteiskunnassa. On tavattoman hienoa, kun eksploitaatioelokuvan keinoinkin on mahdollista käsitellä vakavia aiheita yhtä puhuttelevasti, kuin kanonisoidut Oikeat Auteurit. Surrealistiset elementit ja veikeä kameratyö vakuuttavat myös. Meiko Kaji kokomustissaan on varmasti siisteimpiä asioita elokuvan historiassa.
The Wolf's rating:
People who added this item 479 Average listal rating (267 ratings) 7.7 IMDB Rating 7.4
House (1977)
20.7.
Blu-ray

Kutakuinkin ainutlaatuisen elokuvan määritelmä. Loputtomiin kokeellinen käymättä hetkeksikään puuduttavaksi tai itseään toistavaksi. Toisen maailmansodan traumat ja Obayashin mainostausta näkyvät hyvässä. Ei tämä mielestäni ole outo outouden vuoksi, vaan yrittää (ja ehdottomasti onnistuukin siinä) kuvata painajaista lapsen maailmankuvasta, joka ei ole loogista, vaan eräänlaista tajunnanvirtaa sekin. Osa tapahtumistahan on lähtöisin Obayashin nuoren tyttären tarinoinneista. Kikatushuumori on aika hallitsevaa, mutta tekee elokuvasta oikealla tavalla entistäkin groteskimman. Jännittävä ajatella, että tämä oli Japanissa valtaisa yleisömenestys.
The Wolf's rating:
People who added this item 376 Average listal rating (266 ratings) 7.8 IMDB Rating 8
28.6.
Blu-ray

Peruslaadukas gangsteridraama (toki Infernal Affairs'n vaikutus on turhankin ilmeistä) huikeilla toimintakohtauksilla on kyllä aika kaukana edeltäjänsä mahdista. 2,5h kesto on auttamatta liikaa, jolloin turtuminen vuoroin tavanomaiseen kerrontaan ja vuoroin mäiskeeseen on väistämätöntä. Toimintaan ei pääse samalla tavalla sisällle, koska ei ole hallitseva muoto, eikä täten osa kerrontaa, vaan on valitettavan irrallista. Leveämpään kuvasuhteeseen siirtyminen vaikeuttaa osaltaan iskujen vastaanottoa kotikatsomossa. Aikalailla, mitä pelkäsin, mutta silti jotenkin karvas pettymys. Kuitenkin arvostan tätä lähestymistapaa jatko-osalle enemmän, kuin toisintoa, mutta hukattua potentiaalia on tässä surullisen paljon. Alun vankilajakso käsittämättömän hienoine joukkotoimintakohtauksineen nostaa riman turhan korkealle turhan aikaisin.
The Wolf's rating:
People who added this item 298 Average listal rating (189 ratings) 7.2 IMDB Rating 7.1
Elle (2016)
27.6.
Blu-ray

Mielettömän vahva ja häiritsevä. Verhoeven puhuttelee vaihteeksi provokaation avulla ja tekee sen yhä selvästi itsensä näköisesti ja täysin piittamatta, miten tämäkin otetaan vastaan. Kokemus on vahvimmillaan ilman ennakkotietoja elokuvasta. Huppert on uskomaton.
The Wolf's rating:
People who added this item 273 Average listal rating (197 ratings) 6.4 IMDB Rating 6.6
Halloween (2018)
22.6.
Netflix

Lähtökohdiltaan muita jatko-osia, uusintoja, toisintoja ja niiden jatko-osia asteen mielenkiintoisempi, ainakin näiden vuosien jälkeen, hylätessään kaiken paitsi alkuperäisen tapahtumat. Mutta yhtälainen gimmick tuo on saada Michael Myers herätettyä henkiin viihdyttyvän, mutta auttamattoman tyhmän ja tarpeettoman elokuvan vuoksi.
The Wolf's rating:
People who added this item 260 Average listal rating (190 ratings) 5.8 IMDB Rating 6.2
19.6.
Netflix

Jokainen raivostuttava klisee on voimissaan tässä voimaannuttavassa, rohkeassa ja tunteikkaassa komediassa, joka yrittää peitellä kliseitä kiroilulla.
The Wolf's rating:
People who added this item 1065 Average listal rating (580 ratings) 7.1 IMDB Rating 7
18.6.
Blu-ray

Vielä pöhöttymätön keski-ikäinen Marlon Brando käsittelee vaimonsa itsemurhaa panemalla hädin tuskin 20-vuotiasta Maria Schneideria väkisin voilla maustettuum kakkoseen. Katsoja oppii heistä samalla tahdilla, kuin he toisistaan. Kaipuun ja selittämättömän syyllisyyden hienoimpia kuvauksia. Brandon mumina ja kiukuttelu on joko lapsellista anti-näyttelyä tai upeaa omien demonien purkamista ja totaalista omistautumista.
The Wolf's rating:
People who added this item 355 Average listal rating (237 ratings) 7.2 IMDB Rating 7.2
Django (1966)
14.6.
Blu-ray

Uusintakatselu.

Ikimuistoisen uhkaavat ja näyttävät rasistiset punahilkat ja juopot meksikolaiset tarjoavat ikonin ainekset omaavalle, joskin epäilyttävästi erästä nimetöntä miestä muistuttavalle Franco Nerolle tekemistä. Kliimaksi kuuluu ehdottomasti kaikkien aikojen feel good -lopetusten joukkoon ja saakin äkillisessä tyylikkyydessään ja tyydyttävyydedessään antamaan keskiosan tyhjäkäynnit ja harhailut anteeksi. Miljöö on kaikessa mudassaan ja paskassaan miellyttävän realistinen ja koruton.
The Wolf's rating:
People who added this item 99 Average listal rating (63 ratings) 7.3 IMDB Rating 7.1
6.6.
Tallenne

Kovin tyypilliset asetelmat spagettilänkkärille, mutta voima löytyy komeista kuvista ja pääkaksikon vahvasta olemuksesta sekä niin ikään spaguille tyypillisestä moraalipohdiskelusta, joka jää toki ihan katsojan omaksi asiaksi. Rehellistä viihdettä.
The Wolf's rating:
People who added this item 351 Average listal rating (226 ratings) 7 IMDB Rating 7.3
Sexy Beast (2001)
24.5.
HBO

Sanailu ja näyttelyn taso on niin huikeaa, että olisi aivan sama, vaikkei muuta sitten olisikaan.
The Wolf's rating:
People who added this item 5741 Average listal rating (3875 ratings) 7.7 IMDB Rating 8
Donnie Darko (2002)
22.5.
Blu-ray

Uusintakatselu.

Tämä oli nuorena niitä tärkeimpiä elokuvia, jonka pariin palasi milloin mistäkin syystä. Edelliskerrasta lienee sen 15 vuotta ja toistokertoja varmasti parikymmentä. Ensin ajattelin, että olisi hauska katsoa director's cut ensikertaa, mutta hyvin nopean Google-käynnin jälkeen tuskin edes mielenkiinnosta haluan tuota selitettyä ja venytettyä versiota katsoa.

Nuorisokuvaus on esimerkillistä ja hyvin näyteltyä. Mysteeri nyt ei enää tietenkään ole yhtä suuri, mutta auetessaankin pysyy elokuva yhä täysin kasassa ja sitä kiinnittää muihin puoliin eri tavalla huomiota. Unenomainen kuvaus kyllä korostaa, ettei kirjaimellinen tulkinta ole alkuunkaan välttämätöntä. Mielenterveysongelmien kuvauksena ei se kaikkein hienovaraisin, mutta niitä ikimuistoisimpia. Mahdollisesti skitsofreninen teinipoika elää karrikoidun lokeroinnin keskellä ainoana, joka ääneen kyseenalaistaa asioiden mustavalkoisuuden. Parimetrisen jänismiehen puheita ei tosin sovi kyseenalaistaa, koska ovat osa suurempaa kokonaisuutta. Yhtä aikaa niin suureellinen, että kaatuminen on jo uhka sekä intiimi ja uskottava katsaus yhden synkän ja vahingoittuneen mielen sisään. Lopetus yllättäen oli edelleen melkoinen isku mahaan.
The Wolf's rating:
People who added this item 1277 Average listal rating (722 ratings) 7.2 IMDB Rating 7.2
Audition (2000)
17.5.
Blu-ray

Uusintakatselu.

Nähdäppä tämä ensikertaa ja ilman ennakkotietoa. Ei sillä, 15 vuoden takaisesta katselusta ei loppua kummemmin mitään tarkkaa mielessä ollut, joten käytännössä koko muu elokuva näyttäytyi aika tuoreena. Tai ainakin hahmonkehitys, hienovaraiset vihjeet tulevasta ja puhdas genre-elokuville vittuilu tuntuivat vähemmän tutuilta. Oikeastaan uusintakatselu näillä tunteilla voisi olla hyvinkin mielenkiintoinen.

Häiriintynyt, mutta jotenkin myös liikuttava kuvaus yksinäisyydestä, rakkaudesta, mielenterveysongelmista (joka sinällään on tässä trauman seuraus) ja sukupolvien- ja puolien eroista. Lopun koettelemusten jälkeenkin tapa, jolla päähahmot katsovat (epäselvää on, onko kumpikaan edes elossa) toisiaan, on aika musertavan aito rakkauden katse. Jos näin kyyninen ihminen näkee tämän näin, voin vain kuvitella, kuinka jakautuneita tulkintoja on maailma täynnä. Tuskin yksikään muu elokuva on saanut minua näin pohtimaan myös omaa suhtautumistani naissukupuoleen. Lopputulos pohdinnoissa toki toteaa olevani oikeamielinen, mutta tuntien kollektiivista häpeää "niiden muiden" kyvyttömyydestä. Vitun mulkut.
The Wolf's rating:
People who added this item 364 Average listal rating (234 ratings) 6 IMDB Rating 6.4
15.5.
Blu-ray

Olin kyllä hyvin tietoinen tämän myöhemmästä arvostuksesta, mutta muistissa oli myös, kuinka kakkososa joskus yli 15 vuotta sitten ei varsinaisesti nostanut kiinnostusta kolmanteen, niin osasin suhtautua tähän aika avoimin mielin. Yllätys oli näin suurimpia aikoihin.

Heti alusta on selvää, kuinka tosissaan tässä tehdään hienoa elokuvaa. Kameratyö on nautittavaa ja George C. Scottin ja Ed Flandersin(!) välinen kemia niin aitoa, että heidän on oltava oikeita ystäviä. Tarinan kehittyessä mennään puhtaasti yliluonnollisiin ja epäuskottaviin hommiin, mikä minulle tuntuu taas toimivan ns. täysillä, avaten aistit ja puhutellen minua hyvän ja pahan suhteesta tavoin, joita en osaa kuvailla. Pitkät ja hiljaiset kohtaukset, usein staattisella kameralla vailla leikkauksia, ovat omiaan luomaan todella raastavan tiiviin tunnelman. Lopun studion vaatima manauskohtaus on päälleliimattu, mutta myös sellaisenaan todella tehokas. Kindermanin ja Karrasin suhteissa on vähän epäloogisuuden kaltaista havaittavissa (tai voihan Kinderman myös liioitella syystä tai toisesta), mutta ei tämä häiritse, koska elokuva ei ensimmäisen osan tavoin ammenna niinkään realismista, vaan painottaa yliluonnollisten voimien mahdollisuuteen/mahdottomuuteen ja toisaalta rasittuneen mielen oikkuihin. Toimii emotionaalisella tasolla painajaismaisen vahvasti ja olen valmis sivuuttamaan aivan kaikki pienet rikkeet. Isompien olemassaoloon en usko.

Jatko-osaa sitä aina lähestyy ensin jatko-osana ja vasta sitten, jos edes mahdollista, itsenäisenä elokuvana. Manaaja III on kummin päin tahansa harvinaisen miellyttävä. Tutut hahmot jatkavat elämäänsä mielenkiintoisesti, mutta mahdollistaen myös itsenään toimivan narratiivin. Blattyn itsensä haluama Legion -versio olisi syytä katsella vielä teatteriversion ollessa muistissa. En odota siltä liikoja, sillä onhan tämä tällaisenaankin mahtava, mystinen elokuva.
The Wolf's rating:
11.5.
Blu-ray

Yuki on aika tehokkaasti riisuttu traagisuudestaan henkiin herätyksellä ja aseeksi valjastamisella, ja on täten huomattavasti vähemmän kiinnostava hahmo, jonka jatkeena elokuvalla on väistämättä sama kohtalo. Poliittinen jännäri on sinällään mielenkiintoinen kehityssuunta, muttei oikein jaksa kantaa loppuun asti ja tuo välillä ikäviä Bond-viboja. Väkivalta on siistiä, muttei edeltäjänsä tason siistiä. Slummikuvaus taasen on varsin kiinnostavaa.
The Wolf's rating:
People who added this item 368 Average listal rating (265 ratings) 5.7 IMDB Rating 5.6
9.5.
Blu-ray

Tekisi jo mieli heiluttaa nerokorttia. Ne sivuhuomiot alkuperäisen humoristisesta puolesta on tässä vedetty niin överiksi, ettei oikein tahdo uskoakaan. Sawyerin ydinperhe elää nyt hylätyn(?) teemapuiston alla, mikä on juuri niin älytöntä ja mielipuolista, kuin kuulostaakin. Tämähän on tietenkin mitä mainion allegoria elokuvan suunnanmuutokselle "puhtaasti" mielipuoliseen (gore)komediaan. Juuri päälaelleen kääntäminen on oudon tehokkaasti nautittavin puoli ja nostaa tämän monien muiden samanhenkisten kauhukomedioiden yläpuolelle. Rehellinen pienyrittäjä kärsii, Leatherface kokee seksuaalisen heräämisen ja tämän ihastuksen kohde vetää kuoleman tanssia moottorisahalla, kuin Leatherface konsanaan. Mikään tai kukaan ei ole uskottavaa, vaan koko elokuva on eräänlainen karikatyyri. 80-luvun Yhdysvaltoja edes pintapuolisesti tunteva voi myös ajatella tätä satiirina.

Ei jatko-osa toki tarpeellinen ollut, mutta äärirakastettavan sekoilun Hooper loihti. Tuskin myöskään itsenäisenä elokuvana toimisi. Monille ei silti toimi minään. Kuten edeltäjänsäkin, on taatusti ainutlaatuinen.
The Wolf's rating:
People who added this item 5006 Average listal rating (3404 ratings) 6.1 IMDB Rating 7
American Pie (1999)
3.5.
Netflix

Seksi on pakkomielle kaikille lukiopojille, eikä kukaan ikäluokasta osaa ajatella muuta. Kunnes se yksi noin sadasta hetkeksi osaakin. Koulukiusaaminen on myös coolia. Jimin isä kieltämättä tuo oikeanlaista kiusallisuutta, mutta ei juuri pelasta muuten kiusallisen huonoa elokuvaa. Kiinnostavinta oli roskien määrä printissä.
The Wolf's rating:
People who added this item 339 Average listal rating (169 ratings) 7.8 IMDB Rating 7.7
2.5.
Blu-ray

Meiko Kajin pelottavan kaunis hahmo kostaa vastuuntuntoisen äitinsä puolesta tämän kokemat karmeudet tullen itse siinä tehdessään vain traagisemmaksi hahmoksi. Olemassaoloon on vain yksi syy, joten mitä tapahtuu, kun tehtävä on suoritettu? Kaunista on myös elokuvan visuaalinen ilme. Yksiulotteiseksi elokuvaksi kutsuttu, jota en oikein tuollaisella päähahmolla ymmärrä. Suoraviivainen kyllä, mutta monisyisen ja traagisen sisällön sivuuttaminen on minusta kyllä ihan vaan näköalattomuutta.
The Wolf's rating:
People who added this item 120 Average listal rating (68 ratings) 7.2 IMDB Rating 7
28.4.
Blu-ray

Harvinaisen tyylikästä ja tunnelmallista goottipönötystä. Surrealistiset lavasteet ja värit sekä kameran suvereeni käyttö, totta kai, ovat kultaa.
The Wolf's rating:
Load more items (31 more in this list)

Added to
Related lists

Elokuvapäiväkirja 2020
141 item list by Darth Brutus
17 votes 4 comments
r04n1ez's 2020 movie diary
290 item list by r04n1ez
15 votes 2 comments
Watched in 2020
21 item list by jenndubya
7 votes
Films Watched in 2020
90 item list by Toby White
4 votes
CT's Watched in 2020
392 item list by cteddiesgirl
8 votes
Films Watched in 2020| Bml93
108 item list by Bml93
15 votes
50 Best Films Watched in 2020
50 item list by mirinbuddy
5 votes
Watched in March 2020
15 item list by Hootsaidtheowl
2 votes
A New Decade! A New Year! Movies Watched In 2020
514 item list by AKB48Fan
17 votes
Watched In 2020
186 item list by Ultimo
20 votes

View more top voted lists

People who voted for this also voted for