Explore
 Lists  Reviews  Images  Update feed
Categories
MoviesTV ShowsMusicBooksGamesDVDs/Blu-RayPeopleArt & DesignPlacesWeb TV & PodcastsToys & CollectiblesComic Book SeriesBeautyAnimals   View more categories »
Avatar
Added by Kookosbanaani on 13 Feb 2017 10:37
893 Views No comments
24
vote

Movies watched in 2017

Add header image

Choose file... or enter url:
Sort by: Showing 42 items
Decade: Rating: List Type:
People who added this item 490 Average listal rating (241 ratings) 8 IMDB Rating 7.9
23rd of September, DVD

Petyin hieman tällä kertaa. Todella omaperäinen juonenkuljetus, joka tuntui välillä vain verukkeelta peittää kliseinen juoni alleen. Kon yritti tällä selkeästi koetella sitä samaa todellisuuden ja fiktion rajoja mitä Perfect Bluessa, tällä kertaa tosin romanttisen seikkailuelokuvan muodossa. Tavallaan Millennium Actress on "elokuva elokuvan sisällä": päähenkilö Chiyoko käy läpi elämäänsä ja näyttelijän uraansa visuaalisen elokuvan muodossa. Asetelmat ja kohtaukset seuraavat toinen toisiaan kuin junarata ja välillä kokonaisuus tuntui lähinnä ohuelta pastissilta japanilaisesta elokuvakulttuurista ja sen historiasta. Vaikka juonta hiukan kliseiseksi moitinkin alunperin, niin se ei itseäni haitannut, vaan enemmänkin se, miten etäisesti elokuvassa loppujen lopuksi käsiteltiin elokuvakulttuuria. Visuaalisesti todella upea elokuva, kuten myös toteutukseltaan, mutta ei nähtävästi ollut oikea ajankohta tämän leffan katsomiselle. Tämän lisäksi omistamani DVD ei tahtonut oikein toimia läppärillä jonkin sortin formaattiepäsopivuuden takia ilman raskasta nykimistä, mikä haittasi katselukokemusta. Lopusta pidin erittäin paljon ja olihan tämä ihan hyvä elokuva Konilta, vaikkakin jäi eilisen Tokyo Godfathersin varjoon. Katson varmasti toiste paremmalla ajankohdalla ja yhteensopivammalla formaatilla, jotta voin kohottaa arvosanaa vielä puolikkaan verran.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 648 Average listal rating (374 ratings) 7.7 IMDB Rating 7.9
22nd of September, DVD

Satoshi Konin tuotantoon tutustuttu vaihteeksi lisää. Perfect Blue on edelleen miehen paras teos, mutta kyllä tämä tulee perässä hyvänä kakkosena. Tokyo Godfathers on lämminhenkinen nykyajan joulutarina, joka kertoo tarinan kolmesta kodittomasta sekä hylätystä vauvasta. Mikään Kolme miestä ja baby -tason keskinkertainen komediasähellys tämä ei ole, vaan kertomus yhteiskunnan vähäosaisista ja ulkopuolisista. Löydettyään juonen keskiössä olevan vauvan, elokuvan päähenkilöt alkavat käydä uudelleen läpi identiteettiään ja sitä, mikä heidät vei kaduille alunperin. Kolmikko näkee vauvassa toivoa tulevaisuutta kohtaan ja elokuvan lopussa todellakin herää katsojalla ajatus siitä, miten koskaan ei ole liian myöhäistä nousta takaisin jaloilleen. Animelle tyypilliseen tapaan kokonaisuus ei ole ryppyotsaista melodraamaa, vaan ihmisläheistä draamaa höystettynä satunnaisella slapstick-huumorilla. Hyvä anime-pätkä, joka tosin Konin tuotannolle tyypillisesti jättää harmillisesti haluamaan lisää.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 78 Average listal rating (100 ratings) 7.4 IMDB Rating 8.2
IT (2017)
17th of September, Theater

Tämä oli totta puhuen vasta ensimmäinen teatterissa näkemäni kauhuelokuva. Ja vedenpitävä todiste siitä, miten kauhuelokuvat on luotu katsottaviksi elokuvateatterissa isolta valkokankaalta, sillä en olisi jokunen kuukausi eteenpäin varmasti syttynyt tästä näin paljon kotiruudulta katsottuna. Tämä uudelleenfilmatisointi ei ole todellakaan mikään turha räpellys, vaan täysin onnistunut kasvojenkohotus alkuperäisestä. Siinä missä alkuperäinen minisarja kärsi tahattomasta koomisuudesta, 2017-versio menee enemmän itse asiaan, sortumatta turhaan ryppyotsaisuuteen. Kingin alkuperäiskirjalle tehdään reilusti enemmän oikeutta ja väkivalta on graafisempaa ja rohkeampaa. Tässä myös tuotiin paljon selkeämmin esiin, mitä kaikkea päähenkilöt pelkäävät ja miltä Pennywise heidän silmissään näyttää. Bill Skarsgård on roolissaan karmiva ja positiivisella tavalla hyvin iljettävä. Tim Curryn nenäkästä sanailua jäi ehkä hieman ikävä, mutta tämä Pennywise oli enemmänkin se kolikon toinen kääntöpuoli, joka minisarjasta puuttui. Lapsinäyttelijät ovat erittäin vakuuttavia. Ajallisesti tämä sijoittui 80-luvulle, toisin kuin Kingin romaanissa, mikä tekee tästä omalla tavallaan rebootin. Kunnianosoituksia kyseiselle vuosikymmenelle viljellään jatkuvasti, mikä ei ole lainkaan huono asia. Ja toisin kuin Stranger Thingsin ensimmäinen kausi, tämä ei myöskään ollut pelkkä pastissi, vaan enemmän kuin osiensa summa ja kauhuelokuva, joka tulee koskettamaan katsojien lapsuustraumoja vielä useamman vuosikymmenen.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1150 Average listal rating (773 ratings) 6.7 IMDB Rating 6.9
It (1990)
9th/10th of September, DVD

Stephen Kingin Se on aikansa tuote, niin hyvässä kuin pahassa. Alkuperäinen, kaksiosainen tv-lähetys oli varmasti jännittävä kokemus, koska vastaavanlaista minisarjaa ei oltu aiemmin nähty. Nykymittapuulla tämä on turhan ylipitkä ja tylsä. Onhan tällä hetkensäkin. Tim Curryn Pennywise on yksi hauskimmista elokuvapahiksista koskaan ja yksi miehen legendaarisimmista roolitöistä. Lapsinäyttelijät ovat kauttaaltaan hyviä ja tämä minisarja tekee ensimmäisen puoliskon aikana harvinaisen hyvää työtä sen suhteen, että katsoja oppii kaikkien päähenkilöiden taustat ja miten Curryn hirviöklovni vaikutti heidän kaikkien mielentilaan. Harmillisesti toinen puolisko on hyvin laahaava ja suurin osa aikuisnäyttelijöistä vetää varsin puista veistetyt ja yliampuvat roolisuoritukset. Suurin ongelmani tässä on se, että en näe Pennywisea lainkaan pelottavana. Olen varmaan niitä harvoja, joilla ei koskaan ole ollut klovnifobiaa, joten varsin rajalliseen karnevaalikuvastoon nojaava kauhupätkä ei myöskään saanut kämmenpohjiani hikoomaan. Tietenkään tämä elokuva ei ole kertomus hirviöklovnista, vaan lasten aikuisikään asti ulottuvissa traumoissa, joka manifestoituu Pennywisessa. Välillä hänet nähdään klovnina, välillä muumiona, jopa ihmissutena. Jokainen päähenkilöistä näkee Pennywisesta juuri sen, mitä he eniten pelkäävät. Tätä myös Kingin alkuperäisromaani käsittääkseni ajoi takaa, mutta tämä harmillisen huonosti vanhentunut minisarja oli itselleni enemmän tahattoman koominen ja välillä hyvinkin melodramaattinen, kuin oikeasti ahdistava. On tämä kyllä itsessään kuitenkin katselemisen arvoinen, ihan vain yleissivistyksen takia ja jo pelkästään Curryn mahtipontisen roolisuorituksen takia. Ja Stand by Men tavoin myös yksi viime vuosisadan muistettavimmista aikuistumistarinoista.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 307 Average listal rating (157 ratings) 7.4 IMDB Rating 7.4
9th of September, DVD

John Woon tuotanto on tullut itselleni jo tutuksi aikoja sitten. Hong Kong -ohjaajista toiseksi merkittävimmän, Tsui Harkin tuotanto, on taas jäänyt harmittavan vähälle. Tutustuin uudemman kerran tähän ohjaajan Better Tomorrow III:n jälkeen ja muistinkin, että pitkään katselulistalla oleva Once Upon a Time in China kuuluu myös miehen tuotantoon. Joten nyt on tämäkin aukko paikattu sivistyksessä. Harkin merkkiteos on syystäkin Hongkong-elokuvakulttuurin merkkipaalu ja vaikuttanut sittemmin moneen muuhun martial arts -toimintaelokuvaan. Aikaisekseen elokuvaksi fysiikan lakeja koetteleva koreografia on erittäin komean näköistä ja taistelukohtaukset hyvin uskottavia. Tässä ei ole ollenkaan sitä samaa epäuskottavaa korniutta, joka Ang Leen Crouching Tiger, Hidden Dragon -elokuvaa vaivasi naurettavine vaijeritemppuineen. Juoneltaan tämä perustuu etäisesti Sergio Leonen Once upon a Time in the Westiin ja Harkin näkemys kansallissankari Wong Fei-Hungista on virkistävän erilainen. Stoalainen Jet Li on läpimurtoroolissaan kuin nyrkki silmään. Hitusen ylipitkä, vaikkakin monimutkaisessa juonessa käsitellään 1800-luvun imperialismia mahdollisimman monesta näkökulmasta. Asenteeltaan ja tunnelmaltaan hyvin viihdyttävä pätkä ja jo pelkkä orientaalinen score on itsessään kuuntelemisen arvoinen.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 480 Average listal rating (238 ratings) 7.3 IMDB Rating 7
31st of August, DVD

Muistan miten Eraserhead aiheutti kylmiä väreitä muutama kuukausi takaperin. Tetsuo saa puolestaan Eraserheadin näyttämään ihan lastenelokuvalta vertauskuvallisesti ja viimeistään tässä vaiheessa voi katsojankin mieli järkkyä. Tämä kulttikauhu on lyhyestä kestostaan huolimatta pakattu alusta loppuun täyteen painajaismaista kuvastoa ja äänimaailmaa. Tetsuo vie purevan kritiikkinsä teknologiasta toiseen ääripäähän ja näyttää varsin inhottavalla tavalla miten yhden miehen keho muuttuu vähitellen metalliksi. Industrial-musiikista vaikutteita ottanut äänimaailma kuljettaa juonta eteenpäin kuin raiteiltaan suistunut pikajuna. Mustavalkokuvaus kääntyy vain eduksi ja saa kokonaisuuden näyttämään harvinaislaatuiselta painajaiselta. Haastava, mutta palkitseva elokuva, joka jää pysyvästi alitajuntaan ja sijoittuu vääjäämättä kategoriaan ikimuistettavat kauhuelokuvat.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 496 Average listal rating (346 ratings) 7.1 IMDB Rating 7.2
30th of August, Blu-Ray

10 Cloverfield Lane on kiinnostava tapaus, sillä se on tavallaan kaksi elokuvaa samassa paketissa ja puolivälin jälkeen mennään ihan toiselle kurssille. Niin kuin elokuvan promojulisteessakin lukee, niin hirviöitä on monenlaisia. Näistä John Goodmanin karmiva psykopaatti Howard on se muistettavampi. Goodman on kenties ensimmäistä kertaa täysin vakavasti otettavassa pahisroolissa ja Barton Finkin tyylinen musta huumori puuttuu tällä kertaa kokonaan. Elokuvan toisesta puoliskosta taas on vaikea sanoa mitään spoilaamatta ja mielestäni on suositeltavaa katsoa koko helahoito tietämättä mitään juonesta. Erittäin tiivistunnelmainen jännäri, joka leikittelee jatkuvasti katsojan odotusten kanssa. Välillä pelätään sitä, onko ulkopuolisessa maailmassa sittenkään mitään pelättävää, vai onko Goodmanin sekoilut sittenkin totta. En tiedä alkuperäisestä Cloverfieldistä mitään ja tämäkin on lähinnä vain jonkin sortin spiritual successor. Ei enempää kuin osiensa summa ja olisin toivonut vähän enemmän, mutta siitä huolimatta toimiva ja otteessaanpitävä tunnelmapaukku.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 442 Average listal rating (304 ratings) 6.6 IMDB Rating 6.5
27th of August, Blu-Ray

Some days you just can't get rid of a bomb

Kyllähän se on pakko myöntää, että aika on kullannut tämän 60-luvun Batman-inkarnaation erittäin hyvin. Hömppäviihteenä tämä ajaa asiansa täydellisesti ja West-Ward kaksikko vetävät roolisuorituksensa tunteella. B-luokan lavasteet sekä kuiva huumori ovat täynnä nostalgiaa ja repesin totaalisesti räjähtävälle kumihaille. Vaikka tämä kärsiikin ylipituudesta ja siitä, miten kaikki toiminta on varattu varsin anti-klimaattista loppuhuipennusta varten, on tämä oikealla asenteella katsottuna erittäin nautittavaa campia. Ei vedä kuitenkaan vertoja legendaariselle sarjalle, joka on sekin katsottava pikimmiten muistinvirkistykseksi alta pois.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 362 Average listal rating (253 ratings) 6.7 IMDB Rating 7
Westworld (1973)
25th of August, DVD

Boy, have we got a vacation for you

Westworld on elokuva, josta moni tunnetumpi tieteisohjaaja James Cameronia myöten on ottanut runsaasti vaikutteita. Harmillisen huonosti vanhentunut pätkä, joka on b-elokuvamaisen kökkö ja helposti unohdettava. Michael Crichton ei ole ohjaajana yhtä merkittävä mitä kirjailijana ja sen näkee laahaavasta tahdista ja kankeasta henkilöohjauksesta. Juoni on pettämättömän yksinkertainen ja HBO:n reboot-sarjaa nähneenä voin sanoa, että jälkimmäinen toimii juonellisesti paljon paremmin. Asetelma teemapuistosta, jonka toteutus karkaa käsistä on näköjään teema, johon Crichton palasi yhä uudestaan ja uudestaan ja samaa on havaittavissa mm. Jurassic Parkissa. Maskeeraukseltaan Westworld on aikansa mittapuulla näyttävä ja Yul Brynnerin jähmeä ja kylmän viileä tappokone on yksi elokuvahistorian muistettavimpia pahiksia sekä Terminaattorin esikuva. Brynnerin konemainen näyttelytyö pelastaa jo paljon. Elokuvan ensimmäinen puolisko on erittäin laahaava ja jo pelkän teemapuiston esittelyssä kestää aikansa. Lopun takaa-ajokohtaus on tyypillinen kauhuelokuvan loppuhuipennus, joka tosin toimii. Suosittelen tätä HBO:n televisiosarjaa katsoneille sekä tieteiselokuvien ystäville ihan jo pelkästään yleissivistyksen takia.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 275 Average listal rating (156 ratings) 6.1 IMDB Rating 5.8
Zardoz (1974)
25th of August, DVD

Tekemällä tehty kulttiscifi, joka on kuitenkin niin suurella sydämellä varustettu, ettei tätä voi vihatakaan. John Boorman on kieltämättä kunnianhimoinen ohjaaja, mutta ihan syystäkin hänen elokuvistaan vain Syvä joki on saavuttanut sekä suuren yleisön, että kriitikoiden suosion. Zardozissa filosofiset pohdinnat ja hatara juoni karkaavat välillä käsistä ja kärryillä on hieman haastavaa pysyä. Sean Connery palmikoissa ja polviin asti ulottuvissa nahkasaappaissa on huvittava näky. Ei voi kuin hattua nostaa, miten miestä ei nolota yhtään, vaan vetää roolinsa kunnialla loppuun saakka. Lavasteet ovat aikansa elokuvaksi hyvinkin näyttäviä ja harvinaisen nättiä jälkeä vain miljoonan dollarin budjetilla on saatu aikaan. Aikansa tuote, jossa on puhuttelevia tulevaisuudenvisioita, kuten myös vuosikymmenelleen ominaista juustoisuutta. Harva muu elokuva tasapainoilee yhtä onnistuneesti pohdiskelevan eepoksen ja aivot narikkaan -viihteen välimaastossa, mitä tämä.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 962 Average listal rating (692 ratings) 7.5 IMDB Rating 8
The Martian (2015)
24th of August, Blu-Ray

Taas sitä Matt Damonia viedään. Ensin hänet tuotiin kotiin toisen maailmansodan juoksuhaudoista ihan vain sen takia, että hänet jätettäisiin yksin Marsiin puoleksitoista vuodeksi, jossa ainoana oljenkortena selviytyä on viljellä perunoida omien jätösten voimin. Tuokaa se Damon taas kotiin hinnalla millä hyvänsä, sillä ilman sitä ei tämäkään tarina loppuisi onnellisesti. Onneksi tämä Ridley Scottin avaruusdraama ei kärsi liiallisesta patriotismista, vaikka alussa olin varautunut pahimpaan. Martianissa yhdistyy ihmiskunnan pitkäaikainen haave päästä Marsiin, sekä Robinson Crusoe kerrottuna ulkoavaruuden näkökulmasta. Scott osaa kyllä edelleen tehdä näyttäviä elokuvia, mutta näissä uusimmissa teoksissa on ongelmina osittainen sisällön puute. Ylipitkähän tämä on ja helposti olisi puoli tuntia voinut ottaa kokonaisuudesta pois, ilman turhaa venyttämistä. Dialogi oli välillä todella takkuista ja väkinäistä ja Damon ei oikein vakuuta pääroolissaan. Tuotannollisilta arvoiltaan näyttävä elokuva, mutta paikoitellen melko tylsä ja yksipuolinen. Pidin kuitenkin konseptista ja näyttävistä lavasteista ja kyllä tämä nyt parempi oli mitä tusina muita nykyajan tieteiselokuvia.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 58 Average listal rating (38 ratings) 6 IMDB Rating 5.9
22nd of August, DVD

Better Tomorrow -trilogian päättävä kolmososa on elokuva, jonka on ohjannut ensimmäisen osan tuottanut ja toisen osan käsikirjoittanut Tsui Hark. John Woo ei ole ollut tietääkseni yhtään osallisena tällä kertaa, eli ihan vain siitä syystä tämä on lisätty John Woo Collector's Editioniin, että olisi koko sarja samassa paketissa. Trilogian heikoinhan tämä on ja juonellisesti vain löyhä, pohjustava esiosa kahdelle ensimmäiselle. Ihan viihdyttävä toimintaleffa tämäkin, mutta Woon poissaolosta johtuen myös tyylillinen puoli on radikaalisti erilainen. Juoni kertoo siitä, miten Chow Yun-Fatin Markista tuli se ensimmäisestä osasta tuttu, seteleitä polttava gangsteri. Osittain tarina kertoo Vietnamin sodasta varsin etäisestä näkökulmasta ja keskiössä on enemmän serkuksien ja yhden naisen välinen kolmiodraama. Woolle ominainen kuiva huumori puuttuu ja melodraamapuoli on selkeästi vahvempi. Juoneltaan varsin surullinen elokuva ja loppu jätti todella haikean tunnelman. Woon alkuperäisestä käsikirjoituksesta syntyi sitten vuotta myöhemmin Bullet in the Head, joka käsittelee Vietnamin sotaa reilusti raadollisemmasta ja säväyttävämmästä näkökulmasta. Ei tämäkään huono ole, mutta vain nimellisesti trilogiansa päättävä elokuva, joka on virheistään huolimatta menevää viihdettä.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 189 Average listal rating (116 ratings) 7.4 IMDB Rating 7.4
21st of August, DVD

Ensimmäisen osan tasolle tässä ei todellakaan päästä, mutta silti erittäin toimiva jatko-osa. Tarina jatkaa siitä mihin edellisessä jäätiin, eikä juonellisesti Woo yritä yhtään liikaa. Edellisestä osasta tuttujen veljesten välistä suhdetta kuvataan tällä kertaa ehkä turhan suppeasti ja Chow on edellisen osan roolihahmonsa kaksoisveljenä hieman väkinäinen. Repesin tosin urakalla sille riisikohtaukselle ja Woon kuiva huumori puree edelleen. Vaikka juoni on loppujen lopuksi varsin simppeli, niin kerronta on tällä kertaa reilusti sekavampaa ja harhaanjohtavampaa, mikä haittasi hieman katselukokemusta. Vastapainona tosin Better Tomorrowin jatko-osassa toiminta on entistä munakkaampaa ja tälle ovat Woon myöhemmät elokuvat runsaasti velkaa. Viimeistään tässä siis Woo löysi sen oman tyylinsä, josta myös monet länsimaiset ohjaajat, Tarantino mukaanlukien, ovat ottaneet vaikutteita.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 336 Average listal rating (201 ratings) 7.6 IMDB Rating 7.6
19th of August, DVD

John Woon ehkä merkittävin elokuva, joka nosti Hongkong-toimintaelokuvan genrenä maailmankartalle. Ultratyylikkäänä rikoselokuvana alkava Better Tomorrow sisältää monia Woon elokuville ominaisia teemoja. Veljeyttä ja toveruutta käsitellään tässäkin, tosin reilusti klassisemmasta näkökulmasta: kahden hyvin erilaisen veljeksen (joista toinen on poliisi ja toinen gangsteri) välinen suhde on siis juonessa keskiönä. Chow Yun-Fatin roolihahmo edustaa puolestaan välimaastoa, kuka yrittää saattaa nämä kaksi uudestaan yhteen suhteen kariuduttua perinpohjaisesti. Läpimurtoroolissaan Chow on pettämättömän kova, ehkä jopa miehen paras roolisuoritus. Hidastuksia, kyyhkysiä sekä lähiotoksia hikisistä naamoista löytyy niitäkin ja kyllä kokonaisuudesta huomaa, miten Woo on tällä vasta alkanut etsimään omaa tyyliään. Toiminta on taattua Woota, veristä ja dramaattista, vaikkakin The Killeriin ja Hard Boilediin verrattuna huonommin vanhentunutta ja kulahtaneempaa. Viihdyttävä toimintaelokuva, josta on vaikea sanoa toistaiseksi vielä mitään. Katsotaan nyt ensin, että miltä tämä trilogia kokonaisuudessaan näyttää.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 188 Average listal rating (107 ratings) 7.6 IMDB Rating 7.6
Ariel (1988)
17th of August, DVD

Ariel on Mies vailla menneisyyttä -elokuvan ohella Aki Kaurismäen paras saavutus, vaikka jääkin hieman miehen kansainvälisen läpimurron varjoon näin nykymittapuulla. Elokuvana Ariel on sekä koskettavan karu että runollisen kaunis kertomus yhteiskunnan vähäosaisista ja ulkopuolisista, jotka tyytyvät siihen vähään mitä elämältään saavat. Dialogiltaan ja henkilöohjaukseltaan tämä on selvästi pelkistetympi ja minimalistisempi, mikä sopii hyvin runomaiseen tunnelmaan. Toisin kuin Mika-veljen Arvottomat, joka oli kevyemmällä otteella varustettu roadmovie halki teollistuvan Suomen, on Ariel enemmän niin kuin Akin myöhempikin tuotanto, eli äärimmilleen pelkistettyä ja romantisoitua Suomi-kuvaa. Näyttelijöistä Matti Pellonpää loistaa jälleen, vaikka onkin tällä kertaa sivuroolissa. Äärimmäisen lyhyestä kestostaan huolimatta Ariel antaa jatkuvasti jotain uutta: työttömyystarinana alkava elokuva muuttuu vähitellen periamerikkalaiseksi vankilapaoksi ja lopulta rakkaustarinaksi. Turo Pajalan ja Susanna Haaviston päälleliimattu romanssi istuu kokonaisuuteen, vaikka sama on nähty likimain kaikissa Kaurimäen veljesten elokuvissa. Ehdottomasti parhaiten säilynyt Akin elokuvista, joka kuvaa monipuolisesti niitä teemoja, joita hän alkoi myöhemmissä elokuvissaan käsittelemään entistä enemmän.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 315 Average listal rating (235 ratings) 7.1 IMDB Rating 7.6
16th of August, Blu-Ray

Kyllähän tämä oli kuin olikin rautaisempi toimintapätkä, mitä ensimmäinen osa ja malliesimerkki siitä, miten tehdään timantinkovaa toimintaa. Siinä missä ensimmäinenkin John Wick, kakkonen ei yritä olla yhtään enempää, kuin vanhan liiton toimintaelokuva. Juoni jatkaa siitä, mihin edellisessä jäätiin ja tällä kertaa Wickin taidot laitetaan todella koetukselle, kun vastassa on palkkamurhaajien liiga. Tapahtumapaikkana Rooma on tunnelmallisempi ja kylpee neo-noirin tapaan yökerhojen neonvaloissa. Toiminta on tällä kertaa brutaalimpaa ja verisempää ja pisteitä myös sille, miten tällä kertaa Wick myös näyttää sen kauan kaivatun kynätempun, joka ensimmäisestä osasta puuttui. Myös dialogi on aavistuksen nenäkkäämpää ja terävämpää. Ehkä aavistuksen ylipitkä ja pahis ei ollut tällä kertaa läheskään yhtä mielenkiintoinen, mitä ensimmäisen osan Michael Nyqvist, mutta kaikin verroin jännittävämpi toimintamättö. Tämä teki myös niin paljon kunnianosoituksia ja viittauksia edeltävää osaa kohtaan, että opin sitäkin arvostamaan enemmän.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 13 Average listal rating (12 ratings) 6.8 IMDB Rating 6.9
11th of August, Blu-Ray

Juurikin niin erikoinen pätkä, kuin mitä Mika Rätöltä voi odottaakin. Rauni Reposaarelainen on hyvin omaperäinen elokuva, jossa yhdistyy ennakkoluulottomalla tavalla sekä perisuomalaista että japanilaista kulttuuria. Rätön kiinnostus samuraikulttuuria kohtaan on ilmiselvää jo heti surrealistisesta introsta lähtien. Mandoliinia kosiva soundtrack puolestaan sopii surrealistissävytteiselle elokuvalle kuin nenä päähän. Ihan niin kuin tämän dvd/bluray -julkaisun takakansikin mainostaa, Reposaarelainen on elokuva, jolla ei ole mitään kosketuspintaa todellisuuden kanssa. Elokuvan tapahtumat sijoittuvatkin vaihtoehtoiseen Meri-Poriin, maailmaan jota ei ole olemassakaan, ja joka toimii kahden hyvin erilaisen kulttuurin sulatusuunina. Tässä maailmassa puhutaan vaalutastakin vain "rahana". Halvan elokuvan tittelistään huolimatta tämä näyttää ja kuulostaa yllättävän hyvältä ja jopa halvat hidastukset eivät nekään tuntuneet yhtään ärsyttäviltä. Pituutta tällä oli harmillisen vähän, vaikka tämä väkisin leimataankin kokeilevana indie-pätkänä. Välillä taas ruudulle heitetään irrallisen tuntuisia mitä vittua -kohtauksia, joille on vaikea löytää osuutta jo valmiiksi vaikeaselkoisesta kokonaisuudesta. Vaikka Rätön elokuva kärsiikin välillä hiomattomasta kokonaisuudesta, niin jo pelkästään omaperäisen idean ja Rätön kunnianhimon takia tämä on katsottava pätkä ja yllättävän nautittava sellaisenaan.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 744 Average listal rating (531 ratings) 7.6 IMDB Rating 8
Arrival (2016)
28th of July, Blu-Ray

Vaihteeksi vähän filosofisempi tieteispaukku, joka tosin ei ollut läheskään niin vaikeasti ymmärrettävä, mitä Kubrickin Avaruusseikkailu. Tehosteet ovat tässä erittäin näyttäviä, vaikkakin hyvin maltillisia. Teemaltaan Arrival käsittelee enemmän sitä, mitä ihmiset voivat oppia avaruuden ulkopuolisesta elämästä ja miten kommunikoida vieraiden elämänmuotojen kanssa. Harmillisesti tässä toistuvat lukuisat scifi-kliseet, kuten se väistämätön tosiseikka, miten ihmiset vierastavat kaikkea outoa ja erilaista. Lopun twisti tuli yllätyksenä, mutta ei vaikuttanut kovin omaperäiseltä.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 2763 Average listal rating (1868 ratings) 6.9 IMDB Rating 7.6
Superbad (2007)
22nd of July, DVD

Teiniperseilyä paremmasta päästä ja hyvinkin viihdyttävä pätkä. Superbad on rohkean erilainen teinikomedia, jossa pakkomiellettä seksiin ei käsitellä oudossa valossa ja teinit näytetään kännissä juuri sellaisina, kuin ne ovat oikeassakin elämässä. Ja luojan kiitos tässä ei ole mitään pakollista vessakohtausta. Jonah Hillin, Michael Ceran ja Christopher Mintz-Plassen kolmikon juonellisessa keskiössä on kovien viinojen hankkiminen laittomasti juhlia varten sekä päästä sänkyyn. Ihan niin kuin oikeankin elämän teineillä. Michael Cerasta en oikein perusta edelleenkään ja Jonah Hill vaihtelee hauskan ja ärsyttävän välillä. Mintz-Plassen väärennetyillä henkkareilla koko leffan aikana kekkuloiva Fogell (anteeksi, McLovin) on ehkä kolmikon mieleenpainuvin ja hauskin tapaus. Myöskin Bill Haderin ja Seth Rogenin epärehellinen ja tunaroiva poliisikaksikko vie huomion päänäyttelijöiltä. Suurin osa vitseistä on kyllä kieltämättä hauskoja ja oivaltavia, tosin myös osa meni vähän överiksi, muttei onneksi minnekään Eddie Murphyn tasolle. Itseäni jäi kyllä hämmentämään, että miten helvetissä tämän elokuvan ikäraja on Suomessa 13, vaikka vittua viljellään joka välissä ja huumeita ja seksuaalisia viittauksia on enemmän kuin tusinassa muita teinikomedioita.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 757 Average listal rating (573 ratings) 7 IMDB Rating 7.3
John Wick (2014)
20th of July, Blu-Ray

No joo. Ihan mukiinmenevää toimintaa, mutta ei ihan tehnyt sellaista vaikutusta, kuin olisin toivonut. Tällä on aika paljon samanlaista Liam Neesonin tähdittämän Takenin kanssa, joka sekin ihan mukiinmenevää toimintaviihdettä, mutta tämä ehkä vain hitusen parempi. Keanu Reevesin John Wick ei ole sinällään kovin mielenkiintoinen päähenkilö, vaikkakin hyvin perinteinen ja juonellisesti hänen elokuvansa on toimintaelokuvien saralla melkoinen rimanalitus. Wickin kostoretki kuolleen koiranpennun puolesta ei vain ole kovin uskottavaa. Wickin lahdattavaksi tasaisin väliajoin syötettävät pikkunilkit ovat varsin yksipuolisia, eivätkä tarjoa tehokkaalle palkkatappajalle mitään vastusta. Michael Nyqvistin venäjää mongertava pahis on kyllä mainio. Henkilöohjaus ei ole kovin kummoista ja dialogi on paikoitellen hyvin kankeaa. Komeasti koreografioitu toiminta pelastaa kyllä John Wickin todelliselta pohjanoteeraukselta. Samaten mitä Takenissa, myös tässä jokainen nyrkinisku ja aseenlaukaisu on pyritty toteuttamaan mahdollisimman realistisella otteella. Olisin halunnut tosin nähdä enemmän, miten Wickin taidot laitetaan viimeisen päälle koetukselle ja mihin kaikkeen mies on loppujen lopuksi kykeneväinen. Lopputuloksesta jäi vähän sellainen maku, että Wick turvautuu vain käsiaseeseen, eikä siihen, mikä erottaa hänet muista palkkatappajista. Jatko-osasta olen kuullut, että on yllättäen jopa parempi, mitä edeltäjänsä joten se jää itsellänikin nähtäväksi.

Edit: Kakkonen nähty ja uskallan nyt sen voimin nostaa tämän osan pisteitä puolella tähdellä. Nämä toimivat paljon paremmin peräjälkeen katsottuina, sillä juonellisesti kakkonen jatkaa siitä, mihin edellinen osa jäi.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1946 Average listal rating (1239 ratings) 6.6 IMDB Rating 7
17th of July, Blu-Ray

Pidin tästä yllättäen hiukan enemmän, mitä edeltäjästään. Ei enää niin omaperäinen idealtaan mitä 28 päivää myöhemmin oli silloin aikoinaan, mutta ei myöskään yhtä ylipitkä ja tylsä. Tunnelmaltaan tämä on vieläkin lohduttomampi, synkempi ja pessimistisempi ja edeltävää osaa vaivanneet muutamat keventävät kohdat on ihan suosiolla jätetty pois. Kyllä tämäkin kamppailee omien ongelmiensa kanssa, sillä juoni, vaikka on omalla tavallaan kiinnostavampi ja mutkikkaampi, on myös täynnä epäloogisuuksia. Alun takaa-ajokohtaus, jossa raivotautiset jahtaavat Robert Carlyleä nummella on yhtä muistettava kohtaus mitä ensimmäisen osan Cillian Murphyn herääminen sairaalassa keskellä autioitunutta Lontoota. Puolivälin twisti tuntuu vähän tekemällä tehdyltä, vaikkakin post-apokalyptisessä maailmassa kaikki mahdollinen mikä voi mennä pieleen, myös yleensä menee pieleen. Kyseinen twisti myös korostaa hyvin, miten ohjaajalla on kanttia mennä sieltä, mistä valtavirran Hollywood-tuotanto ei uskalla. Kauheasti ei ole kuitenkaan sanottavaa tästä elokuvasta, vaikka se osoittaakin paljon kunnianosoituksia edeltävää osaa kohtaan. Tasaisen viihdyttävää splatteriä ja autioitunut Lontoo näyttää kyllä digikameralla ihan riittävän ankealta ilman ensimmäisen osan rakeista käsivarakameraa. Ei mitenkään tarpeellinen jatko-osa, mutta olen nähnyt reilusti turhempiakin jatko-osia. Tähän elokuvasarjaan kyllä kieltämättä sopii jatko-osat ainakin siinä mielessä, kun pääpaino on tuossa miten päivät muuttuvat viikoiksi ja lopulta kuukausiksi.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 581 Average listal rating (428 ratings) 6.8 IMDB Rating 6.8
The Babadook (2014)
15th of July, Netflix

Tämä oli jo hyvin omaperäinen kauhuelokuva. Babadook ei ole sanan varsinaisessa merkityksessä pelottava, mutta se on paikoitellen hyvin ahdistava ja häiriintynyt. Elokuvan keskiössä on Essie Davisin näyttelemän yksinhuoltajaäidin vajoaminen hulluuden partaalle, jonka laukaisevina tekijöinä toimivat uhmaiässä olevan ongelmalapsen jatkuva kiukuttelu sekä trauma aviomiehen menetyksestä. Ohjaaja hyödyntää elokuvassaan aikuisuuden pahimpia pelkoja, joten ei liene ihme, että monet kriitikot ovat ottaneet tämän hyvin vastaan. Titulaarinen Babadook-hirviö näyttää jonkinlaiselta tohtori Caligarin ja Marilyn Mansonin risteymältä, mutta toimii lähinnä yksinhuoltajaäidin pelon manifestaationa. Myöskin elokuvan lastenkirja, joka on kuvitukseltaan hyvin vinksahtanut, toimii päähenkilön tienä kohti hulluutta. Babadook on elokuva, joka on kokonaan päähenkilönsä varassa. Davisin eläytyminen rooliin on hyvin uskottavaa ja mieleen tulee lähinnä Jack Nicholsonin roolihahmo Hohdossa. Elokuvan kersa on taas äärimmäisen rasittava, mutta hänenkin perimmäisenä tarkoituksenaan on lähinnä provosoida jo valmiiksi haavoittunutta äitiään. Positiivisella tavalla hyvin masentava ja synkkä elokuva, jonka loppu jäi itseltä hieman auki.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 566 Average listal rating (396 ratings) 7 IMDB Rating 6.9
It Follows (2014)
14th of July, Netflix

It Follows alkaa erittäin lupaavasti, mutta loppua kohden paljastuu lieväksi pettymykseksi. Todennäköisesti taas liian hypen aiheuttamaa, että asetin odotukseni vaihteeksi taas liian korkealle. Idea kauhusta, joka lähestyy vähitellen ja pystyy omaksumaan kenen tahansa ulkomuodon, kuulostaa paperilla erinomaiselta, mutta elokuvan toteutus vaihtelee tasapaksun ja toimivan välillä. Hirviön ensiesiintyminen on hyytävä, kuten myös koko elokuvan ensimmäinen puolisko. Ikävä kyllä puolivälistä eteenpäin meno muuttuu paikoitellen hyvinkin tylsäksi ja elokuvan hirviö ei enää kykene nostamaan hikikarpaloita kämmenpohjiin. Loppu jätti pahan maun suuhun ja tuntui enemmän kliseeltä kuin omaperäiseltä ratkaisulta. Tämä olisi toiminut huomattavasti paremmin, jos vain oltaisiin elokuvan edetessä otettu käyttöön uusia tehokeinoja, eikä vain kierrätetty samaa kaavaa uudestaan. Ohjaaja osaa kyllä vedellä välillä oikeista naruista, kuten esimerkiksi sen suhteen, miten vainoharhaisuus alkaa ottamaan päähenkilöstä otetta. Kuvaus on kieltämättä erinomaista: ei mitään halpoja jump scareja, found footage -materiaalia tai kalliita tehosteita, vaan tällä kertaa näytetään mitä kameran toisella puolella tapahtuu ja hirviön lähestymisen näkee jo kaukaa. It Followsin suurin ongelma on ehkä kuitenkin se, että pituutta on tällä pikkasen liikaa sisältöönsä nähden ja alussa kestää hetkensä, ennen kuin elokuvan kauhut onnistuvat imaisemaan mukaansa. Erityismaininta kuitenkin elokuvan loistaville ja välillä jopa painostavilla musiikeille, jotka on säveltänyt indie-peleistäkin tuttu Disasterpeace (FEZ, Hyper Light Drifter). Hyvin kasarimaiset musiikit sekä etenkin elokuvan promojulisteet yrittävät selkeästi tehdä It Followsista kunnianosoituksen 80-luvun kauhuelokuvia kohtaan. Harmi vain, ettei kokonaisuus oikein yllä kovin ikimuistettavien kauhuelokuvien joukkoon.

Edit: No siinähän kävi sitten niin, etten saanut yöllä nukuttua kunnolla. Jäi vaivaamaan tuo miten makuuhuoneessani on vain yksi uloskäynti ja siitä myös tässäkin leffassa painotettiin. Uskallan tämän voimin nostaa pisteitä puolikkaalla. Uusintakatselukin voisi olla joskus pimeämpään vuodenaikaan paikallaan.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1524 Average listal rating (928 ratings) 7.8 IMDB Rating 8
13th of July, DVD

Dawn of the Dead jatkaa siitä mihin edellinen jäi ja Romero menee tässä teoksessaan vieläkin pidemmälle: siinä missä Night of the Living Dead vakiinnutti zombie-elokuvat kauhugenren alalajina, Dawn of the Dead todisti ensimmäisen kerran miten paljon verta, suolenpätkiä ja ylenpalttista hupia voi aiheesta repiä. Tämän elokuvan gore on vanhentunut erittäin hyvin ja irtoraajat näyttävät reilusti inhottavammilta, mitä nykyajan CGI-splattereissä. Edeltäjänsä tavoin Dawn of the Dead ei ole pelkästään pienen budjetin kauhuelokuva, vaan sisältää myös oivaltavaa satiiria, joka on vielä tänäkin päivänä ajankohtaista. Tällä kertaa Romero käsittelee vahvasti niitä ongelmia, jotka vaivaavat jokaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Elokuvan hahmojen majoituttua ostoskeskukseen, on heidän elämässään jälleen jotain elämisen arvoista ja he elävätkin materialistisessa yltäkylläisyydessä huolimatta ovien takana piilevästä vaarasta. Kohtaus, jossa elävät kuolleet valtaavat ostoskeskuksen pääaukion ja vaeltavat edestakaisin vain perustarvettaan tyydyttäen on verrattavissa jenkkien vuosittain järjestettävään mustaan perjantaihin. Romero onnistuu elokuvallaan katsojan tuijottamaan omaan napaan ja pohtimaan sitä materialistista orjuutta, johon jokainen hyvinvointiyhteiskunnan kansalainen on tavalla tai toisella altistunut. Elokuvan loputtua jää mieleen kalvava ajatus siitä, miten ihmiset ovat todellakin niitä pahimpia hirviöitä. Tapahtumapaikkana elokuvan ostoskeskus on loistava: alussa kaikki tuntuu sopivan isolta, mutta ei aikaakaan, kun zombiet alkavat vallata huoneita toisensa perään ja mukavuusalue pienenee lähes ensimmäisen osan omakotitalon tasolle ja jälleen kerran ollaan palattu takaisin lähtöruutuun. Niin loistava kuin tämä elokuva onkin, niin pidin ensimmäisen osan kolkosta tunnelmasta hitusen enemmän. Lisätietona vielä mainittakoon, että katsoin ohjaajan version, jossa satiiripuoli vahvempi ja henkilöhahmoihin syvennytään enemmän, kuin mitä Argeton goreen ja toimintaan painottuvassa eurooppaversiossa.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 2132 Average listal rating (1356 ratings) 7.2 IMDB Rating 7.5
10th of July, Netflix

Yllätyin erittäin positiivisesti ja teki vielä suuremman vaikutuksen mitä Eastern Promises (joka pitänee uudelleenkatsoa jossain vaiheessa). Viggo Mortensen tekee tässä ehkä uransa vahvimman roolisuorituksen perheenisänä, kenen raju menneisyys järjestäytyneen rikollisuuden parissa palaa kummittelemaan häntä ja hänen perhettään. Mikä tekee Mortensenin roolisuorituksesta niin erinomaisen on se, miten hän pystyy eläytymään kahden hyvin erilaisen roolihahmon saappaisiin, jotka koko ajan kamppailevat siitä kumpi puolisko on hallitsevampi. Pohjimmiltaan mies haluaa olla Tom Stall, rakastava aviomies ja perheenisä, mutta riittävän henkisen paineen alla hänestä muuttuu Joey Cusack, kuka on kykenevä äärimmäiseen väkivaltaan. Mortensenin roolihahmoa paitsi pelkää siitä mihin hän on kykeneväinen, myös säälii, kun ei anneta mahdollisuutta asettua aloilleen ja hyvittää aiempia virheitään. Cronenbergin elokuville tyypillisesti väkivalta on erittäin groteskia, vaikkakin Eastern Promisesin nähtyäni tämän raakuudet tuntuivat pakostakin vaisummilta. Kuitenkin A History of Violence on elokuva, joka näyttää paremmin kuin hyvin, miten väkivalta vaikuttaa aina negatiivisesti itseään ja läheisiään kohtaan, myös silloin, kun se on oikeutettua.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 299 Average listal rating (195 ratings) 6 IMDB Rating 6.3
9th of July, Netflix

Tämä oli jo tahattoman koominen tekele ja juuri siksi niin viihdyttävä. Alexander Skarsgård painimassa CGI-apinoiden kanssa ja varsinkin miehen Tarzan-huuto oli jo kerrassaan huvittavaa. Samuel L. Jacksonilla ei ole oikeastaan mitään roolia ja hänen ainoana tehtävänään on laukoa tavanomaiseen tapaansa vitsejä, jotka eivät edes istu 1800-luvun lopun maailmankuvaan. Kieltämättä koko elokuva laahasi paikoitellen hyvin pahasti ja alkoi vaikeasti määritettävästä kohdasta aikajatkumoa: Skarsgårdin Tarzan on jo asettautunut aloilleen Lontooseen ja väkisin tulee semmoinen "mistä olen jäänyt paitsi" -fiilis. Toki tässä on muutamia takaumia, mutta ne ovat turhan suppeita ja välillä on vaikea tulkita onko tämä nyt takaumaa vai oikeaa aikaa. Christoph Waltz käy kääntymässä ja tekee ennalta-arvattavan juonen kannalta relevantin ennalta-arvattavan pahisroolin ja Margot Robbien Jane on vain nainen hädässä. Mitäkö tästä sitten jäi käteen? Ei mitään ja kyseessä onkin vain tarpeeton 2010-luvun kasvojenkohotus Edgar Rice Burroughsin luomalle Tarzanille. Silti ihan katsottava kesäleffa.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 775 Average listal rating (541 ratings) 5.4 IMDB Rating 6.2
Suicide Squad (2016)
7th of July, Netflix

Paskaahan tämä oli, mutta kyllä tämän nyt joten kuten sai katsottua loppuun asti. Kokonaisuudesta paistaa läpi keskeneräisyys ja teennäisyys. Näyttelijöiden turhautuneista ilmeistä huomaa selvästi, kuinka kukaan ei ole vaivautunut kuvauspaikalle muuten kuin lunastamaan palkkakuittinsa. Suicide Squadin antisankarit ovat melko epätasapainoinen omituisten otusten kerho, joista päälimmäisenä mieleen jäi Will Smithin Deadshot, kenen taustatarinaan on jopa yritetty panostaa. Margot Robbien Harley Quinn on pelkästään rasittava, eikä tee elokuvan aikana mitään hyödyllistä. Killer Croc oli taas karmea pettymys, eikä hänen roolihahmoonsa saatu mitään syvyyttä muutamaa paskaa läppää lukuunottamatta. Jared Leton Jokeri on melko mitäänsanomaton pakkelinaama, kenet on maskeerattu niin tunnistamattomaksi, että on loppujen lopuksi ihan sama kuka maskin takana huutelee. Tämän lisäksi Jokerin ja Harley Quinnin päälleliimattu rakkaustarina ei istu kokonaisuuteen. Elokuvan ensimmäinen puolisko on epäonnistunut yritys luoda jotain pohjaa toisen puoliskon tylsälle toimintaosuudelle, josta puuttuu kokonaan sielu. Soundtrack sisältää kieltämättä joitain erinomaisia kappaleita, mutta tällä ollaan selkeästi koitettu peittää alle se kauhea fiasko, jota Suicide Squad on. Tähän vielä päälle kattava kokoelma elokuvakliseitä, niin yksi vuoden huonoimmista elokuvista on paketissa.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1694 Average listal rating (900 ratings) 7.4 IMDB Rating 7.4
Eraserhead (1977)
4th of July, DVD

Lynchin ensimmäinen kokopitkä elokuva Eraserhead on selkeästi miehen paras ohjaustyö. Mulholland Drive, Elefanttimies ja Blue Velvet ovat nekin erinomaisia elokuvia, mutta Eraserhead määrittää parhaiten Lynchin omaperäisen surrealistisen tyylin, menemättä kuitenkaan missään vaiheessa liian yliampuvaksi (toisin kuin Inland Empiressa). Mihinkään genreen tätä ei ole helppo luokitella ja kauhuelokuvaksikin Eraserhead on lähinnä rajatapaus. Juonta on vaikea määritellä, mutta kantavana teemana tuntuu olevan vanhemmuuden pelko. Tätä tukevat lukuisat metaforat, kuten päivällispöydässä sätkivät kyljykset sekä inhottavan groteski mutanttivauva, jonka itku ja parkuna pitää vanhemmat hereillä. Jack Nancen näyttelemän päähenkilön tyttöystävä ei kestä ensimmäistäkään yötä E.T.:ltä muistuttavan vauvan seurassa, jonka jälkeen Nancen harteille jää yksin ilmeisen sairastuneen sekasikiön hoivaaminen. Eraserheadin maailma on hyvin häiriintynyt ja jo Nancen hämmentynyt ilme kertoo, että kaikki ei ole kohdillaan. Toistuvat elementit lämpöpattereista ja välkkyvistä hehkulampuista tuntuvat viittavan radioaktiivisuuteen ja jonkinlaiseen dystooppiseen tulevaisuudenkuvaan. Elokuvan nimi ei tosin auennut itselleni, eikä vaihe, jossa Nancen päästä tehdään pyyhekumeja. Tämä on tosin tyypillistä Lynchiä, että kaikkiin kysymyksiin ei saada vastauksia, jonka jälkeen katsoja jää janoamaan lisää.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1629 Average listal rating (1015 ratings) 7.9 IMDB Rating 7.9
26th of June, Internet

Night of the Living Dead on syystäkin zombie-elokuvien kiistaton klassikko, sillä se sisältää monia lajityypillisiä elementtejä, jotka ovat sittemmin vakiintuneet kauhuelokuvan kliseiksi. Nykymittapuulla Romeron ensiohjaus vaikuttaa ensisilmäyksellä hyvinkin vanhentuneelta, mutta kannattaa muistaa, että Romero ei luonut pelkästään paljon matkitun ja jäljitellyn mestariteoksen, vaan uudisti kokonaan kauhuelokuvan genren puhuttelevilla maailmanlopun visioillaan, jotka ovat kaukana Universal Studiosin goottikauhun hirviöistä. Maskeeraus loistaa Night of the Living Deadissa olemattomuudellaan, mutta todellinen kauhu piileekin siinä, miten joukko ihmisiä joutuu henkisen paineen alla linnoittautumaan lähimpään rakennukseen ja odottamaan apua, jota ei välttämättä koskaan tule. Asiaa ei todellakaan helpota se, miten radio ja televisio ovat ainoat ikkunat ulkopuoliseen maailmaan, eivätkä rakennuksen ovet kestä loputtomiin elävien kuolleiden kasvavaa armeijaa vastaan. Romero rakentaa jännitystä vähitellen ja tiivistunnelmainen musiikki sekä karu mustavalkokuvaus luovat painostavan ilmapiirin. Alun takaa-ajokohtaus on sekin vasta alkulämmittelyä tulevaa helvettiä varten ja loppukohtaus on edelleenkin hyytävä. Ehta modernin kauhuelokuvan merkkipaalu, joka jättää sopivasti epämiellyttävän tunteen vielä lopputekstienkin jälkeen.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1960 Average listal rating (1310 ratings) 7.1 IMDB Rating 7.7
Training Day (2001)
24th of June, Netflix

Odotin ihan menevää keskitason rikosjännitystä ja sitä myös tältä sain. Denzel Washingtonin korruptoituneen huumepoliisin ja Ethan Hawken naiivin poliisikokelaan välinen kemia on Training Dayn parasta antia. Hawke on roolissaan ihan ok, mutta Washingtonin läpimätä kyttä Alonzo vie ansaitusti kaiken huomion. Realistisen otteen elokuvalle tuo se, että Training Daytä kuvattiin Los Angelesin pahamaineisimmilla alueilla. Huumeiden ja väkivallan rappeuttamat asuinalueet välittyvät kyllä hyvin katsojan silmiin, vaikka kyseessä onkin vain elokuva. Training Dayn tapahtuvat sijoittuvat siis yhden päivän ajalle, joka toimii Hawken harjoittelupäivänä. Loppuratkaisu jätti hieman pahan maun suuhun. Mukiinmenevää viihdettä, jos ghettoaiheiset elokuvat kiinnostavat, vaikkei tässä ole yhtään syvällisempää sanomaa, toisin kuin esimerkiksi Spike Leen elokuvissa.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 942 Average listal rating (671 ratings) 7.5 IMDB Rating 8
The Revenant (2015)
21st of June, Blu-Ray

Piti tämäkin aukko sitten paikata, kun kerran Wall Streetin nähtyä janosin lisää DiCapriota. Paha sanoa, vetääkö mies tässä Jordan Belfortin vertaista roolisuoritusta, sillä Revenantissa on dialogi minimissä, joten kaikki näyttely lähinnä ilmeiden varassa. Revenant kuvaa varsin onnistuneesti ihmisen sinnikkyyttä ja selviytymiskykyä äärimmäisissä olosuhteissa. Ihmisen selviytymistä luonnossa on käyty läpi jo monessa muussakin leffassa, mutta en ole aiemmin nähnyt yhtä brutaalia ja karua tulkintaa aiheesta, kuin tässä. Juonen keskiössä oleva kostotarina tuntuu lähinnä vain tekosyyltä, jotta DiCaprion turkismetsästäjällä olisi edes yksi hyvä syy sinnitellä. Loppuratkaisu on ennalta-arvattava, mutta toimii. Revenantin paras osuus on ehdottomasti näyttävät kameraotokset ja luontokuvaukset, joille tämä Blu-Ray -julkaisu tuo runsaasti oikeutta.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 369 Average listal rating (170 ratings) 8.4 IMDB Rating 8.2
Love Exposure (2008)
20th of June, DVD

Love Exposuren katsomista olen odottanut jo kauan ja vihdoinkin sain tämän käsiini! Shion Sono ei ole entuudestaan tuttu ohjaaja minulle, mutta tämän myötä kiinnostus miehen muihin töihin on kyllä noususuhdanteessa. Love Exposuresta on vaikea sanoa mitään, sillä sen neljän tunnin pitkään kestoon mahtuu kaikenlaista. Ensinnäkin tämä elokuva herättää positiivisella tavalla ristiriitaisia tunteita. Osittain Love Exposure on komedia, osittain rakkaustarina ja osittain jopa splatteria. Sonon mestariteos on täynnä uskonnollista symboliikkaa ja välillä käydään läpi hyvinkin yksityiskohtaista pohdiskelua ihmisen seksuaalisuudesta ja seksuaali-identiteetistä. Yu ja Yoko ovat erinomaisesti käsikirjoitettuja hahmoja ja heidän välinen rakkaustarinansa on kaikkea muuta kuin tavanomainen: täynnä bisarreja käänteitä ja nokkelaa huumoria. Sono osaa myös kääntää neljän tunnin pituuden edukseen, sillä episodimainen rakenne ei käy missään kohdin puuduttavaksi ja näkökulmaa vaihdetaan sopivan tasaiseen tahtiin. Elokuvallisilta ansioiltaan Love Exposure suorastaan pulppuaa kaikkea jännää omaperäisistä kameraotoksistaan mieleenpainuvaan kerrontaan saakka. En keksi mitään huonoa sanottavaa tästä: Sono onnistuu jokaisella osa-aluellaan ja tekee Love Exposuresta yhden viime vuosikymmenen parhaimmista elokuvista.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 481 Average listal rating (305 ratings) 6.1 IMDB Rating 6.1
13th of June, DVD

DVD:n kannessa ei syyttä lukenut että pesee Machetella pöydän, sillä tämä on esikuvaansakin överimpi. Viihdyttävää splatteria, mutta jotain jäi puuttumaan. Ehkäpä siksi, että tätä ei ohjannut Rodriquez, vaan ennestään tuntematon Jason Eisener, jolta selkeästi puuttuu se tyyli, joka Rodriquezin ja Tarantinon elokuvissa toimii yhdistävänä tekijänä. Rutger Hauerin nimetön kulkuri ei odotetustikaan ota yhtään paskaa niskaan, vaan rupeaa kylmäverisesti lahtaamaan katujen kuonaa haulikolla, josta ei syystä tai toisesta tunnu koskaan loppuvan kudit. Pahikset ovat alhaisinta pohjamutaa koskaan ja se juuri on niin loistavaa. Verta ja suolenpätkiä lensi tämän puolentoista tunnin ajan ihan mukavasti ja välillä sai hymähdellä paskoille läpille. Machetesta poiketen Hobo with a shotgun ei edes yritä rakentaa koherenttia juonta elokuvan ympärille, vaan menee melkein suoraan asiaan. Kelpo pätkä, mutta jäi hiukan häiritsemään tuo Grindhouse-tyylin puute.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 305 Average listal rating (182 ratings) 7.1 IMDB Rating 7.5
12th of June, DVD

Boyz n the Hood oli koskettava kuvaus kolmen nuoren aikuistumisesta ja ghettoelämän jättämisestä taakse. Menace II Society on puolestaan inhorealistinen kuvaus niistä nuorista, joille on jo lapsesta pitäen opetettu ampumaan aseella ja pärjäämään kovassa maailmassa. Päähenkilö Cainella ei ole yhtään uskoa tulevaan saati omaa henkiinjäämistään kohtaan, kunnes on jo liian myöhäistä. Tyrin Turnerin roolisuoritus Cainena on yksi vahvimmista roolisuorituksista mitä olen koskaan nähnyt ja etenkin uskottavat kerrontamonologit tekevät tästä ehdan modernin klassikon. Myös Larenz Tate Cainen väkivaltaisena ystävänä O-Dogina sekä nuori Jada Pinkett yksinhuoltajaäitinä ovat elokuvan parhaimpia roolitöitä. Väkivalta on tässä kuvattu hyvin verisenä ja inhorealistisena, vaikkei ylläkään yhtä brutaaleihin mittasuhteisiin mitä City of Godissa. Pisteitä myös Samuel L. Jacksonin lyhyelle cameoroolille.


Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1760 Average listal rating (1116 ratings) 7.6 IMDB Rating 8.2
5th of June, DVD

Pettymyksellisen Shutter Islandin jälkeen ajattelin että Scorsesen ura on pysyvässä laskusuhdanteessa. Ennakkoluuloni osoittautui kuitenkin turhaksi, sillä Wolf of Wall Street on enemmän perinteisempi Scorsese-elokuva vaikka tällä tietenkin on oma koukkunsa. Wall Street tiivistettynä on kolmen tunnin vuoristorata täynnä huumeita, naisia ja rahaa. Ja en ole koskaan kolmen tunnin aikana nauranut yhtä makeasti. Mitään sen syvällisempää näkökulmaahan tässä ei ole, vaikka Scorsese vetää viimeisetkin mehut irti siitä, miten paljon mustaa huumoria aiheesta saa revittyä. DiCaprion Jordan Belfort on tähän mennessä kyllä miehen paras roolisuoritus (Revenantia en ole vielä nähnyt) ja etenkin kerrontamonologit ja DiCaprion autenttiset huumesekoilut ovat parasta antia. Kaikki muut roolihahmot ovat nekin hyvin mieleenpainuvia, jopa Matthew McConaugheyn niljakas mentorihahmo, vaikka vilahtikin vain nopeasti ohimennen. V-pommiahan tässä pudoteltiin reilut 500 kertaa, joka vaikuttaa näin ensisilmäyksellä sensaatiohakuiselta, mutta enpä olisi parempaa konseptia keksinyt näin värikkäälle kielenkäytölle. Wall Streetia lipevämpiä ja moraalittomampia roolihahmoja saa kyllä hakemalla hakea. Ainoa asia, joka jäi pinnaaman tästä oli se, että DiCaprion roolihahmoa sympatisoidaan välillä ihan liikaa, eikä Wall Streetin moraalinen agenda ole missään vaiheessa kovin selkeä.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1028 Average listal rating (719 ratings) 5.8 IMDB Rating 6.4
Cliffhanger (1993)
28th of April, Digiboksi

Harlinin elokuvat ovat kaikki korkeintaan keskitason toimintarymistelyitä ja Cliffhanger onkin Die Hard 2:n ohella miehen siedettävämpää tuotantoa. Ihan viihdyttävä Stallone-pätkä kyseessä ja menee kertaluokan viihteenä. Michael Rooker varastaa show'n Stallonelta kuivine one-linereineen. John Lithgow'n väkinäistä brittiaksenttia mongertava Eric Qualen on varsin yksipuolinen ja tylsä pahis. Cliffhangerin parhaimmat hetket ovat kuitenkin näyttävät vuoristokiipeilyt, jotka luovat onnistuneesti korkeanpaikan jännitystä. Harlin ei tosin käännä tätä elementtiä edukseen, vaan lähinnä hyödyntää lumisia vuoria pelkkänä tapahtumapaikkana, eikä varsinaisena plot pointtina.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 3439 Average listal rating (2300 ratings) 7.4 IMDB Rating 8
Groundhog Day (1993)
27th of April, Digiboksi

Todella mieleenpainuva ja viihdyttävä komedia, josta näkee selvästi entisen Ghostbusters-kaksikon, ohjaaja Harold Ramisin sekä pääosanäyttelijä Bill Murrayn, omaperäisen ja kokeilevan tyylitajun. Genreltään Groudhog Day on romanttinen komedia, mutta ei edusta yhtäkään lajityyppinsä pahimpia kliseitä, vaan on ehtaa ysäriä. Murrayn näyttelemä itsekeskeinen meteorologi huomaa elävänsä samaa päivää uudestaan ja uudestaan. Varsin simppelistä ja epätavallisesta juonestaan huolimatta kyseessä on yllättävän monikerroksinen -ja ulotteinen komedia. Elokuvan edetessä huomaa, kuinka Murrayn roolihahmo kehittyy ja oppii tuntemaan kaupungin asukkaat entistä paremmin. Variaatiot samasta päivästä pitävät menon mukavan tuoreena koko pituutensa ajan. Ajoittain Groundhog Day on enemmän tragikomedia, kuin romanttinen komedia, eikä mikään ihme, sillä Murrayn roolihahmo ei pääse lumimyrskyn takia lainkaan pois Pennsylvanialaisesta pikkukaupungista. Alkaa suhteellisen hitaasti ja mielenkiinnottomasti, mutta paranee tasaiseen tahtiin loppua kohden. Kannatti ihmeessä katsoa tylsän päivän pelastukseksi.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 2181 Average listal rating (1385 ratings) 7.7 IMDB Rating 7.9
11th of April, DVD

Scarfacen tavoin myös Lahjomattomat on DePalman tyylikäs rikosdraama, joka tällä kertaa sijoittuu kieltolakiajan Yhdysvaltoihin ja gangsterien valtaamaan Chicagoon, jonka keskiössä ovat Kevin Costnerin lahjomaton etsivä Elliot Ness sekä Robert DeNiron Al Capone. En ole Robert Stackin tähdittämää alkuperäissarjaa seurannut, mutta tämän nähtyäni kiinnostuin entistä enemmän. Varsin verinen ja inhorealistinen pätkä kyseessä ja etenkin pesäpallomailakohtaus jäi mieleen. Costner on päähenkilöksi melko yksipuolinen ja tylsä, mutta muuten näyttelijät ovat hyviä, varsinkin DeNiro sekä Sean Conneryn näyttelemä veteraanipoliisi Malone, joka ei tosin ihan Oscarin arvoinen roolisuoritus ole. Välillä vähän ärsytti elokuvan ensimmäisen puoliskon väkinäiset sankarimaisuudet, jotka tosin onneksi toisen puoliskon puolella alkavat vähitellen haihtua, kun Caponen armoton trokari-imperiumi alkaa näyttää todelliset kyntensä. DeNiron ruutuaika jäi harmittavan vähälle ja loppua kohden keskityttiin vähän liikaa Nessin ympärille. Ennio Morriconen musiikki huuliharppuineen ja jazzmaisine vivahteineen tukee jo valmiiksi käsinkosketeltavaa 30-lukulaista tunnelmaa.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 44 Average listal rating (33 ratings) 7 IMDB Rating 7.7
8th of April, Theater

Mätti Ijäksen kulttielokuva Katsastus on tragikomedia nelikymppisistä, jotka elävät vieläkin nuoruusvuosiaan. Varsin hauska vajaa tunnin lyhäri, joka on kokonaan Vesa Vierikon, Sulevi Peltolan ja Markku Maalismaan näyttelemän kolmikon varassa. Mukaan mahtuu lyhyestä kestostaan huolimatta nakkikioskitappelu, tienvarsiravintola ja perisuomalaiset häät sekä keski-iän kriisi. Vierikon Dodge keretään sekin siinä sivussa katsastuttamaan Ruotsin puolella. Katkeransuloisen osuuden elokuvaan tuo se, että nuoruus on aina ennen pitkää ohi ja aikuisuuden vastuu välttämätön.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 129 Average listal rating (88 ratings) 6.7 IMDB Rating 6.6
Class of 1984 (1982)
25th of February, Internet

Pitkään Class of 1984:stä kiinnostuneena päätin vihdoin katsoa tämän kohua herättäneen kulttielokuvan. Ja joti heti alkuminuuteilla voi haistaa kuinka mikään ei todellakaan ole kohillaan Lincoln High -yläkoulussa, kun taustalla soi naljailevasti Alice Cooperin I am the Future. Tarkoituksellisen kärjistetyt, dystopiset tulevaisuudenkuvat graffitien tuhraamista seinistä ja metallinpaljastimilla varustetusta koulun sisäänkäynnistä (puhumattakaan koulun sisällä liikkuvasta huume- ja prostituutioringistä) saattavat näyttää näin 2010-luvulle tultaessa vain yliampuvalta satiirilta, mutta 80-luvun elokuvaksi tässä on tavanomaista enemmän munaa tuoda julki yhteiskunnan huolenaiheita nuorison turhautuneisuudesta. Uskottavuutta tuo tosin se fakta, että osa elokuvan kohtauksista perustuu tositapahtumiin. Loppua kohden meno yltyy verisemmäksi kuin Sam Peckinpahin Olkikoirat, kun nurkkaan ajettu musiikinopettaja ottaa viimein härkää sarvista. Rautaisesta asenteestaan ja pohdiskelevasta yhteiskuntakritiikistään poiketen Class of 1984 kärsii hiukan ohuesta juonesta ja keskinkertaisesta näyttelytyöstä. Hahmot ovat käsikirjoitukseltaan, toisin kuin mitä Kellopeliappelsiini kymmenen vuotta aiemmin, turhan yksiulotteisia (vaikkakin Timothy Van Pattenin uusnatsilla on lahjakkuuksia pianonsoitossa, mikä edustaa onnistuneesti hukkaan heitettyä potentiaalia) ja etenkin suurin osa leffan teineistä tuntuvat välillä vain omaa ideologiaansa inttäviltä rasavilleiltä. Näyttelijöistä aiemmin mainitsemani Van Patten sekä musiikinopettajaa näyttelevä Perry King ovat ehdottomasti parhaimmat ja heidän välinen kilpailu, joka yltyy loppua kohden sodaksi, on elokuvan huippuhetkiä. Joka tapauksessa hyvin mielenkiintoinen pätkä ja yksi 80-luvun rankimmista tuotoksista.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 115 Average listal rating (67 ratings) 7.4 IMDB Rating 7.1
14th of February, DVD

Ei ole vaikea ymmärtää, miten Valkoinen peura on saanut paikkansa yhtenä suomalaisen elokuvan suurista klassikoista. Lumoava ja tunnelmallinen pätkä, joka rikkoo suomalaisen elokuvan genrerajoja yhdistelemällä tarunhohtoista fantasiaa, minimalistista tarinankerrontaa ja jopa kauhuelementtejä. Erik Blombergin kuvaus vangitsee Lapin kauneuden maalausmaisella tavalla ja saa Mirjami Kuosmasen torahampaineen näyttämään uskottavilta. On tosin hetkiä, jolloin Valkoinen peura tuntuu armottomasti ajan nakertamalta. Äänitehosteet ja ylipäätään äänenlaatu on paikoitellen melko kulahtanutta ja syö tunnelmaa, jota kuitenkin tasapainottaa Einar Englundin intensiivinen musiikki. Dialogin puute ei haittaa todellakaan, vaan päinvastoin näinkin hyvällä visuaalisella kerronalla sen puutetta ei huomaakaan. Helppo leffa suositella niille, jotka luulevat 50-luvun suomielokuvan tarkoittavan vain Tauno Palon ja Ansa Ikosen heinälatoromansseja.

Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 6 Average listal rating (3 ratings) 6.7 IMDB Rating 6.6
Submission (2010)
13th of February, DVD

Tunnettu myös nimellä Underkastelsen. Katsottiin tämä yhdellä yliopiston luennolla ja oli ihan ok dokumentti siitä, miten paljon ihmisen elimistöstä löytyy ympäristömyrkkyjä. En tiennytkään, että haitallisten kemikaalien osuus ihmiselimistöstä on vain lisääntynyt sukupolvelta toiselle, mutta nyt tiedän. Tämä dokkari sai kyllä siinä sivussa hiukan minut pohdiskelemaan niitä riskitekijöitä, joita mahdollisesti omien lasten hankkiminen aiheuttaisi. Joka tapauksessa hivenen suppeahko dokumentti, joka keskittyi liikaa ylidramaattiseen ympäristöongelmien havainnollistamiseen, eikä yltynyt siinä sivussa pohtimaan mahdollisia ratkaisukeinoja niiden lieventämiseksi. Professorien haastattelut olivat ehdottomasti tämän dokkarin suola, mutta näin maanantai-aamuna ei jaksanut niihin kunnolla keskittyä.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom

List of movies I've seen in year 2017.

Added to
Related lists

Watched in 2017 so far...
100 item list by imanshole
49 votes 2 comments
Movies watched in 2017
169 item list by Sulo
39 votes
CT's movies watched in 2017
279 item list by cteddiesgirl
5 votes
Movies I Watched In 2017!
68 item list by SleepyHollowFan5
24 votes
Movies Watched 2017 - 1st Half
197 item list by Joe
39 votes
Movies watched 2017 2nd half
96 item list by Joe
10 votes
2017 - Movies & TV Watched
129 item list by soulistic
15 votes
The Good & The Bad - Movies Watched In 2017
365 item list by AKB48Fan
38 votes
Watched (2017)
145 item list by Clarence1996
15 votes
Movies Diary - 2017
68 item list by Blacksoul704
6 votes

View more top voted lists


Post comment


Insert image

drop image here
(or click)
or enter URL:
 link image?  square?

Insert video

Format block