Join Listal here 
Existing members 
Login here 
Join Listal to create lists, share images, get recommendations and much more
Avatar
Added by Kurkkuharja

on 17 Nov 2010 05:20

7
611 Views 2 Comments

Blaxploitation films I've seen

Choose file... or enter url:
Sort by: Showing 28 items
People who added this item 173  Average listal rating (106 ratings) 7.1  IMDB Rating 6.5 
1. Foxy Brown (1974)
Blaxploitaation kuningatar Pam Grier vetää alunalkaen Coffyn jatko-osaksi tarkoitetussa toimintapommissa pistoolin afrostaan, ampuu perkeleen valkonaaman ja heittää muijalle tämän parittajamiehen lasitölkkiin säilötyn peniksen. Coffyn ja Foxy Brownin välillä on vaikea valita voittajaa, sillä vaikka Foxy onkin periaatteessa sama leffa hieman heikommalla soundtrackilla, on perseily siistimpää ja eksploitatiiviset elementit, väkivalta ja seksi, esitetty ehkä hivenen paremmin.
Kurkkuharja's rating:

People who added this item 179  Average listal rating (117 ratings) 7.1  IMDB Rating 6.9 
2. Coffy (1973)
Uuuu jee, Coffy näyttää tissinsä, nappaa haulikon ja lasauttaa huumediileriä keskelle naamavärkkiä, piikittäen tämän jälkeen tyypin esiliinaan kuolettavan annoksen kamaa! Blaxploitaation kliseet ja kulmakivet kieroista valkoisista kytistä aina isoihin afroihin, rotupolitiikkaan ja Pam Grieriin ovat mukana, meno on pientä puolivälin jälkeistä paikallaan matelua ja höpön löpöttämistä lukuunottamatta todella kovaa ja soundtrack mustaa kultaa. Katukuvakin öisillä kruisailuilla neonvalojen halki on kuin suoraan Vice Citysta. Voikohan viihdyttävyyden osalta tämän mustan narttupantterin mökkiä korkeammalle rosoisella blackis-vuorella enää kiivetäkään?
Kurkkuharja's rating:

People who added this item 50  Average listal rating (25 ratings) 7.8  IMDB Rating
3. Truck Turner (1974)
Isaac Hayes on kova kuin saatana. Kaikki on überrasistista ja superväkivaltaista, eikä pahansuovalta dialogilta säästy edes Hayesin esittämän Turnerin kissa, jota Rekka kutsuu yhdessä huippuhetkessä "fuck ass son of bitchiksi". Truckin maailmankuva on muutenkin varsin antisankarillinen: kun kaveri soittaa apuun kuolemankielissä, toteaa herra Chocolate ettei voi tulla, koska on liian kännissä. Aika surrealistista on myös erään toisen Truckin kaverin raaka murha, mitä nimikkohenkilö ei tämän jälkeen sure tai muistele ainoallakaan sanalla. Samaa tylyä menoa nähdään muutenkin läpi leffan, mieleenpainuvimpa ehkä sairaalakohtaus, jossa pahis hissiin rynnätessään ilman syytä potkaisee vammautuneen äijän pyörätuolin nurin. Ihan vain siksi, että hän pystyy näin tekemään.
Kurkkuharja's rating:

People who added this item 23  Average listal rating (11 ratings) 6.1  IMDB Rating
4. Goodbye Uncle Tom (1971)
Tänkään blackiksyydestä ole varmuutta, mutta kun kerran Mandingokin on listalla... Jos eriäviä mielipiteitä genreen sopivuudesta, sanokaa hyvät ihmiset ihmeessä.

Toka katselu, pisteet nousivat kahesta ja puolesta puolellatoista.

Huumori ei kertasulattelun jälkeen enää vituta ja kestokin tuntuu menevän huomattavasti nopeammin. Lavastus on henkeäsalpaavaa ja duon Jacopetti & Prosperi loihtimassa maailmassa puolestaan jotain saatanan mystistä. Hyvästi ihminen tuntuu surrealistiselta unimatkalta halki 1800-luvun etelän, jonka aikana ihmisen julmuus ja sairaus saavat järkyttävät mitat. Jo pelkästään vähättelevä, rasistinen ja alentava asenne orjia kohtaan pistää hiljaiseksi: olisiko "sivistyneistö" oikeasti voinut olla noinkin vähän aikaa sitten empaattisuudeltaan tuolla tasolla ja mitä tämä puolestaan ihmisestä rotuna kertoisi.

Hyytävä olotila tulee myös nähdessään edessään graafisena sen kaiken, mitä jotkut, oikeasti eläneet yksilöt ovat omalla polullaan saaneet selkänahassaan kokea. Myös valkoisesta herrarodusta puhuva juutalainen älymys jää mieleen.
Kurkkuharja's rating:

People who added this item 18  Average listal rating (10 ratings) 6.8  IMDB Rating 6.1 
5. Hell Up in Harlem (1973)
Larry Cohenin klaffareita, absurdiaa (huomattavimpana otos, jossa Fred Williamsonin lipulla seivästämästä miehestä vuotaa animoitua verta ohikiitävän sekunin ajan) ja ties mitä Mars-logiikkaa sisältävä teos on väkivaltainen, maukkaan soundtrackin sisältävä blackishelmi. Hienoksi mainittakoon kohtaus, jossa Fredin ampuma tyyppi laskeutuu lentokentällä laukun palautukseen tarkoitettua liukuhihnaa pitkin uteliaan matkustajiston töllisteltäväksi.
Kurkkuharja's rating:

People who added this item 71  Average listal rating (37 ratings) 8.2  IMDB Rating
6. Boss (1975)
Hieman oikeaa elokuvaa muistuttava Boss Nigger on jättimäisiin ennakko-odotuksiin ja kovimpien huutonaurujen poissaoloon nähden pienoinen pettymys, mutta silti kärkikastia edustava merkkiteos tylsänpuoleisen blaxploitaatio-alagenren parissa. Mustat ovat siis hyviä ja valkonaamat pahoja, neekeriä hoetaan tarmokkaasti kuin ennenvanhaan Brunbergin tehtaanmyymälän suukko-osastolla ja todella tarttuva tunnari potkii jokaista tielle sattunutta persauksille. Fred Williamson on sanomattakin kovis ja överiksi vedetty loppu pelastaa paljon.
Kurkkuharja's rating:

People who added this item 23  Average listal rating (17 ratings) 5.6  IMDB Rating 6.4 
7. Fight for Your Life (1977)
Lokaista eksploitaatiota. Kolme vankikarkuria - valkoinen, aasialainen ja latino - jättävät jälkeensä kasan ruumiita ja linnoittautuvat panttivangeiksi ottamansa uskovaisen mustan perheen taloon. Valkoinen rasisti, Jesse, alistaa perhettä parhaansa mukaan, mutta saarnaajaisä-Tedin saadessa aseen omaan käteensä osat vaihtuvat.

Menevällä teemabiisillä alkava Fight for Your Life taitaa loukata vähän jokaista, kiertäen useamman kuin yhden sovinnaisuussäännön. Jessen heittämä läppä saa alentavuudessaan ja vihamielisyydessään raivon valtaan, mutta lopulta muistakaan kolmesta rodusta ainuttakaan ei pyhimykseksi nosteta. Rankkoihin väkivaltakohtauksiin lukeutuu niin lapsen murhaaminen kivellä, luodilla suoritettu kastrointi kuin myös raiskaus. Huonoa makua lisää hetkittäinen musta huumori, kuten kellarista vapautunut koira lorauttamassa kepillistä kolkatun roiston kasvoille.

Fight for Your Life sai teatterikierroksen Iso-Britanniassa, ennen kuin se videolevityksen yhteydessä bannittiin ennen kaikkea rasistisen dialoginsa vuoksi. Kasaantuneen kostonhimon valloilleen päästämisen myötä blaxploitaatio-genreä sivuava filmi on melkoinen osoitus huonosta mausta, jonka roskaisuudesta moiselle homeelle lämpiävä rotta voi löytää yhden jos toisenkin mädän sattuman. Onpahan leffassa ainakin joka suuntaan kumartavia Hollywood-pätkiä realistisempi ikkunan läpi lentäminen. Myös loppukohtauksessa poliisipäällikön heittäessä Tedille revolverin, jotta tämä voisi käydä kaksintaistelun panttivankia pitävää Jesseä vastaan, on... jotakin.
Kurkkuharja's rating:

People who added this item 23  Average listal rating (16 ratings) 5.1  IMDB Rating 5.4 
8. The Arena (1974)
Pam Grier ja Margaret Markov loistavat vahvan eksploitatiivisessä gladiaattorielokuvassa, joka ainakin näennäisesti sivuaa blaxploitaatiota roomalaisille hanttiin pistävän tumman sankarittarensa myötä. Tissejä on hävyttömissä määrin ja veri kastaa areenan hiekan punertavaksi miekkojen kalistessa ja atrainten heiluessa. Varsinaista juonta kevyen viihdyttävässä elokuvassa ei ole, sitä samaa yksinkertaista settiähän tämä pohjimmiltaan on kuin aiheensa kunnianhimoisemmatkin filmatisoinnit. Silti tunnelataus muutaman henkilön kuollessa on tassuin kosketeltavissa. Kameran takaa Amatsonien areenasta löytyy Joe D'Amato ja Jerker A. Eriksson kielsi sen esittämisen aikansa Suomessa tyystin.
Kurkkuharja's rating:

People who added this item 44  Average listal rating (26 ratings) 5.9  IMDB Rating 6.1 
9. Mandingo (1975)
Vähän niin ja näin omasta mielestäni, onko tämä bläkkistä, mutta liitetään listalle kun tuota alagenreä Mandingoon parilla sivulla on yhdistetty.

Sensaationhakuista Hollywood-eksploitaatiota, joka provosoiden sylkee äärimmilleen viedyn aiheensa katsojan naamalle. Mandingo vääntää rautalangasta valkoisen herrarodun ajatusmaailman mustien epäinhimillisyydestä. Shokkikamaa orjien kidutuksesta täydelliseen alistamiseen on välistä taakaksi asti. Raaimpiin lukeutuu myös vedonlyönnin nimissä järjestettävä tappelukohtaus, jonka katselu teki liki koko kestonsa todella häijyä - hieno homma muuten Tarantino, ettet nykyään enää edes harkitse kehittäväsi mitään omaa filmeihisi.

Mandingo on paitsi kaikessa yliampuvuudessaan muistettava, myös teknisesti vaikuttava. Näyttely on paria poikkeusta lukuunottamatta hyvää ja puvustus sekä kuvausmiljööt tekevät oikean 1800-luvun syvän etelän fiiliksen. Myös teeman virkaa ajava "pohdinta", kuinka myös valkoinen on omien asenteidensa sekä seksuaalisuutensa orja - plus tämän sairaalloinen veto mustaan lihaan - ovat toimivia. Siinä sivussa palataan myös ikuisuusjuttuun, kuinka jossain vaiheessa poljetun mitta tulee täyteen.

Uskomatonta kyllä, elokuvassa on myös absurdia huumoria, jolle on mahdoton olla nauramatta. Paras esimerkki tästä taitaa olla alaston orjapoika, jonka mahan päällä kartanon herra pitää jalkojaan, uskoen reumatisminsä tätä kautta siirtyvän lapseen.
Kurkkuharja's rating:

People who added this item 47  Average listal rating (30 ratings) 6.6  IMDB Rating 6.4 
10. Black Caesar (1973)
Viiksettä lievää vieroksuntaa herättävä Fred Williamson on vakuuttava kusipäisenä gangsteripomona klassisessa tarinassa, jossa ghetossa arjen keskellä taisteleva pikkupoika nousee kaupunkinsa alamaailman kuninkaaksi vain ylpistymisen myötä takaisin tantereelle räsähtääkseen. Soundtrack on parhaimmillaan aivan päätähuimaavan hieno, vaikka toisinaan musiikkia toivoisikin kuulevansa enemmän. Toiminta on coolia ja loppua kohden filmi herättää katsojassa pientä tunteellisuuttakin.
Kurkkuharja's rating:

People who added this item 114  Average listal rating (55 ratings) 6.9  IMDB Rating 7.1 
11. The Harder They Come (1972)
Keskiyön elokuvahetki.

Jamaikan ensimmäisessä elokuvassa maalaismuusikko Ivan muuttuu Franco Nero mielessään Kingstonin kovanaamaksi ja käy lahtaamaan kyttiä rennon musan soidessa. Näyttelijöiden suut liikkuvat siihen tahtiin kuin dubbaukseen olisi ääniryhmän puutteessa turvauduttu, siellä sun täällä näkyvät Etiopia-värit piristävät ja Jimmy Cliff vaikuttaa olevan hiteissä joka kerta kameraan eteen päätyessään. Lopulta sitä jää miettimään, oliko Henzellillä minkäänmoista käsikirjoitusta koskaan ollut olemassakaan.
Kurkkuharja's rating:

People who added this item 16  Average listal rating (9 ratings) 7.7  IMDB Rating 6.5 
12. Cotton Comes to Harlem (1970)
Ensimmäisiin blackiksiin kuuluvassa filmissä yhdistetään komiikka eksploitaation peruskauraan, väkivaltaan ja tisseihin. Itsetietoisesti stereotypioilla leikittelevä huumori naurattaa monessakin kohtaa, kuten mustan etsivän innostuessa autoon lentäneestä vesimelonista tai värillisen mellakan tyrehtyessä vihaisen ihmismassan sekaan heitetyllä kanaparvella. Paras vitsi kerrotaan tummaa lihaa himoitsevan valkoisen poliisin kustannuksella, joka jallitetaan tilanteeseen, jossa hän kesken komennuksen huomaa seisovansa alasti lukkojen takana asuntolan käytävässä paperipussi päässään ja epäilty karanneena. Soundtrack on itsestäänselvästi laadukas.
Kurkkuharja's rating:

People who added this item 32  Average listal rating (20 ratings) 5.6  IMDB Rating 5.6 
13. Scream, Blacula, Scream (1973)
Huomattavasti hauskempi ja viihdyttävämpi kuin edeltäjänsä. Blaculan animoitu muuttuminen lepakoksi, hykerryttävänä leffasta hohkaavat blaxploitaatioelementit ja erityisesti nimikkosankarin ja Pam Grierin korvia vihlova parisuhdedraama pitävät mielenkiintoa yllä, mutta töksähtävä loppu ja kuivemmat introtekstit jättävät mielipiteet elokuvasta sekaviksi. Vampyyrit ovat sentään edelleen hupsusti maskeerattuja.
Kurkkuharja's rating:

People who added this item 11  Average listal rating (4 ratings) 6.5  IMDB Rating
14. Dr. Black, Mr. Hyde (1976)
Tohtori Pride juo kehittämäänsä valkaisevaa seerumia, jonka myötä tästä tulee väkivaltaan taipuva valkonaamainen herra Hyde. Leffasta voi hakea jonkinlaista sanomaa, miten ihonvärinsä häpeäminen johtaa tuhoon ja kuinka huumeilla muuttuu valkoisten kaltaiseksi veljiä listiväksi hirviöksi etc. Uuden blaxploitaationäkökulmani (muutamien todella masentavien genren elokuvien jo hävittyä mielestäni) myötä Dr. Black, Mr. Hyden alku on todella kutkuttava, kummitusmusat hauskoja ja muutamat onnistuneet Watts-kuvatkin siistejä, mutta viimeinen puoli tuntia alkaa olla jo aika puisevaa jahkailua. King Kongista otettu loppu on sentään surrealistinen, Hyde on toteutettu heittämällä jotain vehnäjauhoja tämän naamalle sekä afroon että laittamalla miehen silmiin vaaleat piilolinssit ja mahtuuhan mukaan toki legendaarinen lausahdus "what's happening to me?".
Kurkkuharja's rating:

People who added this item 98  Average listal rating (44 ratings) 6.7  IMDB Rating 6.5 
15. Super Fly (1972)

Huumekauppias hengailee kamaa diilaten hassu hattu päässään. Toiminta on korvattu draamalla ja välistä tylsyys on todella paksumahaista, mutta loistava soundtrack on se, miksi Super Flyn jaksaa katsella loppuun. Sanomaakin löytyy ahtaalle ajetun ihmisten sortumisesta paremman leivän saannin puutteessa rikokseen.
Kurkkuharja's rating:

People who added this item 40  Average listal rating (22 ratings) 5.6  IMDB Rating 3.9 
16. The Black Gestapo (1975)
Kertakatselun arvoinen (vajaat kymmenen vuotta sitten nähty Shaft unohtaen) ensikosketukseni blaxploitaatioon.

Näyttelijöiden lahjattomuus etoo ja naarmuntuneen levyn lailla itseään toistava musa piruttaa, mutta jotenkin tämä Wattsin katujen suojelusenkelistä valkoisia mafiamiehiäkin pahemmaksi terrorisoijaksi muuttuvan, mustista koostuvan People's Armyn tarina jaksaa nipin napin kantaa kunnialla loppuun. Samea kuvanlaatu nakertaa kyllä rainan tehoa.

Armeijan jäsenet muistuttavat univormuineen sekä mustalla nyrkillä varustettuine käsinauhoineen pitkälti natseja (joihin myös leffan alussa esitettävä videonpätkäkin viittaa), mutta huomattavasti realistisempi vertailun kohde lienee muutama vuosi ennen Black Gestapoa perustettu, Jenkeissä parhaillaankin mellastava ja paljon paskaa historiansa aikana slummeissa aiheuttanut Crips-jengi.

Kiitokset vielä Tumppi Viisaalle tämänkin aukon paikkaantumisesta yleissivistyksessäni.
Kurkkuharja's rating:

People who added this item 39  Average listal rating (15 ratings) 6.3  IMDB Rating 6.8 
17. The Mack (1973)
Oaklandilainen parittaja soittaa suutaan 110 minuuttia. Musa-anti ei ole genren onnistuneinta ja räjähtävän alun jälkeen äxöniä on vähän turhan vähän. Toisaalta nämä pahat pojat omaavat ainakin käytösetiketin nakatessaan rotilla kidutetun miehen autonsa takakontista sairaalan eteen ennen himaan kaasuttamistaan.
Kurkkuharja's rating:

People who added this item 103  Average listal rating (49 ratings) 5.9  IMDB Rating 5.5 
18. Blacula (1972)
Parhaita näkemäni blaxploitaatioita, tämähän alkaa jo muistuttaa oikeaa elokuvaakin. Tylsähköä leffaa pitävät pystyssä naurettavista ihan toimiviin risteilevät vampyyrikohdat, joista varsinkin lopun kellarikohtauksesta on saatu melkeinpä surrealistinenkin näytös, mutta väliin ahdettu turha sälä klubitansseineen ja puuduttavine jahkailuineen syö miestä. Maskeeraus on hauskaa ja tyhmiä yksityiskohtia löytyy vaikka kuinka, esimerkiksi Blaculan saadessa taksikuskilta haukut jäätyään tämän kärryn alle tai kohtauksesta, jossa poliisikonstaapeli äkisti sätkii seinällä sähköiskujen kourissa ilman mitään näkyvää syytä.
Kurkkuharja's rating:

People who added this item 24  Average listal rating (13 ratings) 6.1  IMDB Rating 5.2 
19. Black Snake (1973)
Russakan ensimmäinen "oikea" elokuva maratonin aikana. Black Snake on nimensämukaisesti siis juonellinen blackis, jossa sadistinen herrarotu alistaa mustia orjia karibialaisella plantaasilla, kunnes pakkotyöläisten mitta lopulta tulee täyteen. Katsottava filmi, joka sai heräämään tähän maailmaan jopa helvetillisen Wild Gals of the Naked Westin puudutuksesta. Ohjaaja tosin itse oli vähemmän tyytyväinen elokuvaansa, mihin saattaa vaikuttaa se, että tuottajilla lienee laadukkaasta lopputuloksesta päätellen ollut jotain näppiään tässä pelissä. Mene ja tiedä.
Kurkkuharja's rating:

People who added this item 47  Average listal rating (32 ratings) 6  IMDB Rating 5.6 
20. Black Mama White Mama (1973)
Paljon tiukempi pökäle kuin uskalsin toivoa. Jonathan Demme on rustannut Filippiineillä kuvatun, WIP- ja bläkkisteemojakin sivuuttavan eksploitaatiokakun, jossa Pam Grier karkaa kaverinsa kanssa vankilasta. Leffassa nähdään yläosaton nainen ratsastamassa rasvaisella äijällä, lopussa on viihdyttävää toimintaa. Järkeähän filmin pariin ei kannata kutsua.
Kurkkuharja's rating:

People who added this item 7  Average listal rating (3 ratings) 3.7  IMDB Rating 4.2 
21. The Black Godfather (1974)
Ennen Django Unchainedia pitää ladata oikeita fiiliksiä ylle vilkaisemalla c-luokan bläkkistä. Ei mutta sonnanjauhamiseksihan elokuvakokemus kämppiksen parissa meni, mikä varmaan pelasti aivoni paljolta pahalta. Oli miten oli, tässä on hieno soundtrack ja joku musta herra nousee kälättämään hauta-arkusta. Kirjaimellisesti hämärää paskaa, taustahälyksi mainiota moista.
Kurkkuharja's rating:

People who added this item 12  Average listal rating (6 ratings) 5  IMDB Rating
22. Mean Johnny Barrows (1976)
Huono leffa, mutta bläkkisten laadun mittahan määräytyy lähinnä yksittäisten eeppisten kohtausten perusteella. Tässä tapauksessa homman juju on minimaaliset ohjaajanlahjat omistava Fred Williamson ampumassa haulikko kummassakin kädessä ja viskomassa heittotähteä. Loppukohtauskin on siisti. Muutoin katsellaankin montaaseja Fredistä käppäilemässä kaupungilla ja pesemässä autoa, sekä kuullaan uskomaton litannia turhanpäiväistä diipadaapaa. Vietnam-kohtaus on muuten aika paha: kamera tyytyy kuvaamaan (Williamsonin takapihan?) nurmikolla tepastelevia bootseja, siinä se. Käsis perustunee samaan kirjaan, mistä First Bloodkin sai inspiksensä.
Kurkkuharja's rating:

People who added this item 10  Average listal rating (6 ratings) 5  IMDB Rating 3.4 
23. The Black 6 (1973)
Kyllähän tästä blaxploitaatiokauden helmestä voi toisella silmällä katsottuna ja alkoholin vaikutuksen alaisena saada jotain vitsintynkää irti revittyä, mutta sen todellinen elokuva-arvo onkin sitten vakavalla naamalla tarkasteltuna jo aivan eri asia.
Kurkkuharja's rating:

People who added this item 123  Average listal rating (47 ratings) 6.2  IMDB Rating 5.5 
24. Sweet Sweetback's Baadasssss Song (1971)
Alussa tummaihoinen pikkupoika nussii huomattavasti vanhempaa naista, muuttuu sitten Sweet Sweetbackiksi ja äkkiä kuvataan jotain lihavaa neekeriä skeidalla vauvanmyssy päässään ja pyyhkimässä persettään yhden ainoan kerran, vieläpä pinkillä toalettipaprulla. Ei siitä sen enempää. Ääniraita on kuralla, TomHenrya lainatakseni "kuva on aivan liian tummaa, jotta siitä saisi selvää" ja rasistista sontaa lukuunottamatta mitään sisältöä ei tunnu irtoavan. Funkahtavalla soundtrackilla on pari hetkeään, muuten tätä tylsää tuubaa ei kannata katsoa kuin elokuvahistorialliselta arvoltaan yhtenä ensimmäisistä blackiksista.
Kurkkuharja's rating:

People who added this item 40  Average listal rating (25 ratings) 5.5  IMDB Rating 5.9 
25. Shaft in Africa (1973)
Paistoin tämän aikana siskolleni kakkua. Tylsää, voi niin tylsää. Ystäväni Tom Henry kävi kiivasta taistelua älypuhelimellaan siitä, onko Etiopiassa leijonia. Lopulta tulos oli, että eräillä seuduilla Etiopiaa tosiaan on leijonia.
Kurkkuharja's rating:

People who added this item 49  Average listal rating (27 ratings) 6.4  IMDB Rating 5.8 
26. Cleopatra Jones (1973)
Yhdentekevä blackis, joka haluaa kovasti olla Coffy, rahkeet eivät vain riitä: ei ole tarpeeksi perseilyä, ei yhtä rysäyttävää toimintaa, ei samoilla tasoilla liikkuvaa soundtrackia, eikä Tamara Dobsonissa ole rahtuakaan Pam Grierin hohdosta. Karatekin on nössöilylaji. Kun pahiskin on ärsyttävä kuin Jyrki Katainen ja suurin osa katselusta on puisevaa kuin pettuleipä, on Cleopatra Jones tähän asti eletyn elokuvavuoteni pahimpia floppauksia.
Kurkkuharja's rating:

People who added this item 27  Average listal rating (10 ratings) 4.4  IMDB Rating 3.1 
27. Blackenstein (1973)
Blackenstein päästää - kuinka ollakkaan - mustan Frankensteinin hirviön riehumaan. Tuota mesoamista tosin nähdään tarkalleen ottaen järkyttävän vähän kestoon nähden ja vaikka goreografia suolien raastamisineen on rasvaa tihkuvaa kalkkunaa, jäävät nämäkin heiluttelut mitäänsanomattomiksi.

Kestoa on muutenkin näemmä ollut vaikeaa saada tarpeeksi kasaan ja osa filmiä katsellaan kamalaa musiikkiesitystä sekä turruttavan pitkää stand up -showta. Kaiken lisäksi (spoilausta spoilaan vaan) Blackensteinia ei edes lopulta pysäytä mikään paha brutha, vaan pari kappaletta dopermanneja.

Osuvin puoli leffassa on tunnari, jossa epäilemättä ohjaajan alter ego laulaa anteeksipyyntöä siitä, mitä meni kännipäissään kuvaamaan. Näin ne eeppiset nimet ja silmännamia olevat kansitaiteilut vaan osaavat rahat tyhmältä pois kusettaa.
Kurkkuharja's rating:

People who added this item 12  Average listal rating (6 ratings) 4.5  IMDB Rating 5.1 
28. Black Fist (1974)
Katsastetun julkaisun suttuinen kuvanlaatu tekee liiaksikin kunniaa Black Fistille, sen verran mustaksi palanutta kärsimysnäytelmää tämä blaxploitaatiotorttu on.

Juonta ei jaksa yrittääkään seurata ensimmäisen, mitättömyydessään mustarastaan kirpun pierullekin kakkoseksi jäävän tappeluskenen jälkeen, mutta sen verran järjen hiventä siitä onnistuin kaappaamaan, että Fisk-niminen afropää takoo jengiä asfalttiin laittomissa katutappeluissa, ainakin milloin ei itse ota pataan. Mafiakin hönkäilee niskaan.

Elokuva tuo mieleen hyvinkin vahvasti aiemmin näkemäni alagenren leivoksen, Black Gestapon, paitsi ettei sama vitsi käsittämättömyydessään kaikella kunnioituksellakaan onnistu enää toista kertaa naurattamaan. Tokihan imbesilleilyä, surullista näyttelyä ja älyttömiä kohtauksia voi listailla riesaksi asti, eikä jatkuvaa nigger-sanan suoltamistakaan ole dialogissa säästelty, mutta tästä huolimatta ainut tunne filmin parissa lienee kauhu hyllyssä odottelevaa, toistaiseksi näkemätöntä kymmenpäistä blackis-kokoelmaani kohtaan.

Jos Black Fist pitää silti ehdottomasti ja väen vängällä katsastaa, suosittelen kasaamaan sohvantukkeeksi (ja näköesteeksi) vähintäänkin useampipäisen turvatiimin noin niinkuin omaa aivokapasiteettia suojelemaan, sekä itseäni viisaampana pullon väkevää viinaa per naama leffaevääksi. Tämän rellestyksen ainoaksi positiiviseksi seikaksi pystyy näes laskemaan ikävästi vain alkumetreillä katukehässä vierailevan, mm. Jackie Chanin Battle Creek Brawl -raikassa nähdyn viiksiveikko H.B. Haggertyn.
Kurkkuharja's rating:


 

In Finnish.

Added to
Related lists

Blaxploitation Films
128 item list by Grisly Atoms
26 votes 4 comments
Films I've seen
122 item list by michelle
1 votes
Films I've seen in 2012
177 item list by SwornShadow
22 votes 9 comments
Blaxploitation - The Essential Titles
61 item list by ToniJJJ
66 votes 7 comments
Welcome To The Grindhouse - Blaxploitation
25 item list by Alabama1971
14 votes 2 comments
Films I've seen twice in theaters
9 item list by garfield2710
Silent Films I've Seen
8 item list by garfield2710
2 votes
Films I've Seen
1750 item list by garfield2710
3 votes 2 comments
Hayao Miyazaki Films I've Seen
12 item list by Hootsaidtheowl
10 votes 2 comments

View more top voted lists

People who voted for this also voted for

Movies watched in 2013
Ere Kokkonen -maratoni
Movies watched in 2013
my DVD collection
Watched 09
Marvel Megasatan Marathon
Watched in '13
Elokuvia joista jäi pahamieli :´(
Recently watched
Erwin C. Dietrich: The Greatest Producer Ever!
WreckMe + Movie Journal + December 2013
Movie Diary: 2014

More lists from Kurkkuharja

My top list for super heroes, villains & wrestlers
Read in 2013
Post-apocalypse top list
Troma releases I've seen
Leffatykin arvostelut
Read in 2014


Comments

Posted: 9 months, 3 weeks ago at Nov 8 1:09
Hei, täähän näyttää ihan homolta tää lista kun en nää sun kommentteja.
Posted: 9 months, 3 weeks ago at Nov 8 8:03
Ne kommentit on ihan hirveää paskaa ja julisteet puolestaan törkeän hienoja, mutta yleisön pyynnöstä sitten kai...

Login or Signup to post a comment