Explore
 Lists  Reviews  Images  Update feed
Categories
MoviesTV ShowsMusicBooksGamesDVDs/Blu-RayPeopleArt & DesignPlacesWeb TV & PodcastsToys & CollectiblesComic Book SeriesBeautyAnimals   View more categories »
Listal logo
Leontovych Mykola video

Микола Леонтович - Налетiли Журавли

28 Views
0
vote
Avatar
Added by InTheWitheringWind
6 years ago on 26 May 2017 12:45

Налетіли журавлі.
Її Леонтович узяв із II сотні Конощенка (№ 78, с. 106). Темп там – «Andante cantabile», а на 7 такті – «Piu mosso». Леонтович ритмово підмінив 8 такт. Текст 7-10 куплетів виправляємо за записом Конощенка. Пісня з х. П’ятигорці Лубенського повіту на Полтавщині. Конощен- ко записав її в тональності a-moll.
P. S. Коли наші примітки було вже набрано, Я. Д. Ґрех з’ясував нам таємницю походження розкладки «Гей, у світлиці». У травні 1918 р. Леонтович скаржився т. Ґрехові, що пісня добра, а тексту – одинокий куплет. Дарма, що в Квітки позначено низку джерел, де вміщено інші тексти цієї пісні, – Леонтович на це уваги не звернув і спільно з т. Ґрехом, обмірковуючи зміст пісні, прийшов до висновку, що вона має виявляти родинну сварку. Отже, після того Я. Д. Ґрех і написав текст 1-4 та 6 куплетів. Через кілька днів після того (приблизно 11-13 червня) ту розкладку вперше виконували на актовому концерті в школі (в Тульчині).

( ukrnotes.in.ua/leontovych_prymitky_do_tvoriv.php)