Explore
 Lists  Reviews  Images  Update feed
Categories
MoviesTV ShowsMusicBooksGamesDVDs/Blu-RayPeopleArt & DesignPlacesWeb TV & PodcastsToys & CollectiblesComic Book SeriesBeautyAnimals   View more categories »
Listal logo
Avatar
Added by Kookosbanaani on 1 Jan 2018 02:10
613 Views No comments
25
vote

Elokuvapäiväkirja 2018

Add header image

Choose file... or enter url:
Sort by: Showing 1-50 of 70
Decade: Rating: List Type:
Add items to section

Maaliskuu

People who added this item 385 Average listal rating (176 ratings) 8.4 IMDB Rating 8.1
18.3

Rohkenisin jopa väittää tämän olevan Kieslowskin paras elokuva. Lyhyt elokuva rakkaudesta oli monella tapaa samankaltainen teos, jossa oli myös keskipisteessä kaksi hyvin erilaista ihmistä, jotka oppivat tuntemaan toistensa kautta paremmin itseään. Tällä kertaa keskiössä on nuori Jacek, kenet tuomitaan kuolemaan tämän murhattua taksikuskin. Jacekia puolustava vastavalmistunut asianajaja joutuu siinä sivussa kyseenalaistamaan työnsä merkityksen. Jacekia kohtaan ei tunne alussa oikeastaan yhtään mitään, mutta loppua kohden häntä kohtaan alkaa tuntemaan suurta sääliä ja jopa sympatiaa. Lopun teloitus hirttämällä on suurta henkistä pahoinvointia aiheuttava kohtaus. Kieslowski rinnastaa onnistuneesti yksittäisen ihmisen tekemän henkirikoksen valtion toimeenpanemaan kuolemanrangaistukseen, joista kumpikin on yhtä lailla murha. Hyvin vakuuttava elokuva, jopa niinkin vakuuttava, että osittain tästä syystä Puola luopui lopullisesti kuolemanrangaistuksesta. Vedenpitävä todiste siitä, miten fiktio ei paitsi heijastele yhteiskunnan ongelmakohtia, vaan myös osallistuu ja vaikuttaa aktiivisesti yhteiskunnan diskurssiin.

Pitääpä joskus myöhemmin katsoa läpi Kieslowskin alkuperäinen Kymmenen käskyä -minisarja, josta käsittääkseni sekä tämä että Lyhyt elokuva rakkaudesta ovat puolella tunnilla pidennettyjä jaksoja.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 108 Average listal rating (85 ratings) 6.7 IMDB Rating 6.7
Turbo Kid (2015)
18.3

Tämähän oli oikein menevää postapokalyptistä splatteria ja vieläpä perinteisillä tehosteilla niin kuin autenttiseen kasarihenkeen kuuluu. Mad Maxille kunniaa tekevä premissi, BMX-pyöriä, elektronista musiikkia sisältävä soundtrack sekä Michael Ironside pahiksena, mitään muuta tähän ei tarvitakaan. Verta, suolenpätkiä ja vyötäröitä lentää siinä sivussa ihan riittävästi. Ylitti odotukset.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 750 Average listal rating (360 ratings) 7.9 IMDB Rating 7.9
Lilya Forever (2002)
17.3

Masentavimpia elokuvia mitä olen nähnyt ja yltää melkein Irreversiblen tasolle vaikeasti katsottavien filmien listalla. Lukas Moodysson kuvaa onnistuneesti maailman karuimpia ja lohduttomimpia puolia. Yksikään toinen elokuva ei ole omalla kohdallani välittänyt yhtä hyvin esimerkiksi neuvostotasavaltojen ankeutta. Päähenkilö Liljalla ei todellakaan mene hyvin, ei edes silloin, kun hänelle tarjotaan mahdollisuutta aloittaa uudelleen Ruotsissa. Elokuva käsittelee niin häiritsevällä tavalla arkoja aiheita raiskauksesta ihmiskauppaan, ettei tätä ihan helpolla pysty toiste katsomaan. Rammsteinin Mein Herz Brennt soi ehkä yhdessä vahvimmista elokuvakohtauksista koskaan.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 190 Average listal rating (132 ratings) 7.4 IMDB Rating 7.8
17.3

Hiromasa Yonebayashin animaatiojälki on esteettisesti huippuluokkaa, mikä tuli jo esimerkiksi Henkien kätkemässä ilmi, mutta itsenäisenä tarinankertojana hän ei yllä lähimaillekaan Miyazakin tasolle. Kätkijöiden tavoin tämäkin on ammentanut esikuvansa brittikirjallisuudesta, tällä kertaa Joan G. Robinsonin samannimisestä lastenkirjasta. Annan ja tämän mielikuvitusystävä Marnien ystävyyttä käsitellään vain lähinnä pintapuolisesti, mutta sentään loppua kohden selviää, mikä on salaisuus mystisen Marnien takana. Klassisen tyttökirjan tunnelma on tässä kyllä kohdillaan, mutta katsojan itkettämisessä tämä ei ainakaan omalla kohdalla toiminut. Ei huono, mutta ehkä aavistuksen liian siirappinen minun makuun.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 672 Average listal rating (375 ratings) 7.4 IMDB Rating 7.7
16.3

Oikein kunnon hupia koko perheelle. Itse näin tämän vasta nyt ensimmäistä kertaa, eli mitään nostalgia-arvoa ei tässä ole omalla kohdalla. Näin vanhemmalla iällä tämän piirretyn pahamaineisen väkivaltaiset kohtaukset eivät myöskään liiemmin shokeeranneet. Maailman menoa kuvataan villikanien silmin tässä hyvinkin uskottavasti.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 2209 Average listal rating (1405 ratings) 7.4 IMDB Rating 7.8
Clerks (1994)
16.3

Kevin Smithin kulttielokuva kulkee omaa polkuaan vähän samaan tapaan mitä Tarantinon Reservoir Dogs silloin 90-luvun alussa. Molemmille elokuville on yhteistä arkisten asioiden kuvaaminen, mitä ei ollut tuolloin tyypillistä tallentaa filmille. Smithin esikoinen on musta komedia (kirjaimellisesti), jossa päähenkilöt ovat luusereiden arkkityyppejä ja juuttuneina tiskin taakse. Positiivista elokuvassa on karu satiirinen kuvaus asiakaspalvelun huonoista puolista, kun videovuokraamon ja lähikaupan valtaavat toinen toistaan hankalammat tapaukset. Myöskin jo legendaarinen kohtaus, jossa analysoidaan Kuolemantähden tuhoutumisen todellisesta merkityksestä tuo hymyn huulille. Muuten tämä aikansa tuote ei ihan lunastanut odotuksia. Hengailu- ja lorvailukulttuuria käsitellään tässä aika pitkäveteisellä tavalla, ei samalla miellyttävällä tyylillä, mitä esimerkiksi Spike Leen elokuvissa. Myöskin Smithin ylitsevuotava tyyli täyttää dialoginsa äärimmilleen seksijuttuja tuntuu jotenkin alakoulutasolta. Tai ehkä olen vain tulossa vanhaksi, en tiedä. Grungea, punk rockia ja vaihtoehtometallia sisältävä soundtrack on kyllä kova ja muutenkin koko elokuva tuo hyvin pinnalle jo katukuvasta kadonneet videovuokraamot, jotka nostavat itsessäkin jo jonkin verran nostalgisia tuntemuksia.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 524 Average listal rating (300 ratings) 5.4 IMDB Rating 5.3
Ghostbusters (2016)
15.3

Ei ihan niin luokaton pökäle, mitä jo legendaarisen huono traileri antaa ymmärtää. Mutta silti erittäin huono ja epätoivoinen yritys rahastaa jo kuolleen ja kuopatun Ghostbusters 3:en muistolla. Ongelmani ei ole siinä, että tämä on reboot, eikä todellakaan siinä, että kyseessä on feministinen reboot. Vitsit ovat vain yksinkertaisesti mielikuvituksettomia ja suurta myötähäpeää aiheuttavia ja roolihahmot syvältä. Korniin traileriin näistä onnistuttiin valikoimaan ne kaikista paskimmat, mikä karsikin jo huomattavan osan kohdeyleisöstään. Leslie Jonesin roolihahmo edustaa tahattoman rasistista stereotypiaa afroamerikkalaisista. Chris Hemsworthin aivoton ja täysin hyödytön hipsteri-sidekick puolestaan edustaa elokuvan karua feminatsinäkemystä siitä, miten miehistä ei ole mihinkään. Moni tuomitsisi minut tästä seksistiseksi, mitä en todellakaan ole. Mutta amatöörielokuvakriitikkona koen velvollisuudekseni olla katsomatta läpi sormien sellaista, mikä on oikeasti pielessä.

En ole alkuperäisen Haamujengin suurimpia faneja, mutta mielestäni tämä ei palvele lainkaan sarjan ystäviä. Alkuperäisen Haamujengin näyttelijöillä on tässä cameo-roolit, mutta ei alkuperäisissä rooleissaan. Näille kaikille on yhteistä se, että yksikään ei usko aaveisiin. Oikein kunnon iso ja lihava keskisormi elokuvan tekijöiltä faneille, jotka halusivat vain kolmannen ja viimeisen kerran nähdä alkuperäiset näyttelijät kasassa. Kyllä Harold Ramis kääntyisi tästä hyvästä haudassaan.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 357 Average listal rating (181 ratings) 8.2 IMDB Rating 8.3
14.3

Näkemistäni Kieslowskin elokuvista se kaikkein maanläheisin ja helpoiten lähestyttävä. Paha sanoa mitään tästä, mitä ei olisi jo sanottu. Niin kuin elokuvan nimessäkin lukee, tämä on lyhyt elokuva rakkaudesta, mutta hyvin omaperäinen sellainen. Tomek on sosiaalisesti kömpelö nuorimies, kuka rakastuu vanhempaan Magdaan. Magda taas on päinvastoin kiinnostunut enemmän lihallisista nautinnoista kuin romantiikasta. Tutustuttuaan toisiinsa nämä kaksi oppivat tuntemaan paremmin toista puolta itsestään. Rakkaus on loppujen lopuksi se kaikista tärkein ja ihminen ei voi elää ilman toista ihmistä.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 30 Average listal rating (26 ratings) 2.9 IMDB Rating 2.8
Ponterosa (2001)
14.3

Tony Halme tirkistelee huussinluukusta ja varoittaa suklaapoikia pyllyleikeistä. Timo Julkusella on erektiohäiriö ja Heikki Paavelainen on kilpikonnan kasvattama puolisokea hengenpelastaja. Lääkäriä näyttelevä Vesa Vierikko saarnaa yhdentekevässä sivuroolissa siitä, millaista on kelvoton räpeltäminen. Siinä sivussa on muun muassa Halmeella muna kädessä ja ilkeät rantaruotsalaiset kiusaavat.

Ihan uskomattoman ala-arvoinen junttikomedia jopa kotimaisen elokuvan mittapuulla. En päässyt tätä katsoessa irti siitä ajatusmallista, että Halme näyttelee tässä enemmän tai vähemmän omaa homofobista ja seksististä itseään. Muutamaa suurta syyllisyydentunnetta aiheuttavaa huutonaurukohtausta lukuun ottamatta täyttä skeidaa, niin kuin dvd:n etukannessakin seisoo.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1481 Average listal rating (861 ratings) 8 IMDB Rating 8.1
Persepolis (2007)
13.3

Iranilaisen Marjane Satrapin omaelämäkerralliseen sarjakuvaan perustuva animaatioelokuva kertoo islamilaisten fundamentalistien vallankumouksesta ja siitä miten sen totalitaristinen hallinto vaikutti päähenkilön elämään. Esteettisesti komea mustavalkokuvituksineen ja mukana on runsaasti huumoria siitä, miten moninaisin tavoin ihmiset pyrkivät rikkomaan uskonnollisten vallanpitäjien säätämiä lakeja. Ehkä omaan makuuni hieman liian kyyninen elokuva, vaikka Marjane onnistuukin kerta toisensa jälkeen nousemaan takaisin jaloilleen.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 573 Average listal rating (342 ratings) 7.3 IMDB Rating 7.6
Show Me Love (1998)
13.3

Rehellinen ja aidontuntuinen nuortenelokuva, josta puuttuu kaikki se nelikymppisten stereotyyppinen näkemys nuorisosta -asenne, joka vaivaa monia kotimaisia tuotoksia. Nuortenelokuvat eivät ole itselleni se kaikkein lähimpänä sydäntä oleva genre ja oletin tämän olevan alussa puhtaasti teiniyleisölle suunnattua matskua. Toisin kuitenkin kävi ja sain tästä reilu parikymppisenä nuorena miehenalkunakin yllättävän paljon irti. Nuoruus on toki vaikeaa aikaa monelle, mutta niin kuin Rebecka Liljebergin näyttelemän Agnesin isä sen hyvin toteaa, niin nuoruuden jälkeen voivat asiat kääntyä paljon paremmalle kurssille. Näyttelijät ovat hyviä ja yksikään ei ole tuskastuttavan yli-ikäinen. Rohkea elokuva myös rohkeista ihmisistä, jotka uskaltavat olla erilaisia. Hieman enemmän olisin tosin toivonut Elinin ja Agnesin suhdetta käsiteltävän, kuin vain pintapuolisesti. Myös muita nuorten ongelmia, kuten itsemurhaa olisi voinut käsitellä vähän laajemmin.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 656 Average listal rating (363 ratings) 8.4 IMDB Rating 8.3
Ikiru (1952)
12.3

Liikuttava ja vahvasti humanistinen pala elämää Kurosawalta. Dersu Uzala oli ehkä hieman pettymys, mutta tämä osoittaa, miten Kurosawa hallitsee samuraielokuvien lisäksi myös emotionaalisen puolen. Takashi Shimura tekee uransa ehkäpä parhaimman roolisuorituksen syöpään sairastuneena virkamiehenä, kuka päättää tehdä elämänsä viimeisistä päivistä merkittävät. Shimura näyttelee loistavasti pelkkien ilmeiden varassa ja etenkin miehen surumielinen katse kertoo jo enemmän kuin tuhat sanaa. Kuolema ja yksinäisyys ovat vahvoja teemoja Ikirussa, mutta siitä huolimatta hyvinkin elämänmakuinen teos. Koskaan ei ole nimittäin liian myöhäistä tehdä elämässään jotain oikeasti merkittävää. Tämä toimisi vanhemmalla iällä vieläkin paremmin, mutta näin parikymppisenäkin hyvin koskettava elokuvakokemus. Ehdottomasti paras Kurosawan ei-samuraielokuvista.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1115 Average listal rating (740 ratings) 6 IMDB Rating 6.4
Lucy (2014)
11.3

Bessonin tieteistoiminta kaatuu silkkaan suuruudenhulluuteensa. Kuluneita scifi-trooppeja, Darwinin evoluutioteoriaa ja neurologiaa yhdistelevä hyperaktiivinen ilotulite on pahimmillaan todella korni ja nolo ja parhaimmillaan lähes naurettavan koominen. Morgan Freeman luennoitsee kohtausten välissä ihmisen aivokapasiteetista, jotta sivistymättöminkin katsoja pääsee mukaan kärryille. Pidän jotenkin koomisena, miten Freeman voidaan palkata nykyään melkein mihin vaan pelkän äänensä takia, jotta kaikki pystyvät keskittymään itse elokuvaan.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1061 Average listal rating (659 ratings) 6.2 IMDB Rating 6.6
Kick-Ass 2 (2013)
11.3

Samaa ala-arvoista paskaa mitä ensimmäinenkin. Ei tätä vain yksinkertaisesti pysty katsomaan tuntematta suurta myötähäpeää, saati sitten arvostella mitenkään järkevästi. Puolitoista tuntia pelkkää perseilyä, oksentelua, ripulointia ja runkkaamista. Ja miksi melkein jokainen roolihahmo käyttäytyy kuin stereotyyppinen mäntti? Christopher Mintz-Plasse oli jo ensimmäisessä elokuvassa rasittava, mutta tässä hän on melkein Jar-Jar Binksin tasoa silkassa vittumaisuudessaan. Hit-Girl on onneksi päässyt irti ensimmäisen osan lapsensaappaistaan ja jättänyt ärsyttävän irvistyksensä taakseen, mutta se ei yksistään riitä pelastamaan tätä pohjanoteerausta. Mistä puheen ollen, miksei Hit-Girl voisi olla näiden elokuvien protagonisti, kun hän kerran hoitaa melkein kaiken työn itse?
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 423 Average listal rating (229 ratings) 7.1 IMDB Rating 7.4
Pom Poko (1994)
10.3

Hyvä luonnonsuojeluaiheinen anime-elokuva Takahatalta. Länsimaisia luonnonsuojeluanimaatioihan on nykyään lukematon määrä, tässä on harvinaista kyllä japanilainen tapausesimerkki omaperäisen japsihuumorin siivittämänä. Takahata yhdistelee elokuvassaan tanukeihin liittyvää mytologiaa sekä satiiria kaupungistumisesta kaivinkoneiden raivatessa tanukien luonnollisia elinympäristöjä. Kertojaääni antaa katsojalle oppituntimaisen luennon siitä, miten supikoirat eivät sopeudu yhtä hyvin elinympäristöjen pirsoutumiseen kuin monet muut lajit. Lapsille menee sivistävänä ja hauskana oppituntina ja miksei myös aikuisemmallekin väelle. Suurta huvitusta herätti itsessä kohtaus, jossa tanukilauma käyttää kivespussejaan laskuvarjoina.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1962 Average listal rating (1273 ratings) 5.7 IMDB Rating 6.3
9.3

En ole juurikaan found footage -kauhuelokuvien ystävä. Blair Witch Project ei vakuuttanut lainkaan keskinkertaisuudessaan, jota valheellinen mainonta tositapahtumiin pohjautuvasta videomateriaalista peitti kuin ohut huntuva. Kun tietää kaiken olevan vain fiktiota, niin se söi jo paljon. Paranormal Activity ei onneksi omaksu tätä formaattia niin orjallisesti, vaan tiedostaa jo miten auttamattoman vanhentunut idea on lähtökohtaisesti. Se, että tiesin tämän(kin) olevan fiktiota, ei vaikuttanut lainkaan itse varsinaiseen katselukokemukseen. Tässä ei ole yhtä ylivedettyjä hysteriakohtauksia mitä Blair Witchissä. Ei erityisen pelottava elokuva, vaikkakin pariin otteeseen onnistuu säikäyttämään. Jotain karmivaa on jo pelkästään makuuhuoneen avonaisessa ovessa sekä pimeässä käytävässä, jota pelkkä videokameran pimeänäkö valaisee. Tietyt kliseet ärsyttivät, kuten se miten päähenkilö pitää videokamerastaan kiinni viimeiseen saakka, jopa hädän hetkellä. Loputtomat jatko-osat tosin ärsyttävät sitäkin enemmän, että kyllä tämäkin sitten lopulta kaatui siihen kauhuelokuvien pahimpaan ongelmaan.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 281 Average listal rating (180 ratings) 6.6 IMDB Rating 7.2
Narc (2002)
9.3

Realistinen kyttäelokuva, joita tosin nykyään pursuaa joka tuutista. Juoni ei jaksanut oikein kiinnostaa. Detroitin rähjäisyys välittyy joka tapauksessa hyvin. Ray Liottan rääväsuinen, epävakaa huumepoliisi on se mielenkiintoisin hahmo. Jason Patric ei puolestaan osaa oikein näytellä.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 18 Average listal rating (14 ratings) 2.3 IMDB Rating 3.3
8.3

Kaljamahainen Matti Ruohola koittaa epätoivoisesti saada pesää itse kehittämällään nussimispillerillä, joka saa tuhkamunankin hormonit jylläämään. Ei riittänyt edes Visa Mäkisellä pokkaa ohjata näin kädetön ja hävytön tekele omalla nimellä. Jopa dvd:n takakansi koittaa epätoivoisesti ylläpitää illuusiota Frank Siposesta, tuosta enigmasta, joka tuli Suomeen ohjaamaan yhden elokuvan ja katosi tämän jälkeen kuin pieru Saharaan. Takakansi kehtaa myös mainostaa tämän sisältävän "sexiä" niin kuin hyvässä filmissä olla pitää. Todellisuus on kuitenkin toisenlainen, sillä tässä pehmopornoelokuvassa ei ole oikeastaan yhtään seksikohtausta, tissejä, tirkistelyä ja pervoilua taas sitä enemmän. Jo elokuvan alkuteksteissä on paha virhe. Tämä pitäisi katsoa mukamas huvikseen, mutta eihän tämä mene alas kuin kopalla kaljaa ja viinaflindalla. Itse asiassa vielä korrektimpi ilmaus alkuteksteihin olisi, että tätä elokuvaa ei tulisi katsoa mistään hinnasta.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 3890 Average listal rating (2496 ratings) 7.5 IMDB Rating 8
The Exorcist (1973)
8.3

Yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä kauhuelokuvista oli aikanaan tapaus, joka aiheutti teattereissa pahoinvointia ja pyörtymisiä, mutta näin nykymittapuulla varsin kesy tapaus. Harva muu kauhuelokuva on tosin yhtä tunnelmallinen mitä tämä legendaarista scoreaan myöten. Tehosteet olivat nekin aikanaan shokeeraavan yksityiskohtaisia ja nykyäänkin vakuuttavat enemmän mitä useat CGI-räpellykset. Irakiin sijoittuvassa prologissa on sitä jotain.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1414 Average listal rating (976 ratings) 7.8 IMDB Rating 8.1
Gone Girl (2014)
7.3

Pikantti sekoitus parisuhdekoukeroita ja katoamistrilleriä. Ben Affleckia moitin usein luokattomaksi näyttelijäksi, mutta tässä hänen hämmentyneisyytensä sopii hyvin tarinaan. Rosamund Pike tekee kuitenkin parhaan roolisuorituksen hyytävänä ja manipuloivana sosiopaattina. Median ja juorulehtien moraalitonta toimintapaa kritisoidaan nasevasti.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 330 Average listal rating (188 ratings) 8.2 IMDB Rating 8.3
Dersu Uzala (1975)
6.3

Ei Kurosawan parhaimmistoa, mutta siltikin hyvin pätevä elokuva. Samuraielokuviin tottuneena tuli ehkä hieman kulttuurishokkina näinkin erilainen elokuva. Kuten eilisen Andrei Rublevin tapauksessa, katsoin tästäkin molemmat osat putkeen, koska koko elokuva oli kauttaaltaan hyvin rytmitetty. Liikuttava kertomus kahdesta hyvin erilaisesta ystävästä sekä kahden hyvin erilaisen kulttuurin kohtaamisesta. Päähenkilönä Dersu on oikeasti sympaattinen: venäläisen sivistyskulttuurin näkökulmasta tahattoman hupaisa metsän asukki, mutta samalla myös paremmin Siperian karuihin oloihin sopeutunut selviytyjä. Lopetus on sydäntäsärkevän raastava. 70 millimetrin kamera vangitsee hyvin Siperian taigan kauneuden.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 576 Average listal rating (274 ratings) 8.5 IMDB Rating 8.3
Andrei Rublev (1966)
5.3

Katsoin molemmat osat putkeen. Löyhästi ikonimaalarimunkki Andrei Rubljovin elämään perustuva elokuva on niin loistavasti rytmitetty, että aika lipuu todella nopeasti. Tarkovskin tuotannolle myös tyypillisen vaikeaselitteinen elokuva, jonka ajatuksia on vaikea pukea sanoiksi. Taiteen ja uskonnon välistä yhteyttä tässä ainakin käsitellään vahvasti.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 96 Average listal rating (372 ratings) 8 IMDB Rating 8.2
3.3

Aito ja alkuperäinen Blade Runner on ensimmäisiä dvd:llä omistamiani elokuvia ja aika on kullannut hyvin muistot sen kohdalla. Jatko-osaahan tälle on kaavailtu jo vuodesta -82 lähtien, mutta nyt 25 vuotta myöhemmin tuli lopulta se aika, jota en totta puhuen jokunen vuosi takaperin uskonut koskaan tulevan. Ja kyllä hieman kaduttaa, etten käynyt katsomassa tätä teatterissa. Liki kolmen tunnin kesto on kieltämättä liian pitkä aika istua yhtäjaksoisesti, mutta visuaalisesti tämä on niin upea, että pelkästään sen turvin tämä olisi ollut omanlaisensa elämys valkokankaalta. Itse elokuva tämän silmäkarkin alla ei ole lainkaan huono. Ridley Scottin Alien: Covenant on kuulemani mukaan kauheaa kuraa, joten lähtökohtaisesti kuulostaa lupaavalta päästää ohjaajanpuikkoihin nouseva ja vasta läpimurtonsa kynnyksellä oleva sci-fi -ohjaaja.

Denis Villeneuven elokuvista olen aiemmin nähnyt vain Arrivalin, joka oli ihan menevä tieteispätkä ja jonka mieleenpainuvin osa-alue oli sen hillitty, mutta näyttävä visuaalinen ulkoasu. Myös Blade Runner 2049 vakuuttaa silmäkarkillaan. Tehosteet ovat hyvin näyttäviä, mutta niitä käytetään hillitysti ja maltillisesti. Mitään ilotulitustahan tämä ei ole, vaan Los Angelesin happosateiden ja neonvalojen täyttämä dystopinen tulevaisuudenkuva näyttää vieläkin ankeammalta mitä vuoden -82 alkuperäisteoksessa. Summa summarum tämä näyttää, kuulostaa ja myös tuntuu ihan aidolta Blade Runnerin jatko-osalta, tai ainakin sellaiselta kuin kuvittelin sen olevan. Musiikkipuolesta vastaa legendaarinen Hans Zimmer, kenen monimuotoinen elokuvamusiikki ei yllä ambientin osalta Vangeliksen tasolle, mutta kuitenkin niin lähelle kuin sillä on mahdollisuuksia yltää.

2049 on filosofisempi tapaus mitä edeltäjänsä ja tässä käsitellään enemmän pohdiskelevia ja älykkäitäkin tieteisteemoja. Ryan Goslingin roolihahmon hologrammityttöystävä jäi näistä parhaiten mieleen. Tämän lisäksi käsitellään muun muassa ilmastonmuutosta sekä muistoimplantteja lähitulevaisuuden kannalta olennaisina seikkoina. Mitään kyseisistä teemoista ei kuitenkaan kehitetä kovin pitkälle, mikä oli myös alkuperäisessä Teräjuoksijassa tyypillistä, mutta tässäkin tapauksessa toimiva sekoitus audiovisuaalista fiilistelyä sekä tieteisteemoja tekee kokonaisuudesta nautittavan. Fanipoikana omaksuin tämän enimmäkseen fanituotteena.

Harrison Fordin comeback ei ole onneksi mitenkään päälleliimattu, vaan sillä on oikeasti jotain juonellistakin merkitystä. Vanhojen elokuvien herättämisessä uudelleen henkiin on ollut viime vuosina oleellista olla myös jonkin verran sitä kuuluisaa fanserviceä, missä BD2049 onnistuu erittäin hyvin. Ryan Goslingin hämmentyneisyys uutena blade runnerina on kuin suora kunnianosoitus Harrison Fordin vastaavalle roolisuoritukselle.

Onko tämä sitten parempi mitä edeltäjänsä? Kyllä, mutta toisaalta myös ei. Ensimmäinen Blade Runner ei ole todellakaan virheetön tapaus, mutta itselleni yksi merkittävimmistä elokuvista. Tämä ei paitsi tee kaikkea enemmän ja paremmin, mutta myös tuntuu siltä, kuin kokonainen scifi-eepos oltaisiin käännetty suoraan kirjan sivuilta valkokankaalle ilman mitään turhaa filleriä. Katson molempia elokuvia fanilasien läpi, mutta se alkuperäinen on silti minulle se tärkeämpi, jota ilman elokuvaharrastukseni ei olisi kehittynyt siihen pisteeseen mitä se on nyt.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 604 Average listal rating (306 ratings) 8.1 IMDB Rating 7.9
Fireworks (1997)
1.3

Parhaimpia aasialaisia elokuvia mitä olen nähnyt ja rikosdraamana poikkeaa selvästi massasta. Dialogia on lähes minimaalisesti ja puhe onkin korvattu pitkälti rentouttavalla ja melankolisella uusklassisella. Katsoja saa siis itse tulkita mitä roolihahmojen ajatuksissa oikein liikkuu. Hidastempoisesta ja rauhallisesti etenevästä tahdista nauttii parhaiten, kun katsoja onnistuu samaistumaan elokuvan roolihahmoihin. Kaunis, rujon väkivaltainen ja myös hauska elokuva, joka kaikki pyörii sen ympärillä, miten Kitanon näyttelemä eläköitynyt poliisi reagoi häntä ympäröivään suruun ja syyllisyydentunteeseen. Kieltämättä melko huvittavan näköistä miten Kitano polkee satunnaisen öykkärin naamaa pitkin rantahiekkaa melodramaattisen viulumusiikin säestämänä. Ennen kaikkea myös elokuva, joka näyttää sen kauneuden, jota kukkivat kirsikkapuut sekä kuolema pitävät sisällään.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Add items to section

Helmikuu

People who added this item 1580 Average listal rating (959 ratings) 7.4 IMDB Rating 7.7
28.2

Eipä tämä erotu historiallisten draamojen ja elämäkertaelokuvien joukosta juuri millään tavalla. Melko tyypillinen yhden vahvan roolisuorituksen ympärillä pyörivä teos, josta myös tusina muita Oscar baitteja on valettu. Toisaalta Forest Whitaker osaa eläytyä pelottavan hyvin Ugandan hirmuhallitsija Idi Aminiksi, jonka persoonallisuus vaihtelee vähän väliä karismaattisen johtajan ja murhanhimoisen tyrannin välillä. Mutta toisaalta myös melko kornia nähdä miten Whitaker heittää kömpelöä läppää James McAvoyn skottilääkärin kanssa jo heti ensituttavuudesta lähtien. McAvoyn lähes sokean naiivi luonne, joka ei yksinkertaisesti kykene näkemään Aminin maskin läpi on puolestaan hyvin epäuskottavaa. Tämä ei onneksi markkinoi Aminista kerrottuja kauhutarinoita faktana, vaan nimenomaan näyttää hänet sellaisena, kun historiankirjat kertovat. Ajoittain enemmän trilleri, kuin nyyhkyvasaralla jatkuvasti katsojaa paukutteleva pateettisen siirappinen Hollywood-raina. Ei muuten paljon sanottavaa tästä löydy. Jatketaan eteenpäin.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
27.2

Parhaimpia kotimaisia dokkareita mitä olen nähnyt. Ei mikään epäuskottava, nelikymppisen akateemikon näkemys nuorten huumeongelmista, vaan rehellisen suorasukainen ja katu-uskottava katsaus yhden kaveriporukan sisäpiiriin ja mitä ongelmia se pitää sisällään. Kotivideotason videokameralla kuvattu pätkä välittää Rovaniemen karuimmatkin puolet hyvin inhorealistisesti. Pelkän informatiivisen dokkarin asemaan ei tämä yllättävän kunnianhimoinen projekti tyydy, vaan se pitää sisällään paljon muutakin. Myös sitä aitoa Rovaniemen henkeä näytetään ohimennen, esimerkiksi perinteisten jokavuotisten porokilpailuiden muodossa. Jani Raappana on itse asiassa hyvinkin sympaattinen tapaus ja monissa käytännön asioissa viisas, mutta onnettomien olosuhteiden uhri lukuisten muiden ikäluokkansa ongelmanuorten keskuudessa. Puolenvälin jälkeen sangen rosoinen dokumentti muuttuu yllättävän lämminhenkiseksi kahden rovaniemeläisen social commentary -tason lomavideoksi halki Etelä-Euroopan. Katsoin samaan syssyyn myös dvd:n lisämateriaalit, joissa vierailtiin mm. Vatikaanissa ja ryöstettiin tupakkaa rovaniemeläisestä lähikaupasta.

K-18 ikäraja on kyllä todella kohtuuton. Tätä pitäisi nimenomaan näyttää huumevalistuksena 15-vuotiaille, ennen kuin on liian myöhäistä.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1013 Average listal rating (723 ratings) 7.3 IMDB Rating 7.7
24.2

Ihan siedettävä James Bond -henkinen agenttiparodia, joka ei onneksi ole samaa ala-arvoista paskaa mitä Mark Millarin Kick-Assiin perustuva elokuva. Onhan tämäkin välillä ihan älyttömän typerä ja ajoittain irvistyttävän noloa kohellusta, mutta tyylikästä sellaista. Samuel L. Jacksonin teennäinen sössötys alkaa ärsyttää todella nopeasti. Toimintakohtaukset ovat salamannopeita, yhden otoksen vuoristoratoja, jotka muistuttavat lähinnä raiteilta suistunutta rahtijunaa, joilta ei pysty kääntämään katsettaan pois. Parodiana tämä on turhan itsetietoinen ja muihin fiktiivisiin agentteihin Bondista Jack Baueriin viitataan aivan liian usein. Myöskin kaikkea mahdollista apinoidaan ihan Myrskyn ratsastajien vapaapudotuskohtaukseen saakka, mikä menee melkein kopioimisen puolelle. Hölmönä aivot narikkaan -viihteenä ajaa kuitenkin asiansa.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 572 Average listal rating (501 ratings) 7 IMDB Rating 7.5
Wonder Woman (2017)
23.2

Vahingossa hyvä DC Extended Universe -elokuva. Batman v Superman sekä Suicide Squad olivat kauheata kuraa, mutta tämä on sentään reilusti kyseisiä ripulipaskoja kiinteämpi tapaus. Gal Gadot on kuin luotu Wonder Womaniksi. Sulavan rauhalliseen tahtiin etenevä elokuva, joka ei onneksi ole Batman v Supermanin kaltainen reilu kahden tunnin puuduttava sekamelska, jossa on päälleliimattu ja antiklimaattinen lopputaistelu ängetty väkisin loppuun. Myöskin Suicide Squadin lähes itseironiselta pelleilyltä ollaan vältytty. Muutama kohta oli korniudessaan noloa, kuten Wonder Womanin ensimmäinen päivä Lontoossa sekä lopetus, joka oli turhan dramaattinen ja hosuttu. Muuten ihan mukiinmenevää viihdettä, joka ei onneksi tuntunut liian pitkältä.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 2467 Average listal rating (1539 ratings) 6.7 IMDB Rating 7.2
Chicago (2002)
22.2

Toisin kuin La La Landin kohdalla, jossa kaikki laulut olivat vähintäänkin siedettäviä, niin tämän musikaalin istuin loppuun asti jotakuinkin hampaat irvessä. Ei nämä perinteisemmät Broadway-musikaalit vain iske sitten millään. Vajoaisi ehkä Moulin Rougen tasolle, ellei juoni käsittelisi niinkin satiirista aihetta, kuin median ja tuomioistuimen tapaa kohdella murhaajia kuin julkkiksia. Kun kerran hullujen jenkkien mielestä huonoa julkisuutta ei ole olemassakaan. Laulut eivät uponneet yhtään ja vaihtelivat ärsyttävän ja unohdettavan välillä. Musikaaliksi omaperäinen ja tuo pöydälle kiinnostavan idean, mutta painii liikaa siinä Oscar bait -kategoriassa, joka ei vain ole minun makuuni.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 190 Average listal rating (144 ratings) 5.3 IMDB Rating 6
21.2

Visuaalisesti bombastinen toiminta/hirviöseikkailu ja juuri sopivan pituinen. Tuntuu ajoittain siltä, kun katsoisi ei-niin-interaktiivisen videopelin välianimaatiota, jossa on paljon Quick Time Eventtejä. Tämä ei onneksi yritä olla mitään muuta, kuin yhden illan viihdettä. Matt Damon vetää pokerilla alusta loppuun naurettavalla letillä ja poninhännällä. Itse en pystyisi.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 471 Average listal rating (239 ratings) 8.8 IMDB Rating 8.7
Harakiri (1962)
19.2

Nerokas dekonstruktio samuraigenrestä, jossa ei kaunistella samuraietikettiä millään tavalla. Masaki Kobayashi ei tunnu saavan lainkaan samanlaista tunnustusta täällä länsimaissa mitä Kurosawa, mikä on sääli. Ei millään pahalla tietenkään Kurosawan mestarillista elokuvauraa kohtaan, mutta kyllä täältäkin pitäisi löytyä enemmän sijaa muille aasialaisille ohjaajille. Itse elokuva on yhden miehen tragedia sekä vimmainen kostotarina samassa paketissa. Ensimmäinen puolitoistatuntinen valotetaan lähinnä päähenkilönä toimivan roninin eli isännättömän samurain taustoja. Viimeinen puolituntinen taas on yhtä näyttävien kamera-ajojen ja leikkausten juhlaa. Itse taistelut eivät yllä koreografisesti Kurosawan vastaavien samuraielokuvien tasolle, mutta vakuuttavat joka tapauksessa. Kohtaus, jossa päähenkilön vävy suorittaa seppukun bambumiekalla on ehkä tuskallisimpia elokuvakohtauksia, mitä olen nähnyt.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 708 Average listal rating (516 ratings) 7.6 IMDB Rating 8.1
La La Land (2016)
15.2

"Musikaalit ovat tarkoitettu utopiaksi, eskapistiseksi nautinnoksi ja tässä Chazelle onnistuu; katsoja unohtaa muun maailman elokuvaa katsoessaan."

Ohessa suora lainaus Episodin arvostelusta, joka kiteyttää hyvin sen, miten tehdään hyvä musikaali. Suurin ongelma tosin omalla kohdallani on se, miten pitkään olen karsastanut ja kokenut ennakkoluuloja perinteisiä Broadway-musikaaleja kohtaan. Todellisen elokuvaharrastajan tosin kuuluu katsoa mahdollisimman monta elokuvaa mahdollisimman ennakkoluulottomasti ja vasta katselun jälkeen muodostaa lopullinen arvio. Damien Chazellen esikoistyö Whiplash oli yksi vuoden parhaimpia elokuvia ja suurimpia yllättäjä, joten sen varassa annoin tälle yhden ison mahdollisuuden. Suuria lupauksia ei tämä tosin lunastanut, mutta ei tämä todellakaan ollut se katastrofi mitä sen pelkäsin olevan.

Vertasin tätä katselun aikana jatkuvasti kestoinhokki Moulin Rougeen, joka oli supernolo ja jonka jokainen roolihahmo sekä musikaalinumero aiheutti itsessä suurta myötähäpeää, etenkin kornia Smells like teen spirit -coveria myöten. Tätä ei oltu onneksi pilattu tekemällä kokonaisuudesta pelkän sarjan päälleliimattuja laulunlurituksia ja tässä esitysten välissä olevat kohtaukset olivat sitä parasta antia. Pidin erityisesti Ryan Goslingin roolihahmon analysoidessa keskiverto-musadiggariakin syvällisemmin, miten jazz pitää nähdä ja kokea sen sijaan, että sitä vain kuuntelee. Kyseinen kohtaus toi hymyn huulille, koska se oli niin totta. Chazelle on jatkanut Whiplashissä tuttua jazz-elementtiä myös tässäkin, vaikkakin eri näkökulmasta. Muihin hyviin hetkiin lukeutuivat mukiinmenevät coverit muutamasta 80-luvun syntikkapopklassikosta, sekä J. K. Simmonsin lyhyt rooli, joka on kaikkea muuta kuin Whiplashin räyhäävä ja dominoiva musiikinopettaja.

Sitten itse elokuvan musiikkinumeroihin, jotka olivat valitettavan unohdettavia tapauksia. Yksikään niistä ei jäänyt soimaan päähän tai jättänyt päälle keskivertoa parempaa mieltä. Onhan tämä tietty parempi vaihtoehto kuin Moulin Rougen tapauksessa, jossa jokainen kappale sai korvat vuotamaan verta, mutta en pidä suhteellisen tasapaksuja laulujakaan hyvän musikaalin merkkinä. Näyttävät lavasteet sekä monimutkaiset yhden otoksen tanssiesitykset ovat kieltämättä erittäin kaunista katseltavaa. Näiden osalta voisin sanoa Chazellen ansainneen Oscarinsa, vaikken kuulukaan siihen aitoon ja oikeaan kohdeyleisöön.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 386 Average listal rating (270 ratings) 7.3 IMDB Rating 7.4
13.2

Samaan aikaan sekä parodia että nostalginen kunnianosoitus 70-luvun blaxploitaatiolle. En ole tutustunut oikeastaan yhtään alan esikuviin ja Shaft sekä Superfly ovat vieläkin näkemättä, mutta ei tästä nauttiminen vaadi sen kummempaa taustatutkimusta. Se että tietää blaxploitaation alagenrenä ja mitä se pitää sisällään riittänee tässä tapauksessa. Erittäin napakka pätkä, joka ei käy missään vaiheessa tylsäksi tai ylipitkäksi. Puolitoista tuntia turpaan elokuvassa, jossa mustat ovat hyviksiä ja pienimunaiset valkoiset pahiksia ja siinä se. Autenttisen rakeinen ja samea 70-luvun kuvanlaatu tukee rosoista, mutta samalla niin suurella sydämellä tehtyä ulosantia. Jos olisin tummaihoinen ja saisin poikalapsen, niin antaisin sille nimeksi Black Dynamite.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 24 Average listal rating (23 ratings) 2.8 IMDB Rating 2.5
13.2 (uusintakatselu)

Jatko-osa lyhärille, joka sitä vähiten tarvitsee yhdistettynä 90-luvun kenties rumimpiin 3D-mallinnuksiin.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 242 Average listal rating (171 ratings) 6.1 IMDB Rating 7.1
13.2 (uusintakatselu)

Eipä mielipiteeni tätä kohtaan ole juuri muuttunut vuosien saatossa. Animaation tekijälle varmasti hauska kokeileva pätkä, mutta elitistien keskuudessa ihan syystäkin jakanut mielipiteitä. Tämän luokittelu elokuvataiteeksi kun on niin kovin subjektiivista. Itse näen tämän vain animaatioihin erikoistuneen elokuva-alan opiskelijan näytetyönä, mitä se myös periaatteessa on.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 930 Average listal rating (559 ratings) 7.2 IMDB Rating 7.2
12.2

En katsonut koko Twin Peaks -saagaa ehkä siinä kaikkein optimaalisimmassa järjestyksessä. Katsoin ensin kaudet 1-2, sitten reilu vuoden jälkeen uudet jaksot. Vasta nyt, kolmannen kauden ollessa vielä suhteellisen tuoreessa muistissa, päätin sitten etsiä käsiini Fire Walk with Me -elokuvan, joka on onneksi esiosana sijoitettu niin helppoon kohtaan aikajanaa, ettei kolmoskausi spoilannut tästä mitään. Ensimmäiset kaksi kautta tulee ilman muuta katsoa ennen tätä, sillä tämä spoilaa yhden avainkohdan koko sarjasta.

Lynch-elokuvana tämä on oikeasti hyvä ja osana Twin Peaks -saagaa ei lainkaan hassumpi. Lynchille tyypillinen surrealistinen tyyli on tässäkin tuttuun tapaan läsnä. Yllätyin miten Cooper on tässä vain sivuroolissa ja juonen keskiössä olevan Laura Palmerin taustoja siivitetään ennen kohtalokasta murhapäivää. Kahden ensimmäisen kauden katsoneena loppuratkaisu oli selvä jo alusta lähtien, mutta tärkeintähän tässä oli se lynchmäinen ote, joka tekee Twin Peaksin kaupungista niin häiriintyneen, mutta silti niin pirun kiehtovan ja mystisen. Sarjan tapahtumien aikana vain postuumisti juonen kulkuun vaikuttaneen Palmerin takaumia on tietysti sarjan ystävänä kiva nähdä. Minun puolestani tämän elokuvan olisi voinut suosiolla sovittaa kakkoskauden toiselle puoliskolle, jossa oli useampi jakso pelkkää yhdentekevää filleriä.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 422 Average listal rating (244 ratings) 7.4 IMDB Rating 7.6
11.2

Aavistuksen ylipitkä ja sisällöltään harmillisen yksipuolinen takaa-ajokomedia, jossa kaikki mahdollinen mikä voi mennä pieleen, myös menee pieleen. Ihan viihdyttävää sirkusta suurimman osan ajastaan, mutta huumoripuoleltaan tylsähkö. Liki kolmen tunnin kesto ja tapahtumien sijoittuminen yhden iltapäivän ajalle ei olisi este, ellei samoja running gageja toistettaisi uudestaan ja uudestaan mahdollisimman mielenkiinnottomalla tavalla. Näyttelijät cameoita myöten muodostavat läpileikkauksen 60-luvun Hollywoodin tunnetuimmista koomikoista ja kyllä tämä toimii eräänlaisena nostalgisena tribuuttina Hollywood-huumorin menneille vuosikymmenille. Värikäs 70 mm vangitsee kesäisen Kalifornian onnistuneesti.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 782 Average listal rating (394 ratings) 8.3 IMDB Rating 8.1
10.2

Helpoiten lähestyttävä Bergman tähän astisista, muttei lainkaan huono. Menee omissa kirjoissani jopa kärkikolmikkoon Seitsemännen sinetin ja Mansikkapaikan ohella. Unenomaisen surrealistinen ja satumainen tarina, jonka jokainen otos on tarkkaan harkittu ja maalausmainen. Kolmen tunnin kesto ei tunnu missään. Begmanilaiseen tyyliin kaunistelematon kertomus elämästä, jossa tällä kertaa on keskiössä se, miten kahden lapsen perheidylli sirpaloituu pieniksi palasiksi.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
9.2

Loistava elokuva, jonka provosoiva kannanotto yläluokan turhamaisuutta vastaan on edelleen ajankohtainen. Greenawayn mestariteos lyö sanan varsinaisessa merkityksessä sisäpiirihienostelijoilta jauhot kurkkuun, kun kerran elokuvan tapahtuvatkin sijoittuvat hienostoravintolaan. Michael Gambonin näyttelemä gangsteripomo/ravintolan omistaja Albert Spica on samaan aikaan sekä hillittömän hauska että vastenmielisen inhottava. Gambon eläytyy hypnoottisen vakuuttavasti rooliinsa miehenä, joka luulee olevansa sivistynyt ja hyvätapainen, vaikkakin todellisuudessa irstas, mässäilevä, tyhmä ja rahvaanomainen, kaiken hyvän maun vastainen juntti. Visuaalisesti päällekäyvä ja allegorialtaan provokatiivinen art house -paukku, joka viljelee jo alkuminuuteilla pahoinvointia aiheuttavaa kuvastoa. Alun koiranulostekohtaus sekä lopun kannibalismimetafora veivätkin minulta ruokahalun loppuviikoksi.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 53 Average listal rating (29 ratings) 8.8 IMDB Rating 8.4
7.2-8.2 (uusintakatselu)

Onhan tämä vähän rajatapaus, että onko kyseessä elokuva vai minisarja, mutta itse lasken tämän elokuvaksi. Niskasen paras ehdottomasti. Tätä supisuomalaisempaa teosta saa hakemalla hakea: melankolinen ja synkkä, mutta silti niin kaunis ja koskettava samaan aikaan. Ehkäpä realistisin näkemäni kotimainen ja kunniamaininta etenkin sille, miten Niskanen palkkasi teokseensa tukun amatöörinäyttelijöitä ja paikkakuntalaisia. Harrastelijavoimin rakennettu viiden tunnin eepos näyttää hyvinkin uskottavasti, millaista oli 60-luvun lopun vähäosaisten pienviljelijöiden ankeus Pihtiputaalla.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 83 Average listal rating (51 ratings) 7.8 IMDB Rating 6.8
6.2 (uusintakatselu)

Edelleen ajaton ja raikas nuortenelokuva, jota katsoessa tulee samaan aikaan sekä haikealle että hyvälle tuulelle. Näyttelijöiden ajoittainen improvisaatio tosin jättää edelleen hieman ristiriitaiset tuntemukset. Toisaalta tämä tekee nuorten kesäretkestä autenttisemman oloisen, mutta toisaalta on myös huonoimmillaan hyvinkin kömpelöä. Katkeransuloisinta tässä on se, miten nuoruus on aina ennen pitkää ohi. Niin kuin Pekka Autiovuoren Timppa sen parhaiten toteaa: "Miten helvetin vaikeaa se on sitten vanhana?"
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 397 Average listal rating (254 ratings) 7.3 IMDB Rating 7.4
Dracula (1958)
4.2

Eilinen Bela Lugosin Dracula jätti pahan maun suuhun, mutta onneksi digiboksin syövereistä löytyi myös Christopher Leen vuoden -58 klassikko. Tämä on paljon paremmin aikaa säilynyt, vaikkakin erkaantuu entistä enemmän lähdemateriaalistaan. Stokerin romaani on hyvin vahvasti viktoriaanisen aikakauden tuote, jossa on paljon dialogia ja hahmonkehitystä. Vuoden -31 Dracula ei onnistunut dialogipainotteisessa käsikirjoituksessa yhtä hyvin kuin tämä. Hahmojen kemiat osuvat juuri eikä melkein kohdilleen, vaikkakin taiteellisia vapauksia on otettu jonkin verran. Peter Cushing on juuri sopivan yksitotinen ja määrätietoinen van Helsing, vaikka eksoottinen vivahde puuttuukin kokonaan. Christopher Leellä ei ole samaa ruhtinaallista olemusta mitä Lugosilla, mutta vastaavasti Draculan petomaisuutta nostetaan tässä yhä enemmän esille. Draculan linna ei ole yhtä kolkko ja tunnelmallinen. Äänimaailmaltaan ja kuvastoltaan kuitenkin vangitsevampi ja jännittävämpi. Erittäin toimiva Hammer Horror -kauhuklassikko ja paras näkemistäni Dracula-elokuvista tähän mennessä.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 865 Average listal rating (527 ratings) 7.3 IMDB Rating 7.6
Dracula (1931)
3.2

Bela Lugosin Draculaa ovat monet haukkuneet jälkikäteen hidastempoiseksi ja tylsäksi klassikoksi. Yhdyn itsekin tähän, sillä kyseessä on yksi yliarvostetuimmista kauhuklassikoista. Tämähän on enemmän vain teatterisovitus siirrettynä valkokankaalle, kuin mikään kokonainen elokuvaversio. Itse Bela Lugosi toimii Draculana, vaikkei yhtä karmiva olekaan kuin Max Schreckin kreivi Orlok alkuperäisessä Nosferatussa. Jotenkin miehen olemus ja tuima katse antaa juuri riittävän hienostuneen kuvan kreivi Draculasta. Elokuvan aloitus on tunnelmallinen ja Draculan linnan goottiarkkitehtuuri vaikuttaa vielä tänäkin päivänä yksityiskohtaisine lavasteineen. Tästä alkaa tosin elokuvan jyrkkä alamäki, sillä huomattava osa kestosta on vain jonninjoutavaa jahkaamista huoneessa. Lugosi ei saa riittävästi ruutuaikaa ja kliimaksi on varsin laiskasti toteutettu. Äänimaailman puute ei helpota asiaa. Sama hidas tempo oli myös Freaks-elokuvassa vahvasti läsnä, mutta siinä sentään kuvattiin onnistuneesti jokaisen sirkusfriikin elämää ja sitä, että hekin ovat ihmisiä. Tämä kauhuklassikko vain ei vakuuta ponnettomuudellaan oikeastaan kuin vain murto-osan ajastaan, mikä on sääli. Toki tämänkin voi leimata vain aikansa tuotteena, mutta kun ottaa huomioon, että jopa 30-luvun elokuvaksi tässä on paljon parannettavaa, niin se syö paljon.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 97 Average listal rating (56 ratings) 4.9 IMDB Rating 4.1
3.2

Joo, eiköhän tässä ole jo riittävästi Ed Woodia tälle vuosisadalle. Mistäköhän syystä jokainen näistä elokuvista tuntuu kolmen tunnin mittaiselta, vaikka todellisuus on vain vähän yli tunnin? Tylsää huttua tämäkin, enkä keksi sanottavaa. Pahvilavasteet paukkuvat tuttuun tapaan ja Bela Lugosi painii sangen elottoman oloisen kumimustekalan kanssa. Tor Johnson on ö-luokan näyttelijä, vaikka hänellä ei repliikkejä olekaan.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 120 Average listal rating (103 ratings) 6.1 IMDB Rating 6.2
Colossal (2016)
2.2

Idealtaan kiva, mutta Nacho Vigalondo tuo eriskummallisella teoksellaan pöydälle kasan kiinnostavia ideoita, joita ei valitettavasti hyödynnetä loppuun saakka. Kokonaisuus yhdistelee sangen ennalta-arvattavalla tavalla aasialaisia hirviöelokuvia periamerikkalaiseen maailmanpelastukseen. Hirviödraamana ihan menevä, mutta mustana komediana laiska ja mitäänsanomaton. Pahis on väkinäinen, epäuskottava ja huonosti käsikirjoitettu. Loppu pelastaa jonkin verran ja mukana on muutama ihan kiva twisti, mutta eivät nämä voi yksin kantaa kapeilla harteillaan sitä tylsyyskuolemaa, jota ensimmäinen puolisko pitää sisällään.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 141 Average listal rating (80 ratings) 5 IMDB Rating 4.2
2.2

"Glen on transvestiitti, mutta ei homoseksuaali. Transvestismi tarkoittaa lääketieteellisenä terminä sitä, että mies tykkää pukeutua naisten vaatteisiin. Glen ei halua sukupuolenvaihdosleikkausta, koska hän on transvestiitti".

Ed Wood -putki jatkuu. Tämä on kenties transvestiittina tunnetun Woodin henkilökohtaisin teos, vaikkakin kokonaisuudesta ei ota selvää onko se vakavasti otettava draama yhden miehen kahdesta minästä, vaiko muka-dokumentti. Kertoja ohjaa katsojaa kädestä pitäen ylipitkillä monologeilla, jotka käyvät läpi 2010-lukulaisten näkökulmasta pelkkiä itsestäänselvyyksiä. 50-lukulaisten näkökulmasta tällainen valistus oli toki tarpeellista, mutta nykyään ainoastaan elämäm koululaiset eivät meinaa erottaa homoa ja transvestiittia toisistaan. Bela Lugosi vetelee naruista. Tahatonta huumoriarvoa löytyi enemmän kuin Plan 9:ssä, mutta silti edelleen melko tylsää ja mitäänsanomatonta settiä. Viiden tunnin yöunien jälkeen melko bisarri katselukokemus kieltämättä.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 982 Average listal rating (567 ratings) 7.9 IMDB Rating 7.9
Freaks (1932)
1.2

Ymmärrän hyvin kaiken sen kohun, mitä tämä elokuva ilmestymisvuonnaan aiheutti. Vastoin aikalaisten yleisiä odotuksia, kyseessä on oikeasti ajatuksia herättävä, reilusti aikaansa edellä oleva kauhuelokuva. Elokuva siitä, miten sirkuksen kummajaiset ovat nekin vain ihmisiä. Loppukohtaus, jossa kummajaiset ryömivät kaatosateessa on yksinkertaisuudessaan hyytävä kohtaus. Jalaton ja kädetön Randian vei ylivoimaisesti voiton mielenkiintoisesta kokoonpanosta tupakansytytystempullaan.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Add items to section

Tammikuu

People who added this item 96 Average listal rating (59 ratings) 6.4 IMDB Rating 6.8
28.1

Tsui Harkin Wong Fei-Hung -trilogian päätösosa palaa aika pitkälti niihin samoihin lähtöasetelmiin mitä ensimmäisessäkin osassa käsiteltiin ja tälläkin kertaa Jet Lin nimikkosankari taistelee imperialismia vastaan. Viihdyttävää settiä, jonka kohokohtia ovat ehdottomasti näyttävät leijonatanssikohtaukset. Taistelukohtaukset ovat nekin edelleen hyvin koreografioituja, mutta edellisiin osiin verrattuna tässä on enemmän mukana slapstick-huumoria ja Hiipivän tiikerin tavoin yliampuvia vaijeritemppuja. Kyllähän se totta puhuen rupesi naurattamaan, kun Jet Li liukastelee öljyisellä lattialla ja koittaa opetella englantia stereotyyppisen mandariinikiina-aksentin siivittämänä, mutta jätti vähän sellaisen maun suuhun, että nyt Hark otti askeleen kohti itseironiaa. Vähän niin kuin John Woon A Better Tomorrow -trilogiankin tapauksessa, niin kyllä tässäkin tämä kolmas osa on se selkeästi heikoin, mutta näissäkin puitteissa ihan kiinteä elokuva.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1893 Average listal rating (1102 ratings) 8.3 IMDB Rating 8.5
25.1 (uusintakatselu)

Sota on helvettiä, mutta harva elokuva uskaltaa näyttää yhtä raastavasti ja yksityiskohtaisesti, miten se koskettaa myös ennen kaikkea lapsia. Ghibliltä astetta rajumpaa animea, jonka luulisi uppoavan melkein jokaiselle katsojakunnalle.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 933 Average listal rating (588 ratings) 7.6 IMDB Rating 7.8
Serpico (1973)
24.1

Lisää Lumet'n tuotantoa, kun huomasin tallettaneeni tämän Teemalta. Pacinolta poikkeuksellisesti lahjomattoman kytän rooli ja elokuva jälleen kerran pohjautuu tositapahtumiin, jossa käsitellään 70-luvun näkökulmasta tuoretta aihetta, eli poliisivoimien korruptiota. Nykymittapuulla auttamattoman vanhentunut ja päätäsärkevän kliseinen premissi ei oikein tee katselusta erityisen nautittavaa. Pahasti ylipitkä. New Yorkin rähjäiset kadut eivät ole tässä mitään Taksikuskin tasoa, mutta vakuuttavat kuitenkin realistisuudessaan. Pacino hippipartoineen- ja letteineen näyttää kenties uskottavimmalta undercover-kytältä koskaan.
Kookosbanaani's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Load more items (20 more in this list)

Pieni muutos ulkoasussa edellisen vuoden leffapäiväkirjoihin verrattuna. Nyt kokonaan suomeksi ja leffat jaoteltu kuukausittain. Koitan huomioida myös mahdolliset uusintakatselut. Eikä enää mitään turhia kuvia. Otan myös mielelläni vastaan asiallisia kommentteja ja keskustelen mielelläni elokuvista.

Added to

16 votes
All "Watched in 2018" lists on Listal (129 lists)
list by Triggerhappy6
Published 2 weeks, 4 days ago 2 commentsRelated lists

Elokuvapäiväkirja 2018
85 item list by Darth Brutus
25 votes 2 comments
Elokuvapäiväkirja (2018)
2 item list by Overman
17 votes
Viimeinen elokuvapäiväkirja 2018
77 item list by Tumppi
29 votes 49 comments
Elokuvapäiväkirja
180 item list by Lamourhaaja
35 votes 11 comments
Watched in 2018 so far...
28 item list by imanshole
38 votes 3 comments
Watched in 2011
158 item list by apc 53
25 votes 1 comment
2018 Viewing List
44 item list by ScPetit
8 votes
In Memoriam 2018
32 item list by SwtChaos
8 votes 2 comments
Ranking the Films of 2018
4 item list by ScPetit
3 votes
Watched In 2018
53 item list by Ultimo
17 votes

View more top voted lists

People who voted for this also voted for


More lists from Kookosbanaani
Post comment


Insert image

drop image here
(or click)
or enter URL:
 link image?  square?

Insert video

Format block