Explore
 Lists  Reviews  Images  Update feed
Categories
MoviesTV ShowsMusicBooksGamesDVDs/Blu-RayPeopleArt & DesignPlacesWeb TV & PodcastsToys & CollectiblesComic Book SeriesBeautyAnimals   View more categories »
Listal logo
Avatar
Added by Keaster on 6 Jan 2020 01:50
1290 Views
25
vote

Watched in '20

Sort by: Showing 1-50 of 59
Decade: Rating: List Type:
People who added this item 63 Average listal rating (35 ratings) 7.5 IMDB Rating 7.6
18.10.2020, YLE Areena

Hiljakseen eteenpäin ajelehtiva psykologinen trilleri(hkö) 30-luvun ranskalaisessa Afrikassa. Paino on ennen kaikkea sekä ranskalaisessa siirtomaakulttuurissa ja sen epämiellyttävässä arvomaailmassa, että erinomaisissa hahmoissa ja näiden välisessä dynamiikassa. Laiskasilmäinen ja lupsakka Philippe Noiret loistaa pääosassa, mitä energinen ja sähisevä Isabelle Huppert tukee mainiosti.
Keaster's rating:
People who added this item 201 Average listal rating (118 ratings) 7.6 IMDB Rating 7.5
Ariel (1988)
18.10.2020, YLE Areena

Aika monennes katselukerta, mutta tällä kertaa italiaanoystävien kanssa! Edelleen aivan erinomaista laatukaurismäkeä, ja mielestäni ehkä paras tapa lähteä tutustumaan Akin tuotantoon. Tällä kertaa huomioin muun muassa, että juonellisesti elokuvassa tapahtuu kestoonsa nähden häkellyttävän paljon. Lisäksi mainittakoon, että Ranskan uusi aalto on toki vahvana kaikissa Kaurismäissä, mutta tässä (ja tyyliin Arvottomissa) se loistaa ehkä kaikkein kirkkaimpana.
Keaster's rating:
10.10.2020, YLE Areena
Keaster's rating:
People who added this item 441 Average listal rating (279 ratings) 6.9 IMDB Rating 7.1
19.7.2020, YLE Areena

Monessa suhteessa hyvin mielenkiintoinen tapaus. Päällimmäinen huomio on, että tekijät ovat laittaneet niin paljon painoarvoa erikoistehosteille, että tästä syystä ihan kaikki muu elokuvassa on aivan armottoman KÖKKÖÄ, siis herranjumala sentään. Näyttelytyö, dialogi ja käsikirjoitus yleensä ovat aivan häkellyttävän amatööritasoista matskua ja kuin suoraan jostain ö-luokan Kuinka tehdä elokuva –oppikirjasta. Erityisesti elokuvan kliimaksissa korostuva uskonnollinen lataus on häpeilemättömässä tökeryydessään verratonta, ja laittaa pohtimaan tuotantotiimin mahdollisia kytköksiä fanaattisiin maailmanloppulahkoihin. Yleistä ilmapiiriä hallitseva kylmä sota & apokalypsi –paranoia on myös itsessään kiehtovaa, mihin liittyen on muuten mielenkiintoista huomioida, ettei Venäjää/Neuvostoliittoa mainita kertaakaan, vaikka maailman valtioita ja niiden välisiä kytköksiä noin muuten kyllä luetellaan oikein olan takaa. Lisäksi elokuvan läpeensä penetroiva pommi/armeija-stondis on aika luotaantyöntävä.

Ylivoimainen suosikkihetkeni oli kuitenkin noin 36 minuutin kohdalla, kun täysin moitteettomassa kunnossa oleva sotilas panikoi ja juoksee päistikkaa muutamaan orastavaan tulipesäkkeeseen syttyen äänekkäästi palamaan. Darwin Awards –kamaa.
Keaster's rating:
People who added this item 12 Average listal rating (7 ratings) 6.7 IMDB Rating 7.4
16.7.2020, YLE Areena

Kompakti, dynaaminen pikkuelokuva, jonka olemassaolosta ainakaan minä en ollut koskaan kuullutkaan, vaikka tässä kuitenkin on ihan Lino Venturaa ja Charles Aznavouria messissä. Kansallisten ja kulttuuristen rajojen ja lokeroiden kuvitteellisuus on hyvä ja tärkeä aihe, eikä sitä käsitellä elokuvassa kuin vain aavistuksen ylikorostetusti, mikä suotakoon anteeksi kun kaikki muu toimii aivan mainiosti.
Keaster's rating:
People who added this item 241 Average listal rating (136 ratings) 6.9 IMDB Rating 6.7
The Raven (1963)
22.6.2020, YLE Areena
Keaster's rating:
6.6.2020, Netflix

Coltrane-dokkari yrittää kovasti tehdä pesäeroa genrensä peruskonventioihin käyttämällä hieman vähemmän puhuvaa päätä, ja enemmän arkistomateriaalia ja animoituja väliosia, tässä kuitenkaan ihan täysin onnistumatta. Vaikka Coltranen elämää ja uraa käsitellään melko pintapuolisesti, ei tämä kuitenkaan tunnu munattomalta faktojen latelulta tai aivottomalta idolisoinnilta, vaan elokuvasta henkii aito ja puhdas kiinnostus ja kunnioitus aihettaan kohtaan. Toki sitä olisi mieluusti kuunnellut ja katsonut syvempää analyysiä Coltranen musiikista ja sen erityispiirteistä, mutta tällaisenaankin kyseessä on viehättävä yleiskatsaus ja perehdytys maailman vittu ikiaikojen kovimman saksofonistin elämään.
Keaster's rating:
People who added this item 104 Average listal rating (71 ratings) 7.5 IMDB Rating 7.1
Vera Cruz (1954)
1.6.2020, YLE Areena
Keaster's rating:
People who added this item 9 Average listal rating (6 ratings) 5.2 IMDB Rating 5.2
A Free Ride (1915)
28.5.2020, Wikipedia

Maailman ensimmäisiä pornoelokuvia. Arvosanaa tälle ei kyllä voi antaa, mutta katsomisen arvoinen on todellakin. Huvittavaa huomata, että tässä on kököstä sinnepäin sutaistusta juonesta lähtien kaikki tyylilajinsa peruselementit ihan tasan omilla paikoillansa jo.
People who added this item 46 Average listal rating (35 ratings) 6.3 IMDB Rating 7.1
28.5.2020, Wikipedia

Kävin tänään Villa d'Estessä, joka on paitsi kaunis, inspiroiva ja vaikuttava rakennus- ja puutarhakompleksi, myös mainio esimerkki katolisten kirkon miesten suhtautumisesta sellaisiin kristillisiin perushyveisiin kuin vaatimattomuus, nöyryys ja kurinalaisuus. Lueskellessani nyt iltasella tämän mestan historiaa törmäsin tähän Kenneth Angerin lyhäriin, josta en muista ennen kuulleenikaan.

Ja vaikutuin! Kuvauksen ajankohta on valittu suurella ymmärryksellä, sillä vähäistä mutta kirkasta valoa heijastava, kaikkialla purskahteleva, helmeilevä, valuva, soliseva, leikkivä vesi ja Vivaldin sävellys ovat täydellisessä harmoniassa keskenään. Filmin vahvat kontrastit, oikeasti tumma musta ja valkoinen valkoinen, korostuvat kauniisti toisiaan vasten, ja innovatiiviset kuvakulmat luovat usein kankaalle/ruudulle epätodellisen abstrakteja, alati liikkeesä olevia, lähes hypnotisoivia kuvioita, joita voisi helposti sopivassa mielentilassa tuijotella vaikka tuntikausia. Elokuvan visuaalinen ilme on jo itsessään niin viehättävä ja valloittava, että oikeastaan tämä olisi pärjännyt mainiosti ilman 1700-lukulaisiin naisten hepeneisiin puettua ympäriinsä tassuttelevaa kääpiötäkin, mutta eipä tästä varsinaisesti haittakaan ole.
Keaster's rating:
People who added this item 87 Average listal rating (29 ratings) 6.9 IMDB Rating 7.1
26.5.2020, YLE Areena

En oo lukenut Nathaniel Westin alkuperäisteosta, mutta tätä katsoessa ja jälkireflektoidessa tuli kyllä vahvasti sellainen fiilis, että tässä on taustalla selvästi jotain paljon suurempaa, selkeämpää, vaikuttavampaa ja ytimekkäämpää, jota elokuva yrittää epäonnistuneesti tavoittaa. Fokus tuntuu puuttuvan, ja teos lähinnä haahuilee kaksi ja puoli tuntia Hollywoodin mädännäisyys –teeman ympärillä saamatta siitä irti mitään tarpeeksi rehellistä ja suoraa. Kliimaksi ja Karen Blackin roolisuoritus ovat kyllä erinomaisia.
Keaster's rating:
People who added this item 258 Average listal rating (163 ratings) 7.4 IMDB Rating 7.4
Paterson (2016)
25.5.2020, YLE Areena

Tästä jäi vähän sellainen fiilis, että Jarmusch yrittää samaan aikaan tavoitella sekä kaurismäkeläistä (tai 80-90-lukujen jarmuschilaista) lakonisuutta, että tunteellista ja ilmeikästä draamaa, mutta tämä tasapainottelu kahden vastakohdan välillä ei toimi, sillä nämä tyylit ovat hyvin pitkälle toisensa poissulkevia. Näin ollen elokuvan hahmot jäävät ilmeisestä yrityksestä huolimatta niin ontoiksi, että paitsi että ennakoin lopun dramaattiseksi tarkoitetun juonenkäänteen, niin koin sen myös emotionaalisesti täysin yhdentekevänä – mikä on sinänsä aikamoinen saavutus, sillä yleensä reagoin tällaisiin jopa silloin, kun kyseessä on hieman paremman luokan perushollywood, oikeasti laadukkaista filmeistä nyt puhumattakaan. Lisäksi elokuvan runous, ja sitä kautta suuri osa koko teoksen filosofisesta ulosannista, on mielestäni melko mitäänsanomatonta, vaikka ydinsanoman arjen kauneudesta ja siitä kumpuavista mestariteoksista ja näitä tuottavista taiteilijoista rutiinien lomassa ympäri maailman allekirjoitan tietenkin täysin. Yritän tällä sanoa, että on toki päivänselvää, että moinen arkirunous voi parhaimmillaan olla aivan yhtä mestarillista kuin mikä tahansa Byron, Shakey, Ginsberg, Whitman tms., mutta nämä nimenomaiset runot vaan nyt ovat mielestäni aivan yhdentekeviä, muutamia ihan nokkelia yksityiskohtia lukuunottamatta, ja tämä syö ankarasti pohjaa elokuvan sanomalta, jonka mukaan kaikki ovat potentiaalisesti kykeneväisiä mestarillisen taiteen luomiseen, vaikka tästä kyllä periaatteessa yhtä mieltä olenkin.
Keaster's rating:
People who added this item 129 Average listal rating (79 ratings) 7.6 IMDB Rating 7.8
23.5.2020, YLE Areena

Kunnon hyvää ja räkäistä italiaanoa.
Keaster's rating:
People who added this item 40 Average listal rating (27 ratings) 6.9 IMDB Rating 7.2
15.5.2020, YLE Areena

Jos satuit kuulumaan italalaiseen(/keskieurooppalaiseen) vasemmistoon ja/tai elokuvantekopiireihin 70-luvulla, on tämä epäilemättä juuri sinun elokuvasi. Jos et, niin kaksi ja puoli tuntia kuluu todennäköisesti lähinnä turhautuneesti tuhahdellen ja pärskähdellen elokuvan inside-hekottelulle. Käsikirjoituksellisesti tämä on myös jokseenkin tasapaksu – rikas mies pettää vaimoaan ym. -skenaariot on tässä vaiheessa elokuvaharrastusta jo nähty niin monta kertaa, että saa olla aika poikkeuksellisen kekseliäästi ja taidokkaasti kerrottu tapaus, että tämän katsojan kiinnostus pysyy yllä. Cannesissahan tämä aikanaan sai jotain palkintoa, luultavasti koska a) raati koostui lähinnä keskieurooppalaisesta vasemmistosta ja b) jos Ettore Scola -kaliiperin ohjaaja tekee elokuvan, jonka näyttelijäkaartiin kuuluu Marcello Mastroianni, Ugo Tognazzi, Vittorio Gassman etc., teoksen laadulla ei oikeastaan ole juuri merkitystä, kunhan se on tyylillisesti eurooppalaista cinemaa, sillä se kyllä palkitaan lopputuloksesta riippumatta.
Keaster's rating:
13.5.2020, Netflix

Elokuvallisilta arvoiltaan perusmatskua, on puhuvaa päätä, animaatioväliosia jne., ei mitään yllätyksiä.

Itse aihe taasen ansaitsee muutaman sanasen. On mielenkiintoista ja myös aika hienoa, että Netflixkin on alkanut tuottamaan tällaisia psykedeeleihin ei-negatiivisesti suhtautuvia tuotantoja, ja onhan siellä jo vuosikausia ollutkin valikoimassa aihepiiriä käsitteleviä dokkareita. Toisaalta tämä ei-negatiivinen suhtautuminen saattaa usein kääntyä täysin kriitikittömään peukuttamiseen, mikä ei toisaalta myöskään ole välttämättä kovin fiksua. Tämä nimenomainen tapaus tuntuu korostavan lähinnä psykedeelien hauskaa ja humoristista puolta enemmän tai vähemmän tunnettujen julkisuuden persoonien omakohtaisten kokemusten kautta, mutta myös niiden transsendentiaaliset aspektit on tuotu jossakin määrin mukaan, kun taas negatiivisia kokemuksia on leikattu mukaan tasan yksi (Ben Stiller). Toisaalta sinänsä kyllä ymmärrän myös tällaisen lähestymistavan, sillä vuosikymmenten perusteeton mustamaalaus on syytä oikoa esimerkiksi laajamittaisen lääkinnällisen käytön mahdollistamiseksi, ja tällaiset elokuvat/dokumentit ovat epäilemättä toimivia keinoja siihen, mutta on kuitenkin tärkeää tiedostaa, että jos näitä substansseja kohtelee epäkunnioituksella ja väliinpitämättömällä asenteella ja sekakäyttäen yhtä sun toista päällekkäin, ne ovat potentiaalisesti vaarallisia, ja tämän aspektin korostaminen on olennaista. Siksi tällaiset hassuttelukeskeiset ja kritiikittömät dokkarit ovat hieman kyseenalaisia.

Donovan kyllä sivutettiin ihan totaalisesti tässä, vaikka se oli tyyliin kaikkein mielenkiintoisin haastateltavista. Bill Kreutzmannia olisin mieluusti myös kuullut lisää.

The times they are a-changing t. Bob Dylan.
Keaster's rating:
People who added this item 28 Average listal rating (22 ratings) 5.7 IMDB Rating 7.1
10.5.2020, YLE Areena

Elokuvan julisteen ja suomalaista nykykomediaa koskevan vähäisen, mutta riittävän tietämykseni perusteella päättelin, että tässä on kyseessä joku Luokkaputous Hirviberg -sarjan huumorin riemuvoitto, ja koska elokuvan ensimmäiset minuutit näyttivät vahvistavan käsitystäni, olin lähellä sulkea koko toosan käyttääkseni aikaani johonkin hyödyllisempään, kuten esimerkiksi hiomattoman laudan innokkaaseen silittämiseen, mutta jokin sai minut silti jatkaamaan katsomista. Onneksi näin, koska suhteutettuna ennakko-odotuksiin, tämä on varmaan suurin yllättäjä koskaan. Huumori on pääosin oikeasti hauskaa, ja syntyperäisenä oululaisena olin myös ihastunut ja ällistynyt siitä, kuinka häkellyttävän autenttisen pohjoispohjanmaalainen meininki tässä on, todella, enkä suinkaan tarkoita vain murretta. Näyttelijät ovat pääosin erinomaisia, erityisesti Johannes Holopainen muistuttaa hyvin läheisesti useampaa henkilökohtaisesti tuntemaani ihmistä, ja elokuvan sanoma rohkeudesta ja rehellisestä itsensä hyväksymisestä on kaikessa yksinkertaisuudessaan ja itsestäänselvyydessään voimakas ja mainiosti esitetty. Huomautettakoon myös, että vaikka tämä on nimellisesti itsestäänselvyys, kovin harva sitä tuntuu elämässään käytännössä osaavan toteuttaa, joten tällaiset taidolla ja rakkaudella tehdyt muistutukset ovat perusteltuja.

Hauskaa oli myös huomata, että vaikka örinäbläkkis ynnä muu tuplabasarihevi on suunnilleen ainoa musalaji, josta en oo koskaan oikein perustanut varhaisteini-iän hyvin lyhyeksi jäänyttä Bodom-vaihetta lukuunottamatta (toinen musalaji johon en oo päässyt, en usko pääseväni, enkä oikeastaan edes halua päästä sisään on sitten tietenkin muovinen radiomusa, jonka Bill Hicks osaa määritellä itseäni paremmin), niin tätä katsoessani ja kuunnellessani saatoin ehkä viimeinkin hitusen päästä tästä jyvälle. Ennen kuin kukaan niistä noin kahdesta ja puolesta tätä listaa lukevasta henkilöstä ehtii niitata lemmikkijänistään seinään, täsmennän että en nyt suinkaan usko että tällainen elokuva on varsinaisesti tiivistys koko kulttuurista, mutta ehkä se voi toimia eräänlaisena... suunnannäyttäjänä. Ymmärsin nimittäin tätä katsoessa, että ilmeisesti tämän kulttuurin ytimessä on kaiken muun ohessa myös sellainen tietty kieli poskella -meininki, joka on mulle tuttua ennen kaikkea goa(trance)-hippien parista (ja toki myös punkkareiden ja muiden vapaiden määrittelemättömien erilaisten nuohoojien ja tuusaajien keskuudesta). Itse asiassa näissä kahdessa alakulttuurissa taitaa olla monista eroavaisuuksistaan huolimatta myös aika paljon yhteistä.
Keaster's rating:
9.5.2020, YLE Areena

Taidolla tehtyä ja erittäin katsomiskelpoista italiaanoa, joskin elokuva tuntuu kyllä paikoin olevan vähän turhan otettu omasta erinomaisuudestaan. Parahillaan Roomassa asustavana olentona sain erityiskiksit kaupunkikuvastosta ja kielestä (pssst YLE, lisää näitä).
Keaster's rating:
People who added this item 291 Average listal rating (183 ratings) 6.3 IMDB Rating 6.6
Café Society (2016)
8.5.2020, YLE Areena

Tämä elokuva on Woody Allenin ohjaama Woody Allen -elokuva. Koska satun kuitenkin suuresti pitämään Woody Allen -elokuvista, katsoin tämän mielelläni, vaikka myönnettäköön, että juutalaisläppä alkaa olla paikoin jo vähän kulunutta. Vaikka Café Society onkin Woodyn tuotantoa tunteville hyvin yllätyksetön teos, eroaa se kuitenkin olennaisissa määrin jenkkileffojen valtavirrasta pysyäkseen ilahduttavana katselukokemuksena.
Keaster's rating:
7.5.2020, YLE Areena

Suomalaisen elokuvataiteen suuria mestariteoksia. Allu Tuppurainen on syvimpään skutsiin inkarnoitunut ja siellä vuosikymmeniä yksin asustanut Charlie Chaplin. Roskaamista, väliinpitämättömyyttä, luonnon epäkunnioittamista ja kulutuspsykoosia käsittelevät teemat on esitetty yksinkertaisesti, mutta mistään pätkääkään tinkimättä, ja ennen kaikkea suurella sydämellä.
Keaster's rating:
5.5.2020, Youtube

Kerouacin, Ginsbergin & sällien kyhäilemä sympaattinen ja vapaaluonteinen pikkufilmi. Melko vaatimaton, mutta iloluonteinen, ja erityisen lämpöinen jos tuntee beatin sydämessään.
Keaster's rating:
People who added this item 441 Average listal rating (228 ratings) 7.6 IMDB Rating 7.9
All That Jazz (1979)
29.4.2020, YLE Areena

Mielenkiintoisia tarinankerronnallisia ratkaisuja tässä kyllä on, leikkaus on erinomaista ja kekseliästä, ja osa tanssikohtauksista on koreografioidensa ja kameratyöskentelynsä puolesta ilahduttavaa katseltavaa, mutta tällainen ison rahan Hollywood meets Broadway -musikaalirevittely on vaan tyylillisesti niin luotaantyöntävää (joitain poikkeuksia ehkä lukuunottamatta, joita en nyt ala selvittämään, koska ei huvita, huvittaa nukkua), että suhteellisen kylmäksi jätti meitsin kaikesta huolimatta.
Keaster's rating:
28.4.2020, YLE Areena

Yllätyksetön, epäomaperäinen ja yksipuolinen. Dokkarissa keskitytään aivan naurettavan intohimoisella antaumuksella kaikkien vähänkään populaarikulttuurista kartalla olevien henkilöiden jo valmiiksi hyvin tuntemaan tienristeysmyyttiin sen sijaan, että ruutuaikaa suotaisiin esimerkiksi elokuvaa varten haastatelluille Keith Richardsille, Taj Mahalille ja muille, jotka nyt lähinnä vain heittävät muutaman nopeasti leikatun kommentin sinne tänne. Huomattavasti mielenkiintoisempaa olisi mielestäni ollut kuulla näiden muusikoiden vapaata kelailua heidän suhteestaan Johnsonin musiikkiin, ilman tällaista tuli perseen alla -säntäilyä, mikä ei tietenkään missään nimessä ole vain tämän dokumentin ongelma, vaan tuntuu olevan harmillisen yleistä näinä eriskummallisina aikoinamme. Potentiaalisesti kiehtovaa arkistomateriaaliakin tässä on vaikka kuinka, mutta siitäkin vain saksitaan muutamia sekunteja mihin väliin nyt sattuu sopimaan.
Keaster's rating:
People who added this item 16 Average listal rating (10 ratings) 6.7 IMDB Rating 7
27.4.2020, YLE Areena

On vaikea kuvitella sopivampaa joutsenlaulua Wajdalle. Myös tärkeä muistutus siitä, miten arvokas asia on ilmaisunvapaus, ja ettei se ole aina ollut itsestäänselvyys eikä se sitä valitettavasti edelleenkään kaikkialla ole.
Keaster's rating:
People who added this item 12 Average listal rating (5 ratings) 6.2 IMDB Rating 6.1
25.4.2020, YLE Areena

Elokuvan premissi, jossa kolme teini-ikäistä tyttöä muuttuvat väliaikaisesti pojiksi juotuaan mysteerisen kukan nektaria tarjoaa potentaalisesti hyvinkin hedelmällisiä mahdollisuuksia seksuaalisuuden ja sukupuoliroolien käsittelylle, mutta tämä potentiaali ei, ikävä kyllä, juuri pääse realisoitumaan, sillä kaikenlainen narratiivinen hienovaraisuus loistaa elokuvasta poissaolollaan kuin Kim Jong-un konsanaan. Aivan päivänselviä temaattisia pointteja ja ihan yksinkertaisesti vain edeltävien kohtausten temaattisen kehityksen kannalta olennaisia tapahtumia hierotaan katsojan naamalle häkellyttävän yliampuvalla tarmokkuudella, ja joka ikinen seksuaalisuuteen ja sukupuoli-identiteettin liittyvä yksityiskohta vasaroidaan läpi sellaisella paukkeella ja jytinällä, ettei niistä yksikään varmasti mene yhdeltäkään ajattelevalta olennolta ohitse. Välillä hahmojen toiminta on epäuskottavan älyvapaata eikä sitä edes vaivauduta pohjustamaan, mikä tuntuu erityisen kummalliselta, kun ottaa huomioon, kuinka paljon elokuvan hahmot kuitenkin tuntuvat merkitsevät ohjaaja-käsikirjoittaja Keiningille.

Mietin tätä katsoessani kuinka kummallista se onkaan, että prosentuaalisesti niin huomattava osa teini-ikää kuvaavista elokuvista onnistuu olemaan näin armottoman kömpelöitä ja epäuskottavia ja irrallisia tuon elämänvaiheen realiteeteista, vaikka yritystä ei kyllä puutu – pikemminkin päinvastoin, ja tähän liialliseen väkinäiseen yrittämiseen nämä myös tuntuvat yleensä kaatuvan. Tuntuu, etteivät teini-ikään sijoittuvien elokuvien tekijät yleensä enää lainkaan muista, millaista todella oli olla teini, vaan sen sijaan on heidän mieleensä iskostunut jonkinlainen vallitseva valtavirran käsitys tästä elämänvaiheesta, ja sitten he heijastavat tämän suoraan tuotoksiinsa. Erityisen problemaattista tässä on se, että kyseiset ikävuodet ovat ymmärtääkseni monessa suhteessa ihmiselämän hankalimpia etenkin juuri siksi, ettei kukaan vanhemmista ihmisistä tunnu todella ymmärtävän tai kuulevan teini-ikäistä ihmistä, eikä tätä asiaa ainakaan auta sellainen nimenomainen teini-iän stereotypisointi, johon edellisessä lauseessa viittasin. Pojat ei suinkaan ole tässä suhteessa huonoimpia mahdollisia teoksia, sillä se keskittää huomioonsa hyvinkin tärkeisiin ja elokuvissa vähälle huomiolle jääneisiin teemoihin, ja esittää erityisesti sukupuoli-identiteetistä ja siihen kohdistuneista rooliodotuksista ja nuoren kehittyvästä seksuaalisuudesta jopa aivan olennaisia pointteja – joskin todella häiritsevän alleviivaavasti, kuten todettua – mutta sen tulokulma teini-ikäisen subjektiiviseen kokemukseen maailmasta ja yleinen toteutus noin yleensäkin on silti auttamattoman kömpelöä.
Keaster's rating:
People who added this item 249 Average listal rating (174 ratings) 7 IMDB Rating 6.8
23.4.2020, YLE Areena

Muun muassa Drivestä ja Taksikuskista ammentava, tiivis ja melko intensiivinen trilleri, joka alkaa suhteellisen lungisti, mutta hyppää yllättäen kakkosvaihteelta kutoselle noin sekunnissa. Oon vasta hiljattain ymmärtänyt, että Joaquin Phoenix on oikeasti aika poikkeuksellisen hyvä, asialleen omistautunut näyttelijä. Jonny Greenwoodin musat ja yleinen äänisuunnittelu muutenkin on erityisen kohdillansa.
Keaster's rating:
People who added this item 4 Average listal rating (2 ratings) 5 IMDB Rating 6.5
22.4.2020, YLE Areena

Pukudraamainen pukudraama lapsena sokeutuneesta virtuoosipianistista, jonka vanhemmat laittavat tämän kokeelliseen parantolaan. Näkö alkaa hiljakseen palautua, mutta yhtaikaisesti soitto alkaa takkuilla. Lavastus ei ole tällä kertaa vienyt kaikkea tekijöiden huomiota (muistelen sinua, Orlando), vaan erityisesti Maria Dragusin erinomaisesti tulkitsemalla päähenkilöllä on ihan oikeaa syvyyttä. Sinänsä kaikki on tehty aivan mallikkaasti, mutta jotain potkua tästä jää kyllä kaipaamaan. Katsoessani 1600-1800-lukujen eurooppalaisen yläluokan pariin sijoittuvia elokuvia oon muuten aina suunnattoman onnellinen ja kiitollinen siitä, että mun ei tarvitse elää noissa piireissä. Järkyttävää ja luonnotonta ihmispolojen rääkkäystä kaikkinensa.
Keaster's rating:
People who added this item 168 Average listal rating (85 ratings) 6.7 IMDB Rating 7
14.4.2020, YLE Areena

Osuva kuvaus useissa kulttuureissa surullisen vahvasti vaikuttavasta misogyniasta ja sukupuolten välisestä ymmärtämättömyydestä (joskin tässä fokus on kyllä lähinnä miesten puolella). Nuori Jack Nicholson tekee erinomaisen roolisuorituksen nuorena Jack Nicholsonina, ja käy elokuvan aikana tyyliin kymmenen kertaa suihkussa. Tahti on rauhallinen, ja Nichols suosii pitkiä, staattisia, leikkaamattomia lähikuvia näyttelijöistään.
Keaster's rating:
31.3.2020, YLE Areena

Hassuhko ja esteettisesti suhteellisen kiinnostava kahden ja puolen minuutin sekoilukokeilu.
People who added this item 5 Average listal rating (1 ratings) 6 IMDB Rating 7.4
29.3.2020, YLE Areena

Väri- ja äänimaailmaltaan kaunis, toteutukseltaan sulava, viehkeä ja voimakas lyhäri.
People who added this item 46 Average listal rating (22 ratings) 7.5 IMDB Rating 7.5
27.3.2020, YLE Areena

Elokuvan juuret ovat vahvasti kietoutuneet italialaiseen 70-luvun yhteiskuntaan ja poliittiseen kenttään, mutta vähintään yhtä suurta huomiota on suotu erittäin hauskalle ja temperamenttiselle, pääosin eroottiselle komiikalle, joka on toteutettu ja kirjoitettu niin nerokkaasti, että se todella palvelee teoksen satiirista yhteiskuntakritiikkiä. Yleinen tempo, rytmitys ja näyttelijäsuoritukset loistavat. Ääniraidalla on paljon musiikkia, ja sitä käytetään hienosti.
Keaster's rating:
People who added this item 163 Average listal rating (99 ratings) 5.4 IMDB Rating 6
26.3.2020, YLE Areena

CGI on erityisesti avaruusotusten kohdalla hirvittävää, loppua kohden kompastellaan, ja kaikki vitsit eivät todellakaan osu nappiin, mutta paljon tässä on myös ihan huvittavaa läppää. Erittäin arvattava ja ennustettavahan tämä tietenkin juoneltaan, hahmoiltaan ja toteukseltaan on, mutta siitä huolimatta pidin elokuvasta ja nautin katselukokemuksesta.
Keaster's rating:
People who added this item 80 Average listal rating (43 ratings) 7.4 IMDB Rating 7.4
A New Leaf (1971)
25.3.2020, YLE Areena

Muistuttaa hyvin paljon 30-40-lukujen laadukkaamman pään hollykomedioita, erityisesti muutamia Capran tuotoksia, mutta on komedialliselta lataukseltaan ja rytmitykseltään hitusen näitä vaimeampi ja laahaavampi, mutta vain hieman. Matthau on mainio, ja naispääosaa esittävää ohjaaja-Mayta katsoo myös mielellään.
Keaster's rating:
People who added this item 95 Average listal rating (63 ratings) 7.5 IMDB Rating 7.6
Le Bonheur (1965)
24.3.2020, YLE Areena

Mozart pauhaa ja leikkaajalla on vauhti päällä. Osa elokuvan leikkauksellisesta ja kuvauksellisesta kokeellisuudesta on perusteltua, mutta toisinaan nämä ratkaisut vaikuttavat hieman päämäärättömiltä, eikä niillä tunnu tällöin olevan muuta motiivia kuin kokeellisuus itsessään. Katselukokemus on kuitenkin miellyttävä, eikä tässä mitään suurempaa vikaa suinkaan ole.
Keaster's rating:
People who added this item 280 Average listal rating (147 ratings) 7 IMDB Rating 7.2
Orlando (1992)
23.3.2020, YLE Areena

Keskittyy esittämään ja tutkimaan yhä edelleen todella relevantteja pointteja naisten asemasta, sukupuolien välisestä tasa-arvosta, ja koko sukupuoli-käsitteen merkityksellisyydestä/merkityksettömyydestä. Valitettavan vähän, mutta kuitenkin hieman Virginia Woolfia lukeneena voin vain kuvitella lähdeteoksen filmattavuuden haasteellisuutta, ja tämä kyllä näkyy lopputuloksessa. Tässä tapauksessa kyse ei kuitenkaan ole yrityksen puutteesta, vaan pikemminkin sen liiallisuudesta – lähdeteoksen modernistisuus on paikoin ikään kuin liian tiedostettua, ja sitä yritetään hakemalla hakea panostamalla mahdollisimman omaperäiseltä vaikuttavaan toteutukseen, ja suomalla aivan tarpeettoman paljon huomiota eri aikakausien kulttuuristen ominaispiirteiden esittämiselle. Erityisesti tämä näkyy vaatetuksessa, ja usein huomasin ajattelevani, että lavastus ja pukusuunnittelu ovat tekijöiden huomaamatta nousseet elokuvan päätähdiksi, ja kaikki muu, hahmot ja käsikirjoitus mukaanlukien, ovat jääneet kerrassaan toissijaiseen sivuosaan. Pakollinen rakkaustarina-osio on myös melko vaivaannuttava, ja ilmeisesti miespääosaa näyttelevällä Billy Zanella on ruutuaikaa noin viisi minuuttia.
Keaster's rating:
People who added this item 156 Average listal rating (93 ratings) 6.7 IMDB Rating 6.5
Meek's Cutoff (2011)
21.3.2020, YLE Areena

Poikkeuksellisen väkivallaton ja rauhallinen länkkäri. Temaattisesti tässä ollaan aika perusasioiden äärellä. Hahmot jäävät hieman kaukaisiksi ja elokuvan juonelliseen tyhjyyteen huomaa toisinaan kaipaavansa jotain täytettä, mutta toisaalta tällainen ajelehtivuus on tässä tapauksessa ihan perusteltuakin. Jos pituutta olisi yhtään enempää, tämä muuttuisi luultavasti melko laahaavaksi, mutta tällaisenaan pysyy kuitenkin vielä ihan hyvin koossa. Lopetus on aika hähhähää up yours.
Keaster's rating:
19.3.2020, YLE Areena

Tajusin noin puolivälissä, että tämä on muuten sellainen elokuva, joka pitäisi ehdottomasti katsoa vähintään isolta ruudulta, mieluiten valkokankaalta, ja virkeänä. Itse sen sijaan tuijottelin tämän tietokoneen ruudulta ja hieman tokkuraisena, mikä oli todella huono ratkaisu, koska olisin aivan varmasti saanut tästä enemmän irti toisessa mielentilassa ja tilanteessa, koska ihan puhdasta cinemaattista nerouttahan tämä on. Kenties kohtaamme vielä toistamiseen, Jeanne!
Keaster's rating:
People who added this item 260 Average listal rating (132 ratings) 6.9 IMDB Rating 6.7
17.3.2020, YLE Areena

Todella kummallisella seksuaalisella jännitteellä ladattu filmi, joka varmaotteisesta kuvauksesta ja kompositiosta huolimatta hieman hajoaa käsiin viimeisen kolmanneksensa aikana. Dirk Bogarde ja Charlotte Rampling tekevät molemmat aivan erinomaiset roolisuoritukset, erityisesti Bogarden karisma valloittaa.
Keaster's rating:
People who added this item 177 Average listal rating (112 ratings) 7.5 IMDB Rating 7.6
Mustang (2015)
16.3.2020, YLE Areena

Tärkeää aihettansa todella alleviivaavasti käsittelevä elokuva on tästä ja muutamasta hieman röyhkeästä käsikirjoituksellisesta rimanalituksesta huolimatta pääosin onnistunut kokonaisuus. Päähenkilöistä vain yhdellä on varsinaista syvyyttä, muut jäävät yksilöinä kovin pinnallisiksi, mutta toisaalta mun mielestä näiden hahmojen yhteinen rooli ikään kuin eräänlaisena teini-ikäisiä tyttöjä edustavana massana on tässä tapauksessa ihan ok ja toimii. Warren Ellisin soundtrack kuulostaa hyvältä.
Keaster's rating:
People who added this item 42 Average listal rating (23 ratings) 6 IMDB Rating 6
13.3.2020, YLE Areena

Miellyttävä, rauhallisesti haahuileva pikkuelokuva. Juliette Binochea katsoo ilolla, kuten aina. Binochen rakkautta ja todellista läheisyyttä kipeästi mutta tuloksetta etsivä hahmo on uskottava ja mainiosti kirjoitettu, mutta kaikki muut jäävätkin sitten melko ontoiksi.
Keaster's rating:
People who added this item 1879 Average listal rating (1049 ratings) 7 IMDB Rating 7.4
6.3.2020, YLE Areena

Sarjassansa ihan suhteellisen mukiinmenevä. Tyypilliset Hollywoodin ison rahan eeppisen rakkausdraaman konventiot ovat tietenkin vahvasti edustettuina, kaikenlainen todellinen omaperäisyys loistaa poissaolollaan etc. etc. etc., mutta viihdyin tämän parissa silti oikein hyvin. Ehkä siksi, että kaikki nämä itsessään todella yllätyksettömät elementit on kuitenkin toteutettu ammattitaidolla, erityisesti aavikkokohtauksia on tyydyttävää katsoa, soundtrackia kuuntelee siirappisuudestaan huolimatta suhteellisen mielellään, näyttelysuoritukset eivät ainakaan herätä negatiivisia tuntemuksia ja erityisesti Juliette Binoche on mainio (daa). Hieman tämä toki laahaa keskivaiheilla, mutta ei liian häiritsevästi.
Keaster's rating:
People who added this item 9 Average listal rating (7 ratings) 7 IMDB Rating 7.1
4.3.2020, YLE Areena

Informatiivinen ja kiinnostava dokumentti eräästä poikkeuksellisen kiehtovasta ajan ja paikan yhtymäkohdasta, eli 60-luvun Lontoosta. Puhuvaa päätä on menestyksekkäästi vältetty, ja sen sijaan sisältö koostuu pääasiassa aikalaisvideomateriaalista, josta on leikelty tarpeeksi sujuva kokonaisuus. Silloin kun tämä materiaali ei ole itse äänessä, on näiden klippien päälle äänitetty vanhaa Michael Cainea kertomassa omista kokemuksistaan, tai haastattelemassa muita aikalaisvaikuttajia, kuten Paul McCartneyta, Roger Daltreyta, Marianne Faithfullia ja Donovania. Erityistä huomiota on annettu brittien luokkauskovaisuudelle ja sille, miten keskeisessä roolissa tämä oli 60-luvun kulttuurivallankumouksessa. Toisaalta pituutta tällä on melko vähän, ja ottaen huomioon käsiteltävien aiheiden lukumäärän ja laajuuden, jää kokonaisuus monin osin hitusen pinnalliseksi. Soundtrack on tähtitieteellisen timanttinen.
Keaster's rating:
1.3.2020, YLE Areena

Noin ensimmäisen tunnin ajan, kun Ramones on vain elokuvan hahmoja motivoiva ja liikuttava taustavoima, pidin tätä melko hellyyttävänä ja sympaattisena teinifilminä ajalta, jolloin keskivertonuorisokin vielä ymmärsi hyvän musiikin päälle, mutta sitten kun bändi alkaa saada vuorosanoja ja vaikuttaa konkreettisesti elokuvan juoneen, kaikki luhistuu kasaan. Luultavasti tämä johtuu siitä, että silloin kun Ramones on vain tavoittamaton entiteetti, eräänlainen elokuvan sisäisen todellisuuden näkymätön, mutta äänekäs moottori, rock & rollin etäinen, mutta yhtaikaisesti läsnäoleva edustaja, on kaikki ihan hyvin, mutta heti kun jätkät alkavat puhua ja sekoittua osaksi tätä totaalisen naiivia ja älyvapaata teinifantasiaa, tämä edellämainittu moottori äkkiarvaamatta köhii, sammuu, ja lakkaa olemasta, ja naiivius ja älyvapaus hyppäävät silmänräpäyksessä aivan toiseen ulottuvuuteen, ja tämä ulottuvuus on sellainen, jota ihmisen on syytä välttää.

Mutta musa on hyvää, tytöt kauniita, jättiläishiiren boogie on kohdillaan, ja aloituskohtaus on mainio.
Keaster's rating:
People who added this item 79 Average listal rating (55 ratings) 6.2 IMDB Rating 6
27.2.2020, YLE Areena

Erittäin täyteenahdettu ja epämääräinen agenttisekoilu. Tekijät ovat halunneet sisällyttää teokseensa noin joka ikisen agenttielokuvan konvention ja kliseen, mikä tekee kokonaisuudesta jokseenkin ylensyöneen ja tukehduttavan. Punainen lanka heittelehtii siellä & täällä & tuolla & vähän missä milloinkin sattuu, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi älyvapaasti ja luovasti, vaan pikemminkin hieman väkinäisesti ja vaivaannuttavasti. Kaikesta tästä huolimatta ainakin tämän katsojan kiinnostus pysyi yllä ihan kohtalaisen hyvin elokuvan melko inhimillisen keston ajan, ja 60-lukulaista Helsinkiä brittijännärikontekstista käsin nyt tarkastelee tietenkin mielenkiinnolla. Hieno, jäinen ja luminen talvi niillä siellä kyllä on. Erikoista on myös se, kuinka Harry Palmerin hahmon tilalla voisi olla melkein kuka tahansa peruskuntoinen ja -skarppi henkilö, koska juonen kulku riippuu kovin vähän hänen aktiivisesta toiminnastaan ja ongelmanratkaisukyvystään, vaan Palmer lähinnä roikkuu mukana tapahtumissa ja on muiden toimijoiden heiteltävänä paikasta ja tilanteesta toiseen. Lopussa on muuten huvittavaa, kuinka Michael Caine on mitä ilmeisimmin kasuaalisti vähän torkkunut joitakin tunteja Itämeren jäällä melko ohuen näköisessä takissa ja ilman lakkia, ja nousee tästä ylös aivan hyvinvoivan näköisenä, eikä ole esimerkiksi JÄINEN ELOTON RUUMIS.
Keaster's rating:
People who added this item 6 Average listal rating (3 ratings) 4.3 IMDB Rating 6.1
16.2.2020, YLE Areena

Viehättävällä musiikilla taustoitettu road-leffa on kovin epätasainen ja rönsyilevä, mutta harmiton ja parhaimmillaan ihan hauska. Lopputuloksesta paistaa läpi alkuperäisen idean suhteellinen potentiaali, joka on kuitenkin toteutusvaiheessa osittain vaporisoitunut olemattomiin hieman amatöörimäiseltä vaikuttavan toteutuksen tähden. Carmen Mikiveria on ilo katsoa.
Keaster's rating:
People who added this item 545 Average listal rating (360 ratings) 7.6 IMDB Rating 7.4
Blow Out (1981)
14.2.2020, YLE Areena

Siis vittu huh huh!! Esimerkillisen tyylikäs ja hallittu pulp-trilleri. Travolta on elämänsä vedossa.
Keaster's rating:
People who added this item 372 Average listal rating (196 ratings) 8.6 IMDB Rating 8.3
13.2.2020, YLE Areena

Katsoin tämän kymmenisen vuotta sitten, mutta muistikuvat olivat kohtalaisen olemattomat, ja Areena tarjosi nyt ystävällisesti mahdollisuuden uusintakatselulle. Kuvauksellisesti ja valaistuksellisesti tää on kyllä ihan heittämällä maailman kauneimpien elokuvien joukossa, joita on toki jokunen, mutta tää on ehdottomasti yks niistä. Todella luovat leikkaukset muuan hahmon kuolinkohtauksessa ja Veronikan juostessa kohti junaraidetta ovat myös hatunnoston arvoisia suorituksia. Tatjana Samoilova on häikäisevän kaunis ja luonteva, ja tekee aivan erinomaisen roolisuorituksen. Neukkuleffalle poikkeuksellisen pasifistinen sanoma onnistutaan tuomaan ilmi tavalla, joka ei oo liian katsojaansa vasaroiva. Kohtaus, jossa Mark soittaa pianoa vittu täysillä pommien räiskyessä kadulla jäi mieleen erityisen voimakkaana.
Keaster's rating:
People who added this item 98 Average listal rating (71 ratings) 7.2 IMDB Rating 7.2
Dogman (2018)
12.2.2020, YLE Areena

Tempo on aika rauhallinen. Tarina tarpeeksi kiinnostava. Valaistuksesta ja väreistä en niin perustanut. Lapsinäyttelijä on hyvä. Marcellon toiminnan motiivit on kyllä välillä jokseenkin käsittämättömiä, minkä ihmeen takia se on niin usein tuon jäätävän mulkun puolella, josta on sille pelkkää haittaa, joka ilmeisesti ei oo sen lapsuudenystävä tms. vaan ainoastaan asiakas, ja josta sillä ois useampaan otteeseen mahdollisuus päästä melko vaivatta eroon?
Keaster's rating:
People who added this item 8 Average listal rating (7 ratings) 5 IMDB Rating 5.9
11.2.2020, YLE Areena

Kaurismäkeä, Jarvaa ja muutamaa yksittäistä poikkeusta lukuunottamatta mun suhtautuminen suomalaiseen cinemaan on yleisesti ottaen melko skeptistä. Siksi on aina mukava törmätä kotimaiseen filmiin, jota katsoo ihan mielellään! Erityisesti keho-mieli-kokonaisuudessani jytiseviin lievähköihin, mutta selkeästi aistittaviin nouseviin kuumehöyryihin tämä sopi hidastempoisuudessaan oikein mainiosti. Mistään mestariteoksesta tässä ei kyllä silti oo mun kirjoissa kyse, lähinnä siksi, että kahden päähenkilön hahmot ja heidän välinen vuorovaikutuksensa eivät vain yksinkertaisesti ole käsikirjoituksellisesti tarpeeksi vahvaa tavaraa, vaikka Loiri ja Uotila näitä selkeästi antaumuksella tulkitsevatkin. Tällaisessa elokuvassa moinen aspekti on aivan ensiarvoisen keskeinen, koska koko filmi on rakennettu puhtaasti näiden kahden hahmon varaan. Onneksi pituutta ei kuitenkaan ole tuntia ja varttia enempää, joten katsomiskokemus pysyy miellyttävänä. Tätä edesauttaa myös se, että kuvaus, lavastus, metsämaisemat ja yleinen boogie ovat hyvinkin kohdillansa.
Keaster's rating:
People who added this item 858 Average listal rating (446 ratings) 7.3 IMDB Rating 7.3
Dogtooth (2009)
17.1.2020, YLE Areena
Keaster's rating:
People who added this item 136 Average listal rating (67 ratings) 7.4 IMDB Rating 7.6
Othello (1952)
16.1.2020, YLE Areena

Toteutukseltaan todella mielenkiintoinen ja kekseliäs, mutta kokonaisuus tuntuu jotenkin hivenen juosten kustulta – leikkaukset ovat usein liian nopeita, ja tarinan kuljetus ottaa välillä tarpeettoman mittavia loikkia liian lyhyessä ajassa. Mutta tyylikkäät vinot kuvakulmat, renessanssiarkkitehtuuria & wanhaa Venetsiaa ja valon ja varjon leikkiä erinomaisesti hyödyntävät asetelmat, loistava cembalovetoinen soundtrack ynnä muut viimeisen päälle harkitut yksityiskohdat tekevät tästä kyllä kiehtovan katselukokemuksen. Lisäksi nuorta Orson Wellesiä katselee ja erityisesti kuuntelee suurella ilolla. Wellesin haastattelu Dick Cavett Showssa vuodelta 1970 on muuten loistava, www.youtube.com/watch?v=9NTOSevzp4w.
Keaster's rating:
Load more items (9 more in this list)

Viime vuosina on tullut katsottua elokuvia aika vaihtelevaan tahtiin – välillä ei ollenkaan, toisinaan hieman enemmän, mutta joka tapauksessa reippaasti vähemmän kuin vuosikymmenen alkupuolella. Kiintymys elokuvaa kohtaan ei sen sijaan ole suinkaan kadonnut mihinkään, mutta sitä on vaan ollut kaikenlaista muuta puuhaa, ja taiteen saralla oon myös keskittynyt paljon enemmän kirjoihin ja musan luukuttamiseen. Internetitse en oo kuitenkaan päätynyt minkään leffa-/musa-/kirjayhteisön pariin lähellekään samassa mittakaavassa, kuin Listalissa aikanaan. Ja kun sitten kuitenkin aina välillä huvittais jakaa näitä kokemuksia toisten ihmislajin edustajien kanssa myös kirjoitetussa muodossa, niin totesin, että mitäpä sitä nyt turhia säätämään, kun voi vaan jatkaa siitä mihin jäi! Niin että.

The movies and short films I've watched in the year of our Hare 2020.

Added to
Related lists

Watched in 2012
222 item list by Maary
22 votes 3 comments
Favorite TV Shows I Have Watched
51 item list by Jason
3 votes 1 comment
Watched in '13
39 item list by Bubs
18 votes 2 comments
Movies Watched in 2011
553 item list by rosstmiller
5 votes 1 comment
Movies watched in 2017
110 item list by Yokihana
14 votes 1 comment
Watched in 2011
199 item list by Noodles
23 votes 4 comments
My 2010 in Movies
100 item list by Abhi
4 votes 1 comment
Recently Watched or re-watched
44 item list by BackgroundBop
3 votes 1 comment
Rewatched in 2011
36 item list by Maary
11 votes 1 comment
Watched since 20.11.12
40 item list by truehikka

View more top voted lists

People who voted for this also voted for