Explore
 Lists  Reviews  Images  Update feed
Categories
MoviesTV ShowsMusicBooksGamesDVDs/Blu-RayPeopleArt & DesignPlacesWeb TV & PodcastsToys & CollectiblesComic Book SeriesBeautyAnimals   View more categories »
Listal logo

Metamorphosen Reviews

Metamorphosen

Posted : 17 years, 6 months ago on 27 October 2006 11:56

Metamorphoses van Ovidius
Gravure op de kaft van Ovidius' Metamorphoses, editie uit 1632.
Groter
Gravure op de kaft van Ovidius' Metamorphoses, editie uit 1632.

De Metamorphoses is een 15 boeken omvattend Latijns dichtwerk dat de creatie en geschiedenis van de wereld volgens de Griekse en Romeinse mythologie beschrijft. Het is vermoedelijk in 1 n.Chr. voltooid en is sindsdien een van de populairste mythologische werken. De Metamorphoses hebben grote invloed gehad op de renaissancistische literatuur.

De Metamorphoses is kunstige aaneenrijging van meerdere verhalen, dit in tegenstelling tot een echt epos waarin รƒยฉรƒยฉn verhaallijn en รƒยฉรƒยฉn held centraal staan, zoals het epos van de Romeinse dichter Vergilius over het leven van Aeneas. In de verhalen schetst Ovidius het leven van de klassieke goden, stervelingen en andere mythische figuren, die telkens een dramatische gedaantewisseling (metamorfose) ondergaan. Enkele voorbeelden zijn de verandering van de nimf Daphne in een laurierboom, de gedaanteverwisseling van de jager Actaeon in een hert nadat hij de godin Diana naakt zag en metamorfose van de nimf Io, geschaakt door Zeus en veranderd in een koe om zijn achterdochtige echtgenote te misleiden.

In het laatste boek geeft Ovidius ook een filosofische onderbouwing, bij monde van de Griekse filosoof en wiskundige Pythagoras, die de leer van eeuwige verandering predikte: omnia mutantur, nihil interit รขย€ย“ alles verandert, niets gaat ten gronde. Alles in de kosmos is voortdurend in beweging, niets blijft gelijk, maar ook niets vergaat volledig.

Opvallend is dat Ovidius de goden niet als verheven afschildert, maar als gewone mensen met ieder hun eigen zwaktes en amoureuze verlangens. Ook de toon van het werk is eerder speels dan plechtstatig, zoals de tijdgenoot Vergilius in zijn epische verhalen gewoon was. Ovidius schreef de Metamorphoses echter wel volledig in de dactylische hexameter, de traditionele versvorm voor een epos.

De Metamorphoses werd onder andere vertaald door Vondel in het Nederlands, en door Arthur Golding in het Engels. Deze Engelse vertaling inspireerde William Shakespeare.
bron: nl.wikipedia.org/wiki/Metamorphoses


0 comments, Reply to this entry