Explore
 Lists  Reviews  Images  Update feed
Categories
MoviesTV ShowsMusicBooksGamesDVDs/Blu-RayPeopleArt & DesignPlacesWeb TV & PodcastsToys & CollectiblesComic Book SeriesBeautyAnimals   View more categories »
Listal logo
16
vote
1588 Views    Share:

Seen in 2017

Movie list created by Nykä Avatar

Sort by: Showing 1-50 of 302
Decade: Rating: List Type:
People who added this item 8 Average listal rating (5 ratings) 4.8 IMDB Rating 3.9
Trust (1976)
People who added this item 2 Average listal rating (1 ratings) 8 IMDB Rating 8.2

Heillä ei ole työtä, ei asuntoa, ei rahaa. Hannu Peltomaan ohjaama Rantojen miehet oli vuoden 1971 vähiten katsotuin elokuva Suomessa, jos tilastoihin on uskomista. Silti se onnistui voittamaan Tampereen lyhytelokuvajuhlilla Grand Prix'n. Puolituntinen filmi vertautuu Mario Ruspolin samanhenkiseen mestariteokseen In Vino Veritas (1964), pienimuotoiseen ja runolliseen kuvaukseen viinin viemistä.


      Peltomaan elokuvan karuihin kuviin on päässyt takertumaan arkipäivän runoutta. Pistää miettimään kaduilla kävellessä, onko lopulta mikään muuttunut? Elokuva valistaa katsojaansa esittäessään kurjista kurjimpia, mutta voiko se muuttaa ihmisiä? Jean Renoir'n Suuri illuusio (1939) ei estänyt toista maailmansotaa, tuskin Rantojen miesten näkeminen laajalti vähentäisi katujemme alkoholisteja. E.A Poe taisi kirjoittaa jotain, että jokaisena aikakautena roskaväen määrä pysyy vakiona.


      Käsillä on kuvaus alkoholisteista, yhteiskunnan laitaeläjistä, luusereista ja pummeista, ihmisistä jotka tahtomattaan, syystä tai toisesta ovat ajautuneet onnettomaan tilanteeseen, rappioon, köyhyyteen, asunnottomuuteen, katalan alkoholin syövereihin. Kuvassa puhuvat juopot, invalidit ja kodittomat, naiset ja miehet. Alkoholismi tunnustetaan sairaudeksi siinä missä syöpäkin.


      Filmi lyö todellisuuden päin katsojan pärstää kuin rautanyrkki iskeytyisi palleaan: katso näitä ihmisiä, jalattomia, mielettömiä, surkeita ja avuntarpeessa olevia, herätkää, nämä ovat veljiämme! Tuskin kukaan filmissä nähdyistä haastateltavista on valinnut sitä elämää, jota he elävät. Onko tämä pienimuotoinen mestariteos vai tirkistelyreikä elämän kurjuuteen, vai niitä kumpaakin, se jää kokonaan katsojan päätettäväksi. Oli miten oli, filmi on kaapannut sieluunsa palan kurjaa todellisuutta, nähkää se; ehkä se avaa silmänne kuin partaveitsi. 

People who added this item 30 Average listal rating (19 ratings) 6.9 IMDB Rating 6
People who added this item 18 Average listal rating (12 ratings) 6.8 IMDB Rating 5.6
The Big Mouth (1967)
People who added this item 61 Average listal rating (32 ratings) 6.4 IMDB Rating 6.6
Buddy Buddy (1981)

Elämän hallitsemattomien virtojen armoilla kahden miehen tiet risteytyvät. Toinen heistä — salamurhaaja Trabucco (loistavan piittaamaton ja kyyninen Walter Matthau) suunnittelee ilmiantajan murhaa, asettaen viimein tarkkuuskiväärinsä ikkunasta kohti oikeusistuinta, samaan aikaan kun toinen — avioerokriisin kärsinyt surkean poloinen Victor (Jack Lemmon) — vuokraa huoneen viereisestä asunnosta tarkoituksenaan hirttäytyä köydestä sen putkistoon. Suunnitelma epäonnistuu kun putket pettävät ja koko huoneisto kärsii mittavat vesivahingot. Victor tulee tietämättään sabotoineekseen toivottomilla itsemurhayrityksillään Trabuccon murhatyötä.


Kun Trabucco kehottaa häntä menemään jonnekin toisaalla tappamaan itsensä, Victor saa idean pirskotella sytytysnestettä päälleen ja käristyä hengiltä ihmissoihtuna hotellin katolla. Mikään ei olisi Trabuccolle, joka yrittää pysytellä salassa, yhtä haitallista kuin ihmisroihun saama huomio. Victor suunnittelee itsemurhaa kostaakseen vaimolleen, joka on hurahtanut tri Zuckerbrotin (Klaus Kinski) rakkauskouluun, jonka tarkoitus on tähdätä lopulliseen orgasmiin. Trabucco on jo valmis nitistämään koko ajan tahattomasti hänen tielleen tulevan itsemurhakandidaatin, mutta päätyykin lopulta tahtomattaan auttamaan tätä.


Elokuva perustui näytelmään ja oli oikeastaan myös uusinta ranskalaisen Edouard Molinaron Kiusanhengestä (1973), jonka kirjoitti Francis Veber, pääosissa Lino Ventura (Ralph) ja Jacques Brel (Francois Pignon). Koko tarinan läpäisevä elämän traagisen arvaamattomuuden vertauskuva on kahden vastakohdista kasautuvan miehen tahaton kumppanuus, siitä myös elokuvan nimi Buddy Buddy — Varsinaiset kumppanukset. Lopulta itsemurhaa kaavaillut Victor päätyy auttamaan kuolemanvaarassa elävää Trabuccoa tappamalla vahingossa ja hermostuksissaan oikean miehen. "Teen leffoja", ohjaaja Billy Wilder kiteytti joutsenlaulunsa kohdalla, "en elokuvataidetta. Tekisin mieluummin Hullun häkin kuin Godardin kootut teokset. Mutta uskon korkeaan laatuun ja siihen että yleisö arvostaa sitä."


Buddy Buddy sai huonot arvostelut. Sitä pidettiin vaisuna uudelleenlämmityksenä. "Mutta Wilderin jäähyväiselokuva on kestänyt aikaa", kirjoittaa Antti Alanen, "Se on kevyt, ilkikurinen loppukumarrus, rento ja kirpaiseva kertaus tutuista motiiveista. Se palautti mieleen Wilder/Diamond/Lemmon/Matthau -nelikon ensimmäisen yhteistyön Onnenonkijat (1966), mutta myös Lemmon/Matthau -elokuvan The Odd Couple (1968)." "Tein vain elokuvia joita tahtoisin katsoa", Wilder on sanonut. Susi voi menettää karvansa, muttei paheitaan, eikä leopardi pääse eroon täplistään. "Niin kauan kuin vitsit eivät ole vähissä, elokuva valmistuu alta aikataulun", vitsiniekka-Wilder on tokaissut ennen sikarinsa sytytystä. "Jos aiot kertoa heille totuuden, ole hauska, tai he tappavat sinut."

People who added this item 77 Average listal rating (38 ratings) 6.9 IMDB Rating 6.9
Fedora (1978)

Fedora   jatkaa dialogia ohjaajan, Billy Wilderin tuotannon aikaisempien töiden kanssa, ennen muuta Auringonlaskun kadun (1950), joka oli myös kuvaus glamourin tähteyden varjopuolista. Menneisyys on kautta linjan intensiivisesti kiinni nykyisyydessä, eikä tätä hetkeä olisi ilman edeltävää ja tulevaa, olemme niin tulevaisuuden kuin menneisyydenkin vankeja, tätä voisi pitää elokuvan mottona. Valintamme tässä suhteessa tekevät sen, mitä me olemme, mitä me olimme ja mikä meistä tulee.


      Fedoran myytin ovat rakentaneet kamera ja hänen ympärillä olevat ihmiset. Koko Fedoran ja siinä myös kaiken tähteyden olemassaolo on riippuvainen sitä ympäröivistä ihmisistä. Kun ajan saatossa ympäröivät ihmiset eivät enää osoitakaan kiinnostusta kohteelleen, tähteys ja julkisuus katoavat nopeasti kuin päivä katoaa yöhön, niin on käynyt Auringonlaskun kadun Norma Desmondille (Gloria Swanson), joka elää menneisyydessä oman mielensä sisällä, niin on käynyt myös Fedoralle (Marthe Keller) joka imitoi Anna Kareninan kohtaloa. Elokuva-Fedora alkaa elää vasta kun keskushenkilö Fedora on kuollut jäätyään junan alle. Fedoran tarina alkaa — niin kuin Auringonlaskun kadunkin, tai jonkun Citizen Kanen (1941) — keskushenkilön kuolemalla; sitten siirrytään takaumaan, josta suurin osaa elokuvasta rakentuu.


      On yhdentekevää, että tuo kuolemakin on pelkkä lavastus. Yksikään suuri taiteilija ei näe asioita sellaisena kuin ne todellisuudessa ovat. Jos näkisi, hän lakkaisi olemasta taiteilija. Norma Desmond ja Fedora ovat tällaisia taiteilijoita, he elävät unissaan ja heidän unensa ovat todellisuutta ja todellisuus tappaa heidät. Sinnikkäästi he haluavat voittaa tuon kuoleman.


      "Elokuvan varsinainen aihe ei ole kuolema", kirjoittaa Wilder, "vaan halu päättää elämänsä kauniisti: kaikki legendat on tehty kestämään ikuisesti." Kuviltaan elokuva on lumoava, ihmissuhteiltaan koskettava, mutta eniten minua häkellyttää nimihenkilön luonne ja tapaus-Fedora. Se rikkoo ikuisen nuoruuden myytin, nostaa sumusta kalmanhajuisen ja ikääntyvän pyörätuoliin joutuneen arpinaamaisen, eltaantuneen tähden, joka on vain tahtonut pitää legendaa yllä aina todellisuuden kustannuksella, ja jonka elämä — niin elokuvassa kuin sen taustallakin — kiertyy yhteen petoksien ja valheiden kautta. 

People who added this item 621 Average listal rating (344 ratings) 7.3 IMDB Rating 7.2
People who added this item 12 Average listal rating (5 ratings) 4.8 IMDB Rating 7.1
First a Girl (1935)
People who added this item 742 Average listal rating (486 ratings) 4.7 IMDB Rating 4.8
Showgirls (1995)
Nykä's rating:
People who added this item 1233 Average listal rating (782 ratings) 7.4 IMDB Rating 7.9
King Kong (1933)
Nykä's rating:
People who added this item 1284 Average listal rating (726 ratings) 7.5 IMDB Rating 7.4
Bad Education (2004)
Nykä's rating:
People who added this item 28 Average listal rating (19 ratings) 7.5 IMDB Rating 7.6
Nykä's rating:
People who added this item 375 Average listal rating (222 ratings) 7.7 IMDB Rating 7.3
Nykä's rating:
People who added this item 1211 Average listal rating (725 ratings) 7.8 IMDB Rating 7.7
Nykä's rating:
People who added this item 117 Average listal rating (86 ratings) 6 IMDB Rating 5.8
People who added this item 183 Average listal rating (122 ratings) 7.2 IMDB Rating 7.2
The Square (2017)
People who added this item 1542 Average listal rating (991 ratings) 8.5 IMDB Rating 8.4
Nykä's rating:
People who added this item 760 Average listal rating (428 ratings) 7.2 IMDB Rating 7.2
Nykä's rating:
People who added this item 16 Average listal rating (11 ratings) 7.3 IMDB Rating 7.2
Demimonde (2015)
People who added this item 796 Average listal rating (583 ratings) 6.7 IMDB Rating 7.3
Split (2017)
People who added this item 164 Average listal rating (114 ratings) 5.3 IMDB Rating 6
Circle (2015)
People who added this item 151 Average listal rating (94 ratings) 6.4 IMDB Rating 6.8
To the Bone (2017)
People who added this item 140 Average listal rating (92 ratings) 6.5 IMDB Rating 6.8
Thunderheart (1992)
People who added this item 75 Average listal rating (50 ratings) 7.1 IMDB Rating 7.1
Ulzana's Raid (1972)
People who added this item 87 Average listal rating (36 ratings) 7.4 IMDB Rating 7.4
People who added this item 1196 Average listal rating (754 ratings) 7.8 IMDB Rating 7.4
Suspiria (1977)
Nykä's rating:
People who added this item 406 Average listal rating (279 ratings) 6.1 IMDB Rating 6.5
People who added this item 62 Average listal rating (37 ratings) 7.9 IMDB Rating 7.7
People who added this item 3093 Average listal rating (1959 ratings) 8.3 IMDB Rating 8.4
People who added this item 84 Average listal rating (68 ratings) 6.3 IMDB Rating 5.7
People who added this item 142 Average listal rating (110 ratings) 7.1 IMDB Rating 6.5
Phantasm II (1988)
People who added this item 402 Average listal rating (286 ratings) 7 IMDB Rating 6.8
Phantasm (1979)
People who added this item 184 Average listal rating (93 ratings) 7.6 IMDB Rating 7.7
People who added this item 4616 Average listal rating (3120 ratings) 7.3 IMDB Rating 8
Jaws (1975)
Nykä's rating:
People who added this item 85 Average listal rating (32 ratings) 7.5 IMDB Rating 7.3
People who added this item 91 Average listal rating (53 ratings) 6.8 IMDB Rating 6.6
People who added this item 16 Average listal rating (7 ratings) 7.6 IMDB Rating 7.3
People who added this item 70 Average listal rating (39 ratings) 6.5 IMDB Rating 6.6
The Party (2017)
Nykä's rating:
People who added this item 78 Average listal rating (41 ratings) 7.7 IMDB Rating 7.8
People who added this item 314 Average listal rating (173 ratings) 8.3 IMDB Rating 8.2
Nykä's rating:
People who added this item 17 Average listal rating (12 ratings) 5.1 IMDB Rating 6.3
Nykä's rating:
Load more items (252 more in this list)

also:

Ihmemaa yöllä
Tarinoiden Suomi 2.8.
Merirosvot
Kallioiden salaisuus
Craiglist All Stars
Tricks on the Dead
Polyteekkielokuva

Added to
Related lists

My Top 100 Favorite Films of 2010s
134 item list by mirinbuddy
27 votes
Second Annual BAMF's Awards
24 item list by BAMF
12 votes 1 comment
Seen in 2014
158 item list by Ueno_Station54
33 votes 7 comments
Eiffel Tower Scenes in Movies
39 item list by Kandi
49 votes 11 comments
Seen in 2015
86 item list by Ueno_Station54
6 votes 1 comment
Watched in 2013
334 item list by Aldenvdk
32 votes 3 comments
Movies Watched in 2015
114 item list by Aldenvdk
16 votes 2 comments
2016: Movies that I see
130 item list by Ueno_Station54
9 votes 1 comment
Movies Watched in 2017
91 item list by Aldenvdk
18 votes 1 comment
Watched in 2014
181 item list by Aldenvdk
25 votes 3 comments

View more top voted lists

People who voted for this also voted for


More lists from Nykä