Explore
 Lists  Reviews  Images  Update feed
Categories
MoviesTV ShowsMusicBooksGamesDVDs/Blu-RayPeopleArt & DesignPlacesWeb TV & PodcastsToys & CollectiblesComic Book SeriesBeautyAnimals   View more categories »
Listal logo
14
vote
1034 Views    Share:

Read in 2017

Book list created by Kurkkuharja Avatar

Sort by: Showing 1-50 of 62
Rating: List Type:
December/joulukuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 7 IMDB Rating 0
Aino Kassinen kertoo - Kaarina Laine
December/joulukuu

Pekka Siitoin oli Kassisen paras oppilas. En tiedä miksi Kassisen monet arjen tilanteissa hyödynnetyt selvänäöt pitivät paikkansa (kadonneita käsittääkseni oikeasti löytyi, rikollisia saatiin kiinni jne...), mutta hänen kirjan lopussa antamansa maailmaa koskevat tulevaisuuden visiot ovat hieman jääneet junnaamaan matkalle. Tai ainakaan itse en ole kuullut Kreikan muuttumisesta kuningaskunnaksi tai viime vuosisadan lopussa syttyneestä kakkosauringosta, jonka vuoksi ihmiset elävät nykyisin 200 vuotiaaksi. Kassinen kertoo myös pitkäaikaisista ystävistään tontuista, keijuista ja vedenneidoista sekä ufoista.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 31 Average listal rating (15 ratings) 8 IMDB Rating 0
Ask the Dust - John Fante
December/joulukuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
December/joulukuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 7 Average listal rating (4 ratings) 9.8 IMDB Rating 0
Elokuvan historia - Peter von Bagh
December/joulukuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 4 Average listal rating (3 ratings) 7.3 IMDB Rating 0
December/joulukuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
December/joulukuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 6 IMDB Rating 0
Sompio - Samuli Paulaharju
November/lokakuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 69 Average listal rating (29 ratings) 8.1 IMDB Rating 0
Notes of a Dirty Old Man - Charles Bukowski
November/lokakuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
November/lokakuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
October/lokakuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 8 IMDB Rating 0
Zeitgeist - Ajan henki - Jani Laasonen
October/lokakuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 9 Average listal rating (3 ratings) 6.7 IMDB Rating 0
Mao: The Unknown Story - Jon Halliday,Jung Chang
October/lokakuu

Kommunistisen puolueen virkailijoiden perheeseen vuonna 1952 syntynyt Jung Chang ehti nähdä aitiopaikalta liki koko Mao Zedongin johtaman Kiinan kansantasavallan varhaishistorian. Vanhempiensa jouduttua epäsuosioon kulttuurivallankumouksen myötä hän työskenteli maaseudulla lukuisten eri ammattien parissa, kunnes yliopistojen jälleen avauduttua pääsi lukemaan englantia Sichuaniin. Stipendin saatuaan hän muutti opintojen perässä Iso-Britanniaan 1978, kaksi vuotta Maon (1893-1976) kuoleman jälkeen. Briteissä kirjailijaksi ryhtyneen Changin tunnetuin tekele, kolmen kiinalaisen naissukupolven historiaa valottava Villijoutsenet (Wild Swans, 1991) paitsi käännettiin liki 40 kielelle ja myi kymmeniä miljoonia kappaleita, myös kiellettiin kansantasavallassa.

Changin toiseksi pääteokseksi on nostettu hänen yhdessä aviomiehensä, historioitsija Jon Hallidayn kanssa kirjoittamansa Suuren ruorimiehen elämänkerta Mao: The Unknown Story (2005). Tekijöiden mukaan kymmenen vuoden mittaiseen tutkimukseen perustuva, hakemistoineen ja liitteineen liki 900-sivuiseksi paisuva järkäle on saanut maailmalla ristiriitaisen vastaanoton: kiittävät arvostelut ovat poikineet kolikon kääntöpuolena (kieltämättä ansaittua) kritiikkiä, sillä paksusta lähdeluettelostaan huolimatta osaa mainituista faktoista on äärimmäisen haastavaa tarkistaa ja yksityishenkilöinä annetut haastattelut perustuvat luonnollisesti idealismille kertojan luotettavuudesta. Opusta on syytetty myös kohteensa demonisoinnista.

Kriittisistä arvioista huolimatta Maoa ei voi mieltää siihen samaan, ideologissävytteisen ja propagandistisen roskakirjallisuuden joukkoon, mitä vaikkapa Stéphane Courtoisin toimittama surullisen kuuluisa Kommunismin musta kirja tai suurin osa tiukan antivasemmistolaisesta perspektiivistä Pohjois-Koreaa käsittelevää sensaatiotuotantoa edustavat. Chang ja Halliday eivät takerru elämänkerran edetessä teesiin ”kapitalismissa kaikki on paremmin”, nosta kommunismin peikkoa jalustalle silkkana hautaholvina helvettiin tai syyllistä vasemmistolaista lukijaa tutkiskelemaan omaa poliittista ajatusmaailmaansa uudessa valossa. Nide päinvastoin julistaa varakkaista oloista lähteneen talonpoikasperheen kasvatin valinneen kommunistisen puolueen aatteellisia syitä pikemmin siksi että koki liikkeestä olleen hänelle henkilökohtaista hyötyä. Myöhemmällä iällään Mao suorastaan halveksi talonpoikia ja käytännössä syytti näitä armoa ansaitsemattomiksi valtion vihollisiksi. Johtajan muihin kirjasta löytyviin luokkatietoisuuden ilmaisuihin sisältyy ajatelma ”marxilaisuus on julmaa, marxilaisuus ei tunne sääliä” kuin myös äärimmäisen tiukka tasa-arvon vastustaminen.

Maon syntymästä kuolemaan matkaava, kuuteen osaan ja 58 lukuun jaettu kirja kyseenalaistaa monet propagandistiset myytit, sankarillisesta Pitkästä marssista lähtien. Paitsi että eräät keskeiset taistelut ovat kirjailijoiden mukaan runsaasti väritettyjä, jopa silkan mielikuvituksen tuotetta, myös Maon johtamistaitoja kritisoidaan huonosti vaatetettujen, aliravittujen ja uupuneiden sotilaiden jouduttua marssimaan valtataistelun ja huonon strategisen suunnittelun vuoksi pitkiä matkoja puolueen kannalta täysin turhaan – Maon itsensä istuttua suurimman osan reissusta mukavasti kantotuolissa kirjoja lukien. Stalinin panttivankina Neuvostoliitossa olleen Tšiang Kai-šekin pojan väitetään myös vaikuttaneen puna-armeijan sotilaalliseen menestykseen ratkaisevasti. Kuvaukset sisällissodan aikana Jiangxiin perustetun ”punaisen valtion” pääkaupunki Ruijinin elämästä tuovat puolestaan mieleen lähinnä George Orwellin Vuonna 1984 -klassikossa kuvatun yhteiskunnan.

Kommunistinen puolue ei ollut ihastunut Maon alati aggressiivisemmin havittelemasta johtoasemasta. Tämä ei kuitenkaan ollut älykkäälle, kivenkovalle ja tunnekylmälle miehelle este – etenkään saatuaan puoluetta viime kädessä Moskovasta johtaneen Stalinin silmissä luotettavan henkilön maineen. Lopulliseen valtaan noustuaan ja Kiinan kansantasavallan lokakuun ensimmäisenä 1949 perustettuaan Mao ryhtyi hiljalleen ottamaan etäisyyttä kumppaniinsa, henkilökohtaisena haaveenan maailman hallitseminen. Maon unelmoima kiina oli kuitenkin aseteollisuuden ja teknologian – erityisesti kaivatun ydinpommin – suhteen riippuvainen Neuvostoliitosta, eikä sätkynukkensa ruotuun laittanut Stalinkaan katsonut tämän niskoittelua hyvällä. Hankintojaan Mao maksoi runsaasti tuotetuilla elintarvikkeilla samaan aikaan, kun hänen oma kansansa nääntyi nälkään. Tämä ei huolettanut johtajaa, joka oli innokas lähettämään myös sotatantereille kiinalaisia tapettavaksi kuin kärpäsiä. Hänen ajatusmaailmansa mukaan Kiinalla oli niin laaja väestö, että siitä voitaisiin tarvittaessa uhrata vaikka puolet. Näin ollen myöskään ydinsodan mahdollisuus ei pelottanut Maoa.

Stalinin kuoltua, tämän kultin kaaduttua ja Nikita Hruštšovin noustua valtaan Mao aloitti pauhaamisen revisionismista ja onnistui tulehduttamaan maansa välit paitsi Neuvostoliittoon myös isoon osaan muuta kommunistiblokkia. Asemaansa vahvistaakseen hän ryhtyi levittämään maailmalle maolaisuuden ideologiaa. Aatteen tarkoituksena oli luoda hänen omia – stalinistisia – tarpeitaan palveleva uskonto, joka nostaisi Beijingin vasemmistolaisuuden keskukseksi Moskovan sijaan. Fanaattisista kannattajistaan huolimatta maolaisuus ei ottanut todellista tuulta siipiensä alle, ja sen merkittävin toteuttaja, perulainen sissiliike Loistava polku, perustettiin vasta vuosia keulahahmon kuoleman jälkeen. Isä Aurinkoisen kuvaa Tiananmenin aukiolla destalinaation jälkeenkin säilyttänyt, harhaoppisuudesta jokaista vastustajaansa syyttänyt Mao ei kuitenkaan nähnyt ongelmaa suhteiden lähentämisessä Yhdysvaltain antikommunistiseen presidentti Nixoniin ja tämän kutsumisessa valtiovierailulle Kiinaan. Tempauksen taustalla oli halu hyötyä länsimaisesta teknologiasta.

Raskaan henkilökultin ja yhden miehen innovaatioiden sekä herrastelun ympärillä pyörinyt valtio oli kansan kestokyvyn suhteen kriittisessä pisteessä. Elinolojen ollessa epäinhimilliset ja tietoisesti luodun nälänhädän riehuessa Mao itse vietti mukavaa elämää ja herkutteli ylellisesti. Ruokaa myös kuskattiin ulkomaille sekä valuuttana että liehittelymielessä (kansansa suusta viedyn viljan ja Pienten punaisten kirjojen ohella eräänä lahjanaan maailmalle puhemies antoi Walter Ulbrichtille vision Berliinin muurin rakentamisesta). Uskaliaimmat alkoivat kohdistaa Maoon suoranaista arvostelua, etunenässään maaseudun kurjuudesta ja puutteesta järkyttynyt kansantasavallan presidentti Liu Shaoqi. Puolustusmekanismina saamaansa savustukseen Mao masinoi käyntiin kulttuurivallankumouksen, mittaamattomia tuhoja paitsi ihmisyydelle myös historialle aiheuttaneen katastrofin, jonka turvin hänen onnistui hiljentää vastustajansa. Paradoksaalista on, että sokeuduttuaan (=lukukykynsä menetettyään) itkemään sortunut sekä oopperoita rakastanut johtaja oli valmis kieltämään nämä asiat liki koko muulta väestöltä, motiivinaan”tietämättömyys on valtaa”.

Mao kuoli syyskuun 9. päivän yönä 1976, fyysisesti luhistuneena, yksinäisenä ja katkeroituneena ihmisrauniona, jonka äly pelasi aina viime hetkeen saakka. Testamenttinaan hän lupasi muutosta janonneelle oppositioklikille kautta rantain, että mikäli nämä odottaisivat hänen poismenoonsa saakka, saisivat he tehdä niin kutsutulle Neljän koplalle – johon hänen pitkäaikainen vaimonsa Jiang Quing kuului – mitä halusivat. Tämä oli viimeinen niitti Suuren opettajan välinpitämättömyydessä perheenjäseniään kohtaan. Kirja päättyy lakonisesti kolmen rivin epilogiin, joka toteaa Maon kuvan ja ruumiin yhä hallitsevan Tiananmenin aukiota ja maan hallinnon edelleen julistavan olevansa tämän perillinen.

Changin ja Hallidayn teos on jatkuvine kidutuksineen, murhineen ja raiskauksineen raskasta, ilotonta luettavaa. Siitä löytyvät jo alussa mainittujen ohella myös taiteelliset miinuksensa. Kirjoitustyyli on viihteellisen kertova ja aliarvioi lukijaa toistamalla tuoreessa muistissa olevia asioita tämän tästä. Kuten historiankirjoitusten kohdalla monesti, tärkeintä tekeleessä on sen kyky herättää ajatuksia. Sosialismin ja kommunismin suurimmista virheistä – henkilöpalvonnasta, harvainvallasta ja sananvapauden tukahduttamisesta – on otettava oppia ja estettävä niiden toteutuminen työväenliikkeen tulevaisuudessa. Kirja antaa ymmärtää, ettei Maonkaan valtaannousu olisi ollut mahdollista ilman Stalinia. Kysymys kuuluukin, millainen maailmamme tänä päivänä olisi, mikäli jälkimmäinen ei Leninin kuoltua asemaansa olisi päässyt?

Karuinta (ja samalla synkän humoristista) on kuitenkin oivaltaa Maon mekanismien ja ajatusmaailman olevan häkellyttävän tutunoloista. Työtätekevän väestön terrorisointi, vähän jäljellä olevan vieminen entuudestaan köyhiltä, jaetun ruoan (=palkkojen) niukentaminen, yhteiskuntaluokkien syyllistäminen, mielipiteenmuokkaus sekä totuutta vääristelevä propaganda, talouden ja armeijan nostaminen inhimillisyyden edelle, pienen eliitin hyvinvointi, kulttuurin tuhoaminen, rasismin kasvattaminen (suljettu Kiina ja suurlähetystöjä vastaan masinoidut mielenosoitukset) ja (henkiset) joukkomurhat: missä olenkaan törmännyt tähän yhtälöön aiemmin?
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 7 IMDB Rating 0
30 vuotta rakkautta ja anarkiaa - Lauri Lehtinen, Kalle Kinnunen
September/syyskuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 31 Average listal rating (12 ratings) 8.4 IMDB Rating 0
September/syyskuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 2 Average listal rating (2 ratings) 8 IMDB Rating 0
Muisteja - Peter von Bagh
August/elokuu

Ihmisenä Peter von Baghista saattoi olla montaa mieltä: tätä tukivat omakohtaiset kohtaamiseni hänen kanssaan milloin dokumenttituotannon keskellä, elokuvateatterin vessajonossa tai asiakaspalvelun kohteena ja eräiden tapaamieni ihmisten kertomukset kokemuksistaan tämän kanssa. Myös Muisteja antaa hyvän kuvan mentaliteetista: liki kaikki haukutaan ja vieläpä varsin henkilökohtaisesti, mikäli syytä tähän vain on.

En silti kiistä, etteikö Bagh olisi yksi harvoista ihmisistä, joiden poismenoa suren vilpittömästi. Aidon filmin puolestapuhuja ja päähän sattuvan dcp-hutun vastustaja; intohimon ja itseoppineisuuden byrokratian sekä akateemisten, tekemiseen valtuuttavien mitalien edelle laittaja; muutenkin nykyisen pinnallisen, Burger Kingien ja ajan hengessä harjoitetun jumppasalikulttuurin narsistisuuden vastustaja ja tasavertaisuuden kannattaja. Ei liene ihme, että esimerkiksi Suomen viimeisen elokuvapyhäkön raivaaminen kliinisen Keskustakirjaston tieltä otettiin esille vasta Baghin kuoleman jälkeen: ei muuten olisi moinen kulttuuririkos tämän eläessä onnistunut. Tragikoomisuutta jälkiviisaalle edustaakin kommentti, että Matti Lukkarila olisi voinut saada huomattavasti nykyistä enemmän tuhoa aikaiseksi.

Aito cinefilia, kirjaintoilu, iskelmän arvostaminen ja mielistelyn sijaan suorapuheisuus tekevät lukukokemuksesta parhaimmillaan mukaansatempaavan rakettimatkan. Ilahduttavasti kielikin on vaihtunut (vai olenko itse sopeutunut?) muutamien muiden miehen raskaiden teosten laatusanoilla rilluttelun sijaan helppolukuisemmaksi.

Ja tämän manifestinomaisen muistelun jälkeen avaan netin ja silmilleni iskee WHS-teatterin ja Night Visionsin yhteistyönä kuratoima mainos, jossa hehkutetaan Teksasin moottorisahamurhien tulevan esitykseen ainutlaatuisen hienona 4K-kopiona. Teki hetken verran mieli ottaa esimerkistä oppia ja sanoa suorat sanat klassikoiden raiskaamisesta. Kuten Bagh totesi: elokuvakulttuuri ja elokuvat muuttuvat, hyväksyttäköön se tosiasia (itsekään en erityisen hanakka ole tätä uutta aikaa seuraamaan: esimerkiksi eräillä R&A-festareilla jouduin lopettamaan jossain välissä töiden ohella tapahtuneen katselumaratonin, koska lattea digikuva alkoi yksinkertaisesti ja valehtelematta särkeä silmiäni), mutta antakaa vanhojen teosten olla siinä muodossa, missä ne on tarkoitettu esitettäväksi.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 9 Average listal rating (5 ratings) 8.8 IMDB Rating 0
Gonzo: The Life of Hunter S. Thompson - Jann S. Wenner,Corey Seymour
August/elokuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 8 IMDB Rating 0
August/elokuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
August/elokuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 8 IMDB Rating 0
The Duel - Anton Chekhov
August/elokuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 6 IMDB Rating 0
A Dreary Story - Anton Chekhov
August/elokuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 3 IMDB Rating 0
August/elokuu

Darrassa tulee rangaistua itseään mitä masokistisimmin tavoin: tällä kertaa repäisemällä hyllystä Iiro Nordlingia fyysistä ja psyykkistä pahoinvointia korostamaan.

Aika lailla taisin jo rähistä sydämeni puhtaaksi tästä jannusta viime kesäisen Suomen Führer -omakustanteen kohdalla. Silti kaikella kunnioituksella tekee jälleen hinku räjähtää, että kannattaako omaakaan rahaansa polttaa julkaisemalla kirjan, mikäli itse tekstin tuottamisen taito on ala-asteikäisen luokkaa. Kirjoitusvirheitä, toistoa, huudahduksia... sieluni valuu Niagaran putousten lailla tätä sontaa lukiessani.

Nordling on omien sanojensa mukaan opiskellut poliittista historiaa yliopistotasolla. Tämä kertonee aika tavalla koko koululaitoksesta. Paitsi että kirjailija toden totta ottaa vakavasti Abdullah Tammen väitteet KGB-agenttiudestaan, hän myös selittää ensin, kuinka historian kirjoitus on aina tekijän näkökulmaa ja miten Ipi itse yrittää pysyä neutraalina - alkaen kuitenkin liki samaan hengenvetoon puhumaan kotikommareista, ryssistä ja isänmaallisista miehistä. Toisaalta Nordling on vähintäänkin sopiva henkilö aiheensa käsittelyyn, sillä erään Pekan vihon tavoin hänkin toteaa laitoksensa takakannessa, että olisi voinut oikolukea sen paremmin sekä mahduttaa mukaan muitakin mielipiteitä, muttei halunnut.

Vaikka raivokäyräni jo pelkän kieliopin vuoksi oli hyvin korkealla, puolueettoma(mpa)na henkilönä myönnän myös niteen ansiot. Pekan arvatenkin omakätisesti salanimen turvin kirjoittama elämänkerta ja neukkulainen lehtijuttu vuodelta -91 ovat oikeasti mielenkiintoista materiaalia. Allekirjoittaa voin myös Nordlingin henkilökohtaisen kommentin, miten kaksinaamaista on ensin hyökätä toista kulttuuria toteuttavaan maahan ja tämän jälkeen vihata omien toimien tuloksena syntynyttä pakolaisilmiötä.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
July/heinäkuu

Taloudellisesti hyvinvoiva perhe muuttaa monien muiden tavoin Japanista Pohjois-Koreaan Suuren johtajan maanittelemana: eipä aikaakaan kun he löytävät itsensä keskitysleiriltä. Tuomionsa jälkeen maasta paenneen Kang Chol-hwanin muistelmateos sisältää sekä tämän tarinan ennen gulagiin joutumista että sen jälkeen aina Etelä-Koreaan sopeutumiseen saakka. Sikäli kiinnostavaa ja uutta tietoa tuova teos aiheuttaa kysymyksiä (asiantuntijahan en näissä tietenkään ole), kuten miten englantia taitamattomat kuuntelevat amerikkalaista radiolähetystä, olivatko liitteeseen eksyneet valokuvat kertojalla mukana pakomatkalla jne.

Ehkä ärsyttävin puoli on se, että vaikka fanaattisesti kommunismiin suhtautunut isoäiti myöhemmin toteaa, ettei Kiminmaalla ole mitään tekemistä Leninin tai Marxin ajatusten kanssa ja vertasi olosuhteita ennemmin Hitlerin aikaansaannoksiin, on Kangilla kova tarve mollata sosialismia ja vasemmistolaisuutta yleensä joka otteessa, turvautuen teesiin "menkää pohjoiseen katsomaan". Vai onko kirjassa esitetty eteläkorealainen vasemmistolaisuus sitten jotain samanlaista, mitä taistolaisuus aikanaan oli Suomessa?
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 8 IMDB Rating 0
Ivan Denisovitsin päivä - Alexander Solzhenitsyn
July/heinäkuu

Sisälsi nimikkotarinan lisäksi kaksi novellia.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 7 IMDB Rating 0
Harlin on Harlin - Matti Paunio, Mika Siltala, Kari Salminen
July/heinäkuu

Parasta kirjassa olivat lopun eksploitaatio-analyysit.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 12 Average listal rating (5 ratings) 8.6 IMDB Rating 0
Lolita - Vladimir Nabokov
July/heinäkuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 32 Average listal rating (20 ratings) 5.4 IMDB Rating 0
Tintin au Congo - Herge
July/heinäkuu

Tuli luettua viimeksi joskus ala-asteella, uskoisin. Ikävä kyllä vanhempien hyllystä löytyy sensuroitu laitos, eikä Tintti esimerkiksi tässä kerro kongolaisille näiden rakkaasta isänmaasta Belgiasta. Kaikesta huolimatta aivan käsittämättömän kolonialistinen, rasistinen, sadistinen ja eläinvihamielinen sarjakuva, jossa mm. räjäytetään sarvikuono dynamiitilla. Haaveenani on vielä joskus saada käsiini alkuperäinen, mustavalkoinen ja pidempi jatkokertomus. Siinä pitäisi olla myös kobria.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
July/heinäkuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 4 IMDB Rating 0
Itäväylä - Hannu Salama
July/heinäkuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 8 IMDB Rating 0
Sillä minun oli nälkä... - Veikko Hursti
July/heinäkuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 7 IMDB Rating 0
Maailmankirja - Jörn Donner
July/heinäkuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
June/kesäkuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 7 IMDB Rating 0
Kiristäjät eivät ammu - Raymond Chandler
June/kesäkuu

"Muuuu..."
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
May/toukokuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 6 IMDB Rating 0
Takaisin idän Jerusalemiin - Luther Martin, Eugene Bach
May/toukokuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 8 IMDB Rating 0
Satokauden ruokaa - Susanna Haavisto, Samuli Karjula
May/toukokuu

Toinen keittokirja, jonka luin kannesta kanteen.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 6 IMDB Rating 0
May/toukokuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
May/toukokuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
May/toukokuu

Aika pirun tylsä ja vaikeaselkoisesti kirjoitettu vihkonen.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
May/toukokuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 647 Average listal rating (462 ratings) 7.6 IMDB Rating 0
The Great Gatsby - F. Scott Fitzgerald
May/toukokuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 9 IMDB Rating 0
Kongo : Historia - David van Reybrouck
April/huhtikuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 6 IMDB Rating 0
Ruutia valkokankaalla - Pertti Avola
April/huhtikuu

Nopea- ja helppolukuinen, westernejä pintapuolisesti käsittelevä kirja, jossa ei mainita Suurta junaryöstöä.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
March/maaliskuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 6 IMDB Rating 0
Juna Venetsiasta - Georges Simenon
March/maaliskuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
March/maaliskuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 7 IMDB Rating 0
Groucho ja minä - Groucho Marx
March/maaliskuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
March/maaliskuu

Jos nyt rehellisiä ollaan, Bukowski lienee itselleni se tärkein kirjailija/runoilija. Tämän tuotannon parissa mieleni kerta toisensa jälkeen paitsi piristyy, myös kallistuu pohtimaan pateettisten elokuvatestien suoltamisen lopettamista ja luovempaan kirjoittamiseen siirtymistä.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
March/maaliskuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 2 Average listal rating (2 ratings) 7 IMDB Rating 0
Ronttosaurus - Veikko Huovinen
February/helmikuu
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
Load more items (12 more in this list)

Whrere is my time to read?

Added to
Related lists

Read in 2017
4 item list by ToniJJJ
9 votes
Read in 2017
82 item list by Hootsaidtheowl
13 votes
Read in 2017
59 item list by mika_
4 votes
Read in 2017
5 item list by scouser
3 votes
Read in 2017
13 item list by Nusch
7 votes
Read in 2017
2 item list by Ocifer
Read in 2016 / 2017
2 item list by Danie
1 votes
Book Reading 2016/2017/2018
77 item list by Joe
24 votes
Books Read by BradWesley123 in 2017
4 item list by BradWesley123
8 votes
Read in 2017
2 item list by Stella
6 votes

View more top voted lists

People who voted for this also voted for


More lists from Kurkkuharja