Explore
 Lists  Reviews  Images  Update feed
Categories
MoviesTV ShowsMusicBooksGamesDVDs/Blu-RayPeopleArt & DesignPlacesWeb TV & PodcastsToys & CollectiblesComic Book SeriesBeautyAnimals   View more categories »
Listal logo
18
vote
1149 Views    Share:

Post-apocalypse top list

Movie list created by Kurkkuharja Avatar

Add header image

Choose file... or enter url:
Sort by: Showing 1-50 of 63
Decade: Rating: List Type:
People who added this item 99 Average listal rating (63 ratings) 6.3 IMDB Rating 5.3
"Vuosi: 1990. Paikka: Bronx, Manhattan, New York. Veriset jengisodat raivoavat ja Bronx on virallisesti julistettu pahimman luokan riskialueeksi.
Kansalliskaarti partioi kaduilla ja tekee turhia yrityksiä järjestyksen ylläpitämiseksi. Kuukausia jatkuvat väkivaltaisuudet ja terrori kylväen kuolemaa, kunnes kaksi suurinta kilpailevaa jengiä lopulta tekee rauhan. Eräänä aamuna kaksi jengin jäsentä, joita kutsutaan "asfalttisotureiksi", ammutaan raa asti kaksipiippuisella Winchester Magnumilla. Rauha loppuu lyhyeen."

Uskomaton paketti ruokottoman räjähtävää actionia ja camp-komiikkaa.

Karun armoton Bronx pursuaa naurettavasti pukeutuneita, pääkallokeulakuvamotskareilla ajelevia ja ylidramaattisia repliikkejä (ruumiiden tuhkaamisen yhteydessä soivasta oopperasta puhumattkaan..) laukovia jengiläisiä. Näitä tulkitsevien näyttelijöiden työtä ei voi ainakaan tosikoille suositella, ainoana poikkeuksena Fred Williamson on kirjaimellisesti nimikkoroolissaan Bronxin kuninkaana. Joshua Sinclair ei sen sijaan voisi sopia vähempää rooliinsa Icenä, juonittelevana ja vaarallisena huligaanina. Vic Morrow taasen on tahattoman mahtava koppalakkisena Hammerina, etenkin hyypiön nauru pätkän lopussa on ikimuistoista..

Discopumppu jytisee räiskeen taustalla, efektit ovat budjettiin nähden gutaa ja liikkuvan pollarikaaran tuulilasiinkin joku hulivili ehtii leffan aikana spreijata sanan shit. B-fiilistä katselunautintoon tuovat vielä kolme euroa maksaneen Braun Median dvd-painoksen surkea kuvanlaatu sekä kaikenlaisten valikoiden uupuminen.

Ainoa huono asia, mitä Bronxin asfalttisotureista voikin roskaelokuvana sanoa, lienee ikävästi töksähtäen tapahtuva lopetus. Mutta mitäpä tuosta, kun elokuva kuitenkin sen verran rokkaavaa paskaa on ja pieksee mennen tullen tusinan tämän päivän supertehosteilla pullistelevia jenkkitoimintoja.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 41 Average listal rating (12 ratings) 7.3 IMDB Rating 6.9
Goodbye 20th Century jakautuu kahteen osaan, joissa ensimmäisessä eräänlainen messiaan tapainen jätkä vaeltaa post-apocalyptisessa maailmassa vuonna 2019 ja jälkimmäisessä vietetään uuden vuoden aattoa 1999, makedonialaisittain joulupukkeineen kaikkineen.

Osio numero uuno on hyvin mielenkiintoista, tosin vaikeaselkoista symboliikkaa uskonnoista ja tuollaisesta ällikällä lyövällä lopulla. Sisältö jättää sanattomaksi, kuten musakin. Nalle Luppakorvaa katsellaan telkkarista omppukylvyn ja lihallisten nautintojen ohessa ja oikeastaan ainoa negatiivinen asia on jokerimainen vihreähiuksinen pahis, joka kertakaikkiaan vain latistaa fiilikset pelkällä olemassaolollaan.

Toinen osa tuntuu aluksi omaan makuuni mauttoman huumorinsa vuoksi flopilta ja olo on hitonmoisen pettynyt, kunnes vuosituhannen viimein vaihtuessa tämäkin episodi korjaa sumeilematta pöydän. Ihmiskunta on väkivaltainen, häntäänsä syövän käärmeen tavoin jo menneisyydessä tuhoon tuomittu mätäpesäke, näiden sotakoneiston rattaat kuin elottomia mekaanisia leluja, eikä kukaan usko edes Joulupukkiin. Vaikuttavin on kohtaus, jossa välähtävillä kuvilla esitetään verilöylyn jäljiltä olevaa huonetta iloisten joululaulujen raikuessa taustalla lämpöään.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 77 Average listal rating (54 ratings) 5.6 IMDB Rating 5.4
Nyt Martino kyllä iski teräksisen nyrkkinsä keskelle Cameronin nenää ja sellaisella voimalla, että mäjähti. Ohjelmoidut lihakset päihittää esikuvansa jenkkipoika Terminaattorin niin vauhdikkuudellaan, toimintansa tasolla kuin humoristisuudellaan sen verran kovalla kädellä, että enää ei laastari naaman paikkailuun taida riittää.

Järkevä katsoja paiskaa Hands of Steelin juonenmutkat suoralta kädeltä päin hevon kulkusia ja keskittyy vain nauttimaan ruudun älyttömyyksistä, kalkkarokäärmeillä ryyditetyistä kädenvääntökisoista ja sopivalle tasolle jätetyistä ammuskeluosuuksista. Kun mäiske ja mörinä eivät käy missään välissä tylsäksi, perusitaliaanomusat rokkaavat ja mukana on niin lempinäyttelijöihini lukeutuvat George Eastman ja John Saxon, kuin överinaurettava, solvauksia syytävä cyborginaisen irtopääkin, voiko hyvältä leffaa enää paljon enempiä käydä vaatimaan?

Vendetta dal futuron kunnollisen dvd-julkaisun uupuminen on todellinen loukkaus toimintaelokuvan käsitettä kohtaan. Nyt post-apocalypse -diggarit Future Filmin ovelle banderollit kädessä mieltään osoittamaan ja vauhdilla.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 43 Average listal rating (22 ratings) 6.6 IMDB Rating 6
Kunnon rähisevän rähjäistä b-toimintaa sekä painajaismaista kuvaa tulevaisuuden sananvapauden puutteeseen luottavasta yhteiskunnasta.

Turkey Shootin parissa ei camp-hirnumista puutu tai aika käy pitkäksi. Hahmoihin on panostettu laidasta laitaan ja esimerkiksi kaljua viiksihomppelia vastenmielisempää inhotusta tai friikki-Alphia naurettavampaa hahmoa saa hakea. Efektitkin ovat mukavaa tasoa.

Leffa tuo muuten jokseenkin mieleen japsien Battle Royalen, jolla tosin ei tuon taivaallista mahdollisuutta näiden kalkkunan (osuva nimi..) metsästäjien tähtäimessä ole.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 35 Average listal rating (14 ratings) 7.4 IMDB Rating 0
Nyt pärähtää ja täysillä! Superhypermegaöveriksi vedetty Wheels of Fire on yhden jos toisenkin post-apocalyse -filmin urallaan ohjanneen Cirio H. Santiagon taidonnäyte todellisen taiteen tekemisestä, josta ei puutu liekinheittimiä, räjähteleviä autoja, tylyjä tappeluksia ja käsittämätöntä camp-komiikkaa. Maan alla elelevät ihmissyöjähiekkamutanti ja mykkä kääpiö tuovat toimintaan oman lisänsä ja keskellä elämää ja kuolemaa merkkaavaa takaa-ajoa paljasta persettä jahtaajilleen kiesinsä ikkunasta vilauttava hemmo pamauttaa pisteet vihreälle.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
She-Wolves of the Wasteland on elokuva joukosta maailmanlopusta hengissä selvinneitä, toisiaan tulittavia naisia. Ydintuho tai mikä lienee taisi miesten lisäksi viedä myös vaatteet, sen verran niukasti koko näyttelijätärkaarti - ruumispusseilla verhotussa luolassa istuvaa ja rusinalta näyttävää pahismummoa lukuun ottamatta - itsensä auringolta on suojannut.

Filmi on periaatteessa juonetonta eksploitaatiota, jossa vimmainen synapumppu säestää sileäihoisten neitosten kalpojen kalistelua ja aseiden paukuttelua veripatruunoiden pamahdellessa. Mukana on genrelle uskollisesti mutantteja, gladiaattoritaisteluita sekä itsestään selvästi myös niitä paljaita rintojakin.

Huolimattomasti leikatun sontakakun näyttely on kämäistä ja äityy huvittavimmilleen kohtauksessa, jossa vangiksi otetut naiset eivät pääse irti maahan tökätyistä, tuulessa huojuvista kepeistä, joihin heidät on sidottu. Eräässä välissä rekkalesbo skodasee röökin toisen kovanaaman suusta ja vähän myöhemmin tyttö hukkuu kuralammikkoon arviolta kolmessa sekunissa.

Naisten kohdatessa hengissä selvinneen, punastuttavat viikset kasvattaneen uroksen, on heidän testattava kolkkaamansa jätkän aitous puristelemalla tämän nyyttejä. Tämän jälkeen kuulemme hilpeän repliikin kohdistuen palleille potkaistuun uhriin: "viimeinen mies joutomaalla ja minä rikoin hänet."

Lopputaistelu on yksi lameimmista, mutta TV:n eteen nojatuoleihin menehtyneet luurangot viestivät modernille katsojalle tärkeää sanomaa. Jämämaan naarassudet on matoisan muhevaa roskaa, joka luo uskoa tipattoman marraskuuni kivuttomuuteen.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Erittäin vauhdikasta ja räjähtävää toimintaa armottomassa post-apocalyptisessä maailmassa. Tehosteet ja taistelut ovat näyttäviä ja arveluttavat nahkaan pukeutuvat punkkaritukat naurattavat, mutta raiskaus-kohdan olisi leffasta voinut aivan hyvin jättää väliin. Viivaa vielä niin Mad Maxin kuin elokuvan pikkupojankin hahmoista.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 21 Average listal rating (13 ratings) 4.5 IMDB Rating 4.4
Huumansa loppumainingeissa väsätty suomalainen post-apocalypse on kyllä sellainen aihe elokuvalle, mitä ansiota keräävä alan harrastaja ei vain voi jättää väliin. Keskitasoista mössöä pääosin ohjannut Mika Kaurismäki aiheuttaa kyllä väristyksiä ohjaajanpalttoossa, mutta tällä kertaa mies onnistuu vetämään kameran takana viittä vaille napakympin.

Saasteet ovat tuhonneet maapallon suurimmalti osin vuonna 2009, mutta mm. Lapissa on vielä elinkelpoisia alueita. Tällä vyöhykkeellä sitten armeija riehuu, kapinalliset sissit taistelevat vapauden puolesta ja kotkapäiseen kypärään sonnustautuneen Duken (jumalauta!) moottoripyöräjengi terrorisoi paikallisia hengissäpysymisestä kiinnipitäviä. Mukana sopassa on hiljaista ja menneisyytensä omaavaa sankaria, saamelaisia shamaaneja, jalkapallon virkaa hoitavia irtopäitä sekä Juice Leskisen esittämää baarimikkoa imppaamassa jotakin myrkkyä kaasumaskistaan.

Juoni on aihepiiriin sopien juuri oikealla tavalla roskaisa, maailmanlopun jälkeinen napapiiri näyttää karun kauniilta ja mättömusiikki viimeistelee fiiliksen kattoon. Moottoripyörillä vedetään kivoja stuntteja ja skidisti gorepitoista toimintaakin on luvassa. Nahka-asuihin, piikkikypäröihin ja kettinkeihin luottavat jengiläiset ovat sopivan campahtavia ja katkaistua haulikkoakin (muttei ikävä kyllä liekinheitintä) leffasta löytyy ja meininki on taisteluissa ylimmillään, vaikkei Kaurismäen Mika toiminnan ohjausta kummoisesti hallitsekaan.

Vaisut matsit eivät kuitenkaa ole haitta tai mikään, sillä ohjaajan selvä rakkaus projektiaan kohtaan on vain niin omiaan pönkittämään sitä jo tuhannesti mainostamaani b-tunnelmaa, ja lopullinen jälki hakkaa omilla listoillani mennen tullen jopa valtaosan tunnetummasta jälki-apokalyptisisesta roskasta. Toiselle elokuvamaailmalle kintaalla viittaava, enintään Mad Maxin tietävä ja nimeltä Kaurismäki herkkää taidetta odottava perusporukka tuskin lämpenee tälle väkivaltaeepokselle, mutta pintaa syvemmältä rouhaiseva ja kymmeniä vastaavanlaisia rainoja tapittanut genre-fani kyllä onnistuu löytämään Last Borderista yhden jo toisenkin hienon ja ehdottomasti näkemisen arvoisen asian.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Melkoista viihdettä kaveriseurassa hyvän viskin ja maukkaan Magiksen kera.

Elokuvan kulmat ovat niin nostalgisen näköisiä ykkösen katsoneille, että totisesti Bronxin seutuvilla (ja vieläpä arvaamma samoissa lavasteissakin) ollaan pysytty. Hienoja oivalluksia, kuten loppumattomat asevoimat sisäänsä kätkevä ja sireenillä varustettu jäätelöauto, löytyy leffasta pilvin pimein, eikä toiminnan määrällekään voi päätään pudistella ainakaan siinä vaiheessa, kun pakuja aletaan posautella taivaan tuuliin haulikolla. Opetuspuolikin on kunnossa, eli yhteiskunnan paskamaisuuksiin suivaantuneen kannattaa muistaa armeijan tuhoamisen olevan aina mahdollista, ainakin mikäli omistat revolverin määrättömillä panoksilla sekä tiukan nahkapuvun.

Tarina on Carpenterin Escape from New yorkia lievästi lainaileva yhdentekevä tekosyy riehumiselle ja jonkinlaista "sanomaa" suoltavan dialogin ainoa henkiin herättämä tunne on nauru. Kysymys eräiden julkaisujen the-sanan käytöstä Bronx-nimen edessä laittaa askarruttamaan, kuin myös kuvanlaadun radikaali muuttuminen juuri ennen lopputekstien rullaamista.

Tällaisia elokuvia ei enää tehdä, tosin jokaisen oma mielipide on, onko tämä sitten hyvä vai huono asia. Itse pidän tästä roskasta ja sehän on omalta kantilta sitten se tärkein asia.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 108 Average listal rating (86 ratings) 6.7 IMDB Rating 6.7
Kun törkyelokuvamarkkinoita hallitsevat Tarantinon/Rodriguezin jälkimainingeissa väsätyt teennäiset ja alleviivaavaa skeidahuumoria pursuavat "kunnianosoitukset", koostuvat odotukset Turbo Kidin vuoksi teatterin penkille istahtaessa oikeastaan pelkistä ennakkoluuloista.

Aina joskus (?!) on loistavaa olla väärässä. Vaikka pinkkihiuksinen naiskyborgi ylinäyttelyineen aluksi kyrsii ja ainoastaan pönkittää uskoa itsetietoisesta "kieli poskessa" -perseilystä, sulatti elokuva kasariviittauksillaan, näyttävällä toiminnallaan, upeilla jumputusmusiikeillaan sekä lopulta jopa heittämillään läpillä hitaasti jääkuoren sydämen päältä. Jutun jujuna on se, ettei filmi yritä toimia minään sieltä täältä itsestäänselviä viitteitä genrensä "merkkiteoksiin" lennättävänä ylistyksenä, vaan on post-apocalyptisen eksploitaation teemojen (koominen habitus, vesipulasta kärsivä joutomaa, väkivaltaiset PYÖRÄjengit, gladiaattoritaistelut...) varaan etevästi kirjoitettu itsenäinen esitys.

Splatteria on elokuvassa runsaasti ja verta lukuunottamatta sillä mässäily kahtia hajoavine ruumiineen ja ulos poljettavine suolineen on näyttävää. Väkivallan taso on sarjakuvamaista, eikä sitä voi ottaa Braindeadia vakavammin, eli turhat itkut pois ja näille hirveyksille vaan nauramaan. Hahmot eivät ole mitään syvällisimpiä, mutta silti sen verran panostuksella luotuja, että itse havaitsin välittäväni lopulta jopa sen sydämiään nintendopelimäisesti menettävän robottipimun kohtalosta lähes liikutukseen asti.

Kirjoitushetkeen mennessä paras R&A:ssa näkemäni leffa ja epäilemättä loppuun asti festivaalien suurin yllättäjä.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 154 Average listal rating (89 ratings) 6.4 IMDB Rating 6
Hardware (1990)
Post-apokalyptiseen jouluun sijoittuvassa leffassa läski ponnaripää stalkkaa parittelevia ihmisiä viittä vaille kikkeli kädessään ja terminaattori säännöstelee populaa varsin riuskoin ottein. Musiikki dominoi visuaalisesti näyttävän, punaista päävärinäänkin käyttävän splatterin likaisen räkäistä maailmaa. Hyvä raina, joka ei silti missään nimessä vedä vertoja Stanleyn päätä paremmalle aavikkomurhaajafilmi Dust Devilille.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 13 Average listal rating (3 ratings) 7.7 IMDB Rating 4.5
Cirio on kyllä aika sälli. Post-apocalyptisesta (suoraan Equalizer 2000:sta varastetusta) alkujaksosta jatketaan aikamatkailun parissa, Robert Patrick pallinaamailee ja äkkiä pätkään iskee hetken kestävä bruceploitaatiojakso, missä Bruce Le mättää kung fu-potkuja jäbän päähän. Le katoaa yhtä nopeasti kuin elokuvaan tulikin, paikalle ilmaantuu natseja ja vaihde vedetään Indiana Jones -tyylisen seikkailun saralle, minkä voimin päädytään lopulta amazoninaisten keskelle johonkin viidakkoon ja mitä vittua. Uskomattoman aivovapaata ja viihdyttävää siipikarjaa siis jälleen lautasella, mitä kannattaa ehdottomasti testata, mikäli menusta vahingossa sattuu löytymään.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 12 Average listal rating (3 ratings) 6.3 IMDB Rating 2.1
Tiedän, olen käyttänyt tämän lauseen jo kauan sitten loppuun, mutta nyt on vielä pakko tämän yhden kerran: surrealistinen mestariteos.

Joo. Ollaan siis jossain tulevaisuuden aavikolla. Sinne on rakennettu ramppeja. Siellä on aurinkotuoli, jolla istuu pikkutakkiin, boksereihin, silinteriin, polvisuojiin ja sukelluslaseihin pukeutunut ukko. Siellä lakia valvoo joku paljastavasti pukeutunut tyttö, joka laittaa Elvis-kloonin konttaamaan ympäriinsä. Siellä kaikilla on rullaluistimet ja annos pahaa mieltä. Siellä jotkut kauniimman sukupuolen edustajat jopa rullaluistelevat ilman minkäänlaista paidanriepua.

Tätä maailmaa kontrolloidaan aivan... sanattomaksi saavalla leikkauksella. Samaa tapahtumaa toistetaan loputtomana sarjana toisinaan erilaisista, toisinaan samoista kuvakulmista - mieleen porautuvan jumputuksen soidessa taustalla. Dialogia on hyvin vähän ja se koostuu murahduksista tapaan "vihaan banjoja". Kuvaaja on arvatenkin hänkin huidellut rullaluistimilla näyttelijöiden ympärillä tallentaen mm. klovniksi pukeutunutta luistelijaa huitomassa pesisstagalla rullaluistinritaria. Tiedä häntä, voisiko The Roller Blade Seven mahdollisesti kuulua Tarantinonkin suosikkeihin, lopun epäonnisesti päättyvä hääkohtaus erämaassa samuraimiekkoineen kun sai vatsanpohjassa aikaan tuttuja viboja.

Lopuksi kannattaa vielä lukaista videokotelon takakansi viimeistään leffan katsomisen jälkeen. Itse en ainakaan ilman sen suomaa informaatiota olisi tajunnut pisaraakaan, mistä helvetistä koko rainassa oikein oli olevinaan kyse.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 26 Average listal rating (15 ratings) 5.5 IMDB Rating 5.2
Ei hassumpi post-apocalypsefilkka. Ihmiskunnan rippeet taistelevat kultaakin kalliimmasta vedestä kovin paikalleen jämähtäneessä, 3000-luvun ydinsodan jälkeisessä maailmassa, eli aseet paukkuvat, autot lentelevät katolleen ja aavikko on muutenkin ankea paikka kasvaa.

Päähenkilönä toimiva pikkupoika hamstereineen ei ole yhtään niin ärsyttävä tapaus, kuin päällepäin luulisi, tämän "kumppanina" ärjyvä Alien-partasuu on kusipää vailla vertaa ja leffan pahispuolta edustava motskarijengi todella hintahtavan näköistä populaa meikkeineen, nahka-asuineen sekä kampauksineen.

Näyttely on tönkköä, mutta menoa sen sijaan piisaa todennäköisestä minibudjetista huolimatta senkin edestä. Löytyypä juonestakin pari erinäistä valonpilkettä, kuten nappulan vetämät päiväkännit sekä tälle pätkän puolivälissä asennettava, jättivoimat omaava robottikäsi.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Viihdyttävä, post-apocalypsea Star Warsiin risteyttävä ja campin rajamailla pomppiva tekele hienolla lavastuksella, naurettavalla puvustuksella sekä kuulopuheisiin nähden melko vähäisellä gorella höystettynä.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Aavikoitunutta maailmankuvaa, jossa on moottoripyöräkerhoja, alboihin pukeutuvaa Manson-kulttia, kahella rynkyllä räiskivää ja tiukutiskirättiä päänsä peittona pitävää mustaa miestä, kannibaaleja, vesipulaa ja palavia äijiä. Tunnari on hardia shittiä ja elokuva poikii myös kiinnostavia pähkinöitä, kuten miten vodaongelmasta kärsivässä erämaassa on varaa jaella kukkakimppuja sekä - dialogia lainatakseni - onko Pinocciolla puinen vehje. Hyvää sunnuntaintapposälää Skottilaispäällikön sekä yhden Saku-pojan evästyksellä nautittuna.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1800 Average listal rating (1171 ratings) 6.8 IMDB Rating 7
Synkkä ja karu elokuva, jossa katsojan viha motoristeja kohtaan purkautuu Maxin kautta. Kaahailukohdissa on aitoa vauhtia, jännitystä sekä ryskettä. Kuvauksella ja musiikilla tehdään ahdistavaa tunnelmaa, mutta näyttely on surkeaa ja teoksen irrallisuus post-apocalyptisesta maailmasta jää häiritsemään.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 29 Average listal rating (13 ratings) 6.4 IMDB Rating 5
Hämäräperäisen roskafilmimaailman mittakaavassa jonkinkaltaiseksi post-apocalypseklassikoksikin tituleerattava Taistelurekka menee hyvin perinteisillä genrensä kaavoilla. Pahis terrorisoi öljysotien karuuttamaa miljöötä panssaroidulla ja raskaasti aseistetulla rekallaan, minkä vääryyden ainoastaan puolivahingossa mukaan sotkeutunut hiljainen sankari pystyy stoppaamaan. Loppusyksyisen routaisat ja perinteiset hiekka-aavikot korvaavat maisemat ovat tunnelman kannalta arvokkaita, actionia riittää eikä tylsyys pääse iskemään, mutta armottomasta maailmastaan huolimatta yliraa'aksikaan leffa ei missään välissä alennu. Moottoripyörien bensaa tuhlataan aikalailla ja itse taistelurekkakin on kaiken kaikkiaan näyttävä ilmestys. Lajityyppinsä faneille siis pakollista kauraa.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 40 Average listal rating (19 ratings) 5.7 IMDB Rating 4.8
She (1984)
Maailmalopun jälkeiseen "uuteen aikaan" sijoittuva post-apo-barbaari-jokin. Käsikirjoitus on sarja kohtauksia, joissa barbaarijumalatar -tai jokin- nimeltä She kiertelee jonkun henkivartijattarensa ja kahden apinamaisen barbaarimiehen kera ympäri maita ja mantuja. Matkalla kohdataan (ja toki piestään) mitä oudointa sakkia hedonisti-ihmissusista spitaalisiin ja balettiasuisen palvelijan ja lintutarhan omistavasta fägärihtävästä barokkitiedemiehestä loputtomasti monistuvaan kipparisillanvartijaan asti. Tämä on joku maailman järjettömimmät elokuvasovellukset top 10 -listan vahva keihäänkärki ja kaameinta taitaa olla, että lopputekstien mukaan She perustuisi vieläpä jonkinlaiseen novelliinkin...
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 14 Average listal rating (3 ratings) 6.7 IMDB Rating 4
Heikoilla jäillä tasajalkaa pomppineesta Equalizer 2000:sta ja paljon vahvemmalla tykillä aseistetusta Wheels of Firesta osittain editoitu, "ihan hyvä" post-apo. Jos joku juoni oli mukana, se meni vähän ohi ja pääasiahan on jälleen käyttää kaikkea konekivääreistä kranaatinheittimiin ja merirosvotykkeihin yltiöpahan vihollisjengin tuhoamiseen ja kaahailla hassunnäköisillä nelipyöräisillä erämaassa. Syynä sotaan taisi tällä kertaa olla nahistelu ruudista tai jotain sinnepäin. Nahkakoppalakit ovat muotia Raiders of the Sunin maailmassa, joka on asutettu kirveitä heiluttavilla kääpiöillä sekä narsistisella, villisianpäätä kypäränään käyttävällä (ilmeisesti) ilkeämmällä herralla.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Atlantiksesta nousseille ja prätkillä ajeleville punkkaritukkakostajille, näiden kortsupääpomolle sekä muullekin camp-meiningille saa nauraa kunnolla, toimintaa piisaa joka ainoan nurkan takaa tulevine riehuntakohtauksineen enemmän kuin sadassa perusactionissa yhteensä ja taustalla pauhaava menevä jumputus kruunaa kokonaisuuden, mutta tökerö ja käsittämätön loppu kyllä syö pisteitä. Kuitenkin hauskan aivotonta ja älyvapaata roskaa saunaillan huipennukseksi, joka ei missään nimessä ainakaan pahaa makua suuhun jätä.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 11 Average listal rating (3 ratings) 5 IMDB Rating 4
Dune Warriors (1990)
Filippiinit on aika käsittämätön leffamaa ja Cirio H. Santiago jokseenkin ajatuksia herättävä ohjaaja. Dune Warriors laittaa Luke Skywalker -pyjamassa hopeisia hapsiaan hulmuttelevan David Carradinen ja Rick "Deathstalker" Hillin taistelemaan pahaa "Williamia" ja tämän armeijaa vastaan vuoden 2040 New Californiassa. Mitään suurempaa juonta ei ole, liekinheittimillä grillataan, kranaatteja pamautellaan ja joku tyyppi juoksee ammuskelemassa konari kummassakin kätösessään. Jossain välissä taustalla määkii lauma lampaita, joista rainassa ei nähdä vilaustakaan, joku lapsi seisoo tattina keskellä taistelua huutamassa äitiään kasvot ilmeettöminä ja tottakai mukaan on pitänyt saada myös yksi kohtaus, jossa kaksi naista peseytyy maanalaisessa järvessä - uimapukujen koon, tai pikemminkin niiden olemassaolon jokainen varmasti arvaakin. Lopussa sitten David Carradine vielä miekkailee pahiksen kanssa ja mitä v....
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 16 Average listal rating (5 ratings) 6.6 IMDB Rating 4.4
America 3000 (1986)
Ydintuhon jälkeisessä maailmassa naiset pitävät jöötä ja miehen kohtalo on alistua arpaonnesta riippuen orjan taikka kuhnurin asemaan. Tälläinen epätasa-arvo ei tietenkään kaikille kelpaa, joten joukko nuoria kapinallisia päättää keskittää kaiken potenssinsa kapuloiden heittämiseksi imettäväisten rattaisiin.

America 3000:n hauska perusidea toimii kiitettävästi, eli toiminnantäytteistä roskaleffaa pystyy tuijottamaan aivot nollilla sohvan uumenista kuola suupielestä roikkuen vailla velvollisuuksia kiemuroiden selvittelystä tai välttämättä edes dialogin kuuntelusta. Camppiakin on tarjolla pääosin Chewbackan ja isojalan sekoitukselta näyttävän (ja aika helvetin monta kertaa kuuluvasti naurattavan) hurmuriherran, sekä Rolling Stonesin bongorumpujen ansiosta. Ääniraidalla soi menevä rocki, jota parempaa musaa tämäntyyliseen filmiin tuskin voisi toivoakaan.

Onhan leffassa vikojakin. Taistelut ovat aika vaisuja, kertojanääni taustalla ei ole ratkaisujen ylintä osaamista ja pari kertaa rouva Haukotuskin käy lähentelemässä hyvin epämiellyttävällä tavalla vapaatakin miestä. Näistäkin huolimatta America 3000 on realisminkaipuun nollanneelle genrefanille harmittoman viihdyttävää post-apocalypse -rapaa, jonka voi huoletta katsastaa vaikka koko perheen voimin, mitään erityisen raakaa väkivaltaa tai suurempaa seksuaalista toimintaa kun ei ole luvassa.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Rähjäinen New York aidosti painostavine tunnelmineen on elokuvan vahvin puoli, oikeasti ilkeä ja vaarallinen paikka, jonne kukaan elämästään jossain muodossa diggaava ei mistään hinnasta haluaisi käppäilemään. Myös musiikit ovat siistejä ja tokihan post-apocalypsen katsominen muutenkin on aina poikaa, mutta muuten Escape from New York ei genrensä merkkihetkiin kuulu. Hahmot ovat tasoa "hällä väliä", toimintakohtaukset eivät temmanneet mukaansa ja tarinankin kiinnostavuus voisi olla parempaa luokkaa. Elokuvan roskaisempien jäljittelijöiden rehellinen b-fiilis voisi tehdä ihmeitä tällekin teokselle..
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 8 Average listal rating (4 ratings) 6.8 IMDB Rating 4.5
Rush (1983)
Kolmannen maailmansodan mentyä porukka kasvattaa ruokansa kasvihuoneissa kiväärinpiippujen alla. Sitten työleirille saapuu veljensä kuolemaa kostava Rush kertomaan, ettei - maa vastoin mestan johtajan väitettä - enää olekaan saastunut. Seuraa järjetöntä dialoginvaihtoa ja lonkalta heitettyä dubbausta, ennen kuin Rush pääsee matsaamisen avulla leirin kovan jätkän, Steelen (jota takakansi väittää filmin pahikseksi) suosioon sangen häkellyttävällä tavalla - pitkän muksinnan jälkeen vittumainen ja armoton alfavanki vain lopettaa mättämisen ja nauraa "viestisi meni perille".

Rush karkaa ja tapaa hetkellisesti kuvassa vilahtavan käsinukkehiiren, jonka tarkoitus lopulliselle leffalle jää hämäräksi. Mad Maxina alkanut pätkä muuttuu First Bloodiksi sankarin rynnätessä orjaplantaasin nurkalla kasvavaan lähiskutsiin, jonka olemassa oloa kukaan ei-pahis ei liene ikänsä aikana hiffannut. Rush piiloutuu raskasta tulitusta puiseen vajaan ja kruisaa takaa-ajajat nurin traktorilla. Lopulta hän pakenee metsässä nököttävän köysiradan avulla.

Ikävä kyllä parhaimmillaan neljääkin tähteä lähentelevän elokuvan kärki alkaa hieman tämän jälkeen tylsyä, eikä filkan viimeistä varttia jaksaisi millään katsoa. Onneksi tsekkaamani painos sentään sijoittui rakkaaseen videoaikaan ja siinä välissä, kun tekijäesittelyn pitäisi rullata telkkariin, muuttuu kuva testipalkeiksi ja levittäjä United Film kehottaa katselijaa tutustumaan myös uusiin kasetteihinsa Psykomurhat ja Sikailijat sundiksella.

Tonino Ricci ohjasi Codename Rushin peitenimellä Anthony Richmond. Kekseliästä...
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Jokseenkin post-apocalyptista toimintaa hieman Warriorsin/Escape from New Yorkin hengessä. Takatukkainen mies huitoo autoa päreiksi krikettimailalla kiljuen samalla kuin mölyapina, stuntteja sekä pelkästä räjäyttelyn ilosta nähtäviä räjähtelyjä riittää ja über-hyvä musiikki pakottaa katsomaan lopputekstit tappiin asti. Maskeeraus ja puvustus ovat puhdasta campia, vankilana toimivan drive-in teatterin kankaalla pyörivät ohjaajan aiemmat filmin Kalkkunan metsästyksestä Man From Hong Kongiin ja yritetäänpä leffaan kaiketi rakentaa jotain syvällistä juontakin keskitysleireineen ja rasismeineen, mutta parhaitenhan Dead End Drive-Inistä nauttii taustalla pyörivänä harmittomana kaverina paskanjauhannalle, mitä ei ainakaan pilaa se, että joka kerta ruudulle vilkaistessa siellä tuntuu tapahtuvan jotakin hauskaa.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
(spoilerivaroitus!)

Rats - Nights of Terror on ohjaajantaitojensa vuoksi syystäkin huonomaineisen Bruno Mattein paras tähän asti näkemäni leffa.

Ydinsota on pistänyt maapallon paskaksi, mutta vuosisatojen kuluessa osalla ihmiskuntaa on tarpeeksi lenkkiä nousta maanalaisista pommisuojista elelemään erämaaksi muuttuneelle kamaralle. Rats keskittyy kuvaamaan pitkin hiekkakenttiä päristelevää motskarijengiä, joka pysähtyy pahaksi onnekseen lepäilemään aavekaupungissa nököttävään ja rottien valtaamaan talonrähjään. Porukka alkaa yön kuluessa harventua yksitellen ja (toistaiseksi) henkiinjääneille selviää pikkuhiljaa heidän tarkoituksensa toimia säteilystä mutantisoituneiden sekä superälykkäiden jyrsijöiden iltapalana.

Rats on keskitason campia miltein koko kestonsa ajan. Näyttely on kauhiaa ja hahmot kaluunoin sekä mitalein varustettuine sotapukuineen sun muine asuineen naurettavia. Lisää vitsiä saadaan esimerkiksi rottien jyrsittyä fillaristien pyöränkumit puhki (minkä jälkeen pakeneminen varmalta kuolemalta on tietysti mahdotonta), sekä tuholaisten kävelyttäessä kuolleita uhrejaan pitkin taloa näiden sisälle menemällä. Unohtaa ei sovi myöskään kohtausta, jossa siimahännät kaatavat painollaan kokonaisen panssarioven nurin kameran kuvatessa tilanteessa vuoroin mielipuolisesti saranoillaan ryskyvää ovea, vuoroin sen toisella puolella itseään sukivaa muutamaa takkuturkkia. Viimeistään ennalta-arvattavahko, mutta sitäkin hupaisampi rottaihmisten väliinastuminen tuo pisteet lopultakin Matteille.

Tehosteet ovat tökeröitä ja kameran uhkaava ikkunoiden kuvaaminen pistää vain miettimään, mitä hemmettiä tässä nyt pitäisi tajuta. Jännä musiikki sentään on hyvää. Rottien huonoa kohteluakaan ei kannata purematta niellä, jokaisessa näiden nopeatempoisessa nirtsaamiskotauksessa kun kohde on kumman paikoilleenjähmettynyt ja ulkonäöltäänkin kovasti esinettä muistuttava ilmestys.

Rats ei ole missään nimessä hyvä elokuva tai edes kovin katsottavakaan, vaan sen "voimavarat" piilevätkin ainoastaan sen kaikenpuoleisessa typeryydessä. Kun leffan kulku ei myöskään ole Matteille tyypillistä laahaavaa tervanjuontia ja tapahtumat vieläpä sijoittuvat liekinheitinten ja aavikoiden hallitsemaan post-apocalyptiseen maailmaan, on tällä huomattavasti muita ohjaajan töiten enemmän tarjottavanaan joka suhteessa.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 18 Average listal rating (5 ratings) 6.2 IMDB Rating 4.3
The Aftermath (1982)
(voi spoilata)

Kamera heiluu ja leikkaus on huonointa näkemääni sorttia aikoihin. Toimintakohtauksista ei ole saatu lopun haulikkoräiskintää lukuunottamatta tippaakaan vauhdikkaita ja ilmeisesti leikkauskopissa on väkisin haluttu tuoda lisää pituutta filmiin, vaikkei materiaalia saatukaan nauhalle riittämiin. Joissakin kohtauksissa näes samojen asioiden esittäminen kymmenen kertaa putkeen ei tuo hommaan ainakaan piinaavaa tai muutoinkaan toimivaa tunnelmaa, ainoastaan hämmennyksen, onko leffa jotenkin jäänyt junnaamaan ympyrää. Musiikkikin on äärimmilleen vedetyn huonoa ja hahmojen logiikka tuntuu välistä olevan peräisin planeetta Jupiterista, josta parhaan esimerkin tarjonnee lopussa puolin ja toisin nähtävät reaktiot erään pahiksista listiessä päähenkilön kaverin.

Heikosta toteutuksesta huolimatta Pelottomissa on kuitenkin jonkinlaista särmää, jonka avulla sen jaksaa katsoa kivuttomasti loppuun. Ydintuhon jälkeiselle maapallolle palanneiden astronauttien tarina on semikiinnostava ja tietty homman kovuus ja brutaalius on Hollywoodin pullantuoksuisiin jeesusteluihin nähden paikallaan. Lapsen murhannutta aseetonta ei yritetäkään armahtaa, vaan sankari viipaloi tämän hitaasti kuoliaaksi, skidi ammuskelee revolverillä jengiä matalaksi, eikä loppukaan ole kaikkein onnellisimmasta päästä. Veripanoksiakin tulitaisteluissa on tuhlattu pieni laatikollinen.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 24 Average listal rating (11 ratings) 5.5 IMDB Rating 0
Vaikeaselkoisesti kirjoitettu post-apocalypse -möykky on pääosin ikävän tylsä ja puiseva, mutta lopun styroksisten kivenlohkareiden lentäessä ja erityisesti pääkaksikon viimein rynnätessä toisiaanpäin kuvan pysähtyessä ja tekijäesittelyn alkaessa ei voi kuin nauraa. Taistelut ovat yhtä kaaosta ja puvustus vöillä koristeltuine koppalakkeineen ja valvontakameraa olallaan kantavien miesten sellofaanipukuineen häkellyttää.

Ovathan Endgamessa silti mukana monet ajanjaksolleen tyypilliset piirteet: liekinheittimet, menneisyyteen jäänyt Kolmas maailmansota, mutantit, gladiaattorit, aavikkokultit, panssaroidut autot, discomusa, George Eastman ja Hal Yamanouchi. Niin, ja löytyypä kaavoituksesta vielä seinään muurattu mies, telepaattisesti puhuvaa jengiä sekä jonkinlaista kalamiesseksiäkin...
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Niin jaa, tän kommentti näkyy kadonneen joskus kesäreissun aikana vuoden 2017 leffapäiväkirjaani...
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Ihan hyvä ja edeltäjäänsä kovissa määrin lainaileva jatko-osa lepää lähinnä yrmyilevän ja ylitylyn Kurt Russellin käsivarsilla. Toimintakohtaukset ovat pääosin sorttia ok, vaikka osa tehosteista onkin jo aivan luokattoman huonoja. Los Angelesia ympäristönä hyödynnetään suht' kiinnostavasti, vaikka surffailut, koriksen peluut ja vastaavanlaiset "nerokkuudet" ovatkin erittäin mautonta liirumlaarumia. Muutoin huumoripuoli on aika kiikun kaakun hyvän ja huonon rajamailla, ja erityisen hauskana kohtana mieleen jääkin ainoastaan kauneusleikkaussairaala. Loppuratkaisu nostaa pisteitä ainakin puolikkaalla.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Pakomatkaa tulevaisuuden poliisivaltiostahan tässä yritetään hakea. Miljöönä toimiva suurkaupunkihelvetti on saatu ankeaksi ikään kuin tapahtumat sijoittuisivat vuoteen 1984 ja joitakin hauskoja jippojakin on meiningin sattumina, kuten kaduilla mainoslauseita huuteleva kortsukauppias, miesten alapäitä mittaileva kyttätyttö, sekä sikaria tuprutteleva David Carradine. Näyttely on ehtaa campia ja aina välillä Crime Zonen kujien elämällä on hetkensä, mutta loppupeleissä varsin vähän uutta tai mitään erityisen kiinnostavaakaan tähän "Pako New Yorkista" -reseptiin onnistutaan lisäämään. Kertakatsausta genren kavereille.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Kohtuullinen post-apocalypse kertoo ydinsodan jälkeisen Amerikan poikki taittavasta retkueesta, joka joutuu kokemaan reissullaan mitä miellyttävämpiä asioita hiekkamyrskyistä ja aavikkokansan kohtaamisesta aina lihansyöjätorakoiden hallitsemaan aavekaupunkiin lounasaikana osumiseen.

Damnation Alleyn tarina ei paljoa tarjoa, vaan on lähinnä semi-mielikuvituksetonta ohjuspatterilla koristellulla panssariautolla paikasta toiseen ajelua. Välissä nähtävät kohtaukset vaikkapa törpösti muuhun materiaaliin lisättyine jättiläisskorpioneineen tai aavikoituneen maan keskeltä löytyvine kasinotelttoineen (jonka yksikätisten rosvojen parissa riemuitsevia äijiä kohtaan on mahdoton olla tuntematta sympatiaa) jaksavat kuitenkin pitää mielenkiintoa yllä.

Kokonaisuuden huteruudessa eniten ärsyttävät alun ylipitkitetty (mutta sentään pelottavilla sienipilvillä siivitetty) ydinsotajakso sekä mitäänsanomaton lopetus. Hahmoihin ei juurikaan ole panostettu ja erikoistehosteetkin tuntuvat todella irrallisilta (mikä ei kuitenkaan tietyllä mittapuulla huonokaan juttu ole). Musiikki menee toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

Jokatapauksessa Hornankuja on sen yhden katselukerran hyvin kestävä ja pari kivaa toimintakohtaustakin tarjoava leffa, josta olisi enemmillä mielen kiemuroiden hyödyntämisellä voitu saada huomattavasti parempikin nuclear holocaustin kuvaus. Lisää skorppareita ruutuun ja sassiin!
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 11 Average listal rating (4 ratings) 4.3 IMDB Rating 3.6
Land of Doom (1986)
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 36 Average listal rating (18 ratings) 5.9 IMDB Rating 3.8
Deathsport (1978)
Jälleen yksi neutroonisotien jälkeiseen, pahasti erämaaksi muuttuneeseen maailmaan sijoittuva kuvaus futuristisista gladiaattoritaisteluista, vaikkakin muinaisen Rooman hevoset onkin korvattu perinteikkäillä moottoripyörillä.

Star Warsia plagioidaan härskisti, näyttelylle repeilee ja juonessa on joko kissan mentäviä aukkoja, tai sitten satuin vain räpäyttämään silmiäni tasan väärällä hetkellä. Lisäksi David Carradine on ruma kuin kihomatoja syyhyävän paviaanin peräpukama. Pöytään on vielä katettu niin kristallimiekkailua kuin mulkosilmäisiä kannibaalimutantteja ja värimaailma sinisenä sekä vihreänä välkkyvine strobovaloineen on noin niinkuin mielenkiintoinen.

Lopuksi paranee mainita skenestä, jossa pimeän huoneen katosta roikkuvat läpinäkyvät ja erivärisillä jouluvaloilla täytetyt muoviputket antavat sähköiskuja jostakin syystä alastomana esiintyvälle naiselle.. Ihan oikeasti: MITÄ VITTUA???
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 28 Average listal rating (16 ratings) 5.1 IMDB Rating 5
Lucio Fulcin yritys voittaa post-apocalypse -sarjan mestarinvyö tökkää tyrmäykseen ensimmäisessä erässä.

The New Gladiors kertoo tulevaisuudesta, jossa väkivaltaviihde on kiertänyt kehän ja palannut alkuperäiseen lähtökohtaansa, muinaisen Rooman kansaa huvittaneisiin gladiaattoritaisteluihin. Kuolemaantuomittuja, mättämiseen koulutettuja rikollisia laitetaan ottelemaan toisiaan vastaan kansan hurratessa. Tähän leikkiinhän päätyy tietysti syyttömänä päänmenetykseen tuomittu leffan sankari Blakekin.

Elokuva hukkaa potentiaalinsa jo alkumetreillä. Suurin osa kestosta on tylsää vatvomista ja potkutonta treenauksen katselua, minkä intoa ei paranna myöskään koulutettavien teille tietämättömille kadonnut ryhmäkemiakaan. Onneksi viimeisellä kolmanneksella alkava riehuminen pelastaa moottoripyörineen, vaunuineen, verkkoineen, sekä liekinheittimineen jonkun verran.

Fulcin filmiksi I guerrieri dell'anno 2072 ei ole mitenkään verinen ja parempi niin, sillä ne muutamat tehosteet onkin tehty jo aivan häpeällisen huonosti. Eipä sen puoleen myöskään pätkän pienoismalleista sun muusta tilpehöörästä koostuva rekvisiittakaan kehuja ansaitse.

DVD:n julkaisseen Troman hehkuttamaa Ridley Scottin Gladiaattoria enemmän Videodromea muistuttava New Gladiators ei osaa olla edes täysi rehti munauskaan, vaan lähinnä juuri ja juuri "ok" post-apo halvasti toteutettuna. Sääli, tämän tasoinen ohjaaja kun olisi voinut saada aiheesta niin paljon enemmän irti. Onhan tässä sentään Fred Williamson.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Viimeisten humalaisten kanssa pitäisi ottaa juomapeli: joka kerta kirosanan kuuluessa dialokissa lasi täyteen ja shotti suuhun. Siinä voisi kovemmallekin juopolle pian tulla äitiään ikävä.

Hm. Jotain findie-tuotteista post-apocalypseahan Humalaiset on. Maailma on mutanttien hallitsema ja ainoastaan jatkuva ryyppääminen pitää ihmisen normaalina ja hyvänä. Siinä taitaa olla jotain tekijäin sanomaa katselijoille kaksin käsin.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1383 Average listal rating (1015 ratings) 7.9 IMDB Rating 8.1
Mad Max 4 on niin ruma, että jouduin nimen paiskautumisen jälkeen pitämään pienen tauon ja vilkaisemaan trailerista, katsonhan nyt varmasti sitä kaikkien hehkuttamaa kassamagneettia, enkä jotain fanien tekemää parodiaa. Visuaaliseen ilmeeseen onneksi tottuu siinä puolen välin tienoilla, vaikkei sinisten kohtausten värimäärittelyyn ja etenkään räjähdysten tai liekkien näkemisen karmivuuteen pysty sopeutumaan kahdenkaan tunnin aikana.

Vaikka naiset eivät saa naamaansa pestyksi, pitävät he viehätysvoimaansa sentään yllä meikkaamalla. Ei kai se paska kasvojen päällä niin paljoa haittaa, kunhan vain kajaalia on silmäkulmassa. Rekkojen katolle on laitettu liehumaan hyvinkin hämmentävästi punaisia ja mustia lippuja. Kitaraa soittavan mulkvistin ärsyttävyyden olisi voinut sensuroida hermoja rassaamasta viimeistään editointihuoneen tunkkaisuudessa, eikä pääosan pallinaamaa pysty mieltämään Maxiksi, vaikka myönnänkin olevani ihan tyytyväinen pappa Gibsonin poissaoloon. Tina Turneria apinamaisine lapsikatraineen ei sentään tässä erässä nähdä.

No ei, ymmärrän teorian asteella, mikä ihmisiä Fury Roadissa viehättänee. Onhan raaka ja brutaali elokuva sarjalleen uskollinen, eikä osassa lavastusta ja puvustusta ole kaiken CGI:n suodattamisen jälkeen ongelmaa. Myös moottorisahan heilutus näyttää siistiltä: onpa lyhyt kohtaus jopa onnistuttu jättää katsojan vaatiman ähkyn mittoihin venyttämättä.

Ikävä kyllä mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän tälläinen ylipitkäksi kaulittu hapan kaahailu, mättäminen, ampuminen ja muu non-stop -toiminta jaksaa kiinnostaa. Minulle filmi oli tylsä, mielenkiinnoton, saman vanhan Miller-kaavan toistoa; kaavan, jonka Road Warrior kertaalleen onnistuneesti kantoi. Fury Road ei opeta, viihdytä, laajenna maailmankuvaa tai edes shokeeraa. Etenkin samana vuonna tulleeseen, kieli poskella roikkuneeseen Turbo Kidiin nähden se on ynseä yritys kastella kokoon kuivunutta post-apocalypse -genreä uuteen kukkaan.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 84 Average listal rating (58 ratings) 5.4 IMDB Rating 5.4
Cherry 2000 (1987)
Jätkä etsii uutta panokonetta post-apocalyptisessa miljöössä.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 10 Average listal rating (1 ratings) 4 IMDB Rating 3
Roller Blade (1986)
Paljon on annettu, kun leffan sisältöön kuuluu pelkillä rullaluistimilla vaatetettuja naisia, kirjavia hymiötä ja diskomaisia värejä, nakuriittejä luotsaavia perhosveitsi-nunnia sekä sössöttävä käsinukkepirulainen. Ei kuitenkaan ole liian ankarasti sanottu, jos väittää Donald G. Jacksonin olevan elokuvantekijänä lahjattomampi kuin Pukki joulupäivänä. Ohjausta ei liiemmin ilmeisesti ole ollut, leikkaus rikkoo kaikkia siihen kohdistuneita sääntöjä, eikä kameran parissakaan ole turhan pitkiä päiviä vietetty. Erikoisuuksilla ja kauniilla typyillä täytettynä kalkkunana Roller Blade vielä menisi, mutta sisältöä ei kyllä hyvällä tahdollakaan ole 1/16 vuorokaudeksi. Lopulta itku on lähellä kurimuksesta pääsyä odotellessa.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Joku tästä läpästä ehkäpä diggaa, mutta itse en elokuvan monesti raakuuksista hauskuuttaan repivää huumoria avosylin vastaanottanut. Sen sijaan inho tekijöitä ja Don Johnsonin hanurista väännettyä pärstää kohtaan kasvoi tämän myötä melko suureksi. Ei A Boy and His Dog nyt sinällään ihan täysi rimanalituskaan ole (joka estää antamasta harkitsemaani laadullisen sisällön ansaitsemaa yhtä tähteä), mutta mikään ei silti pese sitä, että huomattavasti parempaa post-apocalypse -viihdettä mielestäni tällaisia ennemmin tarjoilevat karjuvien punkkaritukkien vedestä/öljystä käymät moottoripyörätaistelut autiomaassa hilpeällä camp-komiikalla ja mahdollisesti syntikkapopilla säestettynä.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 9 Average listal rating (2 ratings) 3 IMDB Rating 5.2
W (1983)
"Uusi mahtava suuri seikkailu, jossa ei ole yhtään kuollutta hetkeä!
Elokuva, joka nousi heti kärkeen USA:ssa!"

Kersantti W - nykyajan Mad Max (!) on leffa josta ei ota selvää, mihin maailmaan se lopulta sijoittuu. Hetkiin jolloin maailma alkoi muuttua? Elokuva ei suoranaisesti ole minkään katastrofin jälkeiseen aikaan sijoittuva post-apocalypse -tuote, vaan ehkä enemmänkin Mad Max 1 -pituuksilla menevä oudoke, jossa virkamerkkinsä ja peniksensä menettävä poliisi kavereineen laittaa viiksekkäistä kaljupäistä koostuvalle, erämaassa prätkillä ajelevalle huumejengille luun kurkkuun. Aavikolla riekkumista lukuun ottamatta kaikki tuntuu aika kasarilta miljöötä sun muuta ajan henkeä myöten.

Lopussa filmi saa enemmän genrefiilistä seppien taottua miehille ritaritamineet ja näiden peltilehmiin panssarisuojat. Hyvikset hyökkäävät kakaralaumaa panttivankeinaan pitävien nahkahomojen tukikohtaan, minkä tuoksinnassa eräs ukko hyppää 180 asteen juoksuloikan ja ampuu lennossa vihollisensa puusta. Tätä ennen kalju, silmälasipäinen kyläihminen on ehtinyt lesota ja hänen parrakas, raitaverkkareita suosiva kaverinsa vedellä kamalan näköisiä kung fu -liikkeitä. Muuan kasvoväreillä itsensä koristellut irokeesi viiksivallu ampuu myös kersan.

Musan ja kohtausten leikkaus on vähintäänkin häiriintynyttä ja lasten dubbaus on helvetin ärsyttävää "mommy mommy where's my mommy" -hokemista, esittäjänään arvatenkin levittäjän ainoa sisarenpoika. Filmistä löytyy hyvin iljettävä kuva, jossa altaassa uivaa naista kuvataan miehen karvaisten säärten välistä. Mieleen jää myös siirtymä kastraatiokohtauksesta sairaalaan, missä kiljuva viiksimies pomppaa unestaan istualleen silmät selällään ja muniaan pidellen.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 303 Average listal rating (209 ratings) 4.9 IMDB Rating 5.1
Ottakeepa leka poskeen. Ihan omalla painollaan menevää post-apo-kalkkunaa, jonka aikana toteutukselle vuoroin nauraa, vuoroin itkee. Gorea on, Van Damme yrmyilee Pyun-tyyliin itsensä alas ristiltä ja pahis on superpaha. Toimintakohtaukset on leikattu pyllylleen, mutta pervona miehenä nautin niistä. Teknisesti ja paperille asetettuna kaikki on aika epäonnistunutta ripulia. Mutta MINÄHÄN en ole tosikko! Paskiaiselitistinoviisit!
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 13 Average listal rating (4 ratings) 5.8 IMDB Rating 5
Muistaako kukaan Mechwarrior-pelejä? Itse en ikinä näitä jättirobottijuttuja päässyt kokeilemaan, mutta Pelit-lehdestähän niistä silloin kersana ysärillä tuli luettua ja näistä vempeleistä unelmoitua. Olinkin hilkulla saada bonerin huomatessani tämän filmin kannessa komeilevan ihka-aidon mechin.

Sitten julmaan todellisuuteen: Crash and Burnissa rällästetään mechillä mitalleen yhdessä skenessä ihan leffan lopussa, eikä siinäkään konetta käytetä yhden tolpan nostoa kummempaan. Laskukausi. Se niistä haaveilemistani eeppisistä jättirobottien taisteluista rakettien lennellessä ja konekiväärien papattaessa. Onneksi rautaörmy on sentään toteutettu hyvin.

Muuten tässä lörpötellään. Tapahtumapaikka on post-apocalyptinen maailma, jota hallitsee mediapropagandallaan liki Iltalehden tasolle pääsevä Unicom-firma. Lafkan terminaattorit alkavat tekemään tuhojaan joillekin wannabe-kapinallisille ihan liian myöhäisessä vaiheessa, eikä oikeasti voisi vähempää kiinnostaa. Lopussa yhden androidin pää ammutaan mäsäksi haulikolla. Käheetä.

Mitä tästä kaikesta siis opimme? Full Moon Entertainment on hyvin tärkeä tuotantoyhtiö.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 39 Average listal rating (25 ratings) 4.7 IMDB Rating 2.3
Kukakohan vittupää keksi yksi yö ruoansulatusvaivoihin huutaen herättyään, että hemmetti, siellä päiväkodissahan työskentelee se joku mukava tarhasetä-Robert, minäpä jumankauta teen siitä seuraavan tuottamani leffan myötä toimintatähden? Sylttyäkin pahemman jumitusnaaman omistavaa, pörröisen halipuppelieläimen silmillä siunattua Gintya ei vain voi ottaa vakavasti yhdessäkään tämän kovanaamaisessa räiskintäpläjäyksessä, ei vaikka stella sitten kasvattaisi parran ja lentelisi ihan oikealla helikopterilla.

Ginty saattaa Kadonneen maailman soturissa vielä mennä tahattoman koomisena hahmona, mutta samaa ei voi sanoa Donald Pleasencen susipaskasta tulkitsemattomuudesta leffan pääpahiksena. Fred Williamson on sentään pahaperse, mutta tälle annetaan aivan liian vähän aikaa kameran edessä. Gintyn piipittävään pyörään ensin raivostuu, kuoleman hetkillä kiintyy ja lopulta ylösnousemuksen koittaessa tätä kohtaan kokee silkkaa himoa... murhanhimoa.

Mitäpä muuta... Post-apocalyptisesta maailmasta ei saada irti mitään, kuvan nopeutusnappi taisi jumittua pohjaan alkuskenejen kohdilla ja toiminnasta nauttii, jos "piu piu"-sanovat muovipyssyt ovat sydentäsi lähellä. Heikoilla jäillä mennään.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Voisi sanoa että aika turha post-apocalypsointi taas kyseessä. Kolmannen maailmansodan sienipilvet pyyhkäisevät pallon yli, mutta pari maanalaisessa sähkökeskuksessa tai mikä lie onkaan piilossa ollutta jätkää säästyy säteilyltä ja kipuaa takaisin auringon valoon. Siellä sitten motoristijengit riehuu ja yhden kaveruksista menetettyä päänsä on aika käydä sotaan moisia vastaan.

Varsinaista juonta ei ole, jytinäpumppu hallitsee taustalla ja köyhä toiminta on leffan ainoa piristysjauho. Pahintahan tietenkin on, että elokuva varastaa jokusen jo aikamonessa italoeksploitaatiossa nähdyn kohtauksen Final Executionerista, mikä ei ainakaan pisteitä nosta. Parhaat puolet lienevät huvittavahko flirttikohtaus alastoman muijan puhuessa "viettelevästi" yhdessä välissä viltin alla sekä tietenkin Alex Vitale syömässä jonkinlaisia perunalastuja.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 9 Average listal rating (4 ratings) 5.8 IMDB Rating 3.6
Empire of Ash (1988)
Jossain lähimetsikön kätköissä kuvattu kanadalainen post-apocalypse, joka on loppujen lopuksi aivan törkeän tylsää ja yhdentekevää kamaa. Yhdellä tyypillä on joku ohjuskypärä ja eräs nainen ottaa luolasuihkun. Soundtrack on mukiinmenevä.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Tylsä ja innotta maailmaan saapunut post-apocalypsointi. Taisteluissa olisi ollut parantamisen varaa, yhteenkään hahmoon ei pääse sisälle, eikä totalitarismia käsittelevä juoni voisi vähempiä viehättää. Suorin sanoin Lawless Landin ei voi väittää herättäneen tunnetta puoleen taikka toiseen.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 78 Average listal rating (41 ratings) 6 IMDB Rating 6.5
Tylsää, aihettaan hyödyntämätöntä soopaa.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 78 Average listal rating (52 ratings) 6.2 IMDB Rating 4.6
No niin, ottakaamme lähes uunituoreen menestyselokuvan idea, lisätkäämme onneton käsikirjoitus ja sekoittakaamme joukkoon kasa karmaisevasti puettuja c-luokan näyttelijöitä. Kuorrutetaan koko "komeus" muka "rankalla" väkivallalla ja laittakaamme uunin kuumuuteen hautumaan, jonka aikana sotkun pinnalle paistuu korkeita ikärajoja sekä parhaassa tapauksessa jopa kokonaisia esityskieltoja. Otetaan ulos uunista ja lapset, New Barbarians on valmista!

Uudet Barbaarit yrittää siis vimmaisesti kopioida vuotta aikaisemmin valmistunutta, Mel Gibsonin tähdittämää Road Warrioria, kehuttua australialaisvisiota ydinsodan jälkeisestä maailmasta. Elokuva alkaa kunnianhimoisesti kameran esitellessä autiota, luurankojen ja raunioiden täyttämää aavikkoa ruutuun ilmestyvän tekstin selventäessä vuoden olevan 2019 ja että aikaisemmin mainitsemani konflikti on saatu sodittua kunnialla loppuun. Paikallista tienoota hallitsee One-nimisen jannun johtama julma, Temppeliritarien nimen alla liikkuva murhaaja-kopla, joka on ottanut elämäntyökseen tuhota katastroofin aiheuttamiseen syyllistynyt ihmiskunta maan päältä. Tätä juokon tavoitetta vastaan taasen taistelee köyhän miehen Mad Max nimeltä Scorpion, apunaan räjähdysherkkiä nuolia ammuskeleva Nadir sekä todella ärsyttävä, ritsalla aseistautunut mekaanikkopikkupoika.

Juupa juu, tämän suurempia juonia ei sitten tarvitakaan, vaan New Barbarians keskittyy lähinnä kuvaamaan Scorpionin heilumista naurettavan ajoneuvonsa kanssa erämaassa. Välillä kuin tyhjästä paikalle ilmestyy vastaavanlaisilla kapineilla kaasuttavia Temppeliritareita, ja näin saadaan katsojan "mielenkiintoa" ylläpitämään taas yksi todella tylsää seuraamista oleva toimintakohta, jossa normaalisti pari tyyppiä ammutaan mainittavan mauttomalla laser-pyssykällä, ja hyvällä onnella ehkäpä joku kaveri saattaa tiimellyksessä päänsä menettää. Sitten puidaan taistelua kummassakin leirissä kovaan ääneen, törmäillään karavaaneihin jne, muutama taistelu lisää ja pian lopputekstit ovatkin jo ruudulla rullaamassa.

Pian on tosin suhteellinen käsite, vaikka leffa kestääkin vain puolisentoista tuntia, nuo 90 minuuttia tuntuvat kuitenkin ensimmäisen vartin kuluttua silkalle tervan juonnille. Tarina on yksinkertaisesti niin mielenkiinnoton, ettei sille viitsi kuin kintaalla viitata, taistelut ovat loppujen lopuksi veretöntä ja melkoisen kankeasti toteutettua sähläämistä, ja myös hahmojen kesken käymä dialogi kiinnostaa kuin kilo sitä ainetta, jolla tätä elokuvaa voisi parhaiten kuvailla. Maitona kahviliköörissä vieläpä musiikkina toimiva ärsyttävä jumputus ei ainakaan menon nostattamisen kannalta ole sitä parhaiten valittua, ja onnistuukin viimeistään pilaamaan rasittavuudellaan tilanteen kuin tilanteen. Lavasteet tosin ovat ihan kivoja.

Näyttely on aikamoisen ala-arvoista tasoa, porukka reagoi ruumiinsa vastaanottamiin osumiin sekunnin tai parin viiveellä, heiluttaa nyrkkejään laiskan teennäisesti, eikä tunnu tosissaan piittaavan vaikkapa lähestyvän pyssymiehen tahi maasturin luomasta hyvinkin mahdollisesta kuolemanvaarasta, vaan mieluummin jolkuttelee karkuun tappajia kuin olisi kuntoa pururadalla vaimon käskystä nostattamassa. Englanti-dubbaus sen puoleen on ihan sydämellä esitettyä, mutta sen sovittaminen hahmojen suuhun tuo pintaan lähinnä helpotuksen tunteen siitä, ettei ketään muu ollut kanssani tätä kuningas-ostostani ihailemassa.

Ohjaus ei ole mitään vallankumouksellista, vaikkakin Castellari yrittää epätoivoisesti rakentaa tunnelmaa nujakoissa runsaahkosti käytetyillä hidastuksilla, ja onpa mukaan ängetty pikkuinen viittaus spagettiwesterneihinkin loppupuolelta löytyvän kaksintaistelun muodossa. Nämäkin pari kikkaa kuitenkin pilaa kunnialla se tosiseikka, ettei koko touhua voi ottaa missään välissä pätkääkään vakavasti, tai sitten olen vain outo kummajainen kun en satu lämpenemään porukan sonnustautuessa läpinäkyvään, luodinkestävään "keijukaispukuun", vaihtoehtonaan vaikkapa nahkahousut taikka koppalakki, ja samalla muotoillessaan partaansa loukkoja päälaen karvoituksen ollessa osittain värjättynä esimerkiksi violetiksi tai hopeiseksi, puhumattakaan mielenkiinnostani katsella Temppeliritarien vihkiseremoniaa, jossa oleellisena osana ovat köydet, tuhkaluukku sekä housujen takapuolelta repiminen... Enää en sitten kummastelekaan Internet Movie Databasen leffasta antamia riemastuttavia avainsanoja...

Tiivistelmänä New Barbarians on paitsi huono ja tylsä, myös ennenkaikkea täydellisen TURHA Mad Max-klooni, minkä tekemisen olisi voinut vielä jotenkin antaa anteeksi, mikäli meno olisi ollut pientäkään viihdyttävyyden tapaista oireilevaa ja edes sen yhden katselukerran kestävää mättöä. Tälläisenä tämä kuitenkin hukkuu muiden tyhjänpäiväisten, alle keskitason toimintasotkujen iloisen kirjavaan joukkoon kuin tuhka tuuleen. En pätkääkään ihmettele, että tätä markkinoitiin aikoinaan todella rajulta kalskahtavalla K-20 varoituksella, se kun oli omallakin kohdallani ainoa syy rainan ostamiselle. Normaalisti en dvd-kokoelmaani ole alkanut eteenpäin myymään, mutta en todellakaan usko koskaan saavani tästä elokuvasta mitään irti, joten eiköhän kiekon siirtäminen taakaksi jonkun toisen onnettoman harteille ole (vaikka sitten verikoston pelossa) enemmän kuin oikeutettua.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Load more items (13 more in this list)

In Finnish.

Added to

8 votes
Favorites CINEMA LISTS of Hulkargh (23 lists)
list by hulkargh
Published 6 months, 3 weeks ago 1 commentRelated lists

After The Apocalypse...
138 item list by Neithan
35 votes 4 comments
Cannibal cinema top list
27 item list by Kurkkuharja
6 votes
Post Apocalypse - Cult Flicks & Trash Pics
23 item list by AFIoscar
2 votes
Four Horsemen of the X-Men Apocalypse (Poll)
4 item list by ChihuahuaDaddy
16 votes 8 comments
Zombie Apocalypse
8 item list by Daniela_C_xx
26 votes 7 comments
Post-Apocalytic
9 item list by Earthbound
Top 10 Modern RPG Games
10 item list by TrainRain
6 votes
Top 25 Modern Greats (Post 1970)
25 item list by Rossjm
7 votes
...and I feel fine!
546 item list by Artemis Panthar
11 votes
Things - I find amusing
49 item list by jaytoast
48 votes 6 comments

View more top voted lists

People who voted for this also voted for


More lists from KurkkuharjaComments

Posted: 2 years, 8 months ago at Sep 30 8:24
Thanks.

Post comment


Insert image

drop image here
(or click)
or enter URL:
 link image?  square?

Insert video

Format block