Explore
 Lists  Reviews  Images  Update feed
Categories
MoviesTV ShowsMusicBooksGamesDVDs/Blu-RayPeopleArt & DesignPlacesWeb TV & PodcastsToys & CollectiblesComic Book SeriesBeautyAnimals   View more categories »
Listal logo
Attica Blues review
82 Views No comments
0
vote

Archie Shepp schonk Jazz haar Soul terug

Add header image

Choose file... or enter url:
Na zijn studies drama en literatuur in Philadelphia trok Archie Shepp naar New York, op zoek naar werk als acteur. In die tijd was er in de theaters weinig vraag naar zwarte acteurs.
Eind jaren vijftig kwam je als zwarte amrikaan in de amusementsindustrie enkel aan de bak als muzikant. Archie had sinds zijn jeugdjaren de finesses van het beter banjowerk onder de knie. En tijdens zijn studies had hij zich ook laten onderrichten in het gebruik van coolere instrumenten zoals piano en saxofoon.
Hij speelde eerst in verschillende nuyoricaanse latin ensembles en kwam vervolgens in de band van Cecil Taylor terecht. Zijn queeste naar nieuwe muzikale uitdrukkingsvormen kwam nu pas goed op gang. Een vruchtbare kruisbestuiving met John Coltrane was onvermijdbaar en zorgde ook nog eens voor een eigen platencontract bij Impulse. Archie Shepp werd de woordvoerder van de free jazz. Een collectieve innovatie die de onbegrensde mogelijkheden van de zwarte muziek koppelde aan een nieuw sociaal bewustzijn.
Tegen het begin van de jaren zeventig werd de fakkel overgenomen door soulartiesten zoals James Brown en Curtis Mayfield. Terwijl de avantgarde jazz zich verloor in technicaliteit, gaven deze heren een nieuw geluid maar ook een stem aan de maatschappelijke ongelijkheid. Toen Archie hen hoorde wist hij wat hem te doen stond. Naar aanleiding van een zwarte gevangenopstand bracht hij ‘Attica Blues’ uit. Met deze plaat werd souljazz een feit.9/10
Avatar
Added by statler
11 years ago on 13 November 2006 15:01
Post comment


Insert image

drop image here
(or click)
or enter URL:
 link image?  square?

Insert video

Format block