Explore
 Lists  Reviews  Images  Update feed
Categories
MoviesTV ShowsMusicBooksGamesDVDs/Blu-RayPeopleArt & DesignPlacesWeb TV & PodcastsToys & CollectiblesComic Book SeriesBeautyAnimals   View more categories »
Listal logo
9
vote
666 Views    Share:

Books about North Korea I've read

Book list created by Kurkkuharja Avatar

Sort by: Showing 15 items
Rating: List Type:
Taloudellisesti hyvinvoiva perhe muuttaa monien muiden tavoin Japanista Pohjois-Koreaan Suuren johtajan maanittelemana: eipä aikaakaan kun he löytävät itsensä keskitysleiriltä. Tuomionsa jälkeen maasta paenneen Kang Chol-hwanin muistelmateos sisältää sekä tämän tarinan ennen gulagiin joutumista että sen jälkeen aina Etelä-Koreaan sopeutumiseen saakka. Sikäli kiinnostavaa ja uutta tietoa tuova teos aiheuttaa kysymyksiä (asiantuntijahan en näissä tietenkään ole), kuten miten englantia taitamattomat kuuntelevat amerikkalaista radiolähetystä, olivatko liitteeseen eksyneet valokuvat kertojalla mukana pakomatkalla jne.

Ehkä ärsyttävin puoli on se, että vaikka fanaattisesti kommunismiin suhtautunut isoäiti myöhemmin toteaa, ettei Kiminmaalla ole mitään tekemistä Leninin tai Marxin ajatusten kanssa ja vertasi olosuhteita ennemmin Hitlerin aikaansaannoksiin, on Kangilla kova tarve mollata sosialismia ja vasemmistolaisuutta yleensä joka otteessa, turvautuen teesiin "menkää pohjoiseen katsomaan". Vai onko kirjassa esitetty eteläkorealainen vasemmistolaisuus sitten jotain samanlaista, mitä taistolaisuus aikanaan oli Suomessa?
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 7 IMDB Rating 0
Diktaattorin keittiömestari - Kenji Fujimoto
Kim Jong-ilin Japanista Pohjois-Koreaan houkutteleman ja maasta lopulta kuumotuksen vuoksi paenneen kokin semi-narsistiset muistelmat. Kenji Fujimoto -peitenimellä esiintyvä mies ehtii nostattaa merkitystään Rakkaan johtajan oikeana kätenä ja ystävänä useaan otteeseen. Fujimoto ei lopulta myöskään tunnu vilpittömästi piittaavan tavallisen kansan kurjuudesta kaiken juhlahumun keskellä.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
Kertomus pahamaineiselle keskitysleirille sukukoston vuoksi syntyneen miehen pakomatkasta. Vaikka kirja tuo oman lisänsä Korean demokraattisen kansantasavallan kokonaiskuvan hahmottamiselle, kannattaa leirikuvauksiin, kidutuksiin ja muuhun suhtautua varauksella: muistelmien vuodattaja kun myönsi monen pohjoiskorealaisen loikkarin tavoin myöhemmin liioitelleensa ja jopa suorastaan valehdelleensa teoksessa esitettyjä juttuja.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 6 IMDB Rating 0
Hullut diktaattorit! - Karl Shaw
Kokooma erilaisia huhuja, legendoja ja tietoiskuja kasasta lähimenneisyyden diktaattoreita. Kaksi ensimmäistä Kimiä mahtuvat tähän joukkoon.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
Ääääh... Suomalaisen juche-seuran kustantama muutaman arkin paksuinen vihko, johon on painettu Kim Jong-ilin puhe vuodelta 1976. Sisältö keskittyy korostamaan, kuinka juche-aate on maailman paras aate.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
Pohjoiskorealaisten loikkarien muistelmia. Jälleen kerran mielenkiintoista tekstiä maan arjen hahmottamiseen, mutta paatoksellisen jenkkikirjailijan kauhistelu tuntuu tukehduttavalta.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 3 Average listal rating (1 ratings) 9 IMDB Rating 0
Epäilemättä paras Pohjois-Koreaa käsittelevä kirja tähän mennessä. Jouni Hokkanen on paitsi lähdehakemistossa mainitsemansa laajan kirjallisuuden perusteella alan asiantuntijoita, myös vieraillut maassa henkilökohtaisesti. Pilke silmäkulmassa kirjoitettu matkustusopas ei tyydy tekopyhään kauhisteluun, vaan asioita katsotaan laajemmasta perspektiivistä. Viehättävää on myös (teologiaa yliopistossa lukeneen) kirjailijan kerrankin julistaessa, ettei Kiminmaa ole kommunistinen vaan äärimmäisen teokratinen järjestelmä, jonka uskonto on juche-aate, Jumala Kim Il-sung ja Jeesus Kim Jong-il. Opin Hokkasen teoksen jälkeen myös rakastamaan maan suosituinta viihdeorkesteria, Pochonbo Electric Ensembleä.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
Jonkun nälänhätää perheineen paenneen tytön muistelmateos, jossa hän kertoo ensin oloista maassa, sitten paosta Kiinaan ja joutumisesta ihmiskaupan uhriksi, palautumisesta Kimin keskitysleirille ja pakenemisesta takaisin Kiinaan ja Mongolian kautta Etelä-Koreaan. Teoksessa oli kiinnostavia juttuja, mutta toisaalta suurin osa siitä oli jo aiheeseen perehtyneelle tuttua, minkä ohella kirjaa riivaa sama perisynti, kuin Hokkasen Jounin kirjaa lukuun ottamatta liki kaikkea maata käsittelevää: kapitalismin ja materialismin ylistys. Mielestäni kertonee lähinnä laukojan omasta aivokapasiteetista, jos sanoo Pohjois-Koreaa sosialistiseksi valtioksi. On myös surullista lukea Starbucksia ja älyvempaimia ihannoivaa tekstiä. Niin ja kaiken lisäksi kirja oli vielä kirjoitettu huonosti, samoja asioita toisteltiin jatkuvasti kuin pikkulapselle etc....
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 14 Average listal rating (9 ratings) 8.3 IMDB Rating 0
Pyongyang - Guy Delisle
Idea Pohjois-Koreaan suuntautunutta animointimatkaa käsittelevästä sarjakuvareportaasista on kiehtova, mutta lopulta Delislen sarjakuva toi itselleni uutta informaatiota äärimmäisen vähän. Sen sijaan esimerkiksi kahden pysäkin metro ja pelkälle museolle johtava tie taisivat jopa olla vieläkin tutumpia juttuja: jollen väärin muista, maanalaisesta tosiaan esitetään turisteille vain kaksi asemaa, mikä ei tarkoita verkoston rajoittuvan tähän. Samoin moottoritiet veivät näyttelytilojen ohelle mm. rakkaan johtajan lukuisille virkistäytymismökeille. Toki Delisle esittää nämä ainoastaan henkilökohtaisina huomioinaan, mutta aiheeseen perehtymättömille lukijoille moiset tuntuvat esiintyvän jumalan sanana, kuten erään lukemani arvion perusteella tohdin olettaa. Piirrostyyli yksinkertaisine ihmisineen ja yksityiskohtaisine rakennuksineen on kiikun kaakun makutottumusteni kanssa, mutta huumori nyt ei ainakaan niihin kolaroinut. Silti Delislen matkakertomukset alkoivat kiinnostaa niissä määrin, että jatkan tutkimuksia Burma-albumin muodossa.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 2 Average listal rating (1 ratings) 6 IMDB Rating 0
Sieluni kyyneleet - Kim Hyun Hee
Pohjois-Korea olisi virallisen tekstin mukaan halunnut jakaa vuoden 1988 olympialaisten järjestämisen yhdessä Etelä-Korean kanssa rauhan ja ystävyyden hengessä. Eteläinen naapuri sai kuitenkin yksinoikeuden kisojen pykäämiseen, joten loukatut Kimit laittoivat kostoksi agenttinsa räjäyttämään maan kansalaisia kyydinneen lentsikan. Toistasataa ihmistä kuoli. Sieluni kyyneleet on toisen, hengissä selvinneen ja kuolemantuomiolta armahdetun pommimaakarin muistelmateos.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
Hainevätukkainen suomalainen jonglööri kutsutaan mulkkumaisen taikurikaverinsa kanssa esiintymään Pjongjangin temppufestareille. Ryyppyseikkailuidensa ja ryssittelynsä ohella Kurvinen kertoo matkailusta maassa välistä jopa uskomattomin kääntein: itse ainakin jäin pohtimaan, oliko kirjassa esitetty vakoojahuoneeseen kurkkaaminen todellinen tapahtuma vaiko mielikuvituksen tuotetta. Aivopesun kuvaaminen toteutetaan sen verran onnistuneesti, että lukijalla on (tämänkin) niteen jälkeen melko raskas olo. Mukana on myös kymmenen kertaa aiemmin muualta luettua nippelitietoa ja matkalta räpsittyjä valokuvia. Suomen kuvalehden reissusta tekemä juttu on luettavissa interneetin ihmemaailmassa.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
Juche-seuran vihkosia. Kim Jong Il perustelee armeijan menemistä kaiken muun edelle ja militarisoinnin hyödyllisyyttä kansaa kohtaan. Aloin voimaan pahoin siinä vaiheessa, kun pamfletissa ryhdyttiin puhumaan ihmisten onnellisesta ja elämisen arvoisesta elämästä.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 6 IMDB Rating 0
Takaisin idän Jerusalemiin - Luther Martin, Eugene Bach
Lähetystahojen tekemä kirja Pohjois-Korean maanalaisesti kristillisestä seurakunnasta ja kentällä tehtävästä käännytystyöstä. Avaa näkökulmia maan vähälle huomiolle jääneeseen hengelliseen elämään sekä Korean aiemmin vahvaan asemaan "idän Jerusalemina". Sisältää myös nippelitietoa Kim Il-sungin menneisyydestä, sosialismin vastaista propagandaa ja kirjoittajille istuvaa vahvaa uskonnollista paatosta.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 5 Average listal rating (1 ratings) 2 IMDB Rating 0
The Black Book of Communism: Crimes, Terror, Repression... - Jean-Louis Margolin,Karel Bartosek,Andrzej Paczkowski,Jean-Louis Panne,Nicolas Werth
Masentava propagandatiiliskivi sisältää (tekijäin puolustelujen mukaan lähdemateriaalin niukkuuden vuoksi) lyhyehkön luvun Pohjois-Koreasta. Uutena tietona opin tästä, kuinka maan keskitysleireillä vankeja käytetään elävinä harjoitusmaalitauluina ja koiranruokana.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom
People who added this item 6 Average listal rating (4 ratings) 8 IMDB Rating 0
Roskaelokuvat - Jouni Hokkanen, Nalle Virolainen
Kirja sisältää osion pohjoiskorealaisista elokuvista ja tiivistelmän Jouni Hokkasen visiiteistä maahan: en vieläkään voi olla nauramatta lukiessani, kuinka Hokkanen oppaineen väitteensä mukaan yritti loikata Kiinan etelärajan yli saatuaan kieleteisen viisumipäätöksen aiemmin salakuvatusta materiaalista editoimansa Pjongjang Robogirlin vuoksi.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Owned Wanted Read Custom

Like title says some books about Democratic People's Republic of Korea that I have read.

Notes are in Finnish.

Added to
Related lists

Books I Read in 2012
8 item list by FG93
6 votes 1 comment
Read in '10
24 item list by Elizardc
8 votes
Stephen King - Books I've Read
38 item list by Joe
28 votes 3 comments
My Favourite Books
11 item list by Chocolate-mama
2 votes
Awsome books I've read
2 item list by Glaceon Girl
1 votes
Books I read
63 item list by Ranzkind
19 votes 3 comments
Books I've Read
115 item list by Paula-Muaddib
6 votes 1 comment
Books I've had to read for High School
12 item list by garfield2710
4 votes
Every Book I've Ever Read
66 item list by FG93
7 votes 1 comment
Read in 2016
78 item list by Villiana
32 votes 2 comments

View more top voted lists

People who voted for this also voted for


More lists from Kurkkuharja