Explore
 Lists  Reviews  Images  Update feed
Categories
MoviesTV ShowsMusicBooksGamesDVDs/Blu-RayPeopleArt & DesignPlacesWeb TV & PodcastsToys & CollectiblesComic Book SeriesBeautyAnimals   View more categories »
Listal logo
Avatar
Added by Darth Brutus on 31 Dec 2017 11:44
685 Views 2 Comments
25
vote

Elokuvapäiväkirja 2018

Add header image

Choose file... or enter url:
Sort by: Showing 1-50 of 85
Decade: Rating: List Type:
Add items to section

Maaliskuu

People who added this item 18 Average listal rating (14 ratings) 5.9 IMDB Rating 6.5
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 17 Average listal rating (15 ratings) 6.5 IMDB Rating 6.7
Vanha ukko kuolee ja jättää jälkeensä pienen omaisuuden aikuisille lapsilleen. Taloudenhoitajatar rikollisine tuttavuuksineen on päättänyt kuitenkin kähveltää kassakaapin sisällön parempaan talteen.

Keskivertoa parempi varhainen Griffith-lyhäri. Tämä kannattaa katsoa jo ihan siitä syystä, että kyseessä on Lillian ja Dorothy Gishin näyttelijädebyytti.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 6 Average listal rating (5 ratings) 6.2 IMDB Rating 5.6
Sympaattinen jouluelokuva vuosisadan takaa.

Lapset päättävät virittää ansan Joulupukille, mutta onnistuvatkin nappaamaan murtovarkaan.

Yksin kotona ei ehkä sittenkään ole niin omaperäinen kuin aikoinaan olisi voinut ensisilmäyksellä kuvitella.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 12 Average listal rating (8 ratings) 5 IMDB Rating 6.1
Muutamaan minuuttiin paketoitu ja teknisesti erittäin primitiivinen tarina kirjallisesta nerosta, jonka merkitys ymmärrettiin vasta tämän kuoleman jälkeen. Luonnollisesti tässä on myös simppeli traaginen rakkaustarina ja surullinen loppu miehen töiden hengessä.

Alemman keskitason Griffith-lyhäri.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 41 Average listal rating (31 ratings) 6.4 IMDB Rating 6.7
Vuosi kulunut D.W. Griffithin debyyttiohjauksesta ja ote on jo aivan jotain muuta.

Tällä kertaa tarina kertoo viljan hinnalla kikkailevasta spekulantista, joka on ajaa köyhän kansan kurimukseen silkkaa ahneuttaan. Toisin sanoen yksi variaatio pahasta korporaatiosta jälleen kerran.

Taas kerran varsin simppeli lyhäri, mutta sadan vuoden takaisella mittapuulla erinomaisesti kerrottu ja leikattu sellainen. Tämähän oli kantaaottavuudesaan aikoinaan valtavan kohuttu ja tähän joutui silloiset poliitikotkin ottamaan kantaa.

Jos Griffithin uran keskeisimmät leffat on nähtävä, tästä on ehkä näistä varhaisemmista sopivin paikka aloittaa.

Triviaa: Tämän loppukohtaus on kopioitu lähes suoraan Carl Theodor Dreyerin Vampyriin.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 12 Average listal rating (13 ratings) 5.8 IMDB Rating 5.6
Äärimmäisen kiehtova ohjausdebyytti D.W. Griffithiltä. Vähintään yhtä mielenkiintoista on, että tällainen on ylipäänsä säilynyt meidän päiviimme asti.

Yksinkertainen tarina kertoo lapsesta, jonka mustalainen/maankiertäjä kidnappaa ja joka päätyy lipumaan jokea pitkin puisessa tynnyrissä.

Kuten yli satavuotiaalta kokemattoman ohjaajan teokselta vaarmaan sopii odottaa, tässä ei oikeasti käytetä mitään myöhempiä tehokeinoja tai kikkoja vaan kyseessä on mitä arkaaisin ja primitiivisin mahdollinen pätkä.

Griffith kehitti onneksi tyyliään vuosien varrella niin paljon, ettei pieni vanhanaikaisuus ja kankeus myöhemmissä teoksissa juuri enää häiritse.

Mutta tulipahan tämäkin nyt nähtyä.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 35 Average listal rating (26 ratings) 6.2 IMDB Rating 6.7
Toinen Griffith samaan konkurssiin.

Tällä kertaa kyseessä on simppeli gangsteridraama, jossa nuori pariskunta tulee ryöstetyksi ja päätyy lopulta keskelle paikallista jengisotaa.

Yli satavuotiaaksi rikosleffaksi tämä on yllättävänkin toimivaa kamaa. Aikoinaan tässä kokeiltiin muutamia uusia kameratekniikoitakin, mutta nykysilmin niitä tuskin edes huomaa.

+ Lillian Gish oli nuoruusvuosinaan kyllä aika namu.

Hassu fakta: tässä käytettiin sivuosissa oikeita ganstereita ihan jo pelkästään realismin vuoksi.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 5 Average listal rating (5 ratings) 5.8 IMDB Rating 5.7
Ihan huvin vuoksi aloin selaamaan vanhojen klassikko-ohjaajien nuoruusvuosien public domainina löytyviä töitä ja siinä sivussa tuli tämä tarkastettua.

Tarina menee yksinkertaisesti siten, että iso haukka varastaa pariskunnan vauvan, mutta lopussa rohkea mies pelastaa lapsukaisen petolinnun pesästä.

Isää tässä esittää D.W. Griffith.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 21 Average listal rating (14 ratings) 6.4 IMDB Rating 6.9
Love & Peace (2015)
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 79 Average listal rating (56 ratings) 7.3 IMDB Rating 7.5
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 119 Average listal rating (76 ratings) 7.6 IMDB Rating 6.9
Shoulder Arms (1918)
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Itselleni tuli täysin puskista, että Mamoru Oshiin oppipoika Kenji Kamiyamalta oli tullut edellisenä vuonna ulos uutta elokuvaa. Vaan eipä siinä, Ghost in the Shellin tasokkaalla televisiosovituksella pätevöitynyt Kamiyama ei tämän hempeän söpöilyyn viittoilevan trailerin ja promokuvien perusteella ainakaan itselleni tullut ensimmäisenä mieleenkään. Oikeasti elokuvakin kertoo aivan jostain muusta kuin kukkasista, rakkaudesta ja pehmoleluista, mutta tämän markkinoinnista vastaavat päättivät ilmeisesti vain asettaa teini-ikäiset tytöt tämän primääriksi kohdeyleisöksi. Ei näin!

Ancien and the Magic Tabletin juoni on sen verran problemaattinen ja kimurantti, että sen lyhyehkä referoiminen lukuisia twistejä paljastamatta on pahuksen haastavaa. Tarinan päähenkilö on runsaanpuoleisesti satumaisista tarinoista uneksiva Kokono, yksinhuoltajaisänsä kanssa asuva lukiolainen. Tämän enempää en aio kertoa, mutta tarina on sekoitus fantasiaa, mecha-animea, teinidraamaa ja salaliittojännäriä, jota on vaikea kunnolla kuvailla spoilaamatta reippaasti. Jos Makoto Shinkain Your Name on tuttu, niin tähän on juonen suhteen saatu siitä selvästi vaikutteita.

Kun kutsun tarinaa kauhean ongelmalliseksi ja hankalaksi, se myös on sitä. Koska kyseessä on varsin omintakeinen unta ja tosielämää sekoittava fantasiaelokuva, tässä tapahtuu luonnollisesti kaikenlaista mielikuvituksellista ja maagista, totta kai. Harmittavasti Kamiyama ei ole saanut tarinaansa pysymään ollenkaan omissa raameissaan, vaan tämän fantasiasadun maailma magioineen tuntuu jatkuvasti joko rikkovan omia sääntöjää, unohtamalla niitä aina silloin tällöin tai vetävän uusia muuten vain ihmeesti hatusta lisää tarpeen vaatiessa. Jossain vaiheessa menosta putoaa väkisin kärryiltä homman romahtaessa pikkuhiljaa täysin itseensä.

Ennen elokuvan puolta väliä esimerkiksi tutustutaan Kokonon todelliseen elämään ja unien maailmaan. Keskivaiheilla sitten yhtäkkiä todetaankin Kokonon unilla ja tosielämällä olevan jonkinlainen maaginen yhteys, jota ilmeisesti ei vain ole aiemmin syystä tai toisesta huomattu. Lopussa Kokono ilmeisesti uneksii jo valveillakin ja ihmiset huomaavatkin yhtäkkiä olevansa keskellä hahmon unien tapahtumia. Miten tällainen spontaanisti ihmisten elämään vaikuttava mystinen voima on vain voinut piileskellä näin kauan kenenkään huomaamatta? Tämä oli siis vain yksi monista juonen ongelmista, kaikenlaista muuta samanlaista riittää vaikka kuinka.

Mutta… tiedättekös mitä? Itse olen valmis antamaan tämän juonen hölmöilyn suhteen paljon anteeksi. Ancien and the Magic Tablet on monentasoisesta töppäilystään huolimatta erittäin luova ja omaperäinen elokuva, joka pelkästään tasokkaan animaationsa ja musiikkinsa puolesta jää taatusti pitkäksi aikaa mieleen tykyttämään. Tai no, on tässä muutama todella heikko hahmo alkaen vaikka naurettavan kliinisestä pahiksesta, mutta tässä on sitä jotain magiaa, josta itse satun tällaisissa elokuvissa erityisesti pitämään.

Ancien and the Magic Tablet taitaakin olla enemmän uniikki ja muistettava kuin varsinaisesti hyvä elokuva, mutta se riittää tällä kertaa ainakin itselleni.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 5 Average listal rating (2 ratings) 7 IMDB Rating 6.6
Tässäpä jälleen vinkeä konsepti, jota kaiken järjen mukaan ei pystyisi hullukaan kusemaan täydellisesti: Otetaan E.T.A. Hoffmanin klassinen tarina pähkinänsärkijästä ja hiirikuninkaasta, tehdään sen pohjalta nukke-elokuva ja hyödynnetään siinäkin mahdollisimman paljon jo valmista Tsaikovskin säveltämää musiikkia. Nutcracker Fantasy on vielä Sanrion tuottama, joten odotukset ainakin itselläni olivat tämän suhteen korkealla.

Harmi vain, että tämän tekijät onnistuivat jotenkin ryssimään pähkinänsärkijänsä pahanpäiväisesti.

Alkuperäinen tarinahan tunnetusti kertoo Klaarasta, joka saa herra Drosselmeierilta pähkinänsärkijänuken, joka sittemmin paljastuu prinssiksi, jonka paha hiirikuningas on muuttanut puiseksi nukeksi. Lopussa prinssi kuolee, mutta Klaaran kyynelet herättävät tämän jälleen henkiin. Hyvin yksinkertainen stoori.

Elokuvan tarina seuraa ainakin paikoittain alkuperäistä, mutta pääosa koko Nutcracker Fantasystä tuntuu täysin hallitsemattomalta kaaokselta, joka ei päällisin puolin tunnu kertovan yhtään mistään. Monessa kohtaa päähenkilötkin vain katoavat ja homma alkaa pahasti rönsyillä epämääräisten sivuhahmojen ja täysin tarpeettomien 70-lukulaisten pop-kappaleiden ympärillä. Jossain toisella sivustolla tätä kuvattiin kohtealiaasti "unenomaisesti kerrotuksi", mutta omasta mielestäni Nutcracker Fantasy on vain yksinkertaisesti vaikeaselkoisimpia ja tylsimpiä näkemiäni leffoja sitten Kinji Fukasakun Message from Spacen.

Unenomainen, my ass!

Positiivisempana puolena tästä voi ainakin sanoa visuaalisen puolen olevan enimmäkseen ainakin tyydyttävästi kohdillaan. Monet nuket ovat hämmentävän vääristyneitä ja kameramies on tainnut olla maistissa, mutta Sanriolle perinteikkään korkeista kontrasteista koostuvaa värimaailmaa oli mielekästä katsoa.

Tässä taitaa lisäksi olla Sanrion elokuvista kaikkein nimekkäin näyttelijäkaarti. Nutcracker Fantasyä katsoessa ei voinut olla huomaamatta Christopher Leetä useammassakin roolissa, sievä-äänistä Eva Gaborin sekä tietysti Fright Nightin Peter Vincentiä eli Roddy McDowall pähkinänsärkijänä. On tässä monta muutakin laatutekijää takana, mutta edelliset jäivät aivan erityisesti mieleen.

Yksi juttu tässä kuitenkin on, josta joudun vielä erikseen mainitsemaan. Nutcracker Fantasyhän on nimenomaan romanttinen satu Klaaran ja pähkinänsärkijäprinssin rakkaudesta, mutta jostain syystä Klaara on tässä esitetty pikkutyttönä ja pähkinänsärkijä aikuisena miehenä. Kyseessä on satu jossa kaikenlaista arkijärjelle vierasta kuuluukin tapahtua, mutta en millään saanut tässä kohtaa mielestäni kuvaa jostain sheikin pojasta naaraamassa vähän sakkolihaa eksoottiseen haaremiinsa.

Oikeasti pieni ihme, ettei tästä jutusta ole tainnut nousta koskaan minkäänlaista isompaa kohua. Mitä mahtoivat oikeasti ajatella kun tätä tekivät?

Kannattaako Nutcracker siis katsastaa, mikäli aikaa ja energiaa löytyy? No eipä kai, muutamia visuaalisesti nättejä kohtauksia, Tsaikovskin musiikkeja ja vuosisadan kohuromanssia lukuun ottamatta tässä ei oikeasti ole paljoakaan näkemistä. Jos tarina seuraisi edes sitä alkuperäistä satua sen verran, että tätä pystyisi sujuvasti katsomaan, mutta kun njet.

Mikäli Pähkinänsärkijän tarina kiinnostaa, paras aiheesta tehty filmatisointi taitaa edelleen olla Boris Larinin ja Boris Stepantsevin neuvostoliittolainen näkemys vuodelta 1973.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 9 Average listal rating (7 ratings) 4.9 IMDB Rating 5.3
Olen viime viikkojen Sion Sono -maratonilla tullut tehneeksi jos jonkinlaisia mukavia löytöjä ja vähän keskinkertaisempiakin uusia tuttavuuksia, mutta ne oikeasti huonot Sonon teokset ovat ainakin toistaiseksi vielä antaneet odottaa itseään. Noh, en tiedä pitäisikö tässä kohtaa nyt sitten olla jotenkin ylpeä itsestään, mutta...

Sion Sonohan tunnetusti aktivoitui pari vuotta sitten todenteolla tuottamaan liukuhihnalta puolen tusinaa leffaa vuoteen laadun heilahdellessa rajusti hyvän ja ei-niin-hyvän välillä. The Virgin Psychics edustaa Sonon tuotannossa juurikin jälkimmäistä sorttia, harvinaislaatuinen rimanalitus jonka myös soisi jäävän miehen uralla ainutlaatuiseksi kuriositeetiksi. Kyseessä on samalla jotakuinkin nolostuttavimpia ja eniten myötähäpeää herättäviä elokuvia vuosikausiin.

The Virgin Psychicsin päähenkilö on teinipoika nimeltään Kamogawa Yoshino, joka tumputtaessaan kotonaan saa mystiset supervoimat joiden avulla heebo pystyy lukemaan ihmisten ajatuksia. Koulussa kaveri lyöttäytyy yhteen muiden psyykkisiä kykyjä omaavien neitsyiden kanssa puolustamaan maailmaa pahuuden voimilta.

Vielä selkosuomeksi: The Virgin Psychics perustuu vain ja ainoastaan pikkutuhmille vitseille, masturboinnille ja typerille monimielisyyksille, jotka alkavat turruttaa henkisesti jo ensimmäisen kymmenen minuutin jälkeen. Siitä eteenpäin koko homma on käytännössä yhtä epämukavaa ja äärimmäisen lapsellista sikailua, jota katsoessa alkoi jo pakosti aikuista miestäkin irvistyttää ja tuntea olonsa tosi inhottavaksi. Itse asiassa tämän kirjoittaminenkin tuntuu hirvittävän nololta, sillä hävettää edes myöntää vapaaehtoisesti katsoneensä jotain tällaista - ja vielä maksanut siitä!

Sion Sono on aina ollut parhaimmillaan kun miehellä on ollut jotain painavaa sanottavaa jostakin erityisestä asiasta: Suicide Club ja Noriko's Dinner Table käsittelivät japanilaista itsemurhaepidemiaa ja dekadenttia nykykulttuuria, Hazardissa ohjaaja totesi huonon päivän New Yorkissa olevan koska tahansa kiinnostavampi kuin hyvän päivän Japanissa, Himizu ja Land of Hope käsittelivät vuoden 2011 maanjäristystä ja sen seuraamuksia, etc...The Virgin Psychicsillä sen sijaan ei tunnu olevan mitään järkevää sanottavaa tai minkäänlaista inspiraatiota takanaan vaan se on todennäköisesti tehty silkasta rahasta ja vauvamaisen sättäämisen ilosta.

Mikään tässä ei toimi niin kuin pitäisi ja Sion Sonon leffalta myös odottaisi. Näyttelijät esimerkiksi vetävät roolinsa lähes jokaisessa kohtauksessa täysin yli katsojan kipupistettä hipoen, erikoistehosteet nousevat kammottavimmillaan vain vaivoin jonkun Birdemicin yläpuolelle ja ohjaajalle tyypillinen hienovarainen "taiteilu" ja runollisuus loistavat täysin poissaolollaan.

Ikävintä tässä töräyksessä kuitenkin on ehkä vähän ironisesti, ettei se kaikesta sikailustaan huolimatta mene erotiikassa ja kahelissa epäkorrektiudessa likimainkaan niin röyhkeäksi, jotta tästä voisi nauttia edes överinä eksploitaatiopätkänä vaan kaikenlainen vaatimaton pikkutuhmailu myös pysyy sellaisena - pelkkänä vihjailuna. Koko leffassa ei siis ole käytännössä mitään muuta sisältöä.

En suin surminkaan ilkeä tätä suositella muutoin kuin sellaisille, joiden makuun joku Sausage Party oli vielä liian hienostunutta ja aikuista kamaa. Muut pysykööt tästä suosiolla mahdollisimman kaukana.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 24 Average listal rating (15 ratings) 6.5 IMDB Rating 6.6
Kibô no kuni (2012)
Japanin Sendain tuhoisa maanjäristys vuonna 2011 tappoi kymmeniä tuhansia ihmisiä ja ajoi sadat tuhannet kotoaan evakkoon ympäri Japania. Näkyvin ja kuuluvin seuraus maanjäristystä seuranneista tsunameista oli kuitenkin meillä asti näyttävästi uutisoitu Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus, mikä ymmärrettävästi aiheutti Japanissa enemmän kuin vähän sydämentykytyksiä atomin voiman edessä.

Maanjäristys ja sitä seurannut sirkus teki selvästi suuren vaikutuksen myös Sion Sonoon, joka sijoitti jo edellisen leffansa Himizun luonnonkatastrofin massatuhon maisemiin. Land of Hopen kohdalla aikaa oli jo kulunut ja alun shokki ehtinyt laskea. Tällä kertaa ei toisin sanoen kauhistella enää tapahtunutta vaan käsitellään sen vaikutuksia ihmisiin ja japanilaiseen yhteiskuntaan.

Land of Hopen tarina sijoittuu kuvitteellisee japanilaiseen prefektuuriin nimeltä Nagashima (Nagasaki + Fukushima), jonne iskevän voimakkaan maanjäristyksen ja sitä seuraavan valtavan tsunamin seurauksena paikallinen ydinvoimala reistaa ja lähialueet joudutaan evakuoimaan kokonaan kansasta. Mitä ydinvoimalassa tarkalleen ottaen tapahtuu, miten vakavasta onnettomuudesta on kysymys tai edes sitä miten kauan ihmiset joutuvat elämään evakossa ei luonnollisesti koskaan paljasteta.

Ydinvoimalaonnettomuuden vuoksi evakuoidun alueen laidalla asustaa Onon perheen kaksi sukupolvea saman katon alla. Evokuointimääräyksen tultua talon vanhukset kehottavat nuorisoa lähtemään Tokioon kauas onnettomuusalueelta ja jättämään eläkeläiset oman onnensa nojaan. Dementoituvien vanhusten jatkaessa elämäänsä normaalisti kaupunkiin muuttanut nuoriso tulee kehittäneeksi itselleen radiofobian ydinvoimalaonnettomuudesta autuaan tietämättömien tokiolaisten huviksi.

Land of Hope saattaa nimensä ja ehkä joidenkin liikenevien kuviensa perusteella vaikuttaa hyvinkin iloiselta ja sentimentaaliselta leffalta, mutta oikeasti kyseessä voi hyvinkin olla Sion Sonon uran lohduttomimpia pätkiä. Tässä ei esimerkiksi ole ollenkaan yksiselitteistä onnellista loppua vaan katastrofi periaatteessa vain pahenee entisestään juuri ennen lopputekstejä ja tarinan hahmojakin putoilee jo hyvän aikaa ennen sitä.

En ala tässä tosiasioita turhia silottelemaan, mutta Land of Hope taitaa olla toistaiseksi näkemistäni Sonon leffoista tylsimpiä. Tässä kohtaa miehen räiskyvin särmä alkoi jo olla taakse jäänyttä elämää vakavamman draaman viedessä tässä pääosan koko leffasta. Hyvänä puolena tämän sentään tunnistaa joka suhteessa tekijänsä leffaksi, vaikka paras terä tästä kyllä puuttuu selvästi.

Omia suosikkikohtauksiani koko leffasta ovat ne muutamat, joissa käväistään ihan oikeilla katastrofiraunioilla huhuilemassa. Oikeassa elämässä ihmiset eivät evokuoitaessakaan tienneet miten kauan joutuvat olemaan poissa ja paikallisista asujaimistosta on tullut hylättyjen lemmikkien ja muiden eläinten asuttama aavekaupunki.

Sion Sonon tuotannossa Land of Hope edustaa kesympää keskivertoelokuvaa, yllättävänkin salonkikelpoista draamaa. Ei tämä kyllä muuten sen suurempia tunteita ainakaan itsessäni juuri herätä. Land of Hope on vain perinteikäs draama muutamilla perinteisillä Sion Sono -viboilla. Ottakaa tai jättäkää.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1 Average listal rating (2 ratings) 6.5 IMDB Rating 6.7
Tästä leffasta on meidän päiviimme asti säilynyt reily kymmenminuuttinen pätkä, joten tästä ei paljoa kirjoitella. Edes tämän juonireferaatista ei ole mitään tietoa, mutta todennäköisesti kyseessä on jonkinlainen romanttinen draama/komedia.

Säilyneessä pätkässä lähinnä esitellään tarinan keskeiset hahmot ja kuvataan kaupungilla käveleviä ihmisiä. Monessa kohtaa leikataan velmusti erilaisiin vähemmän olennaisiin yksityiskohtiin kuten korttitaloon, liikkeelle lähtevään junaan ja nukkeihin.

Ihan mielenkiintoista tavaraa. Naispääosassa tässä nähdään Aleksandra Hohlova, jonka ristin joskus aiemmin kammottavimmaksi ylinäytteleväksi matamiksi jota olen ikinä nähnyt.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 0 Average listal rating (1 ratings) 6 IMDB Rating 6.8
Dva-Buldi-dva (1929)
Tästä leffasta ei ole tiettävästi olemassa minkäänlaista englanniksi tekstitettyä julkaisua, joten tästä saattoi mennä jokunen pointti itseltäni vähän ohi.

Vuoteen 1929 mennessä neuvostoelokuvissa oli jo ehditty kuvaamaan vallankumouksen ja sisällissodan tapahtumat kaikista mahdollisista näkökulmista, että sikäläisten tekijämiesten täytyi jo ihan tosissaan alkaa pähkäilemään hyödyntämättömiä ideoita ja miljöitä uusia kyseisiä aiheita käsittteleviä elokuvia varten.

Mistä vinkkelistä esimerkiksi ajattelisitte tämän elokuvan kertovan sisällisotadraamansa? No tietysti sirkuspellen!

Dva-Buldi-Dva on hilpeä venäläinen sirkus, jonka päätähtiä ovat isästä ja pojasta koostuva klovniduo. Sitten sisällissota iskee ja poika pidätetään epäiltynä sabotaasista.

Tämän on pakko olla persoonallisimpia ja ennalta-arvaamattomimpia neukkuleffoja, joita on tullut nähtyä pitkiin aikoihin. Koko leffan premissi jo yksinään on niin älytön ettei tältä edes osannut odottaa yhtään mitään. Yllättäen tämä oli myös ihan hyvä leffa.

Parasta bulibulikvaakskvaaksissa ovat sen sirkusjaksot, joissa nähdään paljon akrobaatteja ja koulutettuja eläimiä tekemässä temppujaan. Parhaat kohtaukset sisältävät ainutlaatuista materiaalia kierivistä ja selälleen kääntyilevistä hevosista vähän Neon Bullin tyyliin. Hyvin hyvin kiehtovaa ja viihdyttävää settiä.

Samaa tasoa on myös toisinaan tämän kiinnostava valojen käyttö sekä pienet Varietee-tyyliset kokeilut köysistä riippuvien kameroiden ja äärimmäisten nopeiden leikkausten kanssa.

Harmittavasti itse tarina ei oikein iskenyt ainakaan itseeni olenkaan ja etenkin tämän keskivaiheilla homma lässähtää pitkäksi aikaa kunnes päästään jälleen jo aiemmin mainittujen sirkustemppujen pariin.

Mutta onpahan kuitenkin melkoisen eriskummallinen neuvostoliittolainen.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 6 Average listal rating (14 ratings) 4.1 IMDB Rating 5.7
Jassoo. Uusi animefilmatisointi tietää aina hauskoja arvosteluhetkiä allekirjoittaneelle.

Normaalisti itsellä on ollut tapana kaivella näitä remakeja ja filmatisointeja aina vähän pintaa syvemmältä ja nipottaa vähän pienemmistäkin virheistä vähän liiankin kanssa, mutta tällä kertaa joudun nolosti myöntämään jo näin aluksi etten tunne alkuperäistä Fullmetal Alchemistia tarpeeksi hyvin, jotta osaisin seikkaperäisesti käydä kaikki tämän remaken virheet läpi. Näin ollen tällä kertaa saatte tyytyä vain rehelliseen ja kaunistelemattomaan keskivertokatsojan näkökulmaan ilman turhaa kikkailua.

Capisci? Hyvä, jatketaan.

Täysmetallialkemistin varsinainen tarina kertoo kahdesta veljeksestä, Alphonsesta ja Edwardista, joiden äiti kuolee ja jotka yrittävät herättää mamman eloon alkemialla. Homma menee kuitenkin pahemman kerran reisille jättäen Edwardin puoliksi raajattomaksi ja Alphonsen hengen vaille ruumista. Edwardin ja tyhjään haarniskaan sidotun Alphonsen hengen pyrkimyksenä on saada käsiinsä Viisasten kivi, jolla alkemiaa voisi harjoittaa uhraamatta mitään olemassa olevaa ja parantaa sen avulla vähän mualimoa.

Ensiksikin: Toivottavasti alkuperäisen Fullmetal Alchemistin juoni ja maailma ovat jo ennestään tuttuja tai olet lukenut referaatin vaikka Wikipediasta, sillä tässä ei todellakaan selitetä yhtään mitään. Visuaalisen kerronnan, leikkauksen, cosplay-tasoisen puvustuksen, zombimaisen puisevan näyttelyn ja mälsän tyhjistä tiloista koostuvan lavastuksen tasokin on lähes ensimmäisistä kuvista lähtien niin häiritsevää, ettei tätä meinaa joka välissä oikeaksi laajempaan kansainväliseen levitykseen päätyneeksi elokuvaksi uskoakaan.

Hyvänä puolena ensimmäisistä minuuteista voi kuitenkin sanoa, että niiden aikana nähdään helposti koko elokuvan näyttävimmät cgi-efektit. Siitä eteenpäin tekijät olivatkin käyttäneet koko liikenevän budjettinsa tai heittäytyivät vain laiskoiksi, mutta mitään tasoltaan edes etäisesti läheltä liippaavaa ei nähdä enää sekunninkaan vertaa koko loppuelokuvassa.

Sikäli kun olen ymmärtänyt, tämän remaken yksinkertaisena ideana on ollut koota Fullmetal Alchemist: Brotherhoodin ikonisimpia kohtauksia yksiin kansiin ja jättää ne lopun kliimaksit velmusti mahdollista jatko-osaa varten. Valistuneempi katsoja ja fani taatusti tietää, että kyseessä on 64-osainen eli millä tahansa mittapuulla melko pitkä sarja, jossa käänteitä ja hahmoja riittää useampaankin leffaan.

Remaken tekijät ovat ratkaisseet runsaan materiaalin tuoman ongelman yksinkertaisesti ottamalla yksittäisiä kohtauksia sieltä täältä ja koonneet niistä sillisalaattimaisen sekasotkun, jossa ei tunnu olevan minkäänlaista kunnollista johdonmukaisesti etenevää juonta. Suuri osa sarjan hahmoista puuttuu kokonaan, jäljelle jääneitä ei aina meinaa samoiksi tunnistaa ja useimpien leffaan asti päätyneidenkään nimiä ei edes mainita kertaakaan itse elokuvan aikana. Poistetuista hahmoista huolimatta tässä on kuitenkin valtava määrä suoraan animesta kopioituja kohtauksia, joissa pystyy selvästi näkemään niistä puuttuvien hahmojen jättämiä tyhjiä aukkoja tilassa, dialogissa ja "juonessa".

Varsinainen tarinankerronnallinen anti on tässä mitä täydellisintä suttua. Yhdessä kohtauksessa esimerkiksi nähdään takaa-ajo, jonka osapuolia ei elokuvassa ole esitelty senkään vertaa että tietäisi kumpi on hyvä ja kumpi paha, miksi jahdataan tai ketä jahdataan. Ensimmäisen tunnin jälkeen Edward ja Alphonse alkavat riidellä, mutta kahdella hahmolla on siihen mennessä ollut yhteensä 30 sekuntia yhteistä ruutuaikaa, jonka aikana kaksikko ei ole puhunut tai tehnyt mitään kiinnostaa, joten koko kohtaus menee täysin hukkaan. Pelkän alkuperäissajan nimen "Brotherhood" olisi luullut kertovan tekijöille mistä tarinassa on oikeasti kyse, mutta homma on siitä huolimatta onnistuttu ryssimään pahemman kerran.

Rajusti karsitusta hahmogalleriasta huolimatta tässä kuitenkin esitellään varmaan 20 tai 30 uutta hahmoa, jotka joko unohdetaan tai tapetaan pois heti samaisen kohtauksen päätteeksi. Missään henkilöiden suhteissa tai motivaatioissa ei tunnu olevan mitään tolkkua eivätkä edes tarinan keskeisimmät peruselementit tunnu olevan niin itsestäänselviä kuin niiden kuuluisi olla. Hahmoja tulee ja menee täysin holtittomasti, uusia kikkoja keksitään ja unohdetaan miten sattuu ja yhdessäkin kohtauksessa nähdään selvästi feikkiä cgi-vesisadetta, mutta kohtauksen näyttelijöiden vaatteet ja hiukset pysyvät selvästi kuivina.

Ja nämä eivät edes ole mitään yksittäisiä pikkuvirheitä siellä täällä. Koko elokuva on tätä tasoa!

Fullmetal Alchemist vuosimallia 2017 on toistaiseksi yksi huonoimmista koskaan näkemistäni animeremakeista ja ehta ö-luokan schlock, jonka olemassaolon ainut syy on alkuperäisteoksen fanien häikäilemätön kuppaaminen. Itse menin tuhlaamaan tähän rahojeni lisäksi kahden tunnin edestä arvokasta aikaani enkä tule enää varmuudella saamaan kumpaakaan koskaan takaisin. Ole sinä viisaampi ja jätä tämä suosiolla väliin.

Kill it with fire!! Kill it before it lays eggs!!
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 118 Average listal rating (86 ratings) 4.5 IMDB Rating 4.2
Viime aikojen Disneyn, turmiollisten Hollywood-tuottajien ja uusien Star Wars -leffojen haukkuminen on ollut siinä määrin muotia ja pinnalla, että pakosti nousi Wing Commander -pelisarjan kohtalo ja erityisesti tämä tietty sen pohjalta tehty videopelielokuva taas mieleen.

Mikäli Wing Commander ei nimenä nykynuorisolle ole ennestään tuttu, niin kyseessä oli ysärillä massiivisen suosittu edesmenneen Origin Systemsin tuottama tarinavetoinen avaruussimulaattori, jossa pelaaja sai ohjastaa ihmiskunnan laivaston sankaripilottia. Pelit olivat perusideansa ja kunnianhimoisen käsikirjoituksensa lisäksi tunnettuja etenkin kolmannen sekä neljännen pelin ennenäkemättömistä tuotantoarvoista ja Hollywood-tähtiä vilisevästä castistään.

Nykysilmin katsottuna nuo vanhat pelit ovat jo kovin kulahtanutta settiä, mutta aikoinaan Wing Commander -sarja kuului scifi-pelien kuninkuusluokkaan. Pelien elokuvamaisen luonteen vuoksi ajatus ihan oikeasta filmatisoinnistakaan ei periaatteessa ollut mikään mahdoton ajatus; kiinnostavaan tieteiselokuvaanhan riittäisi periaatteessa kopioida uskollisesti kaikki niiden pelien parhaat piirteet ja heittää mukaan pari uutta twistiä Wing Commander Academyn tapaan. Kaikki mahdollisuudet hyvään, onnistuneeseen elokuvaan olivat siis jo lähtökohtaisesti kasasssa.

Harmi vain, että tätä Wing Commander floppasi aikoinaan täydellisesti ja sitä pidetään nykyään yleisesti yhtenä suurimmista videopelileffakalkkunoista koskaan. Samalla se on osoitus siitä tosiasta ettei hyvän franchisen täydelliseen tuhoamiseen välttämättä tarvita mitään pahoja korporaatioita vaan onnistuu homma alkuperäisen tekijöiltä itseltäänkin.

Ensimmäisen ja pahimman mokan koko elokuvassa voi havaita jo sen julkaisun kannesta tai vaihtoehtoisesti julisteesta. Alkuperäisellä Wing Commanderilla oli jo vuosikausia ennen tätä elokuvaa vakiintunut ja tunnettu näyttelijätiiminsä, josta yksikään ei syystä tai toisesta palannut vanhaan rooliinsa vaan mm. pääosassa Blairina nähty Mark ”Luke Skywalker” Hamill korvattiin Freddie Prinze juniorilla, mahtavan Tom ”Biff” Wilson tilalle Maniaciksi saatiin ikiärsyttävä Matthew Lillard ja Malcolm McDowellia amiraali Tolwyninä tuuraa Titanicin Lovejoy. Kaksi ensimmäistä taitavat olla nyky-yleisölle tutumpia niistä pahamaineisista Scooby Doo -leffoista.

Ei ole yhtään liioiteltua todeta pelkkien pääosanesittäjien pelottaneen kaikki alkuperäisen sarjan fanit pakosalle. Harvat ja valitut jotka ylipäänsä menivät tätä teatteriin asti kärsimään, kävivät vain tarkistamassa Star Wars Episode I: Pimeä Uhkan trailerin ja kävelivät tiehensä. Tämä on siis ihan dokumentoitua tietoa.

Mutta edellinen on vain yksi häviävän pieni pisara Wing Commanderin nimellä tunnetussa kusenkeltaisessa valtameressä.

Elokuvan versio Wing Commanderin tarinasta seuraa pelien perusideaa ainakin päällisin puolin uskollisesti. Tälläkin kertaa tarina sijoittuu tarkemmin määrittelemättömään kaukaiseen tulevaisuuteen ja ihmiskunnan muodostaman Konfederaation ja tiikerimäisten kilrathien soturikansan väliseen suureen avaruussotaan. Heti leffan alussa kilrathit kaappaavat ihmisten etäpesäkkeestä vanhalta kitarapedaalilta näyttävän ihmisen alkukodin koordinaatit sisältävän härvelin ja pelisarjasta tutun avaruuskoplan on pelastettava tilanne. Yksinkertaista, no?

Juoni yksinään on niin täynnä aukkoja ja älyttömyyksiä, että niistä yksinään saisi jo pitkän arvostelun tehtyä. Kyseessä on esimerkiksi jälleen yksi kliseinen avaruusooppera, jossa tasavaltaiset voimat ottavat mittaa örkkien pahasta imperiumista. Asia ei ehkä häiritsisi itseäni, jos tässä olisi panostettu edes vähän rautalankamaista perusasetelmaa monipuolisempaan tarinaan – vähän kuin niissä peleissä! Wing Commander -elokuvan avaruudessa on myös ilmaa, avaruusalukset pitävät lentäessään kovaakin ääntä, painovoimakin löytyy ja tavaraa putoilee itsestään keskellä tyhjää avaruutta. Kuin sattumalta sankarimme myös murtautuvat ensimmäiseen näkemäänsä kilrath-alukseen, joka vain sattuu olemaan se sama, jossa kaivattu kitarapedaali sattuu olemaan ja sisääntuloaukkokin tuli tehtyä sattumalta juuri metrin päähän kyseisestä kapistuksesta.

Lopussa vielä paljastuu, että aurinkokunnassamme on jättimäinen suuri musta aukko, jota teknologisesti huippuunsa kehittynyt ihmiskunta ei vain ole sattunut aiemmin huomaamaan. Huippuälykäs ja teknologisesti vähintään yhtä pitkälle kehittynyt vihollinenkin erehtyy luulemaan sitä lähestyväksi avaruusalukseksi, koska… ääähh…

Mikäli pelisarjan rikas maailma kulttuureineen, hahmoineen ja motivaatioineen on yhtään tuttu, tämä tuottaa todennäköisesti jo alkumetreillä valtavan pettymyksen. Wing Commander -elokuva ei selitä yhtään mitään oman universuminsa kuvioista, kaikki vähänkään syvällisempi sisältö on karsittu pois kokonaan ja kilrathitkin on käytännössä alennettu yksilöllisistä klingonmaisista hahmoista geneerisiksi rumiksi verenhimoisiksi örkeiksi. Typerin idea tämän tekijöiltä oli muuttaa jo kilrathien valmis tunnistettava design pirkäkarvaisista kissamaisista humanoideista nolostuttavan pukinpartaisiksi kaljuiksi kateiksi, joille nauravat aidanseipäätkin.

Mikäli kilrathien uudistunut desing ei vielä riittänyt tappamaan nauruun, siinä avittaa Wing Commanderin nolostuttavan höhlä puvustus. Jostain kumman syystä ihmiskunta on pukenut omat poikansa höpsöihin neulepaitoihin ja pipoihin – ei kun sellaisiin pehmustettuihin turvakypäriin, joita pannaan toisinaan joillekin mielenterveyspotilaille ja kehitysvammaisille lapsille. Tätä hölmöä asuvalintaa nähdään vielä leffan päähenkilöillä alusta loppuun asti.

Mutta odottakaas kun näette mitä niille varsinaisille hahmoille tuli tässä tehtyä. Pääosassa pelisarjassa oli Mark Hamillin esittämä sankaripilotti Blair, jonka vanhemmat kuolivat tämän ollessa pieni lapsi ja joka on kehittänyt tästä elinikäisen syyllisyyskompleksin, etc, etc, etc kun taas Bel Airin Prinzzzzzzin Blair kuuluu pilgrimeihin, Maasta lähteneisiin uudisasukkaisiin, jotka ovat kehittäneet kyvyn ohjata avaruusaluksia ilman tietokoneiden apua.

Edellisessä oli siis hahmon koko elokuvassa nähtävä persoonallisuus ja hahmonkehitys pähkinänkuoressa. Aika laimea eikö vain? Odottakaahan kun näette Freddien vihannesmaisen tönkön näyttelijäsuorituksen. Kaveri ei ole ollut koskaan mikään kaksinen luonnenäyttelijä, mutta tässä Fred tuntuu vain pällistelevän milloin mitäkin suu tylsästi auki kuin kaveri ei osaisi hengittää nenän kautta.

Ja sitten on Matthew Lillardin Maniac… Peleissä Maniac oli tiimin kovin pilotti ja takuuvarma mulkero, joka kuitenkin oli aina pohjimmiltaan hyvällä asialla ja pelasi loppujen lopuksi aina coolisti yhteen hiileen Blairin ja muiden tiimin jäsenten kanssa. Elokuvan Maniac on pelkkä rasittava ääliö vailla minkäänlaista sympaattista tai positiivista ominaisuutta. Matthew Lillard panee tässä vielä oikein parastaan ollakseen aivan erityisen sietämätön ja ärsyttävä, mikä tuntuu ainakin itsestäni aivan erityisen loukkaavalta sillä Tom Wilsonin joka solullaan esittämä alkuperäinen Maniac oli aina pelisarjan kurkoin hahmo.

Ai niin. Kaikki pelisarjan ikoniset pikkutarkat avaruusaluksetkin on tässä muutettu täysin tunnistamattomaksi romuraudaksi. Miten kuvaavaa!

Luonnollisesti näin vanhaksi elokuvaksi kaikki cgi-efektit ovat jo ammoin vanhentuneet ja kulahtaneet. Samaa voi sanoa futuristiseksi tarkoitetusta pilottiteknologiasta, joka pahimmillaan muistuttaa muovisuudessaan jonkun pikkulapsen muropaketista nyhtäistyä leluviritystä. Jos kilrathien uusi design ja höhlä puvustus eivät onnistuneet hymähdyttämään, niin tämä nyt viimeistään.

Noin niin kuin loppuun lisättynä pakollisena positiivisena pointtina voi ainakin sanoa, että jos ei muuta niin tämä jo melkein viihdyttää silkalla typeryydellään. Näin siis ainakin mikäli se alkuperäinen ei ole ollenkaan tuttu eikä hahmojen ja koko franchisen universumin ryssiminen satu pistelemään kipeästi sydänlihassa.

Eikä siinäkään vielä kaikki. Wing Commanderissa on niin paljon typoja, että ohjaajan luulisi kärsivän pahemmastakin lukihäiriöstä. Virheitä eivät siis sisällä vain ruudulla näkyvä sattumanvaraiset tekstikatkelmat vaan myös suunnilleen kaikkien elokuvan hahmojen ja avaruusalusten nimet. Astetta nolostuttavamman viimeisestä tekee tieto, että elokuvan on ohjannut koko sarjan luoja Chris Roberts itse! Hups!

HUPS!

Wing Commander on tautisen tylsä ja ylipitkä kalkkuna, joka onnistuu käytännössä hukkaamaan kaiken mikä teki alkuperäisistä peleistä ja franchisesta vähänkään hyvän. Huonompia elokuva ja pelifilmatisointejakin varmaan löytyy maailmasta roppakaupalla, mutta Wing Commanderin huikeat lähtöasetelmat ja alkuperäistekijöiden mukanaolon huomioon ottaen tämän täytyy olla käsittämättömimpiä ja älyttömimpiä epäonnistumisia koko elokuvataiteen historiassa.

Sääliksi käy Jürgen Prochnow'ta. Tämä ei ole edes huonoin kyseisen gaiffarin tähdittämä leffa - saati sitten videopelielokuva.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 78 Average listal rating (37 ratings) 7.2 IMDB Rating 6.6
Jakov Protazanovin Aelita on jo siinä määrin kanonisoitu ja legendaarinen elokuvataiteen klassikko ettei tehnyt tästä alunperin mieli kirjoittaa riviäkään, koska tuntuu että kaikki tästä on jo sanottu. Sitten lueskelin ihmisten tästä kirjoittamia kommentteja ja päätinkin muuttaa mieleni.

Protazanovin uran kronologiassa Aelita on sikälikin kiinnostava teos, että ohjaaja pakeni vallankumousta muun venäläisen taide-eliitin mukana Ranskaan, mutta palasi myöhemmin takaisin entiseen kotimaahansa luomaan uraa sirpin ja vasaran palveluksessa. Aelita oli samalla ensimmäinen ohjaajan paluun jälkeen tekemä työ, mutta samalla ensimmäisiä kokopitkiä neuvostoliittolaisia sekä ensimmäisiä pitkiä tieteisleffoja ylipäänsä. Flash Gordonit, Fritz Langin Metropolis ja moni muu merkkiteos ovat enemmän kuin vähän velkaa tälle merkkiteokselle.

Aelita on tarina insinööri Losista, 20-luvun alun Neuvostoliitossa asustelevasta insinööristä, joka salaperäisen sähkeen seurauksena alkaa unelmoida Marsin kuningattaren futuristisesta valtakunnasta ja elämää suuremmasta rakkaudesta. Luonnollisesti Marsin yhteiskunta on vertauskuva tsaarin ajan Venäjälle, jonne vallankumouksen jalo ja epäitsekäs aate sitten lopussa levitetäänkin.

Tässä kohtaa on pakko sanoa, että mikäli elokuvan historia on yhtään tuttu tai on muuten vain sattunut esimerkiksi käyttämään googlen kuvahakua, todennäköisesti tunnistaa tämän elokuvan omalaatuisen, Tohtori Caligarin kabinettia ja L'inhumainen kubistista tyyliä henkivän marssilaislavastuksen. Mitään täysin vastaavaa ei neuvostoelokuvissa paljoa ole sen koommin nähty, joten se jää syystäkin mieleen.

Tässä elokuvassa on oikeastaan vain yksi ongelma, mutta se vetää käytännössä maton koko teoksen jalkojen alta: ne kuuluisat scifi-ainekset ja omaperäiset lavastukset ovat mukana enintään 10 minuuttia koko kaksituntisesta leffasta. Koko loppu pätkä on pelkkää tylsää ja pinnallista parisuhdedraamaa ja täysin tarpeettomia koomisia sivujuonia. Niiden muutaman vinkeän minuutin lisäksi tässä ei toisin sanoen olekaan sitten yhtään mitään kovin ihmeellistä sisältöä.

Toisin sanoen yli kaksituntisesta elokuvasta enintään kymmenisen minuuttia eli alle 8% koko pätkästä on
a) scifiä
b) vähänkään muistettavaa kamaa
ja loput 92% pelkkää ilmaa, mutta silti tätä pidetään jonain suurenakin tieteiselokuvan klassikkona. Vain muutaman minuutin tähden.

Olen toistaiseksi käynnissä olevalla neukkumaratonilla ja osin vähän sitä ennenkin tullut katsoneeksi lähes koko Jakov Protazanovin säilyneen tuotannon ja tämä on omasta mielestäni helposti ohjaajan heikoimpia elokuvia. Tästä pitäisi onneksi olla sen täyspitkän parituntisen lisäksi saatavilla jotain lyhennettyjäkin versioita, mutta vielä toistaiseksi vastaan ei ole tullut 80 minuttia lyhyempiä ja sekin on vielä aivan liian pitkä.

Sääli, että tämä taitaa nykyään olla Jakov Protazanovin teoksista se kaikkein tunnetuin. Mies on tehnyt monta paljon parempaakin elokuvaa.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1 Average listal rating (2 ratings) 5.5 IMDB Rating 7.1
Eletään sisällisodan jälkeisen sekatalouden eli NEPin aikaa. Aina niin ilmeikkään Igor Iljinskin esittämä Petja Pelkin on pienessä venäläisessä kyläpahasessa räätälinä työskentelevä häiskä, joka päättää osallistua suureen raha-arvontaan voidakseen ostaa vaimoehdokkaalleen oikein muikean häälahjan. Onni ei Petjalla kuitenkaan ole myötä, sillä miehen hallussa ollut voittava lipuke päätyy kuin päätyykin omille teilleen. Petjaa itseään odottaa oikea koomisten tilanteiden suma, joka lopulta kuitenkin johtaa onnelliseen ja täysin ennalta-arvaamattomaan lopputulokseen.

Räätäli Torshovista kuuluu jälleen sarjaamme vähemmän tunnetut neukkuleffat, eikä syytä tämän tuntemattomuudelle oikeastaan tarvitse taaskaan kauheasti tuumailla. Jakov Protazanov oli ns. vanhan liiton ohjaajia jo ajalta ennen vallankumousta ja miehen vanhahtava tyyli näkyy aivan kaikessa: tässä ei esimerkiksi käytännössä ole kovinkaan paljoa kaikuja myöhempien neukkulaisten estetiikasta tai vaikkapa Boris Barnetin nerokkaista komedioista. Niiden sijaan kasassa onkin melko tavanomainen 20-luvun alun rymyhupailu venäläisittäin.

Tällä kertaa mukaan on tosin jälleen eksynyt tukuittain oman aikansa kommunistista propagandaa. Alussa esimerkiksi todetaan moneen otteeseen tsaarin aikojen olevan vihdoin ohi ja kaikkien olevan tasa-arvoisia. Omassa suosikkikohtauksessani ihan suoraan todetaankin uskonnon olevan oopiumia kansalle, sanasta sanaan ison kirjan mukaisesti. Ei sitäkään tämän suorasukaisemmin kai voi enää päin naamaa sanoa.

Ja… öhh… eiköhän se ollut sitten siinä. Räätäli Torshkovista on kevyt ja menevä hupailupala, josta ei oikeastaan jää kovinkaan paljoa katsomisen jälkeen mieleen. Mitään sen isompaa ongelmaa tässä ei kaiketi ole, mutta tämä on komediana lähinnä hyvin keskinkertainen ja unohdettava. Verrattuna vaikkapa saman ajan amerikkalaiseen tarjontaan Räätälissä ei ole mitään niin hirveän erikoista, että tätä voisi niiden tasolle saati sitten yläpuolelle nostaa.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1 Average listal rating (2 ratings) 5.5 IMDB Rating 7.1
Anton Tsehovin luulisi ainakin nimeltä olevan tuttu jokaiselle suomalaista lukiota käyneelle, jos ei muuten niin vähintään äidinkielentunneilta joilla todennäköisesti luettiin kyseisen kirjailijan novelleja vähintään kerran tai kaksi. Kyseessä on nimittäin yksi 1900 nimekkäämmistä venäläisistä kirjailijoista. Tämän elokuvan tekoaikaan Tsehovin kuolemasta tuli kuluneeksi 25 vuotta ja merkkivuoden kunniaksi Neuvostoliitossa päätettiin tehdä lyhyt antologialeffa muutamasta poliittisesti soveliaasta Tsehovin novellista.

An Hour with Chekhovin ensimmäinen ja suurimman osan koko elokuvasta kestävä episodi on nimeltään "Anna kaulassa". Tässä tarinassa nuori Anna nai rikkaan vanhan miehen avittaakseen köyhiä sisariaan. Vanha ukko kuitenkin osoittautuu melkoiseksi kävyksi ja Anna alkaa suunnitella tälle omaa näpäytystään. Tarinan nimi viittaa kaulalla pidettävään Pyhän Annan ritarikunnan kunniamerkkiin.

Tästä episodista päällimmäisenä mieleen jäi lähinnä sen perinteinen objektikeskeinen kuvaus yhdistettynä varsin tavanomaiseen tarinaan, vähän puisevahkoihin näyttelijöihin sekä yllätyksettömään menoon noin ylipäänsä. Koska kyseessä on neuvostoelokuva, tässä keskitytään erityisellä pieteetillä yhteiskuntaluokkien väliseen ristiriitaan.

Seuraavat kaksi lyhyempää episodia ovat "Virkamiehen kuolema" ja "Kameleontti". Ensimmäisessä pikkuvirkamies tulee vahingossa loukanneeksi kenraalia ja päätyy yhä epätoivoisemmin pyytelemään tältä anteeksi uudestaan ja uudestaan. Todellisuudessa kenraali ei edes huomannut loukkausta ja koko "selkkaus" on lähinnä tämän alaisten omaa työtä.

Viimeisessä episodissa koira puree miehen sormen irti. Poliisi päättää ottaa koiran omistajan selville sanktiota varten, mutta paljastuukin, että koiran omistaa kaupungin pormestari...

Toisin sanoen kaksi jälkimmäistä jatkavan ensimmäisen osan linjoilla. Mitään erityisen räiskyvää tai yksittäisiä kuvia ihmeellisempiä ideoita näistä ei juuri löydy.

Loppujen lopuksi en ainakaan itse viihtynyt juurikaan tämän parissa. Kuten jo sanoin , tämä on joka suhteessa hyvin yllätyksetön ja ennalta-arvattava neuvostoliittolainen elokuva hyvinkin keskinkertaisilla näyttelijöillä ja oman aiakansa perinteisin menetelmin tehtynä. Tylsä tätä katsoessa tuli eikä juuri muuta.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 86 Average listal rating (47 ratings) 7.3 IMDB Rating 7.2
Himizu (2011)
Vuoden 2011 tietämillä Japanin Sendain kaupungin lähettyville iski yli yhdeksän magnitudin massiivinen maanjäristys, joka aiheutti pienessä ajassa mittaamattomat määrät vahinkoa sekä tappoi kymmeniä tuhansia ihmisiä ja jota seuraavat tsunamit johtivat meillä asti näyttävästi uutisoituun Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuteen. Sion Sono oli samoihin aikoihin valmistelemassa Himizun kuvauksia ja kyseisen luonnonmullistuksen myötä kaikki päätettiinkin panna nopealla aikataululla kerralla uusiksi.

Himizu alkaa Sendain maanjäristyksen ja tulvien taaksen jättämistä raunioista, jossa tarinan päähenkilö vaeltelee vailla päämäärää elokuvan toisen päähenkilön lukiessa samalla runoja. Seuraavaksi vaelteleva nuori mies avaa vanhan jääkaapin, ottaa sieltä aseen ja ampuu itseään päähän. Sitten paljastuukin, että kaikki olikin vain unta. Siis kaikki paitsi maanjäristys ja tsunami.

Tarinan teini-ikäinen päähenkilö on nimeltään Yuichi. Yuichi elättää itseään ja äitiään perheen pienellä veneilybisneksellä. Perheen isä on pelkkä pummi ja luuseri, joka yleensä ilmaantuu kuvioihin vain tarvitessaan rahaa milloin mihinkin. Normaalisti perheenjäsenten kohtaaminen päättyy väkivaltaisesti ja Yuichi löytää itsensä verisenä kuralammikosta kerta toisensa jälkeen. Viimeinen on samalla myös osa elokuvan toistuvaa teemaa.

Toinen päähenkilö on vuorostaan runoja harrastava teinityttö nimeltä Keiko, Yuichin ystävä ja turhautuneiden vanhempiensa kanssa asuva häviäjä, jolle isukki ja äitykki ovat jo valmistelleet ikiomaa hirttoköyttäkin itsemurhaa varten.

Varsinaisen juonen kuvaaminen on tässä tapauksessa vähän vaikeampi tehtävä, sillä Himizu koostuu lähestulkoon pelkästään näiden kahden hahmon ympärille koostetuista angstisista ja karuista kohtauksista, joissa yleensä itketään ja huudetaan poikkeuksellisen paljon. Mikäli Sion Sonon vuoristoratamaisesti yksittäisten elokuvien sisällä heittelevä tyyli on ennestään tuttu, niin tässä on kyse juurikin samasta asiasta vähän turhankin äärimmäisyyksin asti venytettynä.

Henkilökohtaisesti kävin pitkään sisäistä kamppailua tämän nerouden ja sekavuuden välillä, ja tulin lopulta lopputulokseen, että Sonon kikkailu on tainnut tässä mennä vähän liiankin pitkälle. Mitä enemmän tämän juonta miettii, sen sillisalaattimaisemmaksi sotkuksi se tuntuu muuttuvan. Eiköhän nuorisodraamaa, yakuza-juttuja ja puhdasta vihaa hybridisoivalle japskielokuvalle faninsa löydy, mutta omaan makuuni Sonolta on paljon parempia hillitympiäkin elokuvia.

Tämä menee omalta osaltani jo aivan itsensä toistamiseksi, mutta Himizun pääkaksikko tekee jälleen kerran aivan loistavaa jälkeä - kumpikin ensikertalaisia. Itse asiassa duo voittikin muinoin Venetsian elokuvajuhlila jonkin erityispalkinnon parhaasta roolityöstäkin. Mutta milloinka Sion Sonon leffassa olisi huonoja näyttelijäsuorituksia ollutkaan?

Loppujen lopuksi tämä jätti allekirjoittaneelle taas kerran aika kaksijakoiset fiilikset. Onhan tämä tavallaan ohjaajan vihaisimpia ja ahdistuneimpia päräyksiä, mutta kun kokonaisuus tuntuu niin kauhean epämääräiseltä ja sekavalta ettei siitä meinaa saada kunnolla otetta millään. Vähän vähemmän poikkoilevalla ohjauksella tässä olisi voinut Sonon parempia teoksia, mutta minkäs teet.

Ai niin. Himizu muuten tarkoittaa myyrää, mikä on viittaus siihen aiemmin mainittuun kura-teemaan. Myyrä velloo ikänsä kurassa, mutta jatkaa, jatkaa elämää....
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Olen viime aikoina ottanut tavoitteekseni katsoa osana meneillään olevaa suurta neukkumaratonia kaikki itselleni tuntemattomat Jakov Protazanovin neuvostovuosien teokset alusta loppuun. Tähän mennessä on tullut vastaan useampikin positiivinen yllätys ja onnistuminenkin, jotka ovat muuttaneet käsitystäni ohjaajasta huomattavasti. Pyhän Yrjön juhlien ja edellisen katsomani protazanovin välissä on muutama vielä arvostelua odottava yksilö, mutta halusin vaihteeksi katsahtaa edes yhden miehen vähemmän hyväksi havaituista teoksista ennen paluuta niiden parempien pariin.

Ymmärtääkseni tämän tekoaikaan Neuvostoliitossa oli voimissaan pitkän vapaamielisemmän jakson jälkeen uusi kontrollin tiukentumisen ja uskonnonvastaisen propagandan kultakausi. Näinpä Protazanovinkin elokuvan keskeiseksi aiheeksi tuli trendikkäästi kirkon sekä tyhmien ja rumien kristittyjen kustannuksella ilkkuminen.

Tällä kertaa upporikkaat kirkonmiehet päättävät järjestää rahamieskapitalistien kanssa juhlat köyhyyden puolesta saarnanneen pyhimyksen kunniaksi ja kerätä rahat pois tyhmiltä uskovilta. Hommaan tulee kuitenkin mutka matkaan kun vankilasta paenneet roistot päättävät esiintyä uudestisyntyneenä pyhäinmiehinä ja kerätä massit parempaan talteen.

Pyhän Yrjön juhla alkoi ainakin omaan silmääni hilpeästi lavastetulla kertomuksella pyhän miehen elämästä, mistä jatketaan kirkkoisiin katsomassa samaa valkokankaalta. Ilmeisesti tällä on tarkoitus korostaa pyhien kertomusten olevan pelkkää mielikuvituksen tuotetta.

Siitä eteenpäin homma jatkuukin loppuun hyvin ennalta-arvattavia polkuja. Pyhän Yrjön juhlat käyttää kaikki mahdolliset uskonnonvastaisen propagandan perinteisimmät kliseet ja argumentit sellaisella tarkkuudella ettei tästä jaksanut kauheasti enää edes innostua. Vanhemmissa protazanoveissa on sentään perusidean lisäksi paljon yksittäisiä luovia gageja ja irtovitsejä, mutta tämä tuntuu parhaimmillaankin vain turhan tärkeilevältä yhden vitsin komedialta.

Tämän katsominen on vähän kuin kuuntelisi jotain ikivanhaa kömpelöä black metal -albumia, jossa lauletaan pelkästään siitä miten "Jeesus haisee, mä en tykkää Jeesuksesta". Ennen vanhaan tuokin on varmaan yleisöön uponnut, mutta nykyään kyseisen kaltainen lapsekas pelleily herättää lähinnä myötähäpeää. Pyhän Yrjön juhlat ei todellakaan ole maailman huonoin elokuva, mutta sen mielikuvituksettoman ilkkumisen katsominen tuntui ainakin itsestäni kauhean vaivaannuttavalta.

Esimerkkinä hilpeästä ja kekseliäästä elokuvan muotoon purkitetusta uskontokritiikistä käyköön tähän loppuun vaikka Luis Buñuelin nerokas Simon ja viettelykset, josta Monty Pythoninkin on tiettävästi kelvannut ottaa mallia.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 0 Average listal rating (1 ratings) 8 IMDB Rating 7.2
Tarkemmin nimeämättömässä venäläisessä maalaiskyläsessä asustaa turhamainen ratapihan vartija, joka käyttää kaiken aikansa vanhoja ritariromaaneja lukien ja sankariteoista unelmoiden. Kylän naisten vihoviimeisen ilkkumisen seurauksena ukko päättää osoittaa valtansa vangituttamalla luvatta junaradan ylittävän köyhän mummon, minkä seurauksena koko kylä tuntuu joutuvan kerralla byrokratian rattaiden jauhettavaksi.

Yllätys, ylläts. Don Diego ja Pelagia taitaakin kuulua The Case of the Three Millionin kanssa Jakov Protazanovin komediatuotannon kirkkaimpaan kärkeen. Näin siis siitäkin huolimatta ettei tässä nähdä laisinkaan edellisen kaltaista teknistä tykitystä tai Igor Iljitsiä. Mutta mihinkä nuita tarvitsisikaan kun ajattoman piikikäs satiiri ja muu peruskerronta on mallillaan.

Ainut oikeasti itseäni tässä häirinnyt seikka tuskin tulee kenellekään yllätyksenä: musiikit. Tällä kertaa leffan taustalla soiva kama vaihtelee huolellisemmin valikoiden klassisen ja konemaisen koomisen välillä. Siinä missä ensimmäinen toimii perinteiseen malliin hienosti, herättää jälkimmäinen lähinnä myötähäpeää. Miksei näitä musiikkeja voi koskaan tehdä kunnolla?

Täytyy kuitenkin erikseen vielä todeta tämän ainakin olevan kaikista Jakov Protazanovin leffoista se kaikkein aliarvostetuin ja tuntemattomin. Jotain tämän tunnettuudesta ehkä kertoo, että koetin pelkästään tätä arvostelua varten katsastaa vähän netin käyttäjien kommentteja eri sivustoilta, mutta onnistuin niitäkin löytämään vain yhden ainoan edestä.

Siis yhden. Koko internetistä. Miettikääpä sitä.

Omasta mielestäni kyseessä on helposti ohjaajansa parhaita ja sympaattisimpia töitä ja pienessä koruttomuudessaankin helposti parhaita mykkiä neuvostokomedioita noin yleensä. Riehakkaan byrokratiakritiikin saralla My Grandmother vie kuitenkin silti edelleen omissa kirjoissani tästä voiton.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Ensimmäinen Galaxy Express 999 ja se nälkävuosien pituinen televisiosarja ovat animen intergalaktiseen yleissivistykseen kuuluvia teoksia, jotka on ammoisina aikoina julkaistu jopa kaukaisessa Suomessa - vieläpä suomeksi dubattuna. Leiji Matsumoton legendaarisen hahmodesignin nyt vähintään tunnistaa taatusti jokainen vanhan liiton animefani kaikkialla.

Mutta vähänpä kaikkien näiden vuosien jälkeenkään olisin osannut arvata, että kyseessä oli loppujen lopuksi vain tarinan ensimmäinen puolikas ja sille on olemassa tällainen kaiken yhteensitova ja näppärästi päättävä jatko-osakin, jota ei ensimmäisen osan suosiosta huolimattakaan ole koskaan virallisesti julkaistu ulkomiallla (lue: meillä). Koska jo menin sen ensimmäisen jo arvostelemaan ja 70- ja 80-lukulainen avaruusanime on muutenkin ollut itsellä viime aikoina tapetilla, ei tässä taida muuta mahdollisuutta olla kuin tehdä tämäkin nyt ja päättää mikä on tullut aloitettuakin.

Alkuperäinen Galaxy Express 999 sijoittui satumaiseen tulevaisuuden maailmaan, jossa ihmiskehon vaihtaminen koneosiin on arkipäivää ja biologisista ihmisistä on tullut katoava luonnonvara ja uusi köyhä alaluokka. Andromedan tähdistössä on kuitenkin planeetta, jolla köyhänkin on sanottu olevan mahdollista siirtää mielensä koneruumiiseen ja saavuttaa ikuisen elämän. Kansaa tuolle kaukaiselle planeetalle kuljettaa avaruuden halki kiitävä höyryveturi nimeltä Galaxy Express 999.

Tarinan päähenkilö on 10-vuotias Tetsuro, jonka äidin robottiruumiilla varustettu kreivi Mecha alussa surmaa. Tetsuro päättää jatkaa matkaansa Andromedaan, hankkia itselleen täydellisen konekehon ja kostaa äitinsä kuoleman kreivi Mechalle. Tetsuro astuu äitiään muistuttavan salaperäisen muukalaisen mukana edellä mainittuun junaan, jonka päätepisteenä on Andromeda. Matkan varrella opittiin sitten vähän asioita ihmisyydestä ja lopussa koneiden planeetta päätettiinkin panna yhteistuumin silpuksi. Seikkailun päätteeksi Galaxy Express 999 toi Tetsuron takaisin maahan ja jatkoi matkaansa sinne jonnekin.

Tetsuron matka ei kuitenkaan ollut vielä ohi.

Adieu Galaxy Expressin tarina sijoittuu kolme vuotta edellisen elokuvan päättymisen jälkeiseen aikaan. Tetsurosta on tullut johnconnormainen ihmiskunnan sitkeä vapaustaistelija koneiden armeijaa vastaan. Kaikki muuttuu kun Galaxy Express 999 saapuu jälleen hakemaan Tetsuroa uuteen seikkailuun, jossa koneiden ja ihmisten taistelu ratkaistaan vihdoin viimeistä piirtoa myöten.

Tämä on muuten tehty vuosikaupalla ennen ensimmäistäkään Terminaattoria.

Tuntuu todella kummalliselta katsoa tätä finaaliksi tarkoitettua elokuvaa kun vuosikausia kuvitteli Tetsuron tarinan saaneen sinettinsä jo ensimmäisessä elokuvassa. Tetsurohan päätti jo ihmisyyden puolesta ja hahmo sai kostonsa, joten tätä varten hahmolla ei oikeastaan ole mitään kovin merkittävää motivaatiota tarinan varsinaiseksi selkärangaksi ja koko hahmo vaikuttaa tässä edellistä tyhjemmältä ja tarpeettomammalta.

Adieu Galaxy Expressin varsinainen tarina on kuitenkin erittäin johdonmukainen jatko-osa ja ensimmäisestä episodista tutun tekijätiimin tuotoksena myös näyttää ja kuulostaa aidolta Galaxy Expressiltä. Leiji Matsumoton omintakeinen tyyli pääsee jälleen täysin oikeuksiinsa ja lopussa kutkutellaan vielä miehelle niin tunnusomaista persoonallista eeppistä avaruusoopperaa melakolisella tunnelmoinnilla ja traagisilla käänteillä.

Parasta koko elokuvassa on sen hieno lopetus, joka paitsi sitoo näppärästi kahden elokuvan avoimeksi jääneet juonenpätkät myös sopii ensimmäisen elokuvan vastaavaa ajatellen täydellisesti koko saagan päätökseksi.

Koska kyseessä on jälleen Leiji Matsumoto ja avaruusooppera, pähkäilin pitkään josko tämän sisällyttäisi osaksi "voi Japani minkä teit" -arvostelusarjaa, mutta loppujen lopuksi tässä taitaa Star Warsista olla napattua vain muutama juonen yksityiskohta ja itse ydintarina universumeineen on lähes täysin tekijänsä omaa käsialaa.

Niin päättyi siis Galaxy Express 999:n tarina. Adieu on lähes yhtä hyvä kuin ensimmäinenkin, mutta tätä katsoessa jäi ainakin itselleni päällimmäiseksi tunteeksi tämän kaiken lievä tarkoituksettomuus. Tetsuron ja koko alkuperäisen sarjan keskeinen tarina nähtiin ja päätettiin jo siinä määrin lopullisesti jo ensimmäisessä osassa, ettei tällaiselle erilliselle finaalille ollut ainakaan omasta mielestäni minkäänlaista erityistä tilausta. Kai tämä silti on vähintään semi-pakollista katsottavaa kaikille franchisen ja ensimmäisen elokuvan faneille.

Huonomminkin olisi jatko-osan voinut tehdä.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 13 Average listal rating (6 ratings) 6.7 IMDB Rating 7.7
"Elän vihasta ihmisiä kohtaan. Kauniit sanasi ovat sulattaneet sydämeni..."

Ystävyyden ja lähimmäisenrakkauden esitaistelija numero yksi on jälleen täällä - yhdessä Sanrion synkimmistä ja armottomimmista elokuvista koskaan. Tai no, oikeastaan Sanrio on vain hoitanut tämän tuotantopuolen ja itse animaatio on Hiroshiman pojan elokuvaversion tekijöiden käsialaa. You know, se leffa missä päähenkilön perhe kärventyy kuoliaaksi Hiroshiman pommituksissa.

Toisin sanoen vihdoin halinalleleffa, jonka minäkin haluan katsoa!

Jos ylläoleva sai karvat nousemaan pystyyn, niin odottakaapa vain itse leffan näkemistä. Edellinen osa, The Fantastic Adventures of Unico oli sen verran lapsellinen ja tyhmä, että Sanriolla päätettiin taas vääntää nupit kaakkoot ja tuottaa kakaroille taas vaihteeksi oikein kunnolla painajaisia vanhojen hyvien aikojen tapaan. Tällä kertaa Unico päätyy keskelle pahan noidan salakavalaa suunnitelmaa muuttaa kaikki ihmiset ja eläimet zombimaisiksi palikkaukoiksi, joista noita kokoaa itselleen suurta lepakkolinnaa.

Juoni ei varmaan kuulosta kovinkaan erikoiselta, mutta tämä elokuva todellakin on sitä. Ajatus koko elokuvan hahmojen muuttumisesta "zombeiksi" kesken tarinan tuntuu jo ajatuksena kammottavalta, mutta kun tässä käytännössä kaikki Unicon ystävät pieniä lapsia ja söpöjä koomisia sivuhahmoja myöten muutetaan palikoiksi. Suuri osa elokuvan kohtauksista sijoittuu vielä näistä samaisista kasvottomista ukoista koottuun linnaan, jossa elottomia silmiä pilkottaa joka seinästä pelkästään muistuttamassa tuhosta ja kuolemasta.

Kunpa muu elokuva olisi edes vähän iloisempi, mutta kun ei. Tuntuu, että vähän kaikesta on tässä koetettu tehdä tarkoituksella mahdollisimman häiritsevää ja hämmentävää. Nukkemainen noita itse on häkellyttävän epäinhimillinen ilmestys, noidan linnake erilaisine kojeineen ja lohikäärmeineen äärimmäisen häiritsevää kamaa ja koko leffan tunnelma noin yleensäkin on lastenleffaksi poikkeuksellisen painostava, lohduton ja toivoton. Edellisestä osasta tuttua söpöiluä ja halinallemeininkiäkin nähdään ja kuullaan vasta aivan loppuminuuteilla.

Tämä on jo suorastaan psykologista kauhua. Ihme jos joku piltti ei tästä ole kehittänyt jotain elinikäistä psykologista kompleksia.

Sääli, että suuri osa muu Unicosta ei toimi laisinkaan yhtä hyvin kuin sen pelottavampi anti. Tai no, animaation taso taitaa tässä olla paras kaikista Unicoista ja ehkä Sanrion leffoista noin yleensäkin, mutta tarinapuoli ontuu tässä kyllä reippaasti. Suuri osa Island of Magicin juonesta tuntuu pelkästä hallitsemattomalta kaaokselta hyvin ohuella punaisella langalla, tarinan hahmoihin ei oikeastaan pääse kunnolla sisään missään vaiheessa ja itse Unicon rooli on viimeistä viittä minuuttia lukuun ottamatta täysin olematon. Oikeastaan koko hahmon voisi leikata tästä pois eikä mitään olennoista menetettäisi.

Näin Sanrio-maratonin lähestyessä loppuaan voin kai jo hyvällä omalla tunnolla paria viimeistä elokuvaa näkemättä julistaa Unico in Magic Islandin firman synkimmäksi ja traumaattisimmaksi tuotokseksi about koskaan. Chirinin kello kohautti jo aikoinaan äärimmäisellä synkkyydellään, The Mouse and His Child vei piirretyn väkivallan ja nihilismin aivan uusille leveleille, mutta Unico menee jo siinä määrin puhtaan lapsille suunnatun kauhun puolelle ettei tästä varmaan enää paljoa pidemmälle pääsekään - edes Japanissa.

Kun muu leffa vain olisi vähintään yhtä tasokas kuin mitä se on surrealistisen painajaismainen, tässä voisi olla isompikin merkkiteos.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Add items to section

Helmikuu

People who added this item 29 Average listal rating (16 ratings) 7.9 IMDB Rating 6.9
Be Sure To Share on vähän erilainen elokuva. Ennen tätä Sion Sono tuli ohjanneeksi superkunnianhimoisen, alunperin yli kuusituntisen Love Exposuren, joten ymmärrettävästi miehellä ei ollut minkäänlaista aikomustakaan tehdä heti perään kovin suurta tai kunnianhimoista taide-elokuvaa. Kyseessä on toisin sanoen kevyt välityö, joten rima ei tässä ollut tarkoitettukaan kovin korkealle.

Tarinapuoli on yksinkertaisuudessaan sentimentaalinen kertomus 27-vuotiaan Shiron pyrkimyksestä päästä väleihin syöpäsairaan, nuoruudessaan tiukkana jalkapallovalmentajana ja kalamiehenä pätevöityneen isänsä kanssa. Varsinainen tarina on kerrottu Shiron näkökulmasta ja takaumina.

Kuten arvata saattaa, tässä leffassa ei paljoa kirjoittamista ole. Kyse on vain ja ainoastaan suoraviivaisesti etenevästä pienestä ja intiimistä draamasta ilman Sonon aiempien leffojen lennokkaampia kommervenkkeja ja splatter-juttuja. Be Sure To Share on niin tavanomainen kuin elokuva olla ja voi, ohjaajalleen terapeuttista kevyttä höyryjenpäästelyvälityö ennen Cold Fishiä, Guilty of Romancea ja Himizua.

Lopullinen kysymys kuuluukin: onko se hyvä? Periaatteessa kyseessä taitaa olla Sonon elokuvista tylsin ja "mainstreamein", mutta kun ottaa huomioon sen syntyajankohdan ei tuosta jaksa paljoa harmistua. Ainakin tämän tunnistaa selvästi ohjaajansa teokseksi ja katsoo vähintään kerran vaikka sitten yhden illan iloksi.

Harmiton välipala.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 124 Average listal rating (56 ratings) 6.3 IMDB Rating 6.4
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
The Case of Three Millionsin tuottaman odottamattoman mielihyvän seurauksena piti katsoa perään heti toinenkin Jakov Protazanovin tuntemattomampi ohjaustyö, tällä kertaa vähän vakavahkompi melodraama. Näköjään kokeilu myös kannaatti, sillä vähän yllättäen tämäkin paljastui miehen toistaiseksi näkemiäni leffoja keskivertoa paremmaksi tuotokseksi. Kukapa olisi uskonut?

Man from the Restaurantin tarina sijoittuu Ensimmäisen maailmansodan vuosille venäläiseen ylelliseen ravintolaan, jossa kapitalistien juhlat jatkuvat yötä päivää. Elokuvan varsinainen päähenkilö on tuon samaisen syöttölän vaatimaton hovimestari, jonka vaimo ja aikuinen poika kuolevat ja joka saa heti alkajaisiksi kuulla aikuisen tyttärensä saaneen potkut paikallisesta opinahjosta.

Man from the Restaurantin tarina on toisin sanoen melko perinteistä melodraamasörsseliä. Itseäni eniten yllätti, miten vähän tässä oikeastaan on suoranaista propagandaa ja saarnaamista. Toki jo tarinan perusasetelma on tarkoitettu kuvaamaan eri yhteiskuntaluokkien välistä kuilua ja tarinasta löytyy vielä rappioitunut kapitalistinen roistokin, mutta missään kohtaa meno ei tunnu kovin pakotetulta in your face -politikoinnilta esimerkiksi jonkun The Last Jedin tai Okjan ärsyttävän saarnaamisen tapaan. Itse tykkään nimenomaan tällaisesta vähän hillitymmästä propagandasta.

Yksi positiivinen puoli, joka tätä katsellessa nousi pakosti mieleen, on näiden vanhojen leffojen passeli pituus. Nykyäänhän jokaista leffaa ilmeisesti yritetään tarkoituksella venyttää yli kahden tunnin, mutta vielä 20-luvulla suunta oli täysin päinvastainen pelkästään jo filmimateraalin hinnan vuoksi ja moni tämän ajan leffa tuntuukin mukavan tiiviiltä sekä kevyeltä katsoa melkein koska tahansa.

Man from the Restaurant on omissa kirjoissani neljän tähden elokuva siinä missä The Case of Three Millionskin, vaikkei tämä varsinaisesti aivan samalle tasolle edellisen kanssa ylläkään. Edellisen hienolle kliimaksille tai apinamaiselle Igor Iljitsille ei tässä nimittäin ole kunnollista haastajaa, vaikka tämä kokonaisuutena melko edellistä lähelle pääseekin.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 4 Average listal rating (2 ratings) 7.5 IMDB Rating 7.5
Three Thieves (1926)
Jakov Protazanov on mies paikallaan, mikäli elokuvahistorioitsijoilta ja muilta mykkäelokuvaharrastajilta asiaa tiedustellaan. Mies ohjasi ensimmäiset elokuvansa jo kauan aikaa ennen vallankumousta ja onnistui vielä luomaan uraa uudessa uljaassa Neuvostoliitossakin kaikenlaisten farssien sun muiden kevyehköjen hömppäleffojen parissa.

Henkilökohtaisesti en ole koskaan ollut mikään Jakov Protazanovin elokuvien suurin ihailija enkä siksi olekaan suurinta osaa miekkosen ohjauksista jaksanut ennen tätä tarkastaakaan; kaikki aiemmin näkemänikin ovat olleet parhaimmillaankin lähinnä tylsän vanhanaikaisia ja keskinkertaisia puskafarsseja. Tällä kertaa haaviin kuitenkin osui vihdoin ihan kelvollinen teos, joka saattaa olla vain yksi onnistuminen keskinkertaisuuden suossa tai sitten Protazanovin tuotannossa voipi sittenkin piillä vielä katsomisen arvoisia helmiä.

Three Thieves tai The Case of Three Millions on nimeämättömään kapitalistiseen yhteiskuntaan sijoittuva satiiri pankinjohtajasta, joka myy asuntonsa kolmesta miljoonasta hengellisille miehille ja kolmesta rosvosta, jotka yrittävät koplata kyseiset massit itselleen. Yksi rosvoista on Igor Iljinskin esittämä pummi ja maankiertäjä, joka luonnollisesti jää heti verekseltään kiinni.

Koko elokuvan toistuva perusvitsi on, ettei kolman miljoonan ruplan varkaus näytä järkyttävän oikeasti ketään vaan kierojen roistokapitalistien yhteiskunnassa onnistuneita huijauksia lähinnä ihaillaan, olipa huijari sitten räsyinen pummi tai hyvinsyönyt ahne liikemies. Tähän päälle luonnollisesti heitellään vielä ajalle tyypillisiä gageja, mutta hyvällä maulla ja enimmäkseen onnistuneesti.

Loppukliimaksi on koko elokuvan parasta antia, mutta sitähän en tässä spoilaa.

Olen tainnut jo miljoona kertaa manata näiden mykkäjulkaisujen huonoja musiikkivalintoja, mutta tällä kertaa silläkin saralla on suoriuduttu vähintäänkin kelpoisesti. Enimmäkseen tässä soi taustalla aikansa tyypillistä komediamusiikkia, joka velmusti myös sopii kuhunkin kohtaukseen ja vaihtuu näppärästi tunnelman mukaan. Niin simppeli toteutus, mutta miljardi kertaa kaikenlaista random-suttua mielekkäämpi katsella ja kuunnella.

Three Thieves tai The Case of Three Million tai miksi tätä nyt ikinä haluaakaan kutsua on toisin sanoen erittäin onnistunut komedia millä tahansa mittapuulla. Vielä ainakin puolen tusinan verran Protazanovin leffoja näkemättä ja voi vain toivoa, että siitä lössistä löytyisi edes kourallinen tämän veroisia näkemyksellisiä huumoripaukkuja.

Tästä ei muuten näytä olevan toistaiseksi arvosteluja oikein missään netin mykkäelokuvasaiteilla tai edes IMDB:ssä. Miksiköhän tämä on niin käsittämättömän aliarvostettu?
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Pientä recappia Yamato-saagan aiempien osien tapahtumista:

Ensimmäisessä osassa avaruustaistelulaiva Yamaton miehistö matkasi Iscandarin planeetalle etsimään kojetta, jolla meteoriitin tuhoama Maa saataisiin jälleen korjattua ihmiskunnalle elinkelpoiseksi. Matkan varrella otettiin yhteen maalaisten arkkivihollisen, Gamilas-imperiumin kanssa, lopussa Yamaton alkuperäinen kapteeni Okita kuoli säteilymyrkytykseen ja Yamaton perämies Kodaista tuli avaruusaluksen uusi kapteeni.

Kolmannessa, Farewell to Space Battleship Yamaton tapahtumat hylkäävässä osassa Mustan nebulan imperiumi hyökkää Gamilas-planeetalle ja onnistuu suistamaan ensimmäisestä osasta tutun Iscandarin radaltaan. Lopussa sankareidemme ystävä Starsha tuhoaa itsensä sekä Iscandarin vieden samalla Mustan nebulan pääjoukot mukanaan.

Neljännessä episodissa paljastuikin, ettei Musta nebula ollutkaan tuhoutunut vaan sen seuraavaksi kohteeksi on vain valikoitunut Maa. Telluksen jäädessä superaseella varustautuneen imperiumin vangiksi Yamato matkaa kohti Nebulan keinotekoista kotiplaneettaa Maan puolustusvoimien johtaessa ihmiskunnan sissitaistelua valloittajaa vastan. Ihmiskunta pelastui jälleen kerran pahan imperiumin kynsistä.

Ai että miksi tähän väliin kertausta? No siksi, koska Final Yamato on elokuvana valtaisa pettymys ja saagan historian tunteminen on melko välttämätöntä tämän ymmärtämiseen!

Kaikki tässä elokuvassa on niin mahtavaa ja suurta kuin animaatiossa vain on mahdollista: pituutta tällä on enemmän kuin yhdelläkään toisella piirretyllä leffalla koskaan, itse animaation taso on jälleen ottanut melkoisen harppauksen parempaan ja ainakin visuaaliselta kantilta homma pelittää oikein hyvin. Soundtrack on tässä jälleen mukavaa eeppistä klassista settiä ja räiskettä ja toimintaa piisaa lähes täyden kolmen tunnin edestä, mutta...

Final Yamaton pahin ja dramaattisin kompastuskivi on sen heppoinen juoni, joka tuntuu parhaimmillaankin vain toistelevan aiempien leffojen temppuja ja ideoita, mutta paljon laiskemmin ja väsähtäneemmin. Tässäkin esimerkiksi jälleen hihasta vedetty uusi paha galaktinen imperiumi uhkaa Maata ja taaskin mukana tuodaan uusi jättimäinen superase Be Forever Yamaton tapaan. Kaikki olennainen on jo tehty ja nähty aiemmissa osissa huomattavasti paremmin.

Dialogista melkein 90% on pelkkää selittelyä selittelyn päälle. Yhdessä kohtaa katsojalle esimerkiksi pälistään pikkutarkasti pahisten suurten tuhoaseiden kuvitteellisia toimintamekanismeja ja suunnitelmia tuhota ihmiskunta, mutta jo heti seuraavassa kohtauksessa hyvikset selittävät toistamiseen täysin samat asiat ihan vain varmuuden vuoksi. Lähes koko leffan puhuttu teksti on tätä tasoa.

Isoin vika ja kömmähdys ainakin omissa kirjoissani oli jo ensimmäisessä osassa säteilymyrkytykseen kuolleen alkuperäisen kapteeni Okitan palaaminen Yamaton komentoon. Katsojalle vain selitetään hahmon olleen oikeasti vuosikausia salaa hoidettavana ja koko elokuvasarjan tarina hahmonkehityksineen olikin pelkkää valhetta.

Pahinta tietysti on, ettei jo alkuaikoina kuolleen hahmon yllättävä paluu oikeastaan tuo mitään uutta ja merkittävää itse tarinaan eikä kyseisellä hahmolla oikeasti ole edes mitään kovin järkevältä kalskahtavaa sanottavaa. Tämän tekijät vain pyrkivät todennäisesti rahastamaan alkuperäisen sarjan nostalgialla tuomalla vanhat rakastetut hahmot jälleen yhteen viimeistä mittelöä varten vähän Disneyn Star Warsien tapaan. Ratkaisu ei toimi alkuunkaan.

Ah, niin. Tämän loppu on myös kopioitu suoraan Farewell to Space Battleship Yamatosta, mutta toteutettu vain huomattavasti kökömmin. Dang!

Se olikin sitten siinä, viiden episodin mittainen Yamato-leffojen arvostelusaaga on ohi, mutta avaruusooppera-arvostelujen sarja jatkuu ad infinitum. Ensimmäistä ja viimeistä osaa lukuun ottamatta Yamato on erittäin laadus pikku avaruusooppera-anime ja ajan hammastakin suhteellisen hyvin kestänyt klassikkosarja, mutta vieläkin parempaa avaruusanimea maailmasta kyllä löytyy (lue: The Legend of the Galactic Heroes).

Hetkinen. Sanoinko tätä ehkä viimeiseksi Yamatoksi? Hahahaa! Todellisuudessa saaga herätettiin uudelleen henkiin 2000-luvun puolella, joten viimeisenä hehkutettu elokuvasarjan osa ei taaskaan ollut mitä alunperin luvattiin!
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Söpön pienen ystävyyttä ja lähimmäisenrakkautta opettavan yksisarvisen seikkailut jatkuvat jälleen. Kyseessä on toisin sanoen Osamu Tezukan tosi pienille taaperoille suunnattu Halinalle-tyyppinen kivailuhahmo, jonka seikkailuja kustansi aikoinaan sama Sanrio-niminen firma, joka vastaa myös Hello Kittystä.

Ennen tätä Sanrio oli sarjakuvan lisäksi julkaissut hahmosta pilotin asteelle jääneen televisiosarjan verran materiaalia. Firma haistoi Unicossa sen verran potentiaalia, että hahmolle päätettiin omistaa kokonainen oma pieni elokuvasarjansa, jonka ensimmäistä oikeaa episodia käyn mä nyt perkaamaan.

Koko elokuvan ensimmäisessä kuvassa nähdään vaaleanpunainen yksisarvinen ja...

*PIIPPIIPPIIPPIIPIIPIIPIIP*

Hei! No homo!

Sitten päästäänkin itse asiaan. Unico on söpö pieni yksisarvisenpoikanen, jolla on erityinen taito tehdä ihmisistä onnellisia. Olympoksen kuolemattomat jumalat eivät katso hyvällä yksisarvisen temppuja vaan käskevät ihmishahmoisen Länsituulen viemään otuksen kauas kadotuksen vuorille, mutta Länsituulen käy pikku söpöläistä sääliksi ja se päättää jättää sen ihmisten maailmaan.

Edellisen pilottijakson arvostelussani taisin mainita, miten turhaa ja typerää Unicon alkuperäisen tarinan muuttaminen oli. Noh, tässä koko homma kuitenkin unohdetaan ja aloitetaan tarinamielessä taas kätevästi täysin alusta sillä alkuperäisellä.

Itse elokuvan muuta juonellista antia tuskin tarvitsee kauheasti erikseen puidakaan, sillä sitä ei taaperoikäisille lapsille suunnattuna käytännössä juurikaan ole. Ensimmäisen kolmanneksen verran Unico häärää pikkupirun kanssa ja loppu elokuva menee korissa asustavan laulavan kissanpennun seurassa. Kissanpentu haluaisi olla ihminen ja löytää itselleen noidan, koska... öh... äh... ööööööööö.....

Lopussa vastaan astuu salaperäinen häiskä, joka sitten paljastuu elokuvan pahikseksi. En vielä leffan loputtuakaan tiennyt heebon nimeä tai motiivia, mutta ainakin meno tuntui paranevan huimasti heti häijyläisen ilmestyttyä maisemiin.

Tason yllättävällä nousemisella myös tarkoitan sitä. Lähes puoliväliin asti Unico on täysin päämäärätöntä pitkäveteistä sättäämistä ja sottaamista ilman minkäänlaista järjen hiventä, mutta loppua kohden animaation taso alkaa dramaattisesti parantua koko ajan, onpa tässä ihan hyvin rakennettua jännitystäkin. Tätä katsoessa tuntuu kuin tekijät olisivat vain ladanneet puolet koko roskan budjetista pelkkään loppupuolikkaaseen ja vetäneet alun miten sattuu, mutta homma tuntuu toimivan.

Ai niin, tässä myös lauletaan. Yllättäen kyseiset rallattelut eivät ole ollenkaan niin kamalia kuin voisi luulla. Musiikista nauttimista toki avitti taustalla loistava vinkeä musiikkivideomainen animoitu psykedelia, joissa Hello Kittykin tekee pikaisen cameon. Ainut ongelma itselläni on, etteivät kyseiset venkutukset oikein tunnu istuvan muuhun elokuvaan laisinkaan eikä niihin viitatakaan enää alun parikymmenminuuttisen jälkeen. Ei musikaaleja näin tehdä.

The Fantastic Adventures of Unico on tyhmä, tyhmä elokuva. Missään ei ole mitään järkeä, tarinassa on aukkoja kuin kalaverkossa ja englanninkielinen dubbaus aivan erityisesti riipii hermoa ja sielua. Mutta toisaalta tässä ei ainakaan ole Jar jar Binksiä tai Indiana Jonesia kiipeämässä jääkaappiin, joten kai tämä ihan hyvä on. Unico hahmona on edelleen harvinaisen hienosti suunniteltu.

Jos Halinallet ja vanha My Little Pony olisi oikeasti hyviä, ne olisivat varmaan tällaisia.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 2 Average listal rating (2 ratings) 7 IMDB Rating 7
On sunnuntai ja pakkasta sen verran helkutisti ettei viitsi uloskaan mennä. Taidanpa sitten katsoa neukkulaisia elokuvia youtubesta. Sieltä löytyy kaikki.

Eletään sisällissodan vuosia. Joukko punaisten miehiä päättää Karakumin aavikoiden kautta omien linjojen taakse. Matkan varrella joukkio ryövää karavaanin, jonka kyydissä sattuu olemaan myös muutama vastapuolen mies, jotka luonnollisesti otetaan myös vangiksi. Yksi punaisten naispuolisista sotilaista kuitenkin onnistuu muiden harmiksi kehittämään romanttisen suhteen aristokraattisen vihollisupseerin kanssa ja se on menoa sitten.

The Forty-first on olevinaan jonkin sortin rakastettu klassikko ja ylistetty mestariteos, mutta itse olen taipuvainen uskomaan kaiken puheen ja ylistyksen koskevan lähinnä tämän kuuluisampaa remakea. Ei tämäkään kai mitenkään erityisen huono ole, mutta visuaalisessa tai tarinankerronnallisessa mielessä tässä ei oikeastaan ole mitään erityisen ihmeellistä. Tarina itsessään lähtee todenteolla rullaamaankin vasta elokuva puolivälissä hienoa finaalia kohti.

En henkilökohtaisesti ole koskaan ollut näiden Jakov Protazanovin leffojen suurin fani. Monessa paikassa miestä tunnutaan pitävän jonain Sergei Eisensteinin ja kumppaneiden veroisena nerona, mutta itse näen näistä miehen leffoista lähinnä vanhanaikaisen ja suhteellisen persoonattoman ohjaajan keskinkertaisilla lahjoilla.

Muutama miehen tunnetummista on tosin vielä näkemättä, joten vielä voi tulla yllätyksiäkin.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 2 Average listal rating (2 ratings) 9 IMDB Rating 7
Edellisessä osassa Mustan nebulan imperiumi hyökkäsi sen ensimmäisen ja alkuperäisen pahan imperiumin kotiplaneetalle, räjäyttäen sen kerralla taivaan tuuliin syösten samalla ensimmäisestä elokuvasta tutun Iscandarin planeetan radaltaan. Elokuvan lopussa vanha tuttumme Starsha uhrasi itsensä estääkseen Mustan nebulan tuhotyöt lopullisesti. Yamaton miehistö palasi lopussa voitokkaana takaisin ihmisten maailmaan.

Mutta peli ei vielä ollut sittenkään selvä.

Be Forever Yamaton aluksi Mustan nebulan imperiumin voittamaton linnake lipuu Maata kohti tuhoten ihmiskunnan pienimmätkin siirtokunnat matkansa varrelta. Maan puolustusvoimat ovat voimattomia uuden vihollisen edessä ja ihmiskunnan rippeet päättävät antautua ja päähenkilömme tyttöystävä jää valloittajan vangiksi Yamaton miehistöineen lentäessä Linnunradan äärimmäisille rajoille kohti toista, identtistä Maa-planeettaa, joka tuntuu elävän aivan toista vuosisataa kuin omamme.

Taisin jo aiemmin ristiä traagisen Farewell to Space Battleship Yamaton omaksi suosikikseni sarjan elokuvista, mutta tätä katsoessa uskoni senkin ainutkertaiseen parhauteen joutui pahemman kerran koetukselle. Be Forever Yamato nimittäin pystyy ajamaan senkin lähes joka suhteessa nurkkaan, muttei aivan peittoamaan. Niin hyvä tämä oikeasti on.

Aloitetaan vaikka animaatiosta. Perinteisesti Yamatojen animaatio on ollut varsin vaihtelevan tasoista huonosta keskinkertaiseen; ensimmäinen elokuva oli suoraan kököstä televisiosarjasta leikattu pötkäle, toinen improvisoitiin muutamassa kuukaudessa lennosta ja kolmas oli jälleen suoraan televisioon tehty halpaversio. Be Forever Yamatossa tekijät uhrasivat viimein aikaa ja rahaa elokuvan visuaalisen ilmeen hiomiseen ja jälki on omasta mielestäni parasta koko sarjassa ja samalla likimain oman aikansa animen parasta osaamista. Leiji Matsumoton omaperäinen desingkin pääsee tässä vihdoin kunnolla esille.

Omaperäisenä ideana tässä myös leikitään erilaisilla kuvasuhteilla: kun Yamato matkaa Linnunradasta Kaksoisgalaksiin kuvasuhde ja -formaatti muuttuu velmusti lennossa VistaVisionista Cinemascopeen. Alkuperäisessä teatteriversiossa äänentoisto muuttui vielä samalla monotonisesta monikanavaiseksi. Eri galaksi, eri säännöt!

Tarina itsessään on tässä ehkä paitsi Yamatoista paras, myös Leiji Matsumoton uran parhaita kokonaisuuksia. Jälleen kerran on kysymys tekijälleen tyypillisestä melankolisesta avaruusoopperasta, jossa sankareidemme suuretkaan urotyöt eivät toteudu ilman suuria uhrauksia, yllättäviä petoksia ja kuolleita tovereita. Jopa pääsankarin tyttöystävän vangitsijakin paljastuu loppujen lopuksi hyvin surumieliseksi hahmoksi.

Be Forever Yamato pääsee niin lähelle viittä tähteä ja suosikkiyamatoni piikkipaikkaa kuin voi elokuva päästä, mutta loppujen lopuksi tämä onnistuu kuitenkin kömmähtää muutamassa kohdin juuri sen puolikkaan tähden verran. Kipupisteiksi tässä tapauksessa osoittautuivat muutamat kohdat, joissa tekijät heittivät selvästi hanskat tiskiin ja läiskivät sekaan edellisten elokuvien köpöisempää materiaalia ilmeisesti pelkästään lisäpituutta tuomaan. Henkilökohtaisesti olen aina vihannut tällaista laiskaa kierrätystä ja vihasin sitä tässäkin – olkoonkin, että se on jotenkin saatu sidottua mukaan itse juoneen. Turhaa se on silti.

Voi Yamato minkä teit! Tässä oltiinkin taas niin lähellä täydellistä timanttia, mutta homma onnistuttiin loppupeilessä suhmuroimaan niin ettei paremmasta väliä. Damnit!

Noh, vielä on mahkuja parantaa tästäkin. Yksi Yamato vielä jäljellä, koko sarjan huipentava Final Yamato. Jos se pystyy olemaan tätäkin parempi niin huhhuh.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 13 Average listal rating (5 ratings) 6.8 IMDB Rating 7.3
"Niin lähti kaunis päivänsäde, mutta vieläkin,
kun menninkäinen yössä tallustaa,
hän miettii miksi toinen täällä valon lapsi on
ja toinen yötä rakastaa."

Sanrion söpöilybisnekset olivat ilmeisesti siinä määrin kovassa nosteessa 80-luvun alkupuolella että firma päätti panostaa elokuvatuotantoonsa oikein tosissaan. Tällä kertaa massiivista tuotantoa jouduttiin perinteistä poiketen ulkoistamaankin länsimaihin, ohjaajanpallin mennessä Chirinin Kellosta tutulle veteraaniohjaaja Masami Hatalle. Tarinan tyylikin on jälleen ohjaajalle tuttu klassinen tragedia.

Kauan sitten tulen ja veden jumalat olivat keskenään rakastavaisia, mutta kateellinen tuulen jumala onnistui katkaisemaan näiden välit ilkeillä juoruillaan. Universumia hallitsevat suuremmat voimat palauttivat kosmoksen tasapainon vangitsemalla pahantahtoisen tuulen jumalan ja jakamalla maailman keskenään vihamielisten tulen ja veden kesken. On säädetty, etteivät tulen lapset saisi koskaan olla yhteydessä veden kansan kanssa tai kaaos voisi jälleen vallata maailman...

Samaan aikaan veden prinssi Sirius rakastuu keijukaismaiseen tulen lapseen ja tragedia on valmis. Kaksikon päämääränä on lentää yhdessä tarunomaiselle tähdelle, jossa legendan mukaan tuli ja vesi voivat elää yhdessä.

Sanotaanpa jo heti alkuun, että The Sea Prince and the Fire Child on joka suhteessa helposti tekoaikansa parhaita pitkiä animaatioleffoja. Tähän aikaanhan Disney kynsi syvällä eikä Don Bluth tiimeineen ollut vielä saanut ensimmäistäkään pitkää elokuvaa ulos. Kilpailu genren piikkipaikasta ei siis toisin sanoen ollut kovinkaan kaksinen, mutta pahuksen hyvää tekoa tämä on silti.

Ensimmäisenä tässä pistää simmuun komea animaatio, joka on mielestäni täysin vertailukelpoista jälkeä mihin tahansa muuhun saman vuosikymmenen leffaan nähden. Erityisesti yksityiskohtaiset käsin maalatut vedenalaiseen maailmaan sijoittuvat mielikuvitukselliset taustat ovat jo aivan ensimmäisistä kuvista lähtien hengästyttävän upeaa katseltavaa. Jokainen viiva ja tausta koko elokuvassa on suunniteltu korostamaan tarinan maailman eeppisyyttä ja rajattomuutta, missä on myös onnistuttu ainutlaatuisella tavalla.

Perinteiseen Masami Hatan tyyliin värimaailma koostuu kirkkaista sävyistä ja äärimmäisen korkeista kontrasteista - tyyli, johon ainakin itse olin erityisen mieltynyt jo Chirinin kellossa. Parhaimmillaan The Sea Prince and the Fire Child onkin kun yksikään hahmo ei sano mitään vaan Hata kuljettaa tarinaansa pelkin visuaalisin avuin ja keskittyy enimmilläänkin lähinnä tyylikkääseen tunnelmointiin.

Tarina ja hahmot ovatkin muuhun designiin suhteutettuna varsin simppeliä työtä, mikä on sekä elokuvan vahvuus että sen suurin heikkous. Tällä leffallahan on siis mittaa melkein täydet 2 tuntia ja kovin yksinkertaisesta tarinasta on vain vaivoin pitkäkäksi venähtänyttä kestoa kannattelemaan. Sanrio oli tähän aikaan tunnettu pelottavista ja väkivaltaisista lastenpiirretyistä ja firma pyrki vielä siistimään julkisivuaan lisäämällä uusiin leffoihinsa ylimääräisiä koomisia sivuhahmoja ja lapsellista huumoria, jotka lisäävät elokuvaan kuin elokuvaan turhaa ilmaa helposti sellaiset 15-20 minuuttia.

Jotenkin huvittavan ironista, että sama firma joka aiemmin töpeksi liian pelottavuuden kanssa onnistuu ryssimään muutoin onnistuneen elokuvansa täysin päinvastaisella lapsellisella sottailulla. Ilman turhaa kestoa, tyhmää huumoria ja joutavia sivuhahmoja kyseessä voisi helposti olla A-luokan Disneyn klassikoiden veroinen animaatiopläjäys ja juhlittu klassikko vailla vertaa.

On tämä silti yksi Sanrion parhaista, muttei paras.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 10 Average listal rating (13 ratings) 6.8 IMDB Rating 7.1
Koska katsoin ja arvostelin juuri äskettäin Masaaki Yuasan uuden näkemyksen Devilmanin tarinasta, katson velvollisuudekseni käydä läpi myös tämän suoraan kasetilla julkaistun kasariversion, johon moni tuntuu sitä uutta kovasti vertailevan.

Tarina tässä vastaa käytännössä uuden sarjan 2-3 ensimmäistä jaksoa. Akira on nössö pupupoika ja itkupilli, joka joutuu alussa pirun riivaamaksi ja muuttuu Devilmaniksi, joka on puoliksi sielunvihollinen ja puoliksi ihminen. Yhdessä ystävänsä Ryon kanssa Vihtahousumies sitten taistelee maailmaa riivaavia demoneita vastaan.

Isoin ongelma tässä versiossa käytännössä jo paperilla on sen lyhyys. Kasari-Devilman kun sattuu olemaan vain kahden osan pituinen raakile, tästä on ihan suosiolla jätetty kaikenlainen tarinallinen osuus pois ja keskitytty lähes pelkästään mättämiseen. Siinä käytännössä onkin koko juttu pähkinänkuoressa: Vihtahousu-Akira vetää pahiksia turpaan ja se siitä.

Ärsyttävänä puolena tämän tekijöillä on ollut samalla paha taipumus vetää kaikenlaisia juttuja hihastaan milloin sattuu. Ensimmäisessä osassa ei esimerkiksi nähdä Devilmania kuin pieksemässä pahiksia vähän nyrkkisillään kun seuraavassa jaksossa hemmo osaakin jo ampua laaseria ja yhtäkkiä lentääkin. Mistäköhän nämäkin supervoimat näin yhtäkkiä taas tupsahtivat?

Aidosti viihdyttävintä ainesta Devilmanissa on sen LEGENDAARISEN karmaisevat englanninkieliset dubbaukset. Ei riitä, että hahmojen reaktiot ovat perinteiseen tapaan muutenkin miten sattuu, mutta jostain ihme syystä tämän dubbaajat päättivät lisätä sekaan läjäpäin turhaa ja tahattoman koomista kiroilua.

"Hey you, fucker!"
"Fuck you, bitch!"
"Hey, what the hell!? Fuck!!1"

En tiedä onko tästä olemassa jonkinlaista suomalaista dubattua versiota, mutta olisi taatusti näkemisen arvoinen tapaus.

Muutoin en sitten keksikään mitään erityisen ihmeellistä sanottavaa koko Devilmanista. Koko minisarja on vain äärimmäisen keskinkertainen, persoonaton ja unohdettava tappeluanime ilman sen kummempaa sisältöä. Mitä tahansa kansa tässä näkeekään, itse en kykene ymmärtämään. Ehkä nostalgia on tehnyt joillekin taas tepposet?
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 15 Average listal rating (6 ratings) 7 IMDB Rating 6.4
The Room (1993)
Siekailematon seikkailuni läpi Sion Sonon vuoristoratamaisen kirjavan ja moniulotteisen tuotannon saapui tälläerää yhteen miehen alkuaikojen tuntemattomammista omakustanneleffoista, jonka pystyy katsomaan jokainen helposti vaikka Youtubesta.

Tarinahan tässä on mitä yksinkertaisin. Viiksekäs berberitakkiin ja fedorahattuun pukeutunut nimetön palkkatappaja etsii itselleen sopivaa huonetta ja tämä matkustaa yhdessä numerokoodilla tunnetun nimettömän neitokaisen kanssa sitä etsimään laman rappeuttamasta ja slummiutuneesta Tokiosta. Lopulta huone myös löytyy.

Siinä se.

Tyyliltään The Room on varsin kaukana Sonon myöhemmistä räväkämmistä teoksista. Itse asiassa lähimmäksi Sonon uudemmasta tuotannosta tätä päässee edellisvuonna ilmestynyt vanhaan käsikirjoitukseen perustunut The Whispering Star, joka oli naurettavuuksiin asti tyylikäs minimalistinen tieteisleffa, jossa ei oikeastaan tapahdu juuri mitään ja jonka muutamat repliikitkin lausuttiin varovaisesti kuiskaten.

Juurikin samasta ideasta on kyse The Roominkin kohdalla: äärimmäinen minimalismi ja lähes olematon, varovaisen hiljaisesti lausuttu dialogi saumattomasti yhdistettynä viimeisen päälle hiottuun visuaalinen kerrontaan. Erityisen kiinnostavaa tässä on selvästi huomata myös Sonon muilta ohjaajilta selvästi imemät vaikutteet; nimiä voisi alkaa ladella vaikka Michelangelo Antonionista, ranskalaisen uuden aallon tekijöistä ja Andrei Tarkovskista lähtien. Lemmy Caution on selvästi toiminut tälle jonkinlaisena esikuvana.

The Roomilla on mittaa sellaiset 90 minuutttia, mutta se koostuu vain vähän yli 40 otoksesta, mikä luonnollisesti tarkoittaa keskimäärin useiden minuuttien pituisia ja hitaita kohtauksia, joissa ei useinkaan tapahdu mitään näennäisen kiinnostavaa. Sono kuitenkin onnistuu luomaan pitkien otosten ja läpi elokuvan taustalla pärräävän suurkaupungin mekkalan avulla harvinaisen aavemaisen ja unenomaisen tunnelman, jota on vaikea lähteä sanoin kuvailemaan. Siitä joko tykkää tai sitten ei.

Henkilökohtaisesti miellyin odottamattoman paljon tähän elokuvaan. Ennen tämän katsomista en oikeastaan tiennytkään tästä mitään, joten sain katsoa The Roomin lähes täysin vailla ennakko-odotuksia - lähes siksi, että eräs toinen samanniminen sattuu olemaan yksi maailman huonoimmista pannukakuista. Sion Sonon The Room on taattua laatua äärimmäisen elokuvallisen minimalismin ystäville.

Kunpa maestro Sono tekisi tällaisia leffoja vastakin!
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Add items to section

Tammikuu

Yamato-saaga, osa II.

On kulunut vuosia ensimmäisen osan tapahtumista. Maa ja sen lähiplaneetat on elvytetty kaukaiselta planeetalta haetun ihmekojeen avulla jälleen ihmiskunnalle elinkelpoiseksi ja vanhan avaruuspurtilon miehistö on hajaantunut kuka minnekin. Sitten Maahan saapuu viesti vihamielisen galaktisen imperiumin uudesta huippusalaisesta tuhoaseesta ja avaruustaistelulaiva Yamaton miehistön on jälleen kokoonnuttava taisteluun ihmiskunnan puolesta.

Kuten taisin jo ensimmäisen Space Battleship Yamaton arvostelussani todeta, nämä muut sarjan elokuvat on helposti joka suhteessa miljoona kertaa sitä alkuperäistä 26-osaisen televisiosarjan pohjalta leikattua rautalankaversiota parempia ja Farewell taitaa niistäkin olla vieläpä parempia, ellei jopa se kaikkein paras. Näin jo pelkästään siitä syystä, että nämä oli myös vartavasten tarkoitettu ja suunniteltu teatterielokuviksi alusta pitäen.

Tällä ei siis toisin sanoen kuulla ollenkaan hätäisesti ensimmäistä osaa piinannutta päälleliimattua kertojaääntä tai tarinan kiemuroita selittäviä halpoja tekstikatkelmia vaan kaikenlainen hahmoja koskettava draama ja ihmissuhdekuviot myös näytetään ja viihdyttävää toimintaakin piisaa jo aivan ensimmäisistä kohdista alkaen eikä kaikkea hauskuutta siten ole edellisen tavoin sijoitettu vasta vajaa kolmituntisen leffan loppuminuuteille. Pelkästään edelliset tekevät tästä huomattavasti ensimmäistä Space Battleship Yamatoa viihdyttävämmän katsoa.

Mutta parannusta on toki tullut myös animaation saralla, muttei aivan niin paljon kuin voisi luulla. Farewell on sarjan muiden osien tavoin yksi kautta aikain pisimmistä animoiduista leffoista ja tämä kyseinen elokuva on taiteiltu edellisen osan menestyksen innoittamana vain puolen vuoden sisään, joten mitään maailman huippua tältä turha odottaa, vaikka monessa kohtaa meno näyttävää ja eeppistä onkin. Harmittavasti parissa kohdassa kierrätetään myös edellisen osan kökömpää kamaa, mutta sitä piisaa tässä onneksi vain muutamien sekuntien edestä – enintään.

Suurin syy, miksi tämä nimenomainen osa on henkilökohtainen suosikkini, piilee sen merkityksessä koko franchisen historiassa. Farewellin piti nimensä mukaisesti olla Yamato-televisiosarjan huipentava eeppinen finaali, mutta järkyttyneiden fanien painostuksesta ja megamenestyksestä lippuluukuilla johtuen saagaa päätettiin tämän jälkeen vielä kolmen elokuvan verran.

Seuraavaksi puhun muutamista omista suosikkikohdistani ja spoilaan siten itse elokuvaa, joten mikäli suunnitteilla on tämän katsominen, kannattaa jättää seuraavat pari kappaletta lukematta.

Farewell to Space Battleship Yamatossa on taatusti yksi hienoimmista ja tunteikkaimmista viimeisestä kolmevarttisista, joita olen koskaan nähnyt. Koska kyseessä on kokonaisen saagan suunniteltu finaali, sarjan keskeisiä hahmoja tapetaan pois yksitellen pitkin matkaa ja loppujen lopuksi nurkkaan ajettu tarinan sankari pelastaa ihmiskunnan ja tuhoaa vihollisen päälaivan viittä vaille tuhoutuneella Yamatolla suoritetulla kamikaze-iskulla yhdessä kuolleen rakastajattarensa kanssa. Voiko olla hienompaa lopetusta elokuvalla?

Vihollisen komeetan ympärille rakennettu kuolontähtimäinen suuri tuhoalus myös tuhotaan räjäyttämällä sisällä sen keskuksessa sijaitseva generaattorin ydin vähän Jedin paluun ja Message from Spacen tyyliin.

Ovatkohan George Lucas tai Rian Johnson koskaan nähneet Farewell to Spaceship Yamatoa? Jälkimmäisellä ainakin on tiettävästi historiaa animen suhteen, joten… ehkäpä?

Syy, miksi kamikaze toimii nimenomaan tässä eikä esimerkiksi Star Wars: The Last Jedissä johtunee jo lähtökohtaisesti siitä tosiastasta, ettei Yamatolla ollut tähän aikaan vielä Star Wars -franchisen tyyliin takanaan vuosikymmenten edestä kirjallisuutta, pelejä ja useita menestyneitä suurelokuvia joissa kyseiseen ideaan ei oltu älytty viitata edes ohimennen. Tässä lisäksi erityisesti korostetaan tilanteen ainutlaatuisuutta ja poikkeuksellisuutta, joten homma ei oikeastaan tullut katsoessa edes mieleen.

Ennen ensimmäisenkään Space Battleship Yamaton katsomista olin lukenut tästä elokuvasta paljon, monen mielestä kyseessä on yksi hienoimmista ja aliarvostetuimmista animeleffoista koskaan, enkä varsinaisesti käy kumpaakaan kieltämään. Farewell to Spaceship Yamaton todellisen kauneuden ja nerokkuuden täydelliseen ymmärtämiseen kuitenkin vaaditaan vähintäänkin sen alkuperäisen ikivanhan televisiosarjan katsominen, joten tämän tuntemattomuus nykyaikana ei ainakaan itseäni yllätä alkuunkaan.

Sarjansa paras osa.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 2 Average listal rating (2 ratings) 5 IMDB Rating 6.5
Olen varmaan jo tehnyt tarpeeksi selväksi miten paljon tykkään Sanrion Chirinin kellosta, yhdestä suosikkileffoistani koskaan. Vielä toistaiseksi en ole koskaan nähnyt toista animea, jossa Disneyn Bambia surutta apinoiva tarina olisi nyppäisty suoraan jonkun Platonin teoksista - ja vielä niinkin hyvällä menestyksellä!

Ilmeisesti Sanriollakin oltiin Chiriniin niin tyytyväisiä, että päättivät tehdä samalla hyväksi havaitulla tekniikalla toisen, vieläkin kunnianhimoisemman spektaakkelin. Tällä kertaa insopiraatiota haettiin Ovidiuksen Muodonmuutoksista ja Disneyn Fantasiasta, mutta klassinen musiikki on tässä vain vaihdettu trendikkäämpään 70-lukulaiseen funk-rockiin. Mikä voisi mennä pieleen?

Kaikki.

Kaikki mahdollinen meni pieleen. Muodonmuutoksia on karsea töräys ja floppi, joka vedettiin aikoinaan teattereista käytännössä heti välittömästi julkaisunsa jälkeen äärimmäisen negatiivisen palautteen vuoksi. Myöhemmin tämä julkaistiin uudelleen Peter Ustinovin kertojaäänellä varustettuna, mutta yleisön reaktiot eivät olleet sen kummempia.

Alkajaisiksi on kuitenkin pakko sanoa, että tässä on ihan oikeasti huikean hieno idea; antiikin klassikkotarinoista harvoin näkee nykyäänkään kunnollisia filmtisointeja, ja tämä vielä animaationa joten mahdollisuudet Muodonmuutosten suhteen olivat rajattomat. Harmi vain, että ne kaikki hukattiin täydellisesti jonnekin matkan varrelle.

Urgghhhh...

Viidestä lyhyestä episodista koostuva elokuva alkaa tarinalla kreikkalaisesta Akteonista, joka sattui näkemään Artemiin kylpemässä, minkä seurauksena vihastunut jumalatar muuttaa edellisen metsän peuraksi. Tämän referaatin kirjoittamiseen meni kymmenen sekuntia, mutta kyseinen episodi on pituudeltaan lähes kolmanneksen koko elokuvasta!

Oikeastaan koko leffan perimmäisimmät ongelmat kiteytyvät mitä täydellisimmin jo edellisessä Akteon-episodissa: animaatio on alusta loppuun äärimmäisen kömpelöä, taustat lähinnä tylsästi yksivärisiä ja hahmotkin voisivat yhtä hyvin olla jonkun muutaman vuoden ikäisen pikkulapsen piirtämiä persoonattomia ja luonteettomia suurisilmäisiä ukkeleita. Visuaalisen kerronnan taso noin yleensäkin on niin kömpelöä luokkaa ettei tätä pystyisi katsomaankaan ilman Peter Ustinovin rasittavasti kaiken rautalangasta vääntävää kertojaääntä.

Akteon-episodilla oli vielä mittaakin sellaiset puolituntia, jonka aikana ei oikeastaan tapahdu juuri mitään kiinnostavaa ennen kuin 20 minuutin jälkeen. Edes trendikkään retrohtavista funk-kipaleista ei ole tämän pelastajiksi, sillä ne ovat kaikki täysin samanlaisia muutaman bassobiitin sävellyksiä ja vähä tarinakin pysähtyy aina kuin seinään kunkin musiikkinumeron osuessa kohdalle.

Seuraa luonnollisesti kysymys: tuoko antiikki-teema funk-biitteineen koko keitokseen mitään kiinnostavaa sisältöä? No EI! Jos ei satu tuntemaan näitä klassisia tarinoita etukäteen, ei tästä saa oikeasti monessa kohtaa selvää edes sen vertaa että ymmärtäisi mitä tässä tapahtuu!

Kaikki edellinen käytännössä pätee suoraan myös neljään muuhun episodiin. Missään kohtaa ei meno tunnu lähtevän oikeasti käyntiin vaan tätä katsoessa voi jo tuntea itsekin muuttuvansa joksikin kuolaavaksi zombiksi.

Jotenka siis... tuskinpa tässä tarvitsee enää erikseen eritellä mikä Muodonmuutoksissa meni pahemman kerran pieleen. Koko elokuva on täydellinen pannukakku; kaikki mahdollinen animaatiosta hahmojen designiin ja musiikkeihin on onnistuttu ryssimään niin täydellisesti, että tämän hädin tuskin pystyy loppuun selvinpäin katsomaankaan.

Kamala elokuva.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
En tiedä mitä katsoin, mutta pidin siitä.

Forest This Flower Bloom kuvaa/kertoo naamioituneiden metsästäjien takaa-ajaman hevosnuken matkasta hopeisen metsän läpi. Oman tulkintani mukaan tämä sijoittuu limboon tai tuonpuoleiseen ja hevosnukke kaipaa entistä elämäänsä ihmisenä.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 32 Average listal rating (12 ratings) 7.4 IMDB Rating 6.9
Hazard (2005)
Piru vieköön sitä Sion Sonoa!

Aina kun tässä valmistautuu katsastamaan miehen vähemmän tunnettuja ja oletetusti keskinkertaisempia tuotoksia, saakin aina yllättyä tavalla tai toisella positiivisesti. Tälläkin kertaa vastaan asteli yksi miehen parhaista ja räävittömimmistä pätkistä suunnilleen koskaan, vaikka olin henkisesti valmistautunut vain kevyehköön välityöhön. Damn you!

About kaikista Sion Sonon muista leffoista poiketen tämä on kuvattu New Yorkin likaisimmissa slummeissa ja puoliksi englanniksi. Alkujaan tämän pitikin olla vain pätkä yhtä toista Japaniin ja Tokioon sijoittuvaa isompaa teosta, mutta Sono tiimeineen inspiroituikin Nykin rappiosta niin paljon, että suunnitelmat pantiinkin kerralla uusiksi.

Hazardin päähenkilö on japanilainen yliopisto-opiskelija nimeltä Shin. Heti leffan alussa tulee selväksi, että Shin on lopen kyllästynyt sieluttomaan ja robottimaiseen japanilaiseen yhteiskuntaan ja haikailee ison ompun raitin tuomasta vapaudesta ja myyttisestä ”Hazardista”, joka mainittiin ohimennen kaverin lukemassa kirjasessa. Niinpä sitten Shin päättääkin hylätä vanhan elämän tyttöystävineen ja reissata kohti unelmiensa Hazardia ja uutta elämää.

Hyvin nopeasti tulee kuitenkin selväksi ettei kaikki tule menemään niin kuin Shin oli alunperin suunnitellut. Kielitaidoton nuori mies ei pärjää suurkaupungin kaduilla laisinkaan yksinään vaan joutuukin heti kättelyssä gangstojen ryöstämäksi ja ihmisten tuuppimaksi.

Loppujen lopuksi Shin löyttäytyy kahden tapaamansa japanilais-amerikkalaisen gangsterin kelkkaan ryöstelemään pikkupuoteja, diilaamaan huumeita ja perseilemään sydämensä kyllyydestä. Jos jotain, niin Sonon sanomana lienee tässä että osaa ne kiltit japanilaisetkin perseillä pyssyillä GTA-tyyliin siinä missä syntyperäiset pallinaama-amerikaanotkin.

Paljon puhutun Hazardin luonne jää loppujen lopuksi täysin hämärän peittoon. Hazard on jotain mystistä, jota New Yorkin kaduilla ja kuppiloissa leijailee yltympäriinsä. Hazard on sitä löyhkää, joka nousee jokaisen gheton viemärin rakosista ja jonka Travis Bickle haluaisi siivota kaupungin kujilta. Jokainen gangsteri, poliitikko ja narkkari on Hazard. Hazard on elämäntyyli, syöpä ja sairaus. Lopulta Shinistä itsestäänkin tulee Hazard ja mies rantautuu levittämään sitä Japaniinkin.

Hazard on huippuleffa. Koko juttuhan on kuvattu siis aidossa rappioituneessa ympäristössä ja äärirealistiseen tyyliin halvalla käsikameralla ja amatöörinäyttelijöillä, joten karun räiskyvää realismia ei todellakaan jää puuttumaan ainoastakaan kohtauksesta. Itse asiassa tämä taitaa olla räkäisin ja likaisin näkemäni gangsterileffa vuosikausiin – ja se on pelkästään hyvä juttu.

Kaikesta likaisuudestaan huolimatta tässä on kuitenkin jotain todella kaunista ja runollista, jota ei oikeastaan osaa sen paremmin selittää. Shinillä ja gangstereilla esimerkiksi on yhteinen näkymätön kolikko, joka lopulta on käytännössä ainut ja arvokkain asia, jota Shin oikeasti omistaa. Ilmeisesti kyseinen yksityiskohta korostaa asenteellisten punk-gangstereiden elämäntyylin vapautta kapitalismista ja materian maailmasta. Perinteistä Sonoa siis.

Hazard on yksinkertaisesti tajuttoman viihdyttävä ja iskevä perseilyleffa, omasta mielestäni Sion Sonon parhaita heti Love Exposuren jälkeen. Harmittavasti tämä tuntuu olevan miehen elokuvista kaikkein vaikeimmin katsottavissa; Hazardin täydellisen epäkorrektiuden ja kaikkiin mahdollisiin suuntiin keskisormea heiluttelevan räävittömän menon vuoksi tätä ei ole taidettu paljoa maailmalla levittääkään ja tuottajan hyllylläkin tämä kuuleman mukaan seisoi vuosikausia ennen nykyistäkään julkaisua.

Vähän vinoilumielessä voisikin sanoa, että pelkästä vastaanotosta päätellen Hazardissa on selvästi tehty rikollisen monta asiaa nappiin.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 4 IMDB Rating 7.2
Loputon elokuvallinen odysseiani japanilaisten Star Wars -kloonien ihmeelliseen maailmaan saavutti vihdoin avaruusanimen äärettömän universumin; Space Battleship Yamato on genrensä suurimpia ja vaikutusvaltaisimpia klassikoita, jonka jälkeen ei ole enää paluuta entiseen. Vai onko sittenkin?

Kun alkuperäinen Tähtien sota mullisti maailman ja toi avaruusseikkailut muotiin, Japanissa kaivettiin kaikki mahdollinen vähänkään aihetta liippaava naftalista ja pantiin teatteriin pyörimään. Tämä kyseinen elokuvaversiokin on todellisuudessa vain karkeasti kokoon leikelty ja uusiksi dubattu versio alkuperäisestä, tämän julkaisuaikaan vielä sangen tuntemattomasta vuoden 1974 Space Battleship Yamatosta.

Hyvin suppean kaavan mukaan kerrottuna tässä on kysymys taistelulaiva Yamaton avaruusvastineen miehistön seikkailuista ja taistelusta pahaa imperiumia vastaan. Varsinainen seikkailu alkaa kun miehistö saa viestin kaukaisella planeetalla odottavasta suuresta ja maatamullistavasta vekottimesta, jolla voisi olla ihmiskunnalle parempaa käyttöä. Sinnepä sitten sankareidemme matka vie.

En nyt aio kaunistella tätä omaa mielipidettäni ollenkaan, mutta... Space Battleship Yamato on enimmäkseen pelkästään kamala elokuva. Kaikkien ongelmien ydin on karu fakta, että tämä on ihan oikeasti kokonaisen televisiosarjan pohjalta leikelty, ja lukemani perusteella leikkauspöydälle ovat jääneet suunnilleen kaikki vähänkään hahmoja tai ihmissuhteita syventävät kohtaukset elokuvan itsensä kattaessa vain niukan rautalankaversion itse asiasta.

Tämä on toisin sanoen äärimmäisen puiseva ja tylsä elokuva, tyhjyyttään kumiseva avaruussooppera vailla minkäänlaista kunnollista syvyyttä. Olin niin tylsistynyt, että nukahdinkin kesken ennen puolivälin saavuttamista. Yksikään hahmo ei sano tai tee mitään kiinnostavaa, yksikään ihmissuhde ei tunnu uskottavalta eikä tarinan henkilökatraan nimistökään vilahda kuin pienen ohimenevän tekstin verran ruudulla päälle ynnätyn kertojan papattaessa omiaan. Koko keitos on niin unettavan pitkästyttävä ja sekavan epämääräinen, etten vielä elokuvan puolivälin jälkeenkään ymmärrä mitä oikein katson.

Oma lukunsa tässä on jopa omana aikanaan halvahko ja pökkelö piirrosjälki, joka käyttää reippaanpuoleisesti stillkuvia ja kierrättää samoja animaatioita kohtauksesta toiseen rasittavuuteen asti. Hassusti monessa kohtauksessa kuullaan taustalla vielä iloista 70-lukulaista wah-pedaalilla soitettua kitaramusiikkia kuin jossain Deep Throatissa konsanaan.

Tarinamielessä positiivisempi puoli tässä kuitenkin on, että lähes kaksi ja puoli tuntia pitkän möhköfantin jälkimmäinen tunti lienee kahdesta edes etäisesti se viihdyttävämpi avaruussotineen ja räjähdyksineen. Onneksi nimekkäät ääninäyttelijätkin hoitavat tonttinsa ihan pätevästi, joten siitäkin tuloo plussaa.

Loppujen lopuksi Space Battleship Yamato on joka tapauksessa äärimmäisen tyhjä ja sieluton avaruusooppera, josta puuttuu täydellisesti kaikenlainen vähänkään tarinamielessä kiinnostava sisältö kokonaan. Lopputulos on lähes läpeensä unettava avaruusräiskäle vailla minkäänlaista järkevää substanssia lopun avaruuspaukkua lukuun ottamatta – ja siitäkin voidaan keskustella.

Yllättäen Space Battleship Yamato oli laadustaan huolimatta aikoinaan Japanissa alkuperäistä Tähtien sotaakin suositumpi ja tälle tehtiin ainakin neljä jatko-osaa, televisiosarjoja, spin-offeja rebootteja ja vaikka mitä. Pelkästään tämä yksinään esitteli maailmalle monta tulevaa huipputekijää Leiji Matsumotosta ja avaruusoopperaspesialisti Noboru Ishigurosta lähtien, teki avaruusanimesta muotia ja pelkästään tämän tekoideaa on matkittu lukemattomissa animeleffoissa vuosien varrella.

Space Battleship Yamatoa pidetään toisinaan myös nykypäivän länsimaisen animekulttuurin pienimuotoisena aamunkoittona. Tämä leffa ja alkuperäinen sarja nimittäin näytettiin avaruusbuumin innoittamana aikoinaan lännessä asti, kahdesta jälkimmäisen kerätessä kovaakin kulttimainetta.

Onneksi tämä on kuulemma Yamato-leffoista kuitenkin ylivoimaisesti se kaikkein huonoin. Ei näitä muuten kyllä kestäisi katsoakaan - vielä neljä jäljellä ja pituutta jokaisella melkein kolme tuntia! Ainut oikea tapa nauttia alkuperäisestä Yamatosta on se aito ja alkuperäinen televisiosarja. Tämän voitte unohtaa.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 139 Average listal rating (64 ratings) 7.5 IMDB Rating 7.2
Ahh... Tulipahan viimeinkin katsottua tämäkin leffa! Kyseessä on Sion Sonon omaelämänkerrallinen jatko-osa ja/tai prequel aimmin katsastamalleni Suicide Clubille, joskin Sonon ote on tässä jotain aivan muuta kuin siinä vaikka aihe sama onkin. Melkoisella varmuudella tästä uskaltaa kuitenkin jo tässä vaiheessa sanoa, että mikäli sattui diggaamaan edellisen splatter-meiningistä, tulee todennäköisesti vierastamaan tämän kerrontatyyliä.

Elokuvan päähenkilö on teini-ikäinen perheestään vieraantunut ja yllätyksettömään elämäänsä kyllästynyt Noriko, joka päättää karata kotoaan internetistä löytämänsä kavereiden luokse Tokioon. Loppujen lopuksi Noriko kuitenkin huomaa olevansa keskellä ihmisten fantasioita ja feikkiperheinä esiintyvää "piiriä". Sivutaan myös niitä edellisen osan itsemurhia, mutta pääpaino on aivan jossain muualla.

Mikäli tämän omaelämänkerrallinen osuus kiinnostaa, Sion Sono kuuleman mukaan karkasi nuorena kotoaan ja päätyi lopulta esiintymään itsetuhoisen naisen feikkinä aviomiehenä.

Noriko's Dinner Table on armottoman pitkä elokuva - melkein täydet kolme tuntia - mutta pituus ei missään vaiheessa ainakaan itseäni käynyt vaivaamaan. Suuri osa elokuvasta on jaettu kappaleisiin sen keskeisten hahmojen kesken ja kukin on kerrottu sen päähenkilön monologin kautta. Ratkaisu varmasti kuulostaa vähän tylsältä, mutta se toimii.

Varsinainen pointti elokuvassa on kuvata perheen ja identiteetin hajoamista. Feikkiperheitä rahasta järjestävä kopla on selvä viittaus kapitalismin vieraannuttavien vaikutusten suuntaan ja pääperheen kokoontuminen teatterimaisissa lavasteissa ainoastaan maksettuna viittaus perheyksikön haurauteen ja sukupolvien väliseen kuiluun.

Tietysti tätä ei voisi kirjoittaa loppuun kehumatta erikseen Noriko's Dinner Tablen hienoja näyttelijäsuorituksia. En tiedä miten Sono temppunsa tekee, mutta mies tuntuu saavan esittäjästä kuin esittäjästä tyypillisesti irti huikean vedon olipa sitten kyseessä täysi amatööri- tai veteraaninäyttelijä.

Noriko's Dinner Table on Sion Sonon parhaita leffoja, omasta mielestäni valovuosia parempi ja kiinnostavampi tuttavuus kuin em. Suicide Club. Mihinkään Love Exposuren nerouden tasolle tässä ei nousta toki missään kohtaa vaikka selviä positiivisia yhtäläisyyksiä näiden väliltä pystyykin selvästi bongaamaan sieltä täältä.

Hieno leffa. Sonon parhaita.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 15 Average listal rating (13 ratings) 7.8 IMDB Rating 8.3
Näköjään tämäkin lasketaan lyhytelokuvaksi, joten menköön. Daicon oli vuosittain järjestetty japanilainen scifimessu ja tämä oli neljännen Daiconin virallinen animoitu avausvideo. Tämän tekijöistä tuli myöhemmin alan jättiläisiä mm. Neon Genesis Evangelionin ja Gunbusterin takaa.

Daicon tarkoittaa retiisiä.

Hieno lyhäri.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Piti ihan huvin vuoksi katsoa taas vanha kunnon Jenkki Jänis kun löysin senkin tubesta.

Kyseessä on tarina amerikan lipun väreissä heiluvasta supersankaripupusta ja korppikotkan johtamista pahoista prätkäshakaaleista, joiden tavoitteena on vallata Amerikka kieroilla suklaabisneksillä.

Hahaha, miten typerä leffa. Mutta pirun hauska. Tätä on ilmeisesti ollut tekemässä osa samaa tiimiä kuin Hiiri ja hänen lastaan.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 27 Average listal rating (20 ratings) 8.2 IMDB Rating 7.1
There It Is (1928)
Löytyy Youtubesta.

Charlie Bowers on tällä kertaa skottilainen etsivä, joka kutsutaan New Yorkiin tulitikkuaskissa asuvan ötökkäsidekickinsä kanssa selvittämään parrakkaan aaveen tapausta.

Yksi parhaista.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 14 Average listal rating (10 ratings) 7 IMDB Rating 6.7
Egged On (1926)
Löytyy Youtubesta.

Charlie Bowers keksii tökötin, jolla kananmunastakin saa tuhoutumattoman. Testiä varten mies yrittää kuskata pajalleen munia, mutta aina menee pieleen. Yhdessä kohtaa korillisesta kananmunia kuorituu pieniä autoja.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 13 Average listal rating (9 ratings) 7 IMDB Rating 7.2
Löytyy Youtubesta.

Yksi hauskimmista ja surrealistisimmista lyhyistä mykistä komedioista koskaan.

Valehtelijoiden kerho on kokoontunut kilpailemaan, kuka osaa kertoa kaikkein röyhkeimmän emävalheen. Charlie voittaa kisan kertomalla älyttömän tarinan keksimästään puusta, josta kasvaa kissoja ja kissanhäntiä.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Load more items (35 more in this list)

List of films I have watched in 2018 with comments.

Added to

16 votes
All "Watched in 2018" lists on Listal (129 lists)
list by Triggerhappy6
Published 2 weeks, 4 days ago 2 commentsRelated lists

Elokuvapäiväkirja (2018)
2 item list by Overman
17 votes
Viimeinen elokuvapäiväkirja 2018
79 item list by Tumppi
29 votes 49 comments
Elokuvapäiväkirja
180 item list by Lamourhaaja
35 votes 11 comments
Elokuvapäiväkirja 2018
71 item list by Kookosbanaani
25 votes
Watched in 2018 so far...
28 item list by imanshole
38 votes 3 comments
Watched in 2011
158 item list by apc 53
25 votes 1 comment
2018 Viewing List
44 item list by ScPetit
8 votes
In Memoriam 2018
32 item list by SwtChaos
8 votes 2 comments
Ranking the Films of 2018
4 item list by ScPetit
3 votes
Watched In 2018
55 item list by Ultimo
17 votes

View more top voted lists

People who voted for this also voted for


More lists from Darth BrutusComments

Posted: 2 months ago at Jan 12 21:07
Mitä kautta katsoit Suicide Clubin? Tuosta ei taida edes olla R2-julkaisua.
Posted: 2 months ago at Jan 12 22:00
Bootleg-kasetti enkkuteksteillä. Ilmeisesti kopio jostain jenkkijulkaisusta. Vanhat Sonot on aika kiven alla.

Post comment


Insert image

drop image here
(or click)
or enter URL:
 link image?  square?

Insert video

Format block