Explore
 Lists  Reviews  Images  Update feed
Categories
MoviesTV ShowsMusicBooksGamesDVDs/Blu-RayPeopleArt & DesignPlacesWeb TV & PodcastsToys & CollectiblesComic Book SeriesBeautyAnimals   View more categories »
Listal logo
Avatar
Added by Kurkkuharja on 17 Nov 2010 05:20
968 Views 2 Comments
11
vote

Blaxploitation films I've seen

Add header image

Choose file... or enter url:
Sort by: Showing 38 items
Decade: Rating: List Type:
People who added this item 213 Average listal rating (133 ratings) 7.1 IMDB Rating 6.5
Blaxploitaation kuningatar Pam Grier vetää alunalkaen Coffyn jatko-osaksi tarkoitetussa toimintapommissa pistoolin afrostaan, ampuu perkeleen valkonaaman ja heittää muijalle tämän parittajamiehen lasitölkkiin säilötyn peniksen. Coffyn ja Foxy Brownin välillä on vaikea valita voittajaa, sillä vaikka Foxy onkin periaatteessa sama leffa hieman heikommalla soundtrackilla, on perseily siistimpää ja eksploitatiiviset elementit, väkivalta ja seksi, esitetty ehkä hivenen paremmin.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 211 Average listal rating (140 ratings) 7.2 IMDB Rating 6.9
Coffy (1973)
Uuuu jee, Coffy näyttää tissinsä, nappaa haulikon ja lasauttaa huumediileriä keskelle naamavärkkiä, piikittäen tämän jälkeen tyypin esiliinaan kuolettavan annoksen kamaa! Blaxploitaation kliseet ja kulmakivet kieroista valkoisista kytistä aina isoihin afroihin, rotupolitiikkaan ja Pam Grieriin ovat mukana, meno on pientä puolivälin jälkeistä paikallaan matelua ja höpön löpöttämistä lukuunottamatta todella kovaa ja soundtrack mustaa kultaa. Katukuvakin öisillä kruisailuilla neonvalojen halki on kuin suoraan Vice Citysta. Voikohan viihdyttävyyden osalta tämän mustan narttupantterin mökkiä korkeammalle rosoisella blackis-vuorella enää kiivetäkään?
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 66 Average listal rating (31 ratings) 7.6 IMDB Rating 7
Truck Turner (1974)
Isaac Hayes on kova kuin saatana. Kaikki on überrasistista ja superväkivaltaista, eikä pahansuovalta dialogilta säästy edes Hayesin esittämän Turnerin kissa, jota Rekka kutsuu yhdessä huippuhetkessä "fuck ass son of bitchiksi". Truckin maailmankuva on muutenkin varsin antisankarillinen: kun kaveri soittaa apuun kuolemankielissä, toteaa herra Chocolate ettei voi tulla, koska on liian kännissä. Aika surrealistista on myös erään toisen Truckin kaverin raaka murha, mitä nimikkohenkilö ei tämän jälkeen sure tai muistele ainoallakaan sanalla. Samaa tylyä menoa nähdään muutenkin läpi leffan, mieleenpainuvimpa ehkä sairaalakohtaus, jossa pahis hissiin rynnätessään ilman syytä potkaisee vammautuneen äijän pyörätuolin nurin. Ihan vain siksi, että hän pystyy näin tekemään.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 25 Average listal rating (13 ratings) 6.2 IMDB Rating 6.9
Tänkään blackiksyydestä ole varmuutta, mutta kun kerran Mandingokin on listalla... Jos eriäviä mielipiteitä genreen sopivuudesta, sanokaa hyvät ihmiset ihmeessä.

Toka katselu, pisteet nousivat kahesta ja puolesta puolellatoista.

Huumori ei kertasulattelun jälkeen enää vituta ja kestokin tuntuu menevän huomattavasti nopeammin. Lavastus on henkeäsalpaavaa ja duon Jacopetti & Prosperi loihtimassa maailmassa puolestaan jotain saatanan mystistä. Hyvästi ihminen tuntuu surrealistiselta unimatkalta halki 1800-luvun etelän, jonka aikana ihmisen julmuus ja sairaus saavat järkyttävät mitat. Jo pelkästään vähättelevä, rasistinen ja alentava asenne orjia kohtaan pistää hiljaiseksi: olisiko "sivistyneistö" oikeasti voinut olla noinkin vähän aikaa sitten empaattisuudeltaan tuolla tasolla ja mitä tämä puolestaan ihmisestä rotuna kertoisi.

Hyytävä olotila tulee myös nähdessään edessään graafisena sen kaiken, mitä jotkut, oikeasti eläneet yksilöt ovat omalla polullaan saaneet selkänahassaan kokea. Myös valkoisesta herrarodusta puhuva juutalainen älymys jää mieleen.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 23 Average listal rating (17 ratings) 6.5 IMDB Rating 6.2
Larry Cohenin klaffareita, absurdiaa (huomattavimpana otos, jossa Fred Williamsonin lipulla seivästämästä miehestä vuotaa animoitua verta ohikiitävän sekunin ajan) ja ties mitä Mars-logiikkaa sisältävä teos on väkivaltainen, maukkaan soundtrackin sisältävä blackishelmi. Hienoksi mainittakoon kohtaus, jossa Fredin ampuma tyyppi laskeutuu lentokentällä laukun palautukseen tarkoitettua liukuhihnaa pitkin uteliaan matkustajiston töllisteltäväksi.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 82 Average listal rating (43 ratings) 7.9 IMDB Rating 6.8
Boss Nigger (1975)
Hieman oikeaa elokuvaa muistuttava Boss Nigger on jättimäisiin ennakko-odotuksiin ja kovimpien huutonaurujen poissaoloon nähden pienoinen pettymys, mutta silti kärkikastia edustava merkkiteos tylsänpuoleisen blaxploitaatio-alagenren parissa. Mustat ovat siis hyviä ja valkonaamat pahoja, neekeriä hoetaan tarmokkaasti kuin ennenvanhaan Brunbergin tehtaanmyymälän suukko-osastolla ja todella tarttuva tunnari potkii jokaista tielle sattunutta persauksille. Fred Williamson on sanomattakin kovis ja överiksi vedetty loppu pelastaa paljon.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 30 Average listal rating (21 ratings) 5.9 IMDB Rating 6.4
Lokaista eksploitaatiota. Kolme vankikarkuria - valkoinen, aasialainen ja latino - jättävät jälkeensä kasan ruumiita ja linnoittautuvat panttivangeiksi ottamansa uskovaisen mustan perheen taloon. Valkoinen rasisti, Jesse, alistaa perhettä parhaansa mukaan, mutta saarnaajaisä-Tedin saadessa aseen omaan käteensä osat vaihtuvat.

Menevällä teemabiisillä alkava Fight for Your Life taitaa loukata vähän jokaista, kiertäen useamman kuin yhden sovinnaisuussäännön. Jessen heittämä läppä saa alentavuudessaan ja vihamielisyydessään raivon valtaan, mutta lopulta muistakaan kolmesta rodusta ainuttakaan ei pyhimykseksi nosteta. Rankkoihin väkivaltakohtauksiin lukeutuu niin lapsen murhaaminen kivellä, luodilla suoritettu kastrointi kuin myös raiskaus. Huonoa makua lisää hetkittäinen musta huumori, kuten kellarista vapautunut koira lorauttamassa kepillistä kolkatun roiston kasvoille.

Fight for Your Life sai teatterikierroksen Iso-Britanniassa, ennen kuin se videolevityksen yhteydessä bannittiin ennen kaikkea rasistisen dialoginsa vuoksi. Kasaantuneen kostonhimon valloilleen päästämisen myötä blaxploitaatio-genreä sivuava filmi on melkoinen osoitus huonosta mausta, jonka roskaisuudesta moiselle homeelle lämpiävä rotta voi löytää yhden jos toisenkin mädän sattuman. Onpahan leffassa ainakin joka suuntaan kumartavia Hollywood-pätkiä realistisempi ikkunan läpi lentäminen. Myös loppukohtauksessa poliisipäällikön heittäessä Tedille revolverin, jotta tämä voisi käydä kaksintaistelun panttivankia pitävää Jesseä vastaan, on... jotakin.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 27 Average listal rating (18 ratings) 4.9 IMDB Rating 5.4
The Arena (1974)
Pam Grier ja Margaret Markov loistavat vahvan eksploitatiivisessä gladiaattorielokuvassa, joka ainakin näennäisesti sivuaa blaxploitaatiota roomalaisille hanttiin pistävän tumman sankarittarensa myötä. Tissejä on hävyttömissä määrin ja veri kastaa areenan hiekan punertavaksi miekkojen kalistessa ja atrainten heiluessa. Varsinaista juonta kevyen viihdyttävässä elokuvassa ei ole, sitä samaa yksinkertaista settiähän tämä pohjimmiltaan on kuin aiheensa kunnianhimoisemmatkin filmatisoinnit. Silti tunnelataus muutaman henkilön kuollessa on tassuin kosketeltavissa. Kameran takaa Amatsonien areenasta löytyy Joe D'Amato ja Jerker A. Eriksson kielsi sen esittämisen aikansa Suomessa tyystin.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 53 Average listal rating (34 ratings) 5.9 IMDB Rating 6.2
Mandingo (1975)
Vähän niin ja näin omasta mielestäni, onko tämä bläkkistä, mutta liitetään listalle kun tuota alagenreä Mandingoon parilla sivulla on yhdistetty.

Sensaationhakuista Hollywood-eksploitaatiota, joka provosoiden sylkee äärimmilleen viedyn aiheensa katsojan naamalle. Mandingo vääntää rautalangasta valkoisen herrarodun ajatusmaailman mustien epäinhimillisyydestä. Shokkikamaa orjien kidutuksesta täydelliseen alistamiseen on välistä taakaksi asti. Raaimpiin lukeutuu myös vedonlyönnin nimissä järjestettävä tappelukohtaus, jonka katselu teki liki koko kestonsa todella häijyä - hieno homma muuten Tarantino, ettet nykyään enää edes harkitse kehittäväsi mitään omaa filmeihisi.

Mandingo on paitsi kaikessa yliampuvuudessaan muistettava, myös teknisesti vaikuttava. Näyttely on paria poikkeusta lukuunottamatta hyvää ja puvustus sekä kuvausmiljööt tekevät oikean 1800-luvun syvän etelän fiiliksen. Myös teeman virkaa ajava "pohdinta", kuinka myös valkoinen on omien asenteidensa sekä seksuaalisuutensa orja - plus tämän sairaalloinen veto mustaan lihaan - ovat toimivia. Siinä sivussa palataan myös ikuisuusjuttuun, kuinka jossain vaiheessa poljetun mitta tulee täyteen.

Uskomatonta kyllä, elokuvassa on myös absurdia huumoria, jolle on mahdoton olla nauramatta. Paras esimerkki tästä taitaa olla alaston orjapoika, jonka mahan päällä kartanon herra pitää jalkojaan, uskoen reumatisminsä tätä kautta siirtyvän lapseen.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 318 Average listal rating (192 ratings) 6.8 IMDB Rating 6.6
Sikäli toinen katselu, näin tämän telkusta joskus yläasteella +10 vuotta (todellista päivämäärää vaikea sanoa, koska Elonet ei vaihteeksi skulaa) sitten. Ehkä hämmentävintä on se, että tuolloisena mainstream-teininä taisin pitää Shaftista nykyisiä fiiliksiä enemmän. Richard Roundtree äijäilee ja soundtrack on hyvä, muttei genren mahtavin. New Yorkia kuvataan kauniisti (vai pitäisikö oikeastaan sanoa että saatanan rumasti) ja innostuin niljakkaan rähjäisestä tunnelmasta. Toimintakin on ihan mukiin menevää, joskaan ei mitään ejakulaatiota aiheuttavaa.

Kaiken kaikkiaan perushyvä fuck-ass-son-of-bitch, joka ei yllä parhaimpien veljiensä tummuuteen, muttei myöskään missään välissä ole lässähtämässä niihin Black Fistin hallitsemiin blackiksen pohjamutiinkaan.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 9 Average listal rating (3 ratings) 7.3 IMDB Rating 5.6
Tough Guys (1974)
Kirjoitan tästä yhteen Laajiksen projektiin, niin ei viitsi tänne.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Viiksettä lievää vieroksuntaa herättävä Fred Williamson on vakuuttava kusipäisenä gangsteripomona klassisessa tarinassa, jossa ghetossa arjen keskellä taisteleva pikkupoika nousee kaupunkinsa alamaailman kuninkaaksi vain ylpistymisen myötä takaisin tantereelle räsähtääkseen. Soundtrack on parhaimmillaan aivan päätähuimaavan hieno, vaikka toisinaan musiikkia toivoisikin kuulevansa enemmän. Toiminta on coolia ja loppua kohden filmi herättää katsojassa pientä tunteellisuuttakin.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Keskiyön elokuvahetki.

Jamaikan ensimmäisessä elokuvassa maalaismuusikko Ivan muuttuu Franco Nero mielessään Kingstonin kovanaamaksi ja käy lahtaamaan kyttiä rennon musan soidessa. Näyttelijöiden suut liikkuvat siihen tahtiin kuin dubbaukseen olisi ääniryhmän puutteessa turvauduttu, siellä sun täällä näkyvät Etiopia-värit piristävät ja Jimmy Cliff vaikuttaa olevan hiteissä joka kerta kameraan eteen päätyessään. Lopulta sitä jää miettimään, oliko Henzellillä minkäänmoista käsikirjoitusta koskaan ollut olemassakaan.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Ensimmäisiin blackiksiin kuuluvassa filmissä yhdistetään komiikka eksploitaation peruskauraan, väkivaltaan ja tisseihin. Itsetietoisesti stereotypioilla leikittelevä huumori naurattaa monessakin kohtaa, kuten mustan etsivän innostuessa autoon lentäneestä vesimelonista tai värillisen mellakan tyrehtyessä vihaisen ihmismassan sekaan heitetyllä kanaparvella. Paras vitsi kerrotaan tummaa lihaa himoitsevan valkoisen poliisin kustannuksella, joka jallitetaan tilanteeseen, jossa hän kesken komennuksen huomaa seisovansa alasti lukkojen takana asuntolan käytävässä paperipussi päässään ja epäilty karanneena. Soundtrack on itsestäänselvästi laadukas.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 39 Average listal rating (27 ratings) 5.9 IMDB Rating 5.6
Huomattavasti hauskempi ja viihdyttävämpi kuin edeltäjänsä. Blaculan animoitu muuttuminen lepakoksi, hykerryttävänä leffasta hohkaavat blaxploitaatioelementit ja erityisesti nimikkosankarin ja Pam Grierin korvia vihlova parisuhdedraama pitävät mielenkiintoa yllä, mutta töksähtävä loppu ja kuivemmat introtekstit jättävät mielipiteet elokuvasta sekaviksi. Vampyyrit ovat sentään edelleen hupsusti maskeerattuja.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 12 Average listal rating (6 ratings) 6.2 IMDB Rating 5.1
Tohtori Pride juo kehittämäänsä valkaisevaa seerumia, jonka myötä tästä tulee väkivaltaan taipuva valkonaamainen herra Hyde. Leffasta voi hakea jonkinlaista sanomaa, miten ihonvärinsä häpeäminen johtaa tuhoon ja kuinka huumeilla muuttuu valkoisten kaltaiseksi veljiä listiväksi hirviöksi etc. Uuden blaxploitaationäkökulmani (muutamien todella masentavien genren elokuvien jo hävittyä mielestäni) myötä Dr. Black, Mr. Hyden alku on todella kutkuttava, kummitusmusat hauskoja ja muutamat onnistuneet Watts-kuvatkin siistejä, mutta viimeinen puoli tuntia alkaa olla jo aika puisevaa jahkailua. King Kongista otettu loppu on sentään surrealistinen, Hyde on toteutettu heittämällä jotain vehnäjauhoja tämän naamalle sekä afroon että laittamalla miehen silmiin vaaleat piilolinssit ja mahtuuhan mukaan toki legendaarinen lausahdus "what's happening to me?".
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 127 Average listal rating (60 ratings) 6.5 IMDB Rating 6.5
Super Fly (1972)

Huumekauppias hengailee kamaa diilaten hassu hattu päässään. Toiminta on korvattu draamalla ja välistä tylsyys on todella paksumahaista, mutta loistava soundtrack on se, miksi Super Flyn jaksaa katsella loppuun. Sanomaakin löytyy ahtaalle ajetun ihmisten sortumisesta paremman leivän saannin puutteessa rikokseen.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 41 Average listal rating (23 ratings) 5.5 IMDB Rating 4.1
Kertakatselun arvoinen (vajaat kymmenen vuotta sitten nähty Shaft unohtaen) ensikosketukseni blaxploitaatioon.

Näyttelijöiden lahjattomuus etoo ja naarmuntuneen levyn lailla itseään toistava musa piruttaa, mutta jotenkin tämä Wattsin katujen suojelusenkelistä valkoisia mafiamiehiäkin pahemmaksi terrorisoijaksi muuttuvan, mustista koostuvan People's Armyn tarina jaksaa nipin napin kantaa kunnialla loppuun. Samea kuvanlaatu nakertaa kyllä rainan tehoa.

Armeijan jäsenet muistuttavat univormuineen sekä mustalla nyrkillä varustettuine käsinauhoineen pitkälti natseja (joihin myös leffan alussa esitettävä videonpätkäkin viittaa), mutta huomattavasti realistisempi vertailun kohde lienee muutama vuosi ennen Black Gestapoa perustettu, Jenkeissä parhaillaankin mellastava ja paljon paskaa historiansa aikana slummeissa aiheuttanut Crips-jengi.

Kiitokset vielä Tumppi Viisaalle tämänkin aukon paikkaantumisesta yleissivistyksessäni.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 31 Average listal rating (18 ratings) 6.6 IMDB Rating 5.7
Sugar Hill (1974)
Viihdyttävän, mutta oudosti kirjoitetun zombiblackiksen paras puoli on se, että tässä paha nähdään niin ikään hyvänä. Aidosti armotonta kostoa mafian valkonaamoille himoitsevan Sugar Hillin toive täyttyy, eikä edes valtion pussiin pelaava musta kyttä voi tätä estää. Lopussa vihamiehet on tapettu Baron Samedin luotsaamien zombien toimesta toinen toistaan julmemmin keinoin, aina sioille syöttämisestä käärmearkkuun sulkemisineen. Parooni Lauantai kantaa rasistisia kommentteja halki filmin heitelleen gangsteripomon heilan palkkionaan helvettiin ja voitonriemuinen Sugar Hill jää nauramaan ilman minkäänlaista moraalista rangaistusta The Originalsin Supernatural Voodoo Womanin soidessa. Opetuksena valkonaamain laki on yhtä tyhjän kanssa. Sortavan luokan polkemisella iloitteleva elokuva suorastaan kehottaa iskemään takaisin.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 52 Average listal rating (21 ratings) 6.4 IMDB Rating 6.8
Oaklandilainen parittaja soittaa suutaan 110 minuuttia. Musa-anti ei ole genren onnistuneinta ja räjähtävän alun jälkeen äxöniä on vähän turhan vähän. Toisaalta nämä pahat pojat omaavat ainakin käytösetiketin nakatessaan rotilla kidutetun miehen autonsa takakontista sairaalan eteen ennen himaan kaasuttamistaan.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 122 Average listal rating (63 ratings) 5.8 IMDB Rating 5.6
Blacula (1972)
Parhaita (kirjoitushetkellä) näkemäni blaxploitaatioita, tämähän alkaa jo muistuttaa oikeaa elokuvaakin. Tylsähköä leffaa pitävät pystyssä naurettavista ihan toimiviin risteilevät vampyyrikohdat, joista varsinkin lopun kellarikohtauksesta on saatu melkeinpä surrealistinenkin näytös, mutta väliin ahdettu turha sälä klubitansseineen ja puuduttavine jahkailuineen syö miestä. Maskeeraus on hauskaa ja tyhmiä yksityiskohtia löytyy vaikka kuinka, esimerkiksi Blaculan saadessa taksikuskilta haukut jäätyään tämän kärryn alle tai kohtauksesta, jossa poliisikonstaapeli äkisti sätkii seinällä sähköiskujen kourissa ilman mitään näkyvää syytä.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 25 Average listal rating (14 ratings) 6.2 IMDB Rating 5.1
Black Snake (1973)
Russakan ensimmäinen "oikea" elokuva maratonin aikana. Black Snake on nimensämukaisesti siis juonellinen blackis, jossa sadistinen herrarotu alistaa mustia orjia karibialaisella plantaasilla, kunnes pakkotyöläisten mitta lopulta tulee täyteen. Katsottava filmi, joka sai heräämään tähän maailmaan jopa helvetillisen Wild Gals of the Naked Westin puudutuksesta. Ohjaaja tosin itse oli vähemmän tyytyväinen elokuvaansa, mihin saattaa vaikuttaa se, että tuottajilla lienee laadukkaasta lopputuloksesta päätellen ollut jotain näppiään tässä pelissä. Mene ja tiedä.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 64 Average listal rating (45 ratings) 6.1 IMDB Rating 5.6
Paljon tiukempi pökäle kuin uskalsin toivoa. Jonathan Demme on rustannut Filippiineillä kuvatun, WIP- ja bläkkisteemojakin sivuuttavan eksploitaatiokakun, jossa Pam Grier karkaa kaverinsa kanssa vankilasta. Leffassa nähdään yläosaton nainen ratsastamassa rasvaisella äijällä, lopussa on viihdyttävää toimintaa. Järkeähän filmin pariin ei kannata kutsua.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 2 Average listal rating (2 ratings) 5 IMDB Rating 4.6
Slavers (1978)
Ei mielestäni ole oikeastaan blaxploitaatiota, vaikka toiset tahot tämän genren alle määrittelevätkin...

Valkoinen ruoska on mm. Kettua ohjanneen Jürgen Goslarin filkka orjien metsästyksestä. Länsisaksalaiseen väkivaltakuvaan mahtuu mm. leijonan ampumista (oliko autenttinen vai ei, sitä en tiedä... jotain sinne kuoppaan kyllä putoaa, mutta laukaus leikataan siten, että toivoa sopii parasta), kidutusta termiiteillä tai millä lie ja kultaan hukutettavaa orjakauppiasta. Rasvaisen ja likaisen oloinen filmi, mutta katsottu toisella silmällä puupennin arvoisen paskajulkaisun vuoksi, joka muistuttaa ulkoisesti lähinnä parin millin päästä tuijotettua öljyvärimaalausta. Paremmalla keskittymisellä (ja kuvanlaadulla) osaisin kai sitten sanoa, oliko tämä moraalisesti miten arveluttavaa eksploitaatiota (viisi ihmistä ainakin kuoli kuvauksissa). Tällaista mahdollisuutta tuskin kuitenkaan tulee, sillä tuskinpa otan tuota boksia enää hyllystäni kuin enintään Atlantiksen kostajien tähden. Niin, eli Grindhouse Experience vol 2 katsottu sitten viimein alta...
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Ennen Django Unchainedia pitää ladata oikeita fiiliksiä ylle vilkaisemalla c-luokan bläkkistä. Ei mutta sonnanjauhamiseksihan elokuvakokemus kämppiksen parissa meni, mikä varmaan pelasti aivoni paljolta pahalta. Oli miten oli, tässä on hieno soundtrack ja joku musta herra nousee kälättämään hauta-arkusta. Kirjaimellisesti hämärää paskaa, taustahälyksi mainiota moista.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 13 Average listal rating (7 ratings) 4.6 IMDB Rating 5
Huono leffa, mutta bläkkisten laadun mittahan määräytyy lähinnä yksittäisten eeppisten kohtausten perusteella. Tässä tapauksessa homman juju on minimaaliset ohjaajanlahjat omistava Fred Williamson ampumassa haulikko kummassakin kädessä ja viskomassa heittotähteä. Loppukohtauskin on siisti. Muutoin katsellaankin montaaseja Fredistä käppäilemässä kaupungilla ja pesemässä autoa, sekä kuullaan uskomaton litannia turhanpäiväistä diipadaapaa. Vietnam-kohtaus on muuten aika paha: kamera tyytyy kuvaamaan (Williamsonin takapihan?) nurmikolla tepastelevia bootseja, siinä se. Käsis perustunee samaan kirjaan, mistä First Bloodkin sai inspiksensä.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 10 Average listal rating (6 ratings) 4.8 IMDB Rating 3.6
The Black 6 (1973)
Kyllähän tästä blaxploitaatiokauden helmestä voi toisella silmällä katsottuna ja alkoholin vaikutuksen alaisena saada jotain vitsintynkää irti revittyä, mutta sen todellinen elokuva-arvo onkin sitten vakavalla naamalla tarkasteltuna jo aivan eri asia.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Alussa tummaihoinen pikkupoika nussii huomattavasti vanhempaa naista, muuttuu sitten Sweet Sweetbackiksi ja äkkiä kuvataan jotain lihavaa neekeriä skeidalla vauvanmyssy päässään ja pyyhkimässä persettään yhden ainoan kerran, vieläpä pinkillä toalettipaprulla. Ei siitä sen enempää. Ääniraita on kuralla, TomHenrya lainatakseni "kuva on aivan liian tummaa, jotta siitä saisi selvää" ja rasistista sontaa lukuunottamatta mitään sisältöä ei tunnu irtoavan. Funkahtavalla soundtrackilla on pari hetkeään, muuten tätä tylsää tuubaa ei kannata katsoa kuin elokuvahistorialliselta arvoltaan yhtenä ensimmäisistä blackiksista.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Paistoin tämän aikana siskolleni kakkua. Tylsää, voi niin tylsää. Ystäväni Tom Henry kävi kiivasta taistelua älypuhelimellaan siitä, onko Etiopiassa leijonia. Lopulta tulos oli, että eräillä seuduilla Etiopiaa tosiaan on leijonia.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Jätkä stikkaa valot päälle huoneessa, näkee yläosattoman gimman valmiina mätkäisemään kung fu -iskulla ja vetää hätääntyneen näköisenä lampun takaisin sammuksiin.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 61 Average listal rating (39 ratings) 6.6 IMDB Rating 5.8
Yhdentekevä blackis, joka haluaa kovasti olla Coffy, rahkeet eivät vain riitä: ei ole tarpeeksi perseilyä, ei yhtä rysäyttävää toimintaa, ei samoilla tasoilla liikkuvaa soundtrackia, eikä Tamara Dobsonissa ole rahtuakaan Pam Grierin hohdosta. Karatekin on nössöilylaji. Kun pahiskin on ärsyttävä kuin Jyrki Katainen ja suurin osa katselusta on puisevaa kuin pettuleipä, on Cleopatra Jones tähän asti eletyn elokuvavuoteni pahimpia floppauksia.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 1 Average listal rating (1 ratings) 4 IMDB Rating 5.5
Tämä alkoi jollain räjähdyksellä. Sitten oltiin Etelä-Afrikassa. Mitään otetta en juttuun saanut ja kokonaislaatu julkaisussa on perseestä. Nyt pidän taukoa ja katson viimeisen Grindhouse Experience -leffan iltasaduksi. Tämä boksi on muuten asiasta toiseen ihan syvältä ja nakkaisin sillä vesilintua, ellen tyhmänä olisi mennyt antamaan videokasettiani Atlantis Interceptorsista aikanaan pois, kun elokuva tästäkin lootasta löytyi.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 29 Average listal rating (13 ratings) 4.2 IMDB Rating 3.2
Blackenstein (1973)
Blackenstein päästää - kuinka ollakkaan - mustan Frankensteinin hirviön riehumaan. Tuota mesoamista tosin nähdään tarkalleen ottaen järkyttävän vähän kestoon nähden ja vaikka goreografia suolien raastamisineen on rasvaa tihkuvaa kalkkunaa, jäävät nämäkin heiluttelut mitäänsanomattomiksi.

Kestoa on muutenkin näemmä ollut vaikeaa saada tarpeeksi kasaan ja osa filmiä katsellaan kamalaa musiikkiesitystä sekä turruttavan pitkää stand up -showta. Kaiken lisäksi (spoilausta spoilaan vaan) Blackensteinia ei edes lopulta pysäytä mikään paha brutha, vaan pari kappaletta dopermanneja.

Osuvin puoli leffassa on tunnari, jossa epäilemättä ohjaajan alter ego laulaa anteeksipyyntöä siitä, mitä meni kännipäissään kuvaamaan. Näin ne eeppiset nimet ja silmännamia olevat kansitaiteilut vaan osaavat rahat tyhmältä pois kusettaa.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 3 Average listal rating (1 ratings) 2 IMDB Rating 3.2
Mandinga (1976)
Mandingon vanavedessä tullut italialainen filmi, jossa on enemmän seksploitaatiota kuin blaxploitaatiota. Afrikkalaisia esittävillä värikkäillä piirroksilla maustettujen alkutekstien jälkeen sisältö on varsin niljakasta sleazea. Ruoskat viuhuvat hyvin tiuhaan, milloin paljaalle selälle, milloin tisseille. Valkoinen nainen panee kahlihdittua mustaa orjaa mielipuolisesti leikatussa yhdyntäkohtauksessa, joka ei anna olettaa siittimen menneen emättimeen. Skenessä seuraavassa seuraa sadomasokismia muijan avatessa paitansa ja pyytäessä miehen piiskaamaan tätä esileikiksi. Sitten raiskattu orjatar synnyttää lapsen ilman, että katsoja huomaa ajan sen konkreettisemmin kuluneen. Tämän jälkeen nähdään pervoilua jossain bambusuihkussa ja seurantakyky herpaantuu tyylin lipuessa Hyvästi ihmisen raja-aidalta loputtomaksi sarjaksi kömpelöitä pehmoseksikohtauksia.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 15 Average listal rating (6 ratings) 4.5 IMDB Rating 0
Katsastetun julkaisun suttuinen kuvanlaatu tekee liiaksikin kunniaa Black Fistille, sen verran mustaksi palanutta kärsimysnäytelmää tämä blaxploitaatiotorttu on.

Juonta ei jaksa yrittääkään seurata ensimmäisen, mitättömyydessään mustarastaan kirpun pierullekin kakkoseksi jäävän tappeluskenen jälkeen, mutta sen verran järjen hiventä siitä onnistuin kaappaamaan, että Fisk-niminen afropää takoo jengiä asfalttiin laittomissa katutappeluissa, ainakin milloin ei itse ota pataan. Mafiakin hönkäilee niskaan.

Elokuva tuo mieleen hyvinkin vahvasti aiemmin näkemäni alagenren leivoksen, Black Gestapon, paitsi ettei sama vitsi käsittämättömyydessään kaikella kunnioituksellakaan onnistu enää toista kertaa naurattamaan. Tokihan imbesilleilyä, surullista näyttelyä ja älyttömiä kohtauksia voi listailla riesaksi asti, eikä jatkuvaa nigger-sanan suoltamistakaan ole dialogissa säästelty, mutta tästä huolimatta ainut tunne filmin parissa lienee kauhu hyllyssä odottelevaa, toistaiseksi näkemätöntä kymmenpäistä blackis-kokoelmaani kohtaan.

Jos Black Fist pitää silti ehdottomasti ja väen vängällä katsastaa, suosittelen kasaamaan sohvantukkeeksi (ja näköesteeksi) vähintäänkin useampipäisen turvatiimin noin niinkuin omaa aivokapasiteettia suojelemaan, sekä itseäni viisaampana pullon väkevää viinaa per naama leffaevääksi. Tämän rellestyksen ainoaksi positiiviseksi seikaksi pystyy näes laskemaan ikävästi vain alkumetreillä katukehässä vierailevan, mm. Jackie Chanin Battle Creek Brawl -raikassa nähdyn viiksiveikko H.B. Haggertyn.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
People who added this item 90 Average listal rating (45 ratings) 6.7 IMDB Rating 6.7
Täysin epäkorrektin ja niin animaationsa kuin sen taustalla toimivan kuvatun materiaalinsa puolesta ruman pätkän tasosta kertoo se, että jossain vaiheessa vakoilin mieluummin kadulla käveleviä ihmisiä ikkunasta. Lopun vankilapaossa on hyvää blaxploitaatiomeininkiä, joten en sitten ehkä annakaan Coonskinille provokaationa puolta tähteä.

Saapuessani tämän katselun jälkeen nimimerkki Tumpilta kotirappuuni, yläkerrassani vuodesta toiseen häiriköinyt denaremmi alkoi haukkua minua kusipääksi. Harvoin olen tuntenut niin palavaa halua käydä seurauksia miettimättä kehenkään käsiksi, mutten tätä kuitenkaan tehnyt. Tästä pääsemmekin siihen, ettei Coonskinin kaltaisen ultraväkivaltaisen ja/tai superärsyttävän filmin voi todistettavasti väittää yllyttävän ihmistä aggressiivisiin tekoihin oikeassa elämässä. Tieteellinen koe on suoritettu.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom
Alkaa ilmeisesti joko ikä ajamaan eksploitaatioinnostuksen ohi, tai sitten niitä nelilehtisiä on vain tässä loputtomassa apilakedossa oikeasti ollut se kourallinen. Tuntuu ettei näihin tiettyihin filmeihin enää jaksaisi panostaa ihan vain alati turpaansa luukusta tunkevan tylsyyden vuoksi. Tämäkin pyöri lopulta innottomasti taustalla samalla, kun keskityin kaikkeen muuhun.
Kurkkuharja's rating:
Rate:
Watched Wanted Custom

In Finnish.

Added to

7 votes
Movies Afro-American Theme (12 lists)
list by rollcallaction
Published 10 months, 3 weeks agoRelated lists

Blaxploitation Films
128 item list by Grisly Atoms
27 votes 4 comments
Films I've seen
122 item list by michelle
2 votes
Films I've seen in 2012
177 item list by SwornShadow
24 votes 9 comments
Ricky's Movie Log: January 2015
9 item list by Ricky49er
16 votes 3 comments
Foreign films I've seen...
54 item list by r04n1ez
2 votes
Films I've seen twice in theaters
32 item list by garfield2710
1 votes
Blaxploitation - The Essential Titles
61 item list by ToniJJJ
75 votes 7 comments
Silent Films I've Seen
8 item list by garfield2710
3 votes
Films I've Seen
2959 item list by garfield2710
6 votes 2 comments
Hayao Miyazaki Films I've Seen
12 item list by Hootsaidtheowl
16 votes 2 comments

View more top voted lists

People who voted for this also voted for


More lists from KurkkuharjaComments

Posted: 4 years, 7 months ago at Nov 8 1:09
Hei, täähän näyttää ihan homolta tää lista kun en nää sun kommentteja.
Posted: 4 years, 7 months ago at Nov 8 8:03
Ne kommentit on ihan hirveää paskaa ja julisteet puolestaan törkeän hienoja, mutta yleisön pyynnöstä sitten kai...

Post comment


Insert image

drop image here
(or click)
or enter URL:
 link image?  square?

Insert video

Format block