Explore
 Lists  Reviews  Images  Update feed
Categories
MoviesTV ShowsMusicBooksGamesDVDs/Blu-RayPeopleArt & DesignPlacesWeb TV & PodcastsToys & CollectiblesComic Book SeriesBeautyAnimals   View more categories »
Listal logo
Avatar
Added by Kookosbanaani on 1 Jan 2018 02:10
933 Views No comments
25
vote

Elokuvapäiväkirja 2018

Add header image

Choose file... or enter url:
Sort by: Showing 1-50 of 154
Decade: Rating: List Type:
Add items to section

Kesäkuu

People who added this item 921 Average listal rating (653 ratings) 7.1 IMDB Rating 7.3
9.6 (uusintakatselu)

Carpenterin kapitalistinen kannanotto lyö toisellakin katselukerralla juppiyhteiskunnalta jauhot kurkkuun. Mielipide ei ole muuttunut ensimmäisestä kerrasta lainkaan, mutta vanhempana ja viisaampana ymmärsin entistä enemmän elokuvan pointin. Mustavalkoestetiikka on suora kunnianosoitus 50-luvun B-luokan kauhuelokuville, joiden parissa Carpenter varttui. Kohtaus, jossa Roddy Piper ja Keith David tappelevat kujalla kuvaa sitä, miten työväenluokka jaksaa tapella keskenään sen sijaan, että puhaltaisivat yhteen hiileen ja tekisivät jotain sorretun asemansa parantamiseksi. Olen kuullut joidenkin moittivan siitä, että elokuva jää kesken, mikä ei pidä paikkaansa. Lyhyenläntä tämä kyllä on, mutta ei onneksi tuhlaa aikaa mihinkään turhanpäiväiseen ja tästä juuri pidän eniten Carpenterin elokuvissa.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
8.6

Miyazakin esikoista ei lasketa miehen parhaimpiin töihin, mutta antaa esimakua tulevasta. Tässäkin esiintyy lukuisia Miyazakin tavaramerkkejä prinsessoista aarteenmetsästykseen ja näyttävästi animoituihin linnakkeisiin. Alkuperäinen anime/mangasarja ei ole itselleni ennestään tuttu, mutta tiedän kuitenkin sen verran, että Miyazakin näkemys herrasmiesvaras Lupinista on auttamattoman kesy, vaikkakin persoonallinen. Tästä syystä itselleni jäi epäselväksi, että lasketaanko tätä edes viralliseen kaanoniin. Seikkailuelokuvana erittäin viihdyttävä ja lisäpisteitä etenkin menevästä scoresta, joka yhdistelee onnistuneesti jazzsoundeja orkesterimusiikkiin. Nautin tästä elokuvasta ehkä enemmän kuin sallittua, mutta Miyazaki-fanina en voi katsoa tätä läpi sormienkaan.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
3.6

Hobitti-trilogian Kuninkaan paluu, joka on alusta loppuun yhtä suurta taistelua. Lopetuksia ei ole onneksi tungettu loppuun miljoonaa kappaletta, eli tämä on siitä syystä myös helpompi istua loppuun asti. Ei kovinkaan mieleenpainuvaa settiä ja lohikäärme Smaugin rooli jäi tässä valitettavan vähälle. Ihan mukiinmenevää viihdettä joka tapauksessa. Kuten Lotr-trilogian tapauksessa, myös Hobittien ensimmäinen osa on mielestäni se paras, sillä pidän enemmän suoraviivaisemmasta seikkailumeiningistä.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
2.6

Nyt saa kyllä riittää näiden kahden runkkarin kannabiksen huuruiset seikkailut, kuten myös jouluelokuvien katsominen keskellä kesää. Tästä nyt en saanut joulufiilistä irti muutenkaan. Tylsä kaupallisen joulun parodia, joka kierrättää samoja vitsejä uudestaan jo kolmatta kertaa.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 2178 Average listal rating (1494 ratings) 6.5 IMDB Rating 7.2
2.6 (uusintakatselu)

Muistin tämän olleen tylsempi, mutta ihan viihdyttävää arskailua näin jälkikäteen katsottuna. Pituutta on ainakin puoli tuntia liikaa, mutta muuten oikein menevä toimintakomedian ja perheterapian sekoitus. Last Action Hero oli muistaakseni laimeampaa menoa, joten pitäneepä sekin rewatchata jossain vaiheessa.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
1.6

Ensimmäisestä Hobitista en muistakaan enää muuta kuin lihavan kääpiö Bomburin hajottaessa pöydän massiivisella ahterillaan, vaikka katsoin kyseisen elokuvan alle kaksi vuotta sitten. Tämä toinen osa tuntuu kärsivän samoista ongelmista mitä Lotr-sarjan Kaksi tornia. Paljon on täytettä ja pelkkää lopun alkua. Ensimmäiset kaksi tuntia rakentavat jännitystä, kunnes näyttävä Smaug-lohikäärme lopulta näytetään. Pituutta on liikaa edelliseen osaan nähden, mutta rullaa sulavasti eteenpäin ja lopputulos ei ole liian kivulias istua loppuun asti. Edelleen, pienen romaanin venyttäminen trilogiaksi on niin kovin väkinäistä ja tuntuu väkisinkin rahastavan Lotr-trilogian maineella. Näitä katsoessa ei oikein tunne katsovansa esiosaa, vaan spin-offia, jossa on runsaasti cameoita pääsarjasta.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Add items to section

Toukokuu

People who added this item 363 Average listal rating (228 ratings) 6.9 IMDB Rating 7.2
29.5

George Orwellin alkuperäisromaani on ajaton poliittinen satiiri. Tämä animaatiofilmatisointi omaa lähtökohtaisesti hyvät asetelmat, mutta Disneyn sensuurin alla on kaunisteltu tiettyjä asioita, jotta länsi näyttäisi pakostakin paremmalta. Suurimmalti osin tässä ollaan kiitettävän uskollisia alkuperäisteokselle, mutta aika ajoin astutaan propagandan puolelle, jota esimerkiksi väkinäisen mieltänostattava lopetus alleviivaa rankalla kädellä. Animaatiojäljeltään varsin ruma elokuva jopa kyseisen vuosikymmenen mittapuulla.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 230 Average listal rating (136 ratings) 7.8 IMDB Rating 7.7
26.5 (uusintakatselu)

Ehkäpä Woon elokuvista se kaikkein emotionaalisin. Toimintaleffana edelleen silkkaa timanttia, mutta toimii myös tarinana veljeydestä ja ahneudesta Vietnamin sodan runtelemassa yhteiskunnassa. Sinällään en mitään moitittavaa tästä keksi, kun kerran tämä on Woon Hong Kong -elokuvien aatelia, mutta tunnusmusiikki jäi syystä tai toisesta ärsyttämään.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 992 Average listal rating (516 ratings) 8.2 IMDB Rating 8.2
25.5 (uusintakatselu)

Seittien linnan ohella parasta Kurosawaa. Kuningas Lear -filmatisointina erinomainen kertomus lojaaliudesta ja valtataistelusta. Taistelukohtaukset ovat mykistäviä veribaletteja, joissa audion puute saa aikaan taidetta.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1955 Average listal rating (1191 ratings) 6.7 IMDB Rating 7.5
23.5-24.5

Mooren provokatiivinen, mutta samalla myös ristiriitainen kannanotto Bushin aikaisesta hallinnosta on vahvasti puolueellinen, amerikkalaiselle väestölle suunnattu dokumentaarinen propagandaelokuva, jonka perimmäisenä tarkoituksena oli kenties ensi-iltavuonnaan tuoda Bushin hallinto alas muutamassa tunnissa. Kovin monipuolista henkilökuvaa ei Moore anna Bushista, vaan tyytyy lähinnä maalaamaan pirunsarvia, vaikka hyödyntääkin elokuvassaan useita vedenpitäviä todisteita. Samalla näytetään miten Yhdysvaltain historia toistaa itseään ja Vietnamin ihmisoikeusrikokset toistuivat uudemman kerran terrorisminvastaisessa sodassa.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1698 Average listal rating (1103 ratings) 7.4 IMDB Rating 7.6
19.5

Nauruhermoja kutkuttava ja astetta ronskempi tapaus Pythoneiden saarnatessa elämästä. Sperma on pyhää, taivaassa on aina joulu ja onhan se kieltämättä erittäin kiva tunne, että on penis.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
19.5

Ylipitkän, mutta osuvan nimen omaava elokuva on ironisesti myös Kurosawan lyhyin teos. Alle tuntiin kellottava huumoriralli on kuitenkin yllättävän hauska ollakseen Kurosawan elokuva. Pakostakin sitä alkaa hymyilyttämään sotakenraali Yoshitsunen mongertaessa munkkiasussa pyhää teosta ulkomuistista. Muutahan tavoitetta tässä elokuvassa ei ole, kuin päästä paikasta a paikkaan b valeasuissa, mutta Kurosawa onnistuu näyttämään miten elämä on todella suurta sattumusten sarjaa ihan arkisissakin asioissa.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 110 Average listal rating (47 ratings) 7.9 IMDB Rating 7.4
Maadadayo (1993)
18.5

Kurosawan jäähyväiset ja kontekstiin sopivalla tavalla tarina eläköityneestä opettajasta ja tämän oppilaista. Pienten asioiden varaan rakennettu elokuva näyttää, miten huolenaiheet ovat eläkkeellä huomattavasti pienemmät mitä työelämässä. Elokuvan nimessäkin seisova ja elokuvan aikana useaan otteeseen toistuva iskulause "Ei vielä" on hyvin tulkinnanvarainen ja itse näen sen Kurosawan sinnikkyytenä jatkaa elokuvantekoa vielä vanhoilla päivillään. Tatsuo Matsumuran opettaja on ilmiselvä vertauskuva Kurosawalle itselleen, tämän oppilaat puolestaan kuvaavat hänen uskollisimpia fanejaan nostalgisoidessaan ihailemansa miehen uraa.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1227 Average listal rating (745 ratings) 8.3 IMDB Rating 8.3
16.5 (uusintakatselu)

Ei yllä ihan Kurosawan parhaimmistoon enää näin uusintakatselulla, mutta silti edelleen pätevä tarina pahuudesta. Monimutkainen tarinavyyhti, jossa neljän miehen toisistaan eriävät versiot samasta totuudesta kietoutuvat toisiinsa yhtä mutkikkaalla tavalla, kuin juoppojen lauantaiaamu muistellessa edellisen illan tapahtumia. Sentään jotain optimismiakin löytyy tämän ristiriitaisen elokuvan lopetuksesta, joka näyttää miten ihmismieli kykenee myös hyvyyteen kaiken kurjuuden keskellä.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 8 Average listal rating (9 ratings) 7.3 IMDB Rating 7.4
15.5

Autobonuksen jälkeen jotain vähän kevyempää settiä, tämäkin lama-ajan Suomesta, joka vastapainona palautti uskoni ihmiskuntaan. Vaikeinakin aikoina löytyy aina myös niitä, jotka jaksavat nähdä elämässä positiviisia puolia. Bussikuski Hartikainen on näistä ehkä joviaalein. En ole itse ainakaan törmännyt toiseen yhtä hyväntuuliseen taajama-alueen bussikavaljeeriin. Lämminhenkisimmissä kohtauksissa kuvataan Hartikaisen suhdetta tämän poikaan, joka eskaloituu lyhyen dokumentin päätyttyä Pariisiin ja Eiffel-torniin.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
15.5

Jos vaihteeksi jotain dokumenttiakin. Elitisti-sivustolla kuvattiin osuvasti tämän olevan kova pala niille, jotka "katsovat Cannibal Holocaustia aamupalalla". Aivan, kyseessä ei ole mikään kepeä dokumentinpoikanen, vaan karu kuvaus lama-ajan jälkeisestä Suomesta, markan devalvaatiosta sekä konkurssin läpikäyneestä työttömästä yrittäjäpariskunnasta, joka hurahtaa verkostomarkkinoinnin salakavalaan maailmaan.

Inhorealistisen tästä dokumentista tekivät muun muassa seuraavat kohtaukset: amerikkalaisen yhtiö karismaattinen mainosmies aivopesemässä luottavaisia suomalaisia verkostomarkkinoinnin saloilla, Mikkoset tuputtamassa luontaistuotekrääsää ja vitamiineja lähituttavilleen sekä epäonnistuneet autobonukset. Suomalainen sitkeys ja sinnikkyys tosin pulpahtaa aina aika ajoin pinnalle ja jaksaa työntää pariskuntaa pitkäjänteisesti eteenpäin. Tunnin höykytyksen jälkeen tarjotaan sentään jotain lohtua, kun ennen lopputekstejä paljastetaan Mikkosten velkasaneerauksen päättyneen dokumentin julkaisun aikoihin.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
14.5

Ei voisi käännökset paljon hämmentävämpiä olla. Tämä Leonen viimeinen western tunnetaan kahdesta alkuperäisnimestään A Fistful of Dynamite sekä Duck, You Sucker. Suomennokseksi valittiin tosin jälkimmäinen, joka on kieltämättä osuvampi, mutta samalla myös karisti kohde-yleisön kannoiltaan. Itsekin luulin hetken aikaa tämän olevan Mel Brooks -henkinen komedia. Don Siegelin Clint-länkkärille Two Mules for Sister Sara on kuin vittuillakseen annettu harhaanjohtava suomennos Kourallinen dynamiittia. Luulin tämän olevan äsken mainittu Siegelin western kun tämän kirjastosta lainasin, mutta kyllä tämäkin käy.

Ei Leonen parhaimmistoa, mutta silti erittäin menevää spagettiwesterniä. Ensimmäinen puolisko on musta komedia, kunnes puolivälin jälkeen elokuva ottaa askeleen kohti synkempiä teemoja ja muuttuu draamaksi. Yhteiskunnallisia teemoja käsitellään jopa enemmän mitä Huuliharppukostajassa, joka vain sijoitti eeppisen kostotarinansa poliittiseen kontekstiin. Meksikon vallankumousta kuvataan kaikkea muuta kuin ylistävällä tavalla. James Coburnin räjähde-ekspertti on yksi muistettavimmista western-protagonisteista.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1414 Average listal rating (935 ratings) 6.7 IMDB Rating 7.4
13.5

Periaatteessa ensimmäinen Avengers-elokuva uudestaan, mutta vesitettynä. Kostajat yhdessä ruudulla ei jaksa enää toisella kerralla innostaa yhtä paljon, eli ennakko-odotuksetkin olivat tästä syystä laimeammat. Lokia jäin kaipaamaan ja Ultron on kaikin puolin tylsä ja mitäänsanomaton pahis. Toiminta on hyperaktiivista sohimista: paljon tapahtuu kerralla, mutta juuri yhtään se ei itseäni viihdyttänyt. Infinity Warin hypen lomassa jää vähän arveluttamaan kuinka hyvä se loppujen lopuksi on, eli tämä jääköön nähtäväksi.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 2432 Average listal rating (1501 ratings) 6 IMDB Rating 7.1
12.5

Osittain Eminemin taustoihin perustuva, puoliksi elämäkerrallinen 8 Mile on yllättävän hauskaa unelmahuttua nuoresta nousevasta rap-artistista 90-luvun rappeutuneessa Detroitissa. Hyvää musiikkia tässä kyllä riittää Lose Yourself -listaykkösestä Eminemin sutjakkaan freestyle-rappiin asti. Mielenkiintoisena triviana mainion suomennoksen takana on itse Paleface.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
11.5

Kurosawa on mielestäni parhaimmillaan silloin, kun hän ohjaa joko syvästi humaania tarinaa elämästä ja kuolemasta tai vaihtoehtoisesti kääntää Shakespearea feodaaliajan Japaniin. Kätketty linnake on kaikin puolin viihdyttävä elokuva, mutta se on liian perinteistä western-vaikutteista seikkailua minun makuuni. Toki tällainenkin konsepti voi toimia moitteettomasti, mutta Kurosawa ei mielestäni taida yhtä hyvin tyylipuhtaita genre-elokuvia, kuin niiden sekoituksia. Pituutta on ainakin puoli tuntia liikaa sisältöön nähden ja huumorirallina tämä on aika kuivaa settiä. Eilinen Sanjuro hymyilytti kyllä huomattavasti enemmän. Katsottava elokuva joka tapauksessa, pitkälti Toshiro Mifunen vuoksi ja parhaimpina hetkinään oikein mainio seikkailuelokuva. Ei kuitenkaan erotu riittävästi joukosta ollakseen ohjaajan parhaimmistoa.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 286 Average listal rating (196 ratings) 7.9 IMDB Rating 8.2
10.5

Double featurena päälle vielä Yojimbon kevytmielisempi jatko-osa. Toimintaa ja huumoria on enemmän vastapainona Yojimbon synkemmille teemoille. Ihan yhtä toimiva pätkä tämäkin, eikä kumpikaan Sanjuron seikkailuista sulje toisiaan pois, satun vain pitämään ensimmäisen osan vakavammasta otteesta enemmän.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 770 Average listal rating (486 ratings) 8.2 IMDB Rating 8.3
10.5

Kurosawan kunnianosoitus John Fordin westerneille, jota ilman ei Sergio Leonen Dollari-trilogiaa olisi syntynyt. Kourallinen dollareitahan on melkein yksi yhteen suora kopio tästä. Toshiro Mifunen Sanjuro on puolestaan prototyyppi Clint Eastwoodin nimettömälle antisankarille. Painostava elokuva, jossa kuolema on jatkuvasti läsnä ja Sanjuron on tyydyttävä taistelutaitojensa lisäksi myös oveluuteen voittaakseen pikkukylän rauhaa häiritsevät rikolliset.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 223 Average listal rating (122 ratings) 8.6 IMDB Rating 8.4
9.5

Harakiri on loistava elokuva ja niin on tämäkin. Asetan nyt Kobayashin tuotannon tarkempaan seurantaan, sillä kyseinen ohjaaja on jäänyt minulta pahasti pimentoon. Molemmat elokuvat ovat virkistäviä sen suhteen, että niissä käsitellään kriittisesti samuraietiketin huonoja puolia. Harakirissä teemana oli itsemurha, Samurai Rebellionissa puolestaan järjestetty avioliitto. Lopulta samurait osoittavat katanansa kohti isäntiään ja nousevat kapinaan, kun Toshiro Mifunen pojan vaimo pakkonaitetaan klaanin johtajan konkubiiniksi. Kerronnaltaan tämä on hidastempoisempi kuin Harakiri. Harakirissä valotettiin päähenkilöiden taustoja flashbackien avulla, kun taas tässä seurataan miten yksi perhe hajoaa vähitellen palasiksi. Shakespearelaisen tragedian elementtejä on siis tässäkin vahvasti läsnä. Koko elokuva rakentuu alusta lähtien komeaa loppuhuipennustaan varten, joka on ehkä traagisin lopetus samuraielokuvalle koskaan.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
8.5

Tästä se Kubrickin ylämäki sai selkeästi alkunsa. Yksi merkittävimpiä viimeisiä film noireja ja samalla modernin rikoselokuvan merkkipaalu, josta huomaa esimerkiksi Tarantinon ottaneen vaikutteita Reservoir Dogsiin. Tyylikkäästi rakennettu ryöstösuunnitelma kaatuu kuin korttitalo, kun toinen toistaan saa surmansa ja langan päässä on vain vääjäämätön tragedia.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
8.5 (uusintakatselu)

Marxin veljesten taidonnäyte naurattaa toisellakin kerralla yhtä paljon mitä joskus vuosia sitten. Naseva poliittinen satiiri, mutta ennen kaikkea myös nokkelien vaudevillesketsien sarja, joista kolmen hatun temppu sekä jo legendaarinen kahden Grouchon peilikohtaus ovat vasta ne parhaimmat.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 959 Average listal rating (728 ratings) 7.7 IMDB Rating 7.9
6.5

Tylsä ja puuduttava trilleri pelastaa itsensä olemalla oikeasti ihan näppärä satiiri freelance-journalismin epäeettisemmästä puolesta. Jake Gyllenhaal vetää ehkä uransa sekopäisimmän roolisuorituksen moraalittomana journalistina, kuka tarvittaessa vaikka lavastaa onnettomuuksia ja rikoksia kunhan lopputulos on mediaseksikästä. Nykymedialle kun ylimääräiset uutislähetykset tuottavat niin paljon voittoa. Ja kukapa meistä ei salaa nauttisi tv:n tarjoamasta väkivallasta?
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 44 Average listal rating (30 ratings) 6.8 IMDB Rating 7.2
5.5

Parempi Pohjanmaa-aiheinen elokuva mitä Häjyt. Tässäkin veljeyttä kuvataan päälleliimatun pinnallisella tavalla, mutta vastapainona pohjalaista mentaliteettia sekä perinteistä lapualaista muilutusta kuvataan Antti Tuurin romaanille uskollisella tavalla. Esko Salminen kertoo raa'an kiljun aiheuttamasta ripulipaskasta, kun taas Esko Nikkari vetää ehkä hauskimman kännikohtauksen koko suomalaisen elokuvan historiassa. Tykkäsin eniten siitä, miten Arvottomien tapaan myös tässä kuvataan 80-luvun suomalaisuutta ihan vanhoja Esson huoltoasemia myöten. Pahasti ylipitkä elokuva, joka alkaa puolivälin jälkeen junnata paikoillaan, eikä tarina oikeastaan etene enää tämän jälkeen suuntaan eikä toiseen. Taneli Mäkelän näyttelemä, nuorimmaisin Hakalan veljes tuntuu olevan vain nimellisesti pääosassa, vaikkakin todellisuudessa vain alku- ja loppukohtauksessa.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 984 Average listal rating (568 ratings) 7.6 IMDB Rating 7.6
4.5

Tyylikäs 60-luvun klassikko, joka vangitsee onnistuneesti aikakaudelleen tyypillisen lontoolaisen nuorisokulttuurin svengin. Juonen keskiössä olevalle murhamysteerille ei tarjota missään vaiheessa yksiselitteistä ratkaisua. Elokuvan tarkoituksena onkin pohtia, oliko mitään murhamysteeria ollenkaan, vai tapahtuiko kaikki vain päähenkilön pääkopan sisällä. Antonioni käsittelee elokuvassaan hyvin paitsi ajankohtaisia muoti-ilmiöitä, myös niiden aiheuttamaa vieraantuneisuutta todellisuudesta. Päähenkilö Thomasin katsoessa ottamiaan valokuvia lähes pakkomielteisesti, alkaa myös katsojakin imeytyä mukaan Thomasin sielunmaisemaan. The Yardbirdsin konsertti, näyttävät mallikuvat sekä miimikoiden tennisottelu ovat vain kirsikkana kakun päällä yhdessä vuosikymmenen mieleenpainuvimmista tuotoksista.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 3496 Average listal rating (2161 ratings) 7.6 IMDB Rating 8
3.5

Barry Levinsonin elokuvat ovat mielestäni niin kovin tylsiä. Samat itsensä etsiskelyt, samat arkisista asioista pilaa tekevät sattumukset ja samat aikuistumisen kynnyksellä olevat päähenkilöt. Jenkit tykkäävät ja se lienee tärkeintä, mutta itse en kauheasti näille lämpene oman tieni kulkijana. Sademiestä pidetään pitkälti Levinsonin parhaimpana työnä, vaikkakin elokuvan vahvuudet piilevät vain lähinnä Dustin Hoffmanin vahvassa roolisuorituksessa. Mies onnistuu eläytymään autistisen velipojan rooliin niin hyvin, että se ei tunnu lainkaan ylimielisellä tavalla loukkaavalta ja hyvä niin. Muuten elokuva noudattaa sangen tyypillistä draamakomedian reseptiä, jossa on annos road movie -elementtejä seassa. Pistäydytään siinä välissä Vegasissakin pelaamassa pokeria, kun Tom Cruisen pinnallinen autokauppias huomaa veljensä lahjakkuuksien piilevän numeroissa. Katkeransuloinen lopetus on juuri sitä, mitä sen haluat olevan.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
2.5

John Hughes'n nuortenelokuva alkaa melko lupaavasti, mutta lässähtää loppua kohden kuin pannukakku. Ensimmäinen puolisko jälki-istunnossa on viihdyttävää kasarihuttua, jossa on kaikki lukiostereotypiat kerätty yhteen. Puolivälin jälkeen alkaa näiden stereotypioiden perusteellinen perkaminen ja pinnallisen ulkokuoren alta paljastuu monta kyseisiä trooppeja dekonstruoivia tekijöitä. Kukaan näistä ei ole sitä, miltä saattaa ensisilmäyksellä vaikuttaa. Pidän tällaisesta tuoreesta näkökulmasta genreen, mutta elokuvan roolihahmojen taustoista osasin arvata jo huomattavan osan etukäteen, eli en juuri lämmennyt hahmonkehityksille. Emilio Estevezin urheilija sekä Anthony Michael Hallin nörtti kärsivät suorituskeskeisistä vanhemmistaan, Judd Nelsonin kovistelija on puolestaan lähtöisin väkivaltaisesta perheestä ja Molly Ringwaldin näyttelemän pissiksen materialistiset vanhemmat ovat juuri eroamassa. Ally Sheedyn hiljainen gootti on mielenkiintoisin hahmo, kunnes hän itsekin päättää avautua omasta perhe-elämästään. Suurin ongelmani tämän elokuvan kohdalla on se, kuinka negatiivinen ja pessimistinen tämä loppujen lopuksi on. Hughes koittaa vääntää todella aneemisella tavalla ilotonta huumoria henkilökohtaisista aiheista, mutta ei onnistu siinä. Aikuiset taas leimataan lähes poikkeuksetta itsekeskeisiksi, dominoiviksi hirviöiksi, jotka ovat ajat sitten kadottaneet kaiken inhimillisen. Arvostan toki Hughes'n yritystä tehdä päinvastainen nuortenelokuva vuosikymmenellä, joka oli tunnettu pelkästä kevytmielisestä nuorisoperseilystä, mutta tämä nyt ei vain iskenyt minuun. Eipä tämä opettanut minua elämästä oikeastaan yhtään mitään, tai sitten olen vain ohittanut sen ikäryhmän, jolle tämä on suunnattu.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 699 Average listal rating (466 ratings) 4.2 IMDB Rating 4
1.5

Menin sitten vesittämään vapun jälkimainingit Robocop 3:lla. Onhan tämä se sarjan häpeäpilkku ilman muuta ja ihan monestakin syystä. Poliisikorruptio- ja väkivalta lähitulevaisuuden Detroitissa kuulostaa paperilla toimivalta, mutta tässä se on toteutettu äärimmäisen tylsästi ja laiskasti. Pelkkä Robocopin maailmaan sopimaton PG-13 -ikärajoite ei tätä yksistään pilaa, vaan tämä johtuu pitkälti kottikärryllisestä pikkuvikoja sekä niiden yhteisvaikutuksesta. Peter Wellerin korvannut Robert John Burke on kuin suoraan kadulta repäisty, eikä osaa näytellä yhtään. Robocop 2 nauratti silloin tällöin, tämä taas koittaa olla mahdollisimman vakava, mutta epäonnistuu siinä. Tahattomana komedianakin todella aneeminen, eikä hymyilytä lainkaan. Tylsä elokuva kaikin puolin, jossa toiminta on ponnetonta ja jopa Robocop rakettirepulla ei tätä pelasta. Tämä tuntui enemmänkin joltain Robocop-piirrossarjan pidennetyltä jaksolta, mutta oikeilla ihmisillä varustettuna. Siitä puheen ollen Johnny Rehab -animaatio onkin tämän pohjanoteerauksen ainut kohokohta. Normaalisti äärimmäisen keskinkertainen ysärihuttu, mutta kun kyseessä on Robocopin jatko-osa, niin lukuisia pikkuvirheitä ei voi enää antaa anteeksi. Lopputulos on yksi 90-luvun huonoimmista elokuvista.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 3610 Average listal rating (2395 ratings) 6 IMDB Rating 6.3
1.5

Vähän jäi hatarat muistikuvat tästäkin käteen. Päällimmäiseksi mieleen jäi vain Tom Jones. Aika perus Tim Burton -sirkusta näin muuten.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Add items to section

Huhtikuu

People who added this item 27 Average listal rating (26 ratings) 4.8 IMDB Rating 5.3
Tupla-Uuno (1988)
30.4

En muista tästä enää mitään. Paitsi sen, että tämä oli vappuelokuva ja tässä oli kaksi Uunoa.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
30.4

Kodittomat köyhät sulavat näyttävien halpisefektien myötä tässä katujen kuonaa irvailevassa kulttiklassikossa, josta varmasti myös Juha Sipilä tykkäisi. Mitään järkevää tai relevanttia sisältöähän tässä ei muuten ole ja jopa Crocodile Dundee on tähän verrattuna elokuvataiteen riemuvoitto. Luulin tätä hetken Troman tuotannoksi ja olihan tässä sentään ensimmäisestä Toxic Avengerista tuttu ihrakasa. Niin turhanpäiväinen elokuva, etten voinut kuin nauraa.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 967 Average listal rating (655 ratings) 5.5 IMDB Rating 5.8
29.4

"Thank you for not smoking."

Ensimmäinen Robocop potkii edelleen persuksille ja muistan siitä melkein kaiken, joten sitä ei tähän hätään tarvinnut katsoa uudestaan. Muistin tosin jatko-osien olevan vielä näkemättä. Tämä ei yllä ykkösen tasolle lähimaillekaan, mutta on silti roimasti aliarvostettu pätkä ja ilmeisesti vain kolmosen rimanalituksen takia tämäkin haukuttu maanrakoon. Sopiikin pohtia, että odottivatko ensimmäisen elokuvan ystävät oikeasti jotain Verhoevenin kulttiklassikon tasoista menoa, vaikka ukko ei enää ollutkaan ohjaamassa jatko-osaa. Sekavan ja epäloogisen käsikirjoituksen myötä koko homma vedetään itseironisella tavalla läskiksi. Repesin kohtaukselle, jossa Robocopin ohjelmisto sekoaa totaalisesti ja hän alkaa luetella "Right to remain silent" -puhettaan jo kuoliaaksi ammutulle kätyrille. Satiiripuoli on tässä selkeästi ylitsevuotavampi mitä ensimmäisessä osassa. Liian viihdyttävä elokuva, että voisin tätä pitää mitenkään huonona ja toimintaakin on riittävästi. Ainoa suuri ongelmahan tässä on se, että Robocop-tunnari ei soi kertaakaan.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 411 Average listal rating (341 ratings) 7.5 IMDB Rating 8.2
28.4

Mel Gibson jatkaa omintakeista cinemaansa tässä tositapahtumiin pohjautuvassa, vaikkakin ärsyttävän ylipaatoksellisessa sotadraamassa aseistakieltäytyjän ihmeteoista. Sotaelokuvat eivät ole minulle se lähinnä sydäntä oleva genre ja pitkälti siitä syystä, että ne tuppaavat suurin osa olemaan niin samanlaisia ja kaiken lisäksi unohdettavia. Tämä nyt noudattaa aika tyypillistä sotadraaman kaavaa, jossa näkökulmana on uskonto, mutta kaikki muu pateettisen ylidramaattista "sota on helvettiä" -sössötystä. Mitä nyt jenkkilippu ei liehu läheskään niin paljon kuin esimerkiksi Bayn elokuvissa, mikä on oikeasti positiviista. Luke Bracey vetää tämän elokuvan Sean Bean -roolin, koska näyttää häneltä ja oikea Bean on jo liian vanha. Taistelukohtaukset ovat epäuskottavia, minkä lisäksi niitä koitetaan paikata rumalla CGI-verellä. Tähän vielä päälle hidastukset sekä turhanpäiväistä jeesustelua, jolloin lopputuloksena on se, että elokuvan puolivälin jälkeinen osio on selkeästi heikompi. Alun kasarmikohtaus on kuolettavan tylsän elokuvan parasta antia, vaikka apinoikin aika suoraviivaisesti Full Metal Jacketia. Loppuun kerätyt haastattelun katkelmat koittavat joko jäljitellä Taistelutovereita tai sitten Gibson vain haluaa alleviivata rankalla kädellä elokuvan tapahtumien olevan totta.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1157 Average listal rating (762 ratings) 6.4 IMDB Rating 6.8
27.4

"Kneel before Zod!"

Onhan tämä selkeä parannus edelliseen osaan nähden. Ensimmäisessä Teriksessä lähinnä kerrottiin vain Clark Kentin syntytarina, tässä päästään itse asiaan ja jopa Kentin ja Lois Lanen romanssiin. Lukuunottamatta alun turhanpäiväistä recapia edeltävän elokuvan tapahtumista, tässä ei muuten juuri turhia jahkailla. Terence Stampin kenraali Zod on ultratyylikkäine nahkabootseineen mieleenpainuvimpia kasariroistoja ja tyypistä on oikeasti jotain vastustakin. Edeltävän osan tavoin myös tämä on kieli poskessa -viihdettä, mutta ei puuduttavaa sellaista, joten pystyin katsomaan mukisematta loppuun asti. Gene Hackmanin ja Ned Beattyn slapstick-kaatuilua ei tarvinnut kauaa katsella, mikä olisi syönyt itselläni huomattavan osan elokuvan uskottavuudesta.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1782 Average listal rating (1181 ratings) 6.9 IMDB Rating 7.3
26.4

Huonosti vanhentunut supersankarielokuva, jonka kaikki tuntuvat muistuvan vain lähinnä siitä, että sekä Brando että Hackman ovat tässä. Christopher Reeve on ilman muuta kuin ilmetty Teräsmies, mutta yksiulotteinen ja tylsä juoni ei tee tälle tähtikaartille oikeutta. Ylipitkä prologi, alkutekstit sekä Clark Kentin origin story koittavat selkeästi ratsastaa ensimmäisen Star Warsin menestyksellä ihan John Williamsin legendaarista tunnussävelmää myöten. Kovin kauaa ei jakseta kuitenkaan jumittaa Clark Kentin nuoruusmuisteloissa, mutta sitäkin enemmän halutaan näyttää, kuinka tämä arjen supersankari pelastaa päivän ja palaa tämän jälkeen kömpelön ja hiljaisen reportterin rooliin. Pidän itse todella koomisena sitä, miten kukaan ei tunnista Teristä Kentiksi, vaikka hän ei pidä lainkaan naamiota. Suurin ongelmani tämän elokuvan kohdalla on sen kieli poskessa -asenne, joka saa jopa Burtonin Batmanit näyttämään yksitotiselta synkistelyltä. Lähempänä tässä aikuisten Peter Pan -sadussa ollaan melkein Adam Westin Batmanejä, joita jaksaa vielä huumorimielessä katsella lyhyytensä vuoksi, mutta tämä syyllistyy supersankarielokuvista pahimpaan: saatanalliseen pituuteen. Hackmanissa on ainesta Lex Luthoriksi, mutta hänen roolihahmonsa ei tunnu yhtään uhkaavalta tai edes puoliakaan siltä kierolta nerolta, jota hän on sarjakuvissa. Greenscreen-tehosteet näyttävät nykyään todella typeriltä ja itse purskahdin huutonauruun nuoren Kentin juostessa junan perässä. Jatko-osasta olen kuullut sen olevan jopa parempi, joten se jää nähtäväksi huomiselle.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
24.4 (uusintakatselu)

"I wonder who the real cannibals are"

Ensimmäinen katselukerta oli kämäiseltä YouTube-tallenteelta, jonka kuvanlaatu oli jotain käsittämättömän huonoa. Tällä kertaa katsoin ihan oikealta dvd-tallenteelta ja hyvä niin, sillä Night Visionsin julkaisu antaa HD-remasteroitulla kuvanlaadulla runsaasti oikeutta Deodaton kulttiklassikolle. Käsittämätöntä näin jälkeenpäin ajateltuna, miten palasin uudestaan tämän pariin. Käsittämätöntä on myös se, miten tämä elokuva on yksistään onnistunut selättämään omalla kohdallani elokuviin kohdistuneita ennakkoluulojani. Totuus on katsojan silmissä ja kaikki on subjektiivista. Niin myös Cannibal Holocaustin kohdalla, joka on eksploitaatioelokuvista parhaimpia. Vaikka materiaali ei sovikaan herkimmille, niin itse olen löytänyt sydämessäni paikan myös kyseenalaisen maineen omaaville indie-tuotannoille.

Näppärä dekonstruktio kannibaalielokuvien alagenrestä, jossa normaalisti heimolaiset on kuvattu rasistisen stereotyyppisesti, kun taas vastaavasti valkoisten hyvisten hyvinvointi on uhattuna vieraalla maalla. Tällä kertaa valkoiset ovat niitä pahimpia hirviöitä ja levittävät kuolemaa halki Amazonin viidakon vain oman dokumenttinsa autenttiuden tähden. Deodaton tarkoituksena on ollut tällä kritisoida nykymedian sensaatiohakuisuutta mikä myös näkyy. Loppua kohden elokuva muuttuu yhteiskunnalliseksi kannanotoksi sille, miten myös hyvinvointivaltion asukas voi alentua yhtä raakaan ja epäinhimilliseen väkivaltaan, kuin viidakon alkuasukkaat.

Found Footage -kauhuelokuvana tämä on vuosikymmeniä aikaansa edellä ja onnistuu siinäkin paremmin mitä esimerkiksi The Blair Witch Project. Katsojan kotisohvalta imaiseva vaikutus on edelleen vahva ja elokuvan autenttisuutta vahvistavat jo surullisenkuuluisat eläintapot. Tämä on niin kaksipiippuinen ja ristiriitaisia mielipiteitä herättävä osa-alue, etten osaa antaa siitä edelleenkään oikeaa mielipidettä. Toisaalta halveksun eläinrääkkäystä, mutta toisaalta elokuvan tarkoituksena on myös kuvata heimoelämää mahdollisimman realistisesta näkökulmasta. Aito väkivalta myös antaa katsojan luulla hetkeksi, että kaikki nähty on aitoa. En myöskään näin toisella katselukerralla pahemmin enää järkyttynyt esimerkiksi kilpikonnan suolistamisesta, joka on toki iljettävä kohtaus, mutta väkivallalla on vain niin desensitisoiva vaikutus. Veikkaisin Deodaton tavoitelleen myös tätä elokuvallaan, sillä itsekin huomaan vanhetessani välillä kelaavani videota takaisinpäin raaimmissa kohtauksissa. Näin tein esimerkiksi Serbian Filmin kohdalla, vaikka häpeänkin myöntää.

Tekniseltä toteutukseltaan ja etenkin kuvaukseltaan onnistunut elokuva ja pakko antaa kunniamaininta myös niinkin pienelle (mutta merkittävälle) yksityiskohdalle kuin filmikelan vaihdolle, joka on myös otettu huomioon kuvausryhmän filmitallenteella. Elokuvan viimeiset 20 minuuttia ovat ehkä elokuvahistorian shokeeraavimpia. Pisteitä myös Riz Ortolanin loistavalle musiikille, joka tosin soi mahdollisimman epäsopivissa kohtauksissa. Ajatuksia herättävä ja loistava elokuva ja myöskin kauhuelokuvana yksi alansa merkittävimpiä, sillä harva muu filmi osaa herättää kauhua päivänvalossa.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 400 Average listal rating (287 ratings) 6 IMDB Rating 6.9
Warcraft (2016)
23.4

Kaksi elokuvaa päivässä on kyllä uuvuttava tahti, mutta pakko katsoa alta pois näitä kirjastolainoja vielä kun on pari päivää laina-aikaa jäljellä. Tuppaan aina jättämään viimeiseksi sen elokuvan, joka kiinnostaa vain etäisesti. En tiedä World of Warcraftistä oikeastaan yhtään mitään, enkä ole muutenkaan MMORPG-pelien suurin ystävä. Olen siis näistä syistä väärä henkilö antamaan tästä mitään sen syvempää analyysiä, kun en ole perehtynyt alkuperäismateriaaliin. WoW on jäänyt minulta paitsi jo ilmestymisvuodestaan lähtien, tämä nyt oli puitteissaan ihan menevä videopelielokuva. Näyttävä CGI onnistuu tavoitteessaan luoda valkokankaalle Warcraftin pelimaailmaa muistuttavan maailman. Pituutta on aavistuksen liikaa ja roolihahmot eivät luonnostaan jaksaneet kiinnostaa. Menevää mättöä jaksoin kuitenkin katsella mukisematta. Olen väärää kohderyhmää, joten näistä syistä suosittelen tätä enimmäkseen WoW:n ystäville viikonlopun popcorn-viihteeksi.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 2057 Average listal rating (1342 ratings) 6 IMDB Rating 6.6
23.4

Ilmeisesti Tuomiopäivä koittaa tänä vuonna. Sitä suuremmalla syyllä sitä voisi katsoa leffoja alta pois. Tätä nyt hädin tuskin kehtaa edes kutsua Terminator-elokuvaksi. Pelkkää rahastustahan tämä on, jonka kylkeen on leimattu myyvä nimi. Olisivat jo hyvän sään aikana lopettaneet T2:een, sillä nämä loputtomat jatko-osat ovat vain niin tarpeettomia. Tylsää aivotoimintaa, joka muistuttaa enemmän post-apokalyptistä Transformersia, kuin Terminatoria. Mototerminaattorit ovat varmaan typerin idea ikinä. Muovinen CGI-Arnold sai minut purskahtamaan huutonauruun. Juoni kierrättää edellisistä osista tuttua teemaa "voiko koneella olla sydän", höystettynä pökkelöllä näyttelyllä ja amatööritason käsikirjoituksella ja dialogilla.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
23.4

Parinkymmenen vuoden jälkeinen nostalgiatrippi Edinburghin huumepiireihin, jossa on moni asia muuttunut, mutta moni asia myös pysynyt ennallaan. Tällä kertaa selvitetään perin pohjin mitä ensimmäisen osan "Valitse elämä" oikein loppujen lopuksi tarkotti, mikä ei ollut yhtä yksiselitteinen, mitä 80-luvun huumevalistusten slogan ja joka oli kuin suoraan repäisty Whamin musiikkivideosta. Itse en ihan tarvinnut kahta tuntia ekstraa tämän tajuamiseen. Jotenkin tarpeeton jatko-osa, mutta ihan menevä sellainen, jossa tulee vastaan elämän lyhytkestoisuus ja sen hukkaan heittäminen. Ewan McGregorin Renton on traagisempi hahmo, kuin antaa ymmärtää.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1006 Average listal rating (664 ratings) 6.2 IMDB Rating 6.6
Elysium (2013)
22.4

District 9 on yksi viime vuosikymmenen yliarvostetuimpia tieteiselokuvia. Mielenkiintoisesti käsivarakameralla kuvatulla mukadokumentaarisella otteella alkava elokuva muuttuu puolivälin jälkeen yhdentekeväksi toimintarymistelyksi, joka vajoaa melko tyypilliseen suurta yleisöä kosiskelevaan ja ennalta-arvattavaan hyvä vastaan paha -dualismiin. Neill Blomkampin Elysium ei ole onneksi samanlainen pettymys, vaan se on jo alusta alkaen puhdasta tieteistoimintaa, mutta valitettavan tylsää sellaista. Toiminta on jotenkin tönkköä ja yksitoikkoista, eikä saanut ainakaan itselläni kämmenpohjia hikoamaan. Visuaalisesti näyttävä, mutta ei saa itse toimintaa näyttämään hyvältä. Sharlto Copley sai näköjään ihmisen osat takaisin elettyään vuosikausia Prawnina, mutta ukolta taisi samalla myös vintti pimetä lopullisesti.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1326 Average listal rating (740 ratings) 7.5 IMDB Rating 8.1
21.4

Olen tästä jo aikaisemminkin maininnut, mutta näissä Oscareita kahmivissa historiallisissa elämäkertaelokuvissa on usein se ongelma, että filmin vahvuudet pyörivät vain ja ainoastaan yhden vahvan roolisuorituksen ympärillä ja kaikki muu sen ympärillä on pelkkää kulissia, jonka ainoana tarkoitusperänä on luoda uudelleen historiallisia tapahtumia. Kuten hiljattain katsomani Last King of Scotlandin tapauksessa, jossa Forest Whitaker veti elämänsä roolisuorituksen Idi Aminina, tässä Ben Kinsgley eläytyy Mahatma Gandhin rooliin sellaisella intohimolla, että kaikki muu tuntuu sen rinnalla pakostakin laimeammalta. Kolmen tunnin kesto on todella hapokas ja tämän elokuvan kirous, kuten myös monen muunkin historiallisen elokuvan tapauksessa. En vain itse koe tarpeelliseksi katsoa näin kauan Intian väkivallatonta vastarintaa brittiläistä imperiumia vastaan.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 428 Average listal rating (130 ratings) 8.6 IMDB Rating 8.5
18.4-20.4

Kirjastolainat saivat nyt jäädä muutamaksi päiväksi niille sijoilleen, sillä tämä Béla Tarrin yli seitsemän tuntia kestävä eepos sai vihdoin ja viimein aikaa parrasvaloissa. Pitkään tämä oli elokuva jota kartoin, mutta en samoista syistä mitä oikeasti huonoja tai kyseenalaisen maineen omaavia elokuvia. En vain vuosia kokenut olevani henkisesti valmis tähän taidepaukkuun. Nyt kuitenkin koen olevani tarpeeksi kypsä jopa tämän omaksumiseen ja Saatanan tango herättääkin enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Tarinan keskiössä on pieni unkarilainen maalaiskylä, jonka alunperin tiivis kyläyhteisö on romahtamassa neuvostoliittolaisen, utopistisen kommunismin rapautuessa vähitellen. 90-luvun alkuvaiheissa kuvattu elokuva sijoittuu myös ajanjaksollisesti Neuvostoliiton romahtamiseen ja on tästä syystä pettämättömän ajankohtainen. Rytmitykseltään Sátántangó seuraa nimensä mukaisesti tangon askelia (kuusi eteen, kuusi taakse) ja sijoittuu ajallisesti kahden päivän ajalle, joita seurataan vaihtelevasti eri kyläläisten näkökulmista. Osalla on jo tiiviisti katse kohti tulevaisuutta, kun selittämättömästä lähteestä peräisin olevaa rahasummaa aletaan jakamaan keskenään, osa puolestaan juo suruunsa ja pettymykseensä. Mihály Vigin näyttelemä karismaattinen huijari Irimiás edustaa muutosta ja kapitalismin nousua. Traagisin hahmo on kenties pikkutyttö Estike, kuka kiduttaa ainoaa ystäväänsä, kissaa, jotta voi tuntea edes kerran olevan vastuussa jonkun toisen elämästä.

Kuvaus noudattaa pitkiä, useita minuutteja kestäviä kamera-ajoja, jotka etenevät hitaasti ja usvaisesti, kuin unenomaisesti. Jatkuvan kaatosateen piiskaamat, mutavellin peittämät hiekkatiet sekä rappeutuneet neuvostoaikaiset rakennukset viestivät jo siitä, miten kyseinen kyläyhteisö on jo ajat sitten elänyt parhaat päivänsä. Niinä harvoina hetkinä kun ei oikeasti sada, on selvästi optimistisempi tunnelma, joka samalla myös korostaa sitä, miten onnellisuus on elämässä aina väliaikaista.

Kiehtova eepos, jonka huomattava pituus ei ole lainkaan tarpeeton. Suuret muutokset kun eivät yhteiskunnassa vaikuta ihan hetkessä, vaan vähitellen. Seuratessa jokaisen yksittäisen kyläläisen elämää kolmen päivän ajan (katsoin siis elokuvan kolmessa osassa kahteen väliaikaan tauottaen, juuri niin kuin Artificial Eyen dvd-julkaisu on valmiiksi rytmittänyt) tuntee myös itsekin empatiaa heitä kohtaan ja samalla ymmärtää sen, että hekin ovat vain ihmisiä. Unenomainen kerrontatapa ei tee myöskään katselusta missään vaiheessa tylsää (ei ainakaan kaltaistani filmielitistiä, joka melkein dikki pystyssä katsoo taide-elokuvia), sillä tämä on slow cinemaa puhtaimmillaan: mukaansatempaavaa ja tunnelmallista. 90-luvun parhaimpia elokuvia.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
17.4

Taidekauhu, joka vähintäänkin mykistää katselun päätyttyä ja jopa sen aikana. Von Trierin Antikristus tämä ei ole, vaan psykoottinen parisuhdehelvetti, joka alkaa itsensä viiltelyllä ja etenee tämän jälkeen tukahdutettuihin ja eläimellisiin perversioihin. Makuuhuoneeseen kätkettyyn, groteskiin lonkerohirviöön kulminoituu kaikki se likainen ja epäinhimillinen seksuaalinen turhautuminen sekä mielipuolisuus, jota Zulawski rakentaa elokuvansa aikana. Isabelle Adjanin roolisuoritus on pelottavan aidontuntuinen ja saa katsojan pohtimaan oliko hän oikeasti hulluuden partaalla kuvausten aikaan. Raivokohtaukset, hyperventilointi sekä häiriintynyt metrotunnelikohtaus (joka viittaa keskenmenoon) saivat minutkin todella levottomalle tuulelle. Zulawski ei vijele läheskään yhtä makaaberia settiä mitä Von Trier, mutta siitä huolimatta kuvasto on äärimmäisen häiriintynyttä ja jopa sairasta. Kesympi elokuva tämä on visuaalisesti mitä Antikristus, mutta vastaavasti sitäkin villimpi psykologisesti. Omaperäinen sekoitus eurooppalaista taidekauhua ja Lynchin elokuvia, joka vielä nokkelasti vaihtaa tyyliään muutamaan otteeseen elokuvan edetessä. Parhaimpia kulttikauhuja, mitä olen koskaan nähnyt.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
16.4

On tämä nyt Leijonasydäntä selvästi parempi, mutta silti melko mitäänsanomaton. Karukoski selvästi haluaa osoittaa, että homotkin ovat vain ihmisiä, mutta tämä viljelee niin paljon negatiivisia homostereotypioita, että päätä särkee. Esimerkiksi Toukon kömpelöt lähestymisyritykset ovat pakostakin todella asiattomia. Toukon sotaveteraanitaustaa sekä toisen maailmansodan aikaisia flashbackejä nostetaan aivan liian usein pöydälle, kuin korostaakseen ajatusmaailmaa "Touko on homofiili, mutta hän sentään palveli isämmaata, joten ihan hyvä jätkä se on". Kuvaukseltaan ja valaistukseltaan onnistunut elokuva, jonka ajankuva sekä homokulttuuri on taltioitu uskottavasti. Komean ulkokuorensa alla kuitenkin sellainen elokuva, jonka kuvittelisin antaneen vain lisää ammuksia homofobeille.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
15.4

Takahatan muistoa kunnioittaen päätin katsoa miehen viimeiseksi jääneen kokopitkän elokuvan. Se, että kyseessä on Takahatan joutsentyö tekee jo valmiiksi haikeansuloisesta elokuvasta vieläkin surullisemman. Maalausmainen piirrosjälki on upeaa katseltavaa ja saa jopa Eilisen kuiskauksen kalpenemaan, vaikka piirrostyyli onkin tyystin erilainen. Siinä missä Eilisen kuiskaus muistutti vesivärimaalausta, Kaguya on enemmänkin henkiinherätetty antiikkinen rullamaalaus. Tämä muistutti minua aika paljon PS2:en mainiosta Okami-pelistä. Takahatan visio klassisesta japanilaisesta kansansadusta on sydäntäsärkevä kertomus tytöstä, kuka kuolee nuorena vasta aikuistumisensa kynnyksellä. Kuuprinsessa Kaguyan lyhyt elämä ihmisten keskuudessa on jo tietenkin alusta asti selvillä ja tärkeintä ovatkin ne elämänkokemukset, joita hän ehtii lyhyen elämänsä aikana kokea. Näistä tärkein on se, miten Kaguya tajuaa itse, että hovineidon elämäntyyli ei yksinkertaisesti sovi hänelle. Opin tämän elokuvan myötä myös lopullisesti sen, mikä tekee Takahatan elokuvista uniikkeja, kun niitä vertaa Miyazakin vastaaviin. Kuten Pom Pokossa, myös tästäkin olisi voinut helposti karsia ainakin puoli tuntia pois.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
14.4

Hieman viihdyttävämpi, mitä edeltävä osa. Loukkaavat raiskaus- ja insestiläpät menevät tosin jo liian överiksi. Olisipa minullakin yhtä vauhdikas elämä, mitä Haroldilla ja Kumarilla. Miinus dikkivoileivät.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1708 Average listal rating (1145 ratings) 4.2 IMDB Rating 4.7
14.4

Haukuistaan huolimatta ihan keskivertoviihdyttävä ysärihuttu, joka ei selvästikään yritä olla enempää kuin pelkkää kieli poskessa -viihdettä. Jon Voight vääntää tekaistua eteläamerikkalaista aksenttia, eikä edes etäisesti näytä paraguaylaiselta. Varsin stereotyyppisen konnan roolin mies vetää ja jo alkumetreiltä alleviivataan rankalla kädellä, että tämä mies on läpeensä paha. CGI-kärmes näyttää aivan luokattoman typerältä, mutta juuri siksi se onkin niin loistavaa. Eric Stolz on tämän elokuvan Jeff Goldblum ensimmäisessä Jurassic Parkissa, eli makaa potilasvuoteella yhdentekevän feikkiprotagonistin roolissa. Ice Cube on kenties raahattu mukaan vain myyvän nimensä takia ja murjottaa alusta loppuun kuin nallekarhu. Jotenkin Jääkuution läsnäolo teki tästä elokuvasta siedettävämmän ja hän jopa kuuntelee yhdessä kohtauksessa paradoksaalisesti omaa musiikkiaan. Campiähän tämä on ja sellaisena varsin keskinkertainen, mutta ei se täydellinen katastrofi, mitä monet väittää.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Load more items (104 more in this list)

Pieni muutos ulkoasussa edellisen vuoden leffapäiväkirjoihin verrattuna. Nyt kokonaan suomeksi ja leffat jaoteltu kuukausittain. Koitan huomioida myös mahdolliset uusintakatselut. Eikä enää mitään turhia kuvia. Otan myös mielelläni vastaan asiallisia kommentteja ja keskustelen mielelläni elokuvista.

Added to

39 votes
All "Watched in 2018" lists on Listal (190 lists)
list by Triggerhappy6
Published 3 months, 3 weeks ago 6 commentsRelated lists

Elokuvapäiväkirja 2018
285 item list by Darth Brutus
31 votes 6 comments
Elokuvapäiväkirja
7 item list by Overman
7 votes
Viimeinen elokuvapäiväkirja 2018
177 item list by Tumppi
30 votes 70 comments
Elokuvapäiväkirja
199 item list by Lamourhaaja
35 votes 12 comments
Watched in 2018 so far...
45 item list by imanshole
43 votes 2 comments
Elokuvapäiväkirja
48 item list by stobesultan
6 votes
Watched in 2011
158 item list by apc 53
25 votes 1 comment
Babes of FOX 2018-19 TV Season
38 item list by EatMorePez
12 votes 2 comments
2018 Viewing List
101 item list by ScPetit
8 votes
Babes of The CW 2018-19 TV Season
58 item list by EatMorePez
13 votes 1 comment

View more top voted lists

People who voted for this also voted for


More lists from Kookosbanaani
Post comment


Insert image

drop image here
(or click)
or enter URL:
 link image?  square?

Insert video

Format block