Explore
 Lists  Reviews  Images  Update feed
Categories
MoviesTV ShowsMusicBooksGamesDVDs/Blu-RayPeopleArt & DesignPlacesWeb TV & PodcastsToys & CollectiblesComic Book SeriesBeautyAnimals   View more categories »
Listal logo
Avatar
Added by Lamourhaaja on 28 Mar 2017 09:51
1939 Views 8 Comments
33
vote

Elokuvapäiväkirja

Add header image

Choose file... or enter url:
Sort by: Showing 1-50 of 123
Decade: Rating: List Type:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 343 Average listal rating (259 ratings) 3.8 IMDB Rating 3.6
The Room (2003)
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 0 Average listal rating (0 ratings) 0 IMDB Rating 7.3
Salyut-7 (2017)
2.12.2017

Itänaapurin Apollo 13 opettaa yhdysvaltalaisen ja venäläisen avaruuspropagandan suurimman eron: lännen komentokeskuksissa löysätään kravatteja, idässä hiki kastelee ylin nappi valmiiksi auki olevien kauluspaitojen selät. Sisällöllisesti kaikki genren tuotteet paitsi Armageddon ovat samaa keskinkertaisen tylsää muka-draamaa.
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 127 Average listal rating (77 ratings) 6.5 IMDB Rating 6.2
Street Trash (1987)
2.12.2017

Commandon iltanäytöstä lukuun ottamatta Turun Night Visionsin tiukin pätkä. Spurgut ovat rikkaiden leipää syöviä zombeja, antagonisti saa Vietnam-flashbackeja tuijottaessaan aasialaisen sihteerin tissejä, tappajakoira nuolee groteskin lihavan nekrofiilimiehen palleja. Mukana on myös räjähtävää viinaa ja gangstereiden päälle laattaava poliisi. Street Trashin tekijät eivät ole välittäneet siitä, kuljettavatko kaikki kohtaukset juonta vai eivät. Moni juttu on selvästi mukana vain jonkun siistin visuaalisen idean tai mustan komedian vuoksi, mikä on erinomaista, vaikka filmi olisi parempi kohtauksia jäntevämmäksi leikkaamalla. Kameratyössä näkyy vaikutteita Evil Deadista. Elokuvan upeimmassa kohtauksessa musta mies haistattelee kyylämummolle, tunkee housut täyteen kanaa ja kävelee paperipussi päässä valintamyymälän ikkunasta läpi.
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 0 Average listal rating (0 ratings) 0 IMDB Rating 0
Shitters (2017)
2.12.2017

Mies paskantaa lyhytelokuvassa sukan.
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 129 Average listal rating (89 ratings) 6.7 IMDB Rating 6.6
Class of 1984 (1982)
1.12.2017

Hiukan ylipitkä mutta pätevästi toteutettu kertomus opettajasta, joka päättää näyttää lukioikäisille aloitteleville terroristeille närhenmunat kuin Maurizio Merli konsanaan. Kostoa motivoiva raiskauskohtaus on jälleen kerran täysin tarpeeton ja mauton väärällä tavalla. Nuorisojengin näyttelijät ovat tuskallisen yli-ikäisiä rooleihinsa, joten pahin shokkielementti hioutuu pois. Huumeet saavat ihmisen kiipeämään lipputankoon ja hyppäämään alas. Katselunautintoa siivitti teatterin penkkiin nukahtanut juoppo, joka herättyään karjaisi valkokankaalle "VITUN HOMOT!" ja meni esityksen jälkeen naistenvessaan kuselle.
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 0 Average listal rating (0 ratings) 0 IMDB Rating 6.1
1.12.2017

Psykedeeliseksi mainostettu filkka Jayne Mansfieldin ja Anton LaVeyn elämien risteyskohdista on vain paskoilla musiikkinumeroilla ryyditetty E! Entertainment -tyylin rääpäisy, jota en viitsi kutsua dokumentiksi. Jengi löpisee aivan liian lyhyitä anekdootteja, arkistokuvien editointi tuo mieleen PowerPointin. Neverheardien lisäksi puhuvina päinä ovat esimerkiksi Kenneth Anger ja John Waters. Että tätä edes kehdataan näyttää elokuvafestivaaleilla pistää vihaiseksi.
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 0 Average listal rating (0 ratings) 0 IMDB Rating 0
Jytää! (2017)
1.12.2017

Sympaattinen ja sisällötön dokumentti Mara Ballsista. Hän taas on artisti, joka olisi täydellinen uusi suomalainen rock-sankari, jos harjoittaisi enemmän itsesensuuria, eikä suoltaisi levyille ja videoitse jatkuvasti keskinkertaisilta tuntuvia ideoita ulos. Livenä varmasti kova kepittäjä.
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 0 Average listal rating (0 ratings) 0 IMDB Rating 5.9
Teli and Toli (2016)
24.11.2017

Kävin kaveripariskunnan kanssa elokuvissa. Venäläisessä komediassa Georgian ja Venäjän rajalla olevien kahden pikkukylän väliin vedetään aita ja siitäpäs soppa syntyy, kun kylien asukkaat ovat ikuisesti olleet tekemisissä keskenään. Ei tämä nyt aivan sietämätöntä hevonpaskaa ollut, mutta esteettisesti tuntui venytetyltä televisiosarjan jaksolta ja huumori oli luokkaa suomalainen maalaiskomedia. Hiukan maistuu kielen päällä propaganda, kun elokuvan teema on, että kulttuurien välillä ei tulisi olla rajoja. Viesti on tulkittavissa joko yleishumanistiseksi lässynlääksi tai vaihtoehtoisesti niin, että Venäjän pitäisi valloittaa koko Georgia välittömästi, koska mitäpä näistä valtioiden rajoista. Myös sovinismi rullaa, ja naisilla ei ole elokuvassa paljon mitään tekemistä.
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 18 Average listal rating (21 ratings) 6.9 IMDB Rating 7.7
The Square (2017)
15.11.2017

Balle Ramsted Pankaka Show.
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 55 Average listal rating (28 ratings) 7.8 IMDB Rating 7.7
9.11.2017

Lapset, en suin surminkaan tahdo pelotella teitä, mutta ymmärrättehän, elämme atomiajassa. Kokoelma yhteen editoituja yhdysvaltalaisia propagandaelokuvia, jotka viihdyttävät, naurattavat ja järkyttävät juuri sopivasti. Tricky Dicky kuminaamoineen haastattelee hassua hattua käyttävää Nikitaa ja kumpikin vittuilee toisilleen kuin kysymyksessä olisi 40-luvun unohdettu koomikkopari, joka kohtaa toisensa kahden vuosikymmenen välirikon jälkeen. Joukko sotilaita kävelee kohti ydinräjähdystä. Duck and cover, duck and cover. Rosenbergit marssitetaan sähkötuoliin. Ydinsodan pelosta selviää, kun rakentaa oman bunkkerin kuin Falloutissa konsanaan, vaikka asiantuntijat yrittävät selittää, että bunkkerit vain nostavat todennäköisyyttä sotaan. Harry S. Truman on muuten edelleen Yhdysvaltain yliarvostetuimpia presidenttejä.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 389 Average listal rating (298 ratings) 7.1 IMDB Rating 6.8
The Witch (2015)
8.11.2017

Ihan viihdyttävä mutta makuuni turhan puuduttava historiallinen perheruama, jossa puritaanit alkavat sekoilla huolella keskenään. Totta kai, koska uskonnollisten hahmojen täytyy genre-elokuvissa aina olla tekopyhiä. Hahmot ovat liian ohuita ja vertauskuvallisia, jotta tapahtumista jaksaisi kiinnostua loputtomasti. Miljöötä ja musiikkia taas käytetään osuvasti. Kauhuksi en tätä kutsuisi, vaikka ymmärrän genreluokituksen kannalta, pikemminkin kyseessä on (tulkinnanvaraisesti) yliluonnollinen trilleri. Ja kun kauhu kerran tuli puheeksi, en kyllä suoraan sanoen ole minkään hitaan tunnelmoinnin ystävä vaan haluan groteskeja, avantgardistisia ja väkivaltaisia elementtejä. Toisin sanoen ehdin hiukan tylsistyä. Lars von Trier olisi todennäköisesti saanut samoista aineksista jytäkämpää taidetta aikaiseksi niin hyvässä kuin pahassa.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 2 Average listal rating (3 ratings) 5.3 IMDB Rating 7.4
5.11.2017

Varhainen äänielokuva unohdetulta juutalaiselta koomikkoparilta. Kaksikko laulelee absurdeja lauluja, steppaa ja heittää uskomattomia puujalkoja naama peruslukemilla sellaisen 10 minuutin ajan. Mieleen tuli Beckett: Mercier & Camier, Godota odottaessa... Pinnalta katsoen muutamalla otolla toteutetussa teoksessa ei ole mitään ihmeellistä, mutta tarkemmin katsottuna on tämä aikaansakin nähden varsin kummallinen filmitallenne.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 3 Average listal rating (2 ratings) 9 IMDB Rating 8
5.11.2017

Emile de Antonion loistava dokumentti. Joseph McCarthy kavereineen ajaa itsensä täyteen umpikujaan vittuilemalla väärille miehille ja käyttäytymällä muutenkin kuin täysi despootti. Historiaa filmikameran edessä. Nykyaikana elokuvassa nähty poliittinen retoriikka ei hetkauttaisi enää ketään eikä kukaan järkyttyisi McCarthyn toiminnasta, vaan hän olisi kansansankari nimenomaan öykkäröintinsä takia.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 4 Average listal rating (2 ratings) 3 IMDB Rating 5.7
4.11.2017

Huipensin kauhupyhäinpäivän hongkongilaiseen kauhukomediaan. Arkkitehdin perhe muuttaa pomolta työasunnoksi saatuun kartanoon, joka paljastuu kummitusten valtaamaksi. Filmi alkaa lupaavasti, mutta jää tuhnuksi, kun turhan monta kertaa nähdyt henkiolennot, taolaiset papit sun muut tulevat sekoilemaan epäinspiroivalla tavalla. Tai ainakin pappi esittelee itsensä taolaiseksi, vaikka seuraavissa kohtauksissa höpöttää jotain Buddhasta. Syytän tekstityksiä. Suurimmat mitä vittua -hetket aiheuttaa aaveiden sijasta perheen idiootti vävypoika, joka aidon hongkongilaiseen tyyliin perustelee date rape -yrityksenkin palveluksena mielitietylleen.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 4 Average listal rating (5 ratings) 8 IMDB Rating 6.1
4.11.2017

Tämä oli paras katsomistani kauhupäivän elokuvista. Alastomia japanilaisia naisia sidotaan BDSM-hengessä, salamanterit, etanat ja muut elikot saavat kiipeillä ihmisvartaloilla, japania käytetään kirjoitetussa muodossa kuvakompositioissa hieman Peter Greenawayhin verrattavalla tavalla. Nimi viittaa runollisen nihilismin merkkiteokseen, joka on inspiroinut alkuperäisiä surrealisteja. Minulla ei ole aavistustakaan, mikä on kaikkien kuvien konteksti, mutta ne ovat kauniita ja puolituntinen vierähtää nopeasti.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 44 Average listal rating (28 ratings) 5.4 IMDB Rating 5.2
Blood Diner (1987)
4.11.2017

Kauhupyhäinpäivä jatkuu.

Haluaisin kovasti arvostaa Blood Dineria. Siinä on esimerkiksi kohtaus, jossa munapussikalsareillaan hilluva Leningrad Cowboy joikaa no wave -vaikutteista tanssimusiikkia pantomiimihevosen ja natsikitaristien kanssa.Filmi kertoo kahdesta idiootista veljeksestä, jotka pitävät säilöttynä purkissa sarjamurhaajasetänsä aivoja. Aivot osaavat jostain syystä kommunikoida. Setä vaatii, että vegetaristiravintolaa pitävät veljekset tappavat nuoria naisia ja rakentavat sopivista ruumiinosista vuosimiljoonia vanhalle pahalle jumalattarelle uuden kehon, johon syntyä. Rituaali huipennetaan uhraamalla neitsyt. Ylijäämäosat syötetään ravintolan asiakkaille vegespesiaaleina.

Valitettavasti elokuva ylittää rajan, jonka jälkeen reipas komediallisuus muuttuu liian itsetietoiseksi yritykseksi tehdä shlockia. Kokonaisuus on kreisiyden tähden turhan sekavaksi kirjoitettu, kun sen pitäisi olla karsitumpi ja tahdin kiivaampi. Muuten kysymyksessä olisi klassikko. Tyylin sarjakuvamaisuus naurattaa paikoin (samoin radiokuuluttajan repliikki: "Tappajan tiedetään liikkuvan lihaveitsi yhdessä kädessä ja genitaalit toisessa."), mutta elokuvassa tapahtuu liian paljon, jotta sen eri osaset sopisivat yhteen (heh). Erikoinen ja katsomisen arvoinen tapaus silti, en ole hetkeen nähnyt mitään näin oikean elokuvan tekemiseen liittyvistä säännöistä piittaamatonta ja transgressiivista. Kaiken naisiin kohdistuvan väkivallan ja Tex Averyn piirrettyjä muistuttavan spedeilyn ohella on hyvä huomata elokuvan ohjaajan olleen vähemmistöön kuuluva nainen, jonka koko ura on koostunut tällaisesta tavarasta. En muista nähneeni tätä elokuvaa koskaan, kun parhaita naisohjaajien töitä luetellaan. You go, girl!
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 4 Average listal rating (5 ratings) 4.6 IMDB Rating 6
4.11.2017

Pyhäinpäivän kunniaksi katson kauhuelokuvia, joita minulla on ollut jo pidempään varastossa. No niin.

Ei olisi kehnompaa alkua voinut olla. Tylsä Hammer-tyylinen japanilainen vampyyripätkä on 80-minuuttisenakin ylipitkä yksinkertaisten juonta kuljettavien kohtausten venyessä kymmenminuuttisiksi tunnelman nimissä. Valitettavasti tekijöillä ei ollut Hammer-studioiden veroista visuaalista silmää paria alkupään kohtausta lukuun ottamatta, joten tunnelmakin on hakusessa. Visuaalisesti hienoimmat ideat on käytetty jo ensimmäisissä kohtauksissa. Elokuva on myös 70-luvun japanilaiseksi elokuvaksi todella kesy, toisin sanoen siitä näkee sen olevan Tohon tuotantoa ennen Hausua. Vampyyrilla on kyllä hyvä meininki juostessaan muina miehinä lasin läpi.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 676 Average listal rating (414 ratings) 8.2 IMDB Rating 8.4
A Separation (2011)
4.11.2017

Ero on kamaridraaman mestariteos, joka on ennen kaikkea käsikirjoitettu ja näytelty loistavasti, kuin seuraisi hieman trillerimäiseksi kirjoitettua Bergmania Iranissa. Jokainen kohtaus tuo elokuvan yhteiskunnallisuuteen ja dramaturgiaan uuden sävyn. Päähenkilöt ovat elokuvan lopussa aivan eri ihmisiä kuin alussa myös katsojan mielestä, eivät vain keinotekoisen draaman vuoksi. Se, mikä alkaa perheenjäsenten välienselvittelynä, kasvaa rajojensa ulkopuolelle yhteiskunnan kattavaksi onnettomuudeksi, jossa keskiluokka ottaa jälleen omansa hyväksikäyttämällä toisten suoraselkäisyyttä. Lopulta mukana ovat niin tuomarit, opettajat kuin kylänmiehetkin. Taustalla jurnuttavat uskonnon ja tapakulttuurin kysymykset, jotka ovat osaltaan rakentamassa ongelmia. Katsojan tunteiden vuoristorataa vastaa pariskunnan tyttären suhtautuminen vanhempiinsa. Elokuvan loppu implikoi, että tytär kertoo vanhempiensa eroa hoitavan tuomarin kysymykseen muutakin kuin pelkän yksinkertaisen vastauksen.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 207 Average listal rating (118 ratings) 7.5 IMDB Rating 7.6
Leviathan (2014)
3.11.2017

Leviathan on paras näkemäni ohjaajansa teos, koska jättää arthouse-jumittelut vähemmälle ja keskittyy tarinaan konstailuitta. Jatkuvasti dokaavat kyläläiset eivät ymmärrä pahan olemusta pistäessään hanttiin paikkakunnan pormestarille, joka on antipodi virkaveljelleen Super Typhoonista. Byrokratia kansalaisen ja eliitin välillä pitää huolen siitä, että koneiston rattaita ei rasvata. Elokuva on vaara nähdä liian suoraan metaforana Putinin hallinnosta, vaikka sillekin irvaillaan. Mielestäni Leviathanissa on enemmän kyse venäläisyydestä ja maan historiasta yleensä – kansan ja eliitin välisestä syvästä juovasta, joka on ollut olemassa aina; uskonnon siunaamasta suhtautumisesta auktoriteetteihin, joilla on aina ollut paljon tekemistä fasismin kanssa. Teos on hiukan liian ylipitkä. Toimi silti hyvin, koska arthousea harrastamattomat katselukumppanitkin jaksoivat tapittaa elokuvan alusta loppuun mielenkiinnolla. Naurahdin päähenkilön "vittu mitä paskaa" -henkiselle suhtautumiselle elokuvan symboliseen opetukseen, josta teoksen nimi tulee.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 4428 Average listal rating (2745 ratings) 7.8 IMDB Rating 8
Black Swan (2010)
3.11.2017

"Oletko neitsyt? Kai olet nussinut? Annan sinulle kotiläksyksi runkkaamista." – Ei Tinto Brass vaan balettimestari Vincent Cassel oppilaalleen.

Onko edellinen kenenkään mielestä muuta kuin tahattoman koomista replikointia, joka pyrkii halpaan shokeeraukseen? Nauroin ääneen, vaikka kohtauksen on tarkoitus olla päähenkilön kannalta järkyttävä. Hyvän ja pahan mustavalkoinen dualismi sekä protagonistin kuupan sekoamisen visualisointi harhanäyillä on mielestäni käsitelty tarpeeksi monta kertaa ei vain elokuvan vaan tarinankerronnan historiassa. Alakoulutason kerronnalliset kikat eivät miellytä. Pimeys tarkoittaa käsikirjoittajille sitä, että käyttää kerran LSD:tä ja tekee mieli panna. Positiivista elokuvassa on kuvaus valtaa käyttävän miehen sikamaisuudesta, mutta en toisaalta voi olla miettimättä, onko näyttelijättäret laitettu sen vuoksi kameran eteen tekemään omalta kannaltaan turhan epämukavia asioita. Aronofsky tekee omaa, hyperaktiivista cinemaansa, jolle on oma yleisönsä. Kieltämättä 16 mm filmi on jälleen hemmetin komean näköistä. Tämä ei vain ole minun juttuni sitten yhtään.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 697 Average listal rating (452 ratings) 6.6 IMDB Rating 6.9
Creepshow (1982)
2.11.2017

Ihan viihdyttäväksi pettymykseksi osoittautuneessa Romeron episodielokuvassa on ylipitkä, misogynistinen ja keskinkertainen jännäri paviaanista laatikossa, Leslie Nielsen psykopaattina, Stephen Kingin banjon ja sukurutsan tuoksuinen roolisuoritus maalaisjunttina sekä erikoinen isänpäiväkakku. Torakoita vilisevä jukeboksi on kuva, jota surrealistit olisivat rakastaneet.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 0 Average listal rating (2 ratings) 6 IMDB Rating 7.3
25.10.2017

Dokumentti natsi-Saksan elokuvateollisuudesta tiputtelee elokuvantekijöiden ja filosofien nimiä. Sanotun todellinen merkitys ei välity, jos katsojalta ei löydy elokuvataiteen harrastuneisuutta, mikä on outoa, koska pohtivaiselle cinefiilille Hitler's Hollywood antaa yllättävän vähän ajateltavaa. Sen tuntuu huomioivan teos itsekin keskittyen minuutti toisensa perään näyttämään pätkiä ajan tunnetuimmista elokuvista. Näytteet ovat toki kiinnostavaa katsottavaa, vaikka eivät tee kokonaisuudesta onnistunutta. Toteutustapa huutaisi henkilökohtaisempaa esseismiä, mutta sitä ei saada. Kertojaäänelle käsikirjoitetut sanankäänteet ovat runollisessa mahtipontisuudessaan paikoin tahattoman koomisia.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 0 Average listal rating (1 ratings) 6 IMDB Rating 6.4
Winnie (2017)
23.10.2017

Päivän riuskan haravoinnin jälkeen oli hyvä katsoa mieltä nostattava dokumentti. Poliittisesti tärkeä ja kiinnostavia arkistokuvia ja haastatteluita sisältävä, valitettavasti analyysin osalta lapsipuolen asemaan jäävä filmi siitä, kuinka vallanhimoiset ukkelit antoivat persettä kapitalismille ja heittivät likaisen työn tehneen naisen rekan alle, niin kuin tapana on.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 39 Average listal rating (30 ratings) 5.8 IMDB Rating 6.5
20.10.2017

Nuori ja lupaava lääkäri tekee välinpitämättömyyttään virheen, jonka vuoksi nuori maahanmuuttajatyttö kuolee. Naisen nimi on tuntematon. Sitä sankarittaremme lähtee selvittelemään ja törmää vaelluksellaan kaikenlaisiin ranskalaisen työväenluokan kurjuuksiin. Ristiriitaisia tunteita herättävä draama kertoo länsimaisen keskiluokan välinpitämättömyydestä, mutta tuntuu lopussa kiittelevän päähenkilöä siitä, että hän on oppinut haistelemaan pierujaan ja jakamaan armeliaisuuttaan vähempiosaisille. En ole aivan varma onko tarina tarkoitettu koomisen raivostuttavaksi sarkasmiksi. Jos on, tämä on tavallaan mestariteos. Jos ei... yh.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 930 Average listal rating (552 ratings) 7.2 IMDB Rating 7.2
18.10.2017

Uusintakatselu. Nyt, erityisesti kolmannen kauden nähtyäni, ymmärrän paremmin niin elokuvan rytmin kuin mitä se yrittää tehdä. Tämähän on kammottava, varomattoman katsojan tunnetasolla paskaksi runteleva elokuva pikkukaupungin ydinperheen sairaalloisuudesta. Dysfunctional family -alagenressä on harvemmin ollut Palmerien kaltaista flipannutta mutta samalla todelliselta tuntuvaa yksikköä.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 25 Average listal rating (18 ratings) 6.4 IMDB Rating 7.9
17.10.2017

"Oh mr. Jeffries the shit it come out of my ass!"

Yllättävän kivutonta katsoa. Puolitoistatuntinen kokoelma pelkkiä pois leikattuja kohtauksia. Osa niistä auttaa ymmärtämään entisestään sarjan keskusperheiden dynamiikkaa. Osa taas on selvää throw-away-tavaraa, jonka tehtävä on lähinnä syventää tuttuja sivuhahmoja. Nämä kohtaukset eivät ole keskustarinalle oleellisia mutta kiehtovia silti. Ja sitten mukana on Chris Isaakin nyrkkeilyottelu junttisheriffiä vastaan, mikä muistuttaa enemmän kuin hiukan They Liven nyrkkimatsista. Ennen kaikkea Bowien juttujen poistamista pidän järkevänä – varsinaisessa Fire Walk With Me -elokuvassa tämän saapuminen Philadelphiaan on toteutettu paremmin ja sarjan jatkon kannalta kiinnostavammin. En pidä tätä elokuvana, joten jätän tähdittämättä.
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1681 Average listal rating (1048 ratings) 8.2 IMDB Rating 8.9
Twin Peaks (1990)
22.8.–16.10.2017

Olen nähnyt Twin Peaksin kokonaisuudessaan edellisen kerran lapsena. Tuolloin minulta taisi jäädä välistä yksi tai kaksi jaksoa. Sen jälkeen olen yrittänyt lukuisat kerrat saada näitä kahta kautta katsottua uudelleen, mutta toisen kauden jälkipuolisko on yksinkertaisesti niin hapokas, etten ole pystynyt, en saatana millään.

Nyt katsoin kaverin tyttöystävän kanssa kaikki. Viimeiset kolme osaa katsoimme tänään. Taso laskee kuin lehmän häntä välittömästi sarjan luultavasti parhaan jakson jälkeen eikä nouse ennen kuin Cooper laittaa puvun takaisin päälle. Tämä tarkoittaa noin kymmentä jaksoa typerää ja yhdentekevää paskaa. Siitä huolimatta ensimmäinen kausi sekä toisen kauden alku ja kaksi viimeistä jaksoa, etunenässä Lynchin ohjaamat jutut, estävät koko sarjaa valumasta viemäriin. Joten annan niiden tasokkuudesta ja nostalgiasta johtuen näinkin paljon tähtiä.

Seuraavaksi: keskiviikkona elokuvan uusintakatselu ilman nostalgian silmälaseja. Uskon pitäväni siitä enemmän kuin aiemmin.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 5 Average listal rating (5 ratings) 5.6 IMDB Rating 5.4
Mad Foxes (1981)
2.10.2017

Unohdin katsoneeni tämän votkahuurussa joskus aamuyöllä. Yritin parhaani kiinnittääkseni siihen jotain huomiota, mikä oli aika helppoa, koska olin suuren osan ajasta ainoa, joka oli valveilla katsoakseen tätä. Elokuvan hurjasta maineesta huolimatta pätkä jäi hiukan löysäksi. Parhaat palat ovat olleet arvosteluista tiedossa jo ajat sitten, joten vaikka teos etenee suht rivakkaa tahtia, ei se pystynyt yllättämään niin makoisasti kuin voisi kuvitella. Tai sitten olen vain vuosien mittaan jo niin turtunut eksploitaatiolle, että elokuva saa yrittää ankarammin, jotta se saisi minusta irti enemmän kuin hymähdyksen. Hyvää fetisismimeininkiä, päähenkilö on moraalisesti kuvottava ilmestys, natsi räjäytetään istuessaan paskalla.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
27.9.2017

Nimen osoitteessa nainen istuu peilin ääressä, kampaa hiuksiaan ja laittautuu. Aavemainen ympäristö koostuu lähinnä iltahämärässä hohtavista punaisista lampuista ja verhoista ikkunan edessä. Kuten moni muukin tämän kokoelman lyhytelokuvista, filmi on kiinnostavampi tympäisevä pianoääniraita hiljennettynä ja omien musiikkien kanssa katsottuna.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
27.9.2017

Polkupyöräpooloa esittelevä lyhytfilmi. Useamman vuoden aikana kuvattua mustavalkoista ja värillistä materiaalia on leikattu yhteen. Lopputulos on ehjä kollaasitekniikkaa esittelevä teos, jossa ei ole kuitenkaan muuta mielenkiintoista.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1 Average listal rating (2 ratings) 7.5 IMDB Rating 6.3
27.9.2017

Otsikon mukaisesti teoksessa seurataan kirjaimellisesti askel askeleelta puunkannon muuttumista naisen pääksi. Kuin La belle noiseusessa kamera tulee jokaisen työvaiheen lähelle taltalla hakkaamisesta lakkaamiseen keskittyen kuvanveistäjän käsiin ja kasvoihin.

Kun filmi onnistuu välittämään työnteon jokaisen askeleen niin, että katsojasta todella tuntuu, että hän ymmärtää millaista vaivaa teoksiin tarvitaan, on filmi osunut napakymppiin. Teos on ulkoisesti vaatimaton, mutta se on yksi oleellisimmista taiteilijan työtä kuvaavista elokuvista, jonka olen nähnyt. Kilkuttavan pianoääniraidan sijasta suosittelen mieluummin omaa musiikkia.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1 Average listal rating (2 ratings) 5.5 IMDB Rating 5.8
Haiti (1938)
27.9.2017

Haiti on vähiten kiinnostava amatöörikiekon elokuva, matkafilmi. Kamera tallentaa paikalliselämää ja suurkaupungin vilinää maailman onnettomimmassa saarivaltiossa. Antropologisena dokumenttina pätkä on siedettävä. Musiikit ovat pääasiassa Erik Satieta.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 10 Average listal rating (10 ratings) 5 IMDB Rating 5.6
27.9.2017

Children's Party on aloitusteos kokoelmalle valitulta lapsitrilogialta. En ole viitsinyt laittaa kaikkia niitä tähän listaan. Kolmikko edustaa selvästi tietoisesti avantgardeinta puolta kokoelmasta ja yhdistää kollaasitekniikalla erilaista tekijänsä kuvaamaa materiaalia ja hylättyjä arkistofilmejä. Esimerkiksi opetusfilmi taivaan tähdistä, veitsenheitto-show ja lastenjuhlat editoituvat yhteen ohjaajan päänsisäistä rytmiä noudattaen.
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 4 IMDB Rating 5.3
27.9.2017

Tämä merkintä saa toimia vastineena kokoelmalta löytyville Stewartin keskiluokkaisen perheen kotifilmeille, joita isä Archie Stewart tallensi vuosina 1935–1939. Kiekolle on valikoitunut neljä yhteen leikattua filmikelaa perheen arkistoista. En tiedä onko IMDB:n jostain syystä ainoaksi Archie Stewartin ohjaamaksi teokseksi nimeämä Early Amateur Sound Film yksi mukana olevista klipeistä vai ei. Perhe poseeraa kameralle, mutta Archie käyttää kameraa myös merkkihetkien tallentamiseen. Hän seuraa kuinka lapset leikkivät, yksi tyttäristä oppii vähän kerrassaan lukemaan ja toinen soittaa pianoa. Archie kuvaa myös isovanhempien kanssa tehdyn uimareissun merenrannalla eräänä jouluna. Kuvista aistii, että Stewart on halunnut pysäyttää ajan, tallentaa kaikkien perheenjäsenten kasvot ikuisiksi ajoiksi filmille. Muutama pätkä on Archien kokeiluita uusilla kuvausputkilla ja filttereillä, joista näkee tekijän selvästi suunnitelleen monien kuvien visuaalista ilmettä. Osa materiaalista on mustavalkoista ja osa värifilmiä, mutta lopputulos on kauniin crispy jopa DVD-laadulla. Iso osa viehätystä on nähdä kuinka erilaisella luontevuudella ihmiset suhtautuivat kameraan ennen 2010-luvun digitaalista ja esiintymään ehdollistavaa ylitarjontaa.
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 2 Average listal rating (3 ratings) 5.7 IMDB Rating 5.4
27.9.2017

Päivä Santa Fessä on jo selvästi pidemmälle viety kokeilu. Mokumentaarinen yleisilme yrittää olla pienimuotoinen kaupunkisinfonia. Kamera tallentaa joutilaisuuden, kaupungin lapset ja sateen. Eräänlainen päähenkilö on humoristisesti ihmisten kanssa kommunikoiva ja kylttien mukaan suunnistava aasi.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1 Average listal rating (2 ratings) 7 IMDB Rating 6.1
27.9.2017

Elizabeth Woodman Wright tallensi dokumentaarisesti maatilan elämää perheensä kesälomilla. Kameran asettelu, kolmijalan käyttö ja Woodman Wrightin kuvarajausratkaisut osoittavat harrastuksekseen kuvanneella kotirouvalla olleen tavattoman elokuvallinen silmä. Rouvan poika on sittemmin kertonut äidin esimerkiksi seuranneen vuodenaikojen vaihtumista elokuvaaminen mielessä.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
27.9.2017

Katselin aikani kuluksi Unseen Cinema -kokoelman levyn numero 6: Amateur as an Auteur. Kiekko sisältää siis kotivideoita ynnä muuta harrastelijafilmiä, joissa on kokeileva tai vahingossa dokumentaarinen luonne. Outsider-elokuvaa siis.

Kiekon aloittaa joukko varhaisia äänielokuvan testifilmejä, jotka on kuvannut Theodore Case. Filmeissä kokeillaan erilaisten äänien ulottuvuuksia ja mikrofonin toimintaa korkeilla ja matalilla äänialoilla. Hämmentävää on kirkkaus, jolla katsoja saa äänistä selvää näinkin vanhassa koemateriaalissa.

Satsissa oli sekalainen joukko Casen filmejä, joista vain yksi on saanut erillisen merkinnän IMDB:hen, luultavasti siksi että se on näistä äänitesteistä Yhdysvaltain elokuvarekisteriin ikuisesti säilytettäväksi valittu. Lyhärissä mies laulaa ankan kanssa duettoa.
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 105 Average listal rating (45 ratings) 7.8 IMDB Rating 7.7
26.9.2017

Katsoin normaalin leikkauksen, en Japani-versiota. Mondo-dokumentissa on luultavasti ideana näyttää kuinka Yhdysvallat on läpikotaisin väkivaltainen kansakunta. Lopputuloksena on yksi kollaasitekniikan mestarinäytteistä filmin liikkuessa kuumeisesti eteenpäin poliitikkojen salamurhista sarjamurhaajiin. Joukkoon mahtuu koomisen totista kertojaääntä, paljon arkistomateriaalia, haastatteluita ja muutama oletettavasti lavastettu filminpätkä, joita on kuitenkin verrattain vähän. Elokuva herkuttelee parhaimmilla filmille tallennettuilla surmilla näyttämällä niitä uudestaan, usein hidastettuna. Tämä on kieltämättä yksi viihdyttävimmistä aihepiirin tuotoksista ja vailla minkäänlaista tyhjäkäyntiä, mutta iloni saattaa osittain johtua siitä, että olin katsoessani aika päihteissä.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 164 Average listal rating (82 ratings) 7 IMDB Rating 7
24.9.2017

Southern gothic -kasvutarina kauniisti ja kivuliaasti. Neuroottisia, tuskaisia, välinpitämättömiä tunteita. Ydinkokeita ja ydinperheitä, myyttisiä hahmoja ja lapsenmurhaajia. Erinomainen elokuva.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 91 Average listal rating (127 ratings) 7.2 IMDB Rating 7
Mother! (2017)
23.9.2017

Metafora on niin tuskallisen ilmiselvä, että se tuhoaa jännityksen ja sitä myötä koko elokuvan. Onneksi sentään katselukumppanini pystyi näkemään tämän muuna kuin Raamattu-viittauksien kimarana eli kuvauksena narsistisesta parisuhteesta. Lopussa oleva esteettinen vyörytys on elokuvateatterissa vaikuttava mutta pohjimmiltaan merkityksetön ja alentuu Unelmien sielunmessusta tuttuun yritykseen shokeerata ilmiselvimmillä keinoilla. Miellyttävää on elokuvan kuvaaminen filmille. Javier Bardem on osassaan niin hyvä kuin voi olla, Jennifer Lawrence taas valitettavan epäkiitollisessa roolissa. Äiti maa ja Jumala -jutut ovat liian new agea ateistille. Ei uusintakatseluarvoa.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 102 Average listal rating (59 ratings) 6.8 IMDB Rating 7.2
Barbara (2012)
23.9.2017

Valitettavan yliarvostettu elokuva, mutta onnistunut luodessaan tunnelmansa ilman alleviivauksia. Itä-Saksan ankeus tulee esiin satunnaisina ruumiintarkastuksina ja ilmiantoina ihmisten normaaleiden askareiden keskellä. Nina Hoss on pääroolissa erinomainen. Barbara kaatuu siihen, että se yrittää luoda päähenkilön tekojen ja tämän vastuuntunnon välille ristiriidan, mutta loppujen lopuksi kaikki ratkeaa hieman turhan helposti ja todelliset moraaliset kysymykset jäävät käsittelemättä. Elokuva koostuu lähinnä polkupyöräilystä ja tunkkaisissa huoneissa käydyistä keskusteluista, joten sitä voi olla aiheellista pitää myös tylsänä.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 128 Average listal rating (65 ratings) 7.1 IMDB Rating 7.3
22.9.2017

Voiko tylsyyteen kuolla?

Rikkaat akateemikot harmittelevat 100 minuutin ajan, kun on vaikeaa myydä valtava kartano ja miljoonien arvoinen omaisuus. Sen lisäksi nuorisossa on tulevaisuus, vaikka nämä kokisivat etuoikeudekseen olla välittämättä historiasta tai taiteesta.

Suomi-DVD:n sisäkannessa oleva vertaus Éric Rohmeriin on haudalle kusemista.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 267 Average listal rating (153 ratings) 6.7 IMDB Rating 7
16.9.2017

Kärpästen herra on luultavasti heikoin lukemani opus, jonka perusteella on saatu Nobelin kirjallisuuspalkinto. Nuortenkirja häviää rikkaudessa esimerkiksi Astrid Lindgrenin vastaaville. Sen allegoria on raskas ja kulunut. Epäuskottavuudellakin on rajansa, vaikka kuinka tarkoitus olisi vain välittää kärjistetty sanoma. On ehkä korkealentoisen tuntuista ajatella, että ihminen on ihmiselle aina pohjimmiltaan susi, mutta sosiologiset tutkimukset ja moderni psykologia osoittavat, ettei näin yksiselitteisesti ole. Kaikki historiaan jääneet katastrofitilanteet, joissa ihmiset ovat auttaneet toisiaan, todistavat toisin. Lajimme on kykenevä niin tallomaan muita laivojen upotessa kuin auttamaan toisia lentokoneen tiputtua vuoristoon.

Kun yhteisöt romahtavat, kyse on lukuisista eri muuttujista. Pienten poikien heimon vertaaminen (sotaa käyvään) yhteiskuntaan ontuu, koska kyseessä ovat kokoluokaltaan ja järjestelmiltään erilaiset yhteisöt, jotka toimivat eri säännöillä. Toisin sanoen kyse on nolostuttavasta sössöstä, jonka sanoma on jotain demokratian puolustamisen ja yleisen jeesustelun väliltä. Alkukantaisuuden rinnastaminen puoliraa'an lihan syömiseen ja petomaisiin ugalabugalatansseihin on tyypillisen englantilaisella tavalla ylimielistä.

Tämä näkemys kirjasta sopii myös yksi yhteen Lord of the Fliesiin elokuvana. Sen lisäksi joutuu katsomaan lapsia, jotka eivät osaa näytellä, ja amatööritason teknistä osaamista.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
16.9.2017

Entinen nyrkkeilijä on ryhtynyt buddhalaiseksi papiksi, joka pitää Tokiossa viskibaaria ja yrittää auttaa rikoksia tehneitä ja omaisensa menettäneitä heidän henkisissä kamppailuissaan. Kohtaukset ovat hitaita ja pitkiä perustuen lähinnä nyrkkeilijän käymiin dialogeihin ja monologeihin. Otoksissa on vahva tyylittelyn ja lavastamisen maku. Valitettavasti kokonaisuus jää summaansa pienemmäksi, ekstaattisesta totuudesta vajaaksi, vaikka dokumentti on oikein viihdyttävä. Hienoimmassa jaksossa pappi kohtaa isänsä menettäneen arjen filosofin, joka kokee harteillaan painavan vastuun, koska hän on nyt suvun ainoa mies.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
14.9.2017

Herzogin dokumentti on sirpaleinen kuin Internet-kulttuuri, mutta ei sisällä aiheesta jotain tietävälle paljonkaan uutta. Kiinnostavimpia olivat hakkerointia ja netin alkuaikoja käsittelevät episodit. Ohjaaja onnistuu luomaan keskinkertaisimmillaankin viihdyttävää jälkeä. Taitaa olla silti niin, että Grizzly Manin ja Bad Lieutenantin jälkeen Herzog tukehtui omaan manerismiinsa ja tuli liian tietoiseksi omasta mediapersoonastaan, jotta hänen elokuvansa voisivat enää olla merkittäviä. Samana vuonna valmistunut tulivuoridokumentti kiinnostaa silti.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 98 Average listal rating (58 ratings) 8.7 IMDB Rating 0
22.5.–4.9.2017

Sarja siitä, kuinka David Lynch käy kahvilla Monica Belluccin kanssa.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 12 Average listal rating (6 ratings) 6.7 IMDB Rating 7.4
Rapture (1965)
2.9.2017

Teini-ikäinen ja ilmeisen mielenterveysongelmainen tyttö luulee variksenpelättimensä muuttuneen Dean Stockwelliksi. Fellinin käsikirjoittajan näkemys Bergman-elokuvasta, ohjaajana mies, joka teki Shaftin Afrikassa, Liekehtivän tornin ja 70-luvun King Kongin. Lopputulos on hyvin epätavallinen, pessimistinen kasvutarina. Kertomuksena aikuisen miehen ja alaikäisen välisestä suhteesta ei elokuvaa voitaisi tällaisessa muodossa enää tehdä. Kuvaus on huippuluokkaa, samoin Deleruen musiikki.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 58 Average listal rating (21 ratings) 7.6 IMDB Rating 7.4
Medium Cool (1969)
2.9.2017

Medium Coolista on kirjoitettu, että vaikka siinä on heikko juoni, se on merkittävä poliittisesti. Ei Haskell Wexler ole lähtenyt tekemään "juonta" – jos toteaa ettei elokuvassa ole vetävä juoni, ei ole ymmärtänyt teosta ollenkaan; on etsinyt jäätä hiekka-aavikolta. Kaikki mikä elokuvassa tapahtuu on alisteista sen tematiikalle ja sen tavalle kyseenalaistaa elokuvallisuuden rajat. Juoni on kehikko. Kaikki on tarkasti äänen ja kuvan suhteen suunniteltua, tallennettua ja editoitua. Teos luo skarveillaan kahden poikkeuksellisen kuvan välillä mielikuvan fiktion ja faktan rajankäynnin rikkoutumisesta. Tuntuu vaara ja Godard-vaikutteet. Tämä on oikeaa Yhdysvaltain uutta aaltoa, ei Bonnie ja Clyde.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 389 Average listal rating (262 ratings) 7.4 IMDB Rating 8.1
31.8.2017

Lähestyvän juhlakauden kunniaksi oli hyvä katsoa kuinka Roope Ankka pelastaa Mikki Hiiren joulun. Jos olet aina halunnut nähdä, kuinka Charles Dickensin joulutarina kerrotaan kyllästyttävän yksitotisesti mutta höystettynä Hessu Hopon kaatuilulla, tämä on tehty sinulle.
Lamourhaaja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Load more items (73 more in this list)

Tästä ikuisuuteen kestävä elokuvapäiväkirja, jolle tulee toinen osa sitten, kun tässä on tarpeeksi merkintöjä. Tähän voi tulla elokuva kuukaudessa tai sitten kymmeniä elokuvia kertarysäyksellä. Aloitettu 29.3.2017.

Added to
Related lists

Watched in 2011
158 item list by apc 53
25 votes 1 comment
Elokuvapäiväkirja 2017
298 item list by Tumppi
29 votes 101 comments
Elokuvapäiväkirja 2011
204 item list by Winters
37 votes 4 comments

View more top voted lists

People who voted for this also voted for


More lists from LamourhaajaComments

Posted: 4 months, 2 weeks ago at Jul 27 13:40
Ei ihme, että R&A-festarien hipsteri-liberaali-yleisö kuulemma intoutui pikkuvarpusten mukaan räyhäämään Elle-näytöksen päätteeksi "millaista paskaa" elokuva on... Ajan henki, anna armoa...
Posted: 4 months, 2 weeks ago at Jul 27 22:55
Surullista kuulla, jos näin on. Elokuva osui maaliinsa siis. Voin kyllä kuvitella, että kyseisen elokuvan inhoaminen yhdistää niin liberaalit kuin umpikonservatiivit. Mikä on omasta mielestäni ihan virkistävän elokuvan merkki. Mutta Suomihan on pikku-Amerikka. Ranskassa Elle palkittiin vuoden parhaana elokuvana.
Edit: 4 months, 2 weeks ago
Posted: 4 months, 2 weeks ago at Jul 31 14:04
Kyseisessä näytöksessä olleena en huomannut tällaista käytöstä, mutta en toki jäänyt salakuuntelemaan satojen kanssakatsojien käytäväkeskusteluja.
Posted: 4 months, 2 weeks ago at Aug 1 11:02
Itse en mainitussa esityksessä paikalla ollut, mutta tällaisesta eräs työtoverini raportoi keskusteltuamme elokuvasta ennen Orionin Elle-näytöstä.
Posted: 3 months ago at Sep 16 1:31
Monia hyviä pointteja Kärpästen herrasta.
Posted: 2 months, 3 weeks ago at Sep 24 12:37
Mukava kuulla. Vittumaisen huono filmi.
Posted: 3 weeks, 4 days ago at Nov 19 23:27
Black Swanin katsoin itsekin hiljattain ja häiritsevän paljon toistui samoja elementtejä mitä Satoshi Konin Perfect Bluessa (vaikka Aronofsky väittääkin, ettei ole ammentanut esikuvaansa siitä). Jos et ole jälkimmäistä nähnyt, niin suosittelen, mielestäni kyseisen ohjaajan paras teos.
Edit: 3 weeks, 4 days ago
Posted: 2 weeks, 1 day ago at Nov 29 14:16
Kiitos kommentista. Perfect Blue on ainoa Kon, jota en ole katsonut. En tiedä mistä syystä jäänyt väliin, mutta joskus vielä otan sen asiakseni.

Post comment


Insert image

drop image here
(or click)
or enter URL:
 link image?  square?

Insert video

Format block