Explore
 Lists  Reviews  Images  Update feed
Categories
MoviesTV ShowsMusicBooksGamesDVDs/Blu-RayPeopleArt & DesignPlacesWeb TV & PodcastsToys & CollectiblesComic Book SeriesBeautyAnimals   View more categories »
Listal logo
Open Sky Unit review
94 Views No comments
0
vote

België heeft meer te bieden dan Toots T

Add header image

Choose file... or enter url:
In 1924 zag Jacques Pelzer het levenslicht in Luik. Een twintigtal jaren later vormt hij met de Belgische band de Bob Shots de speerpunt van de Parijse jazzscene. Samen met Bobby Jaspar en Sadi was hij één van de eerste Belgische muzikanten die speelde met een onmiskenbare bebopfrasering. Jacques speelde vaak in Amerika met Chet Baker en pikte vlot in op nieuwe muzikale stromingen. Vooraleer men in België wist dat Amerika er meerdere kusten op nahield, speelde Jacques al West Coast Cool Jazz. Hij was er ook bij toen de frisse wind van de free jazz doorheen Chicago blies. En éénmaal de fusion en jazzrock zijn opwachting maakte was zijn oudste dochter Micheline al een volleer drummer. Vader en dochter richte een groep op, het werd een heuse family affair. Dochter op de drums, schoonzoon Michel Graillier aan de percussie, neefje steve houben op fluit en diens studiemakker Janot Buchem aan de bas. Compositie, zang en piano werd overgelaten aan de amerikaan Ron Wilson. De funky composities vormen een ideale basis voor zijn warme stem die doet denken wel eens doet denken aan één van de vrouwelijke souldiva’s.

Mid jaren zeventig werd een optreden dat opgenomen dat ze gaven in de Luikse club Jazzland. Het resultaat werd door een obscuur label op vinyl geperst. De boom van de acid jazz en nu jazz op het einde van de vorige eeuw maakte de opnames van Open Sky Unit zeer verzamelbaar. Het Whatmusic label speelde hier handig op in en bracht het optreden opnieuw uit op vinyl en CD. De sessies zijn misschien niet helemaal perfect. Maar het geeft je wel een idee hoe nieuwe jazz klonk in het België van 1974.

Het succes van de re-issue van deze opnames is ook in grote mate te danken aan de compilatie jazz business two die counterpoint op de markt bracht. Hierop staat immers het nummer Sunshine Star van Open Sky Unit. Sindsdien is dit nummer niet meer weg te krijgen uit de platenbak van menig JazzDJ.


9/10
Avatar
Added by statler
11 years ago on 22 November 2006 22:56
Post comment


Insert image

drop image here
(or click)
or enter URL:
 link image?  square?

Insert video

Format block