Join Listal here 
Existing members 
Login here 
Join Listal to create lists, share images, get recommendations and much more
Avatar
Added by Fantômas

on 29 May 2010 05:47

1
682 Views No comments

Books read in 2010

Choose file... or enter url:
Sort by: Showing 28 items
People who added this item 229  Average listal rating (109 ratings) 8.3  IMDB Rating
1. Fear and Loathing in Las Vegas: A Savage Jou... - Hunter S. Thompson
Hieno kirja, jopa parempi kuin elokuva. Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa on sekoitus itse kirjailijalle tapahtuneita tapahtumia, fiktiota sekä roimaa 70-lukulaista psykedeliaa. Kaikki tapahtumat kuvaillaan varsin yksityiskohtaiseti, niin että lukija tuntee olevansa osa saastaisen, 50-lukulaisen Las Vegasin ihmismassaa. Myös ronski kuvitus auttaa tässä asiassa. Tosin välillä Thompson tuntuu - tosin gonzojournalismin tyylille ominaisesti - jättävän pääaiheen täysin huomiotta. Kirja on varsin meskaliinin ja hapon katkuinen, mutta ei silti ole mitään tajunnanvirtaista huumesohellusta (mihin on niin helppo keskittää voimavaransa), vaan ihan tajuttavasti etenevää tarinaa, jota lukee erittäin mielellään.
Fantômas's rating:

People who added this item 244  Average listal rating (129 ratings) 8.2  IMDB Rating
2. Perfume: The Story of a Murderer - Patrick Suskind
Kiinnostuin tästä kirjasta alunperin siksi, koska se oli vaikuttanut Nirvanan Scentless Apprentice-kappaleeseen. Ja kannatti. Välillä kirjan luku jäi vähemmälle, mutta kun oikein uppoutuu yli-inhimillisen parfymööri Jean-Baptiste Grenouillen elämään, voi kulua yli sata sivua tuosta vaan. Juoni keskittyy vähemmän itse neitsyeiden tappamiseen kuin mitä luulin, lähinnä lopussa, mutta myös siihen johdattelevat tapahtumat kiinnostavat erittäin paljon. Suskind korostaa ihmisen väheksyttyä hajuaistia ja tekee siitä eräänlaisen keskipisteen, jonka avulla eläytyminen kirjan maailmaan korostuu entisestään. Kaiken kaikkiaan Parfyymi - erään murhaajan tarina on hyvä kirja, jonka tulen erittäin todennäköisesti lukemaan joskus uudestaan.
Fantômas's rating:

People who added this item 154  Average listal rating (88 ratings) 7.5  IMDB Rating
3. Holes - Louis Sachar
Kouluprojekti jälleen, mutta onneksi paljon parempi kuin edellinen kouluprojekti, Suden hetki. Takakansi lupaa vaikeaselkoisuutta, mutta oikeastaan koko juonen tajuaa täysin kunhan vain osaa erottaa menneisyyden nykyhetkestä. Henkilöhahmot ovat kiinnostavia ja kehittyvät koko ajan, varsinkin Stanley ja Zero. Muuten tarina on kyllä aika melko tylsä, vaikka punainen lanka onkin esillä.
Fantômas's rating:

People who added this item 10  Average listal rating (5 ratings) 8.8  IMDB Rating
4. Catching the Big Fish: Meditation, Conscious... - David Lynch
Harvinaisen onnistunut autobiografia Lynchiltä, joka ei kuitenkaan valota miehen uraa niin paljon kuin pitäisi. Löysin tosin Lynchistä pari uutta puolta (meditaatio, sarjakuva jne.), mutta silti kirja jäi vähän pettymykseksi, lähinnä siksi että elokuvantekoa on mukana vain vähän. Lisäksi aika ajoin kirja menee aika epätasaisessa järjestyksessä. Catching the Big Fish on silti mielenkiintoinen kirja, jota ei ainakaan pituus vaivaa, ja uskon joskus vielä harrastavani meditaatiota. Sen verran kiinnostavalta se tuntuu.
Fantômas's rating:

People who added this item 146  Average listal rating (53 ratings) 7.3  IMDB Rating
5. Naked Lunch - William S. Burroughs
Kaikin puolin hieno klassikkoteos. Alastoman lounaan tarina on todella hajanainen (joskus ehkä liiankin hajanainen), lähes silkkaa tajunnanvirtaa josta lukija saa koottua johtopäätelmänsä vasta lopussa, jossa selitellään ehkä turhankin paljon. Alastoman lounaan lyhyet tarinat ovat kerronnaltaan hienoja, vakuuttavia ja yksityiskohtaisia, tosin eroottisuutta olisi saanut vähentää. Hienointa kuitenkin on Burroughsin teoksessa se, että kappaleet voi lukea missä järjestyksessä tahansa.
Fantômas's rating:

People who added this item 53  Average listal rating (31 ratings) 7.6  IMDB Rating
6. Sin City, Vol. 7: Hell and Back - Frank Miller_II
Ehkäpä paras Sin City. Kuten muissakin osissa, juoni on tarkka ja syvä, piirrosjälki tarkkaa eikä epäselviltä ääriviivoilta aina vältytä. Kuitenkin mm. keskivaiheen surrealistinen, värillinen kohtaus ja "Sokkotreffit", eräänlainen tarina tarinassa, tuo koko sarjan uusille urille. Tälläistä ajoittaista outoutta olisi saanut harjoittaa enemmänkin. Lopetuskin on paras koko sarjassa. Kaiken kaikkiaan Takaisin helvetistä vaikuttaa hyvältä kirjatuelta koko SC-sarjalle, mutta toisaalta toivon hartaasti jatkoa.
Fantômas's rating:

People who added this item 386  Average listal rating (200 ratings) 8.2  IMDB Rating
7. Dune - Frank Herbert
Olenko yksin sen mielipiteen kanssa, että tämä kirja on yliarvostettu? No okei, yritystä toki löytyy, mutta Dyyni junnaa jatkuvasti, epäselvästi ja lukijaa liiankin hämäävästi paikallaan. Henkilöhahmot eivät herätä kiinnostusta juuri sen enempää, ehkä pieniä sivuhahmoja ja yksityiskohtia lukuunottamatta. Jaksoihan tämän lukea, eikä tämä nyt niin huono ole, etteikö kuuluisi scifi-klassikkojen listaan. Itse en vaan tätä laskisi sinne, enkä todennäköisesti palaa enää uudestaan Dyynin maailmaan.
Fantômas's rating:

People who added this item 465  Average listal rating (226 ratings) 8.5  IMDB Rating
8. V for Vendetta - Alan Moore_III, David Lloyd_XIX
Erittäin hyvä sarjakuva, joka kuvaa tulevaisuutta vieläkin julmemmin ja realistisemmin kuin elokuvaversio. Piirrosjälki on tarkasti toteutettua ja värikästä, ja se tukee hyvin Alan Mooren käsikirjoitusta, joka kulkee luontevasti paikasta toiseen. Ei tule mieleen mitään, minkä olisi voinut tehdä toisella tavalla. Sarjakuvaromaanien parhaimmistoa.

They say that there's a broken light for every heart on Broadway.
They say that life's a game, then they take the board away.
They give you masks and costumes and an outline of the story
Then leave you all to improvise their vicious cabaret...
Fantômas's rating:

People who added this item 63  Average listal rating (31 ratings) 7.6  IMDB Rating
9. Sin City, Vol. 6: Booze, Broads, & Bullets - Frank Miller_II
Hmmm. Pidin tästä hiukan vähemmän kuin edellisistä osista. Syynä on suureksi osaksi se, että pitemmät tarinat toimivat paremmin kuin lyhyet (vaikka osa muodostaa yhdessä laajempia tarinaketjuja ja osa linkittää edellisiä osia hyvin). Muuten sitä samaa, eli kekseliäs juoni sekä kelpo piirrosjälki ajoittaista epäselvyyttä lukuunottamatta. Klassikkosarjiksia.
Fantômas's rating:

People who added this item 51  Average listal rating (33 ratings) 7.8  IMDB Rating
10. Sin City, Vol. 5: Family Values - Frank Miller_II
Samanlaista materiaalia kuin edelliset: kelpo piirrosjälki, tarkka juoni, epäselvät ääriviivat. Ei mitään muutosta siis.
Fantômas's rating:

People who added this item 1  Average listal rating (1 ratings) 2  IMDB Rating
11. Suden hetki - Tapani Bagge
Kouluprojekti, eli siis minkään muun takia en tätä lukenut. Enkä olisikaan, sillä tämä on niin helkkarinmoista paskaa että pää meinasi hajota useaan otteeseen. Suden hetki on nuorisoromaani (joita on liikaa), jossa päähahmo Tomppa liittyy Susi-nimiseen ekokerhoon ja rakastuu Tanjaan. Joku tekee varsinaista Susi-ryhmää pahempia tekoja, mutta kuka? Kertoja on sekava ja juoni hyppii paikasta toiseen, siitä huolimatta että on todella, todella yksinkertainen. Henkilöhahmot jäävät erittäin yksipuolisiksi, ja kirja toistaa itseään jatkuvasti, mm. se teema, että kaksi päähenkilöä joutuvat aina lopettamaan kesken seksin. Kirjasta ei jää mitään käteen, ja tuloksena on vain... no, kauheaa kuraa.
Fantômas's rating:

People who added this item 69  Average listal rating (38 ratings) 7.9  IMDB Rating
12. Post Office - Charles Bukowski
Postitoimisto perustuu Bukowskin omiin kokemuksiin postitoimistossa. Ja hyvä kirjahan tämä oli, parempi kuin Pulp, mutta huonompi kuin VLMJ. Välillä meno on aikamoista sekalaista tajunnanvirtaa paikasta toiseen, mutta mm. lähes suorat oikeuskirjeet elävöittävät kirjaa paljonkin. Kaiken kaikkiaan Postitoimisto on hyvä kirja, joka toimii melkein VLMJ:n kaltaisena omaelämänkertana.
Fantômas's rating:

People who added this item 99  Average listal rating (53 ratings) 8.2  IMDB Rating
13. Sin City, Vol. 4: That Yellow Bastard - Frank Miller_II
Edelleen samaa meininkiä, mutta silti erittäin viihdyttävää. Neloskirja jatkaa siitä, mihin ykkönen jäi (ykkösosa on edelleen lukematta). Tässä on ehkäpä paras juoni, mutta vastapainoksi Millerille tyypillistä mustan ruudun kaltaista hidastelua on hiukan enemmän. Siitäkin huolimatta Sin City on ehkäpä parhaita sarjakuvasarjoja ikinä, ja Keltainen äpärä sarjan paras osa tähän asti.
Fantômas's rating:

People who added this item 66  Average listal rating (29 ratings) 8.1  IMDB Rating
14. Notes of a Dirty Old Man - Charles Bukowski
Siinä missä Pulp oli pienoinen pettymys, Vanhan likaisen miehen juttuja onkin jo täydellinen osuma häränsilmään. Bukowskin useimmiten lyhyistä, noin viisisivuisista tarinoista aistii kaiken mustan huumorin ja arkipäiväisen surrealismin keskeltä anarkistista itseinhoa, joka ei kuitenkaan ahdista tai jää kummittelemaan, vaan kirjasta jää jotenkin hyvä mieli. Ehdottomasti parasta Bukowskia tähän mennessä, vaikken ole vielä miehen tuotantoa paljoa lukenutkaan. Syytä olisi.
Fantômas's rating:

People who added this item 99  Average listal rating (55 ratings) 7.9  IMDB Rating
15. Sin City, Vol. 3: The Big Fat Kill - Frank Miller_II
Aika samanlaista matskua kuin edellinen osa, mutta se ei vähennä kirjan viihdyttävyyttä yhtään. Harmillisesti lievänä tunnelmanrikkojana etukannessa oli värit, mutta muuten Kohtalokas tappo on tuttua Sin Cityä, jossa on hyvä juoni ja kelpo piirrosjälki, tosin edelleenkään asioiden rajoja ei erota selvästi Frank Millerin mustavalkoisesta maailmasta. Siitäkin seikasta huolimatta tämä on sarjakuvaa parhaimmillaan.
Fantômas's rating:

People who added this item 114  Average listal rating (62 ratings) 7.9  IMDB Rating
16. Sin City, Vol. 2: A Dame to Kill For - Frank Miller_II
OK. Lupasin, etten laske sarjiksia mukaan, mutta Sin City on sen verran korkeatasoinen sarjakuva ettei näitä voi olla laskemattakaan. Frank Millerin piirrostyyli on sopivan yksityiskohtaista mutta silti yksinkertaista, tosin mustavalkoisuus välillä hämää ja epäselventää kuvia. Juoni on kuin mistäkin pulp-kirjasta, jonkalaisesta tyylilajista pidän erittäin paljon: vivahteikas mutta simppeli. Roolihahmoihin saadaan mukavasti syvyyttä. Suomennoskin on erittäin korkeatasoinen. Ei olisi pitänyt aloittaa kakkososalla, mutta en löytänyt ykkösosaa mistään. Kaiken kaikkiaan Sin City on parasta lukemaani sarjakuvaa vähään aikaan.
Fantômas's rating:

People who added this item 1  Average listal rating (1 ratings) 6  IMDB Rating
17. Pitkät piikit ja muita kertomuksia - Jarkko Martikainen.
YUP-yhtyeen nokkamies Jarkko Martikainen on mennyt tekemään kirjan, oikeastaan novellikokoelman. Martikaisen tarinoissa on hienoa tragikoomisuutta ja absurdiutta, joka tallentaa vaihtelevalla menestyksellä kuvia ihmisistä. Laatu, kuten voi olettaa, ei ole kovin tasainen. Parhaat tarinat, kuten "Asiakirja", "Ruiskukkarusakko" ja "Merkityt" ovat hyvää ja pikaista luettavaa, kun huonoimmat jäävät pelkiksi kuvailuiksi jostain tai jostakusta. Osan olisi voinut jättää pöytälaatikkoon. Joitakin paremman puolen tarinoita olisi myös voinut hieman pidentää. Kirja on liian nopeasti ohi. Kyllä tämä hiukan sai minusta otetta, mutta sanonpa vain että Martikaisen ei kannata vielä lopettaa päivätyötään.
Fantômas's rating:

People who added this item 49  Average listal rating (26 ratings) 7.5  IMDB Rating
18. Pulp - Charles Bukowski
Bukowskin tuotantoon ajattelin tällä kertaa tutustua. Ja olihan se varsin hyvä dekkari, tosin melko lyhyt ja nopeasti luettu: kappaleiden pituus vaihtelee muutamasta sivusta puoleentoista riviin. Myös avaruusolentojutut olivat vähän yliampuvaa, mutta kuten voin Bukowskia epäsuorasti lainata: "Pulp saattaa totaalisesti tuhota vähäisen maineeni, mutten piittaa paskan vertaa, minulla on hauskaa kirjoittaessani." Ja se on vain ihailtava juttu. Plussaa myös siitä, että päähahmo Nick Belaneen ollaan saatu mukavasti syvyyttä, ja myös hyvästä, absurdista huumoria. Kaiken kaikkiaan Pulp on nimensä veroinen kirja: puhdasveristä B-luokan kirjallisuutta. Bukowskin kirjallisuutta kannattaa seurata tulevaisuudessakin.
Fantômas's rating:

People who added this item 3  Average listal rating (2 ratings) 8  IMDB Rating
19. The Doors - The Doors,Ben Fong-Torres
Näitä Doors-kirjoja pursuaa jo korvista ulos. Suurin osa on aika heikkoa kamaa, mutta mukaan mahtuu parempiakin. Yksinkertaisesti nimeltään 'The Doors' on ihan hyvä paketti. Kirja ei ole mikään tiedon jumala vaan visuaalinen kahvipöytäkirja. Kuvitus tukee vahvasti kokonaisuutta. Kirja kuitenkin on valitettavasti kaikesta yrityksestään huolimatta väkisinkin Morrison-painotteinen. Kirja myös rikkoo Morrisonin rock-kuolema-myytin, mutta silti jotain jää puuttumaan ja kirja on luettu liian nopeasti.
Fantômas's rating:

People who added this item 258  Average listal rating (150 ratings) 8.5  IMDB Rating
20. Nineteen Eighty-Four - George Orwell
Orwell teki sen taas. Vaikka Vuonna 1984 onkin melko samanlaista kommunistinvastaista satiiria kuin Eläinten vallankumous, niiden vertaaminen ei ole siltikään aivan yhteensopivaa. Päähahmojen rakkaustarina dystopiassa on hienoa ja tarkastikuvailtua seurattavaa. Orwell on luonut oman maailmansa, jossa menneisyys muuttuu ja jokainen meistä on Ison Veljen silmien alla. Hienoa satiiria, joka ei jätä kylmäksi. On tosin surullista, että näin hienon kirjan lause "Iso Veli valvoo" on tullut käytetyksi kaiken maailman Pig Brother-humpuukeissa.
Fantômas's rating:

People who added this item 5  Average listal rating (1 ratings) 9  IMDB Rating
21. Komisario Palmun erehdys - Mika Waltari
Mika Waltarin toinen Palmu-romaani menee aika lailla samalle tasolle edeltäjänsä kanssa. Tarina sujuu jälleen ilman sen kummempia häiriöitä, tosin kirjan alku - ja keskivaiheilla rouvat ja herrat ja sensellaiset menevät helposti sekaisin. Tässä on myös hieno juonenkäänne lopussa, ja yksi suosikkihahmoistani Palmu-kirjoista, etsivä Kokki pääsee välillä vähän isompaankin rooliin. Tämäkään ei ole aivan viiden tähden luokkaa, mutta silti hieno kirja kaiken kaikkiaan. Tästä on jäänyt vielä leffaversio näkemättä.
Fantômas's rating:

People who added this item 3  Average listal rating (2 ratings) 6.5  IMDB Rating
22. Kuka murhasi Rouva Skrofin? - Mika Waltari
Mika Waltarin ensimmäinen Komisario Palmu-romaani on hieno teos. Tarina on letkeä ja sujuva, ja kertojan (Palmun apuri Toivo Virta) tekemät muistiinpanot joka kappaleen alkuun helpottavat jonkinlaista kirjan tiivistämistä. Muutenkin henkilöhahmot ovat hienoja eikä Waltari ole sortunut juurikaan läpinäkyviin samankaltaisuuksiin. Tarinan herkku on kuitenkin vasta lopussa, jossa pääepäilty vaihtuu lähes joka hetkenä. Kaiken kaikkiaan Kuka murhasi Rouva Skrofin? ei ole aivan viiden tähden kirja, mutta silti mainio. Ja onpa kirjasta tehty myös elokuvaversio ("Kaasua, komisario Palmu"), joka yltää jotakuinkin samalle tasolle.
Fantômas's rating:

People who added this item 780  Average listal rating (691 ratings) 8  IMDB Rating
23. Animal Farm - George Orwell
Eläinten vallankumous on parhaita satiireja ikinä (vain Kellopeliappelsiinin elokuvaversio on parempi). George Orwell tekee nerokkaasti ja suorasti pilkkaa kommunistisesta yhteiskuntajärjestelmästä eläinten avulla. Kirja muistuttaa paikoin lastensatua, mutta sitä se ei ole. Lopulta eläinten yhteiskunta, jonka eteen uurastettiin, on muuttunut siksi millaiseksi se oli ennen vallankumousta, ja sika muuttunut uudeksi ihmiseksi. Eläinten vallankumous on kaiken kaikkiaan nerokkaan hieno satiiri, joka iskee suoraan asian ytimeen.
Fantômas's rating:

People who added this item 562  Average listal rating (308 ratings) 8.3  IMDB Rating
24. The Shining - Stephen King
Stephen Kingin Hohto on hieno teos. Se kertoo itseään kolmannesta, kaikkitietävästä persoonasta, mutta epäluotettava kertoja-metodia käytetään jonkin verran. Hohto on elokuvaakin pelottavampi sekä käsittelee hahmoja psykologisemmalla tavalla, paljastaen Torrancen perheen sielut. Kaiken kaikkiaan Hohto on kauhukirjojen aatelia, ja alkuperäiskielelläänkin hyvä (tämä on englanniksi luettu).
Fantômas's rating:

People who added this item 422  Average listal rating (188 ratings) 8.3  IMDB Rating
25. A Clockwork Orange - Anthony Burgess
Myönnän: annoin puoli tähteä pois, sillä kirjan omituinen, venäläisperäinen slangi tuntui välillä liian vaikealta ja kirjan takaa piti jatkuvasti katsoa oikeita sanoja. Lukemisen edetessä tämä kuitenkin väheni, ja tästä sai selvää. Moog Konttiselle (kääntäjä) plussaa siitä, että on saanut käännettyä tämänkaltaisen kirjan. Englanninkielinenkin on jo melko vaikeasti käännettävää tekstiä. Kellopeliappelsiini ottaa melko yhteen elokuvan kanssa, mutta onneksi tässä on sentään parempi loppu (vaikka Kellopeliappelsiini onkin kaikkien aikojen paras elokuva).
Fantômas's rating:

People who added this item 1  Average listal rating (1 ratings) 9  IMDB Rating
26. Rovasti Huuskosen Petomainen Miespalvelija - Arto Paasilinna
Rovasti Huuskosen petomainen miespalvelija on ehkä liikaa Jäniksen vuoden kaltainen. Muuten tätä kirjaa ei voi rokottaa juurikaan, sillä huumori toimii ja tarinassa on sopivasti koukkuja jotta kirja jaksaisi viihdyttää hiukan yli 200 sivua.
Fantômas's rating:

People who added this item 2  Average listal rating (2 ratings) 6  IMDB Rating
27. Kymmenen riivinrautaa - Arto Paasilinna
Kymmenen riivinrautaa on eroottissävyinen komediadraama. Välillä kirjassa on liikaakin humoristisuutta, sillä tapahtumat vaikuttavat todella epäaidoilta. Kyllä tämä silti elokuvaversion maahan lyö 10-0, ja on ihan kiinnostava teos Paasilinnan katalogissa.
Fantômas's rating:

People who added this item 9  Average listal rating (5 ratings) 7.6  IMDB Rating
28. Year of the Hare, The - Arto Paasilinna
Jäniksen vuosi on ehkäpä Arto Paasilinnan paras teos. Jäniksen vuosi on mieleenpainuva kirja, jossa on kiinnostava juoni. Tarinaa ei myöskään ole venytetty liikaa, ja Vatanen on jäniksensä kanssa aito kuvaus suomalaisesta miehestä ja suomalaisuudesta nykyajassa.
Fantômas's rating:


 

Books read in 2010. I'm kind of a fast reader, but I tend to enjoy books in peace, just a chapter or two per day. The comments are short (or long) and in Finnish.

MUITA LUETTUJA:
- Arto Paasilinna: Hirnuva maailmanloppu - Luin yhden kappaleen, ja sekin oli aivan helvetin tylsä. Ei tätä jaksanut sen pidemmälle.
- Inna Bulgakova: Moskovan kirvesmurhat - Oli ihan OK, mutta siitä puuttui se jokin, joka olisi jaksanut kiinnostaa läpi kirjan. Liiankin hidastempoinen dekkari. No, eihän minun tätä pitänyt alunperinkään lukea.

Added to
Related lists

Books Read in 2010
22 item list by ToniJJJ
6 votes
Books Read in 2010
95 item list by Banaanipalmu
18 votes 11 comments
2010 Books Read
33 item list by csdeeter
2 votes
Books read in 2010
17 item list by antiqueqq
Books read in 2010
10 item list by Kookosbanaani
2 votes
Read in '10
24 item list by Elizardc
8 votes
read in 2010
26 item list by Guilherme
2 votes
books i read and re-read in 2010
16 item list by Jess :D
1 votes
Books Read in 2010
42 item list by AlliF
1 votes
Books read in 2010
36 item list by vanessa
1 votes

View more top voted lists

People who voted for this also voted for

Authors I Admire A Lot
Movies: 2004 Top Ten
Movies: 2006 Top Ten
Watched in 2014
Movie Diary 2010
Movies: 2003 Top Ten
Actors on Both Law & Order: SVU + Oz
Down And Dirty Books with Raw Female Characters
Drugs
Movies: 2002 Top Ten
Bukowski's
Favorite Movies of 2012

More lists from Fantômas

Worst TV shows ever (in Finnish)Login or Signup to post a comment