Explore
 Lists  Reviews  Images  Update feed
Categories
MoviesTV ShowsMusicBooksGamesDVDs/Blu-RayPeopleArt & DesignPlacesWeb TV & PodcastsToys & CollectiblesComic Book SeriesBeautyAnimals   View more categories »
Listal logo
All Is Dream review
108 Views No comments
0
vote

Mercury Rev - 'All Is Dream'

Add header image

Choose file... or enter url:
Tussen fluwelen fantasie en ruwe realiteit wil er weleens een Grand Canyonachtige leegte gapen; rond die droeve vaststelling is ook de jongste van Mercury Rev, 'All Is Dream', grotendeels opgetrokken. Alom blijkt het water veel te diep, of zoals ze het zelf helemaal op het eind zo treffend verwoorden: 'You and me and Hercules in between.'

Maar voor we zover zijn, regent het zoveel prijsbeesten, dat een veiligheidshelm geen overbodige luxe is. De prachtige mini-opera 'Chains' bijvoorbeeld, een combinatie van compactheid en ruimte waar autofabrikanten geheid van door de remmen gaan. Of de intergalactische drive van 'Little Rhymes', dat ons met zijn obsederende ritme langzaam maar zeker naar de rand van het zwarte gat schuift. Kijk, als ze het ons zo mooi vragen, springen we er wel vrijwillig in.

Luister en huiver vervolgens bij 'Spiders and Flies', een fragiel, uit gedroogde vlinders vervaardigd boek waaruit een donkere biologieles wordt opgediept. Hoor hoe een engelencombo met trillende vleugels het creepy aftelrijmpje 'Lincoln's Eyes' een duwtje richting eeuwigheid geeft. En begeef u op de tonen van het opgewekt rondtrippelende 'Drop in Time' naar het vrolijk versierde dorpsplein, waar zonlicht gratis verstrekt wordt, iets van Mozart over de keien galmt, schoolmeisjes een poging tot ballet doen, en er elk moment iets onnoembaars dreigt te gebeuren. Midsomer Murders goes mental, zeg maar.

En ook verder serveert het buffet koude rillingen à volonté. Sinds het bijzonder fijne 'Deserter's Songs' weten we dan ook dat Mercury Rev garant staat voor de magie van Grandaddy, de breekbaarheid van Sparklehorse, de groothoekvisie van Sigur Rós en nog een greep ongrijpbare ingrediënten. Het Geheim van de Chef, quoi.

Dompel u ten slotte eens compleet onder in het fabelachtige 'Dark Is Rising', dat van wal steekt als een imposante, breed uitgemeten Hollywood-soundtrack. Wij dachten gelijk aan 'Titanic Sinks Again', maar de imaginaire begintitels zijn nog niet afgerold of er resten alleen nog de merkwaardige stem van Jonathan Donahue en een solitaire piano, waarna strijkers en jachthoorns weer in golven komen opzetten en wij ons gewillig laten verzuipen in zoveel schoonheid.

'All Is Dream', beste vrienden, is een, eh, droom van een cd geworden. En voor de angsthazen onder u die nog geen euro durven te investeren zonder uitgebreid advies van specialisten te hebben ingewonnen: de beursanalisten en de bonobo's uit Planckendael zijn unaniem - kopen!


- © Humo (la) (www.humo.be/cps/rde/xchg/humo/hs.xsl/Muziek_CDs.html?review_id=1079)
Avatar
Added by DerMika
11 years ago on 31 October 2006 16:10
Post comment


Insert image

drop image here
(or click)
or enter URL:
 link image?  square?

Insert video

Format block