Explore
 Lists  Reviews  Images  Update feed
Categories
MoviesTV ShowsMusicBooksGamesDVDs/Blu-RayPeopleArt & DesignPlacesWeb TV & PodcastsToys & CollectiblesComic Book SeriesBeautyAnimals   View more categories »
Listal logo
16
vote
1092 Views    Share:

Seen in 2017

Movie list created by Nykä Avatar

Sort by: Showing 1-50 of 302
Decade: Rating: List Type:
People who added this item 6 Average listal rating (3 ratings) 6.7 IMDB Rating 3.9
Trust (1976)
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 2 Average listal rating (1 ratings) 8 IMDB Rating 8.2

Heillä ei ole työtä, ei asuntoa, ei rahaa. Hannu Peltomaan ohjaama Rantojen miehet oli vuoden 1971 vähiten katsotuin elokuva Suomessa, jos tilastoihin on uskomista. Silti se onnistui voittamaan Tampereen lyhytelokuvajuhlilla Grand Prix'n. Puolituntinen filmi vertautuu Mario Ruspolin samanhenkiseen mestariteokseen In Vino Veritas (1964), pienimuotoiseen ja runolliseen kuvaukseen viinin viemistä.


      Peltomaan elokuvan karuihin kuviin on päässyt takertumaan arkipäivän runoutta. Pistää miettimään kaduilla kävellessä, onko lopulta mikään muuttunut? Elokuva valistaa katsojaansa esittäessään kurjista kurjimpia, mutta voiko se muuttaa ihmisiä? Jean Renoir'n Suuri illuusio (1939) ei estänyt toista maailmansotaa, tuskin Rantojen miesten näkeminen laajalti vähentäisi katujemme alkoholisteja. E.A Poe taisi kirjoittaa jotain, että jokaisena aikakautena roskaväen määrä pysyy vakiona.


      Käsillä on kuvaus alkoholisteista, yhteiskunnan laitaeläjistä, luusereista ja pummeista, ihmisistä jotka tahtomattaan, syystä tai toisesta ovat ajautuneet onnettomaan tilanteeseen, rappioon, köyhyyteen, asunnottomuuteen, katalan alkoholin syövereihin. Kuvassa puhuvat juopot, invalidit ja kodittomat, naiset ja miehet. Alkoholismi tunnustetaan sairaudeksi siinä missä syöpäkin.


      Filmi lyö todellisuuden päin katsojan pärstää kuin rautanyrkki iskeytyisi palleaan: katso näitä ihmisiä, jalattomia, mielettömiä, surkeita ja avuntarpeessa olevia, herätkää, nämä ovat veljiämme! Tuskin kukaan filmissä nähdyistä haastateltavista on valinnut sitä elämää, jota he elävät. Onko tämä pienimuotoinen mestariteos vai tirkistelyreikä elämän kurjuuteen, vai niitä kumpaakin, se jää kokonaan katsojan päätettäväksi. Oli miten oli, filmi on kaapannut sieluunsa palan kurjaa todellisuutta, nähkää se; ehkä se avaa silmänne kuin partaveitsi. 

Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 27 Average listal rating (18 ratings) 7 IMDB Rating 6
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 16 Average listal rating (11 ratings) 6.6 IMDB Rating 5.6
The Big Mouth (1967)
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 61 Average listal rating (32 ratings) 6.4 IMDB Rating 6.6
Buddy Buddy (1981)

Elämän hallitsemattomien virtojen armoilla kahden miehen tiet risteytyvät. Toinen heistä — salamurhaaja Trabucco (loistavan piittaamaton ja kyyninen Walter Matthau) suunnittelee ilmiantajan murhaa, asettaen viimein tarkkuuskiväärinsä ikkunasta kohti oikeusistuinta, samaan aikaan kun toinen — avioerokriisin kärsinyt surkean poloinen Victor (Jack Lemmon) — vuokraa huoneen viereisestä asunnosta tarkoituksenaan hirttäytyä köydestä sen putkistoon. Suunnitelma epäonnistuu kun putket pettävät ja koko huoneisto kärsii mittavat vesivahingot. Victor tulee tietämättään sabotoineekseen toivottomilla itsemurhayrityksillään Trabuccon murhatyötä.


Kun Trabucco kehottaa häntä menemään jonnekin toisaalla tappamaan itsensä, Victor saa idean pirskotella sytytysnestettä päälleen ja käristyä hengiltä ihmissoihtuna hotellin katolla. Mikään ei olisi Trabuccolle, joka yrittää pysytellä salassa, yhtä haitallista kuin ihmisroihun saama huomio. Victor suunnittelee itsemurhaa kostaakseen vaimolleen, joka on hurahtanut tri Zuckerbrotin (Klaus Kinski) rakkauskouluun, jonka tarkoitus on tähdätä lopulliseen orgasmiin. Trabucco on jo valmis nitistämään koko ajan tahattomasti hänen tielleen tulevan itsemurhakandidaatin, mutta päätyykin lopulta tahtomattaan auttamaan tätä.


Elokuva perustui näytelmään ja oli oikeastaan myös uusinta ranskalaisen Edouard Molinaron Kiusanhengestä (1973), jonka kirjoitti Francis Veber, pääosissa Lino Ventura (Ralph) ja Jacques Brel (Francois Pignon). Koko tarinan läpäisevä elämän traagisen arvaamattomuuden vertauskuva on kahden vastakohdista kasautuvan miehen tahaton kumppanuus, siitä myös elokuvan nimi Buddy Buddy — Varsinaiset kumppanukset. Lopulta itsemurhaa kaavaillut Victor päätyy auttamaan kuolemanvaarassa elävää Trabuccoa tappamalla vahingossa ja hermostuksissaan oikean miehen. "Teen leffoja", ohjaaja Billy Wilder kiteytti joutsenlaulunsa kohdalla, "en elokuvataidetta. Tekisin mieluummin Hullun häkin kuin Godardin kootut teokset. Mutta uskon korkeaan laatuun ja siihen että yleisö arvostaa sitä."


Buddy Buddy sai huonot arvostelut. Sitä pidettiin vaisuna uudelleenlämmityksenä. "Mutta Wilderin jäähyväiselokuva on kestänyt aikaa", kirjoittaa Antti Alanen, "Se on kevyt, ilkikurinen loppukumarrus, rento ja kirpaiseva kertaus tutuista motiiveista. Se palautti mieleen Wilder/Diamond/Lemmon/Matthau -nelikon ensimmäisen yhteistyön Onnenonkijat (1966), mutta myös Lemmon/Matthau -elokuvan The Odd Couple (1968)." "Tein vain elokuvia joita tahtoisin katsoa", Wilder on sanonut. Susi voi menettää karvansa, muttei paheitaan, eikä leopardi pääse eroon täplistään. "Niin kauan kuin vitsit eivät ole vähissä, elokuva valmistuu alta aikataulun", vitsiniekka-Wilder on tokaissut ennen sikarinsa sytytystä. "Jos aiot kertoa heille totuuden, ole hauska, tai he tappavat sinut."

Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 69 Average listal rating (35 ratings) 6.8 IMDB Rating 6.9
Fedora (1978)

Fedora   jatkaa dialogia ohjaajan, Billy Wilderin tuotannon aikaisempien töiden kanssa, ennen muuta Auringonlaskun kadun (1950), joka oli myös kuvaus glamourin tähteyden varjopuolista. Menneisyys on kautta linjan intensiivisesti kiinni nykyisyydessä, eikä tätä hetkeä olisi ilman edeltävää ja tulevaa, olemme niin tulevaisuuden kuin menneisyydenkin vankeja, tätä voisi pitää elokuvan mottona. Valintamme tässä suhteessa tekevät sen, mitä me olemme, mitä me olimme ja mikä meistä tulee.


      Fedoran myytin ovat rakentaneet kamera ja hänen ympärillä olevat ihmiset. Koko Fedoran ja siinä myös kaiken tähteyden olemassaolo on riippuvainen sitä ympäröivistä ihmisistä. Kun ajan saatossa ympäröivät ihmiset eivät enää osoitakaan kiinnostusta kohteelleen, tähteys ja julkisuus katoavat nopeasti kuin päivä katoaa yöhön, niin on käynyt Auringonlaskun kadun Norma Desmondille (Gloria Swanson), joka elää menneisyydessä oman mielensä sisällä, niin on käynyt myös Fedoralle (Marthe Keller) joka imitoi Anna Kareninan kohtaloa. Elokuva-Fedora alkaa elää vasta kun keskushenkilö Fedora on kuollut jäätyään junan alle. Fedoran tarina alkaa — niin kuin Auringonlaskun kadunkin, tai jonkun Citizen Kanen (1941) — keskushenkilön kuolemalla; sitten siirrytään takaumaan, josta suurin osaa elokuvasta rakentuu.


      On yhdentekevää, että tuo kuolemakin on pelkkä lavastus. Yksikään suuri taiteilija ei näe asioita sellaisena kuin ne todellisuudessa ovat. Jos näkisi, hän lakkaisi olemasta taiteilija. Norma Desmond ja Fedora ovat tällaisia taiteilijoita, he elävät unissaan ja heidän unensa ovat todellisuutta ja todellisuus tappaa heidät. Sinnikkäästi he haluavat voittaa tuon kuoleman.


      "Elokuvan varsinainen aihe ei ole kuolema", kirjoittaa Wilder, "vaan halu päättää elämänsä kauniisti: kaikki legendat on tehty kestämään ikuisesti." Kuviltaan elokuva on lumoava, ihmissuhteiltaan koskettava, mutta eniten minua häkellyttää nimihenkilön luonne ja tapaus-Fedora. Se rikkoo ikuisen nuoruuden myytin, nostaa sumusta kalmanhajuisen ja ikääntyvän pyörätuoliin joutuneen arpinaamaisen, eltaantuneen tähden, joka on vain tahtonut pitää legendaa yllä aina todellisuuden kustannuksella, ja jonka elämä — niin elokuvassa kuin sen taustallakin — kiertyy yhteen petoksien ja valheiden kautta. 

Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 617 Average listal rating (335 ratings) 7.3 IMDB Rating 7.2
Rate:
Watched Wanted Custom
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 12 Average listal rating (5 ratings) 4.8 IMDB Rating 7.1
First a Girl (1935)
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 726 Average listal rating (474 ratings) 4.6 IMDB Rating 4.8
Showgirls (1995)
Nykä's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1194 Average listal rating (742 ratings) 7.4 IMDB Rating 7.9
King Kong (1933)
Nykä's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1281 Average listal rating (708 ratings) 7.5 IMDB Rating 7.4
Bad Education (2004)
Nykä's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 29 Average listal rating (19 ratings) 7.4 IMDB Rating 7.6
Rate:
Watched Wanted Custom
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 372 Average listal rating (212 ratings) 7.6 IMDB Rating 7.3
Nykä's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1202 Average listal rating (696 ratings) 7.8 IMDB Rating 7.7
Nykä's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 113 Average listal rating (83 ratings) 6 IMDB Rating 5.8
Rate:
Watched Wanted Custom
Rate:
Watched Wanted Custom
Rate:
Watched Wanted Custom
Rate:
Watched Wanted Custom
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 162 Average listal rating (105 ratings) 7.2 IMDB Rating 7.2
The Square (2017)
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1518 Average listal rating (944 ratings) 8.5 IMDB Rating 8.4
Nykä's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 746 Average listal rating (414 ratings) 7.2 IMDB Rating 7.2
Nykä's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 15 Average listal rating (10 ratings) 7.3 IMDB Rating 7.2
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 726 Average listal rating (526 ratings) 6.7 IMDB Rating 7.3
Split (2017)
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 134 Average listal rating (97 ratings) 5.5 IMDB Rating 6
Circle (2015)
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 141 Average listal rating (89 ratings) 6.3 IMDB Rating 6.8
To the Bone (2017)
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 135 Average listal rating (87 ratings) 6.4 IMDB Rating 6.8
Thunderheart (1992)
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 69 Average listal rating (46 ratings) 7.2 IMDB Rating 7.1
Ulzana's Raid (1972)
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 83 Average listal rating (30 ratings) 7.5 IMDB Rating 7.4
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1167 Average listal rating (717 ratings) 7.7 IMDB Rating 7.4
Suspiria (1977)
Nykä's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 54 Average listal rating (31 ratings) 7.8 IMDB Rating 7.7
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 2998 Average listal rating (1811 ratings) 8.3 IMDB Rating 8.4
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 82 Average listal rating (66 ratings) 6.3 IMDB Rating 5.7
Rate:
Watched Wanted Custom
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 142 Average listal rating (111 ratings) 7 IMDB Rating 6.5
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 386 Average listal rating (268 ratings) 6.9 IMDB Rating 6.8
Phantasm (1979)
Rate:
Watched Wanted Custom
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 183 Average listal rating (90 ratings) 7.6 IMDB Rating 7.7
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 4566 Average listal rating (3014 ratings) 7.3 IMDB Rating 8
Jaws (1975)
Nykä's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 81 Average listal rating (31 ratings) 7.5 IMDB Rating 7.4
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 83 Average listal rating (45 ratings) 6.7 IMDB Rating 6.6
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 17 Average listal rating (8 ratings) 7.1 IMDB Rating 7.3
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 58 Average listal rating (31 ratings) 6.5 IMDB Rating 6.6
The Party (2017)
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 70 Average listal rating (36 ratings) 7.6 IMDB Rating 7.8
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 32 Average listal rating (10 ratings) 7.7 IMDB Rating 0
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 311 Average listal rating (171 ratings) 8.3 IMDB Rating 8.2
Nykä's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 15 Average listal rating (10 ratings) 5.3 IMDB Rating 6.3
Rate:
Watched Wanted Custom
Load more items (252 more in this list)

also:

Ihmemaa yöllä
Tarinoiden Suomi 2.8.
Merirosvot
Kallioiden salaisuus
Craiglist All Stars
Tricks on the Dead
Polyteekkielokuva

Added to
Related lists

Seen in 2017
341 item list by hsallinen
36 votes 1 comment
MY 2017' MOVIES
66 item list by hulkargh
11 votes 1 comment
Movie Journal 2017
13 item list by crazyarms
6 votes 1 comment
Movies watched in 2017
98 item list by Kookosbanaani
27 votes 1 comment
Movies Of 2017
193 item list by MarkusT90
18 votes 3 comments
Top 10 best movies 2017
20 item list by johanlefourbe
17 votes 1 comment
Top 10 worst movies 2017
10 item list by johanlefourbe
16 votes 3 comments
Seen in 2017
42 item list by Hssine
9 votes 1 comment
Movies I've seen in theatres in 2017
17 item list by Smiler1
6 votes 1 comment
Movies that I've watched in 2017
66 item list by MovieCriticGamer
10 votes 1 comment

View more top voted lists

People who voted for this also voted for