Explore
 Lists  Reviews  Images  Update feed
Categories
MoviesTV ShowsMusicBooksGamesDVDs/Blu-RayPeopleArt & DesignPlacesWeb TV & PodcastsToys & CollectiblesComic Book SeriesBeautyAnimals   View more categories »
Listal logo
38
vote
797 Views    Share:

My movie year 2018

Movie list created by Kurkkuharja Avatar

Add header image

Choose file... or enter url:
Sort by: Showing 35 items
Decade: Rating: List Type:
People who added this item 1 Average listal rating (0 ratings) 0 IMDB Rating 0
17.1. (Yle Areena)
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 29 Average listal rating (20 ratings) 4.6 IMDB Rating 0
16.1. (YouTube)

Rasistisuudessaan etova: erityisesti kohtaus, jossa kuvattiin hymyileviä juutalaisia lukijan vauhkotessa näiden rodullisesta pahuudesta sai aikaiseksi ikävän olon. Myös vertailua rottiin harrastetaan ja kosher-tuotantoa näytetään - jälkimmäinen on, kaikessa propagandistisuudessaan, ainut hetki, jolloin elokuvaan voi edes jollain tapaa yhtyä, sillä ihmettelen henkilöä, joka näkee jonkinlaisen moraalisen tai eettisen oikeuden eläinten kiduttamiselle (vastapuolena "saksalaisten" tavasta teurastaa eläimet annettiin rakastava mielikuva, joka tuntuu vähintäänkin mielikuvitukselliselta mm. Döplinin Berlin Alexanderplatzin jälkeen).

"Dokumentti" sisältää myös paljon faktoihin perustuvaa tietoa, kuten väittäessään Rosa Luxemburgin ja Emma Goldmanin olevan sama henkilö tai Chaplinin olleen juutalainen. Eräänä osoituksena rodun pahuudelle käytetään loppukohtausta Fritz Langin M:stä, missä lapsenmurhaajaa näyttelevä juutalainen Peter Lorre vetää vinkuvaa puolustusmonologiaan. Lopulta Hitlerkin käy paasaamassa.

Pakko myöntää, etten kaikesta iljettävyydestä huolimatta voi olla löytämästä The Eternal Jewistä myös kiinnostavia puolia. Sen antama ryöpytys menee monilta osin yhteen nykyfasistien ja uusnatsien muslimeihin kohdistuvien syytösten kanssa (tämä tuo enemmän kuin vähän mieleen Tallinnan KGB-museossa näkemäni Breznevin ja Andropovin kuolinilmoitukset, joissa teksti oli sama, kuva vain vaihdettu), minkä luulisi laittavan ainakin jonkun ajattelemaan jotakin. Siinä sivussa on erityisen kiinnostavaa, että tämä on joskus ollut virallinen valtiollinen kanta ja kyseessä olevan kansanvalistukseen tarkoitettu dokkari. Jos manipulointia ja valehtelua on tapahtunut näin törkeissä mittapuissa ennen, voisiko sitä käydä myös tänä päivänä? Viekö tämä pohjaa uskolta poliittisesti ankkuroituneisiin uutistoimistoihin ja mediaan?

Niin ja miksi katsoin tämän? Työpaikallamme oli erään muuatta katsojaa shokeeraaneen näytöksen jäljiltä kohu siitä, mitä elokuva-arkiston sopii näyttää. Eräs vakavasti otettava tutkijataho havainnollisti kantaansa sanomalla, että nousisi itse julkisesti vastustamaan esimerkiksi The Eternal Jewin esittämistä. Koska olo alkoi tuntua yhtä jännältä kuin joskus penskana Moottorisahamurhaajaa salaa nauhuriin tunkiessani, pakkohan nimike sitten oli vilkaista.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
15.1. (DVD/Kirjasto)

Tässä kiikaroitiin ihmisten ikkunoista sisään ja juostiin bussin alle.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 149 Average listal rating (101 ratings) 6.2 IMDB Rating 0
15.1. (YouTube)

Tästä löytyikin selvyyttä Uga-ugan puhveli- ja karhupäähineille.

Niin Chaffeyn kuin Hammerinkin ensimmäisessä luolamieselokuvassa on Harryhausenin moitteetta animoimia dinoja, jättiläishämähäkki ja leguaani, meikattuja naisia ja tulivuorenpurkaus, muttei oikeastaan selväsanaista dialogia. Koin todellista huumaa kohtauksessa, jossa kannustin triceratopsia ottelussa jotain mielikuvitusliskoa vastaan - tuntuukohan penkkiurheilijoista juuri tältä? Skene jossa lentosaurus syö toisen poikaset pesästä tuntui surulliselta.

Muistaakseni tämä ei ole ensimmäinen kerta, jolloin kirjoitan päiväkirjaani, että salin puolella olisi pyörinyt Citizen Kane, mutta itselläni oli järkevämpää tekemistä.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 666 Average listal rating (317 ratings) 7.4 IMDB Rating 0
Arizona Dream (1993)
14.1. (DVD/Kirjasto)

Kalat lentelevät ilmojen halki ja avannosta ongitaan kampeloita. Surrealistisia hetkiä riittää hollywoodlaistetussa elokuvassa, jonka tapahtumat tuntuvat absurdiikastaan huolimatta kaavamaisilta ja sliipatuilta. Silti melko viihdyttävä ja katselunkestävää, parit sentimentaaliset huippuhetket oli saatu musiikin ja kuvauksen korostavassa dramaattisuudessaan mukavan tunteisiin vetoaviksi.

Ei jaksa kirjoittaa. Viime aikoina ei ole jaksanut hirveästi elokuviakaan. Saati tätä listaa.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 253 Average listal rating (162 ratings) 6.3 IMDB Rating 0
Psycho II (1983)
13.1. (Teatteri/35 mm)

Kolmas katselu.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
12.1. (Teatteri/DCP)

Dokkarin aihe ei liiemmin koskettanut.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
12.1. (Teatteri/35 mm)

Kombinaatiodokumentti Romanovien dynastian tuhosta. Koska en viime yönä juuri nukkunut ja tempo oli melko rauhallinen, salissa alkoi pahan kerran ramaista.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
11.1. (USB-tikku)

Yritän kirjoittaa tästä jotain taide-elokuvalehti Laajakuvaan.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
11.1. (Yle Areena)

"Yöperhosia on vaikea havaita, sillä ne liikkuvat öisin."

En niinkään paneutunut selkokielellä rauhallisesti luettuun dialogiin, kuin lumoaviin kuviin, joita mainio musiikki korosti. Muistaakseni tämä olisi näytetty Särkänniemen planetaariossa jokunen vuosi sitten Tampereen elokuvajuhlien yhteydessä. Tuolloin en aikataulujen vuoksi viitsinyt kävellä niin kauas pääspotilta, mutta nyt harmittaa. Olisi varmasti ollut huikea kokemus.

Suosittelen kaikille yöperhosihmisille tai muuten vain yöperhosmielisille.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 47 Average listal rating (30 ratings) 6.3 IMDB Rating 0
10.1. (USB-tikku)

Hammerin versio Lerouxin ei niin järin kiinnostavasta tarinasta on ehdottomasti se paras näkemäni mukaelma. Kummitus treenaa tytöstä oopperatähteä ja lopussa pelastaa tämän hengen omallaan. Kohtauksessa on surumieltä ja koin niin kovaa myötätuntoa kauniisti laulanutta ja kukilla palkittua naista kohtaan, että pitkästä aikaa todella toivoin hahmon uhkaavista merkeistä huolimatta pelastuvan kuolemalta. Lavasteet ovat mahtipontisia ja ooppera kuulostaa hyvälle. Gorea ja väkivaltaa ei ole retosteltavaksi asti, mutta jotain tälläkin alalla löytyy. Filmissä on myös fabu, joka myy säkistään rottia piirastarpeiksi.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 30 Average listal rating (21 ratings) 6.4 IMDB Rating 0
Captain Clegg (1962)
8.1. (USB-tikku)

Hammerin välituotannossa Peter Cushing on merirosvopappi ja konnat huomattavasti "hyviä" tyyppejä karismaattisempia ja vetoavampia. Mitään muuta leffassa ei oikeastaan tapahdu kuin hengaillaan pubeissa ja kirkoissa, joskin surullisen näköinen, kalju ja korvaton jätti yrittää aina toisinaan kostaa Cushingille silpoutumisensa ja autiolle saarelle jäämisensä. Kerran-pari nähdään myös joukko luurankopukuisia tyyppejä ratsastelemassa sinne tänne. Mistään twisteistä ei voi puhua, sillä kaiken arvaa jo heti kättelyssä.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 108 Average listal rating (67 ratings) 7.9 IMDB Rating 0
8.1. (Teatteri/USB-tikku)

Kerran isäni opetti minut tekemään jäätelöä. Eilen puolestani yritin tehdä isälleni appelsiinimarenkipiirakkaa, joka kuitenkin maistui linnunpaskalle. Myöhäisellä kävelylenkilläni puolestaan törmäsin pimeällä metsätiellä moottorisahan ääneen ja löysin kaksi syyllisen näköistä tyyppiä pätkimässä kaatuneesta puunrungosta itselleen kaiketi polttopuita. Takaisin autotien varteen päästyäni näin pillit vinkuen kaahaavan kyttäkaaran. Mietin yhä, liittyivätkö nämä asiat toisiinsa.

Terveisin pikkukaupungin pormestari.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 770 Average listal rating (498 ratings) 5.8 IMDB Rating 0
Mirrors (2008)
7.1. (DVD)

Kiihtyvän kauhun ja The Hills Have Eyesin remaken valossa Ajattoman oloista paskaa, josta on oikeastaan vaikea keksiä mitään hyvää sanottavaa. Huonoakaan en jaksa alkaa luettelemaan, sillä lähtisin mieluummin kävelylle.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 814 Average listal rating (572 ratings) 6.6 IMDB Rating 0
7.1. (DVD)

Yliampuvaa väkivaltaviihdettä.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 138 Average listal rating (89 ratings) 7.6 IMDB Rating 0
Toni Erdmann (2016)
7.1. (Yle Areena)

Synttärien kunniaksi tuli pitkästä aikaa eksyttyä baariin useammalle ja seuraavan päivän koomassa Toni Erdmannin katsominen ei kai ollut paras päätös. Huumori ja hahmot eivät vakuuttaneet ja koin kaiken jotenkin laimeana. Olisi pitänyt ehkä katsoa tietoista törkyä koko sunnuntai.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
6.1. (Teatteri/35 mm)

Ei muuta sanottavaa.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 0 Average listal rating (1 ratings) 8 IMDB Rating 0
6.1. (Teatteri/35 mm)

Into kommenttien kirjoittamiseen kuoli yhtä nopeasti kuin alkoi. Venäjän ihmeet 1 & 2 ovat itäsaksalainen, yhteensä neljätuntinen dokumentti Venäjän vallankumouksesta ja Neuvostoliiton kehittymisestä avaruusmahdiksi. Dokkarit oli dupattu suomen kielelle Neuvosto-Karjalassa.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 5 IMDB Rating 0
Wages of Sin (1969)
6.1. (USB-tikku)

Sergio Martinon ensimmäinen elokuva on Ruotsiin painottunutta mondoa, jossa hirvitellään niin hiihtokisojen mustikkasoppaa ryystäville jääparroille, seksiliikkeille, ruiskumestareille, kannabista koko perheen voimin vetäville hippikommuuneille, kommarimarsseille kuin saunasta hankeen kiiruhtaville ilkialastomille neidoille - kohtaus, jonka herkkyyttä joulupuun pienet paperiset keltasiniristiliput korostavat.

Eräänlainen tapa juhlistaa merkkipäiväänsä tämäkin - "huomenna" tarkoitus jatkaa itäsaksalaisen kolhoosidokumentin voimin. Muuan tuttuni vaikutti hämmentyneeltä, kun kerroin synttärieni vietosta. Naapurinikin kyseli mahdollisuutta päästä paikalle, mutta perui halunsa todettuani "tervetuloa, katson täällä italiankielistä roskaa vailla tekstejä."
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
5.1. (USB-tikku)

Post-apocalyptinen leffa, jossa mennään Jedin paluun ja Tuomion temppelin henkisesti viidakkoon. Ewokit on korvattu ilkeillä pygmeillä ja loppu on silmistä lentävine säteineen melkoinen. Silti lopulta tylsää, liukuhihnalla tuotettua roskaa, joka ei viihdytä tai kikatuta. Naapurini alkoi hakkaamaan tämän aikana ikkunaani, sillä jonkun toisen, vahvasti humaltuneen rappukohtalotoverini piti päästä asuntoonsa, eikä hänellä ollut avainta.

Suominimi: Voodoo vuoren salaisuus.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 2 Average listal rating (2 ratings) 8 IMDB Rating 0
5.1. (RTVA)

"Suomalaiset ovat läntisen Euroopan väkivaltaisinta kansaa. Olen yhteiskuntatieteilijä ja sanon että vaikka kaikki elokuvat ja tv-ohjelmat kiellettäisiin Suomessa, väkivaltatilastoissa tämä ei tulisi näkymään.

Yleisimpänä väkivaltarikoksena maassamme juoppoporukan jäsen puukottaa jotakuta kaveriaan. Väkivaltaisimmat 80-luvun elokuvat ovat lähinnä inhottavia ja saavat aikaiseksi vastenmielisen olon elokuvaväkivaltaa kohtaan. Osa elokuvista antaa toki käyttäytymismalleja, mutta vain ihmisryhmälle, joka väkivaltaa todennäköisesti muutenkin tulisi toteuttamaan."

Sitaatti ei ole puhdas, vaan jonkinlainen hajamietetiivistelmä Antti Alaselta dokumentissa kuultavista kommenteista.

Kauhun kummisedät on siis dokkari videolaista Suomessa, tarkemmin sanoen vuosien 1987-2001 välisestä videosensuurista. Jouni Hokkasen harvinainen pätkä pyrkii käsittelemään aihetta sekä vakavasta että fanikulttuurin näkökulmasta. Alasen kaltaisten tutkijoiden ohella tilaa saavat titteleistään huolimatta enemmän harrastajapuolelle menevät (etelän pallinaamoille pitkälti tutut kasvot) Lauri Lehtinen, Mikko Aromaa, Nalle Virolainen ja Harto Hänninen. Olotila tasapainottelee tahojen rajamailla, ruutuun tulviessa niin faktatietoa kuin viihdettä Shokki-sarjakuvista alan peruskirjallisuuteen Killing For Culturesta Meat Is Murderiin sekä Roskaelokuviin, Verikekkereihin ja Mustaan peiliin.

Lisämakua saadaan kasarihaastatteluilla ja tv-klipeillä. Kulttuurin perehtynyt saa nauraa sekä vakavammille kukkahattuihmisten paasauksille että eräälle paradoksille: siinä missä Virolainen myöntää Roskaelokuvien 2010-luvun painoksessa siirtymisensä videolain kaatumisen myötä reserviin, sanoo toinen alan pioneeri tämän juuri erottelevan jyvät akanoista, siis intohimoiset kauhukulttuurin harrastajat pelkistä anarkistisen kielletyn hedelmän kuorijoista.

Mitäs muuta... Lehtisellä on hemmetin hieno FiX-hylly, Tomi Hautakangas myy videokasetteja Pienessä leffakaupassa ja allekirjoitan täysin kommentin tietyn kulttipiirin kuristumisesta marginaalista mainstreamiin siirtyneen festarin myötä. En kovin aktiivinen Night Visions -kävijä muutamia poikkeuksia (ja talkootöitä) lukuun ottamaa ole ollut, mutta käsitän helvetin hyvin kommentin tapahtuman luisumisesta anonyymin kaveriporukan bileistä kaiken satunnaisen kansan huviksi. Lopultahan rehellisesti sanoen NV tätä tänä päivänä on vanhat roskafilmit enintään puoleen jättävä ja niitäkin pitkälti digikopioita esittävä festivaali, joka tuntuu panostavan ylisanojen kera läjinnä uuteen, halpaan, myyvään ja eritoten surkeaan paskaan aidon kaman sijaan.

WHS-Teatteri Union tuntuukin sitten ottaneen tämän alkuperäisen innon haltuunsa: joskin pitkälti itäblokkilaisen, Feeniksiin rinnastettavan outolinnun hahmossa.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 2 Average listal rating (2 ratings) 6 IMDB Rating 0
5.1. (RTVA)

Poliisivoimat ovat kyseenalainen asia: yhden näkemyksen mukaan porvarillisessa diktatuurissa järjestystä kasassa pitävän väkivaltakoneiston olennainen osa, jonkun toisen aatoksissa korruptoitunut ja mafiaa pahempi, näkymätöntä kilpeä kannatteleva kauhukopla ja Edvin Laineen elokuvan puitteissa joukko tavallisia, rauhaa ja harmoniaa puolustavia perheenisiä yhteiskunnassa, jossa kamalin rikos on koppalakin murha.

Yhden yön hinta on samalla sekä hölmö että aikaansa nähden kovapintainen pureutuminen helsinkiläisen alamaailman syövereihin. Puukot viuhuvat, rikoksia suoritetaan itäisen kantakaupungin pimeillä kujilla ja lopulta kyttäkin pääsee hengestään.

Ehkä koomisin puoli ilottomaksi tarkoitetussa leffassa on Joel Rinteen esittämä rikollispomo Punapää, jolta puuttuu kaikkien menneiden ja tulevien gangsterikuninkaitten korskea ylimaallisuus: tämän apupoika vilkuilee häntä tuimasti ja nainenkin lähinnä vittuilee. Vaikka Punapää pistää alamaisensa kuriin, lopulta hänen osansa on minimaali jopa niinkin heikosta tapauksesta, kuin Howard Hawksin (sensrorin tahdon vuoksi) paperimaiseksi vesitetystä Arpinaamasta. Toisaalta Rinteen hahmo tuo filmiin hupaisimmat käänteet tämän enteillessä lopussa Visa Mäkisen Yön saalistajien Reunaa vauhkotessaan työmaaruokalassa "KALJAA! MÄ HALUUN KALJAA!" tai juostessa karjuen sirkeliin - instrumenttiin, joka lavean tien vesiputouksen lailla loppuvassa päässä alati odottaa.

Niin ja tärkeintä on muistaa, että kilpikonnan murhaaminen on hassu ja vähäteltävä juttu.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 0 Average listal rating (1 ratings) 8 IMDB Rating 0
4.1. (Yle Areena)

Agit Prop on sikäli kiistanalainen bändi, että osasta näiden biisejä tulee hullu fiilis, toisista taasen myötähäpeä. Silti en kiistä yhtyeen merkitystä suomalaisen musiikin historiassa: toisaalta naiivina vastavetona kapitalistiselle kulttuurille, toisaalta aidosti kauniina, sydäntäkin riipaisevana protestina.

Peter von Baghin aloittama ja Jouko Aaltosen viimeistelemä dokkari käy läpi kokoonpanon vaiheita alun pienimuotoisista piireistä DDR:n nuorisofestivaaleille ja Chileen Salvador Allendea tapaamaan. Tuska vyöryy sydämeen vielä tänäkin päivänä sotilasjuntan vallankaappauksen ja eritoten yleismaailmallisen punaiseen huomiseen kohdistuvan uskon romahtamisen myötä.

Tokihan kvartetin jäsenten ajatusmaailma lienee ollut yksisuuntaista ja sinipaitamentaliteetin kautta myös vähemmän itseeni iskostuvaa, mutta - Baghia lainatakseni - onko huoli tasa-arvosta, antirasismista ja vallankumouksellisuudesta porvarillisessa diktatuurissa lopulta naurettavampaa, kuin tämän päivän kokoomuslainen bilekulttuuri rahan palvomisineen, limuviinan kiskomisineen, naisten seksiobjekteina käyttämisineen ja materialismeineen?

Dokumentti antaa hyvän käsityksen missä välissä ja miksi yleisön kiinnostus lähti alamäkeen, uuden kuulijakunnan motiiveista sekä siitä, onko mikään lopulta muuttunut, vaikka maailma eri tavalla tänään on järjestäytynyt.

Viime metrit ovat liikuttavia (vaikkakin epärealistisia) Baghin todetessa Agit Propin laulavan huomisen tulevaisuudesta, sosialismista.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
4.1. (Yle Areena)

Kuusiminuuttinen, vanhoista neukkuleffoista leikattu scifi-lyhäri synnyttää enemmänkin halun nähdä originaaliteokset kuin intoa itse kollaasia kohtaan. Etenkin hirviöt näyttävät kutsuvilta. Valitettavasti lopputekstit on kirjoitettu kyrillisillä kirjaimilla (en jaksa alkaa leikkiä uutta Champollionia), eikä IMDb:kään osaa auttaa.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 51 Average listal rating (35 ratings) 5.7 IMDB Rating 0
The Reptile (1966)
4.1. (USB-tikku)

Hammerin tuotannot lienevät itselleni tärkeintä ja parasta Iso-Britanniasta tullutta elokuvaa ja vaikka Liskonainen on heikko esitys, viihdyin sen parissa etenkin neiti Marplen jälkeen liiankin hyvin. Koleat maisemat vesisateineen ja englantilaisesti (en siis tajua tästä tuon taivaallista, mitä nyt filmeistä olen oppinut...) sisustettuine taloineen miellyttivät sohvalla puoliunessa vahdannutta silmääni, vaikkei juuri mitään oikeastaan tapahdu. Ainakin pureman saaneiden mustiksi muuttuvat kasvot ja valkoisen mädän peittämät hampaanjäljet luovat omanlaistaan siltaa groteskin ja campin välille. Käärmenainen on maskeerattu lähes yhtä surkeasti kuin Moon of the Wolfin ihmissusi ja hupaisin hetki koetaan vakavien ukkojen tutkiessa ruumista, jota esittävä tyyppi ei millään kestä olla paikallaan, vaan tärisee kuin Makkarakalakeiton vhs-ripin kuva. Mielessäni kävi myös tiuhaan, kuinkahan pahasti näyttelijöitä on mahtanut kuvausten aikana hävettää.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 57 Average listal rating (37 ratings) 5.5 IMDB Rating 0
3.1. (DVD)

Ankeaa Christie-filmatisointia, jossa ärsyttävä luuska neiti Marple viisastelee yläluokkaisessa ylpeydessään lailla jammailla yrittävän muumion. Koska ylimielisen haaskan jalka on paketissa, tämä ratkaisee rikoksen kotoaan käsin, pomppaamalla keskellä yötä pystyyn sängyssään ja huutaen "pappi!" vai mikä olikaan. Apunaan hänellä on Scotland Yardin masentava, täysin karsimaatiton viiksiniekka. Murhavyyhteen liittyy hollywoodlaisia elokuvantekijöitä, joiden oikkujen kuvaaminen on kiinnostavinta, joskin kauan sitten loppuun kaluttua antia. Syylliset arvaa jo puolivälissä, mikä ei ainakaan pidä kiinnostuksen tasoa yllä. Kaikenkaikkiaan tv-sarjamaista höpötystä. DVD-julkaisun eräässä repliikissä tee suomennetaan kahviksi.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 3 IMDB Rating 0
Taskuparkki (2013)
3.1. (Yle Areena)

Aikuinen jäbis lähtee siirtämään autoaan ja avaa silmänsä elämälle jouduttuaan lähelle kuolemaa. Nistit eivät vakuuta ja näiden rankkojen jätkien äkisti paljastuva homosuhde on klisee. Ärsyttävin on kuitenkin loppu tästä eteenpäin. Parasta antia öiset kuvat Hellsingistä.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 0 Average listal rating (3 ratings) 5.3 IMDB Rating 0
Tissit (2014)
3.1. (Yle Areena)

Lyhäri tavoittaa jotain ajan hengestä: ihmisten arvottamisesta sisimmän sijaan pinnallisuuden kautta. Seksi ja tietyntyyppisten vartaloiden ihannointi ovat läsnä alati ja kaikkialla, ja yksilön usko omaan tarpeettomuuteensa sekä fyysisen kautta henkisen haluttavuutensa olemattomuuteen tapahtuu niin median kuin kanssaihmisten reaktioiden napostellessa loputkin rippeet itsetunnosta (kommunistit yrittävät tasapäistää massat, toim. huom.). Lopulta omaa arvoa haetaan sairaista asioista, loppupeleissä rahasta, joka mahdollistaa itsensä muokkaamisesta muovin ja leikkelyn kautta. Mikä pahinta, Tisseissä tämä tapahtuu kaverilta (ystävyyssuhteesta, joka tuntuu pitkälti olevan pönkittämässä toisen osapuolen omaa itsetuntoa, voi tosin olla montaa mieltä) kavallettujen massien kustannuksella.

Näitä tunteita kokeakseen ei tarvitse olla nainen: ulvotaanhan samalla tavalla myös adonismaisista ihannemiehistä. Jätkien nostellessa - pitivät he siitä tai eivät - kilpaa rautaa hien ja visvan hajuisilla punttisaleilla, syytävät valtakunnan ykkösmediat samalla ulos tutkimuksia siitä, kuinka epäkiinnostaviksi vastakkainen sukupuoli kokee (kaltaiseni) hoikat ja lyhyet äijät. Liekö yhteyttä siihen, että muuan tuntemani henkilö sai viimeksi baarissa naista lähestyessään osakseen inhon sekaisen katseen ja kiljaisun, että tämä on viimeinen ihminen, jolla on oikeus puhua hänelle – ehkä Me too -kampanjaa olisi aika laajentaa?

Nikin lyhäri tuo esille myös ihanteet täyttävien osakseen saamat negaatiot, äärimmillään suoranaisen esineellistämisen. Tämäkin sopii hyvin 2010-luvun hegemoniaan, jossa tavara ja siihen oikeuttavat numerot tilillä todella merkitsevät eläviä olentoja ja henkisyyttä enemmän. Mieleen tuleet syystä tai toisesta Cronenbergin visio uudesta lihasta, jossa tv-ruutuun päänsä tunkeva hyypiö muuttuu itse eläväksi videonauhaksi.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 9 Average listal rating (6 ratings) 6.5 IMDB Rating 0
2.1. (DVD/Kirjasto)

Pikkupoika ampuu miehuuskokeenaan poliisin naisia hakkaavan Tauno Palon hallitsemassa slummissa, joka lentelevine puukkoineen on maailman pahimpia paikkoja. Veljeni mukaan leffassa esiintyvä viilaaja hoitaa ammattiaan päin honkia.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
2.1. (Yle Areena)

Kovat olivat hypen vuoksi odotukset, mikä todisti jälleen sen ettei kuulopuheiden uskominen kannata. Hienolta näyttävä ja kuulostava raina on toki musta lammas Luokkakokousten, Yösyöttöjen ja Napapiirin sankarien aikakaudella, mutta sisällöstä en vain pysty pitämään. Japanista diggaaminen on pop ja kuten yleisimmin veneen myötävirtaan lipuessa, myös tämä on saanut susheineen, kielen ihannointeineen ja seuranhakupalstoille postattavine kimono-kuvineen itselleni möhnäisen olon. En epäile, etteikö syy löytyisi omasta pikkumaisuudestani ja vammaisuudestani, mutta koen silti alakulttuurien hipstermäisen valtavirtaistumisen vaivaannuttavana (ja toisinaan itseeni kohdistuneiden syytösten myötä myös raivostuttavana: näihin jo vuosien ajan kuulemiini hyökkäyksiin tyydyn vastaamaan, etten mene muiden pillin mukaan ja esimerkiksi käytin punaista ruutupaitaa jo ala-asteella, jolloin kukaan nykyisen muotisuunnan kannattaja ei moiseen landeiluun olisi kirveelläkään alistunut – miksi valitan taas näistä [retorinen kysymys]?).

Elokuva on kuin sarja kohtauksia, jotka yritetään kursia kokonaisuudeksi lopun auta armias monesti kuullulla saarnalla hyvän muuttumisesta pahaksi. Vaikka lima roikkuu parrasta, tuntuu lopputulos kaikkea muuta kuin omaehtoiselta underground-taiteelta. Kohtaukset, joissa Rauni pomppii räpyttäen käsiään ja kotkottaen kuin kana tai päätyy jäätyneenä ulkomaalaisten turistien valokuvaamaksi, suorastaan puistattavat teennäisessä mukahauskuudessaan ja suoranaisessa irvokkuudessaan; joskin jälkimmäisestä voi jälkiviisaana löytää ulottuvuuksia "omasta" kulttuurista ja sen muuttumisesta silkaksi pikaruoaksi.

Entistä ahdistavammaksi katselmuksen teki sen nauttiminen seurassa, allekirjoittaneen "tätä on sitten kehuttu" -mainostuksen pohjustamana. Motiivit (ehkäpä samat kuin ensimmäisen kappaleen sulkeissa pauhaamani?) varmasti tarkentuisivat Areenasta löytyvän dokumentin myötä ja kävisivät ehkäpä avaimena antipatioiden oveeni, mutta entäpä jos tuon uksen takaa löytyisi toinen suljettu portti vartijoineen, joka päästäisi jatkamaan matkaa taas uudelle ovelle vain lukemalla ohjaajan nälkävuoden mittaisen haastattelun? Lopulta koko aihe ei edes kiinnosta, aikaa elämässä on rajallisesti ja vaikka heräsin jo puoli kahdeksalta, huomaan jälleen kellon lähentelevän puolta päivää, enkä ole vieläkään saanut juuri mitään suunnittelemaani aikaiseksi. Niinpä annan tämän vain minulle tarkoitetun sisäänkäynnin nyt sulkeutua lopullisesti.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
2.1. (Yle Areena)

Matti Ijäksen elokuvassa Paavo Pentikäisen esittämä pälvikalju, viiksekäs ja kyseenalaistamattoman limainen taiteilija rynnii panemassa naisia, singoten silmistään tiedostamisen tuomaa turhautuneisuutta. Välistä tämä kuksii Satu Silvoa autossa, joka paikaltaan luisuneen käsijarrun myötä rysäyttää spurgukommuunin seinästä läpi, vähän myöhemmin puolestaan liukuu rihman kiertämittä roskapöntössä rekan alle. Aake Kalliala puolestaan tsiigaa alastonmalleja hävyttömiä aforismeja nojatuolin syvyyksistä heitellen ja vetää käteen kurkkiessaan periskoopilla artistia kylvämässä siementään Kristiina Elstelään. Tämä oli kuulemma kolmas valitsemani pahaa mieltä ja masennusta aiheuttanut kotimainen leffa reilun vuorokauden sisällä, mistä on syytä olla ylpeä.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 8 IMDB Rating 0
1.1. (DVD/Kirjasto)

Haukotuttaa ja jostain syystä näiden kommenttien suoltaminen on jo tässä välissä vuotta vaikeaa. Lieneekö talvisen harmaanmustalla maisemalla osuutta innottomuuteen?

Laineen Päätalo-filmatisointi sisältää monia hauskoja yksityiskohtia jo ensi hetkiltään lähtien: isäntä käskee huutolaispoika Vikkeä putsaamaan kuumana olevaa uunia, joutuen pian repimään apua kiroten huutavan ja rakoille käristyneen lapsen ulos pätsistä. Vähän myöhemmin äijä myös ravistelee karjuvaa penskaa tämän jaloista. Sitten Vikke yhyttää heimopäällikön hommista piikatytön – joka aiemmin on väkisinmaannut pojan – kanssa, joutuen lopulta kasvatuslaitoksen pelossa karkaamaan maailmalle, jättäen jälkeensä emännälle tarkoitetun lapun, jossa kertoo tämän aviomiehen panohommista ja kuvailee isännän niiden aikana hirnuvan kuin hevonen.

Todella lohduttoman ja apaattisen kuvan ajastaan antavan filmin jatkuessa Vikke ehtii mm. tavata viiksettömän Matti Pellonpään rippikoulussa, sekoilla viinapäissään jonkun miestä himoitsevan sutenöörimummon mökissä, saada liki turpaansa Laukku-Villen korttipöydässä, ahdistella yhden talon emäntää, seilata pontikkalautalla ja jäädyttää kaverinsa neljänkymmenen asteen pakkaseen yrittäessään raiskata suksilla mökille saattamansa naisen. Lopulta irstaat olkiviikset (muttei oletettavasti koskaan naista) saanut ja törkeästi maskeerattu gubbe pakenee jostain vanhainkodista ja heittää veivinsä metsässä, joissa koko elämänsä muutenkin hillui.

Viimeinen savotta ei ole ehein kokonaisuus ja sen pomppiminen ajassa tuntuu töksähtelevältä. 12-vuotiaasta parikymppiseksi ja siitä haudan rajalle siirtymiset leikataan tuosta noin kuin näiden välissä mitään erityistä ei olisi tapahtunut, mikä saa jatkumon tuntumaan epäyhtenäiseltä ja hieman sekavalta. Lopun poron kohtaaminen (leffan aikana on jorinoitu monet kerrat siitä, kuinka kuolleen sielu siirtyy tähän eläimeen) tuntuu lähinnä kitschiltä. Silti kokonaisuus toimii omituisena, näyttävänä valvepainajaisena pitkälti yksittäisten kohtausten psykoottisuuden, sairaassa mielessäni kuplivan mustan huumorintajun ja yleisen ankeuden ansiosta. Kellonsa peliringissä häviävää ja selkeän jurrista Leo Lastumäkeä on vuorokautta aiemmin katsotun Tympeän Huttusen varjossa vaikea ottaa vakavasti.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1523 Average listal rating (1016 ratings) 6.2 IMDB Rating 0
Tremors (1990)
1.1. (DVD)

Jättimäiset hiekkamadot janoavat Kevin Baconin ja kumppanien verta jossain kalifornialaisella aavikolla. Avutta jääminen perustellaan kelvollisesti ja vastoin monia vastaavia tuotantoja hirviöitä jopa nähdään ruudulla. Mitään sen suurempaa sanottavaa tästä ei mieleen jäänyt.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 2709 Average listal rating (1767 ratings) 7.9 IMDB Rating 0
1.1. (DVD)

Jos tätä ankeampi juliste jostain löytyy, syön hatullisen peetä. Itse elokuvassa on sanomaa inhimillisyydestä, yksilöllisyydestä, ongelmien ylittämisestä ja muiden painostukselle haistattamisesta, mutta jotenkin en silti erityisemmin syttynyt. Värisävyt ovat harmaita, brittienglanti tuttuun tapaan tunkkaisen kuuloista ja interiöörit luotaantyöntäviä niin kuninkaan hovissa kuin taatelin tallaajien tuvassa. Ainakin kunkku oppii kiroamaan.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 960 Average listal rating (558 ratings) 5.4 IMDB Rating 0
Just My Luck (2006)
1.1. (DVD)

Puoli kahden aikaan uuden vuoden yönä kannattaa katsoa korkeakulttuurista taidetta. Juuri jotain sellaista, kuin tylsistyttävän yhdentekevää, amerikkalaisia arvoja ja komiikan tajua yhdistävää joululahjakomediaa Just My Luck. Mallit toikkaroivat ja kaikilla on hauskaa, kun nämä laittavat taskuunsa koiran kakkaa tai meinaavat tukehtua oliiviin. Yltäkylläinen materia ja Huttustakin tympeämmän garage-bändin rokkaaminen ovat jotain henkeäsalpaavaa, mutta lopussa opitaan elämästäkin: joskaan käsikirjoittaja ei tainnut hoxata, että jos kumpikin epäonnen valitsevista henkilöistä on aina aiemmin negaatioiden kohteeksi jouduttuaan menettänyt myös suurimman osan ihmissuhteistaan, tämän luuseriparin yhteinen taival tuskin kovin pitkäikäinen tulee olemaan. Sain myös tietää, ettei jo ala-asteelta saakka itseäni t-paitojen kautta raivostuttanut Hard Rock Cafe olekaan mikään jee jee täält me tullaan rock n rollia soittava kahvila, vaan joku stadioni. Niin ja olisi kai pitänyt laueta pöksyihin, kun masentuneen näköinen äijä sanoi olevansa White Snaken rumpali. Kaverini oli järkyttynyt kun myönsin, että kommentoin tällaista roskaa yhtä kovaäänisesti keskellä yötä myös yksin ollessani.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom

Shit never stops.

Comments are in Finnish.

Added to
Related lists

A Movie A Year (Part 1)
104 item list by johanlefourbe
45 votes 6 comments
Best Movie, Year by Year
88 item list by rewster
29 votes 1 comment
My Horror Movie Diary- 2012
108 item list by xxxTheRipperxxx
22 votes 9 comments
My Lifetime in Movies
33 item list by Abhi
4 votes
Movie Year 2014: A Recap
45 item list by Gerru
10 votes
A Movie A Year (Part 1)
51 item list by filmbuilder
2 votes
Best Comedy Movie, Year by Year
41 item list by rewster
29 votes 1 comment
A Movie Per Year
45 item list by The Cinephile
13 votes 2 comments
A movie a year
82 item list by Dvdmacyoshi
5 votes
Best Animated Movie, Year by Year
33 item list by rewster
24 votes

View more top voted lists

People who voted for this also voted for


More lists from KurkkuharjaComments

Posted: 2 weeks ago at Jan 3 10:00
Tissit!
Posted: 2 weeks ago at Jan 3 10:37
Mikäs se on toisinpäin?
Posted: 2 weeks ago at Jan 3 10:39
Täällä on paljon tissejä.
Posted: 2 weeks ago at Jan 3 10:43
Ootko parhaillas synnytysosastolla vaiko meijerillä?
Posted: 2 weeks ago at Jan 3 11:08
Ihan vaan listalissa.
Posted: 2 weeks ago at Jan 3 11:18
Gotta List 'Em All!
Posted: 2 days, 17 hours ago at Jan 15 10:30
Älä ala tolle linjalle. Tää lista pitää mut järjissäni.
Posted: 2 days, 12 hours ago at Jan 15 15:06
Voi kiitos kaunis. Must taas tuntuu ettei mulla oo mitään järjellistä sanottavaa, koska sairastetaan Mengeleen kanssa writers blockia ja jet lagia.
Posted: 1 day, 14 hours ago at Jan 16 13:21
Kaupunginkirjastostako tuon Once Upon a Time There Was a Singing Blackbirdin lainasit?
Posted: 1 day, 13 hours ago at Jan 16 14:30
Juu, löytyy hakemalla Helmetin sivuilta "Žil pevtši drozd : komedija".

Ja jos lainaa, kannattaa huomata että vaihtaa ääniraidan georgiaksi. Itellä meni hetki ennenkuin tajusin omituisen fiiliksen johtuvan suoraan originaalin päälle puhutusta venäjädubbauksesta.

Post comment


Insert image

drop image here
(or click)
or enter URL:
 link image?  square?

Insert video

Format block