Explore
 Lists  Reviews  Images  Update feed
Categories
MoviesTV ShowsMusicBooksGamesDVDs/Blu-RayPeopleArt & DesignPlacesWeb TV & PodcastsToys & CollectiblesComic Book SeriesBeautyAnimals   View more categories »
Listal logo
Avatar
Added by Darth Brutus on 1 Jan 2020 12:11
318 Views No comments
16
vote

Elokuvapäiväkirja 2020

Sort by: Showing 19 items
Decade: Rating: List Type:
People who added this item 19 Average listal rating (7 ratings) 6.9 IMDB Rating 6.3
20.1.

Japanilaista kokeellista postmodernia eroottista animea, anyone? Tällä kertaa narratiivi myös pysyy koossa, toisin kuin siinä aiemmassa Tuhannen ja yhden yön tarinoihin perustuvassa viritelmässä. Osamu Tezukalla ja kumppaneilla on ollut vielä sopivasti parodiahengessä kieli syvällä poskessa tätä tehdessään. Kleopatran ja Markus Antoniuksen asuttamassa Egyptissä nähdään mm. ninjoja, matkataan ajassa, veistellään kabukiteatteria ja poltellaan sikareita.

Cleopatra: Queen of Sex on omalla mystisellä tavallaan pirullisen kiehtova ja hauska psykedeelinen taideleffa, jollaisia ei enää tehdä. Menin katsomaan tämän ilman tekstityksiä ja viihdyin täydellisesti koko keston ajan.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 8 IMDB Rating 7.1
19.1.

Piskuinen Republic Pictures päätti koettaa tuottaa omia animaatiolyhäreitä, joten hommaan palkattiin Looney Tunes -veteraani Bob Clampett. Meno on täsmälleen kuten niissä vanhoissa klassisissa Väiski Vemmelsääri -lyhäreissä, mutta tämän pitemmälle ei hommassa koskaan päästy.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 44 Average listal rating (34 ratings) 6.4 IMDB Rating 7.1
The Liar (1981)
18.1.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
17.1.

Jazzlaulaja on klassinen esimerkki siitä, että ensimmäinen tai pioneerityö jossain ei tarkoita, että se olisi jotain erityisen hyvä. Tämähän oli siis niitä keskeisiä teoksia, jotka popularisoivat äänielokuvan joskus 20-luvun lopulla. Nykymakuun tämä on kamalan kankea ja tylsä tekele, jonka kaikkein vanhentuneinta kamaa taitaa olla valkoisten näyttelijöiden käyttämät huvittavat blackfacet.

Todellisuudessa tällä leffalla on paljon muutakin kiinnostavaa "oheisvahinkoa" kuin pelkkä äänielokuvan popularisointi. Warner Brothers keikkui tähän aikaan konkurssin partaalla ja kärvisteli rahoituksen kanssa. Yksi avokätisistä hyväntekijöistä ja pelastajista oli Leon Schlesinger -niminen kaveri, jonka Warnerit palkitsivat nimittämällä animaatiostudionsa pomoksi. Leon Schlesingerin johdolla luotiin Warnerin animaatioimperiumi ja lyötiin nykyaikaisen televisiopiirretyn peruskivi, jonka tuotantoprosessi perustuu Schlesingerin luonnostelemille ajatuksille.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 2 Average listal rating (2 ratings) 6 IMDB Rating 5.9
14.1.

Hyvin hidas ja minimalistinen, päähenkilön monologien ympärille pitkälti rakennettu, ajatuksia ja tunteita herättävä elokuva. Kaikki eivät tästä voi pitää, kuten eivät alkuperäisteoksestakaan, minä pidin. Vesa-Matti Loirin parhaita ellei paras roolisuoritus.

Kurjuuden maksimointia? Ehkäpä.

Muistan lukeneeni kirjankin, mihin erona tästä on suomettumisen ajan leffana luonnollisesti poistettu negatiivisia viittauksia sosialismiin ja Neuvostoliittoon.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
12.1.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 4 Average listal rating (3 ratings) 4.7 IMDB Rating 0
12.1.

DeMillen varhaisvuosien toinen länkkäri. Tässä oli jo rahtusen verran selkeämpi ote kerronnasta, mutta muuten liikutaan aika samoissa kuvissa ja tunnelmissa kuin Squaw Manissa.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
12.1.

Milloin viimeksi katsoit maailman ensimmäisen Hollywood-leffan?

Tässä se nimittäin on, ihka ensimmäinen pitkä sellainen. Hollywoodin parhaita perinteitä kunnioittaen kyseessä on isolla rahalla tuotettu sekasotku, josta on toisinaan äärimmäisen vaikea saada selkoa mitä siinä tapahtuu. Niinikään parhaita perinteitä edustaa myös sen kirjava remake-historia.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 15 Average listal rating (8 ratings) 6.6 IMDB Rating 7
10.1.

Niinhän sitä varmaan luulisi, että joku Fritz - kova kolli oli aikoinaan ensimmäinen pelkästään aikuisille suunnattu K18-animaatioleffa, mutta todelllisuus on jotain aivan muuta. Osamu Tezukan japanilainen animaatiostudio nimittäin päätti repäistä jo kolmisen vuotta ennen sitä tällaisella Tuhannen ja yhden yön maailmaan sijoittuvalla, vähän liiankin pitkäksi venähtäneellä semi-eroottisella animella, jossa ei kyllä nykykatsojalle ehkä ihan niin paljon enää irtoa (lihan) iloa kuin hippivuosien nuorisolle. Mutta pioneerileffat nyt yleensä ovat tällaisia.

Ehkä riemastuttavinta tässä psykedeelisessä sillisalaatissa oli sen parhaimmillaan todella kokeellinen ja likainen halpistyyli. Tekijät nimittäin tiesivät tuottavansa roskaa marginaaliyleisölle, joten animaatiosta, värityksestä ym. on nipistetty monessa kohtaa selvästi ja taustoinakin nähdään parhaimmillaan pelkkiä leikeltyjä ja käsin väritettyjä valokuvia. Musiikki koostuu jonkun nimettömän bändin soittamasta letkeästä 60-lukulaisesta jazz-rockista.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 435 Average listal rating (266 ratings) 7.4 IMDB Rating 7.1
9.1.

Varsin velmu kuvaus erään oudon ranskalaisen herrasmiehen omituisista päivärutiineista. Visuaalisesti tässä riittää herkkua vähintään päivä- ja viikkokausiksi, mutta välillä alkoi tuntua, että tässä on taas näitä tällaisia taideleffoja, jossa on lähdetty taiteilemaan ihan silkasta taiteilemisen itsensä ilosta ilman sen syvällisempää pointtia.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
6.1.

Kahdeksan minuuttia pituutta, eikä sekunninkaan vertaa löysää läskiä. Hieno lyhäri, jonka parissa kelpaa fiilistellä koska tahansa.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 145 Average listal rating (98 ratings) 5.7 IMDB Rating 6.7
6.1.

Pikkuinen lastenkirja ei ole kyllä istunut laisinkaan melkein parituntisen leffanlötkön muottiin, vaan siitäkin ajasta suurin osa on pelkkää filleriä ja joutavia sivuhahmoja. Disney teki aiheesta herttaisen lyhärin joskus mummovainaan nuoruusvuosina. Suosittelenkin ennemmin sitä.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
6.1.

Tässäpä näppärä ja omintakeinen pieni indie-rikosleffa ysärin pimeiltä vuosilta. Pääosassa on skitsofreniaa sairastava kaveri, joka yrittää saada yhteyttä huostaan otettuun lapseensa. Samainen miekkonen on epäiltynä myös lapsen murhasta, mutta totuus jätetään tältä osin tarkoituksella katsojan itsensä pääteltäväksi.

Legendaarisena käänteenä tässä katsoja on asetettu skitsofreenikon pään sisään - tai ainakin sellaisena kuin ohjaaja on sen kuvitellut. Erittäin omalaatuinen ja toimiva ratkaisu, joka nyt jo yksistään antaa tällä tiettyä ahdistunutta ja levotonta vibeä, joka useimmista tämän lajin teoksista puuttuu tyystin.

Genrensä ehdoton helmiteos.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 21 Average listal rating (13 ratings) 7.9 IMDB Rating 7.4
5.1.

Romanttinen draamaelokuva... Neuvostoliitosta!? Kyllä vaan, vieläpä erittäin laadukas sellainen. Ehkä suurin synti tässä on keskeisten tekijöiden nimettömyys, minkä vuoksi koko leffakin on useimmilta neukkuleffojen faneiltakin (kröhöm) mennyt ja menee täysin ohi.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 75 Average listal rating (54 ratings) 6.8 IMDB Rating 6.7
4.1.

Eipä tainnut Alexandre O. Philippe tätä tehdessään arvatakkaan miten päivän polttavaa kamaa tämä dokkari on vielä vuosikymmen sen ilmestymisen jälkeenkin. Todellisuudessa kansa repi perseensä tämän Star Wars -skeidan kanssa jo kauan aikaa sitten ja se koko jutun tunteisiin meneminen sai toisinaan ihan hullujakin piirteitä valovuosia ennen jotain Rian Johnsonia ja Last Jediä. Toisaalta fanipuolelta tulee tässä myös ihan oikeaa asiaa ja näkökulmiakin, eikä se George Lucaskaan mikään viaton pyhimys ollut, vaikka jotain Disneyä ihmiset nykyään moittiikin. Hyvä dokkari.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 24 Average listal rating (20 ratings) 6.5 IMDB Rating 5.8
4.1.

Jonkinlainen erityinen lämmin kohta sydämessä näille viktoriaanisille lyhäreille. Jos täyspitkä leffa on romaani, näissä on kyse yksittäisistä mietelauseista tai haikurunoista, jotka on äärimmäisen lyhyitä ja yksinkertaisia, mutta niistä jää voimakas muistijälki.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 482 Average listal rating (353 ratings) 7.8 IMDB Rating 8.7
Joker (2019)
3.1.

Kaikki oleellinen taitaakin jo olla tästä sanottu, joten en tuhlaa omaani tai kenenkään muun arvokasta aikaa turhaan selittelyyn.

Joker on omassa valtavirran sarjisgenressään raikas tuulahdus uutta ja toivottavasti innostaa muitakin kokeilemaan samoilla teillä. Toisaalta koko juttu nojaa aivan liikaa Martin Scorsesen 70- ja 80-luvun likaisiin nykki-klassikoihin.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 28 Average listal rating (19 ratings) 2.6 IMDB Rating 2.6
Cats (2019)
1.1.

Andrew Lloyd Webberin alkuperäisessä Cats-musikaalissa ei ole juonta, ainoastaan nippu erilaisia hahmoja, jotka laulavat tarinansa katsojillle. Alkuperäinen teatteriversio perustuu silkalle spektaakkelille ja niille vähintäänkin tajuntaan jääville tarttuville klassikkokappaleille, mutta elokuvaksi konsepti ei istu laisinkaan, vaan lopputulos on täydellinen katastrofi.

Tähän on jo luvattu jotain päivitystäkin niiden karmaisevien tietokone-efektien korjaamiseksi, mutta kun leffa on näin perustavanlaatuisella tavalla päin brinkkalaa, ei kokonaisuutta ihan parilla kosmeettisella korjauksella mihinkään suuntaan korjailla.

Erittäin epämukava, paikoin jopa tuskallinen kokemus, jota vielä erityisen kehno ohjaus, itseään armotta toistava visuaalinen ilme ja yleinen mitäänsanomattomuus vielä entisistään voimistivat.

Ihme jos tämän näytöksistä ei väki ala kävellä ulos hyvän aikaa ennen puoliväliäkään. Itsellä tuskanhiki alkoi valua jo ensimmäisen 15-20 minuutin kohdalla, mutta sinnittelin peräti tuntiin asti, koska halusin kuulla klassisen Memoryn. Ja paskat, kuuntelen sitten vaikka spotifylla.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 7 Average listal rating (4 ratings) 3.8 IMDB Rating 0
1.1.

Arktinen oikeus on vähän kuin joskus mukulana koulussa pakotettuna syöty pelkokerroin-ateria, joka tuli yhtä nopeasti ulos kuin meni sisäänkin. Ei sillä paljoa ravituksi tullut, mutta ainakin sen verran viisastui, ettei enää vanhemmallakaan iällä toista kertaa moista lähde enää edes koettamaan.

Noin niin kuin puolivakavissaan sanoen Arktinen oikeus on niitä sellaisia leffoja, joissa kaikki raha on käytetty pelkkiin niminäyttelijöihin helpon pikavoiton toivossa ja kaikki muu on lyöty täysin laimi ihan kirjaimellisesti.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom

Film diary 2020. Movies seen in 2020, with comments (mostly) in Finnish.

Added to
Related lists

Movies Viewed in 2020
24 item list by PvtCaboose91
8 votes
r04n1ez's 2020 movie diary
14 item list by r04n1ez
8 votes
Sophia Bush - CES 2020 Spotify Supper 2020
10 item list by QUESTMAKER
1 votes
Music in 2020
6 item list by hsallinen
8 votes
Watched In 2020
10 item list by Ultimo
11 votes 2 comments
Mack's Movies 2020
15 item list by Mackenzi
9 votes
2020 Movies
21 item list by Nazku
2 votes
Elokuvapäiväkirja
48 item list by stobesultan
15 votes 1 comment
CT's Watched in 2020
38 item list by cteddiesgirl
5 votes
Elokuvapäiväkirja 2018
553 item list by Darth Brutus
35 votes 6 comments

View more top voted lists

People who voted for this also voted for


More lists from Darth Brutus