Explore
 Lists  Reviews  Images  Update feed
Categories
MoviesTV ShowsMusicBooksGamesDVDs/Blu-RayPeopleArt & DesignPlacesWeb TV & PodcastsToys & CollectiblesComic Book SeriesBeautyAnimals   View more categories »
Listal logo
Avatar
Added by Nosoki on 1 Jan 2021 11:56
844 Views
22
vote

Watched in 2021

Sort by: Showing 10 items
Decade: Rating: List Type:
Add items to section

Tammikuu

People who added this item 7 Average listal rating (2 ratings) 7 IMDB Rating 7.2

16.1.

FICUS MACROPHYLLA - MINUN VALINTANI

Oma valintani oli tällä kertaa jotain, mikä ei liittynyt sitten millään tavalla puihin tai Australiaan, mutta nimessä on sentään metsä ja puut sijaitsevat metsissä, eli olen nero.

Masahiro Shinodan ihmissuhde-elokuvassa nuori lääkärinalku kriiseilee sairaalassa pieleen menneen aivoleikkauksen lieveilmiöiden pilatessa potilaana olleen nuoren pojan elämän. Samalla vanhaan koulukaveriin ihastuminen johtaa kauneussalongin pomon murhaan. Toru Takemitsun häiriintynyt soundtrack luo tavallisiinkin kohtaukseen todella karmivan alavireen, jolloin The Petrified Forestin tunnelmassa on koko ajan jokin pielessä. Teemoissa nähdään myös omistushalua, mustasukkaisuutta ja lähimmäisenrakkautta. Julma meininki toimii, vaikka Wikipedia-teemaan se sopi tällä kertaa ainoastaan nimensä perusteella.

Ensi viikon teemana nähdään USA:n politiikassa sisällissodan aikoihin vaikuttanut entinen varapresidentti John C. Breckinridge.
Nosoki's rating:
People who added this item 74 Average listal rating (39 ratings) 7.4 IMDB Rating 7.1

16.1.

FICUS MACROPHYLLA - HÄNEN VALINTANSA

Noniin, eli vuorossa olivat australialaiset puut, ja päivä alkoi australialaisella feministisellä pukudraamalla. Hyvin toimeentulevan perheen tytär ei halua sitä tavanomaista toiseen perheeseen naittamista, vaan haaveilee urasta taiteilijana. 1900-luvun taitteen maailma ei vain ihan tunnu hyväksyvän tällaista ajatusmaailmaa, vaan tuomitsee sen humpuukina. Kiinnostava feministinen sanoma saa ympärilleen keskivertoa pukudraamaa, josta en keksi mitään sen suurempia valittamisen aiheita, mutta en myöskään jaksa innostua ihmisten ongelmien puinnista, kun taustalla palvelusväki odottaa rivissä, että herrasväki on syönyt viiriäisenmunansa loppuun, jotta päivän keitto voidaan tarjoilla kuumana. My Brilliant Career ei missään vaiheessa ole mitään pröystäilyä, mutta tämän tyyppinen elokuva aina onnistuu laukaisemaan herravihani, vaikka sanomassa olisi kyse jostain aivan muusta.

Eräässä kohtauksessa nähtävä jättimäinen puu saattoi jopa hyvinkin olla ihan teeman mukainen körmy itse.
Nosoki's rating:

9.1.

PERIJÁ TAPACULO - MINUN VALINTANI

Lähdin itsekin teemaan vuoret edellä. Alkuun Andeista tuli mieleen Chilessä syntyneen Alejandro Jodorowskyn The Holy Mountain, mutta koska molemmat olemme sen nähneet, niin päätin vaihtaa samannimiseen tekeleeseen 20-luvun Saksasta. Myöhemmin natsipropagandaan siirtyneiden tekijöiden vuoristoseikkailu alkaa hyvinkin lanttuisena pörinänä, jossa pääosassa nähtävä Leni Riefenstahl tanssii luonnossa. Sekä tanssin koreografia että upeat luontokuvat nappaavat mukaansa heti, kun teoksen pystyy irtaannuttamaan tekijöistään. Juoneltaan perinteisessä kolmiodramaassa on vauhtia hengenvaarallisten talviurheilulajien myötä ja mukavaa tarinavetoisuudesta poikkeamista tanssin mukana. Jotkut voisivat kutsua tällaista propagandaelokuvaksi, ja esimerkiksi suuret neuvostoklassikot ovat kuvalliselta ilmaisultaan hyvinkin lähellä The Holy Mountainin kuvastoa. Viimeisen päälle teknisesti hiottu tekele vaatii katsojaltaan tekijöidensä vuoksi tietyn mielentilan, mutta teoksena itsessään se on julmetun upean näköinen.

Päätimme jatkaa näitä ainakin vielä ensi viikolla. Teemana toimii Ficus macrophylla, joka on Australiassa esiintyvä jättimäinen puu.
Nosoki's rating:

9.1.

PERIJÁ TAPACULO - HÄNEN VALINTANSA

Päivän Wikipedia-mysteerit aloitettiin Andeilla elävän varpuslinnun teeman mukaisesti Patricio Guzmánin Andeista kertovalla elokuvalla. Lintuja nähdään vähemmän, mutta vuoristo on keskiössä elokuvan kertoessa vuorten asemasta kulttuurin edustajana ja innoittajana. Samalla sivutaan vallankaappausasioita, jotka ovat ohjaajan töissä jatkuvasti läsnä ja pohditaan maanpakoon lähteneen elokuvantekijän kaipuuta ja suhdetta kotimaahansa. Postikorttimaisten vuoristokuvien sijaan elokuvan kiinnostavimmaksi anniksi nousevat erään chileläisen dokumentaristin 80- ja 90-luvuilla kuvaamat materiaalit väkivaltaisuuksista ja diktatuurin käytännön toteutuksesta kaduilla.
Nosoki's rating:
People who added this item 4 Average listal rating (4 ratings) 7.5 IMDB Rating 7.3

2.1.

2017 EFL TROPHYN FINAALI - HÄNEN VALINTANSA

Päivän toinen mysteerivalinta oli vuonna 2017 tehty kokeellinen dokumentti perinteikkäästä Britanniasta. Arkistomateriaalia ja vanhojen elokuvien pätkiä uudelleeneditoimalla on luotu kiinnostavasti pörisevä ja paikoitellen uhkaava tekele, joka kertoo brittiläisen olemuksen ytimestä ja siinä tapahtuneesta muutoksesta. Tällainen tapa tehdä dokumentteja toimii minulle, joten Arcadian katsominen oli oikein viihdyttävää. Yervant Gianikianin ja Angela Ricci Lucchin painajaiskaman tasolle ei päästä, mutta sumuiset kuvat hämyiselle rakennukselle kutsuvista lapsista ovat kyllä jo aika lähellä.

Homma jatkuu viikon päästä teemalla Perijá tapaculo, joka näyttäisi olevan Andeilla elelevä varpuslintu.
Nosoki's rating:
People who added this item 75 Average listal rating (50 ratings) 5.7 IMDB Rating 6.8

2.1.

2017 EFL TROPHYN FINAALI - MINUN VALINTANI

Wikipediamysteerit jatkuivat jalkapalloteemalla, johon oma valintani oli Bud Spencerin tähdittämä jenkkifutiselokuva. Tällä kertaa periaatteena sai toimia jalkapallo kuin jalkapallo, mikä on ehkä hieman mielikuvituksetonta, mutta myös samalla pieni statement, koska olen alkanut menettää kiinnostustani oikean jalkapallon katsomiseen, kun suurin osa matseista tuntuu olevan pelkkää vaparin kalastelua tai kädet levällään huutelua siitä että en mä nyt hei oikeesti tehnyt mitään virhettä kun potkaisin tota toista takareiteen. Kiinnostukseni amerikkalaista jalkapalloa kohtaan ei ole kyllä myöskään noussut pätkän vertaa.

Hyttysessä Bud Spencer esittää entistä jenkkifutistähteä, joka auttaa pienen merenrantakaupungin douchebageja voittamaan kaupungissa olevien jenkkisotilaiden jalkapallojoukkueen. Mukana meiningeissä paljon avaria ja ylhäältä päin tulevaa nyrkkiä päälaelle. Huumori on aivan umpisurkean ekstralaiskaa, jolloin naurahdukset tulevat Spencerin leffoille tuttuun tapaan siitä, että joku edes vaivautuu tekemään tällaisesta komiikkaa. Lopun futismatsissa on myös turpiinvedon juhlaa. Tällainen kama vaatii totuttelunsa, mutta iskiessään jokainen avari tuntuu yhtä tutulta ja turvalliselta kuin äitimuorin leipoma pulla.
Nosoki's rating:
People who added this item 52 Average listal rating (21 ratings) 6.9 IMDB Rating 7.3

1.1.

Melkoisen laadukkaan leffapäivän päättikin sitten tekele, joka tuntui vievän jalat alta. Pätevänä historiallisena draamana alkava rasismikuvaus kertoo lähetyssaarnaajien kasvattamasta aboriginaalin ja valkoisen lapsesta, jolla ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia menestyä koulutuksesta ja hyvistä kädentaidoista huolimatta, koska ympäröivä maailma pitää häntä ihmistä alempiarvoisena. Työstä on ok maksaa pienempää palkkaa, kaikkia palkkoja ei oikeastaan tarvitse maksaa ollenkaan ja kiitollinen pitäisi olla jokaisesta pienestä myönnytyksestä. Päähenkilö kokee vahvasti kuuluvansa väestöön, mutta väestö torjuu hänet jatkuvasti. Nuorten asioiden parissa työskentelevää tämä kirpaisee syvältä, koska sama ongelma on jatkuvasti läsnä toisen ja kolmannen polven ei-kantasuomalaisten kohdalla.

Puhun aina välillä minuun erityisen suuren vaikutuksen tekevistä kohtauksista elokuvissa. The Chant of Jimmie Blacksmithin jälkimmäinen tunti on tätä kamaa. Point of no return ylitetään, ja katsoja on täydessä ristiriidassa toivomustensa kanssa, kun hän vain haluaisi että jokin elokuvan taika korjaisi tilanteen. Samalla tämän myös tiedostaa täysin mahdottomaksi toiveeksi. Piinaava ajojahti ja molemminpuoliset veriteot aiheuttavat mattonkääriytymisitkufiilistä eikä toisten ymmärtämisen yrittäminen tee asiasta yhtään helpommin sulateltavaa. Ihmisluonto haluaa ajatella toisen tällaisessa tilanteessa aivottomaksi pedoksi, mutta tuollainen yksinkertaistaminen on juuri se, mikä ruokkii kierrettä. Teoksen vaikuttavuutta tukee se, ettei kukaan elokuvan hahmoista ole virheetön tai ylimaallisen upea ihminen, vaan kaikilla on myös omat huonot puolensa ja heikkoutensa kuten ihmisillä noin yleensäkin.
Nosoki's rating:
People who added this item 72 Average listal rating (45 ratings) 7.2 IMDB Rating 7.2
The Mercenary (1969)

1.1.

Sergio Corbuccin spagussa on poikkeuksellisen iloinen ja veijarimainen meininki, mikä tuntuu olevan vähän tapana, jos western sijoittuu Meksikon vallankumoukseen. Tony Musanten esittämä naureskeleva vallankumouksellinen värvää Franco Neron hoitamaan palkkasoturibisneksiä Jack Palancen ja Sean Connery -lookaliken jahdatessa alati kasvavaa joukkoa. Neron habitus astetta karskimpana Terence Hillinä toimii, ja jokin elämäniloisessa naureskelussa lännen ammuskelun tuoksinassa vain viehättää.
Nosoki's rating:

1.1.

Akio Jissôjin buddhalaistrilogian ensimmäisessä osassa käsitellään kunniatottumuksia insestin kautta. Päähenkilönä nähtävä nuori taiteilijanalku löytää kipinää siskonsa kanssa, mutta itsensä seksuaalinen toteuttaminen ei ole helppoa, kun takaraivossa kolkuttaa opittu käyttäytymismalli siitä, että homma on väärin. Raiskausjutut vievät vähän tehoa tältä, mutta suurimmaksi osaksi elokuva pystyy viestimään sanomaa siitä, miten monet jättävät tietyn osan itsestään täysin pimentoon ja kiinnostuksensa ja halunsa toteuttamatta siksi, että ympäröivä maailma ei hyväksy omituisena pidettyä. Etenkin japanilaiseen kunniakäsitykseen sidottuna tämä näkökulma tarjoaa paljonkin. Upea kuvaus tekee visuaalisesta ulosannista täyttä silmäkarkkia käyttämällä hieman tavallisuudesta poikkeavia kuvakulmia ja sitomalla hahmot ja esineet taustoihin varjojen avulla. Uskontotematiikka tuo teokseen lisäarvoa myös pohdinnassa siitä, kannattaako tästä elämästä ottaa kaikki irti vai valmistautua seuraavaan pitämällä tätä yritystä harkkavetona. Kaikki haiskahtaa vahvasti mestariteokselta, mutta tosiaan joidenkin kohtausten tapa kuvata miehen tuska muiden vastaavaa arvokkaampana ja naiset miehen tuskan katalyyttinä laskee hieman pisteitä.
Nosoki's rating:
People who added this item 7 Average listal rating (5 ratings) 7.8 IMDB Rating 0

1.1.

Uusi vuosi lähtee käyntiin taannoisten Brexit-paniikkiostosteni laaria katselemalla, kun siirtymäaika brittihankinnoille on ohi eikä uusia DVD:itä tai BD:itä tule enää saarivaltiosta hankittua samaan malliin kuin ennen. Tämä myös aika hyvin toimii kuolinlaukauksena kokoelmalleni, sillä pohjoismaissa julkaistavat kotitallenteet eivät kiinnosta yhtään verrattuna Arrow'n, 88 Filmsin, Eurekan, Indicatorin tai BFI:n kaltaisiin julkaisijoihin, ja tullimaksut tekevät harrastuksesta vähän turhankin tyyriin ja vaivalloisen. Jotain brittikaman tärkeydestä kokoelmassani kertoo se, että vuonna 2020 hankin hyllyyni 266 uutta BD:tä tai DVD:tä ja niistä 6 on Saksasta, 5 Ranskasta ja yksi USA:sta. Loput ovat brittijulkaisuja. Eristäytymisen ainoa hyvä puoli onkin ollut se, että olen pystynyt olemaan kotona availemassa ovea UPS-lähetille.

Vuoden 2021 ensimmäinen elokuva sai kunnian olla vuonna 1921 valmistunut Early Woman Filmmakers -boksin The Blot, jossa köyhällä perheellä ei ole kivaa, kun naapurin ökyt poukkoilevat. Köyhyys on elokuvan tapauksessa suhteellista, eli esimerkiksi purkkiherneitä pystytään ostamaan, mutta kanaa ei, joten hengissäpysymistaistelusta ei ole kyse, vaan vertailusta muihin. Jotain tehdään hyvinkin oikein, kun tämäkin on todella riipaisevaa katsottavaa ja vähävaraisuus tuntuu aidolta sen sijaan, että vähättelisin keskiössä nähtävän perheen tuntemuksia.

Alkuun pahiksen tavoin esiteltävät rikkaat taas sisältävät monia tasoja. Kyse on siitä, mihin on totuttu eikä siitä, miten halutaan olla perseestä muiden silmissä. Ilkimykset muuttuvat koko ajan ymmärtäväisemmiksi, jolloin hahmot tuntuvat oikeilta ihmisiltä ja samalla elokuva onnistuu valamaan uskoa maailmaan. Nerokkaana sivuoivalluksena onnellinen loppu raha-asioissa ei välttämättä tarkoita onnellista loppua rakkauden saralla, koska nämä eivät ole aina kytköksissä toisiinsa, vaikka elokuvat sitä meille liian helposti tuputtavatkin.

Nämä BFI:n pioneeriboksit ovat olleet alkupuoleltaan melkoisen raskaitakin tapauksia, koska niissä olevissa elokuvissa on usein teknisiä kömpelyyksiä. The Blot on onneksi myös teknisesti sujuva, ja välillä siinä nähdään poikkeuksellisen kekseliäitä kuvallisia ratkaisuja esimerkiksi kuvaamalla talon tapahtumia naapuritalon ikkunan läpi kateusasetelmaa luodessa. Lähikuvat luovat myös paljon paremmin immersiota kuin näyttämöyleisön etäisyydelle asetettu paikallaan pysyvä kamera, jonka kuvaan ihmiset kävelevät vasemmalta puolelta ja poistuvat oikealta.


Päivän elokuvatarjonta tulee siis tästä joukosta.Ja laitetaan vielä listan pikkukuva tähän, jotta sen saa thumbnailiksi.
Nosoki's rating:

vuoden 2021 katselut ja tekstiä katseluista

Added to
Related lists

My Anime List
8 item list by Peter
12 votes 1 comment
I Have Watched 100% of Pixar's Films!
17 item list by I.T.log
17 votes 5 comments
Movies Watched in 2014
284 item list by CD Smiles
38 votes 7 comments
Movies Watched in 2015
237 item list by CD Smiles
28 votes 3 comments
Movies Watched in 2016
274 item list by CD Smiles
29 votes 3 comments
Movies Watched in 2013
500 item list by CD Smiles
23 votes 2 comments
Movies Watched in 2014
274 item list by mirinbuddy
33 votes
Movies Watched in 2017
302 item list by CD Smiles
28 votes 1 comment

View more top voted lists

People who voted for this also voted for


More lists from Nosoki