Explore
 Lists  Reviews  Images  Update feed
Categories
MoviesTV ShowsMusicBooksGamesDVDs/Blu-RayPeopleArt & DesignPlacesWeb TV & PodcastsToys & CollectiblesComic Book SeriesBeautyAnimals   View more categories »
Listal logo
Avatar
Added by Darth Brutus on 1 Jan 2019 06:05
529 Views 2 Comments
28
vote

Elokuvapäiväkirja 2019

Sort by: Showing 43 items
Decade: Rating: List Type:
People who added this item 149 Average listal rating (82 ratings) 6.4 IMDB Rating 6.6
Fire and Ice (1983)
Ralph Bakshi löi Conanin innoittamana hynttyyt yhteen barbaarikuningas Frank Frazettan ja Conan-sarjakuvien käsikirjoittajien kanssa, lopputulos on ehtaa barbaariviihdettä. Tuntuu kummalliselta ajatella tämän olevan Bakshin uran halvimpia leffoja kun animointi ja taustamaalaukset ovat samalla ehkä parasta.

Tämän apulaisohjaaja Tom Tataranowicz on nykyään tunnetumpi Prätkähiirien ohjaajana.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 22 Average listal rating (15 ratings) 7.6 IMDB Rating 6.4
Tämän leffa on legendaarinen lähinnä tuotannollisista ongelmistaan. Alunperin Coonskinin aikaan alulle pantu leffa ehdittiin hyllyttämään kerran, suuri osa tekijöistä kävellä matkoihinsa ja pitkä litania dialogista improvisoitiin paikan päällä. Lopulta Bakshi päätyi tekemään julkaistun version valmiiksi pitkälti omasta pussistaan. Nykyään tätä taitaa saada vain bootlegina tai erikseen teettämällä.

Kauniisti sanoen tuotanto-ongelmat myös näkyvät, enkä itse saanut tarinasta paljoakaan selvää. Musiikkeja ja tunnelmaa lukuun ottamatta tämä onkin varsin tylsä teos.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 141 Average listal rating (82 ratings) 7.4 IMDB Rating 7.2
Yksi Ralph Bakshin parhaista ja aliarvostetuimmista leffoista. Tarina seuraa juutalaisen maahanmuuttajaperheen neljän sukupolven vaiheita rinnastettuna amerikkalaisen populäärikulttuurin kehitykseen. Soundtrack yksinään on aivan mielettömän kova, mutta tässä Bakshi täydellisti rotoskooppaustekniikkaansa ja siivosi tyyliään vanhoista ylilyönneistä.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 627 Average listal rating (353 ratings) 6.4 IMDB Rating 6.2
Taidan olla jälleen ainut joka tykkää tästä paikka paikoin jopa sitä Peter Jakcsonin versiotakin enemmän. Sormusten herraa pidettiin aikoinaan mahdottomana filmata, mutta siihen nähden Bakshi on onnistunut jopa yllättävän hyvin. Ei meinaa vieläkään uskoa, että tähän puolitoistatuntiseen on saatu tiivistettyä peräti kaksi niistä kirjoista.

Suosikkikohtaus on tietysti alun prologi.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 180 Average listal rating (102 ratings) 6.5 IMDB Rating 6.5
Wizards (1977)
Tämä on selvästi tehty kiireessä ja pienellä budjetilla. Positiivisena puolena Ralph Bakshi osaa venyttää penningiä ja homma toimii kaikesta improvisoidusta rupuisuudesta ja rotoskoopatusta arkistomateriaalista huolimatta hienosti. Parhaimmillaan tämä tuo mieleen vanhat progelevyjen kansikuvat. Ääninäyttely on pahimmillaan aikamoista syöpää.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 93 Average listal rating (44 ratings) 6.9 IMDB Rating 6.7
Taattua Bakshia, eli itsetarkoituksellisen suttuista ja rumaa animaatiota, provokatiivista epäkorrektia huumoria ja anarkiaa sun muuta kivaa. Tämä oli jo ilmestyessään valtava kohuteos, joten en ihmettele yhtään jos kaikki ei tykkää. Ysärillä tällainen groteskimpi Bakshi-tyyli oli kovaa muotia.

Coonskin on muuten periaatteessa parodiaversio Disneyn rasistisena levityksestä poisvedetystä Song of the Southista, jossa stereotyyppinen musta mies kertoo ihannoiduille valkoisille lapsille hupsuja tarinoita veli kanin, veli karhun ja veli ketun seikkailuista. Tässä aikansa rasistiset stereotypiat vain on vedetty ironisesti äärimmilleen, tapahtumat on sijoitettu Harlemiin, veli kanikin on gangsteri ja sekaan on varmuuden vuoksi heitetty vielä vähän natsileffoista tuttuja juutalaisjuttuja. Suuri osa tämän tekijöistä on siis itse mustia ja Ralph Bakshi on juutalainen.

Pienenä lisäbonuksena tässä on paljon viittauksia eri sarjakuviin (Krazy Kat), suosittuihin aikansa novelleihin ja afroamerikkalaisiin kansantarinoihin.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Tajunnanvirtamainen kuvaus Nykin keskikaupungin menosta, keskittyen omaelämäkerrallisia sävyjä saavan undeground-sarjakuvapiirtäjän seikkailuihin. Tyyli on bakshimaisen brutaali jälleen, mutta vapaamuotoinen kikkailu on paikoin vähän vaikeaselkoista ja poukkoilevaa seurattavaa.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 322 Average listal rating (195 ratings) 5.3 IMDB Rating 5.8
En juurikaan odottanut tältä mitään ihmeellisyyksiä, mutta niihinkin odotuksiin nähden sai pettyä ja karvaasti. Tämä kattaa karkeasti 80% siitä alkuperäisestä, mutta siitäkin vähästä 100% on onnistuttu veistelemään huomattavasti hengettömämmin, kuivemmin ja innottomammin, alkuperäisen tunteen palosta tai esimerkiksi päähenkilön käymästä konfliktista ei enää ole juurikaan jäljellä vaan Josh Brolin käytännössä yrmyilee yhdellä ilmeellä läpi leffan ja Samppa L. Matafakakin innostuu heittämään lopussa vähän väsähtänyttä matafakakaa.

Nolostuttavin yksittäinen kohtaus sattuu tällä kertaa ikävästi olemaan juuri se alkuperäisen paras, eli se tappelukohtaus. Tässä sekin on kömpelösti editoitu, koreografiat on kuin Hannah Montana -leffasta ja koko komeus on kuorrutettu vielä tahattoman koomisilla ääniefekteillä. Tässä pahat pojat vielä jäävät odottamaan herrasmiesmäisesti vuoroaan eivätkä iske sankarin kimppuun joukolla vaikka tapahtumat on sijoitettu ahtaan käytävän sijasta avoimempaan tilaan. Otettu osumakaan ei tunnu missään vaan yrmy sankari vaikuttaa vain vähän ärsyyntyvän ympärillään pyörivistä vaarallisista ja aseistautuneista palkkatappajista.

Oma suosikkimokani kuitenkin löytyy aivan alusta, jossa ensin katsojalle ilmoitetaan erillisella tekstillä tapahtumien sijoittuvan siihen tiettyyn päivään, kuukauteen ja vuoteen, mutta heti ensimmäinen repliikki tuon tekstin jälkeen kertookin täsmälleen saman asian vielä toistamiseen. Joku ei tämän kanssa ollut laisinkaan hereillä.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 157 Average listal rating (83 ratings) 7.2 IMDB Rating 7.2
Felidae (1994)
Cat noir eli kissadekkari oli joskus 90-luvulla suosittu kulttijuttu Saksassa. Felidae on genren klassikko, edelleen hyvin uniikki ja ainutlaatuinen teos. Pirun hyvin kirjoitettu ja tunnelmallinen aikuisten animaatio.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Valtaisa elokuva. Tämä sattumalta syntynyt pieni draama oli ainakin kymmenen vuotta edellä aikaansa. Vanhahtavasta teatraalisuudesta ei ole jäljellä enää tippaakaan, kuvaus on suoritettu aidossa ympäristössä ja pituuttakin on oman aikansa lyhäristandardista poikkeavasti jo täydet 90 minuuttia.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 5 Average listal rating (4 ratings) 6 IMDB Rating 7.1
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 77 Average listal rating (35 ratings) 8.4 IMDB Rating 8.1
Tämä leffa taitaa olla Japanissa vähän samaa kuin Casablanca lännessä. Tässä seurataan pienen saaristokylän vaiheita laman ja sotavuosien läpi. Suomen teattereihin tätä ei ole tuotu, mutta joskus 70-luvulla tämä on näytetty kertaalleen televisiosta.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 53 Average listal rating (19 ratings) 7.8 IMDB Rating 8
Kinoshitan elokuva ei edes yritä olla kauhean realistinen, vaan ammenntaa suoraan kabuki-teatterin perinteistä. Tarina kertoo köyhästä kyläyhteisöstä, jolla on tapana hylätä vanhat ja sairaat Narayaman vuorille kuolemaan. Tapahtumia kommentoiva trubaduuri nyt viimeistään sai rakastamaan Nayaraman kerrontatyyliä.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Klassinen esimerkki MacGuffinin käytöstä. Tämän ymmärtäminen vaatii aika paljon kulttuuritietoutta, koska huumori on enemmän ironiassa ja arkkityyppien kanssa leikittelyssä. Sadao Yamanaka olikin tunnettu historiallisten elokuvien uudistajana ja genrerajojen rikkojana, Akira Kurosawa ja Kenji Mizoguchi kehittivät hänen ideoitaan myöhemmin pitemmälle. Yamanaka itse kuoli Mantsuriassa kenttäsairaalassa punatautiin vain 28-vuotiaana.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 29 Average listal rating (17 ratings) 7.9 IMDB Rating 0
Vihdoin löysin itselleni aikaa myös tämän yhden vanhan suosikin uudelleenkatseluun. Ideana tässä on iloinen bussikierros 30-luvun alun japanilaisella maaseudulla. Samalla kuitenkin maalataan neorealistisen synkkää ja kriittistä kuvaa elämästä lama-ajan sotaisassa Nipponissa: matkan varrella törmätään länsimaisesti pukeutuneeseen mieheen, joka menetti lyhyessä ajassa perheensä ja koko omaisuutensa, yksi henkilöistä matkaa Tokioon myymään tyttärensä oletettavasti palvelijaksi ja geishaksi. Eräässä kohtaa nähdään korealaisia pakkotyöläisiä, yksin matkaava sokea, työnhakuun matkalla olevia köyhiä sekä hulppeasti urheiluautolla kulkevia uusrikkaita.

Monelta länsimaiselta katsojalta menee yleensä tämä yhteiskunnallinen pointti ohi, myös itseltä ensimmäisellä kerralla.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 313 Average listal rating (188 ratings) 7 IMDB Rating 7.3
Eihän tässä ole mitään järkeä, mutta pakko antaa tekijöille pisteet munaskuista tappaa sarjan rakastetut päähenkilöt kaaressa veks. Animaatio on muuten parhaimmillaan pahuksen komeaa, tukkahevi joraa täysillä ja Orson Wellesin äänellä puhuva goatse naurattaa aina.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Legendaarinen mecha-rymistely Legend of the Galactic Heroesin tekijöiltä. Lopun pop-kappaleesta tuli aikoinaan valtava hitti.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 474 Average listal rating (247 ratings) 8.3 IMDB Rating 8.1
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 606 Average listal rating (281 ratings) 8.5 IMDB Rating 8.2
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Tästä on leikattu melkein kolmannes pois, ja se kyllä näkyy lopputuloksessakin.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Kun nyt vielä vapaata parin päivän verran, hoidanpa loppuun tämänkin alkuun saattamani projektin. Alkuperäinen Evangelion päättyi rahoitusongelmien kanssa vähän niin ja näin, joten tekijät päättivät ottaa uusiksi kokonaisen elokuvan voimin. Kunnon psykedeelinen spektaakkelihan tämä, aikansa lahjakkaimpiin lukeutuneilta animaattoreilta ei vähempää voi odottaakaan. Tätä tosin voi ymmärtää vain sarja fanit, joten ulkopuolisten ei kannatakaan yrittää.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1562 Average listal rating (879 ratings) 7.3 IMDB Rating 7.1
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Lumikuningattaren ja Horus, auringon prinssin vaikutteet paistavat täysin läpi tässä Miyazakin alkuperäisessä eeppisessä jäähyväisteoksessa. Yksi kurkoimmista animaatioista koskaan.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1573 Average listal rating (883 ratings) 6.8 IMDB Rating 6.6
Veikeä ja hauska tarina sielun korventavasta tuskasta. Oman ymmärrykseni mukaan alussa ollaan olevinaan Aatamia ja Eevaa Eedenin puutarhassa, mutta lopussa Dafoesta tulee tarinan antikristus ja vaimosta Babylonin huora, jota ensimmäinen todellisuudessa vihaa ja tappaa. Löytyy Ilmestyskirjan luvusta 17.

Äärimmäisen mielenkiintoinen esimerkki todella intuitiivisesta leffasta, joka väistelee tehokkaasti kaikenlaisia turhia selittelyjä ja analyysejä.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Menee Ghiblin kolmen parhaan joukkoon. Tässä Miyazaki kierrätti taannoista Seikkalu aarresaarella -leffan pohjalta suunnittelemaansa Kapteeni Nemo -seikkailutarinaa, jonka pohjalta edelleen tehtiin myöhemmin televisisiosarja Gainaxin kanssa.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 492 Average listal rating (224 ratings) 7.1 IMDB Rating 7.4
Manderlay (2005)
Dogvilleä lyhyempi ja helppotajuisempi, muttei vähempää provokatiivinen. Tällä kertaa edellisen päähenkilö saapuu orjaplantaasille istuttamaan sen asukkaisiin aitoon amerikantyyliin pakkodemokratiaa ja omia ihanteitaan, mutta persiilleenhän se lopulta menee. Tämä floppasi jostain syystä tosi pahasti teattereissa.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Aina tykännyt nimenomaan tästä Miyazakin varhaisvuosien "raaemmasta" tyylistä, jossa ei turhia filosofiaa heitellä tai tunnelmoida vaan pannaan menemään. Miyazakihan on nimenomaan virtuoosi vauhdikkaan ja monimutkaisen toiminnan kuvaajana.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Vanhan liiton psykedeelinen pulp-antisankari kaataa naiset ja pieksee pahikset sikari suupielessä äijästi sauhuten. Hayao Miyazaki on laadun tae tässäkin.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1922 Average listal rating (1064 ratings) 7.7 IMDB Rating 8
Tämä taisikin olla ensimmäinen Lars von Trierin leffa, minkä aikoinaan näin. Tykkään edelleen, toteutus tuo jokin verran mieleen saksalaisen Von morgens bis Mitternachtin, mutta ilman radikaalia ekspressionismia.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
On tavallaan hassua miten erilaisia tuntemuksia tämä herättää ihmisissä. Itse näin tässä itseironisen mustan komedian.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 8 Average listal rating (7 ratings) 6.9 IMDB Rating 7.2
Lisää Miyazakia. Seikkailu aarresaarella julkaistiin Suomessa vuoden ennen Saapasjalkakissaa. Tässä Mestarin kätten jäljen näkee jo aivan selvästi hahmojen designissa ja animaation korkeassa tasossa, etenkin jälkimmäisessä toiminnallisemmassa puolikkaassa.

Tämän leffan on ohjannut yksi Nintendon tulevista isoista pampuista ja tämä toimi tarinan mukaan inspiraationa Legend of Zelda: Wind Wakerille.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Tämä oli joskus 70-luvulla monen suomalaisen tenavan ensimmäinen kosketus Hayao Miyazakiin, joka työskenteli tässä satuleffassa animaattorina yhden toisen tulevan Ghibli-miehen kanssa. Miyazakin animoimat kohdat oli muistaakseni lopussa.

Katsoin tämän itse venäjäksi dubattuna ja täytyy sanoa että harvinaisen hyvää jälkeä äänipuolella. Vaikutteita on tässä haettu muutenkin valtavasti neukkulaisista satuleffoista.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 468 Average listal rating (217 ratings) 7 IMDB Rating 6.9
Juutinmaan paha poika pisti taas aikamoisen taidepaukun. Yllättävää kyllä, tämän sekoilun parissa jopa viihtyi ennakko-odotuksiin nähden verrattain hyvin.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 81 Average listal rating (38 ratings) 7.1 IMDB Rating 6.8
Miyazakin ja Takahatan piti alunperin tehdä Peppi Pitkätossusta televisiosarja, mutta kun lupaa ei saatu, päätettiin suunnitelmien pohjalta toteuttaa tällainen aikoinaan muodikas lasten pandalyhäri. Näistä on selvästi ideoita ammennettu edelleen myöhempiin Ghibli-leffoihin.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 96 Average listal rating (46 ratings) 6.7 IMDB Rating 6.7
Ensimmäinen Takahatan ja Miyazakin yhteinen elokuva. Vaikutteita on selvästi haettu Neuvostoliitosta.

Ei tätä kannata alkaa vertaamaan niihin myöhempiin klassikoihin, mutta on tälläkin hetkensä.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 789 Average listal rating (407 ratings) 7.7 IMDB Rating 7.9
Tarina uskosta, rakkaudesta ja seksuaalisista perversioista. Ihanaa.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 386 Average listal rating (169 ratings) 7.8 IMDB Rating 7.7
Europa (1991)
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 103 Average listal rating (48 ratings) 6 IMDB Rating 6.1
Dokumentaarisempaa otetta fiktioon sekoittava tarina käsikirjoituksensa kanssa painiskelevasta Lars von Trieristä. Edeltäjäänsä heikompi.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 167 Average listal rating (91 ratings) 6.5 IMDB Rating 6.9
Tästä potkaistaankin sitten liikkeelle Lars von Trier -putki.

Elements of Crime on avantgarde-neo-noir -taideleffa Trierin tyyliin, Tarkovskin suuntaan heitellään viittauksia tuon tuostakin ja kuvaus yleensä on henkeäsalpaavan upeaa katseltavaa, mutta tarina on toisinaan hankala seurata.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom

Film diary 2019. Movies seen in 2019, with comments.

Added to

24 votes
All "Watched in 2019" lists on Listal (105 lists)
list by Triggerhappy6
Published 2 weeks, 3 days ago 4 commentsRelated lists

Movies watched in 2019
8 item list by IsabellaSilentRose
9 votes
Watched in 2019
11 item list by MovieCriticGamer
15 votes
2019 Viewing List
5 item list by ScPetit
5 votes
Seen in 2019
21 item list by hsallinen
23 votes
Elokuvapäiväkirja
48 item list by stobesultan
12 votes
Elokuvapäiväkirja 2018
556 item list by Darth Brutus
34 votes 6 comments
Watched in 2011
158 item list by apc 53
25 votes 1 comment
JustSomeBloke's Hot 25 (January 2019)
25 item list by JustSomeBloke
1 votes
Hit Or Miss? Good Or Bad? 2019 Movies Watched
29 item list by AKB48Fan
9 votes

View more top voted lists

People who voted for this also voted for


More lists from Darth Brutus