Explore
 Lists  Reviews  Images  Update feed
Categories
MoviesTV ShowsMusicBooksGamesDVDs/Blu-RayPeopleArt & DesignPlacesWeb TV & PodcastsToys & CollectiblesComic Book SeriesBeautyAnimals   View more categories »
Listal logo
Avatar
Added by Darth Brutus on 31 Dec 2017 11:44
503 Views 2 Comments
23
vote

Elokuvapäiväkirja 2018

Add header image

Choose file... or enter url:
Sort by: Showing 34 items
Decade: Rating: List Type:
People who added this item 6 Average listal rating (4 ratings) 6.3 IMDB Rating 0
Kunnon old-school pikkubudjetin scifimättöä, pienoismalleja pannaan taas päreiksi oikein urakalla.

Sarvekas wookie oli näkemisen arvoinen ilmestys.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 143 Average listal rating (59 ratings) 7.7 IMDB Rating 0
Recobbled Cut.

Varmaan miljoonannen kerran tämän katsoin. Aina yhtä hyvä.

Tarina on vähän niin ja näin kuten keskeneräiseksi jääneeltä elokuvalta varmaan voi odottaakin, mutta se animaatio... jumalallista neroutta. Mitään näin hyvää ei enää koskaan tulla tällä saralla varmuudella enää tekemään. Richard Wlliamsilta ja kumppaneilla meni tämänkin tekemiseen yli 30 vuotta.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 18 Average listal rating (13 ratings) 7.3 IMDB Rating 0
Hardware Wars (1978)
Star Wars -parodia, jossa fantastiset vekottimet on vaihdettu erilaisiin kodinkoneisiin. Yllättävänkin hauska ja oivaltava lyhäri.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 13 Average listal rating (5 ratings) 6.4 IMDB Rating 0
Lisää 70-lukua.

Hiiri ja hänen lapsensa on yksinkertainen tarinan kahdesta vedettävästä mekaanisesta leluhiirestä ja näiden seikkailusta kohti "itsevetoisuutta". Seikkailu on todellisuudessa allegoria aikuistumiselle ja itsensä löytämiselle.

Ihanaa katsoa välillä jotain muutakin kuin musikaaleja. Tällä kertaa leffa on vielä poikkeuksellisen synkkä ja kummallinen, mistä ropisee lisäpisteitä. Hiiri ja hänen lapsensa on vähän siinä ja siinä rajoilla, että menee jo vähän sentimentaaliseksi muttei ihka sittenkään.

Tämä oli pakko katsoa jo ihan syystä, että tätä näytettiin aikoinaan tuplanäytöksenä Chirinin kellon kanssa.

Löytyy Youtubesta.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Raggedy Ann & Andy on psykedeelisen masentava musikaali puhuvien lelujen seikkailuista. Kyseessä on yksi monista projekteista, joita Richard Williams tiimeineen otti vastaan rahoittaakseen megalomaanista Thief and the Cobbleria, joka ei loppujen lopuksi valmistunut koskaan.

Syy miksen paljoa puhu enempää tämän juonesta johtuu siitä, ettei sitä käytännössä ole ollenkaan. Homma on parhaimmillaan niin tahmaista, ettei mikään tunnu etenevän mihinkään moneen kymmeneen minuuttiin vaan laulu seuraa holtittomasti toista. Onneksi nekin veisut ovat sentään enimmäkseen siedettäviä ja ääninäyttelijät suhteellisen onnistuneita ja happoilua on aina hauska seurata.

Koko elokuvan todellinen päätähti on kuitenkin animaatio. Tähän aikaan animaatio genrenä oli käytännössä täysin kuollut taiteenlaji muutamia underground-pajoja lukuun ottamatta. Richard Williamsin paja edusti joka suhteessa aikansa maailman kärkikasti ja tämä jää animaation laadussa aikalaisistaan jälkeen lähinnä Disneylle.

Harmi vain, että juoni on niin täyttä sontaa. Tiettävästi tämän alkuperäinen ohjaaja kuoli kesken teon ja animaatiotiimi joutui improvisoimaan paljon omin tein, minkä huomaa kyllä selvästi.

Koska kyseessä on Richard Williamsin elokuva, tämä myös ylitti deadlinen ja budjettinsa, joten kyseessä on käytännössä pahasti keskeneräinen elokuva.

Löytyy Youtubesta.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Arnold Schwarzeneggerin elämänkerrallinen elokuva, näytetty moneen kertaan meikäläisessäkin televisiossa.

Ei tämä missään nimessä hyvä ole; näyttelijät ovat kauttaaltaan b-tasoa, käsis on mitä sattuu ja muutenkin kyseessä on halvalla Euroopassa kyhätty plätty, joten mitä tältäkin odottaa.

Ainut huomionarvoinen juttu koko leffassa on nimiosassa heiluva puiseva Roland Kickinger, joka on siis itse kehonrakennusammattilainen. Mieshän joutui tätä rooliaan varten muokkaamaan omaa fysiikkaansa mahdollisimman lähelle Arnoldin vastaavaa, minkä lisäksi kaveri myös opetteli äärimmäisen tarkkaan Arskan klassiset poseeraukset.

Tässä on jo melkein enemmän fyysistä muodonmuutosta kuin missään Hollywood-leffassa koskaan.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 59 Average listal rating (52 ratings) 7.2 IMDB Rating 0
Mystinen salaseura haluaa Bimbon jäsenekseen, mistä seuraa kaikenlaista mielikuvituksellista ja hauskaa.

Ennen Haysin koodia ja tiukentunutta sensuuria meno oli aika huolettoman monimielistä.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 29 Average listal rating (15 ratings) 5.3 IMDB Rating 0
En olisi ikinä uskonut tätä sanovani, mutta Brazilian Star Wars saa turkkilaisen serkkunsa näyttämään tosi hyvältä.

Tämä ei siis ole vitsi.

Tässä on sellainen torttu ettei enää paremmasta väliä. Kyseessä on siis brasililainen pienille lapsille sekä luku- ja kirjoitustaidottomille massoille suunnattu parodia siitä alkuperäisestä, joten rima ei ole kovinkaan korkealla. Silti tämä pystyy alittamaan senkin kaikin mahdollisin kuviteltavin tavoin.

Kyseessä on oikeammin sanottuna brasilialaisen Marx brothers -tyyppisen suositun komediaryhmän rymyelokuva. Ilmeisesti nämä ovat olleet joskus ihan oikeasti suosittujakin, sillä näitä parodioita eri leffoista on vuosien varrella tehty monta kymmentä erilaista ja varmaan tehdään edelleenkin!

Brazilian Star Wars ei ole campia, koska camp on yleensä vähintään huonoudessaan viihdyttävää ja hauskaa kuraa. Brazilian Star Wars ei muutamia tuhahduksia lukuun ottamatta naurata oikeastaan edes huonoudessaan. Tämä on vain tavattoman tylsää ja kädetöntä kohellusta 90 minuutin edestä.

Tämä on toisin sanoen vähän kuin Holiday Special, mutta niiden wookieiden tilalle on vain vaihdettu joukko Jar Jar Binksejä. Jos kuulut niihin valtavirtaa uhmaaviin kapinallisiin, jotka jostain syystä sattuvat tykkäämään jommasta kummasta tai molemmista kuin hullu puurosta, tämä taitaa olla juuri sinua varten.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 18 Average listal rating (17 ratings) 5.8 IMDB Rating 0
Animoitu Betty Boop kikkailee näytellyn elokuvan parissa ja härnää mustaa talonmiestä.

Nykyään tällaisen tekemisestä joutuisi varmaan linnaan.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 62 Average listal rating (46 ratings) 7.2 IMDB Rating 0
Tämä taitaakin olla kaikkein tunnetuin ja kiitetyin Betty Boop -lyhäri. Nimensä mukaisesti kyseessä on variaatio Lumikin tarinasta, mutta nimihahmon tilalla nähdään luonnollisesti Betty Boop itse. Animaatio on tässä aikansa priimaa.

Hassua triviaa: Betty Boopin parissa työskennellyt animaattori Grim Natwick palkattiin myöhemmin Disneylle piirtämään Lumikkia.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 516 Average listal rating (292 ratings) 6.7 IMDB Rating 0
Suicide Club (2001)
Astetta vanhempaa Sonoa.

Japanissa itsemurha on tunnetusti melko monimutkainen juttu: toisaalta sitä pidetään kunniallisena tapana lähteä, toisaalta kyseessä tabu josta ei julkisuudessa paljoa puhella. Tämän elokuvan tekoaikoihin Nipponissa päivän polttavana puheenaiheena oli maan ennätyksellisen korkea itsemurhaluvut, joihin valtio pyrki puuttumaan kovin keinoin.

Suicide Club on nimensä mukaisesti tarina itsemurhasta. Tällä kertaa Japania riivaa nuorison joukkoitsemurhabuumi ja vanhemmat sukupolvetkin vihdoin heräilevät huomaamaan ettei lintukodon idylli olekaan enää kunnossa. Nousevan auringon maan nuorison heittäessä veiviään poliisit alkavat kaivaa esiin tapahtumien perimmäisiä syitä ja syyllisiä.

Koska kyseessä on yksilön mielihaluja halveksiva kollektivistinen kulttuuri ja kaikenlaista yhteispeliä pidetään tärkeänä, myös itsemurha on yhteinen asia ja suoritetaan aina isommalla porukalla. Tästä elokuvan nimikin tulee. Japanissa nuorisolla on tapana verkostoitua ja sosiaalistua nimenomaan erilaisten kerhojen kautta.

Ymmärtääkseni Sono on tässä elokuvassaan tarkastellut aihetta erityisesti yhteiskunnasta vieraantumisen, perheiden hajoamisen ja perinteisen japanilaisen kulttuurin degeneroitumisen kannalta. Tässä esimerkiksi kuullaan j-poppia Dessert-nimiseltä bändiltä. Jälkiruoka on siis yleensä sisällötöntä ja ravinoaineetonta makeaa - aivan kuten överiksi prosessoitu dekadentti nykypoppikin.

Sanalla sanoen minuuttikaupalla pauhaava aivoton j-poppeli saisi varmaan tosielämässä sitkeämmänkin äijän harkitsemaan seppukua. Mutta kyseessä on kuitenkin vain osa suurempaa ongelmaa.

Luonnollisesti Suicide Clubin vanhemmat löytäväkin itsemurha-aallolle syyllisen sattumanvaraisesta punkkarista aivan samaan tapaan kuin hihhulit ja kukkahattutädit lännessä kautta aikain ovat löytäneet rumasta kielenkäytöstä, videopeleistä ja metallimusiikista syypään kaikkiin maailmaa vaivaaviin akuutteihin ongelmiin. Ihmisten hulluus ja typeryys ei yllätä koskaan.

Suicide Club on oikein mielenkiintoinen ja puhutteleva surrealistinen musta komedia, mutta omasta mielestäni tämä ei yllä likimainkaan parhaiden Sonon leffojen joukkoon. Omaan makuuni tämä vielä hakee turhan paljon suuntaansa eikä myöhempien leffojen tiukkaa otetta ole tässä havaittavissa kuin paikka paikoin. Ei tämä kai mitenkään erityisen huono ole, mutta Sonon leffaksi vielä melko vaatimaton ja kesy.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 139 Average listal rating (68 ratings) 7.5 IMDB Rating 0
Sion Sono veivailee jälleen perinteiseen tyyliinsä.

Tällä kertaa elokuva kertoo Mitsuko-nimisestä pikkutytöstä, joka näkee vahingossa vanhempiensa harrastamassa vanhaa kunnon kuusysiä. Rangaistukseksi pervertikko isä lukitsee Mitsukon sellokoteloon katsomaan puuhastelua vähän enemmänkin. Ennen pitkää daddy raiskaa Mitsukonkin, jonka mielenterveys alkaa järkkyä.

Näin siis elokuvan ensimmäiset 20 minuuttia. Mikäli 2000-luvun aasialainen elokuva ja etenkin Sion Sonon tuotanto on ollenkaan tutumpi, osaa varmaan tältäkin luonnollisesti odottaa kaikenlaisia yllättäviä ja surrealistisia käänteitä.

Ja niitä kyllä piisaakin - paljon.

Varsin säväkän alun jälkeen koko homma muuttuu nopeasti hämäräksi arvuutteluksi koko alun jutun todenperäisyydestä ja Mitsukon todellisesta identiteetistä. Tätä teemaa veivataan skitsofreenisesti eestaas ja vähän sivusta ohi kunnes päädytään surrealistisen kieroutuneeseen ja yllättävään lopetukseen.

Strange Circus kuulostaa paperilla hämmentävältä ja shokeeraavalta leffalta, mutta oikeastaan tämä oli todella viihdyttävä - suorastaan hauska. Alun shokkikaman vastineeksi tässä nähdään paljon velmua huumoria ja gageja, kuten yhdessä kohtaa jossa yksi tarinan henkilöistä joutuu moottorisahaa heiluttelevan hullun vangiksi, mutta herääkin ja huomaa koko jutun olleen unta. Seuraavaksi sama henkilö herää toistamiseen moottorisahamiehen hyppysistä ja huomaakin edellisen heräämisen olleen myös unta. Tässä kohtaa nauroin ääneen.

Mutta on tämä toki muutoinkin kaikin puolin harvinaisen onnistunut pieni art house -paukku. Sion Sono osaa pelata kryptisemmilläkin teemoilla hukkaamatta tarinan punaista lankaa missään kohtaa. Rankasta aiheesta huolimatta lavastus oli monessa kohtaa äärimmäisen pikkutarkkaa ja mielikuvituksellista seurattavaa. Näyttelijätkin olivat mielestäni tähänastisista Sonoista ylivoimaisesti parhaat.

Itse pidin tästä kyllä kovasti. En ehkä suin päin ihan kenelle tahansa menisi Strange Circusta suosittelemaan, mutta kaikenlaisen hämärän japanilaisen art house -kaman ja Sion Sonon tuotannosta kiinnostuneille tämä taitaa olla pakollista katsottavaa.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 13 Average listal rating (7 ratings) 6.1 IMDB Rating 0
Voi Japani minkä teit osa I - Kalkkuna kaukaisesta galaksista.

Message From Space taitaa olla kaikkien aikojen tunnetuimpia "starploitation" -leffoista eli elokuvista, jota yrittävät rahastaa alkuperäisen Star Warsin kustannuksella.

Apinointi myös näkyy aivan kaikessa mahdollisessa juonesta ja alusten designeista lähtien. Tarinaa on yritetty vääntää tarkoituksella niin sekavaksi ja epämääräiseksi ettei pöllittyä kamaa oikeasti huomaa, mutta lopputulos on pelkkää sotkua.

Ilman veikeitä erikoistehosteita ja räjähdyksiä tätä ei varmaan katsoisi kukaan.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 5896 Average listal rating (3836 ratings) 8.3 IMDB Rating 0
Inception (2010)
Hahaa! Tulipas vihdoin vuosikausien vitkuttelun jälkeen katsottua Inception ja kyllä tämä kaikin puolin tiukkaa settiä on; hyvin näytelty, hyvin kirjoitettu ja hyvin kuvattua tieteisjännäilyä.

Ainut isompi harmi Inceptionssa vain on, että tämä on kasvanut jonkun Matrixin tapaan vuosien varrella aivan liian isoksi, että tämän käänteistä ja yllätyksistä enää pystyisi nauttimaan, koska kaikki on jo ehditty spoilaamaan.

Tästä ei edes tarvitse mainita sanaakan juonesta tai nimetä näyttelijöitäkään, koska kaikki on todennäköisesti jo kaikilla vähänkään leffoja katsovalla jo tiedossa.

Joka ei ole koskaan kuullutkaan Inceptionista tai nähnyt ainuttakaan tämän miljardista erilaisesta parodiasta osaa varmaan nauttia tästä enemmän kuin itse.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1774 Average listal rating (1203 ratings) 7.4 IMDB Rating 0
Gravity (2013)
"Your loyalty is very touching but it is not the most important thing in your life right now. But what IS important is GRAVITY! " - John Matrix

Tämä jos mikä on 100% erikoistehosteiden ja 3D-tekniikan luovaan käyttöön perustuvaa elokuvataidetta. Juonella tai hahmoilla ei käytännössä ole niinkään väliä, sillä tässä suurin huomio kuitenkin kiinnittyy kaikenlaisiin kieputuksiin ja kikkoihin, jotka voi toden teolla kokea ainoastaan teatterissa.

Plus. soundtrack on pirun hieno.

Kotona katsottuna: 2/5
Leffassa katsottuna: 5/5
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 96 Average listal rating (292 ratings) 8.1 IMDB Rating 0
Oh, yeah baby! Sähkölammas is back!

Blade Runner 2049 alkaa mystisen lentävän kaaran laskeutuessa maailmanlopun jälkeiselle sumuiselle ötökkäfarmille. Autosta astuu ulos varjojen peittämä mies, joka seuraavaksi paljastuu blade runneriksi, replikantteja metsästäväksi palkkionmetsästäjäksi ja gorillamainen ötökkäfarmari miehen seuraavaksi kohteeksi...

Palkkionmetsästäjä on nimeltään K. Nimi on lyhenne koodista KD6-3.7. KD6-3.7 on itsekin replikantti, uutta tottelevaisempaa ihmisten maailmaan solutettua mallia, jonka tehtävä on etsiä ja terminoida vanhempia Nexus-mallisia keinoihmisiä.

On kulunut 30 vuotta ensimmäisen Blade Runnerin tapahtumista, mutta maailma on edelleen vähintään yhtä kalsea ja toivoton paikka kuin ennenkin. Nexus-mallisia replikantteja massatuottanut Tyrell-korporaatio oli ja meni. Sen paikan yhteiskunnan huipulla on ottanut Niander Wallacen johtama Wallace-korporaatio, replikanttituottaja sekin.

K on varsin arkkityyppinen noir-etsivä. Blade Runnerin kolossaalisten pilvenpiirtäjien, sysipimeiden suurkaupunkien ja huumaavan kasvottoman ihmismassa alleen hautaamassa maailmassa K ei oikeastaan ole sen tärkeämpi tai merkityksellisempi yksilö kukaan muukaan; miehen muistot ja tunteetkaan eivät periaatteessa ole sen aidompia kuin keinotekoinen hologrammityttöystävänsäkään.

Luonnollisesti Blade Runner 2049:ssä on jälleen kyse K:n henkilökohtaisesta odysseiasta totuuden ja ihmisyyden suurten kysymysten äärelle. Tarinan varsinaiset tapahtumat käynnistyvät K:n löytäessä alun ötökkäfarmilta tuntemattoman naisen jäännökset. Alkaa tapahtumaketju, joka vie K:n lopulta itsensä pappautuneen Deckardin juttusille...

Koska kyseessä on Blade Runner, ei varmaan paljoa tarvitsekaan erikseen selitellä turhia tämän visuaalisesta mahtavuudesta. Jos ensimmäinen elokuva on tuttu, tiedät kyllä mitä tältäkin odottaa – ainakin osittain. Blade Runner 2049 on helposti yksi taidokkaimmin kuvatuista ja visuaalisesti kerrotuista tieteistarinoista joita on ikipäivänä tehty. Tämän jos minkä luulisi viimeistään tekevän Roger Deakinsista tulevaisuudessa kuolemattoman ja ihaillun mestarin siinä missä joku Sikstiinilaiskappelin freskot ja Viimeinen tuomio Michelangelosta. Täysin virheetöntä jälkeä, huhhuijaa!

Itse asiassa kuvauksen ja visuaalisen kerronnan taso on jo oikeasti sitä luokkaa, että tämän todennäköisesti pystyisikin katsomaan helposti ilman sanaakaan dialogia. Koettakaa vaikka.

Oma suosikkiyksityiskohtani koko elokuvasta on Niander Wallacen korporaation pääkonttori, joka on kuvattu ikään kuin äärimmäisen klaustrofobisena suljettuna, veden täyttämänä pimeänä laatikkona. Jutun juju on tässä: vedestä nouseminen on vertauskuva biologiselle syntymälle, mutta yhdessäkään kohtauksessa ei sellaiseen varsinaisesti viitatakaan. Niander Wallacella on siis kaikki valta maailmassa, muttei sitä yhtä...

Ai niin, lopussa replikantti kuitenkin kuolee hukkumalla. Vaikka keinoihmiset eivät siis olekaan ns. maasta tulleita, ne kuitenkin muuttuvat jälleen maaksi. Hieno, hieno, HIENO yksityiskohta. Neron työtä. *Aplodit*

Blade Runner 2049 hipoo joka suhteessa kristallisinta mahdollista täydellisyyttä. Kaikki mahdollinen sen tunnelmasta, musiikeista ja näyttelijäsuorituksista lähtien on äärimmäisen tarkkaa ja esimerkillistä jälkeä. Katsoin tämän oikeasti pariinkin otteeseen, enkä kyennyt löytämään juurikaan isompia klaffivirheitä tai juonen aukkoja ja epäloogisuuksia jonkun Star Wars: The Last Jedin tapaan. Jos tästä olisi saanut kirjoitettua lähestään yhtä vihaista arvostelua, olisin sellaisen varmuudella myös tehnyt.

Ainoa isompi kupru tässä on itselleni Krista Kososen yllättävä cameo keskivaiheilla. En ollut lukenut juorulööppejä enkä osannut odottaa kuulevani tässä suomenkielistä tekstiä, joten koko juttu lähinnä hämmensi. Nyt kun tuota mietin, tuolla ei tainnut olla koko juonen kannalta juurikaan merkitystä vaan kyseessä todennäköisesti oli suomalaisille faneille ja juorulehdille suunnattu täky.

Mutta silti...

Blade Runner 2049 on uuden ajan majesteettinen kyberpunk-odysseia, yksi alagenrensä timanttisimpia ilmentymiä suunnilleen koskaan – aivan kiinni ensimmäisen osan hännillä, ehkä menee jopa sitä hiukan edellekin. Loppujen lopuksi Denis Villeneuven taidonnäyte toi mieleen Chirinin Kellon ja sen saman tunteen, joka tulee pintaan nähtyä jotain todella merkittävää ja kaunista, jotain jota seuratessa tulee pakosti käyneeksi läpi kaikki mahdolliset inhimilliset tunteensa ja päätyneensä lopulta täydelliseen euforiaan ja elokuvataiteelliseen orgasmiin.

Kun koko seikkailu oli vihdoin ohi, kelasin mielessäni kaikkea mitä tulikaan nähtyä ja koettua. Kun muistot vihdoin haihtuivat lumihiutaleiden tavoin taivaan tuuliin kuin niitä ei olisi todellisuudessa ollut koskaan olemassakaan, ei vuoden parhaan elokuvan tittelistä ollut minkäänlaista epäselvyyttä.

Blade Runner 2049 on mestarillista elokuvan taidetta, yksi kaikkien aikojen parhaista tieteiselokuvista. Teatterikierroksella tämä saattoi ottaa vähän turpiinsa, mutta tulevaisuudessa tämä tulee vielä ansaitsemaan paikkansa kaikkien aikojen klassikoiden joukossa ja inspiroimaan lukuisia jäljittelijöitä ja inspiroimaan tulevia sukupolvia edeltäjänsä tapaan.

Blade Runner 2049 on mestariteos sanan varsinaisessa merkityksessä, viiden tähden elokuva, viime vuoden paras elokuva ja yksi kaikkien aikojen tieteispläjäyksistä. Joka muuta väittää, on yksinkertaisesti väärässä.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 91 Average listal rating (177 ratings) 7 IMDB Rating 0
Mother! (2017)
Olipahan melkoinen trippi. Mutta kyllä kannatti, sillä kyseessä on ehdottomasti viime vuoden päräyttävimpiä elokuvauutuuksia.

Jennifer Lawrencen ja Javier Bardemin esittämä nimetön pariskunta asustaa isohkossa maalaistalossa jossakin nimeämättömässä paikassa. Mies on luovan työnsä kanssa painiskeleva runoilija ja vaimo käyttää aikansa kunnostaakseen pariskunnan vanhaa taloa. Pariskunnalla on jo pitempään suunnitellut lasta, mutta suunnitelmissa ei ainakaan toistaiseksi ole menty puheita pitemmälle.

Varsin simppeli lähtöasetelma, eikö vaan?

Seuraavaksi talolle ilmaantuu Ed Harrisin esittämä fanaattinen ihailija, joka pyytää saada jäädä yöksi. Sitten paikalle ilmaantuu miehen vaimo. Sitten lapset. Sitten sukulaiset ja ystävät. Sitten kaikki muutkin kynnelle kykenevät. Ennen kuin kukaan huomaakaan, talo alkaa olla jo tupaten täynnä ja täysin hallitsemattoman kaaoksen vallassa. Jokainen huone tursuaa ihmisiä, hiljaisuus ja yksityisyys ovat enää muisto vain eikä missään ole enää turvallista olla.

Koko elokuvan tarinan tapahtumat sijoittuvat pariskunnan taloon eikä neljän seinän sisältä oikeastaan poistuta missään kohtaa. Näin klaustrofobian annetaan pikkuhiljaa kasvaa ja kiipiä ihon alle. Sitä mukaa kun liikkumatila talossa vähenee, alkaa epämukavuus ja ahdistus jo kiipiä ikävästi housunpunttia pitkin pienen levottomuuden nylpyttäessä ikävästi kipeämpää reittä.

Edellinen kattaa reippaasti alle puolet elokuvasta. Ensimmäinen puolikas lähinnä kierrellään taloa ja tutustutaan pikkuhiljaa sen erilaisiin nurkkiin ja sopukoihin. Kun kamera ei kierrä huoneesta toiseen, seurataan lähikuvana Jennifer Lawrencen kasvoja kuin jotain Jean d'Arcia konsanaan. Kasvoja kuvattaessa pieninkin valheellinen ele tunnetusti näkyy selvästi ja tekniikan käyttö vaatii siksi äärimmäistä tarkkuutta nimenomaan näyttelijältä. Motherin kuvausten suhteen ainakin itselleni mielenkiintoisinta olisi kuulla, miten Darren Aronofsky psyykkasi Lawrencea vaativaan rooliinsa.

Koko komeus huipennetaan jälkimmäisessä puolikkaassa, jossa Aronofsky kaataa kerralla koko maailman hulluuden ja kipeyden yhtenä suurena visvaisen surrealistisena saasta- ja kuravellinä pahaa aavistamattoman katsojan niskaan eikä koko jälkimmäisen puolikkaan aikana katsojaparalle annetakaan armoa tai vapauttavia hengähdystaukoja missään vaiheessa. Koko hurmeinen tykitys alkoi jo överiydessään ja surrealistisuudessaan vähän naurattaakin, mutta pelkästään hyvällä tavalla.

On se vaan kuulkaas niin upeaa menoa, että!

Koska kyseessä on vahvasti allegorinen surrealistinen elokuva, kansaa varmaan kiinnostaa tietää, miten itse tätä tulkitsin. En kerro. En halua kertoa mitään vaikka olisin jotain teorianpoikasta kerennytkin jo kyhäämään. Mother! nivoutuu niin vahvasti omaan symboliseen ja vertauskuvalliseen universumiinsa, että näiden juttujen selitteleminen vain spoilaisi koko elokuvan ja pilaisi sen ympärillä vellovan ihanan mysteerin savuverhon. Katsokaa itse ja tehkää omat päätelmänne. Mitä vähemmän te tästä etukäteen tiedätte, sen parempi.

Mother! on huikea elokuva, todella ainutlaatuinen elämys – helposti yksi viime vuoden persoonallisimmista ja parhaista elokuvista. Samalla valitettavasti myös eniten mielipiteitä jakavista, joten tästä on ehdottoman turha odottaa mitään jokamiehen välitöntä suosikkileffaa. Jos olet kuin minä ja diggaat kaikkea outoa ja omituista sekä Luis Buñuelin Tuhon enkeli lukeutuu suosikkileffoihisi, tätä voi jopa pienellä varauksella vähän suositellakin.

Muille sitten VÄHÄN isommalla sellaisella.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 156 Average listal rating (155 ratings) 6.5 IMDB Rating 0
Atomic Blonde (2017)
Brittiagenttien salainen nimilista on päätynyt pahojen miesten haltuun ja Charlize Theronin esittämä superkova naisagentti lähetetään kuolemaa kylvämään pahojen miesten maahan. Eletään kylymän soran viimeisiä aikoja ja kasarimusa vain raikaa rennosti pahojen miesten laotessa kuin heinä räikeän kirkkaiden neonvalojen loisteessa.

Atomic Blonden koko juoni ja hahmot ovat toisin sanoen täyttä pahvia eikä koko touhussa ole missään kohtaa oikeita panoksia tai jännitystä. Toiminta on kerrankin muuta kuin pelkkää cgi-rähmää, tässä jopa annetaan oikein turpiin ja ympäristökin hajoaa kiitettävästi. Harmi vain kun tässä ei ole juonta, ei kaikesta räminästäkään jaksa juuri täysin rinnoin innostua.

Atomic Blonde on elokuva, jossa tyyli tulee selvästi ennen sisältöä eivätkä tekijät ole yrittäneet sitä edes salata. Radioiden suosikkisoittolistat ovat kuitenkin jälleen aivan liian tiuhassa toistossa ja enimmäkseen pilaavat tunnelmasta mitä pilaamista vain on.

Yksi sysisurkean elokuvakesän 2017 harvoista (neon-)valopilkuista.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Groteski ja absurdi animoitu musta komedia Ranskasta.

Tarina kertoo ukosta, joka pukeutuu puluksi päästäkseen lintuja ruokkivan vanhan mummon luokse pummilla syömään. Lopussa nähdään taatusti yksi elokuvahistorian surrealistisimmista ja hauskimmista twisteistä.

Huippukamaa.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 0 Average listal rating (11 ratings) 5.5 IMDB Rating 0
Päivän ensimmäinen animaatiolyhäri.

Kissa ja koira perustavat leipomon, mutta kaikki ei lopulta sujukaan suunnitelmien mukaan...

Animaatio on yhden ihmisen tekemäksi nättiä ja tarina todella sievä, mutta juoni on erittäin ennalta-arvattava ja tuntuu tahmaavan muutamassa kohtaa pahasti. Enkkudubit eivät lisäksi olleet parhaat mahdolliset.

Tämä on selvästi naisen tekemä.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 291 Average listal rating (346 ratings) 7.5 IMDB Rating 0
Baby Driver (2017)
Töröhuuli-Teppo aka Baby Driver on gangsterijuokon audiofiili superkuski, joka keikkojen välillä selvittelee omia lapsuudentraumojaan ja sosiaalisia kuvioitaan.

Yksi sana: tuotesijoittelua. Baby Driverissa on PALJON tuotesijoittelua.

Toisaalta pitäisi kai olla iloinen kun kerrankin Hollywood-leffa keksii oikeasti luovan ja uuden tavan kertoa tarinaansa. Toisaalta koko hommaan huomaa kypsyvänsä hyvän aikaa jo ennen puoliväliä. Baby Driver on yhden tempun poni ja sekin temppu alkaa tympimään aivan liian nopeasti.

Toimintakohtaukset tuntuivat toisinaan ylieditoiduilta ja vaikeasti seurattavilta, hahmoissa ei oikeasti ollut mitään syvyyttä ja muistinko jo mainita, että koko elokuvan kestävään musiikkitrippiin kyllästyy todella nopeasti?

Silti, kai tästä ihan kelpo viihdettä aivot nollilla saa.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 178 Average listal rating (120 ratings) 7.1 IMDB Rating 0
Fences (2016)
Karruuaa kertomaa mustista työväenkortteleista 50-luvun Amerriikasta.

Tässä elokuvassa homma etenee pelkästään dialogien kautta. Fencesin hahmot jauhavat juttujaan lähes tauotta koko kahden tunnin keston ajan ilman hetkenkään hengähdystaukoa ja lisää ja lisää tekstiä tulee vaan koko ajan. Jossain vaiheessa koko touhuun kyllästyy täydellisesti.

Viola Davis sai roolistaan Oscarin. Enpä osaa sanoa oliko ansaittu vai ei, mutta tämä kuitenkin on näyttelijäkeskeinen elokuva ja näyttelijät noin yleensä tekevät ihan kelpo jälkeä, joten...

Itse en ole tällaisten dialogielokuvien suurin ystävä. "Näytä, älä selittele" on mielekkäin filosofia elokuvalle kuin elokuvalle.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 503 Average listal rating (364 ratings) 7.1 IMDB Rating 0
Mary Elizabeth Winsteadin esittämä naikkonen ajelee autollaan kaikessa rauhassa kun iso farmari törmää tähän ja kiilaa koslan katuojaan. Mary Elizabethin esittämä hahmo herää vangittuna John Goodmanin bunkkerista. Hyvämies kertoo maailman tuhoutuneen ja bunkkerin olevan viimeinen paikka, jossa nämä voivat olla turvassa.

Toisin sanoen kyseessä on Stephen Kingin Piina yhdistettynä M. Night Shyamalanin Splittiin muutamalla omalla twistillä.

Ei tästä kauhean originaalia saa tekemälläkään, mutta hyvä käsikirjoitus ja erinomaiset näyttelijät yhdistettynä aina niin mielenkiintoisen lähtöasetelmaan toimii hienosti.

Tässä ei sentään joku random mummo selitä koko juttua auki heti alussa vaan mysteerin annetaan kasvaa kunnolla loppuun asti.

Lopun viimeinen twisti pilasti tästä ainakin omasta mielestäni paljon.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 186 Average listal rating (125 ratings) 7.1 IMDB Rating 0
Tämä tuli kyllä täysin puskista.

Edge of Seventeen on perinteinen teinitytön elämää seuraava coming of age -tyyppinen tarina, yksi oman genrensä parempia tai peräti parhaita ja uskottavimpia teoksia. Painottaen sanaa "uskottava". Kaikki tässä on uskottavaa puhetyyliä ja kiroilua myöten.

En todellakaan osannut odottaa tältä leffalta yhtään mitään, ehkä siksi tykkäsinkin siitä niin paljon. Ehkei tämä nyt kaikkein originaalein ja mielikuvituksillisin mahdollinen elokuva ole, mutta tekee temppunsa poikkeuksellisen hyvin.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Tämä jos mikä on kuulkaas syväluotaava ja runollisen herkkä sukellus patrioottisen amerikkalaisuuden ytimeen.

Tämä on vähän kuin Jenkki Jänis, Chuck Norriksen Invasion U.S.A, Master of the Universe ja kaikki Rambot steroideissa ja sekoitettuna kaikkiin typerimpiin supersankari- ja sarjakuvakliseisiin. Tämä jo melkein parodioikin itse itseään!

Heti ensimmäisessä kohtauksessa esimerkiksi taistellaan tähtilippu liehuen ja isänmaallisen kasaripopin jytkyttäessä taustalla kokonaista terroristiarmeijaa vastaan Vapaudenpatsaalla niin että pärisee ja konekiväärit vaan laulaa. Sitten poseerataan komeana tähtilipun edessä patrioottisen poppijytkeen julistaessa Amerikan parhautta.

Amurrrriicaaaahhh!!!11
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 50 Average listal rating (32 ratings) 5.8 IMDB Rating 0
"Tässä me tullaan, lystejä ollaan,
pikkuponit näin leikkiä lyö.

Temppua monta, uskomatonta,
lapset kiltit nähdä saa.

Hymyä huuleen, lennetään tuuleen,
pikkuponien maa."

Tajuntaa laajentavan typerää ponimeininkiä kuorrutettuna kaikkien aikojen hirveimmillä suomidubeilla. Pikkuponit joutaisivat jo liimatehtaalle.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 491 Average listal rating (374 ratings) 6.8 IMDB Rating 0
Split (2016)
Jopas olikin pettymys.

M. Night Shyamalanin "ensimmäinen hyvä leffa vuosikausiin" kertoo kolmesta nuoresta naisesta, jotka ovat syystä tai toisesta päätyneet salaperäisen häiskän kidnappaamiksi. Tällä salaperäisellä häiskällä sattuu myös olemaan miljoona erilaista persoonallisuutta.

Tiedän tämän, koska elokuva kädestä pitäen selittää kaiken auki jo ennen puolta väliä ja sohlaa kaiken mysteerin heti kättelyssä. Siitä eespäin onkin sitten pelkkää ylipitkää tylsää; tarinan alussa näytetyt flashbackitkin paljastavat kuka tytöistä jää viimeisenä henkiin, joten siitäkään ei irtoa jännitystä.

Täydellisen farssin viimeistelee antiklimaattinen yhteenotto viimeisen naisen ja pahan persoonallisuuden välillä. Ja kun tarkoitan antiklimaattinen, myös tarkoitan sitä. En oikeastaan tiedä onko Bruce Willisin pieni cameokaan varsinaisesti hyvä vai huono juttu. Shyamalanin aiempia elokuvia tuntemattomille viimeinen kuva ja dialoginpätkä ei ainakaan käy ollenkaan järkeen.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 3 Average listal rating (19 ratings) 5.3 IMDB Rating 0
Pikkuponit ovat järjestämässä suuria ystävyysjuhlia, kun pahikset laskeutuvat ja pilaavat juhlat. Yksi pahiksista on entinen yksisarvinen psycho bitch, jonka sarvi katkesi ja tällä ei siksi ole ystäviä. Pikkuponit lähtevät seikkailuun pelastaakseen kotinsa ja ystävänsä. Lopussa ystävyys voittaa.

Jotain on maailmassa pielessä kun My Little Pony sisältää muistettavamman ja paremmin kirjoitetun tarinan, toimivampaa huumoria ja mielenkiintoisempia hahmoja kuin uusi Star Wars -leffa.

Hyvät naurut tästä saa. Te ette vaan ymmärrä.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 22 Average listal rating (74 ratings) 7.9 IMDB Rating 0
Good Time (2017)
Robert Pattinsonin esittämä gangsta ryöstää pankin jälkeenjääneen pikkuveljensä kanssa. Veli jää heti kiinni ja Pattinson pakoilemaan kaupungin lähiöihin.

Kuulostaako tylsältä? Väärin.

Good Time on tiukkaa settiä, jota katsoessa ei kyllä pääse hengittämään kunnolla oikein missään kohtaa. Eniten tässä miellytti, ettei mitään turhaan selitellä ja pidellä kädestä vaan katsoja heitetään suoraan toiminnan keskelle ja sillä hyvä. Näin jännärit pitäisikin tehdä. Lopussa meno alkaa jo vähän laahaamaan, mutta minkäs sille voi.

Ajoittain hienoista väreistä ja soundtrackista vielä erillinen maininta. Hyvää työtä.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 547 Average listal rating (378 ratings) 7.9 IMDB Rating 0
Room (2015)
Varmaan jokaiselle tulee joskus vastaan sellainen elokuva, jolle lykätään kaikkialla viittä tähteä ja Oscareita niin maan perkuleesti, mutta joka ei vaan yksinkertaisesti sytytä. Room on henkilökohtaisesti juurikin sellainen elämys.

Leffan tarinahan kertoo äidistä ja lapsesta, jotka asustavat pienessä lukitussa huoneessa parrakkaan raiskarin vankina ja koko roska on kerrottu tosi söpönöpön ja viattoman lapsukaisen näkökulmasta. On tässä varmaan jotain feminististä sanomaakin raiskauskulttuurista ja naisten sorrosta.

Ensimmäinen ongelma tässä on, että mielenkiintoinen lähtöasetelma kestää vain ensimmäisen puolikkaan, minkä jälkeen leffa käytännössä alkaa haahuilemaan päämäärättömästi sinne tänne.

Toinen ongelma tässä sitten on, että koin tulleeni emotionaalisesti manipuloiduksi söpöllä lapsukaiskertojalla. Mitään hirveän ihmeellistä tässä ei sen lisäksi ollutkaan alkuasetelmaa, toisinaan ihan näppärää kuvausta ja muutamia hyviä näyttelijäsuorituksia lukuun ottamatta.

Ei voi käsittää ollenkaan tämän hehkutusta.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Voi Yorgos minkä tempun teit.

Colin Farrellin esittämä syränkirurgi ja perheenisä kaveeraa teinipojan kanssa, jonka isä kuoli aiemmin sydänleikkauksessa. Myöhemmin samainen teinipoika ilmoittaa Colin Farrellin perheen päälle asettamastaan kirouksesta, josta ukko pääsee tappamalla yhden lapsistaan.

Tuskinpa kenellekään Yorgos Lanthimoksen leffoja katselleelle tulee yllätyksenä, että tämäkin on hyvin vinksahtanut elokuva. Kaikki dialogi esimerkiksi kuulostaa jonkun autistin kirjoittamalta, kaikki lausutaan mahdollisimman nopeasti ja naama pokkana. Taustalla vinkuu lähes koko ajan hermoja raastava kauhu-ulina.

Itse tykkään Yorgoksen tyylistä ja tykkään tästäkin. Jotain kaverin tavassa kertoa tarinansa jaksaa huvittaa mielettömästi allekirjoittanutta vaikka tämänkin pitäisi kuulemma olla miehen leffoista se kaikkein haudanvakavin.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 51 Average listal rating (87 ratings) 7.7 IMDB Rating 0
A Ghost Story (2017)
Vanha kunnon Casey Affleck heittää veivit ja jää maan päälle vaeltelemaan ja tarkkailemaan maailman menoa lakanaan pukeutuvana kummituksena.

Elokuvalla on mittaa 90 minuuttia, siinä ei käytännössä tapahdu mitään eikä siinä puhuta likimain ollenkaan. Pitäkää hauskaa.

Parhaimmillaan tämä kutkuttelee kyllä monenlaista tunnelmaa, mutta päällimmäisenä tunteena tästä lähinnä jäi tekijöiden halu tehdä erilainen ja erottuva leffa pelkän erilaisuuden itsensä takia.

Kai tällekin yleisö ja omat kiihkeät faninsa löytyy, mutta en kyllä kuulu itse siihen kastiin. Vuoden paras elokuva, enpä usko.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 43 Average listal rating (24 ratings) 7.8 IMDB Rating 0
Veikeät thaikut vaihtoivat kyökin elokuviin ja jälkeä syntyy.

Cemetery of Splendourin tarina sijoittuu Mekongin suiston alueelle ja pääosin vanhaan mystisestä unisairaudesta kärsivien sotilaiden hoitolaksi muutettuun koulurakennukseen. Varsinaisia päähenkilöitä tarinassa ovat näitä sotilaita hoitavat naiset sekä psyykikko, joka kykenee puhumaan nukkuvien kanssa.

Koulun taustalla valtion kaivurit mylläävät ilmeisesti ikivanhaa hautausmaata ja lapset potkivat palloa hiekkakasojen päällä. Tässä siis sanomaa tulevaisuuden, nykyisyyden ja menneisyyden suhteesta.

Hyvin hyvin mystinen ja vaikea elokuva katsoa ja ymmärtää. Suurin osa leffasta on kuvattu äärimmäisen pitkillä, jopa monta minuuttia kestävillä staattisilla otoksilla, jotka tekevät tästä poikkeuksellisen hitaan ja raskaan katsottavan. Kuvat ovat toki harvinaisen komeita.

Ehkä tämän varsinaisen sanoman täyteen avautumiseen tarvitaan vähän suomalaisen kadunmiehen yleissivistystä kattavampaa kulttuuritietoutta, mutta onpahan kiehtova ja erilainen elokuva.

Lukaisin äskettäin yhden thaikun analyysiä elokuvasta ja tässä pitäisi olla kuulemma sanomaa sikäläisestä ikivanhoista monarkkisista perinteistä ja armeijan puuhasteluista. Thaimaalaista värisymboliikkaa ym.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Vuoden ensimmäinen leffa olkoon paljon kehuttu ja puhuttu lyhyehkö anime-leffa vuodelta 2011.

Koska mä voin.

Pikkutyttö eksyy vuoristoiseen metsään ja törmää siellä maskipäiseen metsänhenkeen, joka opastaa tämän takaisin kotiin. Kaksikko kuitenkin ystävystyy ja tyttö palaa joka kesä metsään tapaamaan metsänhenkeä. Henki kuitenkin varoittaa tyttöä, että jos tämä joutuu kosketuksiin ihmisten kanssa, tämä tulee haihtumaan taivaan tuuliin.

Hotarubi no mori e on näppärä pieni haikumainen satu, jossa ei oikeastaan tapahdu paljon mitään, mutta se tuntuu juuri sopivan lyhyeltä ja jättää lopuksi harvinaisen tyytyväiset fiilikset.

Animaatio ei tässä ole kauhean erikoista, mutta ei kai näin pienellä budjetilla tehdyssä elokuvassa sellaista kai voi vaatiakaan.

Nätti ja sievä pikku elokuva, muttei sentään mikään "maailman paras" kuten monessa lävessä tupataan hehkuttamaan. Suosiosta päätellen aika moni ilmeisesti tykkää tällaisesta sentimentaalisesta kamasta.
Darth Brutus's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom

List of films I have watched in 2018 with comments.

Added to
Related lists

Viimeinen elokuvapäiväkirja 2018
21 item list by Tumppi
26 votes 13 comments
Elokuvapäiväkirja
126 item list by Lamourhaaja
34 votes 9 comments
Elokuvapäiväkirja 2018
11 item list by Kookosbanaani
18 votes
2018 Viewing List
19 item list by ScPetit
6 votes
TV shows I have watched with my wife
37 item list by johanlefourbe
13 votes
In Memoriam 2018
8 item list by SwtChaos
6 votes
2018 Horror Movies
28 item list by punishernoir
3 votes
Music in 2018
6 item list by hsallinen
8 votes
Watched in 2011
158 item list by apc 53
25 votes 1 comment
Book Reading 2016/2017/2018
67 item list by Joe
22 votes

View more top voted lists

People who voted for this also voted for


More lists from Darth BrutusComments

Posted: 5 days, 6 hours ago at Jan 12 21:07
Mitä kautta katsoit Suicide Clubin? Tuosta ei taida edes olla R2-julkaisua.
Posted: 5 days, 6 hours ago at Jan 12 22:00
Bootleg-kasetti enkkuteksteillä. Ilmeisesti kopio jostain jenkkijulkaisusta. Vanhat Sonot on aika kiven alla.

Post comment


Insert image

drop image here
(or click)
or enter URL:
 link image?  square?

Insert video

Format block