Join Listal here 
Existing members 
Login here 
Join Listal to create lists, share images, get recommendations and much more
Avatar
Added by The Wolf

on 7 Feb 2009 08:56

24
2163 Views 2 Comments

Watched films in 2009 (jawing in Finnish)

Choose file... or enter url:
Sort by: Showing 1-50 of 95
Next » 1« Prev
People who added this item 521  Average listal rating (264 ratings) 8.5  IMDB Rating 8.3 
1. Tokyo Story (1953)
*****

Maagisen upea tarina muuttuvista perhearvoista ja alati kasvavan suurkaupungin sekä idyllisen pikkukylän eroista. Kolme sukupolvea, joista jokainen kasvavissa määrin on menettämässä kulttuurilleen ominaisen vanhempien kunnioituksen. Ozun lattiaperspektiivin kuvaus on mahtavaa ja tunnetaso uskomaton.
The Wolf's rating:

People who added this item 814  Average listal rating (435 ratings) 8.3  IMDB Rating 8.1 
2. Wings of Desire (1987)
Wendersin eksistentialistinen kuvaus enkeleistä keskuudessamme on sekä sisältönsä että ulkokuorensa puolesta ainutlaatuinen. Visuaalisesti aivan vitun kaunis suht yksinkertaisessa ilmaisussaan. "Alkupuolisko" (eli joku noin 90 minuuttia) on niin täydellisesti kulkevaa runoutta Berliinin asukkaiden ajatuksien kautta, että tätä seuratessa koin jopa jotain jännityksen tapaista tunnetta. Mustavalkokuvat ovat niin upeita, että lopun väriosuudet tuntuvat esteettisesti vähän sieluttomilta, kunnes pääsee taas siihen värien käytön idean ytimeen kiinni. Jaettu Berliini on lohduton paikka ja sen asukkaiden syvä pessimismi ja eräänlainen kuolonkankeus riipaisee syvältä. Lyhyesti ilmaistuna yksi vaikuttavimmista kokemuksistani minkään taidemuodon saralla ikinä. Nick Caven esitys oli erityismaininnan arvoinen.
The Wolf's rating:

People who added this item 1687  Average listal rating (1075 ratings) 8.2  IMDB Rating 8.3 
3. Some Like It Hot (1959)
Some Like It Hot on siitä mestarillinen feel-good -komedia, että se oikeasti käsittää järjellisen sisällön, vaikka sen päähenkilöt esiintyvätkin naisina. Wilder erottelee sukupuolten väliset erot mukavasti kärjistäen. Selkeimmät mieshahmot ovat kylmiä mafiosoja, kun taas naiset ovat pikkiriikkissä rieuvuissa kulkevia kahden taalan muusikkoja, jotka tykkäävät miehistä ja viinasta. Näiden välissä päähahmomme naisiksi pukeutuneina ja jotenkin kierolla tavalla ainoat "luonnolliset" ihmiskuvaukset. Dialogi on kekseliästä ja tilanteet toinen toistaan riemastuttavampia. Pääosakaksikko Lemmon ja Curtis ovat mahtavia.
The Wolf's rating:

People who added this item 1048  Average listal rating (738 ratings) 6.7  IMDB Rating 7.3 
4. Big Trouble in Little China (1986)
Ihastuttavan roskainen ja samalla harvinaisen mielikuvituksellinen tällaiseksi lähes kaikessa yliampuvassa toimintakomediassa. Carpenter on hieno mies kameran käytössä. Kameran liikkeet ja kuvasommittelu ovat oleellinen osa jännitystä sekä koko elokuvan tehoa ja itse asiassa aika helvetin tehokas osa. Kurt Russell on suht kova, vaikkakin vähän kahleissa siivotun kielenkäytön ja verettömän väkivallan vuoksi, mutta kornit one-linerit tehoavat hienosti. Pienimuotoinen äijäelokuva, lähinnä ehkä Russellin ansiosta, joka tarjoaa poikkeuksellisesti myös varsin hyvät tekniset arvot.
The Wolf's rating:

People who added this item 5966  Average listal rating (3890 ratings) 6.8  IMDB Rating 7.2 
5. Shrek 2 (2004)
Mukavaa viihdettä tylsään sunnuntai-iltapäivään, muttei oikeastaan muuta. Enemmänkin rakenteellisesti ykkösosan toisinto, kuin varsinainen jatko-osa, vaikkakin tarina jatkuu eteenpäin, mutta kumminkin ihan hauska sellainen.
The Wolf's rating:

People who added this item 655  Average listal rating (438 ratings) 7.3  IMDB Rating 7.1 
6. Bronson (2008)
2000-luvun Kellopeliappelsiiniksi kutsuttu Bronson on hienoimpia ja varmasti omaperäisimpiä vankilaelokuvia. Omavaloinen musta huumori seuraa jokaisen nurkan takana, jolloin ne kaikkein koruttomimmat ja brutaaleimmatkin väkivaltakohtaukset saavat perin eriskummallisen asetelman. Tom Hardyn roolisuoritus Britannian väkivaltaisimpana vankina, jonka elämäntyö on tulla kuuluisaksi, on vuosikymmenen kovimpia. Rakenteeltaan ja visuaaliselta ilmaisultaan varsin näppärä elokuva lukeutuu kaikkien aikojen hienoimpien brittileffojen joukkoon.
The Wolf's rating:

People who added this item 1185  Average listal rating (755 ratings) 5.1  IMDB Rating 5.9 
7. Brüno (2009)
Itsetarkoituksellisessa provosoinnissaan parhaillaan vitun hauska ja oivaltava, mutta Cohenin terävyys ei Brünossa ole likimainkaan sieltä päästä, mihin hän parhaillaan kykenee. Vähän epätasainen kokonaisuus, eikä tämä mokumentti tunnu enää niin originellilta, kuin Boratin kohdalla, TV-sarjojen välisketseistä nyt puhumattakaan. Hyvä elokuva kyllä.
The Wolf's rating:

People who added this item 3029  Average listal rating (1998 ratings) 7.8  IMDB Rating 8.2 
8. Fargo (1996)
****½
The Wolf's rating:

People who added this item 276  Average listal rating (144 ratings) 8  IMDB Rating
9. In Cold Blood (1967)
Erinomaisesti rakennettu tosipohjainen rikostarina, jonka ohjaaja-Brooks pyrki toteuttamaan mahdollisimman autenttisesti. Pääkaksikon esittäjien valinta on toteutettu esimerkillisesti, sillä tuollaiset vähemmän tunnetut, mutta hommansa hienosti hoitavat, näyttelijät (Blake & Wilson) luovat enemmän todenmukaisuutta ja uskottavuutta elokuvaan, varsinkin kun huomioi sen, että stuodiopamput halusivat alunperin rooleihin sellaiset pikkutekijät kuin Newman ja McQueen. Minulla on aina ollut heikko kohta visuaalisesti hienoihin mustavalkoisiin scope-elokuviin ja In Cold Blood lukeutuu tämän kastin upeimpien joukkoon. Yliestunnelma on erittäin painostava ja lopetus on aika armottoman tyly.
The Wolf's rating:

People who added this item 803  Average listal rating (483 ratings) 7.3  IMDB Rating 7.7 
10. M*A*S*H (1970)
Jotenkin virkistävä elokuvakokemus. Raikas erilaisuuden tuulahdus sotasatiirienkin joukossa. Varsinaista juonta ei M*A*S*H suoranaisesti sisällä, mutta mistään tilanteesta toiseen koheltamisesta ei ole puhettakaan. Episodimainen koostumus, joka ei käsitä sen erityisempiä räkänaurukohtauksia, vaan lähinnä hahmojen ylitseviedystä rentoudesta ja välinpitämättömyydestä johtuvia hekotuksia. Rentouttava elokuva, niin kliseinen ilmaisu kuin se onkin.
The Wolf's rating:

People who added this item 581  Average listal rating (342 ratings) 7.9  IMDB Rating
11. Days of Heaven (1978)
*****
The Wolf's rating:

People who added this item 309  Average listal rating (181 ratings) 8.2  IMDB Rating
12. Monsieur Verdoux (1947)
Orson Wellesin alunperin ideoima ja lopulta Chaplinin vapaasti toteuttama Ritari Siniparta on sanalla sanoen nerokas. "Täydellinen" se ei ole, mutta ihailtavan uskalias ja tavallaan aika groteski musta rikoskomedia se on. Aihe ei 40-luvun amerikkalaisessa elokuvatuotannossa tainnut olla kovinkaan yleisesti käytetty, mistä osaksi johtuen koko elokuva tuntuu jotenkin kumoukselliselta. Vaikka vastaavaa aihetta on ylikulutettu tänä päivänä, tuntuu Ritari Siniparta silti uskomattoman tuoreelta. Chaplinin itsensä rooli on erinomainen.
The Wolf's rating:

People who added this item 2217  Average listal rating (1362 ratings) 6  IMDB Rating 6.4 
13. The Number 23 (2007)
Olipas se hölmöä kakkaa. Schumacherin yritys sekoittaa katsojan pää ei oikein toimi, kun koko elokuvan keston ajan annetaan kumminkin selviä rautalangasta väännettyjä ohjeistuksia perässä pysymiseen. Voi toki olla, että kyse oli pelkästään helvetillisestä kliseisyydestäkin. Nummer sjukufyyra on oikeastaan jopa ennalta-arvattavampi kuin keskivertojakso Salkkareita. Tarina on hölmö ja toteutus on vielä hölmömpää ja kokonaisuus on itse asiassa jo niinkin hölmö, että hetken jo tuumein, että jos tämä oikeasti olisikin sellainen perinteinen Jim Carrey -komedia. Olin ilmeisesti väärässä, sillä onhan nuo kohellukset useimmiten ollut edes vähän mielikuvituksellisempia. Kiva pieni teletappilässynlääkaikkiontaasihankivasti -lopetus kruunasi hölmöyden. No mut juu, kyllä varmaan paskempiakin tapoja sunnuntai-illan viettämiseen keksisi. Oli tää sentään sen verran hölmö, että kyllä ihan nauratti välillä. Graham Chapmanin pomppaamista ruutuun huutaen "Wait a minute! This is getting rather silly!" jäin siltikin vähän kaipaamaan.
The Wolf's rating:

People who added this item 4738  Average listal rating (3212 ratings) 7.3  IMDB Rating 8.1 
14. The Terminator (1984)
*****
The Wolf's rating:

People who added this item 130  Average listal rating (84 ratings) 6.3  IMDB Rating 6.4 
15. The Fury (1978)
Erittäin vahvatunnelmainen jännäri. Juonellisesti The Fury ei ole mitään ainutlaatuista, eikä välttämättä edes kovinkaan kekseliästä, mutta muiden alueiden ollessa hienossa jamassa ei se pääse häiritsemään oikeastaan millään tavalla. Visuaalisesti The Fury kuitenkin on kekseliäs ja De Palman kamera onkin lähes jatkuvassa liikkeessä. Pyörivillä kameran liikkeillä saadaan luotua tavallisesta ja muutoin turhanpäiväisestä pöytäkeskustelusta lähes ikimuistoisen hieno kohtaus. Kuvauskulmat ovat muutenkin hienosti suunniteltuja. Loppua pohjustava veren läträys on genrensä mieleenpainuvimpia kohtauksia.
The Wolf's rating:

People who added this item 332  Average listal rating (173 ratings) 8.3  IMDB Rating 7.9 
16. L'Atalante (1934)
Rakkauselokuvan kirkkaimpia helmiä. Upean kuvauksen ja hienojen kamerakikkojen myötä L'Atalanten teho ei perustu pelkästään sen esimerkillisen hienovaraiseen kerrontaan. Lähestymistapa aiheeseensa on ns. sivusta seuraavaa, mutta henkilöhahmojen tunteisiin Vigo uppoutuu sitten senkin edestä. Pelkät eleet kertovat enemmän kuin koskaan voisi kuvitella dialogin kertovan. Jokilaiva elokuvan miljöönä on erinomainen tapahtumapaikka sen rajallisuuden vuoksi. Tämä rajallisuus tuo mukaan myös mahdollisuuksia, joita ei vähänkään laajempaan miljööseen enää saisi yhtä toimivasti ujutettua.
The Wolf's rating:

People who added this item 70  Average listal rating (36 ratings) 7.7  IMDB Rating 7.4 
17. The Go-Between (1971)
Hienosti toteutettu joku pukudraaman, coming-of-age- ja rakkauselokuvan epäpyhä risteytys. Lajityyppinsä edustajana aikalailla virheetön, mutta noin henkilökohtaisesti jokin näissä "wanhan ajan" hienostopiirien toilailuissa on puisevaa, tosin Sanansaattajassa on jokin mystisen hieno vetovoima, joka suorastaan imee sisäänsä ja tietyt kohtaukset jäävät pitkäksi aikaa mieleen kummittelemaan juuri tuon tietyn mystisyyden ja utuisuuden vuoksi. Lapsinäyttelijät, Bates ja Christie tekevät hienoa työtä ja Losey taitaa kamerankäytön upeasti. Ei mitään Palvelijan tasoa, mutta lajityyppinsä hienointa antia. Erittäin hieno elokuva tämäkin ja henkilökohtaisesti kiinnostus Loseytä kohtaan ohjaajana nousee. Onneksi boksilla on pari ohjaajan elokuvaa tallennettuna vielä lisäksi ja jos vaikka lisää tohon Teeman Losey-sarjaan vielä kuuluisi.
The Wolf's rating:

People who added this item 185  Average listal rating (97 ratings) 8.1  IMDB Rating 7.9 
18. The Servant (1963)
Erinomainen luokkajaoittelukertomus ja aivan helvetin kiinnostavaa katsottavaa muutoinkin. Käsittelee aihettaan poikkeuksellisella antaumuksella ja kätkee suht hitaan kerrontansa sisään aivan tajuttoman fiiliksen. Loistavasti, kauniistikin kuvattu ja lavastettu. Tapahtumat ovat hienosti rajattu lähes tyystin yhden talon sisälle. Näyttelijät ovat myöskin mahtavia.

---

Ei liity aiheeseen, mutta pisti vituttamaan; Olin jo oikeastaan varannut aikaa tälle päivälle Wendersin Im Lauf der Zeitin katseluun, mutta saatanan boksi päätti lopettaa kahteen otteeseen tallentamisen. Oi sitä syvän vitutuksen määrää.
The Wolf's rating:

People who added this item 1493  Average listal rating (932 ratings) 7.9  IMDB Rating
19. Night of the Living Dead (1968)
*****
The Wolf's rating:

People who added this item 1193  Average listal rating (637 ratings) 7.7  IMDB Rating 7.7 
20. Mysterious Skin (2004)
Uusintakatselu.

Erinomainen homoelokuva, joka ei niinkään homoutta sen kummemmin käsittele, vaan lapsen hyväksikäyttöä ja sen alitajuntaista kieltämistä ja liittämistä ufo-sieppaukseen yhden henkilön kautta sekä toisen hyväksymistä ja etenkin kaipaista siihen samaan tunteeseen. Monitasoinen elokuva ja myöskin teknisesti komea.

Ei muutosta pisteissä.
The Wolf's rating:

People who added this item 148  Average listal rating (76 ratings) 7.4  IMDB Rating 7.9 
21. The Death of Mister Lazarescu (2005)
Aivan saatanan upeasti toteutettu minimalismin ylistyslaulu. Pitkien ottojen ja dialogin varaan rakennetut kohtaukset ja hallittu käsivarakuvaus luovat helvetillisen intensiivisen tunnelman, jota ei riko sitten mikään. Äärimmäiseen realismiin ulottuva elokuva on parhaimpia mahdollisia esimerkkejä elokuvakerronnan voimasta. Samanaikaisesti sekä erittäin hieno kuvaus elämänsä viimeisiä tunteja elävästä alkoholistiäijänkäppänästä että mahtava satiiri Bukarestin hivenen toimimattomasta terveydenhuollosta. Oli ensimmäinen näkemäni romanialainen elokuva ja tuskin paremmin tutustumista maan elokuvatuotantoon olisi voinut aloittaa. Suurimpien suosikkieni joukkoon meni samantien.
The Wolf's rating:

People who added this item 194  Average listal rating (96 ratings) 8.2  IMDB Rating
22. Alice in the Cities (1974)
Poikkeuksellisen kaunis road movie Wendersiltä. Selvästi Ozu-vaikutteinen tarina siirrettynä moderniin länsimaiseen miljööseen. Paris, Texasin tapaan visuaalisesti erittäin nätti ja elokuvana vieläkin hienompi. Vogler ja Rottländer ovat ikimuistoisimpia kaksikoita cinemassa ikinä.
The Wolf's rating:

People who added this item 985  Average listal rating (608 ratings) 6.8  IMDB Rating 7.3 
23. The People vs. Larry Flynt (1996)
Larry Flynt on mielenkiintoinen persoona, ei käy kieltäminen. Ja Forman on varmasti oikea henkilö tämän tarinaa kertomaan. Todella viihdyttävä elokuva, mutta ottaen Flyntin omaperäisyyden huomioon, elokuva ei toivotulla tapaa tee oikeutta tälle ollen kovin tavanomaisesti tehty. Mielenkiinto kyllä pysyy korkealla, eikä oikein muutenkaan valitettavaa ole, mutta olisi Forman varmasti vähän omaperäisemminkin pystynyt tarinan toteuttamaan. Kuitenkin kaiken kaikkiaan varsin hyvä elokuva.
The Wolf's rating:

People who added this item 726  Average listal rating (425 ratings) 8.1  IMDB Rating 8.1 
24. Paris, Texas (1984)
Visuaalisesti aivan mahtava road movie. Tarina koskettaa aidosti vailla väkisinvääntöä taikka karkeaa alleviivailua. Mukavan minimalistinen ilmaisultaan. Loistava.
The Wolf's rating:

People who added this item 616  Average listal rating (333 ratings) 7.5  IMDB Rating 7.4 
25. Don't Look Now (1973)
Tunnelmaltaan erittäin tiivis psykologinen jännäri, joka tuo minulle Blow-Upin päälimmäisenä mieleen. Epätavannoisesti rakennettu tyylilajiinsa nähden, jossa ainoat varsinaiset kauhuteemat nähdään vasta aivan viimeminuuteilla. Koko muu elokuva sekoittaakin katsojan pään mukavasti antaen kuvan jostain romanttisen loman vietosta työn ohessa, jonka tarkoituksena olisi päästä yli aiemmista tapahtumista. Sopivan häiriintynyt mysteeri Don't Look Now on, jolla uskoisin olevan aika kovat tarpeet uusintakatseluun.
The Wolf's rating:

People who added this item 2449  Average listal rating (1626 ratings) 6.5  IMDB Rating
26. Tropic Thunder (2008)
Perkeleen hauska ja hetkittäin jopa todella kekseliäs, mutta loppupuolella valitettavan epätasainen. Hienoa irvailua sotaelokuvakliseille ja muutamia ihan oikeita oivalluksia. Stiller on vain tähdännyt vähän turhan korkealle pitääkseen suht kokemattomana ohjaajana koko homman täysin kasassa. Tom Cruise ja Robert Downey Jr. vetävät törkeän komeat roolit.
The Wolf's rating:

People who added this item 406  Average listal rating (240 ratings) 7.6  IMDB Rating 7.5 
27. Five Easy Pieces (1970)
Ehkä jopa odotuksiani kovempi. Kiinnostus tätä kohtaan taisi alunperin herätä seurailtuani Moonin top-listoja. Rafaelsonin cassavetesmaisen vähäeleinen draama toimii kaikilta alueiltaan kuin junan vessa. Arkipäiväinen duunaritarina on harvinaisen mielenkiintoinen oikein toteutettuna.
The Wolf's rating:

People who added this item 649  Average listal rating (359 ratings) 6.8  IMDB Rating
28. Gomorrah (2008)
Helvetin hieno mafiakuvaus, jossa kerrankin näytetään mafian toimien vaikutukset sivullisiin ja seurataan lähinnä camorran pikkutekijöitä. Päästää hyvin jyvälle camorran todellisuudesta ja tämä näytetään vailla minkään näköistä romantisointia. Yleensä kun mafiaa kuvataan, löytyy joukosta aina joku ihailtavan cool mafioso, mutta Gomorran tapauksessa tilanne on toinen. Kaikki ovat sitä samaa pohjasakkapaskaa, joilla ei ole mitään arvoa, eikä tosiaan mitään ihailtavaa. Kalsariammuskelukohtaus kuvastaa ehkä parhaiten koko elokuvan yleisilmettä ja ruohonjuuritason realismia. Hienosti on kuvattu ja muutenkin mielenkiintoisesti rakennettu. Loppupuolella siirtyy kerronta ja yleismeno niin tiiviksi (ei toiminnalliseksi), että kämmenet alkavat väistämättä hiota.
The Wolf's rating:

People who added this item 355  Average listal rating (167 ratings) 8.4  IMDB Rating 8.2 
29. A Woman Under the Influence (1974)
Uusintakatselu.

Cassavetes osaa kertoa tarinan kuin tarinan helvetin mielenkiintoisesti pelkkien näyttelijöiden panoksen ja realistisen dialogin kautta. Musiikkia ja erikoisia kamerakikkoja ei tarvita mielenkiinnon pysymiseen. Tosin kamera pysyy kädessä esimerkillisesti. Gena Rowlands on pelottavan uskottava hivenen pöpinä vaimona ja äitinä. Suoritus onkin yksi hienoimmista, mitä vastaan on tullut.

Ei muutosta pisteissä.
The Wolf's rating:

People who added this item 2487  Average listal rating (1508 ratings) 8.1  IMDB Rating 8.1 
30. There Will Be Blood (2007)
Uusintakatselu.

Andersonin mahtava Ahneus-Sierra Madren aarre-Kummisetä-2001: Avaruusseikkailu-Huuliharppukostaja -tribuutti toimii näköjään toisella katselulla entistäkin tehokkaammin. Ajattomasti toteutettu suurelokuva on hiottu täydelliseksi jokaisesta kulmastaan. Kaikki toimii paremmin, kuin voisi kuvitellakkaan. Kuvaus ja muu visuaalisuus on upeaa karun maiseman hyödyntämistä ja näennäisen epäsopivat musiikit sopivat kuin sopivatkin kuin sormi nenään. Tarina itsessään on jotain elämää suurempaa, vaikkei se mikään ihan uusi juttu olekkaan. Day-Lewisin rooli on parhaimpia ikinä ja Paul Dano on nerokkaan kusimulkkuinen pikkupaska. Moderni klassikko ja henkilökohtaisesti nostaisin samalle viivalle Ahneuden kanssa, jota juuri äskettäin hehkutin parhaaksi amerikkalaiseksi elokuvaksi evah. "I drink your milkshake!" tulee olemaan tämän vuosisadan "I'll make him an offer he can't refuse".

Ei muutosta pisteissä.
The Wolf's rating:

People who added this item 1636  Average listal rating (1062 ratings) 8.3  IMDB Rating 8.4 
31. North by Northwest (1959)
*****
The Wolf's rating:

People who added this item 279  Average listal rating (104 ratings) 8.1  IMDB Rating 7.9 
32. Greed (1924)
Katsastuksen alla oli '99 mallin neljän tunnin versio, johon on käytetty still-kuvia parsimaan elokuva nättiin ja kokonaiseen muotoonsa. Ainakin allekirjoittaneen mielestä tämä tekniikka toimii erittäin hyvin, eikä varsinkaan häiritse kokonaisuutta. Päinvastoin, se selventää tapahtumia. Tämä kyseinen versio tuli siis tallennettua Teemalta, kun se joskus viime vuonna vissiin lähetettiin.

Eli, eli - Suuri amerikkalainen mykkäklassikko on ehdottomasti vähintäänkin maineensa veroinen mestariteos ja taitaapi peräti kohota näillä näkymin omaksi suosikki jenkkifilmikseni kaut' aikain. Aivan käsittämättömän suuren tunneskaalan Greed sisältää, jota mahtavat näyttelysuoritukset vain korostavat. Tarina on upea ja todellakin kokonaisvaltainen, käsittäen sellaisen kaaren, että tuntuu kuin katselisi useampaakin elokuvaa samanaikaisesti. Enpä ole muuten tainnut nähdä "ahneella on paskainen loppu" -teemaa käytettävän näin puhuttelevasti ja kylmästi. Greed jos mikä on erinomainen eeppinen elokuva, olematta kuitenkaan mikään suuri seikkailu, vaan eeppisyydestään huolimatta kohtuullisen pienimuotoinen. Aikalailla täydellistä.
The Wolf's rating:

People who added this item 600  Average listal rating (312 ratings) 8.8  IMDB Rating 8.3 
33. The Passion of Joan of Arc (1928)
Kolmas katselukerta.

Dreyer käyttää täydellisesti hyödykseen oivia kuvakulmia ja intensiivisia lähikuvia. Tarina kerrotaan pääsäännöllisesti lähinnä hahmojen kasvojen kautta ja Dreyer onkin saanut mukaan taitavimmat mykän elokuvan näyttelijät, mitä allekirjoittaneelle on eteen tullut. Teknisesti elokuva on aivan omaa luokkaansa ja lisäksi se on emotionaalisesti musertavimpia elokuvia, mitä olen ikinä nähnyt. Jeanne d'Arcin tarinasta on hienosti jätetty pois kaikki jonninjoutavuudet, joten Dreyer keskittyy vain ja ainoastaan Jeannen oikeudenkäyntiin ja lopulta teloitukseen. Tällä kohtuu rohkealla rajauksella varmistetaan totaalinen mielenkiinnon pysyminen ja silkka elokuvakerronan voima. Mykän elokuvan suosikkini ja tulee todella lähelle kautta aikain suosikkielokuvani titteliä. Täydellisyyttä keskellä elokuvan ihmeellistä ja monimuoitoista maailmaa.

Ei muutosta pisteissä.
The Wolf's rating:

People who added this item 336  Average listal rating (196 ratings) 8.4  IMDB Rating 8.2 
34. Rififi (1955)
Liki täydellisesti koottu ryöstöfilmi, jonka jokaisen nurkan takaa löytyy aina uusi hieno elokuvallinen oivallus. Puolen tunnin dialogiton ja muutenkin lähes äänetön ryöstöjakso on maineensa veroinen ja äärimmäisen mieliinpainuva kokemus ja ennen kaikkea esimerkillistä elokuvan tekoa. Visuaalisesti Rififi on hienon minimalistinen. Loppuratkaisu on tietyssä turhauttavuudessaan nerokas. Kaikki se kulutettu energia, jota katsoja käyttää hurratakseen ryöstäjänelikolle menee lopulta hukkaan aivan totaalisesti.
The Wolf's rating:

People who added this item 7534  Average listal rating (4832 ratings) 8.4  IMDB Rating 8.9 
35. Pulp Fiction (1994)
Nähty niin monta kertaa, etten edes viitsi yrittää arvioida, monesko katselu oli. Mitään muuta elokuvaa en tosiaan ole yhtä useasti nähnyt.

Koin tarpeelliseksi vähän verestää muistikuvia muutaman vuoden tauon jälkeen, vaikka vieläkin muistan tapahtumat ja dialogit ulkoa. Kuvaus on helvetin hienosti toteutettua maan läheistä ja realismin tuntua antavaa koko kuva-alueen käyttöä. Dialogia nyt tuskin sen enempää tarvitsee hehkuttaa, mutta edelleenkin ihailen sitä arkista paskanjauhamista epäarkisten sattumien keskellä, joka tuntuu niin realistiselta, että kokee itsekin olevansa tapahtumissa mukana. Musiikit toimivat yhä täysillä ja kokonaiskuva on edelleen cooli, niin kliseistä kuin tämän sanominen onkin. Ei Pulppi enää yhtä kovaa iske kuin nappulana, mutta kyllä sitä vieläkin kehtaan mestariteokseksi kutsua, teknisesti etenkin aikakautensa hienoimpia tuotoksia. Huikeat nostalgiavireet tuli muuten mukana.

Ei muutosta pisteissä.
The Wolf's rating:

People who added this item 193  Average listal rating (116 ratings) 7.9  IMDB Rating 7.9 
36. My Best Fiend - Klaus Kinski (1999)
****
The Wolf's rating:

People who added this item 786  Average listal rating (471 ratings) 8  IMDB Rating 8.1 
37. Chungking Express (1994)
Wong Kar-Waille tyypillisesti myös Chungking Express on visuaalisesti aivan uskomattoman kaunis. Värien inspiroiva käyttö yhdistettynä upeaan käsivarakuvaukseen luo vaikuttavan tunnelman jo itsessään, mutta kun lisätään näyttelijöiden keskenään täydelliset kemiat, kekseliäs musiikin toisto ja hieno tarina, saadaan kokoon jo jotain unohtumatonta. Hahmot ovat matti- ja maija meikäläisiä, mikä korostaa hienosti sitä elämän makua, mitä koko elokuva muutenkin huokuu. Pesunkestävä mestariteos ja vuosikymmenensä kärkikastia.
The Wolf's rating:

People who added this item 353  Average listal rating (166 ratings) 7.2  IMDB Rating
38. Taxidermia (2006)
Helvetin hieno ja ehkä noin niin aavistuksen erilainen sukusaaga. Idearikas ja visuaalisesti hyvin kekseliäs. Näyttelijät ovat kaikki hienoja ja yleistunnelma on ihanan painostava, vaikkakin itse elokuva on lähinnä absurdi komedia. Kovin samankaltainen tyyliltään noin yleisesti ottaen, kuin Roy Anderssonin kaksi saman aikakauden mestariteosta. Johtukoon sitten vaikka suomalaisesta "saunakulttuurista", mutta en ymmärrä Taxidermian mainetta hirvittävän kuvottavana elokuvana. Tai ei allekirjoittanut ainakaan muutaman pippelin näkemistä elokuvassa koe mitenkään ahdistavana tai oksettavana. Erinomainen elokuva, jonka uskoisin iskevän uusintakatselulla vielä kovemmin.
The Wolf's rating:

People who added this item 4193  Average listal rating (2648 ratings) 7.3  IMDB Rating 7.8 
39. The Curious Case of Benjamin Button (2008)
Ihan mukava tarina, mutta turhan tavanomaisesti, ellei jopa forrestgumppimaisesti, toteutettu. Suht viihdyttävä on, eikä visuaalinen puolikaan mitään ihan paskaa ole, mutta olisin kyllä odottanut vähän omaperäisempiä ratkaisuja niin kerronnan kuin kuvauksenkin puolelta. Maskeeraukset ovat tavattoman upeita ja mielenkiinto pysyy koko keston ajan. Edellisen tavoin kuitenkin paljon melua lähes tyhjästä.
The Wolf's rating:

People who added this item 3693  Average listal rating (2403 ratings) 7.5  IMDB Rating
40. Slumdog Millionaire (2008)
Kovin yliarvostettu. Tylsästä tarinasta on kivan rakenteen ansiosta saatu kuitenkin ihan viihdyttävää seurattavaa. Mitään niin kovin ihmeellistä elokuva ei sisällä, mikä oikeuttaisi sen saaman järjettömän hehkutuksen. Näyttelysuoritukset ovat ihan onnistuneita, mutta itse elokuva on valitettavan helposti unohdettava ja kovin keskinkertainen. Lopetus on sysipaska ja musiikit etenkin ovat aivan karmeat, mutta kumminkin elokuva on ihan mukavaa katsottavaa, mitään ei vain oikein käteen jää.
The Wolf's rating:

People who added this item 44  Average listal rating (17 ratings) 6.8  IMDB Rating 5.9 
41. 200 Motels (1971)
Juuri sellainen kuin voisi Zappan elokuvalta odottaakin. Vitun psykedeelinen ja suorastaan hullu trippi, vailla mitään juonta. Imaisee mukaansa, kuin mikäkin happotrippailu.
The Wolf's rating:

People who added this item 4286  Average listal rating (2657 ratings) 7.3  IMDB Rating 7.5 
42. Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Stre... (2007)
Yllättävän hyvä. Visuaalisesti nätti, mutta sisällöltään vähän tyhjä, mikä toisaalta ei oikeastaan haittaa. Cohenin sivurooli on loistava. Erittäin viihdyttävä.
The Wolf's rating:

People who added this item 808  Average listal rating (434 ratings) 7.6  IMDB Rating 7.8 
43. Happiness (1998)
Amerikan Festen. Absurdi draamakomedia, josta realistisuus ja elämän suolainen maku paistaa läpi sen kuuluisan risukasankin. Tunnelma on kauttaaltaan aikasta häiriintynyt, eikä vähiten Philip Seymor Hoffmannin hienon hahmon takia. Normaalit perhesuhteet ja -arvot saavat huutia. Lopetus on erinomainen ja kuvastaa täydellisesti koko elokuvan yleistä ilmapiiriä. Pitkästä aikaa tuli nähtyä elokuva, joka veti hyvin pitkälti sanattomaksi ja seuraavana aamuna kahvin ja tupakan äärellä tulikin mietittyä, näinkö hämmentävää unta vaiko katsoinko jonkun elokuvan.
The Wolf's rating:

People who added this item 2432  Average listal rating (1482 ratings) 8.3  IMDB Rating 8.4 
44. Vertigo (1958)
Kolmas katselukerta.

Hitchcock ottaa klassisen film noir -tarinan, lisää siihen yliluonnollisia elementtejä, tolkuttomalta tuntuvia kiekuroita sekä upean värimaailman. Jostain syystä edellisillä katseluilla en ole osannut kiinnittää ollenkaan huomiota Vertigon sisimpään. Toisaalta, viimeksi kun tämän katselin taisin olla juur ja juur 15-kesäinen, vailla minkäännäköistä elämänkokemusta, jolloin luonnollisesti on Stewartin hahmoon samaistuminen mahdotonta. Stewart on erinomainen pakkomielteisenä privaattidickinä, jonka perverssiot loppupuolella alkavat käydä niin häiriintyneiksi, että se tuntuu jo katsomon puolellakin. Visuaalisesti Vertigo on ehdottomasti komeinta Hitchcockia, kuin myös monipuolisen ja kiehtovan tarinansa puolesta. Pakkomielteitä, perverssioita, helvetin vääristynyttä rakkautta ja kaikennäköstä kieroilua. Eikä tämä ole edes Kauniit ja rohkeat. Lopetus on täydellinen nyrkin isku silmään, tosin tänä päivänä tuokin tehokeino on saatu vesitettyä.

Ei muutosta pisteissä.
The Wolf's rating:

People who added this item 1272  Average listal rating (733 ratings) 8  IMDB Rating 8.4 
45. Lawrence of Arabia (1962)
Huhhuh. Pitkään olin tämänkin katsomista pantannut, varmaan päälle kaksi vuotta DVD oli jo kerinnyt lojumaan hyllyssä korkkaamattomana. Sen lisäksi, että Arabian Lawrence on yksi historian hienoimmista spektaakkeleista ja viihdyttävimpiä koskaan näkemiäni elokuvia, on se myös pintansa alta sittenkin älykäs. Rakastan sitä seikkaa, että Lean ei lähtenyt tekemään T.E. Lawrencen kaltaisesta "sankarista" ylitsevuotavan hienoa miestä elokuvaa varten, vaan esittää Lawrencen yli-ikäisenä kakarana, jonka suurimmat haaveet kaatuvat tämän omaan nirppanokkaisuuteen. Arabian Lawrence käsittelee hienosti yhden itsekkään miehen päälisinpuolin epäitsekkäitä motiiveja suuremman hyvän puolesta sekä sankaruuden kahta puolta. Lawrencen teot ovat osaltaan toki kunnioitettavia, mutta mies itse on täysi ylimielinen mulkku, joka vain sattuu "tekemään oikein". Hienosti on Lean luonut Lawrencen hahmosta niin ristiriitaisen. Esimerkillinen elämänkertaelokuva.
The Wolf's rating:

People who added this item 535  Average listal rating (363 ratings) 7.9  IMDB Rating 8.1 
46. The Man Who Shot Liberty Valance (1962)
Aika kovat nimet on Ford saanut keskeisimpiin miesrooleihin - Stewart, Wayne ja Marvin ovat kaikki loistavia, mutta se on kuitenkin Edmond O'Brien, joka potkaisee kaikki nämä alas lankulta mahtavalla juopporoolillaan. Nähdyistä Fordeista maanläheisin ja älyllisin. Kuvauspuolelta ei löydy mitään Etsijöiden magiikkaa, vaan muuhun elokuvaan hienosti soveltuvaa maanläheistä ja vähän liikkuvaa kuvaa. Rakenne on juuri täydellinen pitämään mielenkiinnon yllä koko keston ajan. Lopetus on unelmat murskaava ja helvetin nerokas päätös tällaiselle oikeamielisyyden ilottelulle. (SPOILERI, ehkä) Arvostettu valtion virkamies muistetaan sittenkin vain miehenä, joka tappoi Liberty Valancen (ei enää spoilereita). Niin vitun oikein, ettei sitä voi sanoiksi pukeakkaan. Ansaitsisi täydetkin pisteet, mutta pysytellään ainakin ekan katselun jälkeen näissä.
The Wolf's rating:

People who added this item 311  Average listal rating (147 ratings) 7.7  IMDB Rating 7.7 
47. Songs from the Second Floor (2000)
Roy Andersson on kyllä ilmiömäisen taitava kuvakertoja. Toisen kerroksen lauluja kostuu tyystin toinen toistaan seuraavista absurdeista kohtauksista, jotka liittyvät toisiinsa ainoastaan näennäisesti. Kamera ei liiku lainkaan, ja kuvakulmakin vain saattaa muuttua kohtauksen vaihduttua. Lumoavan visuaalisen kikkailun ja harvinaisen pelkistetyn miljöön takaa paljastuu pohdiskelua nyky-yhteiskunnan rappiosta, puolivillaisista ihmissuhteista sekä ihmisyydestä ylipäänsä. Äärimmilleen viedyn mustan huumorin kukka kukkii kohtauksesta toiseen, luoden hyvinkin absurdeja tilanteita vähän Pyhtoneiden tapaan. Kuten sanoin Du levanden nähtyäni, visuaalisesta tyylistä ja omaperäisestä huumorista päätellen - Tatinsa on Andersson kyllä katsellut. Elokuvaa on luonnehdittu (luultavasti Ameriikoissa) Short Cutsin ja Night of the Living Deadin risteymäksi. Short Cutsia en ole nähnyt ja yhteydet NotLD:n välillä ovat aika mitättömiä, mutta ei se mitään - itselleni päälimmäisenä tuli mieleen Jodorowskyn The Holy Mountain, eikä pelkästään Jeesus-patsaiden vuoksi. Teemat ovat hyvinkin samankaltaisia ja tapa tuoda ne esille ovat myöskin samantapaisia. Ilmanmuuta mestariteos ja selkeää 2000-luvun parhaimmistoa.

"Rakastettu olkoon hän, joka istuu." :)
The Wolf's rating:

People who added this item 2629  Average listal rating (1772 ratings) 7.5  IMDB Rating 7.9 
48. Hot Fuzz (2007)
Shaun of the Deadin tapaan helvetin hauska ja oivaltava komedia. Pegg ja Frost -kaksikko on jälleen loistavassa vedossa. Hienovarainen parodiointi huvittaa ja elokuva toimii itsenäisenä elokuvana ("edeltäjänsä" tavoin) mutkattomasti. Käsikirjoitus lähentelee nerokkuutta, eikä vastaavanlaisia "parodioita" montaa ole vastaan tullut. Modernin brittikomedian kärkikastia.
The Wolf's rating:

People who added this item 2528  Average listal rating (1679 ratings) 7.1  IMDB Rating 7.6 
49. Collateral (2004)
Tiukkaa tavaraa. Tapahtumat taksissa ja sen välittömässä läheisyydessä ovat elokuvan parhaita hetkiä ja varsinaiset "toimintakohtaukset" tuntuvat tähän rauhalliseen tunnelman nostatukseen verraten turhauttavan tavanomaisilta, mutta toisaalta ne toimivat myös hienona tribuuttina kasarikyttäleffoille. Tai näin ainakin itse haluan perustella sen järjettömän diskopopituksen käytön. Olisi varmasti toiminut täysillä kierroksilla, mikäli toimintakohtaukset olisi tyystin jätetty pois kuvioista, sillä tuon ryminän ja taksikeskusteluiden välinen kontrasti ei oikein toimi. Anteeksi annettavia nuo toimintakohtaukset toki ovat, ottaen huomioon muun elokuvan hienouden. Cruise on ihan helvetin hyvässä vedossa ja näyttää paljon uskottavammalta harmaassa tukassa, hiljaisen tappajan roolissa, kuin ikuisena parikymppisenä naistenmiehenä. Arvostukseni on muutenkin Cruisea kohtaan noussut aika merkittävästi tämän ja Magnolian jälkeen.
The Wolf's rating:

People who added this item 1386  Average listal rating (847 ratings) 7.1  IMDB Rating 7.5 
50. The Orphanage (2007)
Emäntä vuokrasi ja päätin sitten haluavani itsekin katsella, kun joskus muinaisessa leffatykissä reilut parikymppinen ikuinen teinipoika (tai tyttö) jaksoi pikkupippeli kovana tätä elokuvaa hehkuttaa, mikä huvitti allekirjoittanutta suunnattomasti.

Hölmöydessään hyvinkin viihdyttävä ja noin muutenkin ihan hyväkin elokuva, joka tosin ei jätä katsojalle mitään tämän itsensä pohdinnan varaan. Lopputwistin tullessa, on aivan selvää, mitä on tapahtunut, mutta pienillä flashbackeillä kerrotaan se myös sitten jokaiselle vähän tyhmemmällekin katsojalle, vaikka koko homma on ihan saatanan selvää pässinlihaa. Lopetus oli sinänsä mieluisa, koska olin jo valmiina heittämään sohvaa ylösalaisin päälleliimatun onnellisen lopun vuoksi, mutta (SPOILERI) ne kuoli sittenkin. Jee. Visuaalisesti tylsää peruskauraa ja audiopuoli on uudelle kauhuelokuvalle tyypillisesti turhan huutavaa. Propsit mässäilemättömyydestä kumminkin. Hyvää ajanvietettä joo, ja ihan kivasti on kliseitä kerätty kasaan hieman erilailla käytettynä, mutta ei tämä mikään helvetin merkkiteos sentään ole.
The Wolf's rating:


 

Kaikki vuonna 2009 katsotut elokuvat. Näin sitä pääsee itsekin huomaamaan, kuinka paljon työt, opiskelu (hah) ynnä muut "aktiviteetit" verottavat elokuvien katseluaikaa. Viimeksi katsottu ekana ja niin edelleen.

Added to
Related lists

Watched films in 2010 (jawing in Finnish)
132 item list by The Wolf
36 votes
Watched films in 2013 (jawing in Finnish)
36 item list by The Wolf
34 votes 1 comment
Watched films in 2014 (jawing in Finnish)
8 item list by The Wolf
11 votes
Watched films in 2012 (jawing in Finnish)
70 item list by The Wolf
25 votes
Watched in 2009
221 item list by E-Mies
39 votes 7 comments
Watched films in 2011 (jawing in Finnish)
41 item list by The Wolf
5 votes
Miika's Movie Diary - 2009
176 item list by Miika
18 votes
Films watched - Katselut 2009
190 item list by Cuomi
14 votes
Movies that I've seen 05.2009 -->
510 item list by Ernou
4 votes
Watched in 2012
408 item list by Jpit
56 votes 1 comment

View more top voted lists

People who voted for this also voted for

Watched in 2010 - Alusta alkaen
Class of '11
Watched in 2010
Movies check'd in 2011
Movies Watched in 2011 - Rakas päiväkirja...
Movies Watched in 2010
Watched in 2011
TOP-50 of the 1990's
TOP-50 70s
Top 50 of the 70's
Watched in 2011
Watched in 2010

More lists from The Wolf

Watched films in 2010 (jawing in Finnish)
My favorites of the 80s
Life changing films
Overrated shit from modern Hollywood
Watched films in 2012 (jawing in Finnish)
My favorites of the 70s


Comments

Posted: 5 years, 9 months ago at Jun 30 20:55
The Boy in Striped Pyjamas oli karmeeta kuraa ja saa kumminkin **½?
Posted: 5 years, 9 months ago at Jul 1 11:20
Keskinkertaisuutta keskinkertaisimmillaan, kuten tekstissäkin lukee, josta myös keskinkertaisen elokuvan pisteet. Okei, jätin näemmä kaikki ei-negatiiviset seikat mainitsematta. Korjailen.

Login or Signup to post a comment