Explore
 Lists  Reviews  Images  Update feed
Categories
MoviesTV ShowsMusicBooksGamesDVDs/Blu-RayPeopleArt & DesignPlacesWeb TV & PodcastsToys & CollectiblesComic Book SeriesBeautyAnimals   View more categories »
Listal logo
29
vote
1551 Views    Share:

Read in 2015

Book list created by Kurkkuharja Avatar

Sort by: Showing 1-50 of 54
Rating: List Type:
December/joulukuu

Turhauttava lukukokemus. Ravenscroft kirjoittaa kiinnostavasti ja Longiuksen keihään legendaa sekä Hitlerin suhdetta pyhäinjäännökseen suorastaan ahmii, kunnes: PAM! Satun avaamaan Valonkantajat etsiäkseni tietoa jostain Pekka Siitoimen lehtisestä ja silmiini osuu sattumalta lyhyt kappale, jossa Pyhän keihään todetaan olevan suurimmaksi osin sepitettyä. En halua uskoa tätä ja alan etsimään infoa netistä. Kattava tietopakettihan tuolta löytyy ja hetken aikaa sitä läpi käytyäni on olo kuin kivisoppaa syöneellä muorilla - Ravescroft ei ole muistanut ennustusten toteutumisesta selittäessään oikein edes Hitlerin synnyinvuotta.

Sitä voikin sitten miettiä, millaisella väkipakolla teoksen loppuun tuskailin. Ärsyttävintähän tässä on se, että osa faktoina esitetyistä asioista tosiaan pitää paikkansa. Toisin kuin jotkut Siitoimen humpuukipläjäykset, tämä siis sekoittaa ainoastaan pakan täysin, eikä lukija voi olla varma, miten yhtään mihinkään suhtautuisi. Rasittavaa.

Sain myös työkaverini innostumaan kirjasta ja lupasin välittää sen seuraavaksi hänelle. Taitanee olla kiusallista selittelyä edessä...
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 8 IMDB Rating 0
November/marraskuu

Titanicin mukana Atlanttiin uponnut William T. Stead kirjoittaa meedion välityksellä elämästä tuonpuoleisessa. Sanokaa mitä sanotte, mutta minä haluan uskoa tähän. Kirjanen on Suomen spiritistisen seuran julkaisema.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 6 IMDB Rating 0
Kohti uutta uskoa - Pekka Siitoin
November/marraskuu

Palaan tähän jonkun ajan kuluttua. Sitä odotellessa voi vaikka pohtia miten sekaisin olen, kun tilasin juuri antikvariaatista 80 eurolla Pekka Siitoimen juttuja.

Eli: jostain syystä tämä teksti tuntui ihan pirun tutulta. Olisinko lukenut siitä sitten sitaatteja Valonkantajista, mutta olin lähes koko vihon ajan siinä uskossa, että Pekka olisi plagioinut tekstin sellaisenaan Sinisestä saaresta (josta olen aiemmin lukenut pätkiä Isä minä elän -kirjasta). Näin ei kuitenkaan ole, joten lienee parasta käydä Häkkisen ja Iitin teosta ensi viikolla broidillani kertaalleen hieman läpi. Kyse saattaa myös olla deja vusta tai henkimaailman yhteydestä.

Kohti uutta uskoa on joka tapauksessa hyvin samanlainen kuin Sininen saari. Pekan salanimellä hengen välityksellä kirjoittama sepustus kuvailee elämää tuonpuoleisessa samankaltaisena ja jopa yllättävän sympaattisesti. Toisaalta Valtakunnanjohtajaan luottaminen voi olla aika vaikeaa, joten väitetyistä spiritistisistä kyvyistään huolimatta epäilen Siitoimen vain lukeneen Steadin perinnön ja päättäneen tehdä aiheesta oman versionsa. Kenpä tietää? Kommunistit muistetaan toki pikaisesti lytätä.

Antikvariaatin pitäjä muuten kirjoitti olevansa iloinen, että pidän Pekan kirjoituksista.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 8 IMDB Rating 0
Ihmissusien kirja - Sabine Baring-Gould
November/marraskuu

Tämä on... kirja ihmissusista. Tietoa löytyy niin eläinhemmotaruista ympäri maailmaa, lykantropiasta ylipäänsä kuin myös kirjailijan veren janoon yhdistämistä sarjamurhaajista - silti tuntuu absurdilta, että vaikkapa Gilles de Raisille, joka ei harjoittanut edes kannibalismia, on omistettu kokonaista kolme lukua. Muutenkin Baring-Gouldin alaspäin katsova asenne esim. eläimiä kohtaan ärsyttää. Jätkän ylimielisyys jeesusteluineen onkin luokkaa "Raamattu on oikeassa ja haistakaa muut..." Välistä raakuuksilla suorastaan mässäilevä sisältö saa voimaan pahoin. Silti se ajaa asiansa muodonmuuttajista kiinnostuneelle.

Salakirjojen painos on paitsi kanneltaan erittäin kaunis, lukunauhalla varustettu ja turhat kuvitukset mäkeen heittävä laitos, myös kehuja käännöksestä ansaitseva. Suomentajien alkupuhe valottaa näiden prosessia plus kirjoittajaa ylipäänsä, ja näiden mukaan ujuttamat lukuisat sivuhuomautukset helpottavat tekstin ymmärtämistä.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 7 IMDB Rating 0
Taka-Lappia - Samuli Paulaharju
November/marraskuu

Samuli Paulaharju jatkaa antropologisia kirjoitteluitaan Taka-Lapin ihmisten parissa. Alussa hommaan on hieman raskasta päästä sisälle, mutta kirjan edetessä ongelma katoaa. Että näin. Pitäisi hommata seitakivi.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
November/marraskuu

Salakirjojen parisuhdeopas, jonka anonyymiksi jäävä tekijä myöntää suurimmassa osassa aviokriisejä syyn olevan miehessä, mutta jonka hengentuotteessa eräänä vaihtoehtona rauhoittaa portaiden kapuamisen raskaudesta valittava vaimo on uhata heittää tämä ikkunasta pihalle. Ei ihan niin yliampuva kirjanen kuitenkaan, mitä olin toivonut.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 4 IMDB Rating 0
Työväenluokan tulevaisuus - Pekka Siitoin
October/lokakuu

Aluksi oli kyllä sellainen olo, että nyt en millään jaksaisi Pekan flippailuja, mutta paranihan tämä loppua kohti pussiin itsensä puhuvan kirjailijan alettua todistelemaan väitteitään selvänäkijän kyvyillään.

Tietääkö joku, mistä voisi löytää luettavakseen Paholaisen katekismuksen tai Musta magia -teokset?
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 36 Average listal rating (11 ratings) 6.9 IMDB Rating 0
Bluebeard - Kurt Vonnegut
October/lokakuu

Voi Kalevi Helvetti.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 23 Average listal rating (5 ratings) 6.8 IMDB Rating 0
Hocus Pocus - Kurt Vonnegut
October/lokakuu

Ensikosketukseni Vonnegutiin. Onhan mies loistava ja pointin täydellisesti hiffaava satiirikko ihan niissä määrin, että aloitin parisen tuntia Hokkus pokkuksen loppuun luettuani kirjailijan erään toisen teoksen kaluamisen. Se, onko kirjan sisältämä disinformaatio mm. Hitlerin syntymävuodesta jne. vittuilua lukijakunnalle vaiko asiavirhe, jää kaivelemaan mieltä. Se siitä.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 6 IMDB Rating 0
Taiteen helmet - Sata suomalaista maalausta - Pirjo Hämäläinen, Jukka Forslund
October/lokakuu

Maalauksia esitellään ja analysoidaan, myös tekijöistä historioidaan. Vaikutuksen tekivät etenkin kirjan alkupuolella esitellyt kansallisaiheiset Kalevala- ja metsämaisemataulut sekä lopummalla nähtävät värikkään moniulotteiset silmäunicumit, mutta tämän ohella kirjasta löytyy myös runsas kansiollinen - anteeksi vain - todella tympeitä töherryksiä, joita kolmevuotias kummityttönikin osaisi taiteilla. Ihanimpana mieleeni jäi surrealistinen teos, jossa talvisen meren yläpuolella leijuu planeetta ja kolmio, vasemmalla puolella taasen avautuu yhtä poikkeusta lukuunottamatta kylmien värien täyttämä käytävä. Mmmmmm....
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 10 Average listal rating (6 ratings) 7.5 IMDB Rating 0
September/syyskuu

Erään suosikkikirjailijani uran alkupään tuotos sytyttää kiinnostuksen hitaasti, mutta sen pakanalliset teemat, välistä nopeatempoinen dramatiikka sekä lyhyt, mutta kiihkeä seksikohtaus kiristävät tuon tunteen lopulta niin tiukalle, että alussa liki puoliväkisin esiin kaivetun romaanin huomaakin äkkiä ahmineensa jo takakanteen. Pidin erittäin paljon saarnaamisen unhoittavasta lopusta, joka jättää lukijan omaksi päätökseksi, kenen jumala viimein olikaan vahvin.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
September/syyskuu

Kunnaksen omin sanoin kraahvinen novelli aiheesta, joka ei itseäni sytytä. Olen inhonnut Beatlesia - kaikkea ympärillään paheksuvien kukkahattutätien lempibändiä -läpi pienen ikäni niin musikaalisesti kuin imagollisestikin. Toki John Lennonilta pari kuunneltavaa biisiä myöhemmin tuli, vaikkakin mielestäni on kyseenalaista, jotta mulkku miljonääri laulaa työväenluokan sankarista.

Piitlesien suomasta karsastuksesta huolimatta Kunnaksen piirrostyyli sytyttää kaikkine yksityiskohtineen edelleen, eikä mies ole kalkkeutunut saati pehmentynyt sitten Nyrok Cityn tai Jagge Migreenin tapauksen. Tarina kerrotaan viihdyttävästi, huumorin puruteho vaihtelee halki albumin laidasta laitaan.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 7 IMDB Rating 0
September/syyskuu

"Morsiuskammin ovi avautui äänettömästi ja siitä pujahti ulos nuori alaston nainen. (...) Mies siunasi varjoläikkiä ja maastovaatetustaan ja katsoi, kuinka nainen asteli hänen edessään lompolon veteen, kyykistyi jälleen ja suoritti raikkaan alapesun. Sen jälkeen ilmestys käänsi hänelle selkänsä ja pyrähti takaisin kuuseen. (...)

Tuo tapaus avasi dosentilta silmät elämälle. Hän hylkäsi aiemmat pidättyvät tapansa ja uskonnonharjoituksensa ja ryhtyi vimmaisella menolla saamaan sitä nautintoa ja hyvää, minkä katsoi hänelle kuuluvan ja jääneen toistaiseksi ottamatta. Hän erosi lapsettomasta avioliitostaan ja alkoi juoda iloisesti ja usein viinaa. Hän vietti riehakkaita iltoja osakunnissa, piti huolen että oli mukana opiskelijaneitosten saunavuoroilla, sai paljon ystäviä ja hankki melkoisen määrän onnellisia sukupuolisuhteita."

Paasilinnan Ernon toimittama, reippaan 600 sivun nivaska erätarinoita kalastuksesta metsästämiseen ja simpukanpoiminnasta lintujen rengastamisen kautta silkkaan samoiluun. Juttujen laatu vaihtelee kirjoittajasta riippuen laidasta laitaan - toisten höpötyksistä tulee hullu fiilis, osa lähinnä kyllästyttää ja muutama peräti ärsyttää. Lopulta mammuttimainen paketti saman aihepiirin ympärillä pyörivää jutustelua saa kovemmankin luonnonystävän kelaamaan opuksen kannesta kanteen lukemista melkoiseksi Sisyfosin urakaksi.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 2 Average listal rating (1 ratings) 10 IMDB Rating 0
Eläkeläinen Kaliforniasta - Charles Bukowski
September/syyskuu

Jos mielessä pyörii itkunsekaisesti hyvinkin synkkiä ajatuksia maata johtavaa psykoottista fasistihallitusta kohtaan, voi kerralla nautittu 120 sivua kattava ahmaisu Bukowskin runosuonta tarjota hädän keskellä hyvinkin suurta psyykkistä lohtua.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 2 Average listal rating (2 ratings) 6.5 IMDB Rating 0
Väkivallan virkamies - Matti Yrjänä Joensuu
August/elokuu

Faijalta saamieni kirjojen läpi käyminen jatkuu, vaikka mm. Elviksen elämänkerran ja jotain muuta törkyä heitinkin vailla mahdollisuuden suomista Kampin kauppakeskuksen suutarinliikkeen edessä nököttävään saa ottaa -kärryyn.

Väkivallan virakies on toinen tutustumiseni Joensuun Harjunpää-tuotantoon. Helppolukuinen ja omalla painollaan menevä kirja, jossa hahmot ovat eläviä ja pahoinvointi välistä herkässä turvonneiden ja visvaa puskevien ruumiiden kuvailun yhteydessä. Mustavalkoisuuteen ei sorruta, mutta tarina tuntuu loppuvan vähän kesken.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
August/elokuu

Jaa-a... Kimmo Kemppaisen Kolin seikkailut ovat aika samaa tasoa vaikkapa Ior Bockin selitysten kanssa. Kemppainen kertoo, kuinka tapaa Pielisellä ikiaikaisia noitia, sotureita, aaveita sekä mm. Gorbatshovin ja hihitellen käpyjä järveen paiskovan George Bushin. Tietäjät ja henget opettavat tälle alueen muinaista salattua historiaa viikinkiretkineen ja ruudin keksimisineen. Kaikki perustellaan langetetulla loitsulla, jonka myötä mikään kerrottu ei vaikuta kuulijasta todelta.

Eipä vaikuta ei. En oikeudenkäynnittä väitä Kemppaista valehtelijaksi, siihen minulla ei ole edellytyksiä. En kuitenkaan myöskään niele tämän selityksiä purematta ja esim kaffekonjakin hörpintä maailman suurmiesten sekä satoja vuosia vanhan paikallissankarin kanssa tuntuu suoraan sanottuna täydeltä huuhaalta. Toisaalta tässä maailmassa on tietysti paljon asioita joita emme ymmärrä, enkä itse agnostikkona alkaisi kiistämään mahdollisuutta henkien ja vanhojen jumalien olemassa oloon - olemmehan mekin erään itselleni läheisen ihmisen kanssa moisille Saanalla ruokaa ja juomaa uhranneet, mitä seurannut yö oli varsin erikoinen. Tästä huolimatta ja paljasjalkaisia kolilaisia tuntevana vaikuttaa absurdilta, että yhden henkilön osalle olisi suotu moinen määrä tapaamisia taikamaailman kanssa.

Vaikkeivät heikohkot kertojan lahjat omaavan Kemppaisen sepustukset itseäni vakuuta, löytyy kirjan kantavin voima pohjoiskarjalaisen miljöön kuvaamisesta, luonnon kunnioittamisen sanomasta sekä globalismin kritisoimisesta. Kunnossa olevasta filosofiasta huolimatta Salakirjoilla on parempiakin julkaisuja, eikä Kolin mökkiä oikeastaan viitsi suositella lukemistoksi kuin alueesta tavalla tai toisella kiinnostuneille.

Ajan patinan kirjailijasta tuomaa lisätietoa odottelen. Pitäisiköhän yrittää tavata ukkoa...
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
August/elokuu

Auschwitziin ensimmäisten joukossa tuodun ja siellä sodan iltamiin "viihtyneen" keskitysleirivangin muistelmia, eli tällaista kevyttä kesälukemista. Anus Mundin parissa saa taas parit todisteet, kuinka inhimillisyys ja sivistyneisyys ovat vain jotain aikojen saatossa kehiteltyä utopiaa, joka erityisolosuhteissa kyllä katoaa puolin ja toisin.

Mahdollisesti kiinnostavinta lienee lukijan turtuminen terroriin yhdessä kertojan kanssa - lopulta esimerkiksi alituinen hakkaaminen ei enää hirveämmin hetkauta. Seisontakoppikohdassa olin tosin saada paniikkikohtauksen, myös lopummalla esitetty hirttokohtaus teki pahaa.

Toiseksi jännin juttu on, miten leiriä siivottiin ja vankeja ruokittiin sekä ehostettiin ennen Himmlerin vierailua. Tämä osuus kielii siitä, etteivät läheskään kaikki raakuudet olleet muutaman psykopaatin järjestelmällisesti suunnittelemia, vaan melkoinen osa julmuuksista ilmeisesti toteutettiin vapaat kädet saaneiden ja petonsa irti päästäneiden vartijoiden sekä "luottovankien" toimesta niin ikään salaa.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 4 IMDB Rating 0
Demokratia vaiko fasismi? - Pekka Siitoin
August/elokuu

"Tästä johtuen, suosittelen Teille seuraavia kirjoja, joista on luettelo ja tilauskuponki kirjan lopussa."

Pekka on vaihteeksi tuli hännän alla. Fasismi voittaa demokratian (kirjailijan sanoin paskakratian), koska Siitoin ei saa postiaan tarpeeksi nopeasti. Hän myös puhuu kolmesta miljoonasta murhatusta juutalaisesta, vaikka (väärinkö) muistaakseni moinen oli Kolmas pyörä -ohjelmassa esitetyn väitteen mukaan palturia. Kirjasta olisi perinteiseen tapaan voinut tulla tuhatsivuinen, mutta Pekka päätti tiivistää sen alle pariinkymmeneen.

Vaikka mielikuvitus on vaihteeksi laukannut tätä pamflettia raapustettaessa vauhdikkaasti, puolueettomana ihmisenä annan tukeni valtakunnanjohtajan väitteelle, että demokratian ongelmaksi muodostuu suurien massojen tyhmyys. Vai onko tasa-arvoisuutta saada esimerkiksi äänestää Kataista tyylikkään pukeutumisen takia tai Väyrystä sen vuoksi, että hän näyttää liskolta? Molemmat kommentit ja monta muutakin kuultu elävien äänioikeutettujen suusta.

Kirjoitusvirhekimaran ylittämättömimmäksi nousee tällä kertaa, ettei Pekka osaa kirjoittaa oikein edes omaa nimeään - loppusanojen alla sukunimen paikalla komeilee kirjainyhdistelmä Siiloin.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 2 Average listal rating (1 ratings) 7 IMDB Rating 0
Ihmisruumiin nesteet - Albert Hämäläinen
August/elokuu

"Rakkaustaioissa on ulostus myös saanut jonkunlaisen käytännön. Ensiksikin seuraavanlaisessa kiinnitystaiassa: Jollei neito saa poikaa mieltymään itseensä, hän panee lantaansa voileivälleen ja syöttää sen pimeässä sulhaselleen. Samaten eroitustaioissa. Kun pojat tahtoivat päästä eroon tytöistä, he ottivat näiden ulostusta ja panivat kenkiensä kärkeen. Jos taasen tahdottiin erottaa sulhanen morsiamestansa, haettiin morsiamen ulostusta ja pilattiin sillä sulhasen saappaat sisä- ja ulkopuolelta hänen nukkuessaan. Kun sulhanen aamulla panee saappaat jalkaansa ja huomaa ne pilatuiksi, hänen rakkautensa morsiameen siitä alkaen kylmenee."

Taikapsykologisen tutkimuksen sisältö on kiinnostava, harmillisesti kuivan akateeminen kieli ja äärettömän pitkät lauseet vain tekevät lukemisen ymmärtämisestä analysointiosuuksien kohdalla vaikeaa. Lähdeluettelo on tervetullut lisä tekeleen vakavastiotettavuuden kannalta.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
July/heinäkuu

Jaaha, jaaha... Eli nimestä voikin jo päätellä kirjan sisällön, joka koostuu löytäjän ja jonkun akateemikon sepustuksista sekä itse loitsuista, jotka ovat kirjoitettu niin kryptisillä kirjaimilla, että etenkin parin ensimmäisen sivun lukeminen on silkkaa tuskaa. Joku huithapeli osti kirjan pitkän kyräilyn päätteeksi paikalliselta noidalta markalla.

Pisteytys on jälleen kerran tällaiselle teokselle kyseenalainen ja perustuu velhoilua ennemmin lukukokemuksen mielekkyyteen. Kuten niin monen muun Salakirjojen julkaisun kohdalla, ovat Mustakirjan johdannot itse alkuperäistekstiä kiinnostavampia.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 6 IMDB Rating 0
July/heinäkuu

"Harjoitus on vaan-kielellä nimeltään saunasolmu. Kun mies tekee saunasolmun, hän panee jalat niskan taakse ja kumartuu eteenpäin. Seitsemän ikäisenä, kun pojan keho on vielä hyvin joustava, hän voi helposti viedä jalat niskan taakse ja juoda siinä asennossa sperman suoraan omasta kyystään."

"Uudessa 'siittämisjärjestelmässä' miehestä on tullut hiiri: hän on muuttanut naisen sänkyyn heittääkseen joka päivä pois spermansa sen sijaan, että hän joisi sen tai käyttäisi sen siittämiseen."

Sinäänsä kiehtova kirja, erityisesti epilogin Lemminkäisen temppelin kesken jääneiden kaivausten suhteen. Jokaisen isänmaallisen suomileijonasonnin pitäisi lukea tämä teos. Ja mälli lentää!
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
July/heinäkuu

Helvettikuvaelma taitaa olla pelottavinta ja ahdistavinta tähän ikään mennessä lukemaani fiktiota.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 5 IMDB Rating 0
Rotu-oppi - Pekka Siitoin
July/heinäkuu

Aamun psykoottinen huumoriannos kulkee lähes yhtä koomisissa mitoissa tämän sivuston käyttäjäystävällisyyden kanssa. Pekka tietää muiden muassa kertoa mustalaisten äo:n olevan luokkaa 30-60 ja yhdistää kommunismin samaan rimpsuun kateuden, vihan ja väkivaltaisuuden kanssa. Siitoimen kuvailemat neron ruumiinpiirteet käyvät muuten aika yksiin hänen oman ulkonäkönsä kanssa, mitä sisällysluettelon yhteyteen liitetty valtakunnanjohtajan kuva korostaa. Pamfletissa raivotaan myös kaikenmaailman neekerien ruokinnasta ja sen loppupuolen postimyyntiluettelossa kaupataan taikasormusta 50 markalla.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 2 IMDB Rating 0
Mustalais-suon arvoitus - Aarne Haapakoski
July/heinäkuu

Huonosti kirjoitettu, selkeän porvarillinen, rasistinen ja kliseinen kirja ärsyttävillä hahmoilla. Tattarisuon ruumislähteen taustalla on mikäpä muukaan kuin Tsekan salaliitto.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 16 Average listal rating (10 ratings) 6.8 IMDB Rating 0
The Garden of Eden - Ernest Hemingway
June/kesäkuu

Tässä naftataan, metsästetään elefanttia ja sekaisin oleva tyttö haluaa olla poika. Ehkä jos sotkua alkaisi syväanalysoimaan pään uumenissa, siitä voisi löytyä jotain oivaltavaa (panseksuaaleille?), mutta jo muutenkin puisevaksi kokemani kirjailijan tuotannossa tämä oli aivan uskomattoman mitäänsanomaton läpijuoksuluku. Paras kohta tekosiveelliseksi verhoillussa panoilussa oli, kun kirjailija käytti peräti kahdesti sanaa "nussia". Eipä Ernesteriä viitsi silti alkaa syyttämään, kun julkaisemista ennemmin pöytälaatikkoonsa lopputuloksen jemmasi.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 2 Average listal rating (1 ratings) 6 IMDB Rating 0
Himmlerin salaseura - Yrjö von Grönhagen
June/kesäkuu

Olisin ehkä kaivannut enemmän loitsuja ja pakanauskontoihin paneutumista. Muutenkaan kannen mainonta, jotta Kolmannessa valtakunnassa totuus oli tarua ihmeellisempää, ei oikein lunasta odotuksia. Tuota hehkutusta vastaa lähinnä teoria siitä, jotta yksi hullu kivienkeräilijä olisi saanut yksinään manipuloitua Hitlerin toiseen maailmansotaan. Kiinnostavinta taitaa olla Euroopan sodanvastaisen nuorison kuvaus vain muutamia vuosia ennen katastrofin syntyä. Olemme liemessä. Kiirettä myöten.

Niin joo ja kun tyranniyhteiskunnasta puhutaan, olisiko mitään, jos raiskaus poistettaisiin rikosnimikkeenä kokonaan? Siinä säästyneillä rahoilla voitaisiin vaikka kustantaa myymälävarkaiden oikeudenkäynnit ja vankeustuomiot. Ehdotan myös, että raiskatut olisivat velvollisia maksamaan korvausrahoja tekijälle siitä, että ovat tuottaneet tälle tarpeetonta stressiä kanteellaan. Voisimme vaikka kehittää pykälät tavallisesta ja törkeästä raiskaussyytteestä, joista jälkimmäisestä saisi sakkojen lisäksi ehdollista. Lievemmästä voisi puolestaan joutua ostamaan uhrille Somalia-pelipaidan.

No joo, kuulostinpa taas kornilta. En muutenkaan haluaisi lähteä mukaan salaliittoon, jossa näyttävällä mediapelillä ja pienillä tuomioilla lietsotaan vihaa, joka lopulta saa kansalaiset itse vaatimaan totalitaristista järjestelmää. Toisaalta en myöskään voi sietää sitä, miten raa'asti verenimijät tuota väkivaltapeliään pelaavat - on kuitenkin uskomatonta, että nappulana käytettävien ihmisten psyyke ja loppu elämä saattavat olla pilalla, ja heidän ainut oikeutensa on marttyyrinviitta, joka ripustetaan "suojelukoneiston" puolesta harteille kahden keskisormen voimin.

Se mitä piti siis nukutun yön jälkeen sanoman: kiehuttuani raivossa ja masennuksessa kommentin kirjoittamisen jälkeen kävelin keittiöön ja yllätin varpusen keittotasolta tutkimasta sen päälle jätettyä murukakkua. Lintu katsahti minuun säpsähtäen ja lensi hemmetinmoista vauhtia karkuun ikkunasta. Vaikka tämä yhteiskunta olisi kuinka läpimätä, kaikkea kaunista ja elämisen arvoista edes hirmuhallinto ei pysty tuhoamaan.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 4 Average listal rating (2 ratings) 8 IMDB Rating 0
Valonkantajat - Perttu Häkkinen, Vesa Iitti
June/kesäkuu

"Das ist Magnum 44. Tällä kun ampuu, irtoaa puolet päästä. Itse asiassa koko pää."
-Pekka Siitoin

Lähimenneisyyden suomalaisia salatieteilijöitä melko perusteellisesti ryöpäävää kirjaa pitää kehaista alkutekstienkin mainitsemasta akateemisen jäykkyyden (hyi olkoon) puuttumisesta. Toisaalta rennossa, verbaalisesti lahjakkaassa tekstissä mättää juuri se, minkä ohittamisen itsekin olen haastavaksi huomannut - näppärimmätkin synonyymit alkavat pomppimaan ikävästi ikkunoille, kun niitä sorrutaan viljelemään turhan usein.

Lisää plussaa kuvaliitteestä löytyvistä Tattarisuon kalmoista. Tuolla lähteellä voisi ennen kesäksi suunniteltua, Malmin hautausmaalla vietettävää yötä piipahtaa.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 5 IMDB Rating 0
Suomalainen sumopainija - Simo Hämäläinen
June/kesäkuu

Joskus viitisen vuotta sitten faijani oli heittämässä ison kasan kirjoja kirjaston kierrätyskoriin ja kehotti ottamaan pinkasta mitä mieli tekee. Fiksuna kaverina rohmusin tietenkin kaikki typerimmillä titteleillä siunatut niteet silkassa huumorihengessä. Nyttemmin on alkanut kyrsiä, että kaikenlainen masentava turhake vie tilaa hyllyssäni, eli pakko näitä kai on alkaa pois tykittämään - tiedä sitten, meneekö tämä hukkaan heitetty elämä -kategoriaan vai mihin. Olisihan tähänkin käytetyn vuorokauden kai paremmin voinut tuhlata.

Hämäläisen Simppa on nimenä allekirjoittaneelle täysi mysteeri. Kovasti jätkän tyylistä tulee köyhän miehen Huovinen mieleen. Suurimpana erona on kuitenkin se, että siinä missä Veikon yliampuvat novellit naurattavat, aiheuttavat Hämäläisen tekstit lähinnä kylmiä väristyksiä. Stoorit jäävät joko tönköiksi tai vaihtoehtoisesti karkaavat täydellisesti kirjailijansa käsistä. Erityisesti kokoelman nimikkotarinan loppu on todella vaivaannuttava.

Toiselta kantilta yksikään novelli ei sorru mihinkään "tuskaa alusta loppuun" -vaihteeseen, eli sujuviakin hetkiä riittää ja ylipäänsä parisataasivuisen kirjan lukaiseminen sujuu kivuttomasti. Toisen osan vakavammat tarinat ovat jopa oikeasti ihan laadukasta settiä. Sen sijaan viimeisen osion kohdilla alkaa jo toivoa eroonpääsyä koko Simosta, mitä kielitieteilynovellin heti alussa arvattava ratkaisu ja vikan tekstin en-ole-sosialisti-ja-jatkuva-talouskasvu-on-tärkeää vain ryydittävät.

Jälkipyykkinä kerrottakoon, että ilkikurisena ihmisenä (ts. häijynä mulkkuna) yritin sujauttaa Suomalaisen sumopainijan veljelleni Tiedonantajien ja Kansan uutisten välissä. Ikävä kyllä hän huomasi jekun turhan ajoissa ja kirja jäi lojumaan taloyhtiötäni vastapäätä nököttävälle bussipysäkille.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
June/kesäkuu

"Kaikkea säkin luet!"

Tulipahan tätäkin reippaasti yli vuosi kaluttua, sillä aina tasaisin väliajoin oli nide pakko tunkea takaisin hyllyyn sen parissa vietettyjen hetkien synnyttämän pahoinvoinnin seurauksena. Teoksessa käsitellään nimensä mukaisesti kuolemaa filmillä aina Peeping Tomin ja Cannibal Holocaustin kaltaisista näytelmäelokuvista mondodokumentteihin, väitettyihin snuff-filmeihin sekä vahingossa nauhalle jääneisiin onnettomuuksiin ja väkivallantekoihin. Kerekes ja Slater analysoivat tekeleissä olevien kohtausten uskottavuutta varsin mallikkaasti, vaikka ajan kuluessa osa kaksikon väitteistä (mm. Faces of Deathin japsilaisuus) on jo ehtinyt vanheta. Hauskana pisteenä kirjan päättää katsaus Roswellin UFO-sopasta alkunsa saaneen ruumiinavausvideon aitouteen. Mukana on myös kattava krediittiosio alan leffoista, joista etenkin mondopuoli ansaitsee kehuni.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 13 Average listal rating (4 ratings) 6.5 IMDB Rating 0
Islands in the Stream - Ernest Hemingway
June/kesäkuu

Hemingway masentaa jälleen. Postyymisti julkaistun kirjan ensimmäinen osio on kiinnostavaa luettavaa porukan naftatessa ja Ernesterin alter egon juottaessa lapsille bisseshoffenia (vaikka kirjailijan tyyli kuvata "voi juku!" -kieltä puhuvia skidejä nostaa kieltämättä vitutuksen jo tässä vaiheessa), mutta pitkitetty kalastuskohtaus (joka eräänlaisessa muodossa päätyi myös Vanhukseen ja mereen) ei kiinnosta tippaakaan.

Aloituksen summaava tragedia nostattaa fiiliksiä kyynisyydellään, mutta seuraava, Thomas Hudsonin Kuubassa lorvailua kuvaava episodi on jollei suoranaista aivokuolemaa, niin ainakin hyvin lähellä sitä. Viimeinen jakso, Merellä, petraa siinä suhteessa, että tässä loppupuolella alkaa jo käydäkin jotain - ikävä kyllä toinen maailmansota teemana ei vain innosta itseäni tippaakaan. Palkitsemattoman kokemuksen kruunaisi tekijälleen tyypillinen loppuratkaisu, jonka arvasin jo päätöksen ensimmäisillä sivuilla, ellei opuksen lopettava lause koskettaisi: "Et koskaan ymmärtänyt ihmisiä, jotka rakastivat sinua."

Toisaalta on ymmärrettävää, että Saaret ja virta pysyi pappa-Hemingwayn pöytälaatikkossa aina tussarin piipun kuikuilun yli, mutta loppujen lopuksi samaa puuduttavuutta tämä allekirjoittaneele edustaa, kuin muukin jätkän pitkä tuotanto. Ei vain taida olla Bukowskin idoli minun juttuni. Sanaa neekeri käytetään muuten romaanissa runsaissa määrin.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 2 Average listal rating (1 ratings) 8 IMDB Rating 0
Elokuvateatterit - korttelikinojen aikaan - Olli Aaltonen, Jussi Nenonen, Juhani Styrman
May/toukokuu

Isoja mustavalkovalokuvia sekä nippelitietoa lähinnä Hellsingin, murto-osalta myös Tampereen elokuvateattereista ajalta, jolloin sanaa "kulttuuri" vielä kehtasi SSSuomen yhteydessä käyttää.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 8 IMDB Rating 0
Lapin muisteluksia - Samuli Paulaharju
May/toukokuu

Ennen muinoin ihminen vielä kunnioitti luontoa - olkoonkin syynä olleet sitten maahiset, haltijat tai mitkä tahansa, mutta kunnioittivatpa kuitenkin. Oli muuten kulttuurishokki lukea tätä bussissa dollarikuviotakkeihin pukeutuneiden, selfieistä huutaneiden ja paskaa klubiräppiä kailottaneiden teinityttöjen keskellä. Sitä ihan alkoi harkita, jos vain jättäisi kesäksi suunnitellulta Lapin matkalta palaamatta.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 5 Average listal rating (4 ratings) 7.8 IMDB Rating 0
Cannery Row - John Steinbeck
May/toukokuu

"Juhlien sisäistä luontoa ei koskaan ole tyhjentävästi tutkittu. Yleisesti kuitenkin pidetään selvänä, että juhlilla on oma patologiansa, että juhlat ovat jonkinmoisia yksilöitä - helposti myös sangen luonnottomia yksilöitä. Ja lisäksi ollaan yleisesti sitä mieltä, että juhlat tuskin koskaan sujuvat suunnitelmien tai aikeitten mukaisesti. Tämä viimeksi mainittu ei kuitenkaan koske niitä surkeita, ruoskalla ohjailtuja ja valvonnan alaisia ja kurissa pidettyjä orjajuhlia, joita panevat toimeen syöjätärmäiset ammattiemännät. Ne eivät ole juhlia edes nimeksi, vaan pelkkiä pintapuolisia toimintoja ja näytöksiä, likipitäen yhtä välittömiä ja omaehtoisia kuin nieleminen ja lopullisilta tuloksiltaan aivan yhtä kiinnostavia."

Steinbeck ei tälläkään kertaa petä niin yhteiskunta-analyytikkona, humoristina, kuin myöskään ihmisten kuvaajana. Tunnistin ihailemani (ilmeisesti jollain tasolla myös toteuttamani) elämäntyylin Palatsiruokalan pummeista. Romaanissa on myös kiinnostava ja symbolinen reippaan parin sivun mittainen kertomus taskurotan elämästä.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 5 IMDB Rating 0
Ihmisten puheet - Veikko Huovinen
May/toukokuu

Huovisen toinen romaani on aika tylsää kamaa. Vaikka kirjailijan tutuksi tulleen tyylin myötä kieron kiinteistökeinottelijan saapuminen tuppukylään ja inhorealistiset kuvaukset duunarien aamumurkinoinnista lupaavat hyvää, tämän korkeammalle ei päästä, vaan kirjan sielun muodostavat jaarittelut jäävät polkemaan paikallaan, eikä pilkkakirveskään terävimmillään ole. Lopulta jutustelut lähinnä pännivät, mitä vain korostaa se, että muistan selkeästi kuulleeni tiikeri vs. leijona, saukko vs. kotka -arvuuttelun jo aiemmin. Olisiko tuo kenties ollut jossain novellissa (tai ettei vain perhana Lyhyet erikoiset -sarjassa)?
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 7 Average listal rating (3 ratings) 7.7 IMDB Rating 0
Amerika - Franz Kafka
May/toukokuu

"Mutta pieni vitkastelu syntyi vielä, kun häneltä kysyttiin nimeä. Hän ei vastannut heti, häntä pelotti oikean nimensä sanominen ja kirjoituttaminen muistiin. Heti kun hän olisi saanut täällä edes pienen toimen ja hoitanut sen tyydyttävästi, sitten hänen nimensä saisi tulla tietoon, mutta ei nyt; salattuaan sen näin kauan hän ei voinut enää ilmaista sitä. Koska hänen mieleensä ei juolahtanut muutakaan nimeä, hän sanoi sen vuoksi kutsumanimen, jota hänestä oli käytetty viimeisissä paikoissa: -Neekeri."

"Karlin laskeutuessa portaita kohotettiin ilmoitustaululle portaiden viereen teksti: 'Neekeri, teknillinen työntekijä.'"

Vaihteeksi yksi keskeneräiseksi jääny romaani Kafkaravulta.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 8 Average listal rating (5 ratings) 7.2 IMDB Rating 0
April/huhtikuu

Esseitä feminismistä, äänestämisestä, patriotismista, puritanismista, vankilasta sun muista instituutioista sekä tietenkin näiden ohella ylipäänsä anarkismista. Pointit ovat mainioita ja kusetus jatkuu. Kaukaisesta kirjoittamisajankohdasta johtuen osaa ongelmista ei enää esiinny Suomen kaltaisissa oloissa - kehitysmaat ovatkin sitten asia erikseen. Tragikoomisin on luku, jossa Goldman raivoaa verraten (vapain sanoin) aseistautumista sodan ehkäisemiseksi jotakuinkin taudin kehittämiseksi terveyttä varten... kuinkas sitten kävikään?
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 2 Average listal rating (2 ratings) 6.5 IMDB Rating 0
Rikoksen kuvat - Harri Nykänen
April/huhtikuu

Kauniita (?) mustavalkokuvia Hellsingin poliisin arkistoista viime vuosisadan alusta puoleenväliin saakka. Johdantoteksti virittää tunnelman fotojen selaamiseen, joita riittää murhatuista ja itsarin tehneistä ihmisistä liikenneonnettomuuksiin, räjähdyksiin ja aina Tattarisuon lähteen saatananpalvontamenoissa käytettyihin ruumiinkappaleisiin. Tuttujen miljöiden vanhat ulkoasut ja asuntojen sisustus kiehtovat, minkä lisäksi rankimmat kuvat tuovat lisää kosketusta elämään sekä kuolevaisuuteen. Kirjan käy johdantoineen läpi helposti alle tunnissa.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 72 Average listal rating (36 ratings) 8.2 IMDB Rating 0
Dubliners - James Joyce
April/huhtikuu

"Herra Duffy kertoi jonkin aikaa käyneensä Irlannin Sosialistisen Puolueen kokouksissa, missä hän oli tuntenut itsensä ainutlaatuiseksi olennoksi raittiiden työmiesten joukossa, tehottoman öljylampun valaisemassa ullakkohuoneessa. Kun puolue oli jakautunut kolmeen lahkoon, joista jokaisella oli oma johtajansa ja oma ullakkohuoneensa, hän ei enää käynyt kokouksissa. Työmiehet keskustelivat, hän sanoi, liian arasti; palkkakysymyksestä he olivat kohtuuttoman kiinnostuneita. Hänestä tuntui, että he olivat karkeapiirteisiä realisteja ja että heitä harmitti täsmällisyys, joka oli heille tavoittamattoman joutilaisuuden tuotetta. Minkäänlainen sosiaalinen vallankumous, hän sanoi, ei olisi todennäköistä Dublinissa muutamaan vuosisataan."
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 2 Average listal rating (1 ratings) 2 IMDB Rating 0
April/huhtikuu

Ohi on about 30 päivää...

"Mitä lopulta olisi ajateltava niistä noidista, jotka välistä tallettavat sellaisia jäseniä (peniksiä) huomattavissa määrin, 20 tai 30 kerrallaan, johonkin linnunpesään tai kaappiin, jossa ne liikkuvat kuin elävät olennot kauraa ja rehua syöden, niin kuin monet ovat niitä nähneet ja niin kuin yleisesti puhutaan..."

Kirjassa kerrotaan myös opettavainen tarina nunnasta, joka ei muistanut tehdä ristinmerkkiä ennen salaatin skruudausta ja joka - kas kummaa - joutui demonin valtaan.

Ensimmäinen lapsus: eikö Jeesus kieltänyt tappamisen ja pyytänyt kääntämään toisen posken...?

Miksi kyseenalaistan lain?

Tekisi mieli boikotoida Listalia, koska (tämän kaltaiset) saitille liian haasteelliset kuvat näyttävät ainakin omalla sivullani hyvin ikäviltä. Pitäisiköhän myös erota kirkosta? Järjestetäänkö kansan äänestys?
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 6 IMDB Rating 0
Koiran kakkaa - Roope Eronen
March/maaliskuu

Sarjakuvaa koiran kakasta kertovan sarjakuvan tekemisestä.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 8 IMDB Rating 0
March/maaliskuu

Jatko-osa Offices & Humansille on hauskempi kuin edeltäjänsä. Miksi vitussa tän paskasivuston kuvat ei voi toimia?
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 7 IMDB Rating 0
Offices & Humans - Roope Eronen
March/maaliskuu

Sarjakuva toimistoelämään sijoittuvaa roolipeliä tahkoavista lohikäärmeistä.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
March/maaliskuu

"Taika paholaisen vahinkoja vastaan: Jalopeuran pään päällä ja emäjalopeuran nenän päässä minä löysin paholaisen Bar Schirka Panda. Minä heitin hänet kala apajaan ja tapoin hänet aasin leukaluulla."

Luulin tämän Saatanallisen raamatun tapaan olevan sensaationhakuinen popnide. Kuudenneksi ja seitsemänneksi Mooseksen kirjaksikin kutsuttu tekele on kuitenkin tasan yhtä puisevaa ja pitkäveteistä luettavaa, kuin virallinenkin Raamattu. Liirumlaarumien sekaan on ängetty loitsuja, taikakuvioita jne. Välistä tunsin fyysistä tuskaa tämän rupeaman parissa. Alkusanat ovat kuitenkin kiinnostavat ja viimeisillä sivuilla tekstin mennessä esittämäni sitaatin tapaisiin korniuksiin en voinut olla nauramatta.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 130 Average listal rating (71 ratings) 8.5 IMDB Rating 0
The Godfather - Mario Puzo
March/maaliskuu

Mario Puzon Kummisetä ei ole täydellinen - luvalla sanoen osa luvuista on varsin yhdentekevää kamaa ja Julesin hahmo suorastaan pöyristyttävän ärsyttävä - mutta sen verran vaikuttava (kuin myös vaikuttanut) tiili kuitenkin, että parasta tälle on maksimipointsit antaa. En ole erityisen nopea lukija ja vaikka tarinakin on Coppolan leffat nähneenä suurimmalti osin tuttu kaveri, oli kirjan käsistä laskeminen sen verran hankalaa, että Kay pääsi rukoilemaan Michaelin sielun puolesta viidessä päivässä (entinen äidinkielenopettajani puolestaan kertoi lukaisseensa tämän yhdeltä istumalta).

Em. leffa-asiaan palatakseni voisin muuten asiasta poiketen kiittää Coppolan käsikirjoitusriihtä - toisin sanoen ohjaajaa itseään ja Puzoa - loistavasta työstä. Kaksiosaiseen elokuvasovitukseen ovat päätyneet romaanin kiinnostavimmat tapahtumat, joiden järjestys on muokkailtu passelisti filmimuotoon sopivaksi. Turhia hahmoja on tiputettu pois ja muutamia omia hetkiä - kuten Kuuban vallankumous - sävelletty mukaan. Vaikkei elokuva pystykään avaamaan hahmojen taustoja esikuvansa lailla, nämä tuntuvat silti toimivilta.

No joo, toisaalta tiedä sitten, miten vaikuttunut valovisioista olisin kirjan ensiksi lukeneena ollut. Kuitenkin Kummisedillä 1 & 2 oli kymmenkertainen etumatka psyykkeeni pesussa ennen tutustumista originelliin mustaan valkoisella.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 8 IMDB Rating 0
Keep the River on Your Right - Tobias Schneebaum
March/maaliskuu

"Olen nähnyt unia, joissa ihmiset ovat syöneet ruumiini, ja se on kiihdyttänyt minua niin kuvaamattomasti, että olen saanut orgasmin ennen kuin olen tajunnut mitä sisälläni tapahtuu."

"Jos otat jokaisesta hetkestä irti mahdollisimman paljon, sinä elät, mutta kun alat ajatella 'Oi! Nyt minä elän!', olet jo kadotettu."

Tobias Schneebaumin muisteluita elämästään "sivistykseltä" säästyneiden pääkallonmetsästäjien parissa Perun viidakoissa 1950-luvulla. Heimon vieraanvaraisuus, välittömyys ja vilpittömyys saavat nämä ihmissyönnistä, sovinismista ja tappamisesta huolimatta näyttäytymään inhimillisemmässä valossa, kuin kalseat, suvaitsemattomat ja teennäiset lähetyssaarnaajat. Tabujen puuttuminen on hämmentävää erityisesti äärimmäisen vapautuneen seksuaalisuuden osalta. Kirjassa esitetyt valokuvat saavat kuitenkin häkeltymään ja nostavat halun kyseenalaistaa teoksen uskottavuus - ei kai Schneebaum sentään kameraa mukaansa metsikköön raahannut? Pisteet silti jätkälle tämän kertomuksesta osallistumisestaan kannibalismiin, ihan kellä tahansa ei olisi pokkaa julkaista moista infoa omissa nimissään.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 6 IMDB Rating 0
Musta rakkaus - Väinö Linna
February/helmikuu

Perushilpeä lukukokemus, joka muuttuu masennuksen karkoittavasta rakkaudesta huonon itsetunnon myötä suruksi, murhaksi, itsemurhaksi ja mitä kaikkea muuta. Välistä käy mielessä, onko tämä nyt jo ylisynkkää, mutta toisaalta Linna rakentaa melankoliansa taitaen, eikä kirjaa yksinkertaisesti voi laskea käsistään ennen viimeistä sivua ja aamuneljää. Kelailin Teuvo Tulion ohjanneen tästä epäilemättä filmin, mutta moisen olemassaolo näyttääkin olevan Edvin Laineen kontolla.

Jäi skidisti ikävä fiilis. Erityisesti hyväsydämisen tytön piippua polttavan kissapatsaan hajottaminen pitää mielen apeana vielä näin jälkikäteenkin muisteltuna. Päätäkin särkee. Parasta käydä koisimaan.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 8 IMDB Rating 0
Kilimandsaron lumet - Ernest Hemingway
February/helmikuu

Tammen julkaisema 274-sivuinen lyhennelmä teoksesta The First Forty-nine Stories. Tekisi kyllä mieli lukea koko alkuperäinen settikin - tämän kokoelman kautta opin ymmärtämään, mitä vanha kunnon Buko meinasi puhuessaan Hemingwayn tyylin kuolemasta iän myötä. Novellien suora vaikutus Bukowskiin on ilmeinen, eikä Ernesterin pitkien romaanien ajoittaista pitkäpiimäisyyttä, turhaa lässytystä tai puisevuutta ole havaittavissa.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 4 Average listal rating (3 ratings) 7.7 IMDB Rating 0
Usborne Guide to the Supernatural World - Eric Maple, Eliot Humberstone, Lynn Myring
February/helmikuu

Ala-asteikäisenä Noidan käsikirja löytyi jokaisesta kirjastosta, ja totta maar sitä piti aina valtion laitokseen eksyessään plärätä, tuloksena monet nukkumatta jääneet yöunet. Jännä juttu on, että tänä päivänä tuota nostalgiapläjäystä on todella haastavaa löytää mistään: kirjaston ainoalla säilyneellä niteellä on varausjonoa vajaan kolmen vuoden verran ja netistä myynnissä olleesta kappaleesta pyydettiin 70 euroa plus postikulut, ennen kuin kauppias laittaisi pakettia etiäpäin.

Voin sanoa, että aika varovaisesti tuota kultakimpaletta tuli luettua.

Hauskaa ajankuluahan Noidan käsikirja edelleen on. En ihmettele kirjan aikaan saamia painajaisia, sillä vaikka niin ikään sujut henkimaailman kanssa koen olevani, eräät aaveita käsittelevät kappaleet saivat aamun ensitunneilla härämässä luettuina niskavillat edelleen pystyyn. Värikuvat ovat taidokkaita ja fiilistä tukevia, mutta yliluonnollisesta kiinnostuneena suurin osa sisällöstä oli monista aiemmin lukemistani teoksista jo ennestään tuttua. Kalvamaan jäivät myös pari pientä asiavirhettä, kuten Bela Lugosin kutsuminen romanialaiseksi sekä Vlad Tepesin väitetty teloitus.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
February/helmikuu

Emma Goldmanin raportti Neuvosto-Venäjästä, epäonnistuneesta vallankumouksesta ja bolsevikkien luomasta sosialismin irvikuvasta. Teoksen karmivuus ei synny pelkästään ihmisten kohtelun, vaan yhtä voimakkaasti myös vastavallankumouksen täydellisyyden ja ideologian näkymättömän päälaelleen kääntämisen myötä. Itse asiassa se saa epäilemään suurta poliittista salaliittoa - miksi niin ani harvassa sosialistimaassa perimmäinen aate tasa-arvosta toteutuu missään muodossa, näiden valtioiden ollessa lähinnä totalitaarisia oligarkkien paratiiseja? Olisivatko esim. Neuvostoliitto, itäblokin maat tai Pohjois-Korea salaisesti luotu ryhmä varoittavia esimerkkejä niille, jotka kyseenalaistaisivat uusliberalistisen systeemin?

Suositeltavaa lukemista jokaiselle yhteiskunnallisista asioista tai historiasta kiinnostuneelle - itse taidan lähiaikoina jatkaa Goldmaniin tutustumista tämän avainteoksella Anarkismi.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 14 Average listal rating (10 ratings) 8 IMDB Rating 0
L'Incal - Alejandro Jodorowsky, Jean Giraud
February/helmikuu

En ole yli kymmeneen vuoteen ollut suuri sarjakuvien, fantasian tai scifinkään ystävä, ja koin Moebiusin poikamaisen piirrostyylin, tieteissanaston sekä hurjat mättökohtaukset kaikessa näyttävyydessäänkin monina hetkinä koomisen vaivaannuttavina. Myös (Jodorowsky's Dunessa esiintuotu) Jodon visioiden vaikutus pop-kultuurille on niin suuri, että albumia 2000-l alkupuolella lukiessaan tarina tuntuu paikoitellen perin tutulle, vaikkapa Star Warsit sata kertaa nähneen silmin. Pioneeriutta on silti paha mennä kiistämään, kunnianhimoa ei puutu ja mitä pidemmälle Incal etenee, sitä vaikuttavamman fiiliksen se nostaa pintaan. Erityisesti loppu on huikea. Pakkohan sitä on Edeltävien aikojen kirjatkin vielä lukea.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
Load more items (4 more in this list)
Books and comic books I've read in 2015. Doesn't contain stuff like socialistic/leftist newspapers (them keep me busy), dirty magazines etc...

Comments are in Finnish.

Added to
Related lists

Books read in 2015
7 item list by Polly Dirty Wings
4 votes
Read in 2016
78 item list by Villiana
32 votes 2 comments
Books read in 2015
6 item list by Kookosbanaani
2 votes
Read in 2015
224 item list by Hootsaidtheowl
20 votes
Read in 2015
7 item list by ToniJJJ
7 votes
Books read in 2015
20 item list by Kester
12 votes
Books Read in 2015
4 item list by Ueno_Station54
3 votes
Books read in 2015
22 item list by Nusch
11 votes 1 comment
Read in 2014 / 2015
12 item list by Danie
3 votes
Read in 2015
147 item list by Villiana
36 votes

View more top voted lists

People who voted for this also voted for


More lists from Kurkkuharja