Explore
 Lists  Reviews  Images  Update feed
Categories
MoviesTV ShowsMusicBooksGamesDVDs/Blu-RayPeopleArt & DesignPlacesWeb TV & PodcastsToys & CollectiblesComic Book SeriesBeautyAnimals   View more categories »
Listal logo
Avatar
Added by Harmonica on 4 Jan 2020 04:42
1584 Views
20
vote

Leffapäiväkirja 2020

Sort by: Showing 7 items
Decade: Rating: List Type:
People who added this item 3 Average listal rating (3 ratings) 7.3 IMDB Rating 7.1
Saba (1929)
Visuaalisesti erinomaisen tyylikäs tapaus, kuten nyt 20-luvun lopun mykkäleffalta usein on lupa odottaa. Tarina on ihan kivaa hyvin dramaattiseksi vedettyä draamaa alkoholin vaaroista perhesuhteille ja yksilön hyvinvoinnille ylipäänsä. Loppuratkaisussa on tosin sitten tehty ihan yhtä tyhmä ratkaisu kuin tuossa aiemmassa tänä vuonna katsomassa mykkäleffassa, Ten Nights in a Ballroomissa, eli alkoholin väärinkäytön haitat laitetaan kokonaan myyjien vastuulle. Ja kun alkoholi saadaan kieltoon niin kaikki alkoholistin ongelmat taianomaisesti katoavat. Sinänsä historiallisesti mielenkiintoista että kieltolakiliike oli niin globaali ilmiö, vaikka sitä ei enää venäjällä ilmestymisvuonna ollut voimassa (nopea googletus kertoo että kieltolaki venäjällä päättyi 1925).
Harmonica's rating:
People who added this item 134 Average listal rating (60 ratings) 7 IMDB Rating 6.8
Tarinaltaan aika kämäinen elokuva, mutta helvettivisuaalit ovat kyllä oikein kivoja ja mielikuvituksellisia. Juonenkäänteet ovat tosiaan suht koomisia monin paikoin, eikä sinänsä vakava kerronnallinen tyyli oikein sovi yhteen tämän kanssa. Tapa millä ihmiset tunaroivat itsensä hengiltä päähenkilön ympärillä esim. on varsin hölmöä juonenkuljetusta.
Harmonica's rating:
People who added this item 234 Average listal rating (129 ratings) 8 IMDB Rating 7.9
Oikein hyvä kuvaus sekä alkoholismista, että valta-asetelmien muuttumisesta kahden toisensa kanssa asuvan henkilön välillä. Tyyliltään elokuva lainailee rikostarinoita juonenkulussaan myös, kun eri hahmojen motiivit pysyvät alkuun mysteerin peitossa ja alkavat pikkuhiljaa avautumaan. Erinomaisen hyvät roolisuoritukset tässäkin.
Harmonica's rating:
People who added this item 420 Average listal rating (215 ratings) 8.3 IMDB Rating 8
Eri tyylistä ilmaisua ja eri genrejä (mm. exploitaatileffaa) yhdistelevä romanttinen komedia ja pohdinta uskonnoista ja uskontokulteista. Tai jotain sinnepäin. Tavallaan tätä katsoessa tuli monesti mieleen että tämän mieltäisi paljon paremmin animeleffana kuin live actioninä. Monesti komediallinen ilmaisutyylikin on hyvin liioitellun animetyylinen efekteineen, näyttelytyylineen ja leikkauksineen. Välillä asia häiritsi hieman, mutta toisaalta kokonaisuudessaan homma joka tapauksessa jotenkin kummallisella tavalla toimii, joten mitä sitä turhia nipottamaan.

Kestoa elokuvalla on reilusti (4 tuntia), mutta paikoittaista juonen rautalangasta vääntämistä lukuunottamatta tyhjäkäyntiä ei sinällään ole. Leffa myös vaihtaa tyyliään virkistävästi useaan otteeseen ja juoni lähtee ihan uusille poluille kun hahmojen väliset suhteet ja tilanteet yllättäen kääntyvät päälaelleen.
Harmonica's rating:
People who added this item 4 Average listal rating (4 ratings) 5.5 IMDB Rating 6.5
Hyvin yllättävää löytää tällaista. En muista nähneeni ainuttakaan kokopitkää mykkäleffaa jossa olisi ainoastaan afroamerikkalaisia näyttelijöitä. Enkä ole varma että olenko lyhäriäkään. Niin ikään en muista nähneeni ainuttakaan aikansa leffaa jossa kaikkia mustia hahmoja esittävät mustat itse, ei valkoiset blackfacessa, ja vieläpä niin että kaikki rotustereotypiat loistavat täysin poissaolollaan.

Itse elokuva on teknisesti ja kerronnallisesti ihan mukiinmenevän tyylipuhdas tapaus, joskaan ei sen enempää. Alkuun nyt esitellään aivan turhan monta hahmoa putkeen, ja kaiken lisäksi kaksi kolmesta pääjuonesta ovat muutenkin aika lailla tynkiä ja turhia. Ainoastaan alkoholismiin taantuneen perheenisän tarina on kiinnostava ja tarpeeksi syvälle aiheeseen pureutuva. Leffan loppuratkaisu nyt on varsin typerä, ja siinä näkyy ihan liikaa kieltolain aikainen saarnaava sanoma siitä kuinka alkoholi ja sen saatavuus itsessään on se ongelma, eikä alkoholin käyttäjä niinkään itse. Hyvin mielenkiintoinen tapaus vähintäänkin elokuva -ja kulttuurihistoriallisesti joka tapauksessa.
Harmonica's rating:
People who added this item 500 Average listal rating (285 ratings) 7.7 IMDB Rating 7.6
Withnail & I (1987)
Ensin pieni pohjustus. Tässä on viimeisten vuosien aikana allekirjoittaneella alkanut alkoholi maistumaan vähän turhankin paljon. Näinpä tuli tuossa uutenavuotena mieleeni mielestäni melko nerokas idea: korkki kiinni määrittelemättömäksi ajaksi, ja aiheen analysointia sillä samalla harrastuksella jonka olen osaltaan lisääntyneen alkoholinkäytön myötä laiminlyönyt. Elikkäs, kokosin listan alkoholismiaiheisista leffoista ja alan niitä nyt käymään lävitse. Muistakin aiheista aion katsella leffoja toki ja herätellä näin vanhaa harrastusta henkiin muutenkin.

Withnail & I valikoitui ensimmäiseksi aiheen leffaksi koska se nyt vaikutti vielä näkemättömistä siltä ehdottomalta klassikolta kaiken maailman hollywood B -melodraaman ym. joukosta. Oikein hyvä kulttileffahan tämä onkin.

Vahvat roolisuoritukset ja naseva dialogi ovat tämän teoksen se juttu. Alkoholistiteemasta saadaan irti sekä huumoria että samaistuttavaa draamaa. Withnail-hahmon tavoitteiden priorisointi seuraavan alkoholiannoksen saamiseen on totuudenmukaisen oloista, ja tosiaan vuoroin hahmolle tosiaan nauraa ja vuoroin sitä säälii.
Harmonica's rating:
People who added this item 227 Average listal rating (172 ratings) 6.6 IMDB Rating 6.6
Mandy (2018)
Hävyttömän tyylikäs taidekauhuleffa. Överit värifiltterit ym. toimivat tässä yllättävän hyvin tahdotun tunnelman saamiseksi, tietenkin yhdistettynä mahtavaan soundtrackiin. Harvoinpa sitä missään elokuvassa kuulee näin puhtaasti ei -elokuvamusiikkityylistä musiikkia. Tässä tapauksessa taustalla soi jonkinnäköinen horror synth / dark ambience / drone metal, ja kuullaampa yhdessä kohtauksessa melkeinpä lähinnä black metal -henkistä matskua. Osuvaa, kun ottaa huomioon että seuraavassa kohtauksessa ja nähdään palava kirkko.

Itse tarina nyt on se heikoin osa leffaa, ja pidin alkupuoliskosta enemmän kun loppupuoliskon kostotarinaosuudesta. Kostotarinapuolessa on kyllä siinäkin sentään hienoja retrotyylisiä efektejä (ei CGI-gorea jne), joten sekin kyllä on sinänsä oikein viihdyttävää katsottavaa. Nicholas Cagen roolityöstäkin nyt voi olla montaa mieltä, välillä vedetään niin Cage-tyyliin överiksi että naurataa. Ei sekään silti varsinaisesti huono asia ole.
Harmonica's rating:

Added to
Related lists

October 2020 Horrorfest
50 item list by the giraffe
19 votes 4 comments
My Top 10 Favourite Movies of 2021
10 item list by PerfectPortal
1 votes
Leffapäiväkirja 2012
324 item list by VierasTalo
53 votes 11 comments
Watched in 2017
93 item list by Leiska
16 votes 1 comment
Viimeinen elokuvapäiväkirja 2019
163 item list by Kookosbanaani
15 votes
Leffapäiväkirja 2022
68 item list by Harmonica
17 votes
Vanity Fair Oscar Party 2020 Sara Sampaio
10 item list by Georgini
17 votes
Most Anticipated Movies - 2020
40 item list by Stehako
3 votes
My Top 10 Favourite Movies of 2020
10 item list by PerfectPortal
3 votes
My trips to the cinema 2020
93 item list by Max the Movie Guy
13 votes 1 comment

View more top voted lists

People who voted for this also voted for


More lists from Harmonica